ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
vjeshalica

#4926 Re: ZOBS

Post by vjeshalica »

N aslucajevima x kazu u RSu alkotest pedeset maruna
Tako i treba
nivla

#4927 Re: ZOBS

Post by nivla »

radio vise puta, svaki put nula, nista nisam placao, uh pa ja ne pijem, ali i da pijem i zbog jedne casice najjeftiniji je taksi, da se sta desi(pa makar i ne zbog alkohola) ko bi citav zivot kontao sta bi bilo da nisam popio jer je to mozda uticalo na reakciju(pogresnu)
vjeshalica

#4928 Re: ZOBS

Post by vjeshalica »

Ko ima nulu ne placa
nemezis

#4929 Re: ZOBS

Post by nemezis »

Dzontra_Volta wrote:
nemezis wrote:Čime je regulisano plaćanje alko testa?
Članom 220. stav 4. ZOBS-a
Hvala.
nemezis

#4930 Re: ZOBS

Post by nemezis »

drug_profi wrote:
(4) Ako je ispitivanjem sprovedenim prema odredbama ovog člana utvrđeno da je vozač ili vozač-instruktor pod dejstvom alkohola, opojnih droga ili lijekova na kojima je označeno da ne smiju da se upotrebljavaju prije i za vrijeme vožnje, troškove ispitivanja snosi vozač, odnosno vozač-instruktor.
Naravno da se ovo moze tumaciti kako kome na um padne.
Zašto? Član 174 definiše kada će se smatrati da je neko pod dejstvom alkohola. Ako se utvrdi da jeste, plaća.
drug_profi

#4931 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

nemezis wrote:
drug_profi wrote:
(4) Ako je ispitivanjem sprovedenim prema odredbama ovog člana utvrđeno da je vozač ili vozač-instruktor pod dejstvom alkohola, opojnih droga ili lijekova na kojima je označeno da ne smiju da se upotrebljavaju prije i za vrijeme vožnje, troškove ispitivanja snosi vozač, odnosno vozač-instruktor.
Naravno da se ovo moze tumaciti kako kome na um padne.
Zašto? Član 174 definiše kada će se smatrati da je neko pod dejstvom alkohola. Ako se utvrdi da jeste, plaća.
E pa odlično. Znači ako imaš manje od 0,3, a ne pripadas ni jednoj grupi vozaca koja ne smije imati vise od 0,0, nisi pod uticajem i ne trebas placati.
Član 174

(1) Vozač ne smije da upravlja vozilom u saobraćaju na putu, niti da počne da upravlja vozilom ako je pod djelovanjem alkohola.

(2) Smatraće se da je pod djelovanjem alkohola lice za koje se analizom krvi ili krvi i urina ili drugom metodom mjerenja količine alkohola u organizmu utvrdi da količina alkohola u krvi iznosi više od 0,3 g/kg, ili ako je prisustvo alkohola u organizmu utvrđeno odgovarajućim sredstvima ili aparatima za mjerenje alkoholiziranosti, što odgovara količinama većim od 0,3 g/kg, ili kod kojeg se, bez obzira na količinu alkohola u krvi, stručnim pregledom utvrdi da pokazuje znake poremećenosti izazvane dejstvom alkohola.

(3) Smatraće se da su pod djelovanjem alkohola lica za koja se analizom krvi ili krvi i urina ili drugom metodom mjerenja količine alkohola u organizmu utvrdi da količina alkohola u krvi iznosi više od 0,0 g/kg, ili ako je prisustvo alkohola u organizmu utvrđeno odgovarajućim sredstvima ili aparatima za mjerenje alkoholiziranosti, što odgovara količinama većim od 0,0 g/kg, ili kod kojih se, bez obzira na količinu alkohola u krvi, stručnim pregledom utvrdi da pokazuju znake poremećenosti izazvane dejstvom alkohola:

1) vozač motornog vozila kategorije C, CE, D i DE i vozači potkategorije C1, C1E i D1 i D1E - za vrijeme upravljanja vozilom te kategorije;
2) vozač vozila kojim se obavlja javni prevoz - za vrijeme obavljanja javnog prevoza tim vozilom;
3) vozač vozila kome je upravljanje vozilom osnovno zanimanje - za vrijeme upravljanja vozilom, obavljajući poslove tog zanimanja;
4) instruktor vožnje za vrijeme osposobljavanja kandidata za vozača u praktičnom upravljanju vozilom;
5) kandidat za vozača za vrijeme obuke u praktičnom upravljanju vozilom;
6) vozač mlađi od 21 godine starosti ili s manje od tri godine vozačkog iskustva.

(4) Smatraće se da je vozač počeo upravljati vozilom ako je pokrenuo vozilo sa mjesta.
azdralovic

#4932 Re: ZOBS

Post by azdralovic »

Ja sam jedne prilike napuhao nesto tipa 0,05 ili tako nesto... nisam placao
asMir11
Grijem se na: Gree Hansol 12

#4933 Re: ZOBS

Post by asMir11 »

Je li neko imao problem sa LPR kamerama zbog istekle registracije?
Da li kazne dolaze ukoliko se vozi samo jedan dan nakon isteka?
Kakva je procedura ukoliko recimo 10 kamera u jednom danu uslika isto vozilo, je li ide kazna 10x 400 KM ili se na sudu može dobiti neka manja?
Na kojim lokacijama Kantonu Sarajevo su aktivne ove kamere?
shandrprcSA

#4934 Re: ZOBS

Post by shandrprcSA »

dizi kredit
drug_profi

#4935 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Ako dobijes vise kazni u kratkom periodu, mozda je najbolje pokusati traziti na sudu jedinstvenu kaznu. Ali uvijek postoji i vjerovatnoca da prođeš gore nego da si platio onih 50%.
vjeshalica

#4936 Re: ZOBS

Post by vjeshalica »

asMir11 wrote:Je li neko imao problem sa LPR kamerama zbog istekle registracije?
Kakva je procedura ukoliko recimo 10 kamera u jednom danu uslika isto vozilo, je li ide kazna 10x 400 KM ili se na sudu može dobiti neka manja?
Jadan ne bio zakon procitaj
Nije kazna 400 maraka nego 100
Dolaze kazne i jedan dan i ne vidim razloga sto ne bi dolazile jer imas 365 dana na raspolaganju da rijesis problem registracije vozila
I ako 100 puta prodjes to je 100 kazni
nivla

#4937 Re: ZOBS

Post by nivla »

plus kazneni bodovi svaki put i zabrana zbog voznje neregistrovanog auta
newklear

#4938 Re: ZOBS

Post by newklear »

vjeshalica wrote:
asMir11 wrote:Je li neko imao problem sa LPR kamerama zbog istekle registracije?
Dolaze kazne i jedan dan i ne vidim razloga sto ne bi dolazile jer imas 365 dana na raspolaganju da rijesis problem registracije vozila
Haj ti u MUP HNK objasni da nije 400 nego 100... U njih nek je minut istekla kazna je 400 KM, kažu da je to neregistrovano...

Ne razlikuju čl. 234a od 235 za 207.... Sve je 234a

EDIT: EVO

https://www.bljesak.info/automoto/flash ... -km/263502
Optimist

#4939 Re: ZOBS

Post by Optimist »

E cuj ako ga je isti dan kamera uslikala 10 puta, jel to jedna kazna?
To bi isto bilo da u toku dana odem do Doboja i nazad, uslikaju me 4 radara usput, jel to jedna kazna ili 4? A sve su iste, za prekoracenje brzine. :D
vjeshalica

#4940 Re: ZOBS

Post by vjeshalica »

newklear wrote:
vjeshalica wrote:
Haj ti u MUP HNK objasni da nije 400 nego 100... U njih nek je minut istekla kazna je 400 KM, kažu da je to neregistrovano...

Svasta!
Kakvi debili....ima sudsko odlucivanje
vjeshalica

#4941 Re: ZOBS

Post by vjeshalica »

Optimist wrote:E cuj ako ga je isti dan kamera uslikala 10 puta, jel to jedna kazna?
To bi isto bilo da u toku dana odem do Doboja i nazad, uslikaju me 4 radara usput, jel to jedna kazna ili 4? A sve su iste, za prekoracenje brzine. :D
Sto puta sto kazni...jednostavno
MAN-lion's coach

#4942 Re: ZOBS

Post by MAN-lion's coach »

newklear wrote:
vjeshalica wrote:

U principu ako se MUP putem svog predstavnika konsultuje/istumači sa sudijama onda tako dođu do zaključka da pišu 400 KM i drže se te prakse. Potpuno odsustvo razmišljanja. I kod nas je to bio problem da li pisati 400KM ili 100KM i nakon dužeg ubjeđivanja da ne može 400KM biti kazna, počelo se sa tom praksom sa 400KM odnosno 100KM. Očito svi MUPovi ne tumače isto što je idiotizam.Nema te saradnje ni konsultacija po mnogim prekršajima odnosno odredbama koje nisu jasnije precizirane, a ima ih mnogo u Zakonu. Zato kad "padne" nalog udariš po samaru, a ne magarcu. PS koji pišu nalog i zastupaju tu tvrdnju su najzadnji u lancu odgovornosti. Ako jedan piše ispravno, a drugi neispravno, to se stotinu problema napravi oko toga.Mora se naći neko rješenje oko ZOBS-a jer tu ima bezbroj čarlama koje su nejasne i mnogi se i ne upuštaju u pisanje naloga. Ko će to dočekati...
azdralovic

#4943 Re: ZOBS

Post by azdralovic »

Mom drugu se desilo isto, istekla registracija dan i uslikaju ga 3 kamere u putu.
U MUP-u mu rekli da to oni direktno salju na sudsko odlucivanje kad je takav slucaj pa da se sud oglasi o jedinstvenoj kazni... SBK je u pitanju
nivla

#4944 Re: ZOBS

Post by nivla »

a ne kaznjava radar ako je auto registrovano a nije osigurano ili sam ja tu nesto preskocio
newklear

#4945 Re: ZOBS

Post by newklear »

nivla wrote:a ne kaznjava radar ako je auto registrovano a nije osigurano ili sam ja tu nesto preskocio
Zar možeš produžiti registraciju ako nisi osigurao prethodno?

U svakom slučaju kažnjava se i jedno i drugo, neregistrovano je čl. 207 a za udes sa neosiguranim autom znam da u HNK ide na krivično, ne mogu se sada sjetiti po kojem članu, naći ću pa ću napisati...
drug_profi

#4946 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Mozes imati registrovano a o neosigurano auto. Npr. slucaj kada si kupio novo vozilo i prebacio policu sa starog na novo radi popusta. Na starom su ostale tablice koje vaze, samo nema osiguranja na njemu vise. Cekas musteriju da ga prodas, ne vozis ga.
Ne znam da li osiguranje tada radi odjavu u MUP-u ili ne.

Po meni je ovaj propis debilan jer ako sam ja vlasnik oba vozila moj bonus treba da se odnosi na sva vozila u mom vlasnistvu. Mozda imam gradsko auto i auto za putovanje, mozda i auto za rekreaciju (SUV) i svako ima svoju svrhu. Ne prave auta udese, nego vozaci.
Ja sad mogu napraviti 5 udesa sa jednim autom, a sa drugim da imam cistu istoriju i 50% bonusa.
Pri tom nista me ne sprijecava da i i u slucaju da imam jedno auto, dajem kome god hocu da ga vozi, kao i kad imam dva ili tri. Svejedno cu ja placati maluse.
Tako da je ovo cista budalastina i dokaz vrhunske pameti koja nam kreira pravila.
vjeshalica

#4947 Re: ZOBS

Post by vjeshalica »

azdralovic wrote:Mom drugu se desilo isto, istekla registracija dan i uslikaju ga 3 kamere u putu.
U MUP-u mu rekli da to oni direktno salju na sudsko odlucivanje kad je takav slucaj pa da se sud oglasi o jedinstvenoj kazni... SBK je u pitanju
Ali ona je istekla, ne znam što stalno vrtite priču o jednom danu....kao da psotoji tolerancija o tom "jednom danu"
ona je istekla i kraj diskusije....imaš 365 dana na raspolaganju da registruješ vozilo
drug_profi

#4948 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

vjeshalica wrote:
azdralovic wrote:Mom drugu se desilo isto, istekla registracija dan i uslikaju ga 3 kamere u putu.
Ali ona je istekla, ne znam što stalno vrtite priču o jednom danu....kao da psotoji tolerancija o tom "jednom danu"
ona je istekla i kraj diskusije....imaš 365 dana na raspolaganju da registruješ vozilo
Imas zapravo samo 30 dana, ali je i to sasvim dovoljno.
vjeshalica

#4949 Re: ZOBS

Post by vjeshalica »

nivla wrote:a ne kaznjava radar ako je auto registrovano a nije osigurano ili sam ja tu nesto preskocio
ne kaznjava radar nikako vec registruje prekoracenje brzine,kamera kao dodatak na radaru ili da je stavljena negdje bez radara je nesto drugo
poenta je u kameri koja skenira neregistrovana vozila
znaci samo neregistrovana, a mores biti i neosiguran u slucaju kako je gore forumas napisao prilikom kupoprodaje kad vlasnik odnese sa sobom polisu
Last edited by vjeshalica on 05/06/2019 10:32, edited 1 time in total.
vjeshalica

#4950 Re: ZOBS

Post by vjeshalica »

drug_profi wrote:
vjeshalica wrote:
Imas zapravo samo 30 dana, ali je i to sasvim dovoljno.
iza datuma navedenog u potvrdi o registraciji ne mozes voziti jedino ranije,al mislim da smo se razumjeli :)
Post Reply