Irak
- Kikibombona
#4926 Re: ISIS zauzeo Mosul
Kurdi nece zuriti. Sada su se bazirali na Irak i Siriju, mada ni tamo ne srljaju. Rade izuzetno mudro. Ja sam fasciniran. Sumnjam da rade sami tako dobro, tj. vjerujem da primaju instrukcije od najvecih svjetskih sila.
- amoninan
#4927 Re: ISIS zauzeo Mosul
Pa nije im baš mudro što sad kontaju pod krinkom borbe protiv ISISa da ulaze u teritorije koje nisu "njihove". Mogo bi taj savez brzo da pukne, ako nastave ovako mudro. Pa da ih načepe s jedne strane ISIS, s druge AAH, Badr i družina.
- Kikibombona
#4928 Re: ISIS zauzeo Mosul
Al vidi zanimljivih momenata. Najvaljivali su referendum i odjednom se usutili. Zauzimaju busotine i operiraju diljem Iraka u saradnji sa irackom armijom. Uvjeren sam da ih je na saradnju prislila Amerika. Zapadne sile vise pominju Pesmerge kao partnera u borbi protiv ISILa nego iracku vojsku. Ovako sa strane se cini kao da su oni gazde na terenu a ne iracka armija.amoninan wrote:Pa nije im baš mudro što sad kontaju pod krinkom borbe protiv ISISa da ulaze u teritorije koje nisu "njihove". Mogo bi taj savez brzo da pukne, ako nastave ovako mudro. Pa da ih načepe s jedne strane ISIS, s druge AAH, Badr i družina.
Sirija je tek posebna prica. Tamo igraju petorostruku igru. ISIL divlja i udara po svakome, ali Kurde ne pomjeraju ni milimetar, iako su im prve komsije. Veoma indikativno. Uz to, saradjuju negdje sa SAA - negdje sa IF, totalno je tesko skontati sta misle i sta planiraju.
- amoninan
#4929 Re: ISIS zauzeo Mosul
Zato što iračka vojska više ne postoji. "Iračka vojska" u Amerliju npr su bile formaciej AAH, Badr, Katibat Hezbollah... ono, nije baš, kako da kažem, politički pametno da spominju tu "iračku vojsku" previše. Prihvatljivije zvuče da djeluju kao avijacija Peshmargama, nego iranskim proxy milicijama. Ako me razumiješ.Kikibombona wrote:Al vidi zanimljivih momenata. Najvaljivali su referendum i odjednom se usutili. Zauzimaju busotine i operiraju diljem Iraka u saradnji sa irackom armijom. Uvjeren sam da ih je na saradnju prislila Amerika. Zapadne sile vise pominju Pesmerge kao partnera u borbi protiv ISILa nego iracku vojsku. Ovako sa strane se cini kao da su oni gazde na terenu a ne iracka armija.amoninan wrote:Pa nije im baš mudro što sad kontaju pod krinkom borbe protiv ISISa da ulaze u teritorije koje nisu "njihove". Mogo bi taj savez brzo da pukne, ako nastave ovako mudro. Pa da ih načepe s jedne strane ISIS, s druge AAH, Badr i družina.
Sirija je tek posebna prica. Tamo igraju petorostruku igru. ISIL divlja i udara po svakome, ali Kurde ne pomjeraju ni milimetar, iako su im prve komsije. Veoma indikativno. Uz to, saradjuju negdje sa SAA - negdje sa IF, totalno je tesko skontati sta misle i sta planiraju.
ISIL je u tom regionu odradio što im je bio cilj. Povezali su Hasaku s Irakom, imaju prohodan koridor i to je to. Zasad im više i ne treba. I nije baš da ih nisu pomjerili ni milimetar, uglavnom su uzeli ono što im je bilo potrebno da taj koridor bude bezbjedan, i pod njihovom kontrolom.
PKK, iliti YPG, mislim isti klinac... malo preĆeruje sa svim tim "pobjedama" i "otporom". Što u biti ima više veze s unutardkurdskim mjerenjem kite. Nego... nečim višim. Ali eto.
Doduše, borci ISISa koji su ratovali s njima dole u Siriji... na društvenim mrežema, uglavnom YPG rangiraju iznad SAA, pa čak i šiijskih milicija s kojima su se sretali u Siriji. Posebno hvale njihove snajperiste..
- Kikibombona
#4930 Re: ISIS zauzeo Mosul
Ako tako kazes... Nisam bas najbolje upucen, pa neka ostane na ovome.amoninan wrote:Zato što iračka vojska više ne postoji. "Iračka vojska" u Amerliju npr su bile formaciej AAH, Badr, Katibat Hezbollah... ono, nije baš, kako da kažem, politički pametno da spominju tu "iračku vojsku" previše. Prihvatljivije zvuče da djeluju kao avijacija Peshmargama, nego iranskim proxy milicijama. Ako me razumiješ.
ISIL je u tom regionu odradio što im je bio cilj. Povezali su Hasaku s Irakom, imaju prohodan koridor i to je to. Zasad im više i ne treba. I nije baš da ih nisu pomjerili ni milimetar, uglavnom su uzeli ono što im je bilo potrebno da taj koridor bude bezbjedan, i pod njihovom kontrolom.
PKK, iliti YPG, mislim isti klinac... malo preĆeruje sa svim tim "pobjedama" i "otporom". Što u biti ima više veze s unutardkurdskim mjerenjem kite. Nego... nečim višim. Ali eto.
Doduše, borci ISISa koji su ratovali s njima dole u Siriji... na društvenim mrežema, uglavnom YPG rangiraju iznad SAA, pa čak i šiijskih milicija s kojima su se sretali u Siriji. Posebno hvale njihove snajperiste..
Kurdi su u Siriji rascjepkani na tri enklave. U Afrinu i Ain el Arabu se za sada 'paze' sa IF, u Haski sa SAA. U Seik Maksudu im niko pera ne moze odbiti. ISIL je recimo svim silama nastojao da skrsi SAA u bazama 17 i 93, iako im nisu bili nikakva prijetnja. Polumrtvi ljudi koji su se ukopali i molili da SAA dodje do njih. S druge strane, ne ciste kurdsku enklavu oko Ain el Araba koja im mnogo vise smeta. Pokusavaju vec odavno, ali im ne ide nesto.
Kurdi mudro cekaju rasplet situacije. ISIL drze na distanci i za sada ne djeluju ofanzivno. Kada ISIL bude slabio, sto ce se neminovno desiti, Kurdi ce snazno napasti. Ocekujem da ce povezti tri enklave na sjeveru. U saradnji sa Amerikom ce dogovoriti sta nakon rata, otcjepljenje ili autonomija po uzoru na iracki Kurdistan.
Zapamti, Kurdi ce jedini profitirati od ovog sranja na BI. I to jako profitirati.
Iracki Kurdistan snazno napredovao kroz ovaj sukob u svakom pogledu. ISIL im je dosao kao kec na desetku. Imaju mocne saveznike, uzimaju sve veci teritorij (Kirkuk je bingo), sve se vise politicki profiliraju, vojno i ekonomski jacaju.... Jako svijetla buducnost je pred njima.
- amoninan
#4931 Re: ISIS zauzeo Mosul
Jesu im bili prijetnja, odnosno bili su im "teret". Jer je držanje tih baza u okruženju vezalo veliki broj boraca i tehnike, koji su im trebali na drugim frontovima. Da ne spominjem da su sa "završavanjem" tih SAA uporišta, očistili kompletnu provinciju od režimskih snaga.
Moguće.
Ali ovo je BI, sad si gornji, sad si donji. Savezi i alijanse se mjenjaju u 24h.
Opet tvrdim, budu li bili pohlepni, sve će to biti kratkog vijeka. Doživjeće katastrofu.
Moguće.
Ali ovo je BI, sad si gornji, sad si donji. Savezi i alijanse se mjenjaju u 24h.
Opet tvrdim, budu li bili pohlepni, sve će to biti kratkog vijeka. Doživjeće katastrofu.
- amoninan
#4932 Re: ISIS zauzeo Mosul
JRTN ( Nakšibendije) target al-Bakr military base in Salah ad-Din province w/mortars; JRTN coordinate w/ Islamic Army,it seems
Također, uključeni su u večerašnje borbe u okolici Tikrita i Ramadija.
Također, uključeni su u večerašnje borbe u okolici Tikrita i Ramadija.
- Kikibombona
#4933 Re: ISIS zauzeo Mosul
Ma da su potpuno napustili polozaje oko baze 93, ovi nista ne bi uradili. Ostali bi gdje jesu. Sta moze par stotina vojnika napraviti duboko na protivnickom teritoriju? Nista. Posebno ne mogu sludjeni i paranoicni vojnici koji su vec dugo okruzeni i iscrpljeni. Al dobro, svakako da je plus za njih sto su i tog 'komarca' likvidirali iz okruzenja.amoninan wrote:Jesu im bili prijetnja, odnosno bili su im "teret". Jer je držanje tih baza u okruženju vezalo veliki broj boraca i tehnike, koji su im trebali na drugim frontovima. Da ne spominjem da su sa "završavanjem" tih SAA uporišta, očistili kompletnu provinciju od režimskih snaga.
Moguće.
U borbi sa Kurdima nisu tako odlucni. Konstantno pokusavaju, ali nista spektakularno. To je meni cudno.
Naravno. Bez Amerike ne mogu nista. Ako ih Amerika ima u planu za strateskog partnera na BI, nemaju se cega plasiti. Za sada im ide odlicno, u svakom pogledu. Nema ishitrenih odluka. Nepredvidivi su, jedino su oni nepredvidivi. Vjerujem da ni ti ne mozes pretpostaviti kakvi su im planovi za Irak i Siriju. Ja ne mogu, ima nekoliko opcija koje su u igri. Svaka garantuje bolju poziciju od one u kojoj su bili prije izbijanja sukoba.
- amoninan
#4934 Re: ISIS zauzeo Mosul
Čuj šta mogu... si ti vidio koliko ej artiljerijskih baterija i municije zaplijenjeno u tim bazama?
Također, u slučaju ofanzive SAA prema Raqqi, odlično bi poslužile režimu u proboju. Što ih je, šta misliš, takve sluđene itd.. komanda držala tu? Što nisu napustili te baze?
Drže ih zauzetim, ništa više, ništa manje. Mislim... tako su nakon Mosula pričalo o KRG, i Peshmargama. Ono postala konvencionalna mudrost da ISIS ne smije na Peshmarge. Pa kad su ih načepili... odjednom meltdown. I to, u poređenju s njihovim operacijama u Mosulu i Tikritu, ova je bila prdimahovina u smislu broja boraca i tehnike koju je ISIS upotrijebio.
Ka'e onaj jedan njihov komadant, samo smo ih testirali... i ovi se iznenadili kako je uspješno sve prošlo.
Ama, imali su oni Amere i početkom 90ih. Pa ih odbaciše ko krpu otiraču u tren oka. Nadam se da ih pamćenje služi... za njihovo dobro.
Također, u slučaju ofanzive SAA prema Raqqi, odlično bi poslužile režimu u proboju. Što ih je, šta misliš, takve sluđene itd.. komanda držala tu? Što nisu napustili te baze?
Drže ih zauzetim, ništa više, ništa manje. Mislim... tako su nakon Mosula pričalo o KRG, i Peshmargama. Ono postala konvencionalna mudrost da ISIS ne smije na Peshmarge. Pa kad su ih načepili... odjednom meltdown. I to, u poređenju s njihovim operacijama u Mosulu i Tikritu, ova je bila prdimahovina u smislu broja boraca i tehnike koju je ISIS upotrijebio.
Ka'e onaj jedan njihov komadant, samo smo ih testirali... i ovi se iznenadili kako je uspješno sve prošlo.
Ama, imali su oni Amere i početkom 90ih. Pa ih odbaciše ko krpu otiraču u tren oka. Nadam se da ih pamćenje služi... za njihovo dobro.
- madner
#4935 Re: ISIS zauzeo Mosul
Realno, ISIS je uvijek imao mogucnost da bira gdje ce se tuci protiv SAA, tako da jos ne znamo kako stoje protiv prve postaje.
No to i jeste umjetnost ratovanja, bolje je ne biti u okruzenju nego biti.
No to i jeste umjetnost ratovanja, bolje je ne biti u okruzenju nego biti.
- Rampage
#4936 Re: ISIS zauzeo Mosul
Po meni odlična ideja profesora Azinovića, ali kako pokrenuti te iste ljude da javno progovore i da kažu šta su zaista išli raditi u Siriju i Irak?
Vlado Azinović, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu (klix.ba):
http://www.klix.ba/vijesti/bih/radionic ... /140909066
"Azinović, međutim, zna da se dobar dio ratnika vratio razočaran iz Sirije, naprimjer, jer su na terenu uvidjeli da stvari nisu tamo posložene prema njihovoj predodžbi. Takvi ljudi mogu biti neka vrsta kontranaracije onima koji zagovaraju odlazak u Siriju, rekao je Azinović. "
"Azinović, međutim, zna da se dobar dio ratnika vratio razočaran iz Sirije, naprimjer, jer su na terenu uvidjeli da stvari nisu tamo posložene prema njihovoj predodžbi. Takvi ljudi mogu biti neka vrsta kontranaracije onima koji zagovaraju odlazak u Siriju, rekao je Azinović. "
- amoninan
#4937 Re: ISIS zauzeo Mosul
Svakako.Rampage wrote:Po meni odlična ideja profesora Azinovića, ali kako pokrenuti te iste ljude da javno progovore i da kažu šta su zaista išli raditi u Siriju i Irak?
Pozdrav profesoru
- Rampage
#4938 Re: ISIS zauzeo Mosul
Naravno, 'ta zna profesor kako vi razmišljate, džaba njemu sve njegove bjelosvjeCke škole 
- amoninan
#4939 Re: ISIS zauzeo Mosul
postaješ dosadan. Kontaš da nešto znaš, a veze nemaš. Čovjek mi bio profesor na faksu, glupko.Rampage wrote:Naravno, 'ta zna profesor kako vi razmišljate, džaba njemu sve njegove bjelosvjeCke škole
- madner
#4940 Re: ISIS zauzeo Mosul
Glupko sam trebao patentirati, hem je uvreda hem je ponizavanje suparnika a zvuci simpaticno kao da nije za bana 
- Rampage
#4941 Re: ISIS zauzeo Mosul
Ja TEBI dosadanamoninan wrote:postaješ dosadan. Kontaš da nešto znaš, a veze nemaš. Čovjek mi bio profesor na faksu, glupko.Rampage wrote:Naravno, 'ta zna profesor kako vi razmišljate, džaba njemu sve njegove bjelosvjeCke škole
Ja ZNAM ono osnovno, znam razlikovati LJUDE od ČUDOVIŠTA, znam razlikovati DOBRO od ZLA i nisam, za razliku od vas vehabosa, izgubio sve moguće i nemoguće moralne kompase:)
Ti da imaš išta s navedenim gospodinom i ljudskom i moralnom veličinom, profesorom Azinovićem, pokazao bi malo poštovanja prema njegovom radu i djelu, a ne podrugljivo nastupao.
Što se tiče ovog tvog "glupko", to je dokaz tvoje lične kulture i kućnog odgoja:) Opet, to nije ni vrijedno spomena, obzirom šta bi sve od vas čovjek mogao očekivati.
-
jastuk1
#4943 Re: ISIS zauzeo Mosul
Nemam puno vremena da komentarišem ovih dana, ali moram reagovati i reći da su tvoji komentari najveći gubitak vremena, najdosadniji i najNEkostruktivniji na forumu.Rampage wrote:Ja TEBI dosadanamoninan wrote:postaješ dosadan. Kontaš da nešto znaš, a veze nemaš. Čovjek mi bio profesor na faksu, glupko.Rampage wrote:Naravno, 'ta zna profesor kako vi razmišljate, džaba njemu sve njegove bjelosvjeCke škole? Pa zašto mi se kačiš na postove, ja jednostavno sve one koji me ne zanimaju stavim na ignore i priča završena:)
Ja ZNAM ono osnovno, znam razlikovati LJUDE od ČUDOVIŠTA, znam razlikovati DOBRO od ZLA i nisam, za razliku od vas vehabosa, izgubio sve moguće i nemoguće moralne kompase:)
Ti da imaš išta s navedenim gospodinom i ljudskom i moralnom veličinom, profesorom Azinovićem, pokazao bi malo poštovanja prema njegovom radu i djelu, a ne podrugljivo nastupao.
Što se tiče ovog tvog "glupko", to je dokaz tvoje lične kulture i kućnog odgoja:) Opet, to nije ni vrijedno spomena, obzirom šta bi sve od vas čovjek mogao očekivati.
- Rampage
#4944 Re: ISIS zauzeo Mosul
Znam ja da je tako, koliko para toliko muzike - ja sam ovdje da se družim s ljudima, nisam plaćen ni za šta, tako da i ne možeš od mene očekivati neku konstruktivnost:)jastuk1 wrote:
Nemam puno vremena da komentarišem ovih dana, ali moram reagovati i reći da su tvoji komentari najveći gubitak vremena, najdosadniji i najNEkostruktivniji na forumu.
A oni koji ulažu u vas, bilo bi im mnogo bolje razmisle da li im se isplatite - trend odlaska naših ljudi u Siriju i Irak je u opadanju, očito da nešto radite pogrešno:)
I, btw, ovo ti nije ni saff, ni put vjernika ni odskok ni doskok ni sl. portali tako da moraš biti spreman na neistomišljnike:)
- amoninan
#4945 Re: ISIS zauzeo Mosul
nadam se da nije.madner wrote:Glupko sam trebao patentirati, hem je uvreda hem je ponizavanje suparnika a zvuci simpaticno kao da nije za bana
Evo ti je'an džabaluka: prdimahovina.
----
Longtime Rivals Look to Team Up to Confront ISIS
http://www.nytimes.com/2014/09/10/world ... d=tw-share
- madner
#4946 Re: ISIS zauzeo Mosul
Ma Sadamovci su prekucali davno Irance, nista od toga. 
- amoninan
#4947 Re: ISIS zauzeo Mosul
biće krljkanac ovdje... tek smo u uvodumadner wrote:Ma Sadamovci su prekucali davno Irance, nista od toga.
---
To ti je reć' happy face: Kerry sletio u Bagdad

- madner
#4949 Re: ISIS zauzeo Mosul
Tesko, USAF je faktor koji ISIS ne moze kontrirati.amoninan wrote:biće krljkanac ovdje... tek smo u uvodumadner wrote:Ma Sadamovci su prekucali davno Irance, nista od toga.
---
To ti je reć' happy face: Kerry sletio u Bagdad
- amoninan
#4950 Re: ISIS zauzeo Mosul
I ne mora u biti. USAF može učiniti samo toliko... Bio je USAF od 2003., ali Irak je opet bio u haosu sve dok...
Inače, jednako je težak zadatak iliti izazov ove sve anti-ISIS frakcije na zemlji držati zajedno, da se ne poubijaju međusobno u po' frke. Vidjećemo... neće ovo brzo završiti, nikako. BAr je to moje mišljenje.
Inače, jednako je težak zadatak iliti izazov ove sve anti-ISIS frakcije na zemlji držati zajedno, da se ne poubijaju međusobno u po' frke. Vidjećemo... neće ovo brzo završiti, nikako. BAr je to moje mišljenje.