Safran, da te ispravim kada su temeprature u pitanju, a vezano za paradajz, optimalna temepratura za rast i razvoj dnevna je od 18 do 25(dnevna) i oko 15 stepeni nocu, na temperaturi nizoj od 10 stepeni prestaje rast i razvoj, i ispod 9 stepeni opadaju cvijetovi, i potrebno joj je barem 12 sati dnevno svjetlosti, jer se moze desiti kao kod Kerime, da su joj sadnice visoke, ali neznam jesu li slabe, ako su slabe a visoke, znaci da im nedostaje svjetlosti, i to je glavni uzrocnik sto nema plodovasafran wrote:vidiš - ja se manje čudim tvom paradajzu koji nema ploda nego mom koji ima prilično plodova. Naime, prilično su hladne noći pa bi bilo normalno da cvjetovi otpadnu. Čini mi se da sam negdje pročitala da temperatura tokom noći treba biti minimalno 18 C kako bi se plod održao.kerima1 wrote:Ja ne zna sta je ovo mom paradajzu,izrastao metar i nesto,sima debela sve ok,a ploda tu i tamo pokoji.Ima li ko slican problem i sta bi molgo biti uzrok hladnoca ili...
evo nesto korisno: http://www.scribd.com/doc/144371046/otpad
Bášča
Moderator: anex
-
armin_jocker
#4926 Re: Bášča
-
safran
#4927 Re: Bášča
OK - ispravljena. Ma nisam ni ja sigurna odakle mi tih 18 C i meni je to povisoko baš za odbacivanje cvjetova. A da je hladno - hladno je.
-
armin_jocker
#4928 Re: Bášča
Hladno jeste, plodova ima manje, i sve kasnije prispjeva, ne samo paradajz, ja licno ne zatvaram plastenik preko noci vec 15 dana, jer se bojim da cu ga zaboraviti otvoriti ujutro kad krenem na posao, pa onda belaj, cini mi se da temperatura ne pada ispod 10 stepeni preko noci, evo nije mi bilo mrsko, sad sam otisao plastenika, i trenutna temperatura u plasteniku je 18 stepeni a sad je 23 h i 20 minsafran wrote:OK - ispravljena. Ma nisam ni ja sigurna odakle mi tih 18 C i meni je to povisoko baš za odbacivanje cvjetova. A da je hladno - hladno je.
-
Ratarka
#4929 Re: Bášča
arimine, od prvog maja nismo zatvorilli nijednom (imamo dvoja vrata koja su pokrivena rabicom, ta su uijek otvorena), samo ona vrata gdje ulazim zatvorimo ponekad, kad je hladno do "hu"...dakle nije tempertura, sigurno. ovdje je hladno, stvarno hladno, oko 12 je sada, safranka je tih 18 pomjesala sa nekom auto temp.armin_jocker wrote:Hladno jeste, plodova ima manje, i sve kasnije prispjeva, ne samo paradajz, ja licno ne zatvaram plastenik preko noci vec 15 dana, jer se bojim da cu ga zaboraviti otvoriti ujutro kad krenem na posao, pa onda belaj, cini mi se da temperatura ne pada ispod 10 stepeni preko noci, evo nije mi bilo mrsko, sad sam otisao plastenika, i trenutna temperatura u plasteniku je 18 stepeni a sad je 23 h i 20 minsafran wrote:OK - ispravljena. Ma nisam ni ja sigurna odakle mi tih 18 C i meni je to povisoko baš za odbacivanje cvjetova. A da je hladno - hladno je.
iznad 9 jos nijedno jutro od prvog maja nije bilo, auto mi ujutro led-ledeno hladno, u kucici lozim stalno, ova tri dana po nekom inatu nisam, mada bi mi godilo da sada recimo nalozim, nmma unutra iznad 16 sigurno..
dakle ima osnove tvoje teorija temerature, ali - djelimicno....
a za plastenik - ne znam, kod mene ima dosta ploda a ne zatvaramo uopste, a kako imamo BILIONE nekakvih buba koje su izgleds izmedju ose i muhe i njih bude pun plastenik (do mjere da se dvoumim da li da udjem!), njima pripisem oprasivanje.
ispravite me ako sam fulila, ali pcela NEMA nigdje. znaci ako neka druga baja ne naleti nista od ploda. pa bilo i 3 ili 30. ili sam se zeznula? (kerima je pitala za paradajz pa se na jemu zadrzavam) a ako nema pcela, nema ni ravnoiteze, kaz meni moja kcer lijepa koja je rodjeni biolog i ne da mi da ovim "osicama" sta nem u kraj, jer kaze ne nadoknadjuju manjak pcela.....
-
kerima1
#4930 Re: Bášča
Kao sto sam navela sima mog paradajza je dobra,debela,jaka,zabrinuta sam samo sto su stabljike previsoke,a tek se omecu plodovi ko klikeri.Znam da je problem hladnoca,samo kod mene je mozda i do sjemena,zena koja mi dala sjeme je mozda imala F1 i uzela od njega sjeme.Kod nas sve kasni sto velite krastavci nam davno otisli po mrezi,zuti se od cvata,a ploda jedva tu i tamo.Boze na dobro da izadje.
- zijad_e
#4931 Re: Bášča
Evo slicna situacia i kod mene stabljike visoko a plodova malo. To je kod paradajza koji sam ranije sijao. One sto sam sijao kasnije vise ima plodova ali su slabije biljke, nikako da ozdrave od onih hladnih dana.kerima1 wrote:Kao sto sam navela sima mog paradajza je dobra,debela,jaka,zabrinuta sam samo sto su stabljike previsoke,a tek se omecu plodovi ko klikeri.Znam da je problem hladnoca,samo kod mene je mozda i do sjemena,zena koja mi dala sjeme je mozda imala F1 i uzela od njega sjeme.Kod nas sve kasni sto velite krastavci nam davno otisli po mrezi,zuti se od cvata,a ploda jedva tu i tamo.Boze na dobro da izadje.
- MedenoSrce
#4932 Re: Bášča
ima li neko da bi mi prodao tikvinog cvata?
- zijad_e
#4933 Re: Bášča
Evo odrezani listovi paradajzaSenći wrote:Nemoj pitat za sliku samo stavi mislim da nikom nije mrsko pogledati sliku.zijad_e wrote:Ja sam odrezao sve listove paradajza do prvih plodova ili cvatova, bilo mi je zao ali interesantno da su mi prvi cvatovi odnosno plodovi tek iznad 40 cm. Da sam imao mobitel uslikao bih jedino ako hocete veceras da izbacim slike?

Evo malo krastavica, mozda su gusto posijani

Ovaj cvijet nisam cupao da vidim koliko ce narast

A izgleda imam i ovog Bosanskog cvijeca u zapustenom cvijecu :

-
kerima1
#4934 Re: Bášča
Sta ce ti to?MedenoSrce wrote:ima li neko da bi mi prodao tikvinog cvata?
- MedenoSrce
#4935 Re: Bášča
od prosle godine hoce da pravim salatu i pohujem tikvin cvat samo sam prosle godine zakasnila pa reko da se ove predbiljezimkerima1 wrote:Sta ce ti to?MedenoSrce wrote:ima li neko da bi mi prodao tikvinog cvata?Toga nema ko nema,jer ove godine sve nesto samo cvate,e nigdje ploda.
ne treba mi mnogo kilogram - dva maksimalno.
Eto ako bi ko prodao da mi se javi
-
armin_jocker
#4936 Re: Bášča
http://www.klix.ba/vijesti/bih/u-saraje ... /130704049
Kod mene u Nahorevu je nevjerovatan broj ovih osolikih muha, ali nisu napasne i dosadne, u clanku pise da se hrane biljnim usima, sto je jako dobro, u plasteniku bude ovih muha preko dana veliki broj, pa sam zato povezao zasto mi ove godine hvala Bogu nema biljnih usiju, bar ne u kolicini koliko je bilo ranije
Kod mene u Nahorevu je nevjerovatan broj ovih osolikih muha, ali nisu napasne i dosadne, u clanku pise da se hrane biljnim usima, sto je jako dobro, u plasteniku bude ovih muha preko dana veliki broj, pa sam zato povezao zasto mi ove godine hvala Bogu nema biljnih usiju, bar ne u kolicini koliko je bilo ranije
-
Ratarka
-
armin_jocker
#4938 Re: Bášča
Ratarko, tikvice cupaj dok su manje, ako ti je ovo prvi plod na toj biljki, potrebno ga je sto prije ubrati, jer ne dozvoljava da se dalje razvijaju plodovi, i svaki plod sljedeci je upitan
- Mu'min
#4939 Re: Bášča
-
safran
#4940 Re: Bášča
Evo i ja dajem podršku, sad ova trpa hranivo u sjemenke što suzbija formiranje novih plodova. Što se ove vriježe tiče ona ispunila misiju - razmnožila se.armin_jocker wrote:Ratarko, tikvice cupaj dok su manje, ako ti je ovo prvi plod na toj biljki, potrebno ga je sto prije ubrati, jer ne dozvoljava da se dalje razvijaju plodovi, i svaki plod sljedeci je upitan
-
safran
#4941 Re: Bášča
a kako ovo skladištiš? zamrzivač? kao što reče kerima ove godine ne fali cvjetova ali se slabo plodovi formiraju nego dok ih neko obere pa donekle dobaci - nježni su - oklembesiće seMedenoSrce wrote:od prosle godine hoce da pravim salatu i pohujem tikvin cvat samo sam prosle godine zakasnila pa reko da se ove predbiljezimkerima1 wrote:Sta ce ti to?MedenoSrce wrote:ima li neko da bi mi prodao tikvinog cvata?Toga nema ko nema,jer ove godine sve nesto samo cvate,e nigdje ploda.
ne treba mi mnogo kilogram - dva maksimalno.
Eto ako bi ko prodao da mi se javi
-
kerima1
#4942 Re: Bášča
Javi onda kako pohujes kad nema tikvi,ima cvijeta vagon?Samo treba smisleno izmisliti sta reci djeci sta sam im napravila,hmm,mozda prodje ako reknem pohovane tikvice 
- eluna
#4943 Re: Bášča
upratite malo 24 Kitchen na TV-u, nije sav život u bašču staokerima1 wrote:Javi onda kako pohujes kad nema tikvi,ima cvijeta vagon?Samo treba smisleno izmisliti sta reci djeci sta sam im napravila,hmm,mozda prodje ako reknem pohovane tikvice
-
Eborg
#4944 Re: Bášča
Imam na balkonu saksiju mente no napale su je nekakve male zelene baje koje su na listovima s donje strane i jedu ih. Pored su dvije saksije bosiljka koje nisu napadnute. Kako da se kutarišem baja na što bezbolniji i zdraviji način, ipak se ista koristi za prehranu pa da ne spucam neku otrovnu hemiju? 
- MedenoSrce
#4945 Re: Bášča
kerima1 wrote:Javi onda kako pohujes kad nema tikvi,ima cvijeta vagon?Samo treba smisleno izmisliti sta reci djeci sta sam im napravila,hmm,mozda prodje ako reknem pohovane tikvice
ma reci da si im napravila kripeli
http://www.gastro.hr/Pohani-cvijet-od-tikve-1519.aspx
kerima ako imas de da kupim ahhh mi na cvjetove od prosle godine
-
kerima1
#4946 Re: Bášča
Imam,ali sto rece Safranka nije to lako prebaciti,to je osjetljivo za sat bi uvehlo.kerima ako imas de da kupim ahhh mi na cvjetove od prosle godine
De mi po naski prevedi onaj recept samo sastojke sta ide.NedajBoze da mi se svidi ima da i od ometaka cvatove pojedem pa nigdje tikve nece bit.
- Mu'min
#4947 Re: Bášča
Mi upravo zapakirali 5kg đema od domaće bosanske kaisije.
Mmmmmmmmmmmm kako je dobrooo.
Mmmmmmmmmmmm kako je dobrooo.
-
bizet
#4948 Re: Bášča
cvjetovi od tikve, koliko ja znam, mogu izdrzati 2 dana u frizideru i onda propadaju...mislim da ih nije moguce zamrznuti
najbolja opcija je ubrati par komada svjezih i taj dan pripremiti u obroku
mozda se isti mogu naci na pijaci, ili se dogovoriti sa nekim prodavacem da maksuz donese par cvjetova ako ima svoju bastu?..a ko ce ih ovdje prodavati? ja to jos nisam vidjela...najbolje je da ti @medenosrce neko halali 3-4 cvijeta da probas...takodje su lagani, za kilogram bi mozda trebalo ubrati mnogo, a svima jr draze imati/prodati tikvu nego cvjetove za koje ni nemaju/ne znaju cijenu
kerima je dobro rekla, za par sati transporta bi vjerovatno uveli na ovim vrucinama, osim ako se ne transportuju ujutro rano dok je jos iole svjeze, njezni su
najbolja opcija je ubrati par komada svjezih i taj dan pripremiti u obroku
mozda se isti mogu naci na pijaci, ili se dogovoriti sa nekim prodavacem da maksuz donese par cvjetova ako ima svoju bastu?..a ko ce ih ovdje prodavati? ja to jos nisam vidjela...najbolje je da ti @medenosrce neko halali 3-4 cvijeta da probas...takodje su lagani, za kilogram bi mozda trebalo ubrati mnogo, a svima jr draze imati/prodati tikvu nego cvjetove za koje ni nemaju/ne znaju cijenu
kerima je dobro rekla, za par sati transporta bi vjerovatno uveli na ovim vrucinama, osim ako se ne transportuju ujutro rano dok je jos iole svjeze, njezni su
-
kerima1
#4949 Re: Bášča
Ja nisam iz Sa.ako je doticna voljna doci do mene 2 sata od Sa.bujrum dzabe sve cvjetove poberem. Medenosrce javi mi se na pp ako ti ovo odgovara.
Safran,Ratarko,zijade i ostali koji smo pisali za pardajze isla sam u vrt i iznenadila se brojnim plodicima ko klikeri,tobejarabbi preko noci se svi "ometli
Moguce toplije vrijeme,te strujanje vjetra danju,nesto mu pogoduje...
Safran,Ratarko,zijade i ostali koji smo pisali za pardajze isla sam u vrt i iznenadila se brojnim plodicima ko klikeri,tobejarabbi preko noci se svi "ometli
-
safran
#4950 Re: Bášča
Ma toplije vrijeme ..... mi smo prošlu sedmicu proveli u selu od srijede - smrzli smo se - kraj jula ja ne mogu na meraji kafu da popijem. U petak se razvedri a onda smo u subotu djeca i ja pobjegli što od hladnoće što od kiše. Malom proradio stomak a starijem nos. Muž ostao subotu i nedjelju misleći da će uspjeti nešto uraditi a onda se u ponedjeljak pojavio sa temperaturom. Od utorka je na pencilinima - gnojna angina. Elem, smrzli smo se pa kako neće i jadan paradajz.kerima1 wrote:Ja nisam iz Sa.ako je doticna voljna doci do mene 2 sata od Sa.bujrum dzabe sve cvjetove poberem. Medenosrce javi mi se na pp ako ti ovo odgovara.
Safran,Ratarko,zijade i ostali koji smo pisali za pardajze isla sam u vrt i iznenadila se brojnim plodicima ko klikeri,tobejarabbi preko noci se svi "ometliMoguce toplije vrijeme,te strujanje vjetra danju,nesto mu pogoduje...
Upravo smo se vratili - nabrali smo brdo tikvica ali slabo ima novih zametaka. Cvjetova ima pa medena bujrum u baštu - ja dok to transportujem zajedno sa našim hrkama neće biti ni za čorbe a ne za pohovanja. Ubrali smo i nekoliko mahuna graška koje je mali smazao na licu mjesta. Nešto malina i višanja koje su mmmmmmm