Konkretno kad cesta poledi, što mi se nije jednom desilo po Bosni, i policija stane i pušta samo one sa lancima. Radi se, naravno, o dionicama gdje uredno ima znak obaveze korištenja zimske opreme kakav sam naveo malo ranije u temi. Hoćeš li im objasniti da imaš 4x4 i zimske gume? Jedne godine sam bio na Vlašiću i jedna uzbrdica poledila navečer, svi su morali staviti lance da bi prošli, čak i oni koji imaju auta maksuz za planine zime tipa Niva ili Samurai. I slična je situacija sa prtinom od 10-tak i više cm.jefferson wrote: Ja sam ih konkretno uvijek imao u gepeku, iako sam imao uvijek dobre zimske gume. Medjutim, npr. ljudi koji imaju auto sa 4x4, i dobre zimske gume, to je vec nepotrebno, osi ako ides off road tokom zime, ali mislim da mi pricamo ovdje o normalnim cestama.
Medjutim, ono sto hocu reci je da u slucaju da imas zimske gume lance nemoras imati, bar tako mislim da pise u zakonu. Medjutim, zakon tolerise i ljetne gume zimi tako da ako bi pratili zakon ko zna gdje bi zavrsili.
Dakle, lanci se moraju imati na onim dionicama koje su obilježene tim znakom i po potrebi da se koriste. A meni je van svake pameti mogućnost korištenja i ljetnih guma zimi, mogla se napraviti iznimka za neke opštine u Hercegovini, od Mostara pa južnije, što je i logično, ali i kod njih ako zapada da moraju imati zimske gume. Ovako je u zakon i pravilnike udrobljeno sve redom bez ikakve logike.