Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
typeOnegative wrote:nema na cemu a formalno treba radit secure erase prije formata da bi ga vratilo na tvornicke postavke i brzinu , ali tvoj SSD je nov i nije ni koristen nit je izgubio na brzini tako da se ne moras zamarat s time .
Ali prvo probaj prebacit u AHCI i upali komp , mozda i podigne windows aj znaj . Kod mene je bila prastara 775 ploca , mozda su sredili i to . Ugl ne panici ako izbaci error , zbog toga je
edit a ako ti se bas ne da reinst evo iz windowsa kak se radi bez formata .It`s up to you
Ma ja , ali ako si prebacio u AHCI i nije dosad izbacio blue screen , onda ni nece . Jel brze ista ili je kao i prije ?ne brini hoces , u BIOS uvijek mora uc ako je komp hardverski ispravan
typeOnegative wrote:Ma ja , ali ako si prebacio u AHCI i nije dosad izbacio blue screen , onda ni nece . Jel brze ista ili je kao i prije ?ne brini hoces , u BIOS uvijek mora uc ako je komp hardverski ispravan
evo sad bio u BIOSu i vec je nastimano na AHCI..
Dakle , nije do toga..
typeOnegative wrote:Ma ja , ali ako si prebacio u AHCI i nije dosad izbacio blue screen , onda ni nece . Jel brze ista ili je kao i prije ?ne brini hoces , u BIOS uvijek mora uc ako je komp hardverski ispravan
evo sad bio u BIOSu i vec je nastimano na AHCI..
Dakle , nije do toga..
Napravi kako sam ti ja napisao i radit ce , i moras instalirati nove windowse na ssd jer je bolje tako.
Kaže ovako:
"AHCI is supported by all versions of Windows Vista and newer, Linux and Mac OS. However, Windows does not configure itself to load the AHCI driver upon boot if the SATA-drive controller was not in AHCI mode at the time of installation. So the PC will not boot up if the SATA controller is later switched to AHCI mode. The drive controller should be changed to AHCI or RAID before installing the operating system."
Znači ako prije instalacije nisi naštimao vjerovatnoća je da ti ne radi taj mod. Pokušaj ponovo da instaliraš windows da se ne zezaš po registriju ako je i moguće i pazi na portove u koje si ubo' ssd. Ako imaš sata 3 onda ganjaj da ti je tu uključen.
avaks wrote:Kaže ovako:
"AHCI is supported by all versions of Windows Vista and newer, Linux and Mac OS. However, Windows does not configure itself to load the AHCI driver upon boot if the SATA-drive controller was not in AHCI mode at the time of installation. So the PC will not boot up if the SATA controller is later switched to AHCI mode. The drive controller should be changed to AHCI or RAID before installing the operating system."
Znači ako prije instalacije nisi naštimao vjerovatnoća je da ti ne radi taj mod. Pokušaj ponovo da instaliraš windows da se ne zezaš po registriju ako je i moguće i pazi na portove u koje si ubo' ssd. Ako imaš sata 3 onda ganjaj da ti je tu uključen.
Meni prošlo bez problema, pratio ovaj tutorial:
Exit all Windows-based programs.
Press [Win] + R or take the RUN option from the start menu.
Now type Regedit there and press Enter Key to open up the Registry Editor Window. (If you receive the User Account Control dialog box, click Continue.)
Locate and then click the following registry sub keys:
Locate the Error Control entry which should have a value of 3. Right-click on the entry name, select Modify, change the value from 3 to 0 and click OK.
Locate and then click the following registry sub keys:
Locate an entry named "0" with a value of 3. Change the value to 0 by following the procedure in step 5.
Restart your computer
Go to UEFI/BIOS and enable AHCI, Save & Reboot
Another restart may be required to finish the driver installation.
avaks wrote:Kaže ovako:
Slazem se ,bas kao sto kazes , mozda radi u AHCI modu , mozda ne . Svaki komp je prica za sebe , meni je na starom kompu bacao error kad sam pokusao prebacit u AHCI bez reinstalla. nisam se htio zjb sa registry-em , a i sazrio je bio za formata .
zato sam mu i rekao " vidi jel nastiman AHCI , ubodi samo SSD , ispocetka instaliraj win i mirna Bosna " . Onda nema , mozda je ovo ,a mozda je ipak ono , i znat ce da je sve po PS-u
Kupis i dobijes orginal serijski broj za win 10. Skines win 10 pro ISO, podignes sistem, ukucas dobijeni broj i voila za 11KM imas orginalni OS.
Zdravo
Kupio bi i ja ovaj aktivacijski kod za windows 10 i dali je ovo sigurno, registrovo sam se na eBay i sad mi samo preostaje da uzmem windows 10 pro aktivacijski kod ali me nekako strah posto mi je visa kartica da mi ne skine vise para nego sto kosta ovaj aktivacijski kod inace ovo mi je prvo kupovina preko iBay pa vas pitam dali je sigurno, i oni bi mi trebali poslati aktivacijski kod za windows 10 preko E maila LP
Kupis i dobijes orginal serijski broj za win 10. Skines win 10 pro ISO, podignes sistem, ukucas dobijeni broj i voila za 11KM imas orginalni OS.
Zdravo
Kupio bi i ja ovaj aktivacijski kod za windows 10 i dali je ovo sigurno, registrovo sam se na eBay i sad mi samo preostaje da uzmem windows 10 pro aktivacijski kod ali me nekako strah posto mi je visa kartica da mi ne skine vise para nego sto kosta ovaj aktivacijski kod inace ovo mi je prvo kupovina preko iBay pa vas pitam dali je sigurno, i oni bi mi trebali poslati aktivacijski kod za windows 10 preko E maila LP
Zdravo
REDDEVILS wrote:Samo jos jedno pitanje gdje da napisem imail adresu posto kad hocu da zavrsim transakciju pitame za kucnu adresu
pa email adresu ne pisese nigdje, poslace ti na email preko kojeg si se prijavio na ebay.
Hvala puno na odgovoru, prvi put kupujem preko eBaya pa nisam znao LP
Zavrsio sam sve kupio sam aktivacijski kljuc za Windows 10 pro I uradio sam cistu instalaciju preko USB-a I aktiviro sam sistem sve u roku 7 Minuta hvala jos jednom i LP
Evo i ja da se konsultujem sa vama.
Treba mi za rodjaka neki komp da mu bez problema radi gimp, photoshop i razne drugi programi za dizajn i obradu fotografija.
Jel mu dovoljan neki npr. Intel Core2 Quad Q9400 sa 4 Gb rama ili mu ipak treba nesto jace i koji windows da mu instaliram za taj posao, win 7 ili win 10 ?
Hvala unaprijed..
mirsek wrote:Evo i ja da se konsultujem sa vama.
Treba mi za rodjaka neki komp da mu bez problema radi gimp, photoshop i razne drugi programi za dizajn i obradu fotografija.
Jel mu dovoljan neki npr. Intel Core2 Quad Q9400 sa 4 Gb rama ili mu ipak treba nesto jace i koji windows da mu instaliram za taj posao, win 7 ili win 10 ?
Hvala unaprijed..
Imam trenutno i3 4160, 8GB RAM i GT 740, radim graficki dizajn i vjeruj mi sto se tice PS-a, Ai itd treba po dobar racunar da ti ne bi stopao ili usporio rad, zbog toga pravim sebi nov racunar.
mirsek wrote:Evo i ja da se konsultujem sa vama.
Hvala unaprijed..
Imam trenutno i3 4160, 8GB RAM i GT 740, radim graficki dizajn i vjeruj mi sto se tice PS-a, Ai itd treba po dobar racunar da ti ne bi stopao ili usporio rad, zbog toga pravim sebi nov racunar.
GIMP nije toliko zahtjevan kao Ps
Za početak; što više RAM memorije, 16GB minimum jer to sve PS može iskoristiti, CPU da bude quad minimum, grafa barem 2GB video memorije (ali ako misliš raditi i video obradu onda 4GB) i obavezno SSD (nipošto obični HDD jer razlika u brzini je DRASTIČNA)!
A recite čovjeku da bez milju i kusur maraka nema nekog ozbiljnog rada
Znači nek zaboravi na ove office konfiguracije ako misli da mu sve to fluidno ide, znači ne može za 200-300KM (može IPS monitor polovan )...
Znači, i5ca što novija (i7 poželjno zbog rendanja), 16GB rama i SSD
Koliko planira da uloži u tu makinu pa da šta složimo?!
Zavisno od budžeta, za početak je najbolje i5cu kao što sam i naveo...
Najjeftiniji Ryzen na piku je 755KM (1700 op.ur), dok za te novce može uzeti i5 7600 460KM + 16GB DDR4 150KM + matičnu za isto 150KM
E sada ako planira da uloži 2000KM u računar, može se i Ryzen uklopiti pa da ne preplaćuje i7cu neku
iako su poznate cijene R5 koji izlaze 11.04. baš me zanima kako će se odraziti na cijene R7 odnosno koliko će 1600x koštati. Pretpostavljam između 600 i 700 ali onda se postavlja logično pitanje. Zašto bi neko dao za R5 npr 650 KM kad za 100 KM više će moći uzeti R7 1700. R5 1600 će vjerovatno biti 500+ KM te će biti bestbuy opcija.
_Astra_ wrote:i7 7700 ili cekati ryzen?
Rendanje i poneka igrica...
za rendanje Ryzen definitivno zbog toga što se pokazao boljim i efikasnijim od intela uz to i daleko jeftiniji od intelovih perjanica
na tvome mjestu sačekao bih R5 1600 i 1600x pa onda donio odluku o kupovini
R5 će biti 6c/12t 95w TDP 3,4 ili 3,6 Ghz nisam sad siguran..
Dakle, startovao sam racunar kako ste mi rekli. skino sam kablove sa HHD-a, nisam sa maticne(mozda sam i to trebao) i upalio racunar, dakle, samo sa SSD-a je trebalo da boota
Windows se nije pokrenuo. nego je pisalo boot failure insert disk and enter to contninue...
Raja crkla mi graficka neki dan pa me zanima vase misljenje i preporuka sta kupiti do nekih 300-350 km mximalno , konfiguracija je ova znaci :
Procesor i5
Ram 10GB DDR3
Sata HDD Tera
SSD HDD 160 GB
Dakle koju bi mi graficku peporucili na ovu konfiguraciju da sam miran malo duzi period da mogu vrititi ove zadnje igrice, hvala ?