"Prvo
nisam ja ni naivan ni blesav čovjek

koji bi radeći ovaj posao u ovakvoj državi sebi dozvolio da uradim neku nezakonitu radnju ili da budem nesvjesno u nešto ubačen. Uradio sam,
donosio sam odluke u najboljem interesu za RS.

I u tom pogledu nemam niti jednan problem. Ne bojim se fer procesa, sa bilo koje strane. Nikakvog straha nemam. Ali, naravno, nije vezano za strah, vezano je za otpor koji se stvara, to je ta politizacija svega toga. Opet mislim da je sjajno vrijeme ovih takozvanih iz RS-a, koji na tome jašu, prošlo i da su oni u silaznim putanjama. To govore i ankete.
I vidjet će kako će to biti na sljedećim izborima"

, rekao je Dodik.
Dodik je rekao da postoje konkretne stvari koje se provode i da je protiv njegove porodice pokrenuta
široka vrsta istrage u mnogim institucijama u RS-u pa čak i regionu. On je ustvrdio da je napravljen spisak, po nalogu Tužilaštva BiH, u okviru kojeg SIPA traži podatke o Miloradu Dodiku, Snježani Dodik, Igoru Dodiku, Gorici Dodik i Bogoljubu Dodiku.
"Snježana je moja supruga, Igor je moj sin, Gorica je moja kćerka, a Bogoljub moj otac.
Znači protiv svih tih ljudi pokušava se vršiti haranga.

Naravno da to nije jednostavno", kaže Dodik.
Na pitanje zašto, Dodik je članovima kabineta naložio da donesu dokumente. Pred reportera AA stavlja dopise SIPA-e, koje prvi puta pokazuje javnosti i dok ih lista govori:
"Pogledajte. Svim institucijama kojima se traži. Pa će me vjerovatno optužiti da onemogućavam pravdu.
Imena moje djece na tim listama za istragu. Otkuda, kako je to moguće?

Kako bi ste se vi osjećali da vašu porodicu ovako pretresaju?"
"To govori o tome šta se pokušava. Zašto? Reći ću vam zašto? Dakle, krenulo se sa velikim obećanjima. Čak datim na nekim međunarodnim mjestima o tome da će ovi takozvani, a vi znate ko su oni, učiniti da se dokaže neka vrsta kriminala. Pa su pričali o Bobar banci, pa su pričali o autoputu, pa su pričali o zgradi Vlade, pa o Radioteleviziji, prevoju Čemerno, Boski,
nigdje naravno ništa nisu mogli da nađu.

Sada su odlučili vjerovatno da traže nešto.
Pošto ništa nisu mogli da nađu, sad, guraj, traži, valjda ćemo nešto iskombinovati, pa će reći ovo ili ono.

Zamislite. Ja mislim da je to najopsežnija istraga koja je ikada vođena protiv nečije porodice u BiH.
Nemam ja nikakvu potrebu da tražim solidarnost sa sobom ili nešto drugo.

Ali vam govorim da
naravno da čovjeku nije drago da vidi da mu je porodica kompletno napadnuta.
Zanimalo nas je da li bi ukoliko bi bila uspostavljena funkcija predsjednika BiH prihvatio tu dužnost.
Kaže da ima i sada u FBiH osoba koji ga simpatišu i podržavaju.
"Kada je nema što bih je prihvatio.
U svakom slučaju želim svim ljudima u BiH dobro.

Imam mnogo Bošnjaka sa kojima sam dobar. I smatram da zaista ima Srba koje ne mogu da vidim kada prolazim ulicom. To je jedan dio ljudskog odnosa. Moji veliki prijatelji su Bošnjaci iz nekog ranijeg vremena sa kojima sam se družio, radili smo, i danas držimo kontakte. I Hrvati. I ja protiv tih običnih ljudi apsolutno nemam ništa.
Razumijem patnje svakog običnog čovjeka bez obzira ko bio i ko jeste.
Poručuje: Srbi nisu protiv BiH. Oni jesu, navodi, protiv nametnute BiH i to se mora jasno razgraničiti. Ali, protiv BiH koja je u Daytonu postignuta, napisana, može da bude 90 posto Bošnjaka, ali ja vam tvrdim,
naglašava da je 90 posto Srba za BiH napisanu u Daytonu.

Negdje neku sredinu, cijeni, možete naći. To, zaključuje, sigurno nije međunarodna uprava.