Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Irsar

#4926 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Irsar »

lijepa u dusi wrote:
Irsar wrote:
Dozer wrote:Ne, nego ziva istina. Ni ti ne bi imao pojma o bogu i religiji da te u to nisu uputili roditelji i/ili okolina. Da si se rodio
Kažeš "živa istina" i nastaviš sa nagađanjem o tome šta bi bilo kad bi bilo. Zanimljivo. :wink:
Kako vec rekoh, citas da repliciras, a ne da razumijes.
Covjek je nagadjao jer je pricao o tebi, a u nastavku ti je dao primjere koji potvrdjuju ono sto kaze.

Ali ne, lakse se pravit blentav.
Čovjek nagađa, tačka. To što on svoja nagađanja želi predstaviti ovdje kao "živa istina" je samo njegov egoizam, jer njegove tvrdnje sa istinom veze nemaju. Baš kao ni tvoje kada govoriš o tome kakvi bi, navodno, ljudi bili da su imali ovakav ili onakav život, djetinjstvo i td. On je dao primjere koji apsolutno ništa ne potvrđuju u smislu pravila, mogli bismo reći da njegovi primjeri samo potvrđuju da na razvoj čovjeka uticaj ima i okolina u kojoj on odrasta, što naravno nema apsolutno nikakve veze sa time da li Bog postoji ili ne, da li je vjera potrebna čovjeku (tj. većini, skoro svima) ili nije. Nego vi kao želite reći da je vjera laž i da Boga nema bazirano na primjerima ljudi koji, usljed neprirodnog i pogrešnog okruženja u kojem su odrasli, su zaostali. Isto kao da postojanje zaostalog čovjeka koji ne može razumjeti neke matematičke funkcije automatski znači da tih funkcija niti nema, ili da nisu potrebne drugim ljudima u njihovom životu. Apsurd.

I možeš prestati spominjati da "čitam da repliciram", jer bolje razumijem stavove tebe i istomišljenika od vas samih, za šta ste sami vi sebi krivi.
Irsar

#4927 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Irsar »

Dozer wrote:
Irsar wrote:
Dozer wrote:Ne, nego ziva istina. Ni ti ne bi imao pojma o bogu i religiji da te u to nisu uputili roditelji i/ili okolina. Da si se rodio
Kažeš "živa istina" i nastaviš sa nagađanjem o tome šta bi bilo kad bi bilo. Zanimljivo. :wink:
Gdje ti vidis nagadjanje...?
Očito, u tvom pokušaju da kažeš kako moje znanje o Bogu je isključivo uslovljeno bilo odgojem bilo "okolinom", bez da se ja i moj intelekt išta tu pitamo; kao i tvoj pokušaj priče šta bi bilo kad bi bilo "da sam se rodio" u nekim drugim uvjetima, vremenu i dr. Sve je to samo tvoja mašta i puko nagađanje, što ne sprječava tebe u egoizmu da tvrdiš kako su ta nagađanja i mašta "živa istina".
Sara03

#4928 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Sara03 »

Irsar wrote:I možeš prestati spominjati da "čitam da repliciram", jer bolje razumijem stavove tebe i istomišljenika od vas samih, za šta ste sami vi sebi krivi.
Ovo se Allah javlja?
MarlboroGold

#4929 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Irsar wrote: I možeš prestati spominjati da "čitam da repliciram", jer bolje razumijem stavove tebe i istomišljenika od vas samih, za šta ste sami vi sebi krivi.
Prilično hrabar komentar za nekog ko stavlja znak jednakosti između ateizma i sotonizma.
Last edited by MarlboroGold on 20/08/2018 20:10, edited 1 time in total.
¤ jelena ¤

#4930 Re: Ateizam vs. Religija

Post by ¤ jelena ¤ »

ExNihilo wrote:Dozer uvjerava forumaše da svijetom upravljaju gušteroliki vanzemaljci (not even kidding), a dokaz mu je pikselizirani snimak koji je dokoni desetogodišnjak sklepao na Windows Movie Makeru i nakačio na YT.

Potom dođe na PDF religija da se smije vjernicima i kritički pobija dokaze postojanja Boga.

:D
Upravo... :D

Samo se pitam koji levat nama prihefta ono sapiens u nazivu vrste i kako je to postalo dio nauke... terminologije... :facepalm:
Last edited by ¤ jelena ¤ on 20/08/2018 23:08, edited 1 time in total.
Idemedosumom

#4931 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Idemedosumom »

Nastasia wrote:Ja od svih vjernika sa ove teme najviše medu poštujem. :kiss:
Kažem ja, sa svakom ženom se može i fino, bez misvaka :P

:kiss:
Nastasia

#4932 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Nastasia »

Idemedosumom wrote:
Nastasia wrote:Ja od svih vjernika sa ove teme najviše medu poštujem. :kiss:
Kažem ja, sa svakom ženom se može i fino, bez misvaka :P

:kiss:
Ma volim ja malo i misvakom, prevencije radi.
Irsar

#4933 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Irsar »

MarlboroGold wrote:
Irsar wrote: I možeš prestati spominjati da "čitam da repliciram", jer bolje razumijem stavove tebe i istomišljenika od vas samih, za šta ste sami vi sebi krivi.
Prilično hrabar komentar za nekog ko stavlja znak jednakosti između ateizma i sotonizma.
Pa, ako te neka ideologija odvede u vječnu propast, šta tačno reći osim da je ta ideologija šejtansko oružje protiv čovjeka? S tim što ipak izuzimam one ateiste koji su takvi jer jednostavno ne mogu vjerovati unatoč nastojanju da shvate argumente vjere; takvih ateista, danas, je ipak vrlo vrlo malo.
Idemedosumom

#4934 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Idemedosumom »

Nastasia wrote:
50 shades of... :stasreko:

Neću dalje, Bloo šalje u Gulag onog ko krene o fetišima :-D
Nastasia

#4935 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Nastasia »

Idemedosumom wrote:
Nastasia wrote:
50 shades of... :stasreko:

Neću dalje, Bloo šalje u Gulag onog ko krene o fetišima :-D
Nemoj :kiss:
Dozer

#4936 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

sekerbay wrote:U tom vaktu nisi mogao naći insana kojem bi udijelio sadaku. Svi su imali jer je islamska vlast gledala da dobra budu jednako raspoređena.
Dakle, vama mrski Tito je bio - musliman? Covjek se, znaci, vodio islamskim pravilima, pa narodu omogucio da zivi od normalne raspodjele dobara?
Dozer

#4937 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

Irsar wrote: Čovjek nagađa, tačka. To što on svoja nagađanja želi predstaviti ovdje kao "živa istina" je samo njegov egoizam, jer njegove tvrdnje sa istinom veze nemaju. Baš kao ni tvoje kada govoriš o tome kakvi bi, navodno, ljudi bili da su imali ovakav ili onakav život, djetinjstvo i td. On je dao primjere koji apsolutno ništa ne potvrđuju u smislu pravila, mogli bismo reći da njegovi primjeri samo potvrđuju da na razvoj čovjeka uticaj ima i okolina u kojoj on odrasta, što naravno nema apsolutno nikakve veze sa time da li Bog postoji ili ne, da li je vjera potrebna čovjeku (tj. većini, skoro svima) ili nije. Nego vi kao želite reći da je vjera laž i da Boga nema bazirano na primjerima ljudi koji, usljed neprirodnog i pogrešnog okruženja u kojem su odrasli, su zaostali. Isto kao da postojanje zaostalog čovjeka koji ne može razumjeti neke matematičke funkcije automatski znači da tih funkcija niti nema, ili da nisu potrebne drugim ljudima u njihovom životu. Apsurd.

I možeš prestati spominjati da "čitam da repliciram", jer bolje razumijem stavove tebe i istomišljenika od vas samih, za šta ste sami vi sebi krivi.
Odavno ne procitah prepotentniji post, a pri tome ovoliko krcat glupostima i nerazumijevanjem....
Ja dao primjere, postojece (pitaj Mr. Google ako meni ne vjerujes, ne boli), a on komentarise da je to "nagadjanje"...

Dakle, ti tvrdis da ce neko ko se rodi i odrasta u izolaciji, bilo kakvoj izolaciji, a sto znaci da nema dodira ni sa pricom o bogu i religijama, niti bilo kakvom stivu i sadrzajima vezanim za to, ipak biti "svjestan" boga? Zajebavas se ili si fakat ozbiljan...?

Vjera potrebna ljudima? Ozbiljno? Mozda prije 100+ godina jeste bilo tako, ali danas - ni priblizno. Zato si prije 100+ godina imao 90% pravih vjernika, a danas ih nema takvih ni 30%. Sve postalo go licemjer i deklarativni vjernik, a oni, po pravilu, svete knjige i ono sto u njima pise "postuju" samo na vjerske praznike. Zato - ne lupetaj, ziv bio.

A ako boga ima, kako bi tvrdite, i ako se "obraca" svim ljudima i ako smo svi mi njegova djeca, zasto onda zaobidje te "zaostale"? Zasto i njih ne "dodirne" svojom "miloscu i dobrotom" i ne ukaze im na "pravi put"?
Znas li zasto? Pa upravo jer je vjerovanje u boga samo jos jedno od stanja ljudskog uma. Drugim rijecima - ljudska izmisljotina.

A to da ti bolje od mene (ili nas, istomisljenika) razumijes nase stavove, malo je reci da je pretenciozno. Ti ne razumijes ni samog sebe, a kamoli nekoga drugog :D
¤ jelena ¤

#4938 Re: Ateizam vs. Religija

Post by ¤ jelena ¤ »

Hakiz wrote: ?!

Ako su Tora, Biblija i Kur'an dokazi postojanja boga, onda su knjige Eriha fon Denikena dokazi da smo svi nastali od vanzemaljskih posjetilaca, knjige Davida Ickea dokayi da među nama žive ljudi-gšteri itd.

Ne, fleke na nebu, neartikulisani zvukovi i nečija svjedočenja nisu nikakav dokaz da vanzemaljci postoje, to je svakome racionalnom čovjeku jasno. Utoliko je čudnije kako nečija slova na papiru ili papirusu i svjedočenja treba prihvatiti kada govore o bogu kao dokaz njegovog postojanja.

Doduše, postoji jedno racionalno objašnjenje. Kada su se pojavila pisanija i svjedočenja o postojanju bogova ljudi, osim što su bili neobrazovaniji nego danas, bili su, neću reći naivniji, nego prostodušniji, manje cinični nego danas. Pa su lakše povjerovali nekome ko im daje naizgled smislene odgovore na pitanja o svijetu, postojanju, svrsi itd. Ko im u stvari daje nadu u teškim vremenima. A kada su se ta vjerovanja raširila i kada su okoštala u svijesti ljudi, teško ih je poništiti.

Sa druge strane, kada su se pojavila svjedošenja o postojanju vanzemaljaca, ljudi su već imalo toliko znanja, iskustva i naročito cinizma da su ostali skeptični prema tim pričama.

I paradoksalno je to da je bog poslao ljudima nekoliko poslanika, ali ako bi slučajno poslao jednog novog u današnje vrijeme, niko ga ne bi prihvatio, svi bi zanijekali novog božijeg poslanika. Jer, nema više te nevinosti kod ljudi koja im je omogućavala da prihvate mesije i poslanike i povjeruju u boga.

Kakva bi kazna od boga uslijedila za takvu blasfemiju, to je za neku drugu temu.
Podvučeno i boldirano:

Hm...kako za koga i definitivno ne svakom...Ako čitaš pažljivo ovu temu, vidjećeš da nekim ljudima (koji sebe vide kao izuzetno inteligentne, logične, obrazovane i samim tim racionalne) navedeni izvori i primjeri svjedočenja tamonekih očevidaca...šta li... 'ladno jesu dokazi za postojanje vanzemaljaca.

Vjerovati u fleku na nebu, leteći pribor za jelo i sve što uz to ide...kao dugo iščekivani dokaz o postojanju vanzemaljaca, a sprdati se s onima koji vjeruju u sadržaj Svete knjige - to je knjiški primjer duplih aršina, licemjerja, apsurda i ublehe... svemirskih razmjera. :-)

Daleko od toga da navedeno smatram ikakvim dokazima za bilo šta, samo me jeza hvata od ove serije autogolova koju gledam, a to su ujedno i golovi ''mom'' timu na ovoj temi... :facepalm:
Dozer

#4939 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

A koji je to tacno "tvoj" tim, Jelo?
¤ jelena ¤

#4940 Re: Ateizam vs. Religija

Post by ¤ jelena ¤ »

Ateizam.
studiorum_tuzlaensis

#4941 Re: Ateizam vs. Religija

Post by studiorum_tuzlaensis »

Religija uvijek, ateizam nikad.

Takve stvari se 'osjećaju' i nema potrebe da se nekom dokazuju da li postoje ili ne. Ateizam je samo mentalni hendikep individue. :)
Idemedosumom

#4942 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Idemedosumom »

Kako si nas žestoko branila protiv Towelie-a nedavno, čo'ek bi pomislio da si pokrivena, Jelo :)
Idemedosumom

#4943 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Idemedosumom »

studiorum_tuzlaensis wrote:Religija uvijek, ateizam nikad.

Takve stvari se 'osjećaju' i nema potrebe da se nekom dokazuju da li postoje ili ne. Ateizam je samo mentalni hendikep individue. :)
'vako si nadmeno nastupio i na temi o slijetanju na mjesec, upamtio sam te :D
Dozer

#4944 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

studiorum_tuzlaensis wrote:Religija uvijek, ateizam nikad.

Stvar ugla gledanja. Za ateiste je to isto religija. :)

Ja,recimo, uvijek predosjetim zemljotres, i tacno znam da ce biti zamljotres za 5-6 minuta, Ako spavam, probudim se 5-6 minuta ranije i tacno znam da slijedi zemljotres. Kako da ti dokazem da je ovo zaista ovako? Moja zena ovo vrlo dobro zna :)
U ratu osjecao kad dolazi granata, na 5-10 sec. ranije, i uvijek se uspio skloniti na vrijeme, a ona padne u par metara od mjesta gdje sam osjetio da dolazi. Kako sam mogao bilo kome dokazati da je ovo ovako, ako sam bio sam? Par puta nisam bio sam, pa me gledali k'o da sam budala i nisu bili sigurni da li da mi se zahvale sto sam ih upozorio i spasio, ili da me proglase frikom :D
U ribolovu cesto osjetim kad ce riba zagristi, iako je ne vidim na 5-6m dubine. I zagrize.
U ratu sam par puta pogledao nekoga i znao da ce taj dan poginuti. I tako je i bilo.
Iz nekog razloga psi me se boje, sto lutalice, sto rasni, iako im nista ne radim, a i volim zivotinje. Sta tacno osjete pa su na oprezu pored mene - ne znam.
itd.itd.

Kako biste vi vjernici objasnili sve ovo?
Irsar

#4945 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Irsar »

Dozer wrote:Dakle, ti tvrdis da ce neko ko se rodi i odrasta u izolaciji, bilo kakvoj izolaciji, a sto znaci da nema dodira ni sa pricom o bogu i religijama, niti bilo kakvom stivu i sadrzajima vezanim za to, ipak biti "svjestan" boga? Zajebavas se ili si fakat ozbiljan...?
A je li ti tvrdiš da je OK, normalno i prirodno za čovjeka da se rodi i odrasta u izolaciji? Jer ako nije OK, normalno i prirodno, onda je logično da takvo dijete neće izrasti u normalnog čovjeka, sukladno tome i ne treba puno očekivati od nekoga takvog; baš kao što mentalno zaostale ljude ne smatramo odgovornim za (ne)djela koja čine i ne smatramo da će biti kažnjeni ako se ne pokaju, jer se ne mogu niti pokajati sukladno svom nerazumijevanju vlastitih djela u smislu da li su dobra ili loša.

Pored toga što sam rekao, probaj pročitati sve što sam ti odgovorio, jer je ionako odgovor bio kratak, pogotovo ovaj dio:
On je dao primjere koji apsolutno ništa ne potvrđuju u smislu pravila, mogli bismo reći da njegovi primjeri samo potvrđuju da na razvoj čovjeka uticaj ima i okolina u kojoj on odrasta, što naravno nema apsolutno nikakve veze sa time da li Bog postoji ili ne, da li je vjera potrebna čovjeku (tj. većini, skoro svima) ili nije.
A ovo:
Vjera potrebna ljudima? Ozbiljno? Mozda prije 100+ godina jeste bilo tako, ali danas - ni priblizno. Zato si prije 100+ godina imao 90% pravih vjernika, a danas ih nema takvih ni 30%. Sve postalo go licemjer i deklarativni vjernik, a oni, po pravilu, svete knjige i ono sto u njima pise "postuju" samo na vjerske praznike. Zato - ne lupetaj, ziv bio.

A ako boga ima, kako bi tvrdite, i ako se "obraca" svim ljudima i ako smo svi mi njegova djeca, zasto onda zaobidje te "zaostale"? Zasto i njih ne "dodirne" svojom "miloscu i dobrotom" i ne ukaze im na "pravi put"?
Znas li zasto? Pa upravo jer je vjerovanje u boga samo jos jedno od stanja ljudskog uma. Drugim rijecima - ljudska izmisljotina.

A to da ti bolje od mene (ili nas, istomisljenika) razumijes nase stavove, malo je reci da je pretenciozno. Ti ne razumijes ni samog sebe, a kamoli nekoga drugog :D
je šuplja priča.
¤ jelena ¤

#4946 Re: Ateizam vs. Religija

Post by ¤ jelena ¤ »

Idemedosumom wrote:Kako si nas žestoko branila protiv Towelie-a nedavno, čo'ek bi pomislio da si pokrivena, Jelo :)
Jooj, @Ide... i ti svašta pamtiš. :D

Naljutio me nešto, garant... :cry: ili si me s nekim pobrkao jer ja @Towelija odaaaaavno nisam vidjela... :D
Idemedosumom

#4947 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Idemedosumom »

¤ jelena ¤ wrote:
Idemedosumom wrote:Kako si nas žestoko branila protiv Towelie-a nedavno, čo'ek bi pomislio da si pokrivena, Jelo :)
Jooj, @Ide... i ti svašta pamtiš. :D

Naljutio me nešto, garant... :cry: ili si me s nekim pobrkao jer ja @Towelija odaaaaavno nisam vidjela... :D
Moguće da sam te pobrkao s drugom forumašicom.

Nema Towelie-a više, forumska ulema ga ubila :-D
sekerbay

#4948 Re: Ateizam vs. Religija

Post by sekerbay »

Dozer wrote:vama mrski Tito
Odakle ti ideja da mi je mrzak?
Bolji je i bezboznik tito neg ovi halal krimosi.
Drugo, jes da je otrcano, al moram ponovit da ovi iz sda kriminalne hobotnice ne mogu okrečit ono što je tito napravio.
Dozer wrote:Covjek se, znaci, vodio islamskim pravilima, pa narodu omogucio da zivi od normalne raspodjele dobara?
Pa i nije. I u komunizmu u kojem su tobože svi jednaki, ipak je bilo jednakijih :wink:
Ovo govorim o cvijetu komunizma tj periodu s kraja 70-ih pa do rata.
Neću o ranom periodu kada se hrana uzimala na bonove, poznate tačkice, kao i prijeke sudove.
Dozer wrote:Kako biste vi vjernici objasnili sve ovo?
Vrlo jednostavno. Allah te nadario raznim talentima.
I onda, kad dođe sudnji dan, doći će i pitanja.
Ono, gospodine dozeru dozeroviću, kako ste utrosili talente kojima sam vas darovao :)
Nego, šta kažeš o ovome?

https://www.strogopovjerljivo.com/sadrz ... ji-zemlje/
S4mpion

#4949 Re: Ateizam vs. Religija

Post by S4mpion »

Pokrenuli ste zanimljivu temu o tome odakle potiče zlo i zašto ga Bog ne spriječava.

Međutim, smatram da, kao ljudi, uopšte nismo kompetentni da donosimo konačni sud o Bogu na osnovu navedenih stvari koje mi, svojim ograničenim ljudskim umom, smatramo lošim.

Zamislite samo koliko stvari ne znate, a usuđujete se donositi zaključke za koje vam fali svo ono znanje koje vam je pobjeglo prije vašeg rođenja, tokom vašeg života i nakon vaše smrti-ogromna količina znanja.

Imajte na umu da donosite zaključke o Sili koja vlada vremenom i prostorom, koja kamen pretvara u nešto živo, o Sili koja može vratiti svaki izgubljeni život.
Bloo
Globalna šefica

#4950 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

The Force....
Jel to.krecemo u prebrojavanje midichloriana...
Locked