IRAN

Post Reply
simpozijum delirijum

#4901 Re: IRAN

Post by simpozijum delirijum »

Bitte_Halt_ja_ja wrote:
simpozijum delirijum wrote: Iranske specijalne jedinice i Hezbolah razvaljuju Izraelske oruzane snage kada im dodju na puskomet

pa ti bas pojma nemas kako su zajebani. cuj hezbolah i iranske specijalne jedinice....svasta
ne podrzavam niti Hezbolah niti rezim u Iranu ( Hezbolah je legitimno izabran na demokratskim izborima u Libanu i ima oko 30 % u Libanskome paralmentu )
a to niste znali ?
zar ne ?
previse CNN I BBC TV :D
ljudi se brane od agresije i okupatora kao i Armija BiH 1992
ne vidim da Iranske trupe i Hezbolah jurisaju na Tel Aviv ili na USA
da bombe pucaju na svakome cosku u Izraelu ili USA
a ko salje bombardere i ubija civile u pojasu Gaze? i dalje ...
ko salje dronove koji ubijaju na desetine civila svaki dan ?
PEACE !
simpozijum delirijum

#4902 Re: IRAN

Bitte_Halt_ja_ja wrote:
simpozijum delirijum wrote: Iranske specijalne jedinice i Hezbolah razvaljuju Izraelske oruzane snage kada im dodju na puskomet

pa ti bas pojma nemas kako su zajebani. cuj hezbolah i iranske specijalne jedinice....svasta
ne podrzavam niti Hezbolah niti rezim u Iranu ( Hezbolah je legitimno izabran na demokratskim izborima u Libanu i ima oko 30 % u Libanskome paralmentu )
a to niste znali ?
zar ne ?
ne vidin da Iranske trupe i Hezbolah jurisaju na Tel Aviv ili na USA
PEACE !
jeza u ledja

#4903 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

jefferson wrote:
kratak_spoj wrote:obilježavanje pobjede islamske revolucije u Iranu...

Iran, februar 2012

http://www.youtube.com/watch?v=hlJOu5gj ... re=related

klip pokazuje monolitnost iranskog naroda kad je u pitanju odbrana od eventualne anglocionističke agresije..

obraćanje ajatollaha Ali Hamneija, odličan govor ! :thumbup:

http://www.youtube.com/watch?v=Dm4biBqX ... re=related
:lol: :lol: :lol: :lol: Joj uzasa!
Zamisli dodje papa i ovako pred vojsku, hajmo kaze sad cemo u rat protiv mrskog neprijatelja, a vojska mu klice dole zivio govornik!!! Sto im ovo treba koji kurac.... :zoka:
mO k3

#4904 Re: IRAN

Post by mO k3 »

jeza u ledja wrote:
jefferson wrote:

Iran, februar 2012

klip pokazuje monolitnost iranskog naroda kad je u pitanju odbrana od eventualne anglocionističke agresije..

Zamisli dodje papa i ovako pred vojsku, hajmo kaze sad cemo u rat protiv mrskog neprijatelja, a vojska mu klice dole zivio govornik!!! Sto im ovo treba koji kurac.... :zoka:
Da slazem se u neku ruku ,ali papa je poglvar svih katolika svijeta ,dok ajatoalh u iranu to je razlika
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#4905 Re: IRAN

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

jeza u ledja wrote:
Marketa24 wrote:
jeza u ledja wrote:
Sve to stoji, ali ne stoji tvoja prvobitna izjava koja iskrivljuje istinu. Napisao si da su "zidovi u Iranu rekli Izraelu ne, nama je ovdje fino". Smijesno, zar ne?

Nemojmo se lagati pa uvjeravati sebe i druge kako je jevrejima u Iranu sve potaman.
Ako govris o Zidovu kao i o svakom drugom gradjaninu Irana normalno da im nije sve potaman
kao ni Irancima jer su decenijama pod ovakvim ili onakvim sankcijama a
sad im hoce i gušu stegnuti

Al dok god stoji ponuda od 30 K funti da se iselis iz Irana u Izrael i kuca i posao
(jest ga je na west Banku al zasticen si ko endemska vrsta pa ko voli nek izvoli)

a opet ih ima cirka 25 000 u Iranu - nemoze mi niko reci da su iole ugrozeni
tako da moja izjava "zidovi u Iranu rekli Izraelu ne, nama je ovdje fino"
sasvim stoji i ovako kako si je napisao a mislim da sam napisao
"zidovi u Iranu rekli Izraelu ne, nismo na prodaju"
al mrsko mi traziti sad pa kazem cak i onako kako si ti rekao da sam ja rekao ( :D )
stoji
(imas ABC dobar dokumentarac na YT mislim da se "jews in Iran" zove pa vidi sta oni sami govore
ako budes imao problema sa pronalazenjem javi pa cu postaviti video ovdje)

A o tome da stanje zidova u Iranu i Palestinaca u Izraelu da poredimo
smijesno je i pricat o tome

E to je poenta bila
Pa pise tvoj quote u mom postu iznad:
Nesto poput Zidova iz Irana koji su glatko odbili ponudu izraela da
se isele iz Irana u Izrael pojacanu sa 10K$ po glavi
Zidovi u Iranu rekli "neka hvala nama je ovde sasvim dobro"
Nisu "zidovu u Iranu rekli neka hvala", vec su NEKI zidovi u Iranu rekli "neka, hvala". Cirka nekih 25000 njih od 80000. Razlika - ogromna.
Izrael im nudi pare da dodju, pa postoje programi i u SAD i Kanadi, Australiji, Novom Zelandu, itd, da dodjes ako si XYZ kvalifikovan, dace ti drzava pare da pomogne oko prelaska. Sta je tu cudno?

Takodje, to sto su jevreji u Iranu zasticeni ustavom ne znaci da nemaju problema sa zakonom ili u svakodnevnom zivotu. Dovoljno da se svakodnevno tamo osudjuju i sumnjice kojekakvi saradnici i spijuni sa mrskim americkim rezimom. Mogu mislit pod kakvom su lupom onda jevreji u kontaktu sa porodicom u Izraelu.

Slazem se da je stanje Palestinaca u Izraelu i jevreja u Iranu neusporedivo, ali iz mnogo vise razloga od onih na koje ti vjerovatno mislis.
Gore boldirano; Cudno je da se onda Iran okrivljuje za etnicko ciscenje od Jevreja.

Poznato, zar ne.

Iz RS isto tako uptuzuju Bosnjake za odlazak Srba iz Sarajeva koje je SDS pozvao i podupirao njihov odlazak.

Ista matrica.
kratak_spoj

#4906 Re: IRAN

Post by kratak_spoj »

jeza u ledja wrote:
jefferson wrote:

Iran, februar 2012

pogrešno poređenje, papa je vođa svih katolika, ajatollah vođa vjernika u Iranu..muslimani nemaju nažalost trenutno svog papu (halifu), poređenje bi bilo uredu da si rekao glavni biskup Italije izađe pred narod i drži neki sličan govor, a na što bi svakako imao puno pravo da recimo Italiji prijeti opasnost da bude napadnuta od neke države ( da je recimo pod sankcijama više od 30 godina, da joj ubijaju naučnike, da vrše razrnorazne aktivnosti kojima će destabilizovati iransku vladu i državu u cjelini ) kao što Iranu svakodnevno prijete USA, Izrael i u zadnje vrijeme pod pritiskom USA i neke EU države.. iako bi to bilo neumjesno da se jedan biskup miješa u politiku,( znamo da se oni nikad ne mješaju :-) ) pa nije li Italija sekularna država !? :lol: :-)
Korisničkoime

#4907 Re: IRAN

Post by Korisničkoime »

@MufljuzMali
1) konacno neko razuman i "potkovan" na temi
2) statisticka analiza izbora, je prvi iole argumentovan posta na evo skoro 200 strana. prve izbore niko ne spori, ali ovi zadnji su bili dijelom farsa.
3) uloga AN je meni licno malo zbunjujuca, jer nikako da provalim da li je lud i ili nevjerovatno hrabar. nisam siguran koliko njegovih "ispada" su smisljeni od strane njega radi povecanja popularnosti u masi a koliko po naredbi iz vijeca. stvar se zakomplikuje kad mu vijece krene skidat ministra. na trenutke kontam kao da hoce da licno napravi puc u drzavi i usprotivi se vijecu, a onda opet...
4) zadnji put sam bio dole oko 2007 i uslijed vrste posla sam imao svakodnevni kontakt sa raznim nivoima vlasti IRI. za razliku od prethodnih godina sam primjetio (subjektivna disciplina!) da su i oni bili svjesni da moraju da promjene sistem ali da ih je uhvatila frka od brzine kojom su se stvari pocele dogadjati i dijelom uzmicati kontroli. to je nekako doslo do povlacenja rucne koja se prvo osjetila na banalnim ali simbolicnim stvarima kao sto je povecanje aktivnosti moralne policije kao i donosenja sve apsurdnijih pravila tipa - samo iranska muzika u liftovima i zabrana klasicne. znam da zvuci trivijalno ali to je bio pocetak kraja reformi. pri cemu shvatanje konecepata reforma treba staviti u iranski kontekst sto je podaleko od nekih sloboda koje mi smatramo da se podrazumijevaju. Ahmo je ne samo na vanjskopolitickoj bini "unistio" rad svoga prethodnika nego je i na domacem terenu zaigro ostro. uzimajuci u obzir demografsku sliku irana i sve vece nezadovoljstvo mladih mislim da je srednjorocno neka vrsta unutrasnje revolucije neminovna.

vec prije napisah na ovoj temi po meni najbolji opis stanja i stava vecine iranaca: "za saha se marama nosila samo u kuci, a poslije revolucije samo na ulici"
Prvo :kravata: :) .
Drugo šta mi je palo na pamet kad sam vidio ovaj stav koji si na kraju posta spomenuo je izjava nekog Njemačkog analitičara (ne mogu mu se sjetiti imena) koji je izjavio kako inače važi ona da revolucija jede svoju djecu ali u slučaju Irana prije ili kasnije će se dogoditi da djeca revolucije pojedu tu istu revoluciju. To se odnosilo na Homeinijevo nastojanje da popravi demografsku sliku Irana što je i uspjelo budući da Iran ima iznad prosječno veliki broj mladih ljudi trenutno. Po mišljenju tog analitičara upravo ti mladi ljudi ta nova generacija stvorena kao i rezultat napora da se poboljša demografska slika će biti ti koji će pokrenuti promjene. On sam međutim kaže da te promjene neće biti u potpunosti onakve kakve bi zapad želio da vidi te da je odmak od sadašnjeg sistema i režima za očekivati ali sekularnu državu Iran ustrojenu po evropskom modelu zapad ne smije očekivati.
Mislim da ovdje većina uopšte nije svjesna ekonomske situacije u Iranu te zasluga Khatamija i njegovih reformi od kojih Iran i dan danas ima koristi (ne smije se zanemariti ni prvi petogodišnji plan Rafsanjanija 1990-1995).
1999 Khatami je predstavio svoj novi 5 godišnji plan, 2000 u Iranu je stvoreno 200.000 novih radnih mjesta, BDP porastao je s 2,4 % u 1997 na 5,9 % u 2000, nezaposlenost je smanjena s 16% na 12%, vanjski dug smanjen je s 12 milijarde dolara na 8 milijardi dolara. Inače same vladine procjene su da je ispod apsolutne linije siromaštva u 2001 bilo 15 % ukupnog stanovništva za razliku od 18 % u 1997, a ispod linije relativnog siromaštva 25%.
Nadalje Khatami je predložio "na zapadu poznate kao twin bills" zakone koji bi umanjili moć Vijeća čuvara, uveli promjene u izbornom sistemu (doduše male) i preciznije definisali ovlasti predsjednika, zakoni su u Parlamentu prošli ali naravno uslijedio je veto Vijeća čuvara i reforme nisu sprovedene.
http://www.payvand.com/news/03/jan/1133.html
Ovo usput za one koji tvrde kako niko od iranske opozicije nikad ništa ne bi mijenjao i da su zalaganje za bilo kakve promjene laži zapadnih medija.
Last edited by Korisničkoime on 14/02/2012 14:08, edited 1 time in total.
Korisničkoime

#4908 Re: IRAN

Post by Korisničkoime »

@marketa24
Mislim da je govorio da nazalost nemamo halifat ako sto oni
imaju pandan halifatu NATO - tako sam ga ja bar skontao
Ne znam neka sam kaže ali mi je čudno više iz razloga koje je malo natuknuo @oridjidji. Mislim da je više mislio na halifat u smislu Vatikana i katolika te pape kao vođe svih katolika.
Usput bolji primjer od Italije i biskupa bi mu bio srpski mitropolit za vrijeme Slobe i sankcija Srbiji kao i prijetnji napadima na Srbiju.
@oridjidji
Da isticanje i dominacija nacionalnog su politički urušili O.I. koja je izgubila vjerodostojnost ali i razni oblici represalija, nameta i sličnog koji su prouzročeni teškom ekonomskom situacijom u vrijeme pada O.I. Ta teška ekonomska situacija je međutim bila dobrim dijelom prouzrokovana zatvaranjem samog O.I. i odbijanja da se ima neke veze sa promjenama kakve su prolazile njima slične imperije tog vremena. Pogotovo propuštanje industrijalizacije je koštalo O.I.. Do 1820 (mislim) O.I. je bila jedino carstvo koje nije imalo vanjski dug. Ali kad su zbog kvalitete i cijene zapadno evropski proizvodi počeli zauzimati sve veći dio tržišta O.I. odljev novca je bio neminovan što je prouzrokovalo lančanu reakciju.
oridjidji

#4909 Re: IRAN

Post by oridjidji »

Korisničkoime wrote:@marketa24
Mislim da je govorio da nazalost nemamo halifat ako sto oni
imaju pandan halifatu NATO - tako sam ga ja bar skontao
Ne znam neka sam kaže ali mi je čudno više iz razloga koje je malo natuknuo @oridjidji. Mislim da je više mislio na halifat u smislu Vatikana i katolika te pape kao vođe svih katolika.
Usput bolji primjer od Italije i biskupa bi mu bio srpski mitropolit za vrijeme Slobe i sankcija Srbiji kao i prijetnji napadima na Srbiju.
@oridjidji
Da isticanje i dominacija nacionalnog su politički urušili O.I. koja je izgubila vjerodostojnost ali i razni oblici represalija, nameta i sličnog koji su prouzročeni teškom ekonomskom situacijom u vrijeme pada O.I. Ta teška ekonomska situacija je međutim bila dobrim dijelom prouzrokovana zatvaranjem samog O.I. i odbijanja da se ima neke veze sa promjenama kakve su prolazile njima slične imperije tog vremena. Pogotovo propuštanje industrijalizacije je koštalo O.I.. Do 1820 (mislim) O.I. je bila jedino carstvo koje nije imalo vanjski dug. Ali kad su zbog kvalitete i cijene zapadno evropski proizvodi počeli zauzimati sve veći dio tržišta O.I. odljev novca je bio neminovan što je prouzrokovalo lančanu reakciju.
Vidiš Halifat je oblik ustavnog uređenja koji veže sve muslimane jednom teritorijom bez obzira na njihovu etničku pripadnost (danas nacionalnu) i rasu vezujući ih kao jedno tkivo Islamom kao vjerom i pravom koje je proisteklo iz te vjere, podređujući ih njihovom halifi tj. vođi, koji se smatrao vladarom svih muslimana. Svaki dio carstva imao bi svoje namjesnike koje bi na tim mjestima postavio sami halifa ili vladar. Vjerska pripadnost svakoga muslimana je bila važnija od etničke ili nacionalne pripadnosti što je i činilo korijen snage takvoga carstva.

Muslimani koji nebi bili u tome jedinstvenom carstvu, pripadali bi Ummetu, ali ne i Halifatu muslimana. Zašto? Zato što muslimani van toga carstva pripadali zemljama ćiji zakon nije vezan za Islam, pa bi se te zemlje nazivale zemljama nevjerovanja zbog onoga na cemu je pocivala njihova vladavina prava. Takve zemlje se nebi napadale sve dok bi muslimani u njima imali slobodu ispovijedanja svoje vjere. Hilafet bi se stavio u zaštitu istih, pa bi se obično zaratovalo sa onim carstvima gdje se muslimanima sloboda vjere nije dozvoljavala. S nekim zemljama muslimani nikada nasi ratovali, a do njih je islam došao i opstao do danas, npr, Indonezija i Malezija.

Danas islamski svijet izgleda rascjepkan, tako da njegovo ujedinjenje teško da će doći ikada...
madner

#4910 Re: IRAN

Post by madner »

Naravno ovo je u praksi izgledalo drugacije, tako da su Arapi diskriminirali ostale muslimane.
Haettenschweiler

#4911 Re: IRAN

Post by Haettenschweiler »

Jel ko postavljao ovaj video?

nellington

#4912 Re: IRAN

Post by nellington »

http://www.google.com/hostednews/afp/ar ... 7b42a1.651

Oliver Stone's son converts to Islam in Iran

(AFP) – 2 hours ago

TEHRAN — US filmmaker Sean Stone, son of Oscar-winning director Oliver Stone, converted to Islam on Tuesday in Iran, where he is making a documentary, he told AFP.

"The conversion to Islam is not abandoning Christianity or Judaism, which I was born with. It means I have accepted Mohammad and other prophets," he said in a brief telephone call from the central Iranian city of Isfahan, where he underwent the ceremony.

Sean Stone's famous father is Jewish, while his mother is Christian.

The 27-year-old filmmaker did not say why he converted.

According to Iran's Fars news agency, Sean Stone had become a Shiite and had chosen to be known by the Muslim first name Ali.

Sean/Ali Stone has acted in minor roles in several of his father's films, and has directed a handful of documentaries.
Bitte_Halt_ja_ja

#4913 Re: IRAN

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

simpozijum delirijum wrote:
Bitte_Halt_ja_ja wrote:

a to niste znali ?
zar ne ?
ne vidim da Iranske trupe i Hezbolah jurisaju na Tel Aviv ili na USA
PEACE !
ne govorim o legitimnosti, nego direktnom sukobu tih jedinica i jedinica izraelske vojske. Ista prica u srbiji bila. Ako udju vojskom u srbiju, pomest ce ih vojska srbije. Hoce ku...
armin071

#4914 Re: IRAN

Post by armin071 »

NIN wrote:Ispred sebe drzim nekoliko referentnih knjiga i stiva na ovu temu i uvjeren sam da se mnogima, s obje strane, nece svidjeti moji komentari. Shodno tome, ako vec zelite pricu onda bih mogao argumentovano uletjeti u diskusiju ali ako vidim da se neko pocne kofrcit, ignorisat moj trud (jer valja to procitat za sto treba vremena, da, vremena!) i pravit budala i idiot, ima da ga banujem s cejfom! Pa et'... :D
Ako može preporuka za štivo, a ne bi bilo loše i da se malo umješaš u diskusiju jer ovo je definitivno postalo presipanje "iz šupljeg u prazno".....
Alfons Kauders

#4915 Re: IRAN

Post by Alfons Kauders »

bem ti zivot, moze li makar jedna tema proci bez infantilnih teorija zavjere?

pogresan sam faks odradio definitivno... psihijatriju sam trebo ganjat...
Opetja033

#4916 Re: IRAN

Post by Opetja033 »

Alfons Kauders wrote:bem ti zivot, moze li makar jedna tema proci bez infantilnih teorija zavjere?

E vala da se i ja negdje sa tobom slozim!
Korisničkoime

#4917 Re: IRAN

Post by Korisničkoime »

Alfons Kauders wrote:bem ti zivot, moze li makar jedna tema proci bez infantilnih teorija zavjere?

Sve je zavjera, ovaj forum je zavjera, ti si zavjera, ja sam zavjera - svi smo mi zavjera. :D :D :D
jeza u ledja

#4918 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

Ja nisam zavjera. :oops:
simpozijum delirijum

#4919 Re: IRAN

kada budes placao 10 dolara galon benzina ili Euro za pola litre i kada budes imao civilne nemire i na pragu gradjanskoga rata ( kao u Grckoj sto se desava , ljudi gladni , sistem propao , )
a uskoro u USA takodjer, a Italija i Portugal i Spania su bankrot)
'teorije zavjere " , ma samo vi uzivajte u TV kablovskoj 8-)
neka vam je Bog na pomoci u bilo kojega Boga da vjerujete

trebace vam
Obskurni

#4920 Re: IRAN

Post by Obskurni »

Vas ce spasiti znanje o višestoljetnoj svjetskoj zavjeri koja je veca od bilo cega što se moze zamisliti ? :D
Alfons Kauders

#4921 Re: IRAN

Post by Alfons Kauders »

simpozijum delirijum wrote:

kada budes placao 10 dolara galon benzina ili Euro za pola litre i kada budes imao civilne nemire i na pragu gradjanskoga rata ( kao u Grckoj sto se desava , ljudi gladni , sistem propao , )
a uskoro u USA takodjer, a Italija i Portugal i Spania su bankrot)
'teorije zavjere " , ma samo vi uzivajte u TV kablovskoj 8-)
neka vam je Bog na pomoci u bilo kojega Boga da vjerujete

trebace vam
a sta cemo s nama koji ne vjerujemo u bilo kojeg boga? :D

10 dolara galon benzina? pa sad je haman 10 maraka u bosni... :D moze se izdurat i 10 dolara, ne vidim problem... :D
Kio

#4922 Re: IRAN

Post by Kio »

http://www.sarajevo-x.com/svijet/globus ... /120215074
U izvještaju se precizira da iransku naftu više ne dobijaju Holandija, Grčka, Francuska, Portugal, Španija i Italija
vodoprovodčik

#4923 Re: IRAN

Post by vodoprovodčik »

šta podrazumijevaš pod teorijama zavjere?
severin

#4924 Re: IRAN

Post by severin »

evo citan u danasnjem avaz zato bi irael treba napasti iran koji su navodi i kad ce krenuti akcija koji kreteni...
severin

#4925 Re: IRAN

Post by severin »

zanimljiv ciko :D

http://www.youtube.com/watch?v=74h59qDg ... re=related

zar stvarnomislite da ce ovi ljudi skrstenih ruku gledati ako izbije rat izmedju irana i izraela..
Post Reply