Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Hiran

#49101 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Hiran »

veselinovic wrote: 20/11/2024 18:11
Hiran wrote: 20/11/2024 17:46 Kakve veze ima žmigavac sa pravom prvenstva prolaza? To su kruške i jabuke.
Ako se krećeš magistralnim putem onda je taj put tvoj pravac kretanja, znači žmigavac daješ ako skrećeš sa tog puta na drugi put ili se prestrojavaš na tom putu. Kakve veze ima da li je put sa pravom prvenstva ili ne?
Ima veze. Zmigavac dajes kad vrsis radnju skretanja - clan 36 i 37 ZOBS-a, a dok si na putu sa pravom prvenstva ne skreces nego nastavljas da se kreces, iako lici na skretanje to nije.
Kad napustas put sa PP , makar to napustanje bilo pravo trebao bi dati zmigavac.
Eto tako ja razmisljam, mozda nisam u pravu.
Čovječe božiji, ti ako napuštaš put bez PP moraš također dati žmigavac. To da li je put sa ili bez PP ne igra nikakvu ulogu.
Logovan

#49102 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Logovan »

Skidajte snijeg sa krova ljudi dragi, ugrožavate druge. Jutros prođe pored mene lik sa gomilom snijega na krovu, smetao je drugima. Nemojte biti lijeni.
dixi5

#49103 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by dixi5 »

Bez kazne, nemoj da iko skida. Samo vozite.
Laplace

#49104 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

I pored jasne oznake traka za ACC i ručnu naplatu ljudi (bar u Jošanici), ljudi uspijevaju pogriješiti. Vjerovatno je više zbog negledanja nego zbog neprepoznavanja oznake. I onda zastoj. Tome doprinosi i to što se ACC sistem sve češće kvari.

Btw, ne znam zašto Autoceste FBiH ovoliko destimulišu korištenje ACC taga.

Primjera radi, prilazim naplatnim u Jošanici.Četiri su kućice. Od te četiri tri rade. Jedna je za ručnu naplatu,jedna za ACC a jedna za obje vrste naplate. Pitam se:

1. Zašto druga sdesna, koja je i za ručnu i za automatsku naplatu, ne bi bila samo za automatsku a da se radnik iz te kućice premjesti u četvrtu, koja je neaktivna?

2. Zašto su kod nas uvijek krajnje desne trake određene za automatsku naplatu? Zašto ne krajnja desna i krajnja lijeva, tako da se ubrza ne samo prolazak onima sa tagom koji će se tu isključiti (pišem o prolaznim kućicama kao u Jošanici) nego i onima koji će samo produžiti zaobilaznicom? Ovako si sa tagom prisiljen da se prestrojavaš dva puta: jednom prije naplate a drugi put poslije naplate. Umjesto da jednostavno prođeš i nasatviš vožnju, a što bi i bila poenta ACC-a.

Mislim da se ljudi za tag odlučuju više zbog bržeg prolaska nego zbog onih 20% bonusa. Bar je tako bilo u mojem slučaju.
muha_sa

#49105 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by muha_sa »

Prodje pola grada i niko da ga zaustavi i kaznu mu napiše--zato ok--samo vozite, boli vas kurac hocel neko iza vas najebat jer ste vi bolikurci u svemu.
noviclan

#49106 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by noviclan »

Logovan wrote: 21/11/2024 09:41 Skidajte snijeg sa krova ljudi dragi, ugrožavate druge. Jutros prođe pored mene lik sa gomilom snijega na krovu, smetao je drugima. Nemojte biti lijeni.
Takve volim sa snjegom na krovu, kada im otkine zadnji brisac neprocjenjivo
muha_sa

#49107 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by muha_sa »

noviclan wrote: 21/11/2024 11:57
Logovan wrote: 21/11/2024 09:41 Skidajte snijeg sa krova ljudi dragi, ugrožavate druge. Jutros prođe pored mene lik sa gomilom snijega na krovu, smetao je drugima. Nemojte biti lijeni.
Takve volim sa snjegom na krovu, kada im otkine zadnji brisac neprocjenjivo
Jutros vidjeh jednog koji je samo malo šajbe ocistio :-)
nepass1

#49108 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by nepass1 »

Na trolejbuskoj se zimske gume montiraju i mupa nema a vi ocekujete da bude kazna za snijeg na krovu :lol:
Laplace

#49109 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

Znači, ja ispadoh budala zato što zimi ustajem nekih 10-15 minuta ranije da detaljno očistim auto?

Tako je prije par godina auto udario djevojku na pješačkom. Nije je vidio jer je očistio samo puškarnicu na šoferšajbi. Srećom, pri maloj brzini (uključivao se na glavni put skretanjem udesno pod 90°).
Laplace

#49110 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

nepass1 wrote: 21/11/2024 21:03 Na trolejbuskoj se zimske gume montiraju i mupa nema a vi ocekujete da bude kazna za snijeg na krovu :lol:
Tipično: zimske gume se stavljaju tek dva dana poslije prvog snijega.
Ateista

#49111 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

Laplace wrote: 22/11/2024 09:03
Znači, ja ispadoh budala zato što zimi ustajem nekih 10-15 minuta ranije da detaljno očistim auto?

Tako je prije par godina auto udario djevojku na pješačkom. Nije je vidio jer je očistio samo puškarnicu na šoferšajbi. Srećom, pri maloj brzini (uključivao se na glavni put skretanjem udesno pod 90°).
Prije par godina je i na C. Vili neko pokupio covjeka, mislim da nije prezivio. Prosao sam malo nakon toga i sto kazes samo puskarnica ociscena na autu.

Toliko je tih primjera neociscenih auta, vidjao sam isto tako zadnje staklo ni dotaknuto nije, snijeg stoji onako kako je napadao. Prije koji dan isto tako vozim iza nekog jako prljavog auta, i hajde i ja svoj znam zapustiti da ga ne operem po mjesec i vise kad ne stignem, ali problem je sto je isti sloj prljavstine koji je po ostatku auta se vidi i na zadnjem staklu, vidi se da lik nije danima upalio zadnji brisac jer nema nikakvih tragova brisaca, da ne govorim o prskanju tecnoscu, sto znaci da vjerovatno nikad ni ne koristi retrovizor pa mu je svejedno koliko je zadnje staklo prljavo.
NediM17

#49112 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

Pa kako ljudi voze kamione? :mrgreen:
xamp

#49113 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by xamp »

Laplace wrote: 21/11/2024 11:47 I pored jasne oznake traka za ACC i ručnu naplatu ljudi (bar u Jošanici), ljudi uspijevaju pogriješiti. Vjerovatno je više zbog negledanja nego zbog neprepoznavanja oznake. I onda zastoj. Tome doprinosi i to što se ACC sistem sve češće kvari.

Primjera radi, prilazim naplatnim u Jošanici.Četiri su kućice. Od te četiri tri rade. Jedna je za ručnu naplatu,jedna za ACC a jedna za obje vrste naplate. Pitam se:

1. Zašto druga sdesna, koja je i za ručnu i za automatsku naplatu, ne bi bila samo za automatsku a da se radnik iz te kućice premjesti u četvrtu, koja je neaktivna?

2. Zašto su kod nas uvijek krajnje desne trake određene za automatsku naplatu? Zašto ne krajnja desna i krajnja lijeva, tako da se ubrza ne samo prolazak onima sa tagom koji će se tu isključiti (pišem o prolaznim kućicama kao u Jošanici) nego i onima koji će samo produžiti zaobilaznicom? Ovako si sa tagom prisiljen da se prestrojavaš dva puta: jednom prije naplate a drugi put poslije naplate. Umjesto da jednostavno prođeš i nasatviš vožnju, a što bi i bila poenta ACC-a.

Mislim da se ljudi za tag odlučuju više zbog bržeg prolaska nego zbog onih 20% bonusa. Bar je tako bilo u mojem slučaju.
ACC je desno najcesce zbog kamiona, pa zbog svoje konstrukcije, desnio dio moze da bude malo visi jer se konstrukcija zavrsava pa da visi kamioni mogu nesmetano proci.
Ateista

#49114 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

NediM17 wrote: 22/11/2024 12:01 Pa kako ljudi voze kamione? :mrgreen:
Pojma nemam, to je posebna kategorija vozila koja zbog toga ima odredjena ogranicenja. Unutrasnji retrovizor u obicnim autima je tu sa razlogom i neshvatljivo mi je da ga oni koji imaju ne koriste.
NediM17

#49115 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

A fićo bez vanjskih retrovizora, šta bi na to rek'o?
Ateista

#49116 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

NediM17 wrote: 22/11/2024 14:15 A fićo bez vanjskih retrovizora, šta bi na to rek'o?
E jbg sad, mozemo se vracati jos dalje u proslost i govoriti sta su zaprezna kola imala. :D
NediM17

#49117 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

Možda bi on to i obris'o bi kad bi mu radio zadnji brisač. :mrgreen:
Ateista

#49118 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

Moguce i to da je problem, ko zna. :D
Optimist

#49119 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Optimist »

xamp wrote: 22/11/2024 13:56
Laplace wrote: 21/11/2024 11:47 I pored jasne oznake traka za ACC i ručnu naplatu ljudi (bar u Jošanici), ljudi uspijevaju pogriješiti. Vjerovatno je više zbog negledanja nego zbog neprepoznavanja oznake. I onda zastoj. Tome doprinosi i to što se ACC sistem sve češće kvari.

ACC je desno najcesce zbog kamiona, pa zbog svoje konstrukcije, desnio dio moze da bude malo visi jer se konstrukcija zavrsava pa da visi kamioni mogu nesmetano proci.
Konstrukcija odnosno krov naplatnih kucica je iste visine na svim rampama i prolaznim mjestima.
Za vangabaritne terete ima vangabaritna traka koja visinski nije ogranicena.
ZoomZoomKiwi

#49120 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by ZoomZoomKiwi »

Čak je na ACCTag prolazima maksimalna visina vozila 30cm niža zbog čitača tagova koji strši ka dolje.
Laplace

#49121 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

xamp wrote: 22/11/2024 13:56

OK to, ali to ne sprečava Autoceste da krajnju lijevu odrede za tag.
noviclan

#49122 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by noviclan »

Jutros u sest po onoj maglustini glavnom lijevom baljezga cetrdeset pa idi u pm idi u desnu pa guslaj relacija od opcine novi grad do otoke
muha_sa

#49123 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by muha_sa »

noviclan wrote: 25/11/2024 08:00 Jutros u sest po onoj maglustini glavnom lijevom baljezga cetrdeset pa idi u pm idi u desnu pa guslaj relacija od opcine novi grad do otoke
Zar je bilo auta jutros u 6 :?
ZoomZoomKiwi

#49124 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by ZoomZoomKiwi »

noviclan wrote: 25/11/2024 08:00 Jutros u sest po onoj maglustini glavnom lijevom baljezga cetrdeset pa idi u pm idi u desnu pa guslaj relacija od opcine novi grad do otoke
Na gradskim saobraćajnicama ne postoji vozna i preticajna traka zasebno, sve su trake vozne.

Prestrojiš se u srednju i prođeš sporača.
noviclan

#49125 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by noviclan »

Pa ako je maksimalno ogranicenje 60 a mozes voziti i 70 a idiot vozi 40 i ne moze (nece) skrenuti u izlivnu traku logicno je da ide u desnu i gusla svojih cetrdeset btw u onakvoj maglustini je gorjelo samo sijalica u desnom stop svjetlu
Post Reply