Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Tri sedmice nakon izbora su i dalje moguća iznenađenja.
Postoji naime realna mogućnost da Kasumović nakon unosa rezultata sa 22 BM iz Zenice ipak osvoji direktni mandat za državni parlament.
U toj varijanti bi HDZ izgubio jednog zastupnika i iz FBiH u državni parlament ušao sljedeći sastav:
SDA 8 (7+1)
SDP 5 (5+0)
HDZ 4 (3+1)
DF 3 (2+1)
NiP 3 (1+2)
NS 2 (1+1)
NES 1 (1+0)
ZNG 1 (0+1)
BHI-Kasum. 1 (1+0)
Valjda će se danas završiti unos i utvrditi konačan preliminarni rezultat.
Ovo sa brojanjem i rezultatima je katastrofa.
Izgleda da danas neće ni ažurirati podatke, a kamoli objaviti konačne preliminarne rezultate.
Strašno...
EDIT (20:55h): Evo CIK ipak upravo usvojio odluku o utvrđivanju izbornih rezultata za sve nivoe osim za Predsjednika RS.
Navodno će uskoro biti ažurirani podaci na web stranici CIK-a.
Last edited by kluz franjo on 22/10/2022 20:55, edited 1 time in total.
Evo ja sam jedva našao pripravnika-studenta koji bi radio na poslovima softverske podrške za norveško tržište. Ugovor ide direkt preko naručioca posla sa kojim moja firma radi, freelance plata puno radno vrijeme ili četiri sata po želji. Bruto plata veća od plate doktora u ambulanti ili u nekom od Domova zdravlja. Ljudi ili ne žele ili ne vjeruju kad ponudiš posao. Za jednog studenta od 22 godine to je ogromna šansa, zaraditi će preko 25000 maraka za godinu dana, platiti porez i ako savlada materiju ostaje i za deset godina momak je riješio sve životne probleme. Razumijem ja da u ovoj državi nema posla i zaista nema, ali svaki drugi komentar je "To je popunjeno, treba ovo, treba ono...korupcija, ne možemo mi". Ne možemo ništa, ali zato možemo stajati u redu za stotinu maraka tri dana pred Biroom za zapošljavanje.
giannibelif wrote: ↑22/10/2022 18:48
Evo ja sam jedva našao pripravnika-studenta koji bi radio na poslovima softverske podrške za norveško tržište. Ugovor ide direkt preko naručioca posla sa kojim moja firma radi, freelance plata puno radno vrijeme ili četiri sata po želji. Bruto plata veća od plate doktora u ambulanti ili u nekom od Domova zdravlja. Ljudi ili ne žele ili ne vjeruju kad ponudiš posao. Za jednog studenta od 22 godine to je ogromna šansa, zaraditi će preko 25000 maraka za godinu dana, platiti porez i ako savlada materiju ostaje i za deset godina momak je riješio sve životne probleme. Razumijem ja da u ovoj državi nema posla i zaista nema, ali svaki drugi komentar je "To je popunjeno, treba ovo, treba ono...korupcija, ne možemo mi". Ne možemo ništa, ali zato možemo stajati u redu za stotinu maraka tri dana pred Biroom za zapošljavanje.
I kako da ti čovjek vjeruje za ostalo kada si ovo pogriješio.
giannibelif wrote: ↑22/10/2022 18:48
Šta sam pogriješio!? Pa ljudi račun u banci ganjaju sedmicu. Ti si neki dežurni "kontraš" ovdje, to je neka životna filozofija ili mantra valjda. Meni nisi zanimljiv ni malo da budem sasvim iskren.
Ateista wrote: ↑22/10/2022 10:40
vani idu dobrim dijelom i ti koji su nesposobni da se sami snadju, a vani je sistem takav da se i za takve pobrine i nadje im neki posao solidno placen.
A kako su to bogati trebali da se snadju?
"Snaci se" u BiH znaci uciniti nesto u svoju korist na polulegalan, ilegalan ili bar moralno upitan nacin.
Na stranu onih ca. 5% koji se oprobaju u poduzetnistvu, kako jos?
To sto ima polupismenih dokazuje samo da osposobljenost za rad nema veze sa opstim obrazovanjem.
Ne idu vani samo diplomirani inzinjeri i ljekari, ali je li jedan elektricar koji ode vani nesposoban, jer nije mogao da se "snadje" u BiH?
Ma ide sve živo vani, razni profili, pismeni, polupismeni, nepismeni - ovim nepismenim čak bude najbolje, jer u odnosu na kvalifikacije - najbolje prođu.
Šta sam pogriješio!? Pa ljudi račun u banci ganjaju sedmicu. Ti si neki dežurni "kontraš" ovdje, to je neka životna filozofija ili mantra valjda. Meni nisi zanimljiv ni malo da budem sasvim iskren.
Lupetaš.
Popuniš za minut formular u birou i predaš.
To što neko nema račun u banci nema nikakve veze sa biroom.
giannibelif wrote: ↑22/10/2022 19:40
Lupetaš.
Popuniš za minut formular u birou i predaš.
To što neko nema račun u banci nema nikakve veze sa biroom.
kluz franjo wrote: ↑22/10/2022 16:13
Postoji naime realna mogućnost da Kasumović nakon unosa rezultata sa 22 BM iz Zenice ipak osvoji direktni mandat za državni parlament.
U toj varijanti bi HDZ izgubio jednog zastupnika i iz FBiH u državni parlament ušao sljedeći sastav:
SDA 8 (7+1)
SDP 5 (5+0)
HDZ 4 (3+1)
DF 3 (2+1)
NiP 3 (1+2)
NS 2 (1+1)
NES 1 (1+0)
ZNG 1 (0+1)
BHI-Kasum. 1 (1+0)
kluz franjo wrote: ↑22/10/2022 16:13
SDA 8 (7+1)
SDP 5 (5+0)
HDZ 4 (3+1)
DF 3 (2+1)
NiP 3 (1+2)
NS 2 (1+1)
NES 1 (1+0)
ZNG 1 (0+1)
BHI-Kasum. 1 (1+0)
NES i ZNG su jedna lista.
Nisam ni tvrdio da nisu, ali evo da preciziram.
Emrić (NES) direktni mandat i Miletić (ZNG) kompenzacijski.
Sarajevo, 22.10.2022. godine – Centralna izborna komisija BiH je večeras na 69. sjednici donijela Odluku o utvrđivanju i objavlјivanju rezultata Općih izbora u Bosni i Hercegovini 2022. godine.
...
Rezultati izbora za Predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske će biti utvrđeni kad se steknu uvjeti. Glavni centar za brojanje nije okončao aktivnosti po Naredbi Centralne izborne komisije BiH od 10.10.2022. godine.
Odluka o utvrđivanju i objavlјivanju rezultata Općih izbora u Bosni i Hercegovini 2022. godine stupa na snagu danom donošenja i objavit će se, kao i utvrđeni rezultati, na internet stranici Centralne izborne komisije BiH www.izbori.ba , i smatrat će se da je danom objave ista dostavljena svim učesnicima u izbornom procesu.
Dani nedjelja, ponedjeljak i utorak, odnosno 23., 24. i 25.10.2022. godine do ponoći su tri dana za podnošenje zahtjeva za ponovno brojanje glasačkih listića.
Odluka donesena i objavljena u subotu veče oko 21h. Rokovi za pripremu žalbi i zahtjeva teku, a utvrđeni rezultati i dalje nisu ažurirani i objavljeni.
I sve to "samo" 20 (slovima: dvadeset) dana nakon završetka glasanja.
Potpuni (ne)namjerni dilentantizam.
ForumasNormalni wrote: ↑22/10/2022 22:16
Sutra slavimo veliku prednost trojke u KS i 20 mandata NIP NS SDP za skupstinu nakon sto se unesu svi glasovi !
To na bazi do sada unešenih rezultata nažalost matematički nije moguće.
Jedino ako bi se ponovno brojala skoro sva BM, pa eventualno pronašle značajnije manipulacije na štetu NiP/NS/SDP.
kluz franjo wrote: ↑07/10/2022 18:07
Nisam ga htio spominjati da ne "ureknem".
Ako NS u konačnom obračunu dobije 7 mjesta u parlamentu, ulazi sigurno. To bi me jako obradovalo.
Ako NS ostane na 6, a NS ne prestigne SDA u IJ 11, ulazi.
Ako NS ostane na 6, NS prestigne SDA u IJ 11, a na toj listi Damir Nikšić dobije preko 20% preferencijalnih, ulazi.
A kako su to bogati trebali da se snadju?
"Snaci se" u BiH znaci uciniti nesto u svoju korist na polulegalan, ilegalan ili bar moralno upitan nacin.
Na stranu onih ca. 5% koji se oprobaju u poduzetnistvu, kako jos?
To sto ima polupismenih dokazuje samo da osposobljenost za rad nema veze sa opstim obrazovanjem.
Ne idu vani samo diplomirani inzinjeri i ljekari, ali je li jedan elektricar koji ode vani nesposoban, jer nije mogao da se "snadje" u BiH?
Ma ide sve živo vani, razni profili, pismeni, polupismeni, nepismeni - ovim nepismenim čak bude najbolje, jer u odnosu na kvalifikacije - najbolje prođu.
Ama ljudi ne shvataju da se ne ide samo zbog posla, vec zato sto je citav sistem karina.
Zdravstvo, skolstvo, pravosudje, infrastruktura... sve ja za govana. A povrh toga se poslodavci ponasaju kao feudalni gospodari, zavrcu te na osiguranju, na penzijskom, na prekovremenom... i sad, ako neko ode vani, on je "polusposoban". Pa sve zemlje EU su onda pune polusposobnih, jer vrhunskih strucnjaka je 1-2%. To sto neki zovu polusposobni, to je gospodo - normalan covjek. I takvih je 90% u SVAKOJ zemlji svijeta.
Imaju neki zajeb ovdje. DFu na federalnom stoji 10 direktnih a kad se udje unutar liste dodijeljenk 12 mandata - 10 direktnih + 2 komp sto znaci da ce neko oplakati veceras
Last edited by hzsa22 on 22/10/2022 23:26, edited 1 time in total.