Novogradnja u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
teatrale36

#4926 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by teatrale36 »

Tuzla111 wrote:Ma nas narod je cudan. Svi kukaju, svi se mjesaju u stvari koje ih ne zanimaju. Smeta narodu sto se prave kao nove zgrade negdje. Klasicno balkanski.
I o kakvim crnim kriminalcima mi pricamo da ulazu u nakretnine? Takvi kriminalci u Sarajevu se mogu prebrojati na prst jedne ruke. Pa nije Sarajevo neka selendra. Znate li vi koliko ima advokata, notara, doktora, parlamentaraca, ministara, njihovih zamjenika, direktora banaka, sve imalo vece pozicije u drzavnom sektoru. inspektora, IT sektor...

Halo ba ljudi, pa nikad ni u jednoj drzavi nije niti ce ikad biti da svaki olos moze kupiti nov stan al Bosna/Sarajevo je jedno od mjesta gdje procentualno recimo dobar broj gradjana ima mogucnost kupovine dobrog/novog stana. Upoznat sam i sa prilikama u nekim od najvecih gradova u svijetu i najrazvijenijim i znam kakve su tamo mogucnosti za kupovinu novog stana i ko to moze priustiti.

Okanite se suplje price i kako nema para u Sarajevu. Plata od milju nije vise neka bajka, vec je skoro pa realnost za dosta ljudi koji hoce da imalo zagrebu pa i bez skole. Pa eto, sto neko ko ima ukupna primanja oko 2 milje ne bi mogao pristuti stan od 130 hiljada recimo.
E bas ce od plate 1000 KM kupovati stanove? Znas li koliko je rata za kredit? Gdje su ostali troškovi: hrana, auto, ...., djecu da ne računamo jel?
Nemas ti druže veze...
VladaFBiH

#4927 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by VladaFBiH »

teatrale36 wrote:
Tuzla111 wrote:Ma nas narod je cudan. Svi kukaju, svi se mjesaju u stvari koje ih ne zanimaju. Smeta narodu sto se prave kao nove zgrade negdje. Klasicno balkanski.
I o kakvim crnim kriminalcima mi pricamo da ulazu u nakretnine? Takvi kriminalci u Sarajevu se mogu prebrojati na prst jedne ruke. Pa nije Sarajevo neka selendra. Znate li vi koliko ima advokata, notara, doktora, parlamentaraca, ministara, njihovih zamjenika, direktora banaka, sve imalo vece pozicije u drzavnom sektoru. inspektora, IT sektor...

Halo ba ljudi, pa nikad ni u jednoj drzavi nije niti ce ikad biti da svaki olos moze kupiti nov stan al Bosna/Sarajevo je jedno od mjesta gdje procentualno recimo dobar broj gradjana ima mogucnost kupovine dobrog/novog stana. Upoznat sam i sa prilikama u nekim od najvecih gradova u svijetu i najrazvijenijim i znam kakve su tamo mogucnosti za kupovinu novog stana i ko to moze priustiti.

Okanite se suplje price i kako nema para u Sarajevu. Plata od milju nije vise neka bajka, vec je skoro pa realnost za dosta ljudi koji hoce da imalo zagrebu pa i bez skole. Pa eto, sto neko ko ima ukupna primanja oko 2 milje ne bi mogao pristuti stan od 130 hiljada recimo.
E bas ce od plate 1000 KM kupovati stanove? Znas li koliko je rata za kredit? Gdje su ostali troškovi: hrana, auto, ...., djecu da ne računamo jel?
Nemas ti druže veze...
:thumbup: 2x plata od 1000 sa djecom nema šanse da se digne neki veći kredit...
teatrale36

#4928 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by teatrale36 »

VladaFBiH wrote:
teatrale36 wrote:

Nemas ti druže veze...
Upravo tako, stvarno sta sve neces pročitati, i bez djece je upitno sa 2000 da mozes kupiti stan.
Thorgerson

#4929 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Thorgerson »

teatrale36 wrote: Upravo tako, stvarno sta sve neces pročitati, i bez djece je upitno sa 2000 da mozes kupiti stan.
Jebote ko da pricate o ne znam ti cemu. Cuj nemoguce. :-)

1. Ustedjevina. Dakle, kupovina ovakve stvari nije ono sjednes i ajmo kupit, nego je malo duzi plan ako imas imalo mozga i volje. Dakle, stedis gdje mozes i koliko mozes. Moras imati plan - dugorocni plan. Moze se ustedjeti na hrpi stvari. Mozda se ne cini nesto, ali nije isto kad moras uzeti kredit od 80.000 ili 70.000 a ovamo sa strane si nakupio 5-6000 ustedjevine.

2. Stanovi u izgradnji budu jeftiniji i do 10-15%.

3. Dvosoban stan u novogradnji te kosta oko 80.000 neki prosjek (Tibra je tako prodavala, Miljacka). Ponavljam, nemojte gledati cijene kada sve izgrade ostanu 4 stana i onda im nabiju cijene. Tad je vec kasno. Starogradnja mozes proci i jeftinije, ali onda moras adaptirati, ali barem u startu ne moras dati vecu cifru.

3. Moze se izganjati kamata za nekih 15 godina da vracas 550-600KM mjesecno. Preko 20 godina, niza ti je rata, ali ukupni iznos veci. Jbg skontas za sebe sta i koliko mozes.

4. Da ne govorim da dosta raje poguraju roditelji. Proda se veci stan, predje u manji. Proda se kuca, zemljiste.

Eto, dvoje ako imaju 2000 milje, ostaje im 1400 KM da podmire ostale potrepstine. Jebiga vremenom se valjda otvore i nove prilike, malo poraste plata, proda se taj stan skupi se malo para za veci itd... Snalaze se ljudi.

Ali da je nemoguce kupiti stan - nije. Samo treba plan, volja, zelja i naravno moras radit jbg. Mislim, ovo pisem da ne bi neko mladji citao ove vase budalastine i sjebao se. Jer jednostavno to sto pisete nije tacno. Nije tacno da samo privatnik il kriminalac moze kupiti stan. Ili osoba porodica cija mjesecna primanja su sta ja znam preko 4000. Da je tako niko ziv ne bi imao svoj stan u Sarajevu.

Mada opet, mora li svako i imati stan? Vani sam primjetio skroz drugi mentalitet, gdje dosta ljudi nema svoje stanove. Npr. u Svedskoj. Prvo sto su enormno skupi, da ih vecina gradjana ne moze priustiti. Drugo, ljudi ne zele da bace pola miliona maraka da se zarobe na jednom mjestu. Ne znam sad da li ce kod nas to ikada doci, cisto sumnjam, mi smo drugaciji mentalitet...ne znam.
VladaFBiH

#4930 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by VladaFBiH »

Thorgerson wrote:
teatrale36 wrote: Upravo tako, stvarno sta sve neces pročitati, i bez djece je upitno sa 2000 da mozes kupiti stan.
čovjek je pričao o dizanju kredita od 130k...naravno da će moći podnijeti ratu od cca 500KM ali uz mnogo odricanja pogotovo ako imaju djecu - pokušaj baciti na papir koliko jedno dijete "košta" mjesečno ako oboje rade (isključi to da ti neko besplatno čuva dijete jer to nemaju svi)...
teatrale36

#4931 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by teatrale36 »

VladaFBiH wrote:
Thorgerson wrote:
čovjek je pričao o dizanju kredita od 130k...naravno da će moći podnijeti ratu od cca 500KM ali uz mnogo odricanja pogotovo ako imaju djecu - pokušaj baciti na papir koliko jedno dijete "košta" mjesečno ako oboje rade (isključi to da ti neko besplatno čuva dijete jer to nemaju svi)...
Ja sam pisao za 2000 KM ukupno za porodicu, na to sam mislio jer je ovaj Tuzlak pisao o plati od 1000 Km po osobi.
Za 4000 KM moze se podnijeti rata od 1200 brat bratu :)
JThomas

#4932 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by JThomas »

ko god u ovom dijelu države ima nekih para kupuje stan u sarajevu. odoka kontam, kad bi se napravila neka dubinska analiza da se cirka pola para cijele države sljeva na ovaj ili onaj način u sarajevo. i crnih i sivih i bijelih. to je sve.

plus dijaspora, tj. pare koje uopšte nisu zarađene u ovoj ekonomiji, nego negdje drugo.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#4933 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Velkoski »

Moji starci su plaćali okruglo milju ratu kredita dok sam ja još bio u srednjoj i nisu jedini. Ako me pitate kako smo preživjeli, odgovor je da ne'am pojma. :mrgreen:
Tuzla111

#4934 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Tuzla111 »

teatrale36 wrote:
VladaFBiH wrote:
teatrale36 wrote:
Nemas ti druže veze...
Upravo tako, stvarno sta sve neces pročitati, i bez djece je upitno sa 2000 da mozes kupiti stan.
to ti je ono, htjela bi da se jebe a da joj ne udje.
Pa jel se mora jesti vani svaki dan, izlasci, auta na kredit, promjena auta svako 2 godine itd. Stan je zivotna investicija i valjda se treba malo zagrebati i ustediti odredjenio dio para da se ima ucesca u tom kreditu. Vecinu mladih i roditelji poguraju koliko toliko. Nek je dvosoban stan 130.000. 20 milja se recimo usredilo, po 5 roditelji dali, eto ga 30. kredit na 100 da se uzme. 465KM rata na 30 godina. Mnogo povoljnije nego i rentanje a imas nesto svoje i novo je a i vremenom kako inflacija raste, ta rata ce da postane mizerna. i u pravu si, svasta ce covjek ovdje procitati.

Image
Tuzla111

#4935 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Tuzla111 »

teatrale36 wrote:

Nemas ti druže veze...
Najlakse je reci nekom nemas ti veze.
Ja sam dao primjer da plata od milju nije neka bajka. Znaci da ljudi imaju plate preko milje.
teatrale36

#4936 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by teatrale36 »

:thumbup: 2x plata od 1000 sa djecom nema šanse da se digne neki veći kredit...[/quote]
Upravo tako, stvarno sta sve neces pročitati, i bez djece je upitno sa 2000 da mozes kupiti stan.[/quote]
Pa jel se mora jesti vani svaki dan, izlasci, auta na kredit, promjena auta svako 2 godine itd. Stan je zivotna investicija i valjda se treba malo zagrebati i ustediti odredjenio dio para da se ima ucesca u tom kreditu. Vecinu mladih i roditelji poguraju koliko toliko. Nek je dvosoban stan 130.000. 20 milja se recimo usredilo, po 5 roditelji dali, eto ga 30. kredit na 100 da se uzme. 465KM rata na 30 godina. Mnogo povoljnije nego i rentanje a imas nesto svoje i novo je a i vremenom kako inflacija raste, ta rata ce da postane mizerna. i u pravu si, svasta ce covjek ovdje procitati.

Image[/quote]

I tako 30 godina do penzije , zaboravi na život samo plaćaj stan i kamatu banci! :thumbup:
JThomas

#4937 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by JThomas »

a šta je alternativa ako ga već nemaš, naslijeđen ili drukčije? plaćati kiriju. koja je za pristojan stan isto pristojna i ne nužno manja od rate.
Tuzla111

#4938 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Tuzla111 »

teatrale36 wrote:
Upravo tako, stvarno sta sve neces pročitati, i bez djece je upitno sa 2000 da mozes kupiti stan

Image

I tako 30 godina do penzije , zaboravi na život samo plaćaj stan i kamatu banci! :thumbup:

Znao sam da ce odma neko iskociti sa tim odgovorom.
Smijesno je i diskutovati oko toga, ocigledno ne znas osnove ekonomije.
I dobro ti je pitanje postavljeno. TO radi neko ko nema druge opcije, nije naslijeido stan, placa trenutno rentu koja je sigurno slicna toj rati.Renta ce vremenom rasti, a rata kredita je fiksna.Sa inflacijom to postaje mizerna cifra za 10-15 godina. Sta bi ti, da otplatis nov stan za 5 godina sa normalnom platom.
Izneses mu crno na bijelo sve i opet ima neki bosanski razlog sto nesta ne moze, svasta.
Last edited by Tuzla111 on 22/11/2018 15:56, edited 3 times in total.
teatrale36

#4939 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by teatrale36 »

JThomas wrote:a šta je alternativa ako ga već nemaš, naslijeđen ili drukčije? plaćati kiriju. koja je za pristojan stan isto pristojna i ne nužno manja od rate.
Samo bolja plata, to je jedino rješenje :)
Tuzla111

#4940 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Tuzla111 »

JThomas wrote:a šta je alternativa ako ga već nemaš, naslijeđen ili drukčije? plaćati kiriju. koja je za pristojan stan isto pristojna i ne nužno manja od rate.
Kirija za novogradnju dvosoban stan je sigurno veca od 500 i godinama ce rasti za razliku od rate kredite. I nakon 30 godina od kirije nemas nista a od rate kredita imas stan koji vrijedi 400 hiljada.
teatrale36

#4941 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by teatrale36 »

Tuzla111 wrote:
Kirija za novogradnju dvosoban stan je sigurno veca od 500 i godinama ce rasti za razliku od rate kredite. I nakon 30 godina od kirije nemas nista a od rate kredita imas stan koji vrijedi 400 hiljada.
U pravu si, ali ja govorim da ne mozes od plate 1000 KM plaćati ratu i zivjeti to sam prvenstveno mislio.
Normalno da je bolje imati nesto svoje nego citav zivot plaćati drugome.
VladaFBiH

#4942 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by VladaFBiH »

Tuzla111 wrote:
teatrale36 wrote: :thumbup: 2x plata od 1000 sa djecom nema šanse da se digne neki veći kredit...
Upravo tako, stvarno sta sve neces pročitati, i bez djece je upitno sa 2000 da mozes kupiti stan

Image

Znao sam da ce odma neko iskociti sa tim odgovorom.
Smijesno je i diskutovati oko toga, ocigledno ne znas osnove ekonomije.
I dobro ti je pitanje postavljeno. TO radi neko ko nema druge opcije, nije naslijeido stan, placa trenutno rentu koja je sigurno slicna toj rati.Renta ce vremenom rasti, a rata kredita je fiksna.Sa inflacijom to postaje mizerna cifra za 10-15 godina. Sta bi ti, da otplatis nov stan za 5 godina sa normalnom platom.
Izneses mu crno na bijelo sve i opet ima neki bosanski razlog sto nesta ne moze, svasta.
ovo je u teoriji moguće ali da uzmeš kredit na 30. godina moraš biti lud jer ti niko neće garantovati da imaš posao i da ćeš ga moći vraćati svih tih 30. godina... a onda banka fino dođe i uzme nekretninu i proda.

Nemojte zaboraviti da će ovo i nekako funkcionisati kada je dvoje bez djece ali kada dođu djeca tih 1.500KM koje ostanu su čisto životarenje - nije da ne može ali je jaaaakoooo nategnuto sve npr. najjeftiniji vrtić (državni) 180KMx2=360KM, režije 250, hrana 700-800 za četvero i eto ga već si skoro ostao bez para a nisi nabrojao ni osnovne troškove...
nepass1

#4943 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by nepass1 »

teatrale36 wrote:
Tuzla111 wrote:
U pravu si, ali ja govorim da ne mozes od plate 1000 KM plaćati ratu i zivjeti to sam prvenstveno mislio.
Normalno da je bolje imati nesto svoje nego citav zivot plaćati drugome.
Moze, sve moze
invincible1921

#4944 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by invincible1921 »

Tuzla111 wrote:
Upravu si sto posto :thumbup: :thumbup:

Sto se tice price oko plata, kao sto rekoh neki dan...u sarajevu se puno vise reklamira tezak zivot nego sto je to realnost. Da bi kupio stan na kredit sa nekom normalnom ratom, "vas dvoje" tj ti i zena treba da imate malo iznad 2000 maraka..a ta neka cifra 2300/2500 maraka je objektivno realnost za dosta bracnih parova.

Sta neko pise auto, ovo ono. Jbg brate zivi u skladu s mogucnostima, stisni se za bitnije stvari. Moze se uzet stan sa 2000 al ne moze se sa 2000 mjesecno preseravat...ne more se svako godinu dvije uzimat novi edge ili iphone, ne moze se vozit auto od 25 000, ic svako malo na putovanja neka, jes po restoranima i ostale gluposti....jos pogotovo ako dijete imas. Ne kazem da treba zivjet kao prosjak, ali nije to ni blizu nemoguce ko sto pricate.

Jbg stvore se nove mogucnosti. Sto neko rece, novi poso, prodas stan, uzmes drugi, prebijes kredit, snadjes se ....

Kad su moji uzimali stan imali su oko 3000 primanja, ali je zato rata kredita mjesecna bila haman milju. Uzeli oboje kredit i ako se dobro sjecam dva kredita mjesecno su bila oko 980 maraka. Optlaceno za 15 godina. Troje djece imaju, podnijeli su taj kredit u periodu dok je svo troje zavrsilo osnovnu i srednju. Vala da vam iskreno kazem nisam bas bio najbogatije dijete u razredu, ali vala mi nije ni falilo nista...

Mislim o cemu pricamo...evo koliko imas bracnih parova, imaju zajedno oko 1200 platu dignu kredit 20 000 da uzmu auto i mobitele :-) :-) e to je nebuloza i idiotizam

Mada sa druge strane da jos dodam po meni licno sve preko 20 godina zaduzivajna u kredit je prerizicno...
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#4945 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by bitanga_sa_otesa »

invincible1921 wrote:dignu kredit 20 000 da uzmu auto i mobitele :-) :-) e to je nebuloza i idiotizam
i okrenu janje nek crknu dusmani i komsije...znam takvih nekoliko :lol:
VladaFBiH

#4946 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by VladaFBiH »

bitanga_sa_otesa wrote:
invincible1921 wrote:dignu kredit 20 000 da uzmu auto i mobitele :-) :-) e to je nebuloza i idiotizam
i okrenu janje nek crknu dusmani i komsije...znam takvih nekoliko :lol:
fakat, poodavno vidim frajera na benzinskoj pumpi sa Audi A8 3.0 quattro kako sipa za cenera...
bitanga_sa_otesa

#4947 Re: Novogradnja u Sarajevu?

VladaFBiH wrote: fakat, poodavno vidim frajera na benzinskoj pumpi sa Audi A8 3.0 quattro kako sipa za cenera...
to je svakodnevnica,jel imao ajfon x ? :lol:
Tuzla111

#4948 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Tuzla111 »

invincible1921 wrote:
Tuzla111 wrote:
Upravu si sto posto :thumbup: :thumbup:

Sto se tice price oko plata, kao sto rekoh neki dan...u sarajevu se puno vise reklamira tezak zivot nego sto je to realnost. Da bi kupio stan na kredit sa nekom normalnom ratom, "vas dvoje" tj ti i zena treba da imate malo iznad 2000 maraka..a ta neka cifra 2300/2500 maraka je objektivno realnost za dosta bracnih parova.

Sta neko pise auto, ovo ono. Jbg brate zivi u skladu s mogucnostima, stisni se za bitnije stvari. Moze se uzet stan sa 2000 al ne moze se sa 2000 mjesecno preseravat...ne more se svako godinu dvije uzimat novi edge ili iphone, ne moze se vozit auto od 25 000, ic svako malo na putovanja neka, jes po restoranima i ostale gluposti....jos pogotovo ako dijete imas. Ne kazem da treba zivjet kao prosjak, ali nije to ni blizu nemoguce ko sto pricate.

Jbg stvore se nove mogucnosti. Sto neko rece, novi poso, prodas stan, uzmes drugi, prebijes kredit, snadjes se ....

Kad su moji uzimali stan imali su oko 3000 primanja, ali je zato rata kredita mjesecna bila haman milju. Uzeli oboje kredit i ako se dobro sjecam dva kredita mjesecno su bila oko 980 maraka. Optlaceno za 15 godina. Troje djece imaju, podnijeli su taj kredit u periodu dok je svo troje zavrsilo osnovnu i srednju. Vala da vam iskreno kazem nisam bas bio najbogatije dijete u razredu, ali vala mi nije ni falilo nista...

Mislim o cemu pricamo...evo koliko imas bracnih parova, imaju zajedno oko 1200 platu dignu kredit 20 000 da uzmu auto i mobitele :-) :-) e to je nebuloza i idiotizam

Mada sa druge strane da jos dodam po meni licno sve preko 20 godina zaduzivajna u kredit je prerizicno...
ma kredit na 30 godina se uzima zbog manje mjesecne ratea tih zadnjih 10 godina tesko da ces ga i osjetiti zbog inflacije i valjda ces napredovati u poslu tako da ce ti i plata rasti. A na kraju krajeva, uvijek ti njeg mozes ranije otplatiti ako imas pare. Govorim ti iz licnog iskustva, uzeo sam ogroman kredit na 30 godina i prodao stan nakon 4 godine i zaradio dobru lovu, otplatio kredit i meni ostala solidna cifra.
JThomas

#4949 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by JThomas »

bitanga_sa_otesa wrote:
VladaFBiH wrote: fakat, poodavno vidim frajera na benzinskoj pumpi sa Audi A8 3.0 quattro kako sipa za cenera...
to je svakodnevnica,jel imao ajfon x ? :lol:
goriva za 8 a dopune za 2 :mrgreen:
bitanga_sa_otesa

#4950 Re: Novogradnja u Sarajevu?

JThomas wrote: goriva za 8 a dopune za 2 :mrgreen:
:lol: :lol:
a kutija cigara?
Post Reply