Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
- Kemal Malovčić
#4926 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
niđe nikog danas na faksu, aaaj pustinjaaa
-
Lily_Loly
#4927 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
ZNA LI NEKO JESU LI PREDAVANJA NA TURSKOM JEZIKU I KNJIŽEVNOSTI NA TURSKOM ILI BOSANSKOM JEZIKU? JE LI PREPORUČLJIVO ZA NEKOGA KO NIJE UČIO TAJ JEZIK DA GA UPIŠE? HVALA PUNO!
- Mračajski proto
#4928 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Pa krećeš od početka. Imaš vremena za naučiti i biti u fazonu. 
- Critty Bo
#4929 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Prvo, ne deri se.Lily_Loly wrote:ZNA LI NEKO JESU LI PREDAVANJA NA TURSKOM JEZIKU I KNJIŽEVNOSTI NA TURSKOM ILI BOSANSKOM JEZIKU? JE LI PREPORUČLJIVO ZA NEKOGA KO NIJE UČIO TAJ JEZIK DA GA UPIŠE? HVALA PUNO!
Drugo, predavanja su na bosanskom i nije preporučljivo, osim ako ne planiraš i neki kurs istovremeno upisati. Mada nije nemoguće.
- Kemal Malovčić
-
Lily_Loly
#4931 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
bio mi je uključen caps lock, nisam ni primijetio, dakle, ne derem se.Critty Bo wrote:Prvo, ne deri se.Lily_Loly wrote:ZNA LI NEKO JESU LI PREDAVANJA NA TURSKOM JEZIKU I KNJIŽEVNOSTI NA TURSKOM ILI BOSANSKOM JEZIKU? JE LI PREPORUČLJIVO ZA NEKOGA KO NIJE UČIO TAJ JEZIK DA GA UPIŠE? HVALA PUNO!
Drugo, predavanja su na bosanskom i nije preporučljivo, osim ako ne planiraš i neki kurs istovremeno upisati. Mada nije nemoguće.
hvala puno.
- Critty Bo
#4932 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Sve je na bosanskom osim lektorskih predmeta (2 po semestru). Kreće se od početka, bukvalno od alfabeta. Ispiti svi imaju pismeni dio i većina usmeni. Na gramatičkim predmetima su uglavnom prevodi sa turskog na bhs i obratno. Meščini da je u prvom semestru bilo teorije. Nek me neko ispravi ako se nešto promijenilo, ja sam na prvoj bila 2010.Lily_Loly wrote:bio mi je uključen caps lock, nisam ni primijetio, dakle, ne derem se.Critty Bo wrote:Prvo, ne deri se.Lily_Loly wrote:ZNA LI NEKO JESU LI PREDAVANJA NA TURSKOM JEZIKU I KNJIŽEVNOSTI NA TURSKOM ILI BOSANSKOM JEZIKU? JE LI PREPORUČLJIVO ZA NEKOGA KO NIJE UČIO TAJ JEZIK DA GA UPIŠE? HVALA PUNO!
Drugo, predavanja su na bosanskom i nije preporučljivo, osim ako ne planiraš i neki kurs istovremeno upisati. Mada nije nemoguće.a ispiti su na turskom jeziku, ili? ima li usmenih ispita ili je sve pismeno?
hvala puno.
-
Lily_Loly
#4933 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
ok, hvala ti puno, još samo nešto-jesi li ti imala neko predznanje iz turskog jezika ili si otpočetka krenula? ja sam mislio predati vanredno za turski jezik i književnost.
- Critty Bo
#4934 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Nisam imala predznanje, ali sam se dobro napatila, nisam još diplomirala. Ali nije nemoguće, samo ćeš morati raditi i ne smiješ biti kampanjac, moraš jezik konstantno usvajati. Imaš po turskim kulturnim centrima kurseve, tipa onog u Junus Emreu iza katedrale, trebao bi i to zaganjati. A ako ne planiraš da budeš na predavanjima, moj ti je savjet da odabereš nešto drugo-Lily_Loly wrote:ok, hvala ti puno, još samo nešto-jesi li ti imala neko predznanje iz turskog jezika ili si otpočetka krenula? ja sam mislio predati vanredno za turski jezik i književnost.
-
Lily_Loly
#4935 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
pa nisam primljen u prvom konkursnom roku, predao na psihologiju, ali 270 kandidata se prijavilo, a primaju 70-tak samo. na anglistici nema mjesta, razmišljao sam turski ili talijanski vanredno, a književnosti naroda BiH i b/h/s redovno.
Jesi li ti na turskom samo ili na još nekom odsjeku?
- Critty Bo
#4936 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Na Anglistici sam. Talijanski ne možeš sam studirati, on ide dvopredmetno. Nije loša kombinacija turski i talijanski, tako možeš uletjeti redovno ako je ostalo mjesta na dvopredmetnom, da ne daješ pare.Lily_Loly wrote:pa nisam primljen u prvom konkursnom roku, predao na psihologiju, ali 270 kandidata se prijavilo, a primaju 70-tak samo. na anglistici nema mjesta, razmišljao sam turski ili talijanski vanredno, a književnosti naroda BiH i b/h/s redovno.
Ja dvopredmetni studij ne preporučujem, i sama sam ga razdvojila, ali koliko znam, na talijanskom nema puno predmeta po semestru, pa bi to možda dobro funkcionisalo.
Opet, pišem po sjećanju, molim kolege da me isprave ako sam negdje pogriješila.
- P308
#4937 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Moze od ove godine i talijanski kao jednopredmetni, ali mislim da su sva mjesta vec zauzeta sto se tice redovnih.Critty Bo wrote:Na Anglistici sam. Talijanski ne možeš sam studirati, on ide dvopredmetno. Nije loša kombinacija turski i talijanski, tako možeš uletjeti redovno ako je ostalo mjesta na dvopredmetnom, da ne daješ pare.Lily_Loly wrote:pa nisam primljen u prvom konkursnom roku, predao na psihologiju, ali 270 kandidata se prijavilo, a primaju 70-tak samo. na anglistici nema mjesta, razmišljao sam turski ili talijanski vanredno, a književnosti naroda BiH i b/h/s redovno.
Ja dvopredmetni studij ne preporučujem, i sama sam ga razdvojila, ali koliko znam, na talijanskom nema puno predmeta po semestru, pa bi to možda dobro funkcionisalo.
Opet, pišem po sjećanju, molim kolege da me isprave ako sam negdje pogriješila.
-
Lily_Loly
#4938 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
hvala vam puno. kakva je kombinacija bosanski i talijanski samofinansirajći-redovno, ili je bolje književnosti naroda bih i b/h/s jezik da redam redovno (vidim da ima mjesta, a i teta mi u studentskoj jutros rekla), a talijanski vanredno? može li se uopće nešto naučiti na vanrednom studiju, predvanja su koliko vidim subotama?
- Critty Bo
#4939 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Neće tebi niko zabraniti da prisustvuješ predavanjima s redovnim studentima, bar ja na svoja dva odsjeka to još nisam vidjela. Naprotiv, obično je profesorima drago, tako da mislim da tu nemaš brige. Lijep izbor bhs, književnosti i talijanskiLily_Loly wrote:hvala vam puno. kakva je kombinacija bosanski i talijanski samofinansirajći-redovno, ili je bolje književnosti naroda bih i b/h/s jezik da redam redovno (vidim da ima mjesta, a i teta mi u studentskoj jutros rekla), a talijanski vanredno? može li se uopće nešto naučiti na vanrednom studiju, predvanja su koliko vidim subotama?
- P308
#4940 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Ako ne znas talijanski, onda ga ni slucajno nemoj upisivati vanredno. Ne oslanjaj se na radne subote, jer su radne subote jednom mjesecno a od toga nemas nista. Jedino da se dogovoris sa asistentima i profesorima da dolazis na predavanja bez obzira sto si vanredan. Trebalo bi da ti dozvole. Na pedagogiji bar dozvoljavaju. Inace je i moja neostavrena zelja talijanski, ali u moje vrijeme nije mogao jednopredmetno...prelijep jezik. Razmisli jos da li da upisujes dvopredmetni studij, to je dosta velik napor i mnogi se ne snadju i na kraju odustanu.Lily_Loly wrote:hvala vam puno. kakva je kombinacija bosanski i talijanski samofinansirajći-redovno, ili je bolje književnosti naroda bih i b/h/s jezik da redam redovno (vidim da ima mjesta, a i teta mi u studentskoj jutros rekla), a talijanski vanredno? može li se uopće nešto naučiti na vanrednom studiju, predvanja su koliko vidim subotama?
- Critty Bo
#4941 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Ja sad da upisujem, upisala bih engleski i talijanski, divan jezik. A pustiće ga na predavanja, rekoh već da ja ni na jednom odsjeku ne vidjeh da ne dozvoljavaju.P308 wrote:Ako ne znas talijanski, onda ga ni slucajno nemoj upisivati vanredno. Ne oslanjaj se na radne subote, jer su radne subote jednom mjesecno a od toga nemas nista. Jedino da se dogovoris sa asistentima i profesorima da dolazis na predavanja bez obzira sto si vanredan. Trebalo bi da ti dozvole. Na pedagogiji bar dozvoljavaju. Inace je i moja neostavrena zelja talijanski, ali u moje vrijeme nije mogao jednopredmetno...prelijep jezik.Lily_Loly wrote:hvala vam puno. kakva je kombinacija bosanski i talijanski samofinansirajći-redovno, ili je bolje književnosti naroda bih i b/h/s jezik da redam redovno (vidim da ima mjesta, a i teta mi u studentskoj jutros rekla), a talijanski vanredno? može li se uopće nešto naučiti na vanrednom studiju, predvanja su koliko vidim subotama?
-
honey-heart
#4942 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Hejjj, za koliko otprilike bude gotov index? Može li se istog dana uzeti? 
- P308
#4943 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Tek vidjeh da si i ti napisala. Ma pustiti ce ga, pogotovo jer nema mnogo studenata na tom odsjeku. Mislim ako na pedagogiji, gdje ima 40 studenata, dozvole - onda ce svugdjeCritty Bo wrote:Ja sad da upisujem, upisala bih engleski i talijanski, divan jezik. A pustiće ga na predavanja, rekoh već da ja ni na jednom odsjeku ne vidjeh da ne dozvoljavaju.P308 wrote:Ako ne znas talijanski, onda ga ni slucajno nemoj upisivati vanredno. Ne oslanjaj se na radne subote, jer su radne subote jednom mjesecno a od toga nemas nista. Jedino da se dogovoris sa asistentima i profesorima da dolazis na predavanja bez obzira sto si vanredan. Trebalo bi da ti dozvole. Na pedagogiji bar dozvoljavaju. Inace je i moja neostavrena zelja talijanski, ali u moje vrijeme nije mogao jednopredmetno...prelijep jezik.Lily_Loly wrote:hvala vam puno. kakva je kombinacija bosanski i talijanski samofinansirajći-redovno, ili je bolje književnosti naroda bih i b/h/s jezik da redam redovno (vidim da ima mjesta, a i teta mi u studentskoj jutros rekla), a talijanski vanredno? može li se uopće nešto naučiti na vanrednom studiju, predvanja su koliko vidim subotama?
- P308
#4944 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Nema sanse isti dan. U moje vrijeme se znalo cekati i po mjesec i vise. Ali tada su bili posebno neorganzivani, nadam se da je sada bolja situacija, ali opet ne ocekuj za jedan dan.honey-heart wrote:Hejjj, za koliko otprilike bude gotov index? Može li se istog dana uzeti?
-
honey-heart
#4945 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Auh..P308 wrote:Nema sanse isti dan. U moje vrijeme se znalo cekati i po mjesec i vise. Ali tada su bili posebno neorganzivani, nadam se da je sada bolja situacija, ali opet ne ocekuj za jedan dan.honey-heart wrote:Hejjj, za koliko otprilike bude gotov index? Može li se istog dana uzeti?
-
Lily_Loly
#4946 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
vidim niko ne reaguje na književnosti naroda bih i b/h/s
upisat ću talijanski vanredno, nažalost, jer vidim da je popunjeno za redovno, ali svakako sam planirao zamoliti profesore da prisustvujem nekim predavanjima ako mi dozvole. hvala svima, od velike ste mi pomoći. nemam predznanje ni iz jenog drugog jezika osim engleskog, ali uvijek su mi bila želja talijanski i turski. odlučio sam turski u yunus emre, a talijanski na fax 
- Critty Bo
#4947 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Pa upiši bhs i književnosti redovno, odraćeš se od učenja, ali vrijedi.Lily_Loly wrote:vidim niko ne reaguje na književnosti naroda bih i b/h/supisat ću talijanski vanredno, nažalost, jer vidim da je popunjeno za redovno, ali svakako sam planirao zamoliti profesore da prisustvujem nekim predavanjima ako mi dozvole. hvala svima, od velike ste mi pomoći. nemam predznanje ni iz jenog drugog jezika osim engleskog, ali uvijek su mi bila želja talijanski i turski. odlučio sam turski u yunus emre, a talijanski na fax
-
Sarajevski_Marlboro
#4948 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
upisi tal. i turski . Oboje vanredno. Nemoj tal. sam . Mozes vise sigurno
.
Dozvolice ti da budes na predavanjima, ne brini. Uostalom, to ti je od krucijalne vaznosti. Moras dolaziti ako mislis ista "pofatat'" .
Dozvolice ti da budes na predavanjima, ne brini. Uostalom, to ti je od krucijalne vaznosti. Moras dolaziti ako mislis ista "pofatat'" .
- P308
#4949 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
honey-heart wrote:Auh..P308 wrote:Nema sanse isti dan. U moje vrijeme se znalo cekati i po mjesec i vise. Ali tada su bili posebno neorganzivani, nadam se da je sada bolja situacija, ali opet ne ocekuj za jedan dan.honey-heart wrote:Hejjj, za koliko otprilike bude gotov index? Može li se istog dana uzeti?Pa može umjesto mene neko da ide po index? Btw. radi li sjutra studentska ?
Moze otici neko umjesto tebe po index, a studentska ne radi sutra, nije radna subota.
-
Lily_Loly
#4950 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
i ja bih volio najviše tu kombinaciju, vanredno, ali me nekako strah da me ne prime.Sarajevski_Marlboro wrote:upisi tal. i turski . Oboje vanredno. Nemoj tal. sam . Mozes vise sigurno.