Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
johntra

#4926 Re: Sarajevo Construction

Post by johntra »

P308 wrote:Ja ih jucer vidim peru kamione i gume prije izlaska sa gradilista.
Zato što ih je neko vjerovatno načepio...ovo je bilo u nedjelju i čitava desna traka i onda srednja traka prema Socijalnom bila blatnjava...prali su oni i neki dan, ali jedno 50 i više metara od ulaza, unutar gradilišta..
Thorgerson

#4927 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

drugi profil wrote:Moja pretpostavka je da gdje god kreneš u dubinu sarajevske kotline, naći ćeš vodu. To automatski podiže cijenu gradnje, a kad je riječ o gražama, onda se postavlja pitanje isplativosti.
Voda nije problem. Mislim, vjerovatno dize malo cijenu gradnje, ali mislim da to nije nesto strasno. Danas svaka novija zgrada ima podzemnu garazu. Niko u tim garazama nema problem s vodom, barem evo koliko se ja sjecam? Pa ni u ovim centrima tipa BBI, Shidi gdje su isli u dubinu po 3-4 sprata, problema sa vodom nema.

Ovdje je glavni problem zemljiste. Zemljiste je papreno skupo i to je najveci trosak. Trosak same gradnje nije toliko veliki da nije isplativ. Ali kada dodas zemljiste, ta suma ode u qrac.

Zato mi nije jasno, kako npr. opstine ne mogu dati neku koncesiju na zemljista koja su npr. zelenilo. Ili gdje su vec parkinzi. Pa svakako od tog parkinga nema nista. Zauzima ogroman prostor, a broj automobila koji se moze parkirati je mali.

Zasto je toliki problem, uzeti to zemljiste dati pod koncesiju nekoj firmi i neka napravi podzemnu garazu. Ili ne znam, napraviti neku racunicu tako da invesitorima bude isplativo - ako vec same opstine i kanton ne mogu da finansiraju izgradnju tih garaza. A gore na samoj garazi ukinuti parking i staviti zelenilo, moramo se rijesiti saobracaja u mirovanju koliko god mozemo.

E sad neko ce se buniti sto nema besplatnog parkinga, jebaji ga. Ja ne znam u kojoj zemlji u glavnom gradu u samom centru i centralnim opstinama, mozes besplatno parkirati. To nema nigdje.

Ali i cijena mora biti razumna. Po mom misljenju sve preko 50-60 KM nije razumno. Jbg nekih 40 KM bi bilo idealno i svi bi sigurno koristli garazu. A da bi imali tu cijenu mislim da grad, opstine moraju malo pomoci.
studiorum_tuzlaensis

#4928 Re: Sarajevo Construction

Post by studiorum_tuzlaensis »

A javne garaže i parkinge misliš ukinuti jel?

Upravo to i jeste problem. Želja Općina da ukradu svo javno zemljište od naroda i gurnu ga u ruke kojekakvih stranačkih kriminalaca koji će nam narednih 1000 godina naplaćivati prostor oko zgrade. Da ne govorim da će to iči i na uštrb dječijih parkova. Pa Koldžo će prisvojit sve živo što može i naplatiti, mislim da dogodine nakon izbora kreće naplata na onom novoizgrađenom kod Robota.

Beograd može biti primjer kako urediti parking zone, ali daleko smo mi još od toga.
Logovan

#4929 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

Image
Image
drug_profi

#4930 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Thorgerson wrote:
E sad neko ce se buniti sto nema besplatnog parkinga, jebaji ga. Ja ne znam u kojoj zemlji u glavnom gradu u samom centru i centralnim opstinama, mozes besplatno parkirati. To nema nigdje.

Ali i cijena mora biti razumna. Po mom misljenju sve preko 50-60 KM nije razumno. Jbg nekih 40 KM bi bilo idealno i svi bi sigurno koristli garazu. A da bi imali tu cijenu mislim da grad, opstine moraju malo pomoci.
Drug, realno bi bilo, spram postojećih cijena garažnih parking mjesta, da cijena u centru na mjesečnoj bazi ne bude manja od 120 KM po standardnom mjestu. Parking za 50-60 mjesečno, koliko znam, nema nigdje u gradu a kamo li u centru.
90 maraka je na koševskom brdu, 70 maraka otvoreni parking kod Holideja, 120 parking u garaži centra "Ivan Pavao II" na Otoci.
Tako da pripazi šta želiš. Ako ti otmu javni parking i slobodna mjesta pretvore u mjesta koja se zakupljuju, mnogima će auto postati nevjerovatan trošak, koji je isplativ samo ako se jako mnogo koristi. Godišnji troškovi za auto koje se uopšte ne vozi bi prelazili 2000 maraka, a na to dodaj dalje održavanje, gorivo, gume, eventualno kasko itd.
Sad zamisli taj trošak primjenjen na prosječno auto od 10-15 godina starosti koje samo od sebe ne vrijedi više od 5-6000 KM.
A ako slučajno ne budu popunjena ta mjesta, iznenada će u okolini početi vandalisanja i obijanja skupljih vozila, pa će se svi početi gurati pod "zaštitu" privatne garaže.
neki

#4931 Re: Sarajevo Construction

Post by neki »

Thorgerson wrote: Ali i cijena mora biti razumna. Po mom misljenju sve preko 50-60 KM nije razumno. Jbg nekih 40 KM bi bilo idealno i svi bi sigurno koristli garazu. A da bi imali tu cijenu mislim da grad, opstine moraju malo pomoci.
Realno, 40 km po parking mjestu mjesečno je jedva dovoljno za tekuće održavanje podzemne garaže, a da ne pričamo o povratu investicije..
Hajvan

#4932 Re: Sarajevo Construction

Post by Hajvan »

drugi profil wrote:
Thorgerson wrote:

Drug, realno bi bilo, spram postojećih cijena garažnih parking mjesta, da cijena u centru na mjesečnoj bazi ne bude manja od 120 KM po standardnom mjestu. Parking za 50-60 mjesečno, koliko znam, nema nigdje u gradu a kamo li u centru.
90 maraka je na koševskom brdu, 70 maraka otvoreni parking kod Holideja, 120 parking u garaži centra "Ivan Pavao II" na Otoci.
Tako da pripazi šta želiš. Ako ti otmu javni parking i slobodna mjesta pretvore u mjesta koja se zakupljuju, mnogima će auto postati nevjerovatan trošak, koji je isplativ samo ako se jako mnogo koristi. Godišnji troškovi za auto koje se uopšte ne vozi bi prelazili 2000 maraka, a na to dodaj dalje održavanje, gorivo, gume, eventualno kasko itd.
Sad zamisli taj trošak primjenjen na prosječno auto od 10-15 godina starosti koje samo od sebe ne vrijedi više od 5-6000 KM.
A ako slučajno ne budu popunjena ta mjesta, iznenada će u okolini početi vandalisanja i obijanja skupljih vozila, pa će se svi početi gurati pod "zaštitu" privatne garaže.
sve je bolje i prihvatljivije od danasnjeg vnadalisanja vlasnika automobila nad ovim gradom i javnim povrsinama.
drug_profi

#4933 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Hajvan wrote: sve je bolje i prihvatljivije od danasnjeg vnadalisanja vlasnika automobila nad ovim gradom i javnim povrsinama.
Opet se krivica za nerad sistema i sluzbi odgovornih za red zeli prebaciti na građane.
Ima sasvim jasna zakonska mogućnost da se parkiralista rijese i bez prodaje javnih parkinga privatnicima.
Hajvan

#4934 Re: Sarajevo Construction

Post by Hajvan »

da ponovim, SVE je bolje od trenutne situacije, pa cak i ta…
Thorgerson

#4935 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

neki wrote:
Thorgerson wrote: Ali i cijena mora biti razumna. Po mom misljenju sve preko 50-60 KM nije razumno. Jbg nekih 40 KM bi bilo idealno i svi bi sigurno koristli garazu. A da bi imali tu cijenu mislim da grad, opstine moraju malo pomoci.
Realno, 40 km po parking mjestu mjesečno je jedva dovoljno za tekuće održavanje podzemne garaže, a da ne pričamo o povratu investicije..
Znam, zato i kazem ako vec opstina nema love za totalnu izgradnju, onda bi trebala da subvencionira, da ucestvuje u tome na neki nacin.
drug_profi

#4936 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Thorgerson wrote:
neki wrote:
Znam, zato i kazem ako vec opstina nema love za totalnu izgradnju, onda bi trebala da subvencionira, da ucestvuje u tome na neki nacin.
Onda bi to stvorilo novi skandal. Budzetski novac se uplacuje privatniku.
Garaze mogu funkcionisati samo na komercijalnom principu. (izgradnja + odrzavanje) / broj parking mjesta = mjesecna naknada za parking kartu.
Eh ako to izlazi na +100 KM mjesecno, pitanje je da li ces prodati sva mjesta i onda ova gore jednacina dobija nepoznate.
wewa

#4937 Re: Sarajevo Construction

Post by wewa »

drugi profil wrote:
Garaze mogu funkcionisati samo na komercijalnom principu. (izgradnja + odrzavanje) / broj parking mjesta = mjesecna naknada za parking kartu.
Eh ako to izlazi na +100 KM mjesecno, pitanje je da li ces prodati sva mjesta i onda ova gore jednacina dobija nepoznate.
javno-privatno partnerstvo, anyone?
BadBoy

#4938 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

wewa wrote:
drugi profil wrote:
Gdje ćeš to spominjati to je kod nas prljava riječ, isto kao i koncesije
wewa

#4939 Re: Sarajevo Construction

Post by wewa »

BadBoy wrote:
wewa wrote:
drugi profil wrote:
koncesije, kako se kod nas dodjeljuju, i jesu prljav posao. nikakvog nadzora, nikakvih zastitnih mehanizama. ko prvi resursu, njemu resurs.

a za jpp jos nisu skontali kako da se ugrade. IMT steka, inace bi dosad imali i organ nadlezan za ovaj oblik investiranja. a ima i to sto nacelnici jaranski ustupaju javnu imovinu na koristenje bez viska papirologije.
neki

#4940 Re: Sarajevo Construction

Post by neki »

drugi profil wrote:
Thorgerson wrote:Znam, zato i kazem ako vec opstina nema love za totalnu izgradnju, onda bi trebala da subvencionira, da ucestvuje u tome na neki nacin.
Evo primjer podzemna garaža na dvije etaže, sa cca 200 parking mjesta u garaži ukupno, građena u uslovima zemljišta kakvo je u sarajevskom polju.
U slučaju da se parking mjesta iznajmljuju, da je popunjenost 100% i da se investicija želi isplatiti za 15 godina, cijena mjesečnog zakupa po parking mjestu bi morala iznositi 130KM+PDV. Dakle, bez ikakvog profita prvih 15 godina..
U slučaju da se parking mjesta prodaju, da bi se investicija isplatila, svako pojedinačno mjesto bi koštalo 15000KM+PDV, plus mjesečno održavanje cca 50KM+PDV po parking mjestu (ukoliko je čuvana garaža). Opet bez ikakvog profita..
Jedino što može ove cifre malo umanjiti je slučaj da se i vanjski plato nad garažom koristi kao komercijalni parking a ne kao trg ili sl..
drug_profi

#4941 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

BadBoy wrote:
wewa wrote:
drugi profil wrote:
Upravo tako jer je kod nas svaki tender ili koncesija napravljena na štetu društva, a u korist povlaštenog pojednica.
U društvu gdje je nivo korupcije visok, JPP ne ide.

Zašto? JPP podrazumjeva državu kao partnera koji učestvuje u dobiti, a ne kao kravu muzaru od koje se drugi partner bogati. Za JPP je transparentnost najvisi zahtjev!
Konstantno prelijevanje novca iz budzeta poskupljuje rjesenje problema koji ima zajednica do + beskonacno. Ne moze se subvencionirati parking mjesto! Drzava moze samo uloziti dio novca ili dati zemljiste kao osnivački kapital koji ostaje i dalje vlasništvo države.

Evo nešto za čitanje: http://www.palgo.org/files/knjige/partn ... ektora.pdf
thekupus

#4942 Re: Sarajevo Construction

Post by thekupus »

Poceli su radovi na zelenoj fasadi u Titovoj

Image
thekupus

#4945 Re: Sarajevo Construction

Post by thekupus »

Sad gledam na TVSA, stavljen prvi sloj asfalta u Muse Cazima Catica, pocetkom sljedece sedmice gotovo sve
Logovan

#4948 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

Da se i ovo više riješi.... :-)
Image
http://starigrad.ba/v2/vijest.php?id=7227
Dzontra_Volta

#4950 Re: Sarajevo Construction

Post by Dzontra_Volta »

Logovan wrote:Da se i ovo više riješi.... :-)
Image
http://starigrad.ba/v2/vijest.php?id=7227
Ovdje će se hotel graditi, sa proširenjem prema onom "trokutu".
Post Reply