Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
armin_jocker

#4926 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

safran wrote:
kerima1 wrote:Ja ne zna sta je ovo mom paradajzu,izrastao metar i nesto,sima debela sve ok,a ploda tu i tamo pokoji. :!: Ima li ko slican problem i sta bi molgo biti uzrok hladnoca ili...

evo nesto korisno: http://www.scribd.com/doc/144371046/otpad
vidiš - ja se manje čudim tvom paradajzu koji nema ploda nego mom koji ima prilično plodova. Naime, prilično su hladne noći pa bi bilo normalno da cvjetovi otpadnu. Čini mi se da sam negdje pročitala da temperatura tokom noći treba biti minimalno 18 C kako bi se plod održao.
Safran, da te ispravim kada su temeprature u pitanju, a vezano za paradajz, optimalna temepratura za rast i razvoj dnevna je od 18 do 25(dnevna) i oko 15 stepeni nocu, na temperaturi nizoj od 10 stepeni prestaje rast i razvoj, i ispod 9 stepeni opadaju cvijetovi, i potrebno joj je barem 12 sati dnevno svjetlosti, jer se moze desiti kao kod Kerime, da su joj sadnice visoke, ali neznam jesu li slabe, ako su slabe a visoke, znaci da im nedostaje svjetlosti, i to je glavni uzrocnik sto nema plodova
safran

#4927 Re: Bášča

Post by safran »

OK - ispravljena. Ma nisam ni ja sigurna odakle mi tih 18 C i meni je to povisoko baš za odbacivanje cvjetova. A da je hladno - hladno je.
armin_jocker

#4928 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

safran wrote:OK - ispravljena. Ma nisam ni ja sigurna odakle mi tih 18 C i meni je to povisoko baš za odbacivanje cvjetova. A da je hladno - hladno je.
Hladno jeste, plodova ima manje, i sve kasnije prispjeva, ne samo paradajz, ja licno ne zatvaram plastenik preko noci vec 15 dana, jer se bojim da cu ga zaboraviti otvoriti ujutro kad krenem na posao, pa onda belaj, cini mi se da temperatura ne pada ispod 10 stepeni preko noci, evo nije mi bilo mrsko, sad sam otisao plastenika, i trenutna temperatura u plasteniku je 18 stepeni a sad je 23 h i 20 min
Ratarka

#4929 Re: Bášča

Post by Ratarka »

armin_jocker wrote:
safran wrote:OK - ispravljena. Ma nisam ni ja sigurna odakle mi tih 18 C i meni je to povisoko baš za odbacivanje cvjetova. A da je hladno - hladno je.
Hladno jeste, plodova ima manje, i sve kasnije prispjeva, ne samo paradajz, ja licno ne zatvaram plastenik preko noci vec 15 dana, jer se bojim da cu ga zaboraviti otvoriti ujutro kad krenem na posao, pa onda belaj, cini mi se da temperatura ne pada ispod 10 stepeni preko noci, evo nije mi bilo mrsko, sad sam otisao plastenika, i trenutna temperatura u plasteniku je 18 stepeni a sad je 23 h i 20 min
arimine, od prvog maja nismo zatvorilli nijednom (imamo dvoja vrata koja su pokrivena rabicom, ta su uijek otvorena), samo ona vrata gdje ulazim zatvorimo ponekad, kad je hladno do "hu"...dakle nije tempertura, sigurno. ovdje je hladno, stvarno hladno, oko 12 je sada, safranka je tih 18 pomjesala sa nekom auto temp. :D
iznad 9 jos nijedno jutro od prvog maja nije bilo, auto mi ujutro led-ledeno hladno, u kucici lozim stalno, ova tri dana po nekom inatu nisam, mada bi mi godilo da sada recimo nalozim, nmma unutra iznad 16 sigurno..
dakle ima osnove tvoje teorija temerature, ali - djelimicno....
a za plastenik - ne znam, kod mene ima dosta ploda a ne zatvaramo uopste, a kako imamo BILIONE nekakvih buba koje su izgleds izmedju ose i muhe i njih bude pun plastenik (do mjere da se dvoumim da li da udjem!), njima pripisem oprasivanje.
ispravite me ako sam fulila, ali pcela NEMA nigdje. znaci ako neka druga baja ne naleti nista od ploda. pa bilo i 3 ili 30. ili sam se zeznula? (kerima je pitala za paradajz pa se na jemu zadrzavam) a ako nema pcela, nema ni ravnoiteze, kaz meni moja kcer lijepa koja je rodjeni biolog i ne da mi da ovim "osicama" sta nem u kraj, jer kaze ne nadoknadjuju manjak pcela.....
kerima1

#4930 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Kao sto sam navela sima mog paradajza je dobra,debela,jaka,zabrinuta sam samo sto su stabljike previsoke,a tek se omecu plodovi ko klikeri.Znam da je problem hladnoca,samo kod mene je mozda i do sjemena,zena koja mi dala sjeme je mozda imala F1 i uzela od njega sjeme.Kod nas sve kasni sto velite krastavci nam davno otisli po mrezi,zuti se od cvata,a ploda jedva tu i tamo.Boze na dobro da izadje.
zijad_e

#4931 Re: Bášča

Post by zijad_e »

kerima1 wrote:Kao sto sam navela sima mog paradajza je dobra,debela,jaka,zabrinuta sam samo sto su stabljike previsoke,a tek se omecu plodovi ko klikeri.Znam da je problem hladnoca,samo kod mene je mozda i do sjemena,zena koja mi dala sjeme je mozda imala F1 i uzela od njega sjeme.Kod nas sve kasni sto velite krastavci nam davno otisli po mrezi,zuti se od cvata,a ploda jedva tu i tamo.Boze na dobro da izadje.
Evo slicna situacia i kod mene stabljike visoko a plodova malo. To je kod paradajza koji sam ranije sijao. One sto sam sijao kasnije vise ima plodova ali su slabije biljke, nikako da ozdrave od onih hladnih dana.
MedenoSrce

#4932 Re: Bášča

Post by MedenoSrce »

ima li neko da bi mi prodao tikvinog cvata?
zijad_e

#4933 Re: Bášča

Post by zijad_e »

Senći wrote:
zijad_e wrote:Ja sam odrezao sve listove paradajza do prvih plodova ili cvatova, bilo mi je zao ali interesantno da su mi prvi cvatovi odnosno plodovi tek iznad 40 cm. Da sam imao mobitel uslikao bih jedino ako hocete veceras da izbacim slike?
Nemoj pitat za sliku samo stavi mislim da nikom nije mrsko pogledati sliku.
Evo odrezani listovi paradajza
Image
Image
Evo malo krastavica, mozda su gusto posijani
Image
Ovaj cvijet nisam cupao da vidim koliko ce narast :)
Image
A izgleda imam i ovog Bosanskog cvijeca u zapustenom cvijecu :
Image
kerima1

#4934 Re: Bášča

Post by kerima1 »

MedenoSrce wrote:ima li neko da bi mi prodao tikvinog cvata?
Sta ce ti to? :D Toga nema ko nema,jer ove godine sve nesto samo cvate,e nigdje ploda.
MedenoSrce

#4935 Re: Bášča

Post by MedenoSrce »

kerima1 wrote:
Sta ce ti to? :D Toga nema ko nema,jer ove godine sve nesto samo cvate,e nigdje ploda.
od prosle godine hoce da pravim salatu i pohujem tikvin cvat samo sam prosle godine zakasnila pa reko da se ove predbiljezim
ne treba mi mnogo kilogram - dva maksimalno.
Eto ako bi ko prodao da mi se javi
armin_jocker

#4936 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

http://www.klix.ba/vijesti/bih/u-saraje ... /130704049

Kod mene u Nahorevu je nevjerovatan broj ovih osolikih muha, ali nisu napasne i dosadne, u clanku pise da se hrane biljnim usima, sto je jako dobro, u plasteniku bude ovih muha preko dana veliki broj, pa sam zato povezao zasto mi ove godine hvala Bogu nema biljnih usiju, bar ne u kolicini koliko je bilo ranije
Ratarka

#4937 Re: Bášča

Post by Ratarka »

i kod nas je tih muha bruka, na njih sam mislila kad sam napisala bilioni. ima ih i u plasteniku stvarno puno.. evo i paradajza nakon sisanja
Image

ovako sam na kraju redove formirala:
Image

a ovo je ta tikvica koja meni vise lici na tikvu :)
Image
armin_jocker

#4938 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

Ratarko, tikvice cupaj dok su manje, ako ti je ovo prvi plod na toj biljki, potrebno ga je sto prije ubrati, jer ne dozvoljava da se dalje razvijaju plodovi, i svaki plod sljedeci je upitan
Mu'min

#4939 Re: Bášča

Post by Mu'min »

:idea: Ako vas tikvica preveri i previše uzrije ostavite je za sjemena.
safran

#4940 Re: Bášča

Post by safran »

armin_jocker wrote:Ratarko, tikvice cupaj dok su manje, ako ti je ovo prvi plod na toj biljki, potrebno ga je sto prije ubrati, jer ne dozvoljava da se dalje razvijaju plodovi, i svaki plod sljedeci je upitan
Evo i ja dajem podršku, sad ova trpa hranivo u sjemenke što suzbija formiranje novih plodova. Što se ove vriježe tiče ona ispunila misiju - razmnožila se.
safran

#4941 Re: Bášča

Post by safran »

MedenoSrce wrote:
kerima1 wrote:
od prosle godine hoce da pravim salatu i pohujem tikvin cvat samo sam prosle godine zakasnila pa reko da se ove predbiljezim
ne treba mi mnogo kilogram - dva maksimalno.
Eto ako bi ko prodao da mi se javi
a kako ovo skladištiš? zamrzivač? kao što reče kerima ove godine ne fali cvjetova ali se slabo plodovi formiraju nego dok ih neko obere pa donekle dobaci - nježni su - oklembesiće se
kerima1

#4942 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Javi onda kako pohujes kad nema tikvi,ima cvijeta vagon?Samo treba smisleno izmisliti sta reci djeci sta sam im napravila,hmm,mozda prodje ako reknem pohovane tikvice :cry:
eluna

#4943 Re: Bášča

Post by eluna »

kerima1 wrote:Javi onda kako pohujes kad nema tikvi,ima cvijeta vagon?Samo treba smisleno izmisliti sta reci djeci sta sam im napravila,hmm,mozda prodje ako reknem pohovane tikvice :cry:
upratite malo 24 Kitchen na TV-u, nije sav život u bašču stao :lol: :lol: :lol:
Eborg

#4944 Re: Bášča

Post by Eborg »

Imam na balkonu saksiju mente no napale su je nekakve male zelene baje koje su na listovima s donje strane i jedu ih. Pored su dvije saksije bosiljka koje nisu napadnute. Kako da se kutarišem baja na što bezbolniji i zdraviji način, ipak se ista koristi za prehranu pa da ne spucam neku otrovnu hemiju? :-)
MedenoSrce

#4945 Re: Bášča

Post by MedenoSrce »

kerima1 wrote:Javi onda kako pohujes kad nema tikvi,ima cvijeta vagon?Samo treba smisleno izmisliti sta reci djeci sta sam im napravila,hmm,mozda prodje ako reknem pohovane tikvice :cry:

ma reci da si im napravila kripeli :mrgreen: http://allrecipes.com/recipe/crispy-zuc ... -blossoms/

http://www.gastro.hr/Pohani-cvijet-od-tikve-1519.aspx

kerima ako imas de da kupim ahhh mi na cvjetove od prosle godine
kerima1

#4946 Re: Bášča

Post by kerima1 »

kerima ako imas de da kupim ahhh mi na cvjetove od prosle godine
Imam,ali sto rece Safranka nije to lako prebaciti,to je osjetljivo za sat bi uvehlo.
De mi po naski prevedi onaj recept samo sastojke sta ide.NedajBoze da mi se svidi ima da i od ometaka cvatove pojedem pa nigdje tikve nece bit. :lol:
Mu'min

#4947 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Mi upravo zapakirali 5kg đema od domaće bosanske kaisije. :)
Mmmmmmmmmmmm kako je dobrooo. :lol:
bizet

#4948 Re: Bášča

Post by bizet »

cvjetovi od tikve, koliko ja znam, mogu izdrzati 2 dana u frizideru i onda propadaju...mislim da ih nije moguce zamrznuti
najbolja opcija je ubrati par komada svjezih i taj dan pripremiti u obroku
mozda se isti mogu naci na pijaci, ili se dogovoriti sa nekim prodavacem da maksuz donese par cvjetova ako ima svoju bastu?..a ko ce ih ovdje prodavati? ja to jos nisam vidjela...najbolje je da ti @medenosrce neko halali 3-4 cvijeta da probas...takodje su lagani, za kilogram bi mozda trebalo ubrati mnogo, a svima jr draze imati/prodati tikvu nego cvjetove za koje ni nemaju/ne znaju cijenu
kerima je dobro rekla, za par sati transporta bi vjerovatno uveli na ovim vrucinama, osim ako se ne transportuju ujutro rano dok je jos iole svjeze, njezni su
kerima1

#4949 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Ja nisam iz Sa.ako je doticna voljna doci do mene 2 sata od Sa.bujrum dzabe sve cvjetove poberem. Medenosrce javi mi se na pp ako ti ovo odgovara.
Safran,Ratarko,zijade i ostali koji smo pisali za pardajze isla sam u vrt i iznenadila se brojnim plodicima ko klikeri,tobejarabbi preko noci se svi "ometli :-) Moguce toplije vrijeme,te strujanje vjetra danju,nesto mu pogoduje...
safran

#4950 Re: Bášča

Post by safran »

kerima1 wrote:Ja nisam iz Sa.ako je doticna voljna doci do mene 2 sata od Sa.bujrum dzabe sve cvjetove poberem. Medenosrce javi mi se na pp ako ti ovo odgovara.
Safran,Ratarko,zijade i ostali koji smo pisali za pardajze isla sam u vrt i iznenadila se brojnim plodicima ko klikeri,tobejarabbi preko noci se svi "ometli :-) Moguce toplije vrijeme,te strujanje vjetra danju,nesto mu pogoduje...
Ma toplije vrijeme ..... mi smo prošlu sedmicu proveli u selu od srijede - smrzli smo se - kraj jula ja ne mogu na meraji kafu da popijem. U petak se razvedri a onda smo u subotu djeca i ja pobjegli što od hladnoće što od kiše. Malom proradio stomak a starijem nos. Muž ostao subotu i nedjelju misleći da će uspjeti nešto uraditi a onda se u ponedjeljak pojavio sa temperaturom. Od utorka je na pencilinima - gnojna angina. Elem, smrzli smo se pa kako neće i jadan paradajz.
Upravo smo se vratili - nabrali smo brdo tikvica ali slabo ima novih zametaka. Cvjetova ima pa medena bujrum u baštu - ja dok to transportujem zajedno sa našim hrkama neće biti ni za čorbe a ne za pohovanja. Ubrali smo i nekoliko mahuna graška koje je mali smazao na licu mjesta. Nešto malina i višanja koje su mmmmmmm
Post Reply