Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Optimus Prime

#4926 Re: Ateizam

Post by Optimus Prime »

arzuhal wrote:A i u ateizmu: nema kompleksa dok Bošnjo ne odbaci islam :mrgreen:

Zanimljiv je to fenomen...Nekako kada neki Srbin ili Hrvat (uzimam namjerno etnički najbliže, ni tren nemam ništa šovinističko na umu, neka mi bude oprošteno!) napuste pravoslavlje ili katoličanstvo, oni to urade nekako sasvim normalno, tiho, ne pridajući tome neku sad pažnju, k'o da skidaju košulju...

Ali kada Bošnjo ostavlja islam, sine dragi...Taj grandiozni čin ne smije ostati nezapažen, samo odbacivanje islama treba da odjekuje svemirskim prostranstvima i ostavi najdublje tragove, a sve to trebaju pratiti trajna objašnjavanja, okeani argumentacije, potoci cinizma i slavodobitni zaključci :mrgreen:

Kada Bošnjo ostavi islam uviđajući u kakvoj je zabludi bio to nije kao kada neko drugi ostavi ili napusti nešto, to nema veze s bilo čim poznatim, jer Bošnjo tada počne graditi čitav novi svemir!
Ne bih se slozio.

Masa bivsih muslimana su ustvari skriveni ateisti. "Coming out" nije nimalo mudar potez, cak ni u polu-sekularnoj Bosni.
Laertes

#4927 Re: Ateizam

Post by Laertes »

Optimus Prime wrote:
arzuhal wrote:A i u ateizmu: nema kompleksa dok Bošnjo ne odbaci islam :mrgreen:

Zanimljiv je to fenomen...Nekako kada neki Srbin ili Hrvat (uzimam namjerno etnički najbliže, ni tren nemam ništa šovinističko na umu, neka mi bude oprošteno!) napuste pravoslavlje ili katoličanstvo, oni to urade nekako sasvim normalno, tiho, ne pridajući tome neku sad pažnju, k'o da skidaju košulju...

Ali kada Bošnjo ostavlja islam, sine dragi...Taj grandiozni čin ne smije ostati nezapažen, samo odbacivanje islama treba da odjekuje svemirskim prostranstvima i ostavi najdublje tragove, a sve to trebaju pratiti trajna objašnjavanja, okeani argumentacije, potoci cinizma i slavodobitni zaključci :mrgreen:

Kada Bošnjo ostavi islam uviđajući u kakvoj je zabludi bio to nije kao kada neko drugi ostavi ili napusti nešto, to nema veze s bilo čim poznatim, jer Bošnjo tada počne graditi čitav novi svemir!
Ne bih se slozio.

Masa bivsih muslimana su ustvari skriveni ateisti. "Coming out" nije nimalo mudar potez, cak ni u polu-sekularnoj Bosni.
A ko je to i uradio taj "coming out"? Zamisli samo političara da izjavi u predizbornoj da je ateista? Koje bi mu šanse bile na izborima? Ma udružili bi se i Bake i Dodo i Jugosloven protiv njega.
Ili u mikrosredinama? Ma rekao bih ja da sam ateista, boli me qrac, ali odmah pomisliš na svoju djecu i kako bi im prišili etiketu. Mislim da dosta ateista i muslimana nekako prešutno koegzistiraju - oni, tipa, vidi da ja ne postim, kad je kakva dženaza ne dižem ruke (kao što radi većina glumaca), piva i to javno može, klempa, jebiga, malo manje - al' mi ništa ne govore i ništa me ne pitaju jer sam dobar čovjek.
U zadnjih dvadeset godina dosta ljudi koje znam pomrlo, starijih i mlađih, kolega, roditelja poznanika i drugova. Jedan jedini ukopan bez vjerskih obreda, tako izričito tražio prije no što je umro (a snaha mu poslije po komšiluku pričala kako su ga ukopali ko "pašče"). A većina nisu bili vjernici. IZ ne pravi problem, ima tarifa, platiš i mjesto i hodžu i nekakvu članarinu i klanjaju ti dženazu ko da si triput na hadžu bio.
Ja ženi rekao da neću hodže na dženazi, al' ako u skorije vrijeme odapnem, ko da gledam da će i ona pravac IZ. Jebiga, šta će svijet reć'.
harač

#4928 Re: Ateizam

Post by harač »

daj, ba, bošnjaci su dva put ateistu izabrali u predsjedništvo :lol:
medvjed23

#4929 Re: Ateizam

Post by medvjed23 »

agnostika
harač

#4930 Re: Ateizam

Post by harač »

ma hajte molim vas, kako god da se okrene za*ebali su katolike
Laertes

#4931 Re: Ateizam

Post by Laertes »

Može ateist/agnostik samo ako ćemo zajebat' one druge :D
arzuhal

#4932 Re: Ateizam

Post by arzuhal »

Laertes wrote:Može ateist/agnostik samo ako ćemo zajebat' one druge :D
:lol: :mrgreen:
aurora313

#4933 Re: Ateizam

Post by aurora313 »

Optimus Prime wrote:...Masa bivsih muslimana su ustvari skriveni ateisti. "Coming out" nije nimalo mudar potez, cak ni u polu-sekularnoj Bosni.
Po ovome (Pew Research), BiH ima 94 posto vjernika! Skoro smo na vrhu svjetske liste.

https://www.klix.ba/scitech/nauka/vise- ... novnistva-
bih-ne-prihvata-teoriju-evolucije/170531044
Dope_Man

#4934 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Mi smo malo specificni, imamo ogroman procenat onih koji se deklarisu kao vjernici, a ogroman broj njih naravno samo ispunjava minimum uslova u posebnim situacijama (ne pij za ramazan i nek je hodza na dzenazi, ili pop kod druge dvije religije).

Razlog tome je ovo mijesanje koje imamo izmedju etnosa i vjere, i potrebe za ucvrscivanjem identiteta nakon rata, pa je doslo do te ekstremizacije, bar deklarativno, gdje moras pripadati svojoj grupi bosnjak/musliman, pravoslavac/srbin ili katolik/hrvat. Ako ijedan od tih identiteta odbacis nahebo si, a oba.. Uh.. Sreca nahebo si samo kroz ta ogovaranja komsiluka, u vecini sredina ipak ne ide dalje od toga sto je super, i sto je odraz upravo toga da su rijetki vjernici medju tim koji se tako deklarisu pa su valjda na nekom nivou svjesni da nisu nista drugaciji.

Odlican comment gore laertes. :thumbup:
Raigor Stonehoof

#4935 Re: Ateizam

Post by Raigor Stonehoof »

Image

Image
SamoVasGledam

#4936 Re: Ateizam

Post by SamoVasGledam »

arzuhal wrote: Zanimljiv je to fenomen...Nekako kada neki Srbin ili Hrvat (uzimam namjerno etnički najbliže, ni tren nemam ništa šovinističko na umu, neka mi bude oprošteno!) napuste pravoslavlje ili katoličanstvo, oni to urade nekako sasvim normalno, tiho, ne pridajući tome neku sad pažnju, k'o da skidaju košulju...
Ne bih se baš složio sa tobom. Barem ne na osnovu svog iskustva. Meni su svi u užoj i široj familiji dosta religiozni (mada odlasci u crkvu su druga priča) i samo dva člana znaju da sam ateista. Mada ni oni me ozbiljno ne doživljavaju, već sve misle da je to neka prolaznost i neki moj buntovnički čin, jer znaju da popove nikada nisam mirisao. O svom ateizmu ne pričam jer se plašim nekoga, već zato što znam da jedan deo familije će minimizirati naš odnos i kontakt, a drugi će pokušavati da me ubedi u pravu istinu, da mi otvori oči i objasni da je problem u meni, a ne veri. A ja iskreno nemam volje ni živaca da se time smaram i slušam ta besmisleno predavanja.

Što se tiče Bošnjaka i generalno muslimana tu jeste malo drugačije, pošto su muslimani generalno više povezani sa svojom religijom, jer Islam nije samo vera već i način života. I onda kada neko napusti Islam to se smatra nekim činom izdaje. Koliko puta sam samo čitao komentare muslimana sa ovih prostora kada pišu o osobama koji pređu na Islam i osobama koje ga napuste. Kada neko pređe to su samo pohvale ''Allah te je uputio na pravi put brate/sestro'', ''dobrodošao u najjčistiju i najlepšu veru''... A kada neko napusti onda će goreti u paklu, ta osoba nikada nije ni bila pravi musliman, ako je žensko obavezno se ku**ala i kao takva ne treba Islamu... E zato se o tim osobama koje napuste Islam piše više, jer ih takav odnos muslimana prema njima čini zanimljivijim temama.
arzuhal wrote:Ali kada Bošnjo ostavlja islam, sine dragi...Taj grandiozni čin ne smije ostati nezapažen, samo odbacivanje islama treba da odjekuje svemirskim prostranstvima i ostavi najdublje tragove, a sve to trebaju pratiti trajna objašnjavanja, okeani argumentacije, potoci cinizma i slavodobitni zaključci
Slošićeš se da je isto i kada je situacija obrnuta, odnosno kada neko pređe na Islam. Isto tako tribine, govori, kamere na sve strane, fotografi, intervjui... Može se masa primera pronaći samo sa ovog podneblja. Ne moraš ni da ideš dalje u svet.
aurora313

#4937 Re: Ateizam

Post by aurora313 »

Ante Tomić u Jutarnjem.hr o Isusu:

..."O Njemu, tesarovom sinu koji je proveo jednostavan i skroman život u jednom prašnjavom palestinskom selu, ne želeći zaista biti ništa više od dobrog Židova, nepoznati ljudi govore nevjerojatne stvari, stječući veliki društveni ugled, strašnu političku moć i nepojmljive imetke. Dižu se vojske, mačevima sijeku prašumski divljaci, spaljuju heretici i okreću milijarde od svetih slika, križića na lančićima, ilustriranih Biblija za mlade i drugog kršćanskog merchandisinga. Tržište je u kaosu. Nema nikakvih mjerila. Kako su autorska prava na evanđelja istekla, a zakoniti potomci Isusovih učenika izumrli, teško je reći što je istinito, a što krivotvoreno, tko smije proizvoditi i prodavati postere, knjige i majice? Isus Krist je nezaštićena robna marka kojom se bogate bezbrojni neovlašteni distributeri."

Cijela kolumna na> http://www.jutarnji.hr/komentari/pise-a ... m/6176676/
raoul duke

#4938 Re: Ateizam

Post by raoul duke »

raoul duke wrote:Tragikomedija... :roll:

Image
Samo da dodam na Ramazan Bombaton plus 7 od jutros

Ah ta religija mira :-)
Connaisseur Karlin

#4939 Re: Ateizam

Post by Connaisseur Karlin »

SamoVasGledam wrote: Islam nije samo vera već i način života.
ovo pravilo je vezano za sve relgijie,ne iskljucivo Islam :)
Edouard

#4940 Re: Ateizam

Post by Edouard »

harač wrote:
broj dva wrote: Ali treba biti sljep pa ne viditi da krivica ne lezi samo na Islamu i muslimanima
ne, ali jedan strašno zanimljiv fenomen jeste da se svugdje može prepoznati isti obrazac, ne bitno da li govorimo o evropi, africi, aziji (sve do filipina). te ljude mnogo šta dijeli: geografija, historija, kultura, tradicija, običaji, jezik etc., ali obrazac vjerski motivisanog fanatizma je gotovo identičan, kao i njegova teološka opravdanja. nije isključeno da svi oni griješe, kao što nije isključen ni suprotan zaključak. allah najbolje zna
raoul duke wrote:jahaci islamske apokalipse
:lol:
ne, ali jedan strašno zanimljiv fenomen jeste da se svugdje može prepoznati isti obrazac, ne bitno da li govorimo o evropi, africi, aziji, sve do latinske amerike i kube. te ljude mnogo šta dijeli: geografija, historija, kultura, tradicija, običaji, jezik etc., ali obrazac, ideološka matrica totalitarnih komunističkih sistema s nužnim i neizbježnim ateizmom u temeljima društveno plolitičkog uređenja, uz poznato marksističko dijalektičko opravdanje da su radi stvaranja boljeg društva žrtve nužne i neizbježne
Rezultat: preko stotinu milijuna žrtava u samo nešto više od pedesetak godina.
Nije isključeno da postoji visoki stupanj korelacije između ateizma i tih počinjenih zločina.
Dakle, ne samo strašno zanimljiv, već izuzetno upozoravajući fenomen jeste da kada se ateizam ugradi u temelje ljudskog društva, kad se nametne kao dominantna, obvezujuća ideologija, kao što je to bilo u recentnoj historiji, tada su ugrožene ne samo određene ljudske slobode pojedinaca i skupina, nego i samo njihovo postojanje, pravo na život. Takav sistem postaje toliko neljudski, brutalan, pun prezira prema ljudskom biću koje se ne uklapa u njega, da se može kazati da je teokratska država prava mala i umiljata beba u usporedbi s državom kojoj je ateizam u njenim temeljima.
harač

#4941 Re: Ateizam

Post by harač »

Edouard wrote:
harač wrote:
broj dva wrote: Ali treba biti sljep pa ne viditi da krivica ne lezi samo na Islamu i muslimanima
ne, ali jedan strašno zanimljiv fenomen jeste da se svugdje može prepoznati isti obrazac, ne bitno da li govorimo o evropi, africi, aziji (sve do filipina). te ljude mnogo šta dijeli: geografija, historija, kultura, tradicija, običaji, jezik etc., ali obrazac vjerski motivisanog fanatizma je gotovo identičan, kao i njegova teološka opravdanja. nije isključeno da svi oni griješe, kao što nije isključen ni suprotan zaključak. allah najbolje zna
raoul duke wrote:jahaci islamske apokalipse
:lol:
ne, ali jedan strašno zanimljiv fenomen jeste da se svugdje može prepoznati isti obrazac, ne bitno da li govorimo o evropi, africi, aziji, sve do latinske amerike i kube. te ljude mnogo šta dijeli: geografija, historija, kultura, tradicija, običaji, jezik etc., ali obrazac, ideološka matrica totalitarnih komunističkih sistema s nužnim i neizbježnim ateizmom u temeljima društveno plolitičkog uređenja, uz poznato marksističko dijalektičko opravdanje da su radi stvaranja boljeg društva žrtve nužne i neizbježne
Rezultat: preko stotinu milijuna žrtava u samo nešto više od pedesetak godina.
Nije isključeno da postoji visoki stupanj korelacije između ateizma i tih počinjenih zločina.
Dakle, ne samo strašno zanimljiv, već izuzetno upozoravajući fenomen jeste da kada se ateizam ugradi u temelje ljudskog društva, kad se nametne kao dominantna, obvezujuća ideologija, kao što je to bilo u recentnoj historiji, tada su ugrožene ne samo određene ljudske slobode pojedinaca i skupina, nego i samo njihovo postojanje, pravo na život. Takav sistem postaje toliko neljudski, brutalan, pun prezira prema ljudskom biću koje se ne uklapa u njega, da se može kazati da je teokratska država prava mala i umiljata beba u usporedbi s državom kojoj je ateizam u njenim temeljima.
miješaš ateizam i komunizam

nastranu što ne razumiješ ni marksizam, očito poput lidera država koje nabrajaš
Edouard

#4942 Re: Ateizam

Post by Edouard »

harač wrote: miješaš ateizam i komunizam

Svi komunisti bili su i ateisti, ako ti to išta govori.
mousstapha

#4943 Re: Ateizam

Post by mousstapha »

Interesantna je tematika bosnje koji napusta Islam, mada ne bih rekao da je nesto posebno karakteristicna za nas. Kako na internetu pratim ovakve teme, uocavam da se sve vise ljudi identificiraju kao "Ex Muslim", umjesto ateista. Konkretno na redditu postoji subreddit sa ovakvim nazivom i recimo da je interesantno citati iskustva ateista u Indoneziji, Iranu ili Saudijskoj Arabiji. Mozda se neki bosnjo uzivi u takav film pa i svoj potez napustanja Islama smatra izuzetno kurcevitim.

Generalno, ljudi u BiH cudno reaguju kada se neko jasno deklarise kao ateista. U drustvu sam znao dobijati komentare tipa "pao si mi u ocima" ili "dje ces bolan biti ateista" :D Sto je najgore, to je bilo od ljudi koji su po kriteriju pripadnosti Islamu izrazito licemjerni. Cini se da ljudi u BiH iako imaju priliku zvijeti izmedju dosta razlicitosti, krug poznanstava i prijateljstava grade vecinom sa ljudima slicnih svjetonazora i razmisljanja.
shbc

#4944 Re: Ateizam

Post by shbc »

Edouard wrote:

I svi su pili vodu, ako ti to sta govori.
Dope_Man

#4945 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

I svi su imali brkove, osim Tite, jedan je Tito :D
Dozer

#4946 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Laertes wrote: A ko je to i uradio taj "coming out"? Zamisli samo političara da izjavi u predizbornoj da je ateista? Koje bi mu šanse bile na izborima? Ma udružili bi se i Bake i Dodo i Jugosloven protiv njega.
Ili u mikrosredinama? Ma rekao bih ja da sam ateista, boli me qrac, ali odmah pomisliš na svoju djecu i kako bi im prišili etiketu. Mislim da dosta ateista i muslimana nekako prešutno koegzistiraju - oni, tipa, vidi da ja ne postim, kad je kakva dženaza ne dižem ruke (kao što radi većina glumaca), piva i to javno može, klempa, jebiga, malo manje - al' mi ništa ne govore i ništa me ne pitaju jer sam dobar čovjek.
U zadnjih dvadeset godina dosta ljudi koje znam pomrlo, starijih i mlađih, kolega, roditelja poznanika i drugova. Jedan jedini ukopan bez vjerskih obreda, tako izričito tražio prije no što je umro (a snaha mu poslije po komšiluku pričala kako su ga ukopali ko "pašče"). A većina nisu bili vjernici. IZ ne pravi problem, ima tarifa, platiš i mjesto i hodžu i nekakvu članarinu i klanjaju ti dženazu ko da si triput na hadžu bio.
Ja ženi rekao da neću hodže na dženazi, al' ako u skorije vrijeme odapnem, ko da gledam da će i ona pravac IZ. Jebiga, šta će svijet reć'.
Image
Odlicno receno. Ovo je sustina svega, tj. danasnjeg zivota u BiH. Sve se svodi na "sta ce ljudi reci...". Mene licno savrseno zaboli neka stvar sta ce ljudi reci, i svakome bez ikakvih problema kazem svoje opredjeljenje i stavove po pitanju bilo cega, pa tako i vjere, ali ogroma vecina u BiH zivi upravo pod pritiskom ove famozne (i besmislene) konstrukcije.

M92 je odavno poznat termin za sve one koji su 1992. "shvatili" ko su i sta su. Pri tome su u ogromnom broju tada slagali sami sebe, a to rade i dan danas. I ovdje ne mislim samo na Bosnjake, nego na sve u BiH. Svi su se ekspresno konvertovali u nesto o cemu nisu ni razmisljali do te nesretne '92, i odjednom su svi postali pravovjerni, etnicki cisti, jedini ispravni, posteni, itd.. A, svi imamo i oci i usi i zdrav razum, i bez problema mozemo vidjeti stvarno stanje.
A stvarno stanje je da ovdje vladaju stravicno licemjerje, laz, prevara i kriminal (inace, sve odlike pravovjernih, postenih i ispravnih ljudi...).

Pri tome, a radi onoga "sta ce ljudi reci", svi se pretvaraju da su nesto sto zapravo nisu (uglavnom da su vjernici), i o cemu nemaju blage veze. Ja licno mogu posvjedociti da je, brat-bratu, 80% ljudi u mom licnom okruzenju licemjerno. Vecinom su to Bosnjaci, ali ima tu i dosta i Srba i Hrvata. Svi su odjednom postali "osvijesteni" i nekakvi vjernici, a istovremeno se X puta ispostavilo da ja znam daleko vise o tim vjerama od njih.
I zato danas imamo mase koje samo tupo ponavljaju stvari poput "bitno je biti ovo i ono", pri cemu uopste nisu u stanju cak ni sebi samima objasniti zasto je to nesto "bitno"... Da ne pricamo o tome da to objasne nekome drugom...
Dozer

#4947 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Edouard wrote:

Nikad u zivotu. Poznajem masu ljudi, i B i H i S, koji su bili clanovi KPJ, a istovremeno slavili i Bajrame i Bozice i Uskrse/Vaskrse. Dakle - nebuloza.
Dope_Man

#4948 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Odlicno receno. Ovo je sustina svega, tj. danasnjeg zivota u BiH. Sve se svodi na "sta ce ljudi reci...". Mene licno savrseno zaboli neka stvar sta ce ljudi reci, i svakome bez ikakvih problema kazem svoje opredjeljenje i stavove po pitanju bilo cega, pa tako i vjere, ali ogroma vecina u BiH zivi upravo pod pritiskom ove famozne (i besmislene) konstrukcije.
Nazalost ovaj dio nije moguce tako lako prebaciti u praksu za sve ljude. Mene takodje izboli sta ce ljudi reci i kompletan komsiluk, kao i moj siri krug poznanika i prijatelja znaju za moje stavive prema vjeri. Ako se nekome zbog toga ne svidjam mogu se prestati druziti.. ali nije jos niko, jer to i nije neka tema. Nekad se nasalimo i to je to.

Ali nekim ljudima sigurno nije svejedno na poslu biti poznat kao ateista ako imaju sefa ''istaknutog'' muslimana ili u slicnim situacijama gdje bi to moglo imati neke bitnije posljedice.
Dozer

#4949 Re: Ateizam

Post by Dozer »

To je tacno. Medjutim - mene i za to zaboli neka stvar.
Vjera je licna stvar, isto kao i nevjera, i to nema i ne treba da ima bilo sta s necijim tudjim opredjeljenjem.

Posto sam licno imao ovakvu situaciju (veliki Bosnjak je bio u pitanju, M92 naravno), a koji je tu svoju vjeru i stavove uredno propagirao gdje i kako je stigao (a pri tome je bio nekakav sefic), i pri cemu je jos i bio jedan od onih zadrtih, a istovremeno licemjernih vjernika, kontajuci da ako ode petkom na dzumu (gdje je isao samo da bi ga vidjeli, nakon cega je zavrsavao u kafani, a ni piva mu nije bila strana, i to ne nularica), u skladu s tim se i ponasao prema ljudima oko sebe.

Ja na to nisam obracao paznju jer- jebe mi se. Moja zivotna pravila su, inace, vrlo jednostavna - ne diraj me, ne diram te. Diraj me, razbijem ti vugla (ne bukvalno, osim ako bas to ne trazis).
Ovo se odnosi i na ubjedjivanje, a u sta je on krenuo jednom prilikom na sluzbenoj veceri. A prica mu je krenula sa - znas, covjek je duhovno bice i nevjerovanje u boga znaci da nesto nije u redu s tim covjekom, na sta sam ga ja upitao - a sta to, kao, nije u redu s nekim ko ne vjeruje u boga?
Uslijedila je cijela tirada o tome kako su samo vjernici posteni ljudi, kako ovo, kako ono, da bi na kraju poentirao s tim da bog nagradjuje one koji vjeruju u njega, sto se vidi i iz njegovog primjera u kojem je postao sef iako nije imao nikakvog sefovskog iskustva (totalno imbecilno, zar ne?), te da mu je time dao moc da odlucuje i upravlja drugim ljudima (aludirajuci na to da upravlja i sa mnom, iako to bas i nije bilo tacno jer nije bio meni sef, i da on moze odlucivati gdje i sta ce neko raditi, ili ne raditi).

Lijepo sam ja njega saslusao, bez prekidanja, a onda ga samo upitao da li ta vlast podrazumijeva i licemjerje u vidu odlaska na dzumu, a odatle u kafanu, na sta je povilenio i poceo mi prijetiti kojekakvim nebulozama, tipa da se ja ponasam kao prvi ateista (sta god to znacilo...), i da ce on o mom ponasanju i vrijedjanju muslimana (?!) obavijestiti direktora (koji je takodjer bio eks KPJ, tj. M92), kao i da ce on drzati oko na meni na poslu.
Samo mu rekoh - haj' ba, odjebaus budalo.
Ali, onda su krenule nebuloze na poslu, kojekakva podmetanja, tracevi, blabla. I trajalo je to nekih mjesec dana, dok mi nije puk'o film i dok ga nisam smotao u magacin. 10 dana kasnije je dao otkaz :D
Ovo je samo 1 od primjera kako se danas vecinom ponasaju vjernici. U konkretnom slucaju se radilo o Bosnjaku/muslimanu, ali ni oni drugi i treci nisu nista drugaciji.
arzuhal

#4950 Re: Ateizam

Post by arzuhal »

mousstapha wrote:Interesantna je tematika bosnje koji napusta Islam, mada ne bih rekao da je nesto posebno karakteristicna za nas. Kako na internetu pratim ovakve teme, uocavam da se sve vise ljudi identificiraju kao "Ex Muslim", umjesto ateista. Konkretno na redditu postoji subreddit sa ovakvim nazivom i recimo da je interesantno citati iskustva ateista u Indoneziji, Iranu ili Saudijskoj Arabiji. Mozda se neki bosnjo uzivi u takav film pa i svoj potez napustanja Islama smatra izuzetno kurcevitim.

Generalno, ljudi u BiH cudno reaguju kada se neko jasno deklarise kao ateista. U drustvu sam znao dobijati komentare tipa "pao si mi u ocima" ili "dje ces bolan biti ateista" :D Sto je najgore, to je bilo od ljudi koji su po kriteriju pripadnosti Islamu izrazito licemjerni. Cini se da ljudi u BiH iako imaju priliku zvijeti izmedju dosta razlicitosti, krug poznanstava i prijateljstava grade vecinom sa ljudima slicnih svjetonazora i razmisljanja.
Ti uočavaš da najviše kritika na nečije izjašnjavanje ateistom dolazi od onih koji pokazuju licemjerje u odnosu na vrijednosti vjere kojoj deklarativno pripadaju... Iz mog osobnog ugla to te čini odmah kvalificiranim za razgovor :lol:

Što rek'o @Ahmmed: ljudi su sličniji jedni drugima, kao jaje jajetu, više nego što misle ili žele da misle, a u kontekstu naših svakojakih ne/razumijevanja. Ja sam u svom životu, otkako me počelo zanimati razmišljanje uopće :mrgreen: , imao svakakvih iskustava s ljudima, pa tako i ona koja su uključivala postepene izlaske iz ili napuštanje vjere nekih meni veoma bliskih ljudi, prijatelja ili rodbine. I to ne nekih koji su se "licemjerno držali islama" nego i sasvim predanih vjeri, kao što se dešavalo i obrnuto, prelazak puta iz suprotnog smjera ka islamu...

Viđao sam kako se porodice "odriču" ćerke muslimanke koja s udala za nemuslimana ili ateistu (u svjetlu kur'anske zabrane) a ne nekog "našeg muju", "pa kakav god da je!", a onda sam kasnije i viđao kako baš taj nemusliman ili ateista bude bolji muž toj muslimanki (koja, doduše, obično bude više kulturološki, tradicionalno, grumanski, itd. muslimanka a ne religijski toliko :mrgreen: ), ništa joj ne brani po pitanju njene vjere, možda je čak i ohrabruje u slobodi prakticiranje vjere ili joj nekako tako ugađa, dok neki "naš mujo" dođe pjan i kičmu joj slomi, džehenem od života napravi, rastavi joj dušu od vjere...Jučer mi poznanica veli kako joj je otac, dok je djevojka bila, rekao (kao i njenom bratu) da bi je se odrekao kada bi se udala za nekog nemuslimana, a kada se udala za muslimana i sama odlučila da nosi hidžab, on je htio puknuti od muke, i dan danas mu nije pravo zbog njene odluke da živi normalan vjerski život jedne vjernice-muslimanke...Insanu nikad utrefit...

I tako bezbroj čudesnih primjera kojima Bog iskušava umove, duhove, karaktere, znanje, čestitost, naše snalaženje, naše odnose...

Mene moje iskustvo i vjere i života (na)uči(lo) i tjera da svakome želim isto kao i sebi, da se slobodno izjasni ateistom kao što i ja želim to pravo i slobodu za sebe, i da se ništa ne čudim i bremeditim...

Baš ti svi, svekoliki i raznoliki ljudski momenti, ta pretjerivanja, budalešćine kao i primjeri plemenitosti i dobrote, sve to je za mene najveći dokaz za Boga a ne protiv Njega, mene ljudski svijet posebno oduševljava...Oduševi me i na onaj svoj najgori način, jednako, jer ako te i najgora stvar uznemiri to je još jedan dokaz da imaš dušu, da još imaš srce, da još nije sve umrlo u tebi...

Ali ima onih koji pravo na slobodu da budu takvi i takvi, da se slobodno izjasne kao ovakvi ili onakvi (bilo vjernici ili ateisti) smatraju i slobodom da vrijeđaju, omalovažavaju, ponižavaju, ismijavaju Druge i Drukčije, a to nije isto (iako to neki vješto spoje, umijese kao tijesto), zato sam se ozbiljno našalio s prvom rečenicom ovog posta (gdje si istaknuo neku odrednicu spomenuvši "licemjere", gdje si napravio neku razliku među ljudima, ma kakvu): ako imaš slobodu da voziš auto i kada pada kiša, to ne znači i da imaš slobodu da prskaš pješake dok idu trotoarom, ne možeš jedno pravdati drugim, možeš samo serendati a u tom slučaju s tobom ne treba gubiti vrijeme...

Eto, recimo, jedne stvari koju treba razdvajati, postavljati svaku na njeno mjesto, itd: jedno je boriti se i tražiti slobodu da se bude vjernik ili ateista ma kako se to sviđalo nekome ili ne, a sasvim je drugo nekoga drugog smarati s tim, na bilo koji način...

A mi u BiH smo podosta nezreli onako generalno, nevezano za pripadnost i neke identitarne odrednice...Politička, vjerska, društveno-odgovorna, ekološka, ekonomska, privredna, etc. nezrelost...
Post Reply