Deblokada Sarajeva???

Post Reply
Seawolf

#4926 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Seawolf »

Nekako s proljeća wrote:Kada već pomenu stradalo dijete , znamo li ime prvog stradalog djeteta u gradu Sarajevu , koji je datum i lokacija smrti djeteta.
Aida Kučuk, ubijena 02. maja 1992-e u svom stanu, četničkom granatom.

Imala je pet godina.

Nedavno je o Aidi prikazan dokumentarni film "Lakonoga".
Nekako s proljeća

#4927 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Nekako s proljeća »

Tačno je da je djevojčica Aida Kučuk ubijena 3 maja 1992. i iskreno mi je žao. Međutim, predhodno je ubijeno još nekoliko djece tako da to nije tačan odgovor.
Image
BISTRIK100

#4928 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by BISTRIK100 »

parappa wrote:
PM72 wrote:VRS je od JNA preuzela helikoptere Mi8 (14 komada) i gazele (27 komada) a MUP RS jedan helikopter Bell a drugog je ukrao pilot MUP-a Jakovljević sa Pala i odvukao ga u Beograd.
Čuo sam da je iznad koridora oboren jedan transportni helikopter Mi8 od strane pripadnika Armije BiH a ostale su obarali većinom pripadnici HV i NATO snaga.Ne znam za slučaj da je oko Bihaća,Goražda,Tuzle,Mostara,Sarajeva oboren ijedan helikopter VRS ali su oni nama srušili jedan Mi8 pri preletu iz Zagreba za Bihać ,kad je stradao i ministar Ljubijankić.
Drugi su nam oborili iznad Žepe kad je stradala posada ,oficiri,MTS a svjedoci kažu da je bilo po šumi razbacanih njemačkih maraka.Treći nam je zarobio HVO u Međugorju (kad su se spustili da kontrolišu ranjenike koje su vozili za Split) i tamo ostao u bazu španskog UN-a do kraja rata.Bitno je naglasiti da nam je jedan kupljeni helikopter ukrala Slovenija i dan danas ga voza slovenačka vojska a 5 kupljenih Mi24 su nam braća turci uzeli i nisu nam ih nikad dali-istruhli u hangarima.
Na letu prema Goraždu je oboren taj Mi8. Poginuo dobar jaran od starog i još oficira iz štaba. Let je bio po noći... Niski let valjda da ga radar ne uhvati. Često su heilikopterima dobavljali MTS... Piloti su većinom bili rusi koji su to radili za pare (naravno). Navodno su naši piloti tražili puno više para i zlatni ljiljan za jedan let do GŽ i nazad.

https://www.google.de/url?sa=i&source=w ... 3492685752
Bio sam na Bjelasnici kada je preletio helikopter iz Gorazda.Vedra noc, puno zvijeda letio je nisko i nisam ga mogao vidjeti.Morao je imati night vision goggles.Uletim u bajtu reko"Evo helikoptera"Kad ovaj jedan na poljskom telefonu "To je nas"
Porodice Foht

#4929 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Porodice Foht »

parappa wrote:
Nekako s proljeća wrote:Goražde je od početka bilo i ostalo u zoni odgovornosti Prvog korpusa A RBiH. Mislim da je bila i jedna uspješna operacija, moguće da se zvala ''Krug''.
Tačno... Na početku je postojala IBOG (istočno bosanska operativna grupa) koja je dolaskom Ferida Buljubašića i ostalih oficira izrasla u 81 Diviziju u sklopu 1 Korpusa.
Operacija "Krug" je izvedena u Septembru 1992 kada je oslobođena čitava teritorija grada Goražda kao i dijelovi susjednih općina. Doduše tada još pod komandom rahmetli Zaima Imamovića.
Kasnije su pokušavali zauzeti Višegrad pa Ustikolinu (par puta) ali neuspješno. Jedan veliki uspijeh su imali u ljeto 95 kada su se sa četama trkali ko će zauzeti napuštene Unproforske položaje. To je između ostalog spasilo grad od sudbine Srebrenice i Žepe.

Mada nije tema ovdje ali ipak interesantno.

Da smo imali mogućnosti izvući određene snage u enklavu i odatle pokušali proboj vjerujem da bi imalo efekta.
Zanimljivo mi ovo o trci s cetnicima za napustene polozaje Unprofor-a oko Gorazda.Kada je to bilo i gdje su bili polizaji?
parappa
Grijem se na: struju
Vozim: Lotus Esprit TurboSE

#4930 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by parappa »

Porodice Foht wrote:
parappa wrote:
Nekako s proljeća wrote:Goražde je od početka bilo i ostalo u zoni odgovornosti Prvog korpusa A RBiH. Mislim da je bila i jedna uspješna operacija, moguće da se zvala ''Krug''.
Tačno... Na početku je postojala IBOG (istočno bosanska operativna grupa) koja je dolaskom Ferida Buljubašića i ostalih oficira izrasla u 81 Diviziju u sklopu 1 Korpusa.
Operacija "Krug" je izvedena u Septembru 1992 kada je oslobođena čitava teritorija grada Goražda kao i dijelovi susjednih općina. Doduše tada još pod komandom rahmetli Zaima Imamovića.
Kasnije su pokušavali zauzeti Višegrad pa Ustikolinu (par puta) ali neuspješno. Jedan veliki uspijeh su imali u ljeto 95 kada su se sa četama trkali ko će zauzeti napuštene Unproforske položaje. To je između ostalog spasilo grad od sudbine Srebrenice i Žepe.

Mada nije tema ovdje ali ipak interesantno.

Da smo imali mogućnosti izvući određene snage u enklavu i odatle pokušali proboj vjerujem da bi imalo efekta.
Zanimljivo mi ovo o trci s cetnicima za napustene polozaje Unprofor-a oko Gorazda.Kada je to bilo i gdje su bili polizaji?
To je bilo 95 u junu.

Code: Select all

Krajem maja i početkom juna oko Goražda se ponovo grupišu srpske snage: nova ofanziva je na pomolu, a UNPROFOR je neodlučan. Četnici, koji su i do tada često posjećivali punktove unproforaca, jedan dan su jednostavno krenuli da ih preuzimaju. Vojnici ARBiH ipak uspijevaju preuzeti jedan od ključnih punktova: Biserna brdo. Oficiri koji su tada bili u štabu brigadira Bahte danas tvrde da je on donio ključnu odluku: ne čekajući početak ofanzive na Goražde, naredio je opći napad i agresor je otjeran sa svih ključnih kota. Oslobođene su Kolijevke, Samari, Tovarnice, Mujovo brdo, Kota 702. Paralelno se izvode i akcije na lijevoj obali, a napadnuti su i Kopači. Dio teritorija je vraćen, otupljen je napad na grad, a moral boraca je porastao. Srpske snage se preusmjeravaju ka Srebrenici i Žepi. U vrijeme ofanzive na ove gradove goraždanski borci su se ubacivali duboko u srpsku teritoriju, sačekivali jedinice i civile iz Žepe i Srebrenice i provodili ih do Goražda.
Evo cijeli članak: https://www.bhdani.ba/portal/arhiva-67- ... 5515.shtml

Ja znam su četnici bili toliko bijesni da su par dana granatirali Bisernu ko ludi. Izgledalo je kao da ključa voda. to je inače brdo odmah iznad grada.

Da malo dočaram...
Biserna (700 m) na desnoj strani Drine: Image
Pogled prema gradu: Image
parappa

#4931 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by parappa »

BISTRIK100 wrote:
parappa wrote:
PM72 wrote:VRS je od JNA preuzela helikoptere Mi8 (14 komada) i gazele (27 komada) a MUP RS jedan helikopter Bell a drugog je ukrao pilot MUP-a Jakovljević sa Pala i odvukao ga u Beograd.
Čuo sam da je iznad koridora oboren jedan transportni helikopter Mi8 od strane pripadnika Armije BiH a ostale su obarali većinom pripadnici HV i NATO snaga.Ne znam za slučaj da je oko Bihaća,Goražda,Tuzle,Mostara,Sarajeva oboren ijedan helikopter VRS ali su oni nama srušili jedan Mi8 pri preletu iz Zagreba za Bihać ,kad je stradao i ministar Ljubijankić.
Drugi su nam oborili iznad Žepe kad je stradala posada ,oficiri,MTS a svjedoci kažu da je bilo po šumi razbacanih njemačkih maraka.Treći nam je zarobio HVO u Međugorju (kad su se spustili da kontrolišu ranjenike koje su vozili za Split) i tamo ostao u bazu španskog UN-a do kraja rata.Bitno je naglasiti da nam je jedan kupljeni helikopter ukrala Slovenija i dan danas ga voza slovenačka vojska a 5 kupljenih Mi24 su nam braća turci uzeli i nisu nam ih nikad dali-istruhli u hangarima.
Na letu prema Goraždu je oboren taj Mi8. Poginuo dobar jaran od starog i još oficira iz štaba. Let je bio po noći... Niski let valjda da ga radar ne uhvati. Često su heilikopterima dobavljali MTS... Piloti su većinom bili rusi koji su to radili za pare (naravno). Navodno su naši piloti tražili puno više para i zlatni ljiljan za jedan let do GŽ i nazad.

https://www.google.de/url?sa=i&source=w ... 3492685752
Bio sam na Bjelasnici kada je preletio helikopter iz Gorazda.Vedra noc, puno zvijeda letio je nisko i nisam ga mogao vidjeti.Morao je imati night vision goggles.Uletim u bajtu reko"Evo helikoptera"Kad ovaj jedan na poljskom telefonu "To je nas"
Taj helikopter koji je oboren u Augustu 95 ili neki drugi?
Pitam pošto su često letjeli pa može biti da si vidio i prije.
Taj helikopter koji je oboren je inače bio nov. Plaćen donacijama raje iz dijaspore... Pilot je bio rus
bingov buraz

#4932 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by bingov buraz »

Pukovnik Ramo Čardaković je preživio obaranje helikoptera iznad Žepe,ljudina velika,kad sam služio armiju on je u Semizovcu bio komandant mislim da se to zvalo S-2,odsjek za nešto pri komandi brigade a komandant brigade bio Asim Kubura :mrgreen:
Čitam nedavno vratio se u Žepu uzgaja pčele i živi penzionerski,inače lice mu je puno ožiljaka od tog obaranja pretpostavljam i ostatak tijela.Ogromno strahopoštovanje osjetiš pred takvim čovjekom.

Neko je spomenuo gore da su iz Žepe i Srebrenice bježali za Goražde,postoji li okvirna cifra koliko se ljudi spasilo na taj način i je li to bilo organizirano ili samoinicijativno?
BISTRIK100

#4933 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by BISTRIK100 »

Taj helikopter koji je oboren u Augustu 95 ili neki drugi?
Pitam pošto su često letjeli pa može biti da si vidio i prije.
Taj helikopter koji je oboren je inače bio nov. Plaćen donacijama raje iz dijaspore... Pilot je bio rus
Ne znam.Bila je prica da je taj helikopter koji je letio u Gorazde bio crn.
Porodice Foht

#4934 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Porodice Foht »

Hvala parappa, vrlo dobro. Nisam to znao. :thumbup:
Tempo
ZeModerator

#4935 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Tempo »

Porodice Foht wrote:Hvala parappa, vrlo dobro. Nisam to znao. :thumbup:
prica gluposti.
Porodice Foht

#4936 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Porodice Foht »

Tempo wrote:
prica gluposti.
Ako znas vise i pouzdanije izvore imas onda ti natipkaj ovdje. Mene to zanima.
Tempo
ZeModerator

#4937 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Tempo »

Porodice Foht wrote:
Tempo wrote:
prica gluposti.
znam da u armiji nije bilo rusa.
parappa

#4938 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by parappa »

Tempo wrote:
Porodice Foht wrote:
Tempo wrote:
prica gluposti.
znam da u armiji nije bilo rusa.
Ko je rekao da je pilot bio pripadnik armije?
Opet ću ponoviti jer te je možda ovo zabolilo...
Naši piloti su tražili više para i zlatnog ljiljana za takav let.
Rusi, ukrajinci su letjeli za manje love pogotovo ove visokorizične letove za naše enklave.
Pilot džemal malkić koji je često letio za goražde, žepu, srebrenicu je poginuo kod žepe. Od 1994 godine su sve češće plaćenici radili ovaj posao. Nije ovo nikakva tajna.

Code: Select all

Ratna misterija

Pripadnici vojske tzv. republike srpske krajine, predvođeni pukovnikom Dušanom Lončarom, 28. maja 1995. u 2.45 sati na području Kremena, općina Slunj u Hrvatskoj, raketnim sistemom KUB srušili su helikopter u kome je bilo sedam osoba, a koji je poletio iz Ćoralića u pravcu Zagreba, pri čemu su sve osobe u helikopteru smrtno stradale, na čelu s Irfanom Ljubijankićem, tadašnjim ministrom vanjskih poslova RBiH. Poginuli su tada i pilot Mirsad Dupanović te ukrajinski piloti Mihail Maksumenko Grigorijevič i N. Dudajev. 

Leteći iz Zenice za Goražde 22. avgusta 1995. godine, u Lukama kod Bara, nedaleko od Goražda, pao je helikopter u kojem je, uz dvojicu ukrajinskih pilota, poginulo šest značajnih ličnosti ratnog Goražda, na čelu s Esadom Ohranovićem, predsjednikom Izvršnog odbora Okruga Goražde. I ovaj helikopterski pad ostao je jedna od istočnobosanskih ratnih misterija. 
Evo cijeli članak: https://www.cazin.net/vijesti/zaboravlj ... bGJs7.dpbs
Tempo
ZeModerator

#4939 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Tempo »

poserem se na cazin.net.
Tempo
ZeModerator

#4940 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Tempo »

Naši piloti su tražili više para i zlatnog ljiljana za takav let.
jes ti normalan? pripadnici oruzanih snaga nase i svake drzave izvrsavaju naredjenja. ne traze pare. ako odbiju naredjenje moze im se suditi i sudi im se.
geralt

#4941 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by geralt »

Parappa, pusti budalu. Imena i nacionalnosti pilota koji su prevozili rahm. Ljubljankica su opste poznata cinjenica koja se moze provjeriti iz barem deset vjerodostojnih izvora. Ako nije spreman to prihvatiti, dalja diskusija s njim je besmislena.
julisiz es grant

#4942 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by julisiz es grant »

Mislim da je red da se imenuje moderator na pdf historija ako Sarajmen već sedmicama ne dolazi, a ima potrebe za čišćenjem, odavno.
tempuser

#4943 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by tempuser »

Mali off, nedavno je bio aktuelan na temi, a neke ce najsmijati isto kao sto je mene nasmijao...
Maloprije prolazim pjeske pred zgrade Energoinvesta (Vlade FBiH), na rampi za auta su dva Golfa, policijski i civilni, od zbunja ne vidim ko je u njima, samo cujem poznati glas i uhvatim"...to je zato sto se kupili vozacku, ja vam sad mogu pisati 400 KM...". Prilazim i vidim u policijskom Golfu Zoku Cegara kako prica na telefon i raspravlja se sa tim drugim likom, a u civilnom golfu neki biceps-triceps! Mahnem Zoki, on se smije i koluta ocima, valjda mu je ovaj odizeo prednost, sta li vec, ja produzim dalje i ne cujem sta se desava. Sljedeca scena, hocu da predjem cestu nekih 20 m nize, pogledam lijevo da ne sta ne spuca i vidim poprijecen policijski Golf ispred civilnog, sve rotacije na njemu popljene, a Zoka uzima liku dokumente! Ne zna hud na koga se najmerio i ko mu se natovario! :lol:

Pade mi napament Praznik u Sarajevu!

pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#4944 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by pici »

javna tajna je da su pojedine jedinice i pojedinci bili izdasno nagradjivani i placeni za odredjene poslove... crni labudovi su bili kolko se je pricalo za njiHa placenicka jedinica... mislim da je gore na treskavici i igmanu čupina jedinica i čupo dobili dosta para od alije kao nagradu za zarobljavanje tenkova i oklopnjka... mislim da je bilo i na tv-u... pa i ja sam na vojnoj cekovnoj knjizici na kraju inkasirao 18000 DM tj 400 DM za svaki mjesec u ratu... sto me cini placenikom po nekoj logici.

nesta ko 1000 DM za unisten tenk i 500 DM za oklopnjak... za avijon mislim da je bilo loto :mrgreen:
90minut

#4945 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by 90minut »

pici wrote:javna tajna je da su pojedine jedinice i pojedinci bili izdasno nagradjivani i placeni za odredjene poslove... crni labudovi su bili kolko se je pricalo za njiHa placenicka jedinica... mislim da je gore na treskavici i igmanu čupina jedinica i čupo dobili dosta para od alije kao nagradu za zarobljavanje tenkova i oklopnjka... mislim da je bilo i na tv-u... pa i ja sam na vojnoj cekovnoj knjizici na kraju inkasirao 18000 DM tj 400 DM za svaki mjesec u ratu... sto me cini placenikom po nekoj logici.

nesta ko 1000 DM za unisten tenk i 500 DM za oklopnjak... za avijon mislim da je bilo loto :mrgreen:
Sasvim normalne stvari koja se praktikuju 1,500 godina vec.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#4946 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by JoseMujica »

pici wrote:javna tajna je da su pojedine jedinice i pojedinci bili izdasno nagradjivani i placeni za odredjene poslove... crni labudovi su bili kolko se je pricalo za njiHa placenicka jedinica... mislim da je gore na treskavici i igmanu čupina jedinica i čupo dobili dosta para od alije kao nagradu za zarobljavanje tenkova i oklopnjka... mislim da je bilo i na tv-u... pa i ja sam na vojnoj cekovnoj knjizici na kraju inkasirao 18000 DM tj 400 DM za svaki mjesec u ratu... sto me cini placenikom po nekoj logici.

tačno...Labudovi su svaku akciju naplaćivali

za ovo 1994. Čupini su najbolje prošli a mislim da je i moja jedinica dobila neke love za zarobljeni MTS na Hojti, Lisičijoj i Javorku....ne mogu se tačno sjetiti al mislim da smo nagrađeni sa nekih 50-tak maraka...ako neko ima iz diverzantskog 104. da se bolje sjeća neka napiše...jebga izlapilo je sve
Tempo
ZeModerator

#4947 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Tempo »

geralt wrote:Parappa, pusti budalu. Imena i nacionalnosti pilota koji su prevozili rahm. Ljubljankica su opste poznata cinjenica koja se moze provjeriti iz barem deset vjerodostojnih izvora. Ako nije spreman to prihvatiti, dalja diskusija s njim je besmislena.
rusi?

pa nasi nisu vjerovali muslimanima koji su dosli iz jna, a kamoli rusima.
Tempo
ZeModerator

#4948 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Tempo »

biti place i biti nagradjen su razlicite stvari.
evo recimo kao tuka. on je nagradjen, a nije placen.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#4949 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by pici »

Tempo wrote:

labudovi su bili placeni za spicastu da odrade ne nagradjeni... ja sam za akciju dobivao dodatne steke cigara, lanc paketa, mesne konzerve one plave i kruHa... bidne i fasHunga tako da uz humanitarnu, vojnu menzu i steke cigara mogu reci da sam tad bolje placen bio nego sada... jos inkasiro 18 000 DM na kraju kao i razne beneficije od uvoza auta, kredita, bespovratnih sredstava itd... a da moglo se i svercat brez problema... kroz tunel sam iznio deset do dvajes steka a vratio se sa konjakom, konzervama, cokoladama itd... yes glOva u torbi al uz malo pameti i srece se moglo i hajrovat para...
Tempo
ZeModerator

#4950 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Tempo »

pici wrote:
Tempo wrote:

labudovi su bili placeni za spicastu da odrade ne nagradjeni... ja sam za akciju dobivao dodatne steke cigara, lanc paketa, mesne konzerve one plave i kruHa... bidne i fasHunga tako da uz humanitarnu, vojnu menzu i steke cigara mogu reci da sam tad bolje placen bio nego sada... jos inkasiro 18 000 DM na kraju kao i razne beneficije od uvoza auta, kredita, bespovratnih sredstava itd... a da moglo se i svercat brez problema... kroz tunel sam iznio deset do dvajes steka a vratio se sa konjakom, konzervama, cokoladama itd... yes glOva u torbi al uz malo pameti i srece se moglo i hajrovat para...

pa ti si ratni profiter :D
Post Reply