Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
530i

#4901 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by 530i »

jefferson wrote: Ja sam ih konkretno uvijek imao u gepeku, iako sam imao uvijek dobre zimske gume. Medjutim, npr. ljudi koji imaju auto sa 4x4, i dobre zimske gume, to je vec nepotrebno, osi ako ides off road tokom zime :), ali mislim da mi pricamo ovdje o normalnim cestama.
Medjutim, ono sto hocu reci je da u slucaju da imas zimske gume lance nemoras imati, bar tako mislim da pise u zakonu. Medjutim, zakon tolerise i ljetne gume zimi tako da ako bi pratili zakon ko zna gdje bi zavrsili.
Konkretno kad cesta poledi, što mi se nije jednom desilo po Bosni, i policija stane i pušta samo one sa lancima. Radi se, naravno, o dionicama gdje uredno ima znak obaveze korištenja zimske opreme kakav sam naveo malo ranije u temi. Hoćeš li im objasniti da imaš 4x4 i zimske gume? Jedne godine sam bio na Vlašiću i jedna uzbrdica poledila navečer, svi su morali staviti lance da bi prošli, čak i oni koji imaju auta maksuz za planine zime tipa Niva ili Samurai. I slična je situacija sa prtinom od 10-tak i više cm.
Dakle, lanci se moraju imati na onim dionicama koje su obilježene tim znakom i po potrebi da se koriste. A meni je van svake pameti mogućnost korištenja i ljetnih guma zimi, mogla se napraviti iznimka za neke opštine u Hercegovini, od Mostara pa južnije, što je i logično, ali i kod njih ako zapada da moraju imati zimske gume. Ovako je u zakon i pravilnike udrobljeno sve redom bez ikakve logike.
jefferson

#4902 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

530i wrote:
jefferson wrote: Ja sam ih konkretno uvijek imao u gepeku, iako sam imao uvijek dobre zimske gume. Medjutim, npr. ljudi koji imaju auto sa 4x4, i dobre zimske gume, to je vec nepotrebno, osi ako ides off road tokom zime :), ali mislim da mi pricamo ovdje o normalnim cestama.
Medjutim, ono sto hocu reci je da u slucaju da imas zimske gume lance nemoras imati, bar tako mislim da pise u zakonu. Medjutim, zakon tolerise i ljetne gume zimi tako da ako bi pratili zakon ko zna gdje bi zavrsili.
Konkretno kad cesta poledi, što mi se nije jednom desilo po Bosni, i policija stane i pušta samo one sa lancima. Radi se, naravno, o dionicama gdje uredno ima znak obaveze korištenja zimske opreme kakav sam naveo malo ranije u temi. Hoćeš li im objasniti da imaš 4x4 i zimske gume? Jedne godine sam bio na Vlašiću i jedna uzbrdica poledila navečer, svi su morali staviti lance da bi prošli, čak i oni koji imaju auta maksuz za planine zime tipa Niva ili Samurai. I slična je situacija sa prtinom od 10-tak i više cm.
Dakle, lanci se moraju imati na onim dionicama koje su obilježene tim znakom i po potrebi da se koriste. A meni je van svake pameti mogućnost korištenja i ljetnih guma zimi, mogla se napraviti iznimka za neke opštine u Hercegovini, od Mostara pa južnije, što je i logično, ali i kod njih ako zapada da moraju imati zimske gume. Ovako je u zakon i pravilnike udrobljeno sve redom bez ikakve logike.
Ja sam prakticno na Vlasicu odrastao, i nikad tako nesto nisam dozivio, a bilo je svega i svakakvog snijega.
To je neko uzeo pod svoje da tumaci sta moze a sta nemoze da prodje na toj zubrdici. Prtina od 10cm i vise na vlasicu je slabiji snijeg, tako da mislim da je u pitanju licno tumacenje sta moze a sta nemoze. Cuj prtina sa 10cm, pa to sa prosjecnim zimskim gumama i prednjom vucom se prolazi.
Naravno, zakon kao sto si rekao sve je udrobljeno navrat na nos.
530i

#4903 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by 530i »

U pitanju je solidna uzbrdica, put koji vodi u jedan red vikendica, tako da objasnim. Sunce otopilo i naglo zahladnilo - zaledilo, tad nije niko prošao bez lanaca.
A dešava se to prilično redovno na svim prevojima, čim malo ozbiljniji snijeg padne, Travnik - Skender Vakuf - BL, preko Komara, preko Ivana, preko Karaule, prema istočnoj Bosni bilo gdje...prošle godine je sletio autobus i troje ljudi je poginulo negdje kod Foče upravo zbog leda na cesti. Da je imao lance možda bi se i uspio izvući. Dakle, lanci su obavezni u nekim situacijama, a i onda kada nisu obavezni zdrav je razum imati ih, pa i u G-klasi, Defenderu, L. Cruseru, Patrolu, Suzukijima, Nivama i svim ostalim ozbiljnijim terencima.
jefferson

#4904 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

530i wrote:U pitanju je solidna uzbrdica, put koji vodi u jedan red vikendica, tako da objasnim. Sunce otopilo i naglo zahladnilo - zaledilo, tad nije niko prošao bez lanaca.
A dešava se to prilično redovno na svim prevojima, čim malo ozbiljniji snijeg padne, Travnik - Skender Vakuf - BL, preko Komara, preko Ivana, preko Karaule, prema istočnoj Bosni bilo gdje...prošle godine je sletio autobus i troje ljudi je poginulo negdje kod Foče upravo zbog leda na cesti. Da je imao lance možda bi se i uspio izvući. Dakle, lanci su obavezni u nekim situacijama, a i onda kada nisu obavezni zdrav je razum imati ih, pa i u G-klasi, Defenderu, L. Cruseru, Patrolu, Suzukijima, Nivama i svim ostalim ozbiljnijim terencima.
Nemoj me pogresno shvatiti, ja sam lance uvijek imao u gepeku.
Medjutim, problem sa lancima je sto se ljudi previse oslanjaju na njih kao: stavit cu lance. Zvog konfiguracije cesta u BiH vrlo lako se moze desiti da 20km vozis po suhoj cesti, i onda na krivini naidjes na led. Nece niko stati prije krivine i staviti lance.
U sustini nas zakon aktivno ljudima govori: ako imas ljetne gume OK si sa lancima, a onda dodje do ovakvih problema, krivina, sjena led i eto.
Lanci su uvijek zadnja opcija. Vozio sam kroz svakakve oluje, prevoje, sto u Bih sto u SAD (preko 3500m) i nikad, nikad nisam dosao u poziciju da mi trebaju lanci. Neka ih, ali mislim da se problem javlja sto ljudi nemaju potrebne gume, i onda policija digne frku, i trazi od ljudi koji bi mogli bez problema proci tu dionicu da stavljaju lance.
Jbg, kad su kod nas ginekolozi pisali zakon o saobracaju.
530i

#4905 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by 530i »

Razumijem ja tebe, ali nekad i sa najboljim pogonom i gumama trebaju ti lanci. Ne često, ali dešava se.
U svakom slučaju puno je veći problem vožnja sa ljetnim gumama zimi, bez obzira na to da li ima snijega ili je samo mokro ili je suho.
Em2r

#4906 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Em2r »

Jest da nije neko mjerilo 4x4 pogona ... ali sa jaranom sam se u fronteri vozao po tako zaledjenom putu i nije vala veselje nikakvo.
jefferson

#4907 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

Em2r wrote:Jest da nije neko mjerilo 4x4 pogona ... ali sa jaranom sam se u fronteri vozao po tako zaledjenom putu i nije vala veselje nikakvo.
Zavisi od guma. Ako su A/T gume, nema nista gore na ledu.
Teufik

#4908 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Teufik »

Sljedece sezone dolazi Continental WinterContact TS860

Image

http://www.continental-tires.com/car/me ... act-ts-860
ado-šampion

#4909 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

Ja sad imam TS850 i evo sad ovo vrijeme magle i poledice, utabanog snijega na planinama, ovo malo sto ima, ne mogu naci neku zamjerku. Jedino sto mi se auto s njima cini da dosta vise "pliva" s obzirom da su prije bile ljetne RFT. :-)

Na drugom autu imam Conti PremiumContact 5 ljetne i Michelin Alpin 4 zimske, i zacudo Conti su znacajno mekse, iako bi u pravilu trebalo da su zimske mekse. Izgleda da su sve Continentalove gume premekane. Hajde, valjda nece biti problema s bocnim zidom... :)
direstraits0078

#4910 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by direstraits0078 »

ado-šampion wrote:Ja sad imam TS850 i evo sad ovo vrijeme magle i poledice, utabanog snijega na planinama, ovo malo sto ima, ne mogu naci neku zamjerku. Jedino sto mi se auto s njima cini da dosta vise "pliva" s obzirom da su prije bile ljetne RFT. :-)

Na drugom autu imam Conti PremiumContact 5 ljetne i Michelin Alpin 4 zimske, i zacudo Conti su znacajno mekse, iako bi u pravilu trebalo da su zimske mekse. Izgleda da su sve Continentalove gume premekane. Hajde, valjda nece biti problema s bocnim zidom... :)
Prijateljski savjet: idi na +0.5 Bara pritisak. Inace ces imati ostecenje bocnih strana, pogotovo ako volis brzu voznju.
Kataklinger

#4911 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Kataklinger »

direstraits0078 wrote:
ado-šampion wrote:Ja sad imam TS850 i evo sad ovo vrijeme magle i poledice, utabanog snijega na planinama, ovo malo sto ima, ne mogu naci neku zamjerku. Jedino sto mi se auto s njima cini da dosta vise "pliva" s obzirom da su prije bile ljetne RFT. :-)

Prijateljski savjet: idi na +0.5 Bara pritisak. Inace ces imati ostecenje bocnih strana, pogotovo ako volis brzu voznju.
Po specifikacijama gume idu na 2.2 - 2.4 bara u prosjeku. Po tvom, trebalo bi ih nabiti na 2.9? Mnogo :)
direstraits0078

#4912 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by direstraits0078 »

Kataklinger wrote:
direstraits0078 wrote:

Po specifikacijama gume idu na 2.2 - 2.4 bara u prosjeku. Po tvom, trebalo bi ih nabiti na 2.9? Mnogo :)
Ja navodim svoje iskustvo, nikoga ne prisiljavam ni na sta. Godisnje moja vozila predju svako po minimum 50.000 km, Continental izbjegavam, vozim ih samo ako ih dobijem dzaba, trose se i imaju problem sa nastajanjem ostecenja kod bilo kakvog kontakta s bilo cim na bocnoj strani gume. Ako je pritisak 2.0 na prednjoj osovini, sasvim lijepo se conti moze napuhati na 2.5 Bara. Inace se oderu s vanjske strane.
bleee_sa

#4913 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by bleee_sa »

Ja Savu pušem na 1.3, rek'o mi vulkanizer da tako bolje prijanja za podlogu :?
Warashii

#4914 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Warashii »

bleee_sa wrote:Ja Savu pušem na 1.3, rek'o mi vulkanizer da tako bolje prijanja za podlogu :?
Haj ne zayebayi? :-) :D
mahalas505

#4915 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by mahalas505 »

bleee_sa wrote:Ja Savu pušem na 1.3, rek'o mi vulkanizer da tako bolje prijanja za podlogu :?
Koje auto i gume?
bleee_sa

#4916 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by bleee_sa »

mahalas505 wrote:
Koje auto i gume?
Golf 2 1.6
Sava 185/65/14

Fakat se osjeti kako malo bolje leži auto na cesti al vala ko da i malo više goriva troši..
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#4917 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Bobi »

bleee_sa wrote:
mahalas505 wrote:
Koje auto i gume?
Golf 2 1.6
Sava 185/65/14

Fakat se osjeti kako malo bolje leži auto na cesti al vala ko da i malo više goriva troši..
Mijenjaj vulkanizera :D
bleee_sa

#4918 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by bleee_sa »

A čitav život mi čovjek održava to oko guma, a ja sam vala laik da mi kaže da vozim na felgi ja bi vozio
drug_profi

#4919 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

Handris i gumu i auto.
Baska gorivo i stabilnost u krivini.
bleee_sa

#4920 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by bleee_sa »

Kako misliš handrim?
Doduše jes u zadnje vrijeme ko da mu treba malo više gasa da krene al ne znam imal to veze s gumama :?
muha_sa

#4921 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by muha_sa »

bleee_sa wrote:
mahalas505 wrote:
Koje auto i gume?
Golf 2 1.6
Sava 185/65/14

sjebat ceš felgu :-)
junior3

#4922 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by junior3 »

:D
bleee_sa

#4923 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by bleee_sa »

Kako ću sjebat felgu, nisu kod mene one sjajne nego one obične crne :?
muha_sa

#4924 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by muha_sa »

bleee_sa wrote:Kako misliš handrim?
Doduše jes u zadnje vrijeme ko da mu treba malo više gasa da krene al ne znam imal to veze s gumama :?
jel cunirana dvica :?
bleee_sa

#4925 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by bleee_sa »

Ma nije obični dizel 1.6, ja mislim 1986 godište al' eto očuvana kolko tolko, dedo rahmetli je vozo i meni ostavio
Post Reply