Mislim da obje stranke nose određene hipoteke prošlosti te da im je to, u isto vrijeme (i paradoksalno), i garant budućnosti u uslovima bh društva. SDP možda ima, u perspektivi, i kapaciteta za nešto više, ali je trenutno samo bošnjačka ljevica bez sposobnosti da bude integrativni faktor podijeljenog društva. Kamufliranje te istine, promoviranjem nebošnjaka sumnjivih intelektualnih i moralnih kapaciteta u bitan kadar stranke, ne mijenja suštinu i jednu drugu istinu: SDP i njegovi derivati su omraženiji, recimo, među Hrvatima Hercegovine nego SDA. Mnogi će se zadovoljiti argumentom da je razlog to što Hrvatima više odgovara etnonacionalna politika SDA ili da su Hrvati Hercegovine naprosto fašisti. Dobro, ako je tako, šta je činiti!?drug_profi wrote:S tom razlikom da je SDA dokazala kroz 2 i kusur decenije da apsolutno nema namjeru da radi za bilo čiji interes osim za interes svog rukovodstva.
SDP nije imao dovoljno vremena da postane isti.
Uz to, SDA zaista sve nas smatra budalama pa nam i daje takve argumente, obećanja, obrazloženja....
SDP još nije tako nisko pao.
SDA je vlasništvo porodice Izetbegović. Oporavak te stranke će biti težak ili nemoguć.
SDP je ipak bliža demokratskoj stranci. Mnogo lakše će prevazići svake promjene, smjene lidera, itd.
Ukratko, SDP je stranka budućnosti, a SDA je ipak vezana i ukopana u prošlosti.
Uz sve mane SDP-a, brojne loše kadrove, karijeriste, oportuniste, ipak mislim da mogu makar nešto pomaći nabolje.
Prije i iznad svega je ključna stvar naprijed sama smjena vlasti. SDA i svi drugi od sada moraju znati da i pored štimanja i krađe vlast nije zagarantovana. Moraš biračima dati pozitivne rezultate, vidljive, opipljive, a ne smatrati ih ovcama.
Po meni je ovo najbitnije. Vlast postaje bolja, stranke postaju bolje, političari postaju bolji ... samo smjenama! Moraš zaslužiti drugi mandat!
Kako god, što se tiče SDA i SDP-a, bolje nam je svima da se nadamo da će se uspjeti reformisati i plasirati neke nove ideje, jer te dvije stranke ne mogu propasti. Bolje onda da im poželimo sve najbolje - radi nas, a ne radi njih!