Juce sam trazio odcepljivac odvoda i trazio naravno najjeftiniji i uzmem jedan vidim cijena 2.80 KM, sledeci po cijeni je bio neki od 3.20 KM. Kada sam dosao kuci vidim da Dita proizvodi._BataZiv_0809 wrote:MOSALJOZE wrote:smrdim/nastavlja-se-rast-neka ... ftly-foto/
Obavezno ubaciti u korpu
![]()
Ja sam baš jučer kupio IDU,tenzo imam.
Vidjecemo rezultate.![]()
BiH proizvodi (domaće je najbolje)
Moderator: anex
-
probook
#4926 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
-
Fauja Singh
#4927 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Odlican mi je ovaj Milkosov Cremos, u Bingu ga platio 60 feninga, djeca ga isto vole.

-
artime
#4928 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Vispakova čokolada sa rižom nije nešto, zapravo nikako mi se ne sviđa. A baš sam je uzela na preporuku forumaša, neko mi dođe milku 
- zavezata-vreca
#4929 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
vispakova cokolada, bimal ulje, ditin deterdžent ... sve to covjek uzme jednom, evontualno dvaput i skonta da ti proizvodi jednostavno ne valjaju ... i onda se vratis na floriol, milku i fairy .... cijena haman ista, na akcijama cesto i niža a kvalitet drastično viši ... na uštrb svog zdravlja da budem patriota, neka fala ...
mlijeko je posebna priča, milkos mlijeko 1,5 KM
... a imas stranjskih mlijeka po 1,1 i 1,2 KM ... zastupnik, uveze, plati prevoz, carinske troškove, zaračuna maržu i opet jeftiniji od domaćeg proizvođača 30% ... pa taman da milkos sipa ptičije mlijeko u tetrapak, neću ga nikad kupiti iz principa.
mlijeko je posebna priča, milkos mlijeko 1,5 KM
- holowey
#4930 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
imas stranjskih jer na nasoj granici to mlijeko kojem je trzisna cijena 1.6KM bude 0.8 (onaj ostatak proizvodjac dobije od svoje drzave kao izvoznu subvenciju)... bar kad je mlijeko u pitanju imamo dosta domacih proizvodjaca pa stranjsko nije pod moranje...zavezata-vreca wrote: mlijeko je posebna priča, milkos mlijeko 1,5 KM... a imas stranjskih mlijeka po 1,1 i 1,2 KM ... zastupnik, uveze, plati prevoz, carinske troškove, zaračuna maržu i opet jeftiniji od domaćeg proizvođača 30% ... pa taman da milkos sipa ptičije mlijeko u tetrapak, neću ga nikad kupiti iz principa.
-
walk_M-A-N
#4931 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Isto, jednom i ne više.. Nije mi jasno da uopće nemaju čokolade da valja. Znam da su im one table jeftine, ali ne traže svi to.artime wrote:Vispakova čokolada sa rižom nije nešto, zapravo nikako mi se ne sviđa. A baš sam je uzela na preporuku forumaša, neko mi dođe milku
A meni ne Milku, molim, ja sam protiv tih mega korporacija, zadovoljan sam sa Dorinom ili čak Kanditom.
-
artime
#4932 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Slažem se sa tobom. S tim, da Dorina i Kandit nikada nisu bili na listi dobrih čokolada.walk_M-A-N wrote:Isto, jednom i ne više.. Nije mi jasno da uopće nemaju čokolade da valja. Znam da su im one table jeftine, ali ne traže svi to.artime wrote:Vispakova čokolada sa rižom nije nešto, zapravo nikako mi se ne sviđa. A baš sam je uzela na preporuku forumaša, neko mi dođe milku
A meni ne Milku, molim, ja sam protiv tih mega korporacija, zadovoljan sam sa Dorinom ili čak Kanditom.
S godinama cijenim više neke čokoladice sa biskvitom ili crna sa više od 50% posto kakaa.
- Nisrin
#4933 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
.
Last edited by Nisrin on 08/12/2016 14:57, edited 1 time in total.
- ElRe
#4934 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Od regionalnih cokolada jedinio Najlepse zelje i Bambi. Pored Crvenke i Bambi dobio Halal certifikat.Nisrin wrote:
Koliko su svi hvalili Vispakovu cokoladu s rizom stvarno je razocarenje...sto neko rece ne moze prici Milki, a u Amku i Pennxu bude po 1.25KM kad je vec 80g...dobre su Dorinine, posebno one na fazon domacice itd...
- tututuuuu
#4935 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Violeta detrdzenti su odlicni, bar za sudje, sto neko rece kao i Fairy ako nisu i bolji. Ostale nisam probao (za ves im nisu bas cjenovno povoljni u odnosu na ostale pa ih jos nisam probao). Em dobro em povoljno, em domace, em iz Hercegovine pa kud ces bolje. 
-
mit12
#4936 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Da nam nije tebe i zavezate vreće ,bilo bi nam dosadno.tututuuuu wrote:Violeta detrdzenti su odlicni, bar za sudje, sto neko rece kao i Fairy ako nisu i bolji. Ostale nisam probao (za ves im nisu bas cjenovno povoljni u odnosu na ostale pa ih jos nisam probao). Em dobro em povoljno, em domace, em iz Hercegovine pa kud ces bolje.
- tututuuuu
#4937 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
ma znam ja to baaa. a i ja.
samo sto moje bundeve valjaju pa ih kupuju i drugi.
i tako odmah i napisi.
i tako odmah i napisi.
- strong69
#4938 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
I ja ovo redovno uzimam. Veci sadrzaj proteina i manja masnoca u odnosu na Dukatos a onaj Meggle je vise pavlaka. Hvala mojoj zeni na ukazanim prednostima tog omjeraFauja Singh wrote:Odlican mi je ovaj Milkosov Cremos, u Bingu ga platio 60 feninga, djeca ga isto vole.
Vidi druze, firma u kojoj radim bila je angazovana od strane evropske delegacije u BiH a zadatak je bio uporediti EU i BH proizvodnju mlijeka i opasnosti koje donosi SSP. Dosli smo do veoma zastrasujucih podataka.zavezata-vreca wrote:
mlijeko je posebna priča, milkos mlijeko 1,5 KM... a imas stranjskih mlijeka po 1,1 i 1,2 KM ... zastupnik, uveze, plati prevoz, carinske troškove, zaračuna maržu i opet jeftiniji od domaćeg proizvođača 30% ... pa taman da milkos sipa ptičije mlijeko u tetrapak, neću ga nikad kupiti iz principa.
EU je prepuna mlijeka koje se poput rijeke sliva u Hrvatsku a polako dolazi i u BiH. 1L svjezeg mlijeka iz Madarske kosta 0,50 KM a od mljekara koje rade u BiH Milkos, koji je i jedina velika domaca mljekara, placa najskuplje mlijeko a slijede ga Zenička mljekara, Livno i jos neke male. EU svakom farmeri dodatno placa 0,07€/l mlijeka kako bi odrzali proizvodnju. EU farmeri imaju budzet od 60 mlrd € a BH farmeri (FBiH) imaju 67 mio KM. EU farmeri imaju dostupna nepovratna sredstva EU, ne placaju putarinu i akcize na gorivo.
Druga bitna stvar je da su porezi i doprinosi u poljoprivredno prehrambenom sektoru nizi u odnosu na IT sektor, energetski sektor i druge... U EU ne kasne poticaje a u BIH potrazuju poticaje od 2013. godine.
Energenti u BiH (plin i struja) su skuplji 50% u odnosu na zemlje u okruzenju.
Cijena 1L mlijeka u HR je trenuto 0,75 KM/L i od pocetka godine je propalo 80 farmi krava. U sustini, ista sudbina ceka i BH farmere nakon potpisivanja SSP-a. Zbog ovih gore razloga mlijeko u BiH je skuplje od konkurencije iz EU i nasih komsija.
Kupuj sta zelis, to je stvar slobodnog izbora. Samo osjecam potrebu dati informacije o tome koliko su domace kompanije nezasticene i kako rade u nenormalnim uslovima. I sam opstanak ovih firmi je po meni cudo. Ovo istrazivanje je pokazalo totalnu nebrigu politickih struktura za ovaj sektor.
Ja ne bih volio gledati ubuduce ove vijesti:
https://www.bisce.ba/index.php/sport/it ... gn=Private
https://bisce.ba/index.php/entertainmen ... -garanciju
-
mit12
#4939 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Imamo gotovo najjeftiniju struju u regionustrong69 wrote:

- strong69
#4940 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Govorim o struji koju koristi privreda. U Srbiji povlastene cijene.mit12 wrote:Imamo gotovo najjeftiniju struju u regionustrong69 wrote:
-
probook
#4941 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Pa ovako mala drzava ima toliko hidro i termoelektrana da bi nam struja trebala biti maltene dzaba.mit12 wrote:Imamo gotovo najjeftiniju struju u regionustrong69 wrote:
A realnost barem kod mene koliko god gledao da stedim, i grijem se na drva - dzaba racun nikada ispod stoje.
Da je srece cijele bi kuce i stanove grijali na struju uz racun od max 40-50 KM mjesecno. Kao sto je kod arapa nafta jeftina, tako bi kod nas trebala biti struja
A takodje treba uporediti mjescna primanja npr u Njemackoj i BiH i cijenu struje...po tim parametrima struja kod nas nije ni malo jeftina. Isto kao i gorivo, kao u nas je jeftino, ali kada stavis na papir koliko oni litara kupe sa prosjecnom platom, a koliko mi - ispane kod nas debelo skuplje gorivo.
-
mit12
#4942 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Ne zna za to grijanje na struju,od uglja koji se spali iskoristi se samo 30 posto pa gubici dok struja dodje do tebe,nije to baš odgovorno.Možda da elektrane prošire parovode da više ljudi ima koristi od toga.Sarajevo ima toplane ,Zenica željezaru.Tuzla i Kakanj elektrane ; Bar veći gradovi bi trebali imati sisteme grijanja.probook wrote:
Pa ovako mala drzava ima toliko hidro i termoelektrana da bi nam struja trebala biti maltene dzaba.
A realnost barem kod mene koliko god gledao da stedim, i grijem se na drva - dzaba racun nikada ispod stoje.
Da je srece cijele bi kuce i stanove grijali na struju uz racun od max 40-50 KM mjesecno. Kao sto je kod arapa nafta jeftina, tako bi kod nas trebala biti struja
-
artime
#4943 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Ovako ne znam da li da ovdje pitam ali uvijek je bolje domace ako je kvalitetno. Naime, da li se kod nas proizvodi neki prah ili sapun protiv pojačanog znojenja?
- tututuuuu
#4944 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Vidio sam u Konzumu shitake gljive koje proizvodi Klas! Zna li ko ima li ih jos gdje kupiti? Te glive moram probati i navodno su jako zdrave.
- vješalica
#4945 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
koji moraš biti kreten da držiš banane cijelu godinu +2KM
prevaziđena nabavka i troškovi
prije nekoliko godina su bile jeftinije
binog 2,5KM , konzum isto tako...bagra
prevaziđena nabavka i troškovi
prije nekoliko godina su bile jeftinije
binog 2,5KM , konzum isto tako...bagra
- Thorgerson
#4946 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Jesi to ti Fadile?mit12 wrote:Imamo gotovo najjeftiniju struju u regionustrong69 wrote:
Je li ovaj grafik uzeo u obzir i plateznu moc ili samo cijene energenata. Jer evo npr. struja je malo skuplja u Skandinaviji, a plate su gore od 5 do 10 puta vece od nasih (prosjecne).
Ja mislim da bi se i mi trebali okrenuti malo ka nuklearkama te obnovljivim vidovima enrgije (sunce, vjetar) i biomasi od zivotinjskoj, poljoprivrednog i ostalih otpada (sto je kod nas ja mislim apsolutno nepoznat pojam). Citam evo u Finskoj do 2025 godine planiraju da nuklearkama obezbjedjuju 60% potreba za energijom. Imaju 2 planiraju jos jednu.
Sta mi radimo, pojebali smo sve vodotoke, trujemo gradjane ugljom itd. Em neefikasan nacin za dobijanje energije, em za ekologiju smrt. To jednostanvo nije odrzivo, za 20-30 godina cemo sve zajebat ovdje.
- pepeljara
#4947 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Imas 100% pravo.Thorgerson wrote:
Ja mislim da bi se i mi trebali okrenuti malo ka nuklearkama te obnovljivim vidovima enrgije (sunce, vjetar) i biomasi od zivotinjskoj, poljoprivrednog i ostalih otpada (sto je kod nas ja mislim apsolutno nepoznat pojam). Citam evo u Finskoj do 2025 godine planiraju da nuklearkama obezbjedjuju 60% potreba za energijom. Imaju 2 planiraju jos jednu.
Sta mi radimo, pojebali smo sve vodotoke, trujemo gradjane ugljom itd. Em neefikasan nacin za dobijanje energije, em za ekologiju smrt. To jednostanvo nije odrzivo, za 20-30 godina cemo sve zajebat ovdje.
mislis da politicare briga ?
cek da ponovim, mislis da je politicare, i da se ispravim bilo koga briga?
Pa veci nam je problem sto je zatvorena ulica za kafice u centru nego ovo.. ili bilo sta od od "nacionalno-zivotne vaznosti".
Ko ostane u BIH ce najebat.. ovi sto ce vracat kredit za MMF.
- Pitar s Kariba
#4948 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Samo da prijavim, odlučio sam se da rizikujem i kupio Fars-Inox slavine za kadu i umivaonik. Za sada sam prezadovoljan! Izgledaju odlično, lijepo i elegantno a masivno i kvalitetno.artime wrote:Izgledaju odlicno! Ovo bi trebalo reklamirati. Otprilike kakve su cijene?Pitar s Kariba wrote:Ne znam spadaju li česme u robu široke potrošnje ali, može li mi neko reći valja li ovo?
http://www.fars-inox.com/armatura-1020.html
Opremam stan i kren'o da gledam slavine za tuš, umivaonik i sudoper, tražim UNITAS kao provjereni kvalitet, kad tamo naši ljudi prave i to![]()
Nisam im'o pojma! Daju 10 godina garancije! Meni drago pravo, uvijek sam za domaće, samo ne znam ništa o ovim proizvodima. Kao što rekoh prvi put čujem za njih, a ovo su ipak osjetljive stvari, ne kupuju se svaki dan, pa malo oklijevam .. Ne znam smijel li rizikovati?! Cijenom su tu negdje s unitasom, malo jeftiniji.
Hvala.
Preporučujem!!!

- strong69
#4949 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Druze, nisu ljudi koji zive i rade ovdje bas toliko zaostali. Makar ima veoma svijetlih primjera kada su u pitanju obnovljivi izvori energije od zivotinjskog otpada, biomase, otpadne drvne mase...Thorgerson wrote:
Problem je sto za dozvole treba najmanje godinu dana, nakon toga treba naci banku koja ce to finansirati. Ideja ima ali drzava nije napravila ambijent i sve se svodi na pojedinacne akcije onih koji imaju hrabrosti za to.
Uz podršku USAID-a: 'Milkos' investira 10 miliona KM u obnovljivu energiju
Izvor: eKapija.BA, 2.6.2015 14:29:40
Direktor misije USAID-a, David Barth, danas je potpisao Memorandum o razumijevanju sa Adinom Fakićem direktorom Milkos-a d.o.o. o tehničkoj asistenciji u izgradnji solarne elektrane i elektrane na biogas što vodi ka reduciranju proizvodnih troškova te povećanju konkurentnosti mljekare.
Projekat je vrijedan 10 miliona KM, a njegova realizacija kako je potvrdio za eKapija.ba Adin Fakić, direktor Milkosa trebala bi početi ove godine nakon potpisivanja ugovora sa operaterom, dok je rok izgradnje jedna godina od dana potpisivanja ugovora.
Bioplinsko postrojenje kapaciteta je 600 kilovata i nalazit će se na Milkosovoj farmi.
"Ovo će biti prva elektrana za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora u BiH koja ima nekoliko bitnih aspekata, jedan je zaštita okoliša jer naša Farma nalazi se na području koje pripada Slivovima rijeke Save, druga strana ovog projekta je zaštita životne sredine i ekološki aspekat", kazao je Fakić, pojašnjavajući kako će se energija u ovom postrojenju dobivati od životinskog stajnjaka, odnosno otpada, te će se ista prodavati državnoj mreži.
Kao nus proizvod elektrane je toplotna energija koju će koristiti za izgradnju pogona za sušenje stajnjaka, za zagrijavanje staklenika u kojim će uzgajati paradajz. Također, planirano je da se energija koristi i za izgradnju destilerije u kojoj će se proizvoditi medicinski alkohol i ostatak kukuruza koji će se koristiti za ishranu stoke.
"Realizacijom ovoga projekta pokrenut će se i ostalih deset projekata koje 'Milkos' ima u planu, kao i zapošljavanje novih ljudi", kazao je Fakić.
Mak Kamenica, zamjenik direktora USAID-ovog Projekta Investiranje u sektor energije za naš portal je pojasnio kako će ovo biti prva central koja će biti spojena na mrežu i koja će proizvedenu električnu energiju prodavati na mreži.
"Naša tehnička asistencija će biti usmjerena na to da pomognemo 'Milkosu' da dođe do dozvola koje su potrebne kako bi se proizvedena električna energija mogla prodavati krajnjim kupcima", kazao je Kamenica.
Direktor misije USAID-a, David Barth kazao je kako je ovo uspješna priča u BiH te čestitao menadžmentu kompanije na rezultatima koje su postigli.
Potpisivanje Memoranduma o razumijevanju obavljeno je u sklopu završne manifestacije projekta USAID/Sida FARMA koja ima za cilj predstaviti izazove u proizvodnji mliječnih proizvoda iz perspektive privatnog sektora s obzirom na nemogućnost izvoza mlijeka u EU kao i napore privatnog sektora u njihovom prevazilaženju.
-
emirolini