GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
loose end

#4926 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by loose end »

O'zone wrote:Danas tišina. Ništa iz vlade u vezi GRASA ništa iz GRASA u vezi direktora, niko nikoga ne proziva čak i ovdje tema zamrla. Kao da ništa nije ni bilo, navikli smo mi na ovo, zar ne?
pojeo vuk magarca. nikakvo iznenadjenje, nazalost.
vryzas

#4927 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vryzas »

FoĆak hajde ti nama pojasni kako neko moze da "prezivljava" sa 1200 KM? Sta onda rade oni sa platom/penzijom od 300-400-500 KM? :-)
Jokericious

#4928 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Jokericious »

Revizori ne zasluzuju ni 300. Pa ima li njih ikada na poslu? Svakodnevno se vozim "sa grasovcima" a njih nigdje.
Jos ne smiju vecini nista kad nemaju kartu. :lol:
black

#4929 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by black »

vade_mecum

#4930 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vade_mecum »

evo i poruke za one kojima se neda otvarati clanak :mrgreen:
Image
Hemera

#4931 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Hemera »

pa nemojte biti iznenadjeni od njih se svasta moze ocekivati primitivci
Sa_u_srcu

#4932 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Sa_u_srcu »

Stvarno ih treba sve rastjerati... :x Stvarno bih volio da ta firma propadne al ono bas, da nemaju za lizala...treba prestati placati sve karte...

Pismo jednog sugradjanina, s kojim se u potpunosti slazem...

Deset razloga zbog kojih nikad neću platiti kartu u Grasovim vozilima

Autor: Erzsebet dana Čet, 22/04/2010 - 01:49

Budući da je ovo uvijek aktuelna tema i da očigledno kod nas nikad ne zastarijeva, pokušaću u ovih nekoliko pasusa reći šta mi je na duši kada je ova domaća javna firma, sa stranim ljudskim resursima, u pitanju.

Da se razumijemo, kartu u osnovi, treba plaćati, ali dole navodim razloge zbog kojih pozivam sve građane na bojkot.

Jedan!Zašto kažem «strani ljudski resursi»? Pa već je odavno poznato da je ogromna većina zaposlenih dovedena iz Sandžaka i zaposlena u Grasu. Nemam zaista ništa protiv ovih ljudi, ali imam protiv nepotizma i korupcije. Nikad u životu nisam vidio oglas gdje se možete prijaviti za posao u Grasu, na bilo kojoj poziciji, od konduktera do generalnog direktora, nego su svi zapošljavani preko štela, stranačkih vezica i sl. Pritom je barem pola od tih ljudi bespotrebno zaposleno i nema apsolutno nikakvog osnova za to. Ja zaista ne želim da finansiram uhljebljavanje propalica kakvi su većina kontrolora Grasa, a o menadžmentu firme da i ne pričam.

Dva! Najvažnija stvar u ovoj priči je ta da Kanton Sarajevo svake godine iskešira ogromnu sumu novca ovoj propaloj firmi. Pojavljuju se različite informacije oko sume, ali ako je tačno ono što ljudi iz Centrotransa kažu, to znači da sam ja godišnju kartu za javni prevoz već platio i da je plaćam svake godine, bez obzira na to vozim li se ili ne. Igrom slučaja, imam svoj automobil, pa nisam osuđen na usluge ovih jadnika, ali kad ponekad uđem u tramvaj ili trolejbus, prosto me tuga uhvati. Nisam se jednom posvađao s vozačem radi načina vožnje, i nisam jednom spriječio konduktere da naplate kaznu nekoj jadnoj bakici koja IMA KARTU, ali ju je, zaboga, pogrešno poništila. To ću raditi i ubuduće, kad god me nevolja natjera da koristim javne usluge koje sam, kako rekoh, VEĆ PLATIO. Da ne spominjem silne sponzore čije reklame postave na vozila...

Broj tri! Gras je dobio više donacija nego vjerovatno ijedna domaća firma od rata naovamo. Dobili su nove autobuse iz Japana, mnogo vrsta odličnih tramvaja koji se i danas koriste po Amsterdamu, Beču ili Pragu i bezrezervno su se posrali na te donacije, tvrdeći kako im ljudi doniraju krš i kako «ti tramvaji uništavaju cestu». Nisu se zapitali valja li cesta i od kakvog je asfalta napravljena, tj. koliko je ukradeno na njenoj izgradnji, kao što kod nas obično biva. Oni koji dobijaju tolike donacije nikako ne bi smjeli poslovati u minusu, računica sama kaže da tu ima nešto mutno. Ja ne želim finansirati kompanije u kojima se krade.

Četiri! Ponašanje kontrolora je toliko primitivno da samo radi toga ne bi trebalo plaćati kartu. Nebrojeno puta sam vidio kako opkole tinejdžerku i bale nad njom, te kako maltretiraju starce.

Pet! Prilikom nekih većih događaja, oni samovoljno samo ukinu saobraćaj. S kojim pravom? Jesam li ja kriv što im navijači Želje i Sarajeva polome vozila? Zašto bi to mene bilo briga? Neka angažuju policiju i neka spriječe ove stvari, nakon dvije dobre akcije, nikad više im niko neće razvaliti vozila. Znači, ne mogu ni računati na njih kad bi trebali da rade, radi tamo neke utakmice, koja mene apsolutno ne zanima.

Šest! Ne žele uvesti noćni prevoz, iako taj sistem postoji u svakom normalnom gradu na svijetu. Ne mora to biti čest saobraćaj, ali jednom u sat vremena se može izdvojiti autobus. Kažu, «ne isplati se». E pa ne isplati se ni meni plaćati ih, jer sam ih, treći put govorim, već platio. Oni su javna firma, i normalno je da im se svaka linija ne isplati, zato i dobijaju pare iz budžeta.

Sedam! Karte su preskupe. Tolika je cijena karte i u nekim mnogo bogatijim gradovima od Sarajeva. U Grčkoj javni prevoz košta 40 do 50 centi, u Barceloni takođe. Ne pada mi na pamet da za dvije stanice plaćam 1,80 KM.

Osam! Presjedanje nije moguće, niti je moguće da kupim kartu za deset vožnji bilo kojeg prevoza, jer su kreteni napravili da su sve karte različite, pa tako, ako idete od Drvenije do Mihrivoda, što je otprilike 3 kilometra, morate platiti dvije karte, što iznosi 3,60 KM. Nema šanse! Ako kupite kartu za deset tramvajskih vožnji, ne možete tu kartu iskoristiti u autobusu?!

Devet! Ovo kako se ponašaju prema Centrotransu, koji je privatna, i za njih gospodska kompanija, je samo dolilo ulje na vatru. Nemam namjeru reklamirati Centrotrans, ali ako oni mogu voziti za 1 KM do Hrasnice i do Dobrinje, zaista ne vidim nijednog razloga da Gras ne može i za pola marke, pogotovo jer uzimaju milione iz budžeta. Prijetnje da će blokirati grad, lomljenje prozora autobusa Centrotransa i ponovno maltretiranje građana neka im služi na čast. Vjerovatno se nikad nisu naučili ni koristiti javni prevoz kojim rukovode, jer toga nema u njihovim selendrama.

Deset! Niko od njih i ne razmišlja da je u njima problem. Uvijek su krivi građani koji ne žele platiti, kriva je konkurencija, iako je ovo k'o fol kapitalističko društvo i nema više monopola, kriv je Kanton jer im ne da još koji milion više, itd. Ali oni, oni nikad nisu krivi. E pa, gospodo primitivci, kada promijenite barem 80% ovoga navedenog, možda i platim kartu. Nadam se da će vam jednom doći kraj i da nećete vječno postavljati krive standarde u gradu u koji ste šljegli, te ga prilagođavati sebi. Što se mene tiče, crknite, ugasite se, idite u stečaj, imaće ko organizovati prevoz sa svim tim silnim donacijama i parama koje vam građani daju. Svako iole sposoban bi uspio.

Pored ovih deset razloga koje navodim, još više bijesnim me čini činjenica da su ovi mamlazi uništili kompaniju prema kojoj me vežu istinski lijepi osjećaji, ne radi same firme, koliko radi javnog prevoza. Veliki sam ljubitelj vozova, tramvaja, autobusa i trolejbusa, a posebno metroa kao javnog prevoza, i uvijek me oduševljava kada vidim nešto novo i drugačije u nekom drugom gradu. Oni uništavaju kompletan sentiment koji ljudi gaje prema ovakvoj vrsti prevoza i uspijevaju me natjerati da se ovako odvratno ponašam i pričam o njima. Događaji od zadnjih nekoliko dana samo su me uvjerili da sam u pravu. Pored plata od preko 1.000 KM (bez toplog obroka), oni se još usuđuju štrajkovati zbog toga što im se nešto u firmi ne sviđa, dok ispaštaju građani. E pa stvarno, želim im sve najgore!
sorcerer

#4933 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by sorcerer »

vryzas wrote:FoĆak hajde ti nama pojasni kako neko moze da "prezivljava" sa 1200 KM? Sta onda rade oni sa platom/penzijom od 300-400-500 KM? :-)
pa hajde realno razmisli malo ,
recimo da samo taj covjek radi,da ima zenu i 2 djece koja idu u skolu ,da treba platit grijanje,struju,vodu,kablovsku,internet,nalit gorivo u auto,da treba djeci dati za uzinu i da trebaju jesti cijeli mjesec,mozda da ima bolesne i stare roditelje pa im treba pomoci finansijski....
cijene su kod nas malo nize nego u hr ,a tamo je prosjek plate dupli nas
da ne tupim vise daleko smo u offu,samo serete bezveze i gledate jednu stranu ,ako vi nemate para i nista sposobni zaraditi sto ste zavidni nekom da ima platu 100o maraka...
sorcerer

#4934 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by sorcerer »

veze s vezom wrote: usutio se sorcerer .. :D
ma da dotukli ste me argumentima ....
kokuz_sa

#4935 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by kokuz_sa »

Image

jedan od strajkaca

Code: Select all

http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/sarajevo/slikaj-mene-strajkaci-grasa-poslali-poruku-gradjanima-sarajeva
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#4936 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by KatarinaKosaca »

sorcerer wrote:da ne tupim vise daleko smo u offu,samo serete bezveze i gledate jednu stranu ,ako vi nemate para i nista sposobni zaraditi sto ste zavidni nekom da ima platu 100o maraka...
Kad smo već u off-u, off pitanje. Ima li neki natječaj u Grasu i ima li šansi da radi ko tamo a da nije porijeklom iz komšijke države, konkretno Sandžaka? Dakle, 1000 maraka preko štele :roll:
the_stick

#4937 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by the_stick »

KatarinaKosaca wrote:
sorcerer wrote:da ne tupim vise daleko smo u offu,samo serete bezveze i gledate jednu stranu ,ako vi nemate para i nista sposobni zaraditi sto ste zavidni nekom da ima platu 100o maraka...
Kad smo već u off-u, off pitanje. Ima li neki natječaj u Grasu i ima li šansi da radi ko tamo a da nije porijeklom iz komšijke države, konkretno Sandžaka? Dakle, 1000 maraka preko štele :roll:
ja stele i 'sposobnost'ne bih ni komentarisao.. nego, plata doktora je cca. 1000-1100 km bez toplog obroka... hoces reci da je ok da vozac tramvaja ima vecu platu od doktora??
respo

#4938 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by respo »

jest da idemo u totalni off al ti prica ne pije vode sorcerer
ko je zavidan?
je li iko zavidan cistacici u dm-u koja ima recimo 1000 maraka nije jer ona tu platu ZARADI a ne dobije na guzove
kako je zaradi zato sto cisti poslovnice u kojima rade djevojke koje su usluzne i koje svakog ko udje tretiraju sa postovanjem i kulturno pa i taj rado kupi i vise nego sto je mislio kupiti pa od tih para se isplati plata i radnicama i cistacicama i administraciji koja ima manje plate od radnica u prodavnicama
e u tome je prica a ne sto ti imputiras
pa samo pogledaj tramvaj ujutro samo pometen da nema krupnog smeca
pogledaj odnos revizora i vozaca u odnosu na putnike
pogledaj odnos dispecera ako ih upitas za neku informaciju
a ti i dalje prodaji muda pod bubrege pricom koju pricas onima kojima mozes nazalost takvih je puno a ima ljudi koji malo razmisljaju glavom

evo ti slike jednog od radnika i dovoljno je vidjeti o kakvim se ljudima radi
on pokazao guzicu a ostali se smiju umjesto da ga nalause jer im kvari ugled firme
ultima_palabra

#4939 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by ultima_palabra »

kokuz_sa wrote:jedan od strajkaca
Kako rekoh na drugoj temi, nisam siguran da tamo nema onih kojima su mama i tata u isto vrijeme tetka i dajdža :mrgreen:
sorcerer

#4940 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by sorcerer »

respo wrote: pa samo pogledaj tramvaj ujutro samo pometen da nema krupnog smeca
a ti i dalje prodaji muda pod bubrege pricom koju pricas onima kojima mozes nazalost takvih je puno a ima ljudi koji malo razmisljaju glavom

on pokazao guzicu a ostali se smiju umjesto da ga nalause jer im kvari ugled firme
ne gledam tramvaje ,tramvajem sam se zadnji put vozio 2003.g i par puta prije toga 1996.g,a u gradski autobus i trolejbus nikad nisam zakoracio,ne volim se voziti javnim prevozom bas da ne bi gledao svakojake seljacine i papane i udisao njihove miomirise svjeze istusiranih tijela...imam auto ili idem pjeske .a kad si vec kod guzica ,to pokazuju i navijaci sirom svijeta i mnogi drugi....
nosara

#4941 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by nosara »

:lol:

Ta "firma" je upravo ono sto je taj adanoooo pokazao... Veci ugled imaju sarajevski dzeparosi...
sorcerer

#4942 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by sorcerer »

veze s vezom wrote:
sorcerer wrote:
veze s vezom wrote: usutio se sorcerer .. :D
ma da dotukli ste me argumentima ....
ma i ti si nas sa ovim svojim sranjem :D
to je sranje nasa svakodnevnica priznala ti ili ne ....
dresdener78

#4943 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

e dragi kolegi forumaši, opet se moram umiješati....
Nikako ne osporavam da većina radnika GRAS-a nema uopće šta da traži u toj firmi. Da imam ja ovlaštenje kao diktator, pozvao bi vas da gledate kako oni lijete preko ograde preduzeća sa potvrdom o izbaćenju uvucenoj u toj zadnjici.

Ali opet, ponašanje i "nivou" velikog dijela GRAS-ovaca je samo posljedica... uzrok jesu POLITIČARI, i to svi bez obzira na stranku, koji vladaju nesretnim Sarajevom (odnosno nesretnom BiH) sve od 1991. godine...
Kolega je napisao kako "Kanton plaća GRAS-u ogromne pare". Moramo reci da te pare uopće ne dođu gdje ih treba (plate stvarnih stručnjaka, rezervni dijelovi, materijal) nego se NEGDJE gube u toj džungli. Dakle političari ne plaćaju javni prevoz, nego plaćaju ovaj javašluk da sebi osiguraju "socijalni mir" i dovoljno biraća... Prije nego što ćete palicama razvaliti GRAS, molim vas prvo razvalite vaša ministarstva, stranačke sekretarijate i Vladu jer oni su baš primarni uzrok. Gras tek nakon ovih.
blue033

#4944 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by blue033 »

respo wrote:jest da idemo u totalni off al ti prica ne pije vode sorcerer
ko je zavidan?
je li iko zavidan cistacici u dm-u koja ima recimo 1000 maraka nije jer ona tu platu ZARADI a ne dobije na guzove
kako je zaradi zato sto cisti poslovnice u kojima rade djevojke koje su usluzne i koje svakog ko udje tretiraju sa postovanjem i kulturno pa i taj rado kupi i vise nego sto je mislio kupiti pa od tih para se isplati plata i radnicama i cistacicama i administraciji koja ima manje plate od radnica u prodavnicama
e u tome je prica a ne sto ti imputiras
pa samo pogledaj tramvaj ujutro samo pometen da nema krupnog smeca

To je otprilike poanta što se tiče plata. Nije 1200 KM neka pljačka. Imam ja veću platu od tih vozača, ali ja za razliku od njih moram zaraditi za poslodavca, moram zaraditi za državu pa tek onda dobijem platu. Oni ne moraju ništa, kad nestane traže od vlade iz budžeta, a taj budžet pune neposredno uglavnom oni koji imaju platu (sadaku) od 400-500 KM. Dovoljno je vidjeti kakvo su im prljavi autobusi. Imaju autopraonicu, ali valjda treba neko iz vlade da dođe da ih opere.
respo

#4945 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by respo »

sorcerer wrote:

ne gledam tramvaje ,tramvajem sam se zadnji put vozio 2003.g i par puta prije toga 1996.g,a u gradski autobus i trolejbus nikad nisam zakoracio,ne volim se voziti javnim prevozom bas da ne bi gledao svakojake seljacine i papane i udisao njihove miomirise svjeze istusiranih tijela...imam auto ili idem pjeske .a kad si vec kod guzica ,to pokazuju i navijaci sirom svijeta i mnogi drugi....
znaci ti gospodin na nivou
samo se obistina ona prica koju sam pisao
ti bi da imas ultra zaradu od 400% da sto prije taradis jer svi su za tebe jade klosari ko se s tobom ima sta mjeriti

ne ulazis u tramvaj jer ne zelis gledati krkane slusati njihov smrad a istom tom nije ti mrsko naplatiti 1000 maraka za nesto sto realno stoji 200 a kod drugog moze uraditi za 500
a onda se ti pocnes zaliti na te klosare i kako vec
jos samo trebas poceti se derati uzese mi poso

da se bar vratim malo na temu ako ne gledas tramvaje onda ne znam sto uopste komentarises na ovoj temi kad su usko vezani za temu
imam i ja auto al opet mi nije mrsko uci u tramvaj i voziti se sa ljudima koji mozda i gladuju a koje isto gledam kao i onoga u novom mercedesu bmw-u audiju
sorcerer

#4946 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by sorcerer »

veze s vezom wrote: zasto nam ne odgovoris na ovo?
pricas gluposti...i ti ako mislis da neko prezivljava sa 1200 KM ..onda si jedini ti koji ne zna kakva je svakodnevnica ljudi koji imaju plate od 250 maraka..
odgovorio sam ja ali ti ne ćitas
naravno da ne znam ,jer nikad ne bi radio za tolisnu platu,nisam ni znanje ni skolu nasao na ulici,dnevnica fizikanera je 25 maraka x 30 dana =750 maraka ,ko radi za 250 maraka za njega je jedini lijek beretta 9 mm ,nek se rokne ...ili je cak metak skup za takve......
respo

#4947 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by respo »

dresdener78 wrote:e dragi kolegi forumaši, opet se moram umiješati....
Nikako ne osporavam da većina radnika GRAS-a nema uopće šta da traži u toj firmi. Da imam ja ovlaštenje kao diktator, pozvao bi vas da gledate kako oni lijete preko ograde preduzeća sa potvrdom o izbaćenju uvucenoj u toj zadnjici.

Ali opet, ponašanje i "nivou" velikog dijela GRAS-ovaca je samo posljedica... uzrok jesu POLITIČARI, i to svi bez obzira na stranku, koji vladaju nesretnim Sarajevom (odnosno nesretnom BiH) sve od 1991. godine...
Kolega je napisao kako "Kanton plaća GRAS-u ogromne pare". Moramo reci da te pare uopće ne dođu gdje ih treba (plate stvarnih stručnjaka, rezervni dijelovi, materijal) nego se NEGDJE gube u toj džungli. Dakle političari ne plaćaju javni prevoz, nego plaćaju ovaj javašluk da sebi osiguraju "socijalni mir" i dovoljno biraća... Prije nego što ćete palicama razvaliti GRAS, molim vas prvo razvalite vaša ministarstva, stranačke sekretarijate i Vladu jer oni su baš primarni uzrok. Gras tek nakon ovih.
hanse niko ne spori da li su krivi politicari ili ne
al ajmo brate poceti od necega pa makar to bili obicni radnici u ovakvom preduzecu
kad ocistimo gnijezdo zvano gras mozda izacu neke informacije koje ce biti kompromitirajuce u vezi nekih politicara
ako izadju jos bolje
onda ce se znati koliko tih subvencija ide direktoru koliko sindikalnom vodji koliko nekome iz neke stranke
sorcerer

#4948 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by sorcerer »

respo wrote: znaci ti gospodin na nivou
samo se obistina ona prica koju sam pisao
ti bi da imas ultra zaradu od 400% da sto prije taradis jer svi su za tebe jade klosari ko se s tobom ima sta mjeriti

ne ulazis u tramvaj jer ne zelis gledati krkane slusati njihov smrad a istom tom nije ti mrsko naplatiti 1000 maraka za nesto sto realno stoji 200 a kod drugog moze uraditi za 500
a onda se ti pocnes zaliti na te klosare i kako vec
jos samo trebas poceti se derati uzese mi poso

da se bar vratim malo na temu ako ne gledas tramvaje onda ne znam sto uopste komentarises na ovoj temi kad su usko vezani za temu
imam i ja auto al opet mi nije mrsko uci u tramvaj i voziti se sa ljudima koji mozda i gladuju a koje isto gledam kao i onoga u novom mercedesu bmw-u audiju
decko jel se ti pravis glup ili si stvarno glup?,procitaj opet moje postove ,pa vidi gdje sam ja napisao da sam gospodin i da bi da imam ultra zaradu 400%? to je tvoj zakljucak iz neke vijuge u glavi koja ti se ispravila...ja ne naplacujem nikome nikakve 1000
ja sam obicni gradjanin ,tehnoloski visak,zaposlen na birou za zaposljavanje.....komentarisem jer mi se hoce eto,hoces mi ti zabraniti? vozi se tramvajem niko ti ne brani ....
sorcerer

#4949 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by sorcerer »

veze s vezom wrote: pa ne mogu da se nacitam gluposti koje pises!
Ne bi ti,ima ljudi koji to moraju..i to se zove prezivljavanje..a ovo sto ovi rade je preseravanje.
pa jel te neko tjera da citas? ne dipr bezze ,mora se samo umrijet i nista vise ....
sorcerer

#4950 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by sorcerer »

ja posla uvijek imam ,ne trebam trazit.....nisam izgubio nista....dodju sami
a sta ti radis ako ne palamoodish ? :P
Last edited by sorcerer on 14/01/2013 18:00, edited 1 time in total.
Post Reply