Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
basicm

#4926 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by basicm »

Zanimljivo ovo sa viskom ulja u HDi. Kako je moguce da gorivo dospije u ulje, bilo ako je sistem dodatne dizne ili post-ubrizgavanja na zadnjem taktu? Normalno bi bilo da ode u auspuh.
amar1994

#4927 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

Dzontra_Volta wrote:
amar1994 wrote:
Moguće, HDI motori imaju problema s tim.
ja znam da mazde sa DPF imaju problema sa tim, koje je auto u pitanju ?
to je vrlo lako moguce da poraste nivo ulja tj. gorivo koje se dodatno ubrizgava za spaljivanje cestica zavrsi u ulju. To je ulje za bacit kad se to desi :(
ja to redovno svake 2 sedmice pogledam, sigurnosti radi, jer se voza po gradu :)
Ovu info sam i dobio od prijatelja koji ima Mazdu.
Kod mene je Citroen HDI, sa FAP filterom.[/quote]
kod mene ima lampica za nedaj boze kad bi porastao nivo ulja
Image
ako FAP koristi eolys aditiv, kod tvog auta ne bi trebalo biti problema :)
amar1994

#4928 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

basicm wrote:Zanimljivo ovo sa viskom ulja u HDi. Kako je moguce da gorivo dospije u ulje, bilo ako je sistem dodatne dizne ili post-ubrizgavanja na zadnjem taktu? Normalno bi bilo da ode u auspuh.
nije bas ni meni jasno, ima veze sa pritiskom nesto, al ne znam sta :-) :?
evo citava tema o tome :)
http://www.mazda3forums.co.uk/index.php?topic=11620.0
mirzet87sa

#4929 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mirzet87sa »

corsa wrote: Ma necu ja nista dirati dok sve radi. Ali dobro je da znam i za tog majstora za ne daj Boze! ;-)
Do tebe je. Trenutno ti je dexron ulje koje ne ide u 722.6. Velika je mogucnost da u tih 100km razlike u ulju napravis stete par hiljada. Mercedes Benz 236.10 ATF, Fuchs Titan R134 ATF, Shell R134 ATF. Jedno od ova 3 ulja, oni se mijenjaju na 60,000km.
Ne sumnjam ja u strucnost majstora iz cvijanovica, ali ovaj decko je prsko ispod kompresorom da ulje brze izadje i time sprzio elektroniku.. Pogresno ulje, sjebo svjecicu pa je vratio nazad.. Sve u svemu napravio je stete cca 500km, vise nego sam kvar :-D
corsa

#4930 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by corsa »

Ma vjerujem ti ja, ali meni Miro vec godinama odrzava auto, ne samo ovo nego i prethodna i do sada nisam imao problema pa se nadam da necu ni od sad.
mirzet87sa

#4931 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mirzet87sa »

Odrzavao je i stari w202 bez zamjerke, ne zna ni on ko je novi. Prvi kontakt s mojim autom je bio fatalan :D Darko/dario zaobilazit..
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#4932 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

Tako vam je kad merdzane vozite. :mrgreen:
UltraMatematicar

#4933 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by UltraMatematicar »

Radi se o Renolu Meganu, 1.9 dci, 2004g. Danas krenem u rikverc da se izvucem sa parkinga, auto se ugasi, krenem da ga upalim opet kad me nesto povuce nazad, zaskripi... Kvacilo je ostalo skroz dole, tj propalo, ali ga na primjer mogu vratiti u normalu, medjutim opet kada pritisnem on se ne vraca vec ostaje dole skroz. Na autu nista ne radi, cak nece ni da da kontakt, niti radi bilo kakva lampica, jedino sto radi na autu je kada upalim sva 4 zmigavca i to je to.
Da li neko zna do cega je?
sLLayer

#4934 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by sLLayer »

pitanje u vezi stelovanja ventila

auto je reno klio 1.4 8v, pojavljuje se nestabilan rad auto slabo vuce ja odem kod majstora on promjeni prvo neku diznu (bezveze vjerovatno) i nastela ventile, opet se kroz par dana to pojavi, opet mu odvezem on opet nesto radi (vjerovatno seluje ventile) i kroz 5 dana ista stvar, necu vise ici kod tog majstora a interesuje me sljedece, sta moze biti uzrok da se to ponvalja tj radi 2 dana savrseno i opet isto, da li je moguce da se ventil nasteluje pogresno pa da ispravno radi i onda se poremeti ili je neki drugi kvar
developer10

#4935 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by developer10 »

Možda bi bilo bolje da sam ovdje postao...

http://forum.klix.ba/audi-a4-b6-1-9-tdi ... 42635.html
530i

#4936 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by 530i »

sLLayer wrote:pitanje u vezi stelovanja ventila

auto je reno klio 1.4 8v, pojavljuje se nestabilan rad auto slabo vuce ja odem kod majstora on promjeni prvo neku diznu (bezveze vjerovatno) i nastela ventile, opet se kroz par dana to pojavi, opet mu odvezem on opet nesto radi (vjerovatno seluje ventile) i kroz 5 dana ista stvar, necu vise ici kod tog majstora a interesuje me sljedece, sta moze biti uzrok da se to ponvalja tj radi 2 dana savrseno i opet isto, da li je moguce da se ventil nasteluje pogresno pa da ispravno radi i onda se poremeti ili je neki drugi kvar
Ventili se sigurno neće raštelovati nakon dva dana. Naravno ako je sve ispravno.
Čini mi se da majstor tu ne zna šta je problem pa se igra pogađanja. Idi nekom drugom...barem za Reno ima mehaničara.
Nestabilan rad u leru ili prilikom vožnje? Šta je sve rađeno na autu, i redovno i vanredno? Nabaciti na dijagnostiku pa vidjeti ima li kakvih grešaka. I starinsku dijagnostiku preko svjećica...itd. itd. Taj "majstor" je neki uhljup koji ne zna ni google koristit.
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#4937 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by stetoskop »

UltraMatematicar wrote:Radi se o Renolu Meganu, 1.9 dci, 2004g. Danas krenem u rikverc da se izvucem sa parkinga, auto se ugasi, krenem da ga upalim opet kad me nesto povuce nazad, zaskripi... Kvacilo je ostalo skroz dole, tj propalo, ali ga na primjer mogu vratiti u normalu, medjutim opet kada pritisnem on se ne vraca vec ostaje dole skroz. Na autu nista ne radi, cak nece ni da da kontakt, niti radi bilo kakva lampica, jedino sto radi na autu je kada upalim sva 4 zmigavca i to je to.
Kada minusna klema koja je zašarafljena na mjenjač ili drugi dio motra izgubi spoj, jedina veza između šasije i motora, je sajla od kvačila i pri paljenju vozila se zna istopiti. Provjeri da nije to!
direstraits0078

#4938 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by direstraits0078 »

stetoskop wrote:
UltraMatematicar wrote:Radi se o Renolu Meganu, 1.9 dci, 2004g. Danas krenem u rikverc da se izvucem sa parkinga, auto se ugasi, krenem da ga upalim opet kad me nesto povuce nazad, zaskripi... Kvacilo je ostalo skroz dole, tj propalo, ali ga na primjer mogu vratiti u normalu, medjutim opet kada pritisnem on se ne vraca vec ostaje dole skroz. Na autu nista ne radi, cak nece ni da da kontakt, niti radi bilo kakva lampica, jedino sto radi na autu je kada upalim sva 4 zmigavca i to je to.
Kada minusna klema koja je zašarafljena na mjenjač ili drugi dio motra izgubi spoj, jedina veza između šasije i motora, je sajla od kvačila i pri paljenju vozila se zna istopiti. Provjeri da nije to!
:lol: Dobar ovaj. :lol:

Sajla od kvacila. :lol:

Sajla od rucne kocnice za prednje dobose. :-)
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#4939 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by stetoskop »

Pa hajde pametnjakoviću, pucaj sa konkretnim odgovorom, pomozi čovjeku! :kakoste:
direstraits0078

#4940 Re: Pitamo Mehanicare ?

stetoskop wrote:Pa hajde pametnjakoviću, pucaj sa konkretnim odgovorom, pomozi čovjeku! :kakoste:
Odgovoreno je vec. ;)

A sajle kvacila nema. Jer je hidraulicno kvacilo. S obzirom da je trznulo, moguce da se odspojila neka zica, ili da je osigurac pregorio, jedan od onih na akumulatoru. I to je vec napisano, jedino jos da mu popravimo preko foruma. :thumbup:
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#4941 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

stetoskop wrote: Kada minusna klema koja je zašarafljena na mjenjač ili drugi dio motra izgubi spoj, jedina veza između šasije i motora, je sajla od kvačila i pri paljenju vozila se zna istopiti. Provjeri da nije to!
par puta sam bio svjedok istog na nekim starijim autima :thumbup:
direstraits0078

#4942 Re: Pitamo Mehanicare ?

Ima li auto galeriju, da nije do galerije?
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#4943 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

direstraits0078 wrote:Ima li auto galeriju, da nije do galerije?
Mučki provokatoru. :mrgreen: :mrgreen:
kokuz_sa

#4944 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kokuz_sa »

maloprije upalim auto..kad lampica od grijaca blinka..
ugasim upalim ponovo..sve isto..blinka li blinka..
krenem voznju nekih 20 mt..i ugasi se..
nakon napr km..ugasim auto upalim ponovo i nema blinkanja.
auto je palilo bez problema od prve.. :roll:
grijaci sva 4 zamijenjena ima 1.5god..
motor 1.9JTD
mirzet87sa

#4945 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mirzet87sa »

Pa pregorio ti jedan od grijaca. Blinkat ce opet, ne brini :D
lavic

#4946 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by lavic »

Forumasi znalci pomoc,

kolegici sa posla crkao automastki mjenjac, moze se vozit samo u rikverc, auto je G3 1992.

Savjet za majstora u Sarajevu, simptomi u pocetku su bili da je jako sporo mjenjac hvatao, sad nece nikako.

Hvala,
Bakir1

#4947 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Bakir1 »

kazu jakara, i jos jednog ovdje u visokom tj u porjecanima spominju, ali ne znam hoce li se iko toga prihvatiti....
iskreno pun je pik golfova stranaca i dijelova za iste, to je jeftinije i jednostavnije...
http://www.olx.ba/artikal/13262532/mjen ... t-komplet/
lavic

#4948 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by lavic »

Vjerovatno ce tako nesto i biti na kraju, ali eto nije na odmet znati opcije.
preludezalude

#4949 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by preludezalude »

Jedno malo glupo pitanje ali ipak...
Primjetio sam da mi je manzetna spala sa kinetickog zgloba zbog otkacene stege i sad kad se namotaju tockovi malo vise manzetna se odvoji od zgloba i moguce je da je mast iscurila i da je prljavstvina i vlaga usla u zglob. Da li je moguce necim da se ispere tj ocisti zglob bez kompletnog skidanja tj da se manzetna stisne i da se necim ispere zglob i da se izbije prljavstvina iz njega prije stavljanja nove masti? Ako je moguce, cime da to radim? Posto cu imati mogucnosti sad za vikend da u miru cackam po autu, sto mi je dusevna hrana, volio bih da to obavim ako mogu bez mehanicara i kompletnog skidanja zgloba.
Enticer

#4950 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Enticer »

Ima li u Sarajevu neki majstor specijalizovan samo za trap, koji radi samo to? Ja znam samo za Ferhatovica.
Post Reply