A glede snajperista

E da, popusta me sjecanje, imao sam tu SVT-40.Dozer wrote:@Ramzese
Vala, ako su vec htjeli da prave nesto koliko-toliko autenticno, onda su mogli i da prikazu koncanicu optike PASP-a, s obzirom da je ono na ovoj pusci upravo M76 od PASP-a. Vidi se to fino na 7:38 i 9:04. Zajcova PU optika je bila prilicno kraca, a i koncanica joj je bila trokraka.
Ni ovo nije SVT-40 koju je Zajcev koristio...
Ono onakvo drzanje puske lijevom rukom u stojecem stavu... necu komentarisati
Nisi dobro oznacio. kos je bio ispred broja 33, a ti si oznacio ipred broja 27.Doda37 wrote:
Oznacio sam na 207. stranici gdje je bio kos, kad se iselila kasarna tu smo igrali basketa, 6 ... 7 mjesec
Nisam sam ja iz tog nebodera, ja sam bio tu drugim poslomlavic wrote:
Mozda se mi i znamo ako si tad stanovao u neboderu, ja sam zivio u 33.
Sto znaci da nam komsije ne bi vise morale silaziti tako blizu da bi snajperali po gradu nego bi mogli komotno sa Zlatista, SunnyLand-a i sl, sve su to udaljenosti do 2000mDozer wrote:7,9 vise ne bi sigurno![]()
Sad su ti za te namjene moderne sljedece zujalice:
- .338 LM ili NM (8.58x70mm, s pocetnom brzinom od 830 do 1000 m/s, zavisno od vrste i tezine zrna. Namijenjeno dalekometnom pucanju, vrlo dobro i precizno zrno za daljine do 2.000m, a neko dobro uvjezban moze ici i do 2.500m, pa i preko toga uz odlicnu optiku i odgovarajuce vremeneske uslove),
- .408 Chey-Tac (10.36x77mm, s pocetnom brzinom od 910 do 1100 m/s. Kao i gornji .338, odlican do 2.000, a i do 2.500, pa i preko s odgovarajucom opremom)
- 6.5 Creedmore (6.5x41-52mm, s pocetnom brzinom od 830 do 920 m/s. Odlicno zrno za do 1.000m, a moze ici i na 1.500, uz pratece odgovarajuce zafrkancije)
- .308 Win (7.62x51 NATO. Poznat metak, a i zrno. Pocetne brzine su mu od 770 do 940 m/s, zavisno od vrste i tezine zrnaa, i duzine cijevi, logicno. Odlican za do 1.200, ali ide i bez problema i do 1.700. Postoje potvrdjeni pogoci s ovim metkom i na preko 2.000)
- .300 WM (7.62x67mm, s pocetnim brzinama od 870 do 990 m/s, zapravo je samo jaca verzija prethodnika .308, i, logicno, s malo boljim performansama, pa je uz kvalitetnu optiku i cijev odlican za do 1.500, pa i 2.000m)
- 5.56x45 (slicno .223 REM, ali ipak drugacije jer ima malkice jace punjenje i duzi vrat cahure, a samim tim je i leziste metka u cijevi duze. Radi ovoga se iz puske za ovaj kalibar moze ispaliti .223 REM, ali se iz puske namijenjene za .223 REM ne moze ispaliti ovaj 5.56x45. S pocetnim brzinama od 850 do 1.000 m/s, ali radi male tezine zrna, odlican je na daljinama do 600m, a u dobrim uslovima moze ici i do 800.)
- .50 (12.7x99mm, s pocetnim brzinama od 880 do 930 m/s, svima je poznat metak, a i zrno. Radi velike pocetne brzine, ali i velike tezine zrna, odlicno je za daljine do 2.000m, a s pravom cjevkom i odlicnom optikom bez ikakvih problema ide precizno i na 2.500).
Ovo je bilo sto se tice "zapada".
S istoka imamo poznati i vec obradjeni 7,62x54 R ("sijac", SVD, PKT, itd., koji je odlican do 1.200, ali moze ici i na 1.500, pa i preko u dobrim uslovima i s dobrom optikom), takodjer .50, ali i ovdje relativno nepoznati 5,45x39, sto je Ruski pandan NATO-vom .223 REM. Brzina ovog zrna je 880-890 m/s, ali je, kao i .223, pogodno za do 600, max. 800m.
Eto...to je to sto se tice snajperskih kalibara koji bi se koristili ako se jope zapuskara. Bilo bi veselo, u svakom slucaju
Nije drugacije bilo ni u periodu 92-95.... Jeste bilo manje visokih zgrada, ali visina cesto ne znaci i prednost. Cak stavise, cesto nosi daleko veci rizik, pogotovo ako se radi o usamljenoj lokaciji, tipa jedne visoke zgrade (npr. I.V., Momo i Uzeir, Bristol), koja onda postaje jedina meta s one strane.sjecamse wrote: Off topic sad. Sjedim na poslu u jednoj većoj zgradi u Sa, i gledam okolinu. Nije bas jednostavno toliko skontati odakle bi neko mogao da djeluje, toliko je prozora, krovova, nekih dzepova.... Izgradilo se SA mnogo, tako da uz gore nabrojane kalibre, siguran sam da bi bilo veselo
mobile94 wrote:Pozdrav Sarajlije, čitao sam malo ovu temu i zainteresovalo me nekoliko stvari u vezi dešavanja u Sarajevu u periodu opsade. Zanima me da li je neko imao prijatelja pravoslavne vjeroispovjesti tj. srbina i da je taj prijatelj preko noći otišao na brda iznad Sarajeva i pucao po svom gradu i da li ste te prijatelje ili komšije, poznanike sa kojima ste proveli djetinstvo, išli u školu, radili, poslije rata sreli negdje u Sarajevu ili u nekom drugom gradu, da li ste čuli nešto o tim ljudima i ima li tih snajperista koji su se vratili poslije rata u Sarajevo u svoje stanove i ako jesu da li žive i dan danas u gradu kojeg mrze i na kojeg su pucali.
prosto nemoguce, to su bolan dzon obrazi ni stida ni srama još kažu sta nam uradišemobile94 wrote:Pozdrav Sarajlije, čitao sam malo ovu temu i zainteresovalo me nekoliko stvari u vezi dešavanja u Sarajevu u periodu opsade. Zanima me da li je neko imao prijatelja pravoslavne vjeroispovjesti tj. srbina i da je taj prijatelj preko noći otišao na brda iznad Sarajeva i pucao po svom gradu i da li ste te prijatelje ili komšije, poznanike sa kojima ste proveli djetinstvo, išli u školu, radili, poslije rata sreli negdje u Sarajevu ili u nekom drugom gradu, da li ste čuli nešto o tim ljudima i ima li tih snajperista koji su se vratili poslije rata u Sarajevo u svoje stanove i ako jesu da li žive i dan danas u gradu kojeg mrze i na kojeg su pucali.
Pogledaj film “Shot Through the Heart”. Baziran na isinitoj prici o dva predratna sarajevska druga,.... HBO produkcija.mobile94 wrote:Pozdrav Sarajlije, čitao sam malo ovu temu i zainteresovalo me nekoliko stvari u vezi dešavanja u Sarajevu u periodu opsade. Zanima me da li je neko imao prijatelja pravoslavne vjeroispovjesti tj. srbina i da je taj prijatelj preko noći otišao na brda iznad Sarajeva i pucao po svom gradu i da li ste te prijatelje ili komšije, poznanike sa kojima ste proveli djetinstvo, išli u školu, radili, poslije rata sreli negdje u Sarajevu ili u nekom drugom gradu, da li ste čuli nešto o tim ljudima i ima li tih snajperista koji su se vratili poslije rata u Sarajevo u svoje stanove i ako jesu da li žive i dan danas u gradu kojeg mrze i na kojeg su pucali.
Bezveze film, baziran na "istinitoj priči" čovjeka koji je otišao u Kanadu 1992.g. u maju i koji nikakve veze nije imao sa ratom, snajperistima i sl. Prodao scenarij za 35000$ na osnovu "prepričavanja i mašte" kanadske dijaspore. Autora priče je Daco Džamonja opleo u jednoj od svojih masterpiece priča.pametolog wrote:Pogledaj film “Shot Through the Heart”. Baziran na isinitoj prici o dva predratna sarajevska druga,.... HBO produkcija.mobile94 wrote:Pozdrav Sarajlije, čitao sam malo ovu temu i zainteresovalo me nekoliko stvari u vezi dešavanja u Sarajevu u periodu opsade. Zanima me da li je neko imao prijatelja pravoslavne vjeroispovjesti tj. srbina i da je taj prijatelj preko noći otišao na brda iznad Sarajeva i pucao po svom gradu i da li ste te prijatelje ili komšije, poznanike sa kojima ste proveli djetinstvo, išli u školu, radili, poslije rata sreli negdje u Sarajevu ili u nekom drugom gradu, da li ste čuli nešto o tim ljudima i ima li tih snajperista koji su se vratili poslije rata u Sarajevo u svoje stanove i ako jesu da li žive i dan danas u gradu kojeg mrze i na kojeg su pucali.