Mrsanje - nacini ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
moonca

#4901 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by moonca »

Mozda ti je problem gluten... sto se tice nadimanja...probaj neko vrijeme gluten free i vidjet ces ima li promjena..
..onda si to ti- takva gradja-- jedino rijesenje -- ako su u mogucnosti uradi lipo....a teretana... meni je dosadna ... mada dr savjetuju lagano dizanje tegova, ali ne da se 'napumam' s misiscima sto mi nikako ne pristaje uz zenskicu.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#4902 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Velkoski »

Zbog čega jedete hljeb svaki dan, to meni nije jasno nikako? :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#4903 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Bloo »

moonca wrote:Mozda ti je problem gluten... sto se tice nadimanja...probaj neko vrijeme gluten free i vidjet ces ima li promjena..
..onda si to ti- takva gradja-- jedino rijesenje -- ako su u mogucnosti uradi lipo....a teretana... meni je dosadna ... mada dr savjetuju lagano dizanje tegova, ali ne da se 'napumam' s misiscima sto mi nikako ne pristaje uz zenskicu.
Laganim dizanjem tegova nećeš se napumpati niti izgledait kao Arnold S.
moonca

#4904 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by moonca »

Bloo wrote:
moonca wrote:Mozda ti je problem gluten... sto se tice nadimanja...probaj neko vrijeme gluten free i vidjet ces ima li promjena..
..da...znam... ne da mi se...a morala bi :-) od svega radim cucnjeve... :oops:
Bloo
Globalna šefica

#4905 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Bloo »

moonca wrote:
Bloo wrote:
..da...znam... ne da mi se...a morala bi :-) od svega radim cucnjeve... :oops:
Jbg :lol:
Mada imaš žena kojima fino stoje i izraženiji mišići.
Sarah Connor Terminator :mrgreen:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#4906 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by konektovan »

Velkoski wrote:Zbog čega jedete hljeb svaki dan, to meni nije jasno nikako? :mrgreen:
Neka ovisnost, šta li, nema druge.. :mrgreen:
Ja sad omlatio 3 talijanska peciva, a kako da odolim kad su tek ispecena?! :mrgreen:
dzipalo

#4907 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by dzipalo »

Velkoski wrote:Zbog čega jedete hljeb svaki dan, to meni nije jasno nikako? :mrgreen:
Zato sto je ukusniji od svega ostalog sto pojedes citav dan :D Ja ga rijetko jedem ali da nije previse UH jeo bih ga uz vaki obrok i kao medjuobrok :lol:
DonieBrasco

#4908 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by DonieBrasco »

Da mi je vidjeti ove sto se kao hrane zdravo u BIH sa platama kakve jesu, sto paze na mljecne proizvode pa ne kupuju Dukat, Megle, nego kupuju ono mlijeko od 5-6 KM po litru u DM-u, sto lafo ne jedu hljeb nego tamo neki gluten free hljeb iz ovih markiranih pekara, sto ne jedu kao nikakvu tjesteninu, ne jedu kao one gotove Magi, Podravka supice, ne jedu tune, pastete i proizvode iz konzerve, ne piju kafe sa secerom, ne piju sokove ili mlijeko iz tetrapaka,... ali zato udaraju po vocu, povrcu, ribi, kavijaru, gluten - Bog otac free proizvodima...itd.

Kad covjek pogleda koliko mu treba novca da skuha razuman rucak za cetveroclanu porodicu, da ne pricamo da se hrani u restoranu, a kamo li da kupuje proizvode koji su kao sigurni i zdravi.

Druga prica je stres, svakodnevni zivot, nerviranje, bolesti, pusenje, alkohol, uz naravno rekreaciju i kretanje.
dzipalo

#4909 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by dzipalo »

Par primjera jeftinih a zdravih obroka za citavu porodicu koji su se kod nas pravili odavno:

- pileci bataci u tepsiji s rizom + kupus salata
- pileci karabatak u tepsiji s krompirom + zelena salata
- grah + jogurt

Ovo je onako na prvu, nista nije skupo a sve imas, i proteine i masti i ugljikohidrate.
Naravno mora se ponekad ubaciti i crveno meso ili riba ali ne mora se to jesti svaki dan.
pizarro

#4910 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by pizarro »

bas tako, ne znaci zdravo automatski skuplje.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#4911 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Velkoski »

DonieBrasco wrote:Da mi je vidjeti ove sto se kao hrane zdravo u BIH sa platama kakve jesu, sto paze na mljecne proizvode pa ne kupuju Dukat, Megle, nego kupuju ono mlijeko od 5-6 KM po litru u DM-u, sto lafo ne jedu hljeb nego tamo neki gluten free hljeb iz ovih markiranih pekara, sto ne jedu kao nikakvu tjesteninu, ne jedu kao one gotove Magi, Podravka supice, ne jedu tune, pastete i proizvode iz konzerve, ne piju kafe sa secerom, ne piju sokove ili mlijeko iz tetrapaka,... ali zato udaraju po vocu, povrcu, ribi, kavijaru, gluten - Bog otac free proizvodima...itd.

Kad covjek pogleda koliko mu treba novca da skuha razuman rucak za cetveroclanu porodicu, da ne pricamo da se hrani u restoranu, a kamo li da kupuje proizvode koji su kao sigurni i zdravi.

Druga prica je stres, svakodnevni zivot, nerviranje, bolesti, pusenje, alkohol, uz naravno rekreaciju i kretanje.
Burazu i meni treba cvaja za obojicu čitav dan, po pet obroka :)

Garantujem da je skuplje jesti "šta god stigneš"
fortaleza

#4912 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by fortaleza »

DonieBrasco wrote:Da mi je vidjeti ove sto se kao hrane zdravo u BIH sa platama kakve jesu, sto paze na mljecne proizvode pa ne kupuju Dukat, Megle, nego kupuju ono mlijeko od 5-6 KM po litru u DM-u, sto lafo ne jedu hljeb nego tamo neki gluten free hljeb iz ovih markiranih pekara, sto ne jedu kao nikakvu tjesteninu, ne jedu kao one gotove Magi, Podravka supice, ne jedu tune, pastete i proizvode iz konzerve, ne piju kafe sa secerom, ne piju sokove ili mlijeko iz tetrapaka,... ali zato udaraju po vocu, povrcu, ribi, kavijaru, gluten - Bog otac free proizvodima...itd.

Čips 2KM, hljeb iz pekare 1.5 KM, grickalice 1KM sve prazne kalorije. Čokolada 2KM, McDonalds 6-7 KM, burek 3 KM, pizza 8-18KM, cevapi 4-10KM. Sve nezdravo.

Za novce sto odu na potpuno nezdrave i nepotrebne namirnice se moze odvojiti za 1kg kikirikija u ljusci od 5KM, ponesto badema, oraha i nesto voca i povrca.

Jos kad izbacis sve vrste sokova i biljna suncokretova ulja i pijes vodu ustedis pa kupis kokosovo ulje.

Nabavis kefirna zrnca (koja se btw sama mnoze) pa ubacis u to mlijeko iz tetrapaka i dobijes bolji proizvod, kefir.

Umjesto przenog krompira na ulju ili pomfrita pojedes skuhani krompir na maslacu s kefirom.

Kupis razovog i heljdinog brasna i dodas bijelom kad pravis hljeb i ubacis malo chia sjemenki. Vise hljeb nije prazan proizvod.

Ja imam priliku pa kupujem domace mlijeko za istu cijenu kao kupovno, i imam bastu u kojoj uzgajam sezonsko voce i povrce, ali sam svjestan da vecina nema. Svejedno se dosta navika moze popraviti.

Za svaku cokoladu dodje 200kg kikirikija u ljusci. Ma samo izbacis vegetu i manje solis i seceris vec si puno napravio.
Optimus09

#4913 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Optimus09 »

Pukose cevapi prijatelji moji :sretan:
hali gali halid

#4914 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by hali gali halid »

21h kako ne jedem i ne pijem nista...
banjaluka078

#4915 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by banjaluka078 »

Nisrin wrote:

To i stitna su jedini nalazi koji su ostali, svi ostali su savrseni...odavno planiram do Atrijuma ili ProLaba otici na test IR sa insulinemijama...ali posto procedura traje 3-4h, uvijek mi je to izazov radi posla...mada sam ja godinama mrsavica sa stomakom, nadutost je prisutna uvijek :D
Sad cu se nekad malo vise aktivirati pa i to zavrsiti, da budem rahat ako nije do toga :D
Ako radiš privatno nalaze, možda ti je bolja opcija subotom, ako je frka zbog posla. Vrijedi ih provjeriti.
Mene je IR "uništila", a niko nije sumnjao na nju, jer nemam policistične jajnike, koji je najčešće prate. Bukvalno sam poslije posta od 24 sata znala imati više kilograma. To ne razumije ko nije prošao. Sad kad znam šta je, konačno, uz terapiju i prehranu u skladu s tablicom namirnica po glikemijskom indeksu, nalazi su bolji. Meni je savjetovano da ne radim vježbe snage u teretani, jer one podižu nivo kortizola, a kortizol i inzulin reaguju jedan s drugim, nego da radije brzo hodam, vozim bicikl, plivam... Kod mene je IR u kombinaciji s usporenim radom štitne žlijezde, pa je svaki kilogram dole stvarno za slavlje, jer je metabolizam totalno usporen.

Ako je nadutost, možda ne podnosiš neke namirnice, imaju sad ti neki testovi intolerancije na hranu.
banjaluka078

#4916 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by banjaluka078 »

Mlijeko i jaja mi donese čovjek koji ima svoje malo imanje. Od tog mlijeka pravim sir i surutku, ponekad i ukiselim. Hljeb i tjesteninu skoro nikako ne jedem, ali kad jedem, napravim sebi od speltinog, heljdinog i raženog brašna. Za supu iskuham dijelove životinja :D vikendom, ulijem u posudice, zaledim, svakog dana po jednu odledim i popijem. Tunu i skušu pojedem iz konzerve, čak i poneku dimljenu piletinu ili ćuretinu. Kupim nekad pastrmku, nekad skušu, poneki komad tune ili lososa (jedu nešto skuplje ribe, ali ne pojede ih se pola kile, uz ribu neka salata ili blitva). Meso kupujem regularno u mesnici. Ćuretinu radije nego piletinu. Povrća nešto bude iz bašte, ostatak s pijace, operem i nadam se da nije baš mene zapalo najšpricanije. :D Sokove ne pijem, kafu samo za buđenje. U principu, ne trošim ništa više novca nego ranije, ali s ovakvim namirnicama ishrana je zasitija i jedem dosta manje nego ranije kad sam jela makarone, rižu, krompir, pite...
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#4917 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by plain vanilla »

Evo ja uglavnom doruckujem zobene pahuljice s nekoliko suhih grozdjica ili ustipke od zobenih mekinja plus mladi sir. Moj sedmicni dorucak je jeftiniji nego neciji jedan dorucak.
Ali zato dam imanje za cigare :oops:
problemnatravunu

#4918 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by problemnatravunu »

Ovaj vikend udaram na keto, uz taj intermitent fasting, kontam petak, subota nedelja da preokrenem metabolizam sa nula UH!

Juce rucao ribu oko podne, u 19 zavrsio večeru-meso , danas i sutra cu slicno, samo jaja-meso-riba , od ponedeljka ide i povrće .... sto se tiče intermitent fastinga , jeo u periodu izmedju 11 i 19 sati , ali jeo sve , samo smanjio slatko, otišle 2 kile za mjesec
Bloo
Globalna šefica

#4919 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Bloo »

problemnatravunu wrote:Ovaj vikend udaram na keto, uz taj intermitent fasting, kontam petak, subota nedelja da preokrenem metabolizam sa nula UH!

Juce rucao ribu oko podne, u 19 zavrsio večeru-meso , danas i sutra cu slicno, samo jaja-meso-riba , od ponedeljka ide i povrće .... sto se tiče intermitent fastinga , jeo u periodu izmedju 11 i 19 sati , ali jeo sve , samo smanjio slatko, otišle 2 kile za mjesec
0 UH je nemoguće. Ako ćeš pokušati sa keto kao WOE onda se drži 20 gr UH dnevno.
moonca

#4920 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by moonca »

Ja sam skoro dva kg izgubila u 10 dana -- obavljauci papirologiju -od saltera do saltera... :-) :lol:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#4921 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by pici »

samo vi udarajte vjezbu, kile dijetama ces skinut al ces izgledat ko ofinger plus narusis zdravlje... normalna kolicina hrane, izbaciti hljeb il smanjiti na dvije do tri kriskice po obroku... slatko nije problem ako vjezbas i sagorjevas ga... najgore se je prezderat i lec nista ne radit... oni kojima je sjedeci posao, moraju izdvojiti makar petnaest minuta dnevno vjezbe bilo kakve... ja vozam sobno bAciklo petnaest minuta ujutro i navece nekad i vise u tih 15 min. izvozim 5 do 6 km to je 10 do 15 km dnevno plus setnja, posao, manja kolicina hrane itd, stomak se topi ko puter na tavi... puno okretniji, brze hodam, vise snage, manje ledja bole itd...

:thumbup: 100% tacno legenda... vjezbajte piz mmmmmmmm :mrgreen:

edit: jaran mi je bionegdje preko 130 kg i uzeo sobno bAciklo, obuce montusu i hura svaki dan... danas coeK nema grama viska i uvjek iste kilaze, oko 90 kg... ko moze da izdrzi extremne vjezbe bujrum al opet pazite godine, srce itd jebiga ako ko mlad nisi vjezbao i bavio se sportom to je za organizam sHok... znaci montusa jakna i na bAciklo... montusu mozes odmah na pranje puna znoja :mrgreen:
banjaluka078

#4922 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by banjaluka078 »

3 sedmice, -4 kg, na pauzi na poslu obavezno tih 30 minuta hodam, poslije podne opet 30-45 minuta (ne smijem jači trening zbog nekih drugih zdravstvenih problema). Ali, na poslu ovih sedmica "preskočena" čašćenja za koješta, kad se inače jedu pite ili ćevapi i kolači, šnita hljeba samo uz doručak, užina na poslu, ručak kući oko 16:30 i možda još neki zalogaj kasnije ili neka voćka koju smijem (IR ne podnosi većinu voća...i većinu normalne hrane).
Ja sam bila totalno statičan tip, znala sam na poslu bukvalno odsjediti tih 8 sati. Sad se na svakih sat spustim na prizemlje i popnem na treći ili četvrti sprat. Znam da je kretanje ključ, zato sad hodam kad god stignem i kud god stignem.
dzipalo

#4923 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by dzipalo »

Hodanje je zakon, nema nista bolje za organizam od toga. Neces dobiti kompoziciju tijela kakvu zelis kao sto ces s tegovima, neces izmrsati kao sa tegovima ali je idealno za dugorocno odrzavanje zdravog organizma jer nije stresno za centralni nervni sistem, zglobove, kosti a donosi brojne benefite za kardiovaskularni sistem.
Optimus09

#4924 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Optimus09 »

Ako je vjerovati samsung health aplikaciji,dnevno predjem u prosjeku 7-8 kilometara.Vikendom dosta vise.
BMI je uvijek bio ispod 25 do zadnje dvije godine,sad je preko 27 :lol:
dzipalo

#4925 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by dzipalo »

I ja se trudim da bar zatvorim ovaj krug koji se odnosi na kretanje, prosjek mi je isto tako mozda oko 7km dnevno :D

Image

Kao sto sam vec spomenuo, za mrsanje su najbolje vjezbe s tegovima, hodanje tu nema bas previse efekta pogotovo dugorocno kad misici vec naviknu na to, ali zato za opste zdravlje tesko da ima sta bolje od hodanja.
Post Reply