Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- basicm
#4926 Re: Pitamo Mehanicare ?
Zanimljivo ovo sa viskom ulja u HDi. Kako je moguce da gorivo dospije u ulje, bilo ako je sistem dodatne dizne ili post-ubrizgavanja na zadnjem taktu? Normalno bi bilo da ode u auspuh.
- amar1994
#4927 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ovu info sam i dobio od prijatelja koji ima Mazdu.Dzontra_Volta wrote:ja znam da mazde sa DPF imaju problema sa tim, koje je auto u pitanju ?amar1994 wrote:
Moguće, HDI motori imaju problema s tim.
to je vrlo lako moguce da poraste nivo ulja tj. gorivo koje se dodatno ubrizgava za spaljivanje cestica zavrsi u ulju. To je ulje za bacit kad se to desi![]()
ja to redovno svake 2 sedmice pogledam, sigurnosti radi, jer se voza po gradu
Kod mene je Citroen HDI, sa FAP filterom.[/quote]
kod mene ima lampica za nedaj boze kad bi porastao nivo ulja

ako FAP koristi eolys aditiv, kod tvog auta ne bi trebalo biti problema
- amar1994
#4928 Re: Pitamo Mehanicare ?
nije bas ni meni jasno, ima veze sa pritiskom nesto, al ne znam stabasicm wrote:Zanimljivo ovo sa viskom ulja u HDi. Kako je moguce da gorivo dospije u ulje, bilo ako je sistem dodatne dizne ili post-ubrizgavanja na zadnjem taktu? Normalno bi bilo da ode u auspuh.
evo citava tema o tome
http://www.mazda3forums.co.uk/index.php?topic=11620.0
-
mirzet87sa
#4929 Re: Pitamo Mehanicare ?
Do tebe je. Trenutno ti je dexron ulje koje ne ide u 722.6. Velika je mogucnost da u tih 100km razlike u ulju napravis stete par hiljada. Mercedes Benz 236.10 ATF, Fuchs Titan R134 ATF, Shell R134 ATF. Jedno od ova 3 ulja, oni se mijenjaju na 60,000km.corsa wrote: Ma necu ja nista dirati dok sve radi. Ali dobro je da znam i za tog majstora za ne daj Boze!
Ne sumnjam ja u strucnost majstora iz cvijanovica, ali ovaj decko je prsko ispod kompresorom da ulje brze izadje i time sprzio elektroniku.. Pogresno ulje, sjebo svjecicu pa je vratio nazad.. Sve u svemu napravio je stete cca 500km, vise nego sam kvar
- corsa
#4930 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ma vjerujem ti ja, ali meni Miro vec godinama odrzava auto, ne samo ovo nego i prethodna i do sada nisam imao problema pa se nadam da necu ni od sad.
-
mirzet87sa
#4931 Re: Pitamo Mehanicare ?
Odrzavao je i stari w202 bez zamjerke, ne zna ni on ko je novi. Prvi kontakt s mojim autom je bio fatalan
Darko/dario zaobilazit..
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#4932 Re: Pitamo Mehanicare ?
Tako vam je kad merdzane vozite. 
-
UltraMatematicar
#4933 Re: Pitamo Mehanicare ?
Radi se o Renolu Meganu, 1.9 dci, 2004g. Danas krenem u rikverc da se izvucem sa parkinga, auto se ugasi, krenem da ga upalim opet kad me nesto povuce nazad, zaskripi... Kvacilo je ostalo skroz dole, tj propalo, ali ga na primjer mogu vratiti u normalu, medjutim opet kada pritisnem on se ne vraca vec ostaje dole skroz. Na autu nista ne radi, cak nece ni da da kontakt, niti radi bilo kakva lampica, jedino sto radi na autu je kada upalim sva 4 zmigavca i to je to.
Da li neko zna do cega je?
-
sLLayer
#4934 Re: Pitamo Mehanicare ?
pitanje u vezi stelovanja ventila
auto je reno klio 1.4 8v, pojavljuje se nestabilan rad auto slabo vuce ja odem kod majstora on promjeni prvo neku diznu (bezveze vjerovatno) i nastela ventile, opet se kroz par dana to pojavi, opet mu odvezem on opet nesto radi (vjerovatno seluje ventile) i kroz 5 dana ista stvar, necu vise ici kod tog majstora a interesuje me sljedece, sta moze biti uzrok da se to ponvalja tj radi 2 dana savrseno i opet isto, da li je moguce da se ventil nasteluje pogresno pa da ispravno radi i onda se poremeti ili je neki drugi kvar
auto je reno klio 1.4 8v, pojavljuje se nestabilan rad auto slabo vuce ja odem kod majstora on promjeni prvo neku diznu (bezveze vjerovatno) i nastela ventile, opet se kroz par dana to pojavi, opet mu odvezem on opet nesto radi (vjerovatno seluje ventile) i kroz 5 dana ista stvar, necu vise ici kod tog majstora a interesuje me sljedece, sta moze biti uzrok da se to ponvalja tj radi 2 dana savrseno i opet isto, da li je moguce da se ventil nasteluje pogresno pa da ispravno radi i onda se poremeti ili je neki drugi kvar
-
developer10
-
530i
#4936 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ventili se sigurno neće raštelovati nakon dva dana. Naravno ako je sve ispravno.sLLayer wrote:pitanje u vezi stelovanja ventila
Čini mi se da majstor tu ne zna šta je problem pa se igra pogađanja. Idi nekom drugom...barem za Reno ima mehaničara.
Nestabilan rad u leru ili prilikom vožnje? Šta je sve rađeno na autu, i redovno i vanredno? Nabaciti na dijagnostiku pa vidjeti ima li kakvih grešaka. I starinsku dijagnostiku preko svjećica...itd. itd. Taj "majstor" je neki uhljup koji ne zna ni google koristit.
- stetoskop
- Grijem se na: Fujitsu 12llce
- Vozim: Traktor, ide j€bi ga
#4937 Re: Pitamo Mehanicare ?
Kada minusna klema koja je zašarafljena na mjenjač ili drugi dio motra izgubi spoj, jedina veza između šasije i motora, je sajla od kvačila i pri paljenju vozila se zna istopiti. Provjeri da nije to!UltraMatematicar wrote:Radi se o Renolu Meganu, 1.9 dci, 2004g. Danas krenem u rikverc da se izvucem sa parkinga, auto se ugasi, krenem da ga upalim opet kad me nesto povuce nazad, zaskripi... Kvacilo je ostalo skroz dole, tj propalo, ali ga na primjer mogu vratiti u normalu, medjutim opet kada pritisnem on se ne vraca vec ostaje dole skroz. Na autu nista ne radi, cak nece ni da da kontakt, niti radi bilo kakva lampica, jedino sto radi na autu je kada upalim sva 4 zmigavca i to je to.
-
direstraits0078
#4938 Re: Pitamo Mehanicare ?
stetoskop wrote:Kada minusna klema koja je zašarafljena na mjenjač ili drugi dio motra izgubi spoj, jedina veza između šasije i motora, je sajla od kvačila i pri paljenju vozila se zna istopiti. Provjeri da nije to!UltraMatematicar wrote:Radi se o Renolu Meganu, 1.9 dci, 2004g. Danas krenem u rikverc da se izvucem sa parkinga, auto se ugasi, krenem da ga upalim opet kad me nesto povuce nazad, zaskripi... Kvacilo je ostalo skroz dole, tj propalo, ali ga na primjer mogu vratiti u normalu, medjutim opet kada pritisnem on se ne vraca vec ostaje dole skroz. Na autu nista ne radi, cak nece ni da da kontakt, niti radi bilo kakva lampica, jedino sto radi na autu je kada upalim sva 4 zmigavca i to je to.
Sajla od kvacila.
Sajla od rucne kocnice za prednje dobose.
- stetoskop
- Grijem se na: Fujitsu 12llce
- Vozim: Traktor, ide j€bi ga
#4939 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pa hajde pametnjakoviću, pucaj sa konkretnim odgovorom, pomozi čovjeku! 
-
direstraits0078
#4940 Re: Pitamo Mehanicare ?
Odgovoreno je vec.stetoskop wrote:Pa hajde pametnjakoviću, pucaj sa konkretnim odgovorom, pomozi čovjeku!
A sajle kvacila nema. Jer je hidraulicno kvacilo. S obzirom da je trznulo, moguce da se odspojila neka zica, ili da je osigurac pregorio, jedan od onih na akumulatoru. I to je vec napisano, jedino jos da mu popravimo preko foruma.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#4941 Re: Pitamo Mehanicare ?
par puta sam bio svjedok istog na nekim starijim autimastetoskop wrote: Kada minusna klema koja je zašarafljena na mjenjač ili drugi dio motra izgubi spoj, jedina veza između šasije i motora, je sajla od kvačila i pri paljenju vozila se zna istopiti. Provjeri da nije to!
-
direstraits0078
#4942 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ima li auto galeriju, da nije do galerije?
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#4943 Re: Pitamo Mehanicare ?
Mučki provokatoru.direstraits0078 wrote:Ima li auto galeriju, da nije do galerije?
- kokuz_sa
#4944 Re: Pitamo Mehanicare ?
maloprije upalim auto..kad lampica od grijaca blinka..
ugasim upalim ponovo..sve isto..blinka li blinka..
krenem voznju nekih 20 mt..i ugasi se..
nakon napr km..ugasim auto upalim ponovo i nema blinkanja.
auto je palilo bez problema od prve..
grijaci sva 4 zamijenjena ima 1.5god..
motor 1.9JTD
ugasim upalim ponovo..sve isto..blinka li blinka..
krenem voznju nekih 20 mt..i ugasi se..
nakon napr km..ugasim auto upalim ponovo i nema blinkanja.
auto je palilo bez problema od prve..
grijaci sva 4 zamijenjena ima 1.5god..
motor 1.9JTD
-
mirzet87sa
#4945 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pa pregorio ti jedan od grijaca. Blinkat ce opet, ne brini 
-
lavic
#4946 Re: Pitamo Mehanicare ?
Forumasi znalci pomoc,
kolegici sa posla crkao automastki mjenjac, moze se vozit samo u rikverc, auto je G3 1992.
Savjet za majstora u Sarajevu, simptomi u pocetku su bili da je jako sporo mjenjac hvatao, sad nece nikako.
Hvala,
kolegici sa posla crkao automastki mjenjac, moze se vozit samo u rikverc, auto je G3 1992.
Savjet za majstora u Sarajevu, simptomi u pocetku su bili da je jako sporo mjenjac hvatao, sad nece nikako.
Hvala,
- Bakir1
#4947 Re: Pitamo Mehanicare ?
kazu jakara, i jos jednog ovdje u visokom tj u porjecanima spominju, ali ne znam hoce li se iko toga prihvatiti....
iskreno pun je pik golfova stranaca i dijelova za iste, to je jeftinije i jednostavnije...
http://www.olx.ba/artikal/13262532/mjen ... t-komplet/
iskreno pun je pik golfova stranaca i dijelova za iste, to je jeftinije i jednostavnije...
http://www.olx.ba/artikal/13262532/mjen ... t-komplet/
-
lavic
#4948 Re: Pitamo Mehanicare ?
Vjerovatno ce tako nesto i biti na kraju, ali eto nije na odmet znati opcije.
-
preludezalude
#4949 Re: Pitamo Mehanicare ?
Jedno malo glupo pitanje ali ipak...
Primjetio sam da mi je manzetna spala sa kinetickog zgloba zbog otkacene stege i sad kad se namotaju tockovi malo vise manzetna se odvoji od zgloba i moguce je da je mast iscurila i da je prljavstvina i vlaga usla u zglob. Da li je moguce necim da se ispere tj ocisti zglob bez kompletnog skidanja tj da se manzetna stisne i da se necim ispere zglob i da se izbije prljavstvina iz njega prije stavljanja nove masti? Ako je moguce, cime da to radim? Posto cu imati mogucnosti sad za vikend da u miru cackam po autu, sto mi je dusevna hrana, volio bih da to obavim ako mogu bez mehanicara i kompletnog skidanja zgloba.
Primjetio sam da mi je manzetna spala sa kinetickog zgloba zbog otkacene stege i sad kad se namotaju tockovi malo vise manzetna se odvoji od zgloba i moguce je da je mast iscurila i da je prljavstvina i vlaga usla u zglob. Da li je moguce necim da se ispere tj ocisti zglob bez kompletnog skidanja tj da se manzetna stisne i da se necim ispere zglob i da se izbije prljavstvina iz njega prije stavljanja nove masti? Ako je moguce, cime da to radim? Posto cu imati mogucnosti sad za vikend da u miru cackam po autu, sto mi je dusevna hrana, volio bih da to obavim ako mogu bez mehanicara i kompletnog skidanja zgloba.
-
Enticer
#4950 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ima li u Sarajevu neki majstor specijalizovan samo za trap, koji radi samo to? Ja znam samo za Ferhatovica.