Dozer wrote:
Medjutim, volatilnost postoji u vrijednosti bukvalno svega, i ona se iznenada moze povecati ili smanjiti, a na to moze uticati X faktora. Npr., cijena kvadrata stana prije 10 godina i danas je razlicita na istom prostoru ili cak u istoj zgradi, a na to je uticala masa drugih faktora koji nemaju veze s cijenom betona ili cigle. Npr. cijena bila 2000/m2, a onda odmekud pocela smrditi kanalizacija i problem ne moze da se rijesi, sto je dovelo do pada cijena na 1000/m2. Ako se problem rijesi, cijena ce opet skociti. Ovo dajem cisto kao primjer.
Jeste, ali sam si napisao: prije 10 godina.
Uporedi to sa Bitcoinom.
E sad, sto se Marsa tice, koliko je meni poznato - stigli smo do/na njega

Na Mjesecu niko ziv, osim vrlo uskog kruga ljudi, ne zna sta ima(mo). NASA prije neki dan objavila da su otkrili mrezu tunela... Da li su nasi ili nisu, saznacemo nekada.

Roboti ne rade bas vecinu poslova, ali da su prezueli veiliki dio posla od ljudi - jesu.
A, ja bih kupio akcije firme koja ce graditi nesto na Mjesecu ili Marsu. Trust me, to bi basnoslovno vrijedilo kada ta gradnja pocne, a pocece sigurno nekada

Da, ako bi neka firma pocela gradnju stanova na mjesecu, skocile bi akcije iste...
koliko bi se odrzale, kada bi ljudi shvatili da bas i ne zele zivjeti gore?
I za koliko decenija ce to postati realnost?
A, sjeti se prvih mobitela, "davne" 1997. Bili k'o cigla, i sve sto si mogao jeste pozvati nekoga. Onda se pojavi SMS. WOW!
20 godina kasnije, tj. danas, pogledaj sta imas u ruci. Monstruma s kojim bez ikakvih problema i na XY nacina mozes komunicirati s ljudima bilo gdje na planeti, upravljati drugim uredjajima, printati, povezati ga s X drugih multifunkcionalnih uredjaja, itd.itd.itd.
Ama, o tome ti i govorim: prije 40 godina su svi govorili o Marsu, robotima, kurcu-palcu...
NIKO nije predvidio da ce svako od nas u dzepu nositi vise radne memorije nego sto je tada bilo u cijelom svijetu.
Hocu reci, covjecanstvo bas i nije pouzdano sa prognozama.
Poenta ovoga sto govorim jeste da se nas tehnoloski razvoj u proteklih 50-ak godina ubrzava skoro eksponencijalno.
Skontaj samo jednu stvar - koliko je godina novcu trebalo da potpuno zamijeni prethodnu robnu razmjenu koja je trajala decenijama, a onda pogledaj koliko je trebalo crypto valutama da postanu platezno sredstvo, i to cak konvertibilno za novac. Dalje od toga nema potrebe ici da bi se skontalo gdje je buducnost crypta.
Jarane, bez uvrede... ali ovo kratko i jasno nije tacno.