@MufljuzMali
1) konacno neko razuman i "potkovan" na temi
2) statisticka analiza izbora, je prvi iole argumentovan posta na evo skoro 200 strana. prve izbore niko ne spori, ali ovi zadnji su bili dijelom farsa.
3) uloga AN je meni licno malo zbunjujuca, jer nikako da provalim da li je lud i ili nevjerovatno hrabar. nisam siguran koliko njegovih "ispada" su smisljeni od strane njega radi povecanja popularnosti u masi a koliko po naredbi iz vijeca. stvar se zakomplikuje kad mu vijece krene skidat ministra. na trenutke kontam kao da hoce da licno napravi puc u drzavi i usprotivi se vijecu, a onda opet...
4) zadnji put sam bio dole oko 2007 i uslijed vrste posla sam imao svakodnevni kontakt sa raznim nivoima vlasti IRI. za razliku od prethodnih godina sam primjetio (subjektivna disciplina!) da su i oni bili svjesni da moraju da promjene sistem ali da ih je uhvatila frka od brzine kojom su se stvari pocele dogadjati i dijelom uzmicati kontroli. to je nekako doslo do povlacenja rucne koja se prvo osjetila na banalnim ali simbolicnim stvarima kao sto je povecanje aktivnosti moralne policije kao i donosenja sve apsurdnijih pravila tipa - samo iranska muzika u liftovima i zabrana klasicne. znam da zvuci trivijalno ali to je bio pocetak kraja reformi. pri cemu shvatanje konecepata reforma treba staviti u iranski kontekst sto je podaleko od nekih sloboda koje mi smatramo da se podrazumijevaju. Ahmo je ne samo na vanjskopolitickoj bini "unistio" rad svoga prethodnika nego je i na domacem terenu zaigro ostro. uzimajuci u obzir demografsku sliku irana i sve vece nezadovoljstvo mladih mislim da je srednjorocno neka vrsta unutrasnje revolucije neminovna.
vec prije napisah na ovoj temi po meni najbolji opis stanja i stava vecine iranaca: "za saha se marama nosila samo u kuci, a poslije revolucije samo na ulici"
Prvo

.
Drugo šta mi je palo na pamet kad sam vidio ovaj stav koji si na kraju posta spomenuo je izjava nekog Njemačkog analitičara (ne mogu mu se sjetiti imena) koji je izjavio kako inače važi ona da revolucija jede svoju djecu ali u slučaju Irana prije ili kasnije će se dogoditi da djeca revolucije pojedu tu istu revoluciju. To se odnosilo na Homeinijevo nastojanje da popravi demografsku sliku Irana što je i uspjelo budući da Iran ima iznad prosječno veliki broj mladih ljudi trenutno. Po mišljenju tog analitičara upravo ti mladi ljudi ta nova generacija stvorena kao i rezultat napora da se poboljša demografska slika će biti ti koji će pokrenuti promjene. On sam međutim kaže da te promjene neće biti u potpunosti onakve kakve bi zapad želio da vidi te da je odmak od sadašnjeg sistema i režima za očekivati ali sekularnu državu Iran ustrojenu po evropskom modelu zapad ne smije očekivati.
Mislim da ovdje većina uopšte nije svjesna ekonomske situacije u Iranu te zasluga Khatamija i njegovih reformi od kojih Iran i dan danas ima koristi (ne smije se zanemariti ni prvi petogodišnji plan Rafsanjanija 1990-1995).
1999 Khatami je predstavio svoj novi 5 godišnji plan, 2000 u Iranu je stvoreno 200.000 novih radnih mjesta, BDP porastao je s 2,4 % u 1997 na 5,9 % u 2000, nezaposlenost je smanjena s 16% na 12%, vanjski dug smanjen je s 12 milijarde dolara na 8 milijardi dolara. Inače same vladine procjene su da je ispod apsolutne linije siromaštva u 2001 bilo 15 % ukupnog stanovništva za razliku od 18 % u 1997, a ispod linije relativnog siromaštva 25%.
Nadalje Khatami je predložio "na zapadu poznate kao twin bills" zakone koji bi umanjili moć Vijeća čuvara, uveli promjene u izbornom sistemu (doduše male) i preciznije definisali ovlasti predsjednika, zakoni su u Parlamentu prošli ali naravno uslijedio je veto Vijeća čuvara i reforme nisu sprovedene.
http://www.payvand.com/news/03/jan/1133.html
Ovo usput za one koji tvrde kako niko od iranske opozicije nikad ništa ne bi mijenjao i da su zalaganje za bilo kakve promjene laži zapadnih medija.