samo govna su aut.mjenjaci, tipican problem je bio wandler, tj izmjenjivac sile, ali adi ce to rijesiti vec
Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Bakir1
#4901 Re: Pitamo Mehanicare ?
ma dugo je on radio u ovlastenom, tako da mu znanja ne fali, i uvijek se prihvatao najtezih kvarova, tako da
samo govna su aut.mjenjaci, tipican problem je bio wandler, tj izmjenjivac sile, ali adi ce to rijesiti vec
-
mirzet87sa
#4902 Re: Pitamo Mehanicare ?
Da znam da je radio u ovlastenom, kad sam trazio alternativu dobih njega kao zamjenu. Generalno aut kad ode problem je ali ja sad da uzimam drugo auto to bi bio opet mercedesov tiptronik. Ne znam, meni to auto bez aut nije to to, a mozda je i do mene
-
mirzet87sa
#4903 Re: Pitamo Mehanicare ?
Zvao me je sad momak. Otisla je rucica mjenjaca 350km, ona ne fata brzine. Sad, nada se da nece morati lomiti plocu na koju se kaci svjecica, ovaj dario/darko iz cvijanovica je probao skinuti ali je izlizao pa je ista propisala ulje. U najgorem slucaju da bude morao mijenjati plocu s uljem i svjecicom izace nekih 800km + ruke. Preporuka za servis definitivno, kad se krene iz bara od hifine pumpe s desne strane kod ame pumpe je velika kuca/servis odma uz ulicu.
-
condy
#4904 Re: Pitamo Mehanicare ?
Na vozilu od kolege razrađene zadnje čeljusti jer ručna kočnica nije vraćala do kraja, usput zamjenjeni zadnji diskovi i pločice, zrak prvo izvlačen starom nožnom metodom nakon čega je kočnica bila toliko mekana i non stop propadala, pa poslije na moj nagovor u servisu preko pumpe. Međutim, papučica nožne kočnice je i dalje dosta mekana, auto po slobodnoj procjeni koči dobro ali kad je baš pritisneš. Kočnica hvata bolje od sredine stiskanja. Ne reaguje ništa posebno kad je lagano pritisneš nogom. Da li su mehaničari mogli prilikom izvlačenja zraka klasičnim pumpanjem kočnice oštetiti glavni kočioni cilindar ili još ima zraka u sistemu ?
- corsa
#4905 Re: Pitamo Mehanicare ?
E cuj rucica mjenjaca. Pa sta kaze, sta bi mogao biti uzrok tome?
- Bakir1
#4906 Re: Pitamo Mehanicare ?
elektronika, kao i svaka druga, u kombinaciji sa prasinom i tekucinama, ne radi bas najbolje 
mozda se prosula piva haj znaj
mozda se prosula piva haj znaj
-
mirzet87sa
#4907 Re: Pitamo Mehanicare ?
Raspitam se kad zavrsi sve! Hahaha ma nije se nista prosulo, ja ga jedini vozim 
- basicm
#4908 Re: Pitamo Mehanicare ?
Jel pricate mercedes mjenac majstori ili rade sve automatike?
- corsa
#4909 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ovaj broj sto sam ja stavio je koliko znam za sve automatike.
-
mirzet87sa
#4910 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ovaj moj je koliko znam iskljucivo za mercedese generalno. Pitaj bakira, on ga cini mi se zna privatno
-
tempuser
#4911 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ja sam na nekom autu imao problem sa rucicom mjenjaca, jednostavno se potrosila "staza" sa kontaktima ispod same rucice pa kad pomjeris nema efekta.
-
promaha
#4912 Re: Pitamo Mehanicare ?
mirzet87sa wrote:Zvao me je sad momak. Otisla je rucica mjenjaca 350km, ona ne fata brzine. Sad, nada se da nece morati lomiti plocu na koju se kaci svjecica, ovaj dario/darko iz cvijanovica je probao skinuti ali je izlizao pa je ista propisala ulje. U najgorem slucaju da bude morao mijenjati plocu s uljem i svjecicom izace nekih 800km + ruke. Preporuka za servis definitivno, kad se krene iz bara od hifine pumpe s desne strane kod ame pumpe je velika kuca/servis odma uz ulicu.
istu stvar ja radio na c220 cdi (2002) prije par godina.
izuzev toga mjenjac odlican (auto preslo 500k+ i dalje se u porodici vozi)
samo sto se tice odrzavanja sve mi radi becar u visokom
takodjer vise nego preporuka za njih
-
mirzet87sa
#4913 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ma nista strasno, kvar ko i svaki drugi. Da sam se prepao jesam, ruzno je iskustvo stati s autom, ni tamo ni vamo. Auto kao i mjenjac sluze dobro, ovo je prvi kvar u zadnje 3 godine, a ima 210k. Odrzavanje mjenjaca definitivno nastavljam kod momka kod kojeg sam auto ostavio, za sad sam prezadovoljan uslugom i cijenom.promaha wrote:
istu stvar ja radio na c220 cdi (2002) prije par godina.
izuzev toga mjenjac odlican (auto preslo 500k+ i dalje se u porodici vozi)
samo sto se tice odrzavanja sve mi radi becar u visokom
takodjer vise nego preporuka za njih
- corsa
#4914 Re: Pitamo Mehanicare ?
Drago mi je da si rijesio problem! 
-
Dzontra_Volta
#4915 Re: Pitamo Mehanicare ?
Može li višak motornog ulja (cca 1 cm iznad max.) uzrokovati paljenje "oil pressure fault" upozorenja? Upali se na sekund odmah nakon paljenja i to je to. Ne pali se u vožnji.
-
tempuser
#4916 Re: Pitamo Mehanicare ?
1 cm iznad Max bi moglo biti i do litar ulja, bez obzira na tu gresku prilicno steti motoru.Dzontra_Volta wrote:Može li višak motornog ulja (cca 1 cm iznad max.) uzrokovati paljenje "oil pressure fault" upozorenja? Upali se na sekund odmah nakon paljenja i to je to. Ne pali se u vožnji.
-
Dzontra_Volta
#4917 Re: Pitamo Mehanicare ?
Dobro, možda pretjerujem, recimo 6-7 mm (naravno, izbaciću taj višak, samo se nadam da se ta lapica neće više paliti).tempuser wrote:1 cm iznad Max bi moglo biti i do litar ulja, bez obzira na tu gresku prilicno steti motoru.Dzontra_Volta wrote:Može li višak motornog ulja (cca 1 cm iznad max.) uzrokovati paljenje "oil pressure fault" upozorenja? Upali se na sekund odmah nakon paljenja i to je to. Ne pali se u vožnji.
-
tempuser
#4918 Re: Pitamo Mehanicare ?
Racunaj da ti je na sipci izmedju max i min cca 1 lit ulja, sad mozes procjeniti koliko viska imas...
-
Dzontra_Volta
#4919 Re: Pitamo Mehanicare ?
Razlika između min. i max. na šipci je otpilike 4-5 cm.tempuser wrote:Racunaj da ti je na sipci izmedju max i min cca 1 lit ulja, sad mozes procjeniti koliko viska imas...
Je li moguće da se povećao nivo ulja zbog sistema sa DPF filterom, odnosno da se gorivo pomiješa jednim dijelom sa motornim uljem?
Koliko se sjećam, kad sam zadnji put provjeravao ulje, da je nivo bio na max., a nakon toga nije dosipano (osim ako kakvi gremlini nisu dosuli malo).
- ranger
#4920 Re: Pitamo Mehanicare ?
budi oprezan, sa vadjenjem ulja... bolje ispitaj zasto dize nivo ulja?
-
direstraits0078
#4921 Re: Pitamo Mehanicare ?
Moguće, HDI motori imaju problema s tim.Dzontra_Volta wrote:Razlika između min. i max. na šipci je otpilike 4-5 cm.tempuser wrote:Racunaj da ti je na sipci izmedju max i min cca 1 lit ulja, sad mozes procjeniti koliko viska imas...
Je li moguće da se povećao nivo ulja zbog sistema sa DPF filterom, odnosno da se gorivo pomiješa jednim dijelom sa motornim uljem?
Koliko se sjećam, kad sam zadnji put provjeravao ulje, da je nivo bio na max., a nakon toga nije dosipano (osim ako kakvi gremlini nisu dosuli malo).
-
mirzet87sa
#4922 Re: Pitamo Mehanicare ?
Evo auto preuzeo, kvara je bilo 890km i onih 150 od cvijanovicacorsa wrote:Drago mi je da si rijesio problem!
Preporuka i savjet za sve vozace/vlasnike mercedesa auto servis adi benz. Kad se ide od hifine pumpe u barama prema vogosci, s desne strane je AME pumpa odma tu uz ulicu je velika crvena kuca, ne moze se fuliti.
- amar1994
#4923 Re: Pitamo Mehanicare ?
ja znam da mazde sa DPF imaju problema sa tim, koje je auto u pitanju ?direstraits0078 wrote:Moguće, HDI motori imaju problema s tim.Dzontra_Volta wrote: Razlika između min. i max. na šipci je otpilike 4-5 cm.
to je vrlo lako moguce da poraste nivo ulja tj. gorivo koje se dodatno ubrizgava za spaljivanje cestica zavrsi u ulju. To je ulje za bacit kad se to desi
ja to redovno svake 2 sedmice pogledam, sigurnosti radi, jer se voza po gradu
-
Dzontra_Volta
#4924 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ovu info sam i dobio od prijatelja koji ima Mazdu.amar1994 wrote:ja znam da mazde sa DPF imaju problema sa tim, koje je auto u pitanju ?direstraits0078 wrote:Moguće, HDI motori imaju problema s tim.Dzontra_Volta wrote: Razlika između min. i max. na šipci je otpilike 4-5 cm.
to je vrlo lako moguce da poraste nivo ulja tj. gorivo koje se dodatno ubrizgava za spaljivanje cestica zavrsi u ulju. To je ulje za bacit kad se to desi![]()
ja to redovno svake 2 sedmice pogledam, sigurnosti radi, jer se voza po gradu
Kod mene je Citroen HDI, sa FAP filterom.
- corsa
#4925 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ma necu ja nista dirati dok sve radi. Ali dobro je da znam i za tog majstora za ne daj Boze!mirzet87sa wrote:Evo auto preuzeo, kvara je bilo 890km i onih 150 od cvijanovicacorsa wrote:Drago mi je da si rijesio problem!. Rucica mjenjaca je bila samo otisla, dok su mi u cvijanovicima sprzili elektroniku, izlizali navoj svjecice te vratili staru svjecicu nazad i ulje je bacalo na sve strane. Fulili su ulje, stavili neko od 13km "univerzalno" dok za ovaj mjenjac ide neko od 30-40km, nisam popratio sve
Kako on kaze, a vjerujem mu, sreca pa je prestao saltat, da nije s ovim uljem i curenjem na svjecici mjenjac bi komplet bio sprzen. Savjet @ corsa, pravac servis mijenjaj to ulje iz cvijanovica, jedino im je dihtung ispravan ostalo ne. Sve u svemu ja sam prezadovoljan, momak je auto zavrsio jos jucer, sto je manje od 24h ali od guzve je zaboravio javiti. U ovlastenom bih cekao 7 dana da stigne elektronska ploca, kod njeg je bila isti dan - nova
![]()
Preporuka i savjet za sve vozace/vlasnike mercedesa auto servis adi benz. Kad se ide od hifine pumpe u barama prema vogosci, s desne strane je AME pumpa odma tu uz ulicu je velika crvena kuca, ne moze se fuliti.