Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
armin_jocker

#4901 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

Ratarka wrote:odlican clanak! sad jedno mozda glupo pitanje, ali cu ga ipak postaviti jer nemam nikakvo iskustvo: sad sam sve odrezala, imam stabljike debljine dva prsta sa dosta plodova, ali ako stalno tako sve rezem, gdje ce biljka davati plodove za mjesec dana? kad se odreze vrh, da li se i tada eventualne bocne grane rezu?
i ponovo paprike.... otkinula sam prve cvjetice, iako na linku koji je armin postavio trebam tri, ali na ostalim su vec plodici (bili su i na ovim ali sam stisla zube). da li se ovo na dvije grane misli da se te dvije smiju dalje granati ili ne? ne kontam sistem sa paprikama, ali bas, bas ne kontam
Ni ja ne kontam paprike, nikako, al eto, borim se, otkini prvi cvijet, pa i na granama na racvama prve, nema veze sto su vec plodovi, otkini, vjeruj mi, ja sam se uvjerio kako se biljke razvijaju poslije toga, prosle godine nisam to radio, jesam samo prvi cvijet, plod, a dalje nisam, sad grane idu visocije, ima vise cvijetova .... ljepse su. To radim samo u plasteniku, i sa zutim paprikama, roge ne skidam to, na rogama samo prvi srednji cvijet ili plod. Problem mi je sad kako pincirati paprike, one unutrasnje grane, strah me da se ne pocnu susiti biljke, i opadati plodovi .... Ratarko, i meni je bilo zao skidati prve cvijetove i plodove male, ali vjeruj mi, biljke se bolje razvijaju, izgledaju cvrcse, i visocije ...
Ratarka

#4902 Re: Bášča

Post by Ratarka »

safran wrote:Ja jučer oplijevila prokulice, brokulu i raštiku i fino prikupila sve u kantu i na kompostište. Muž frezom prošao kroz paradajz i rasturio štir. Jučer pade ona kiša i zove me on jutros - kaže da mu se štir fino omladio i na oči raste. Samo onaj dio što sam ja počupala rukom stoji kako stoji. Ljudi moji šta je sa ovom godinom, sa korovom se ne može na kraj izaći. Mene više sve živo boli od čupanja štira iz cvekle, iz paradajza, paprika, gledam da ga počupam prije nego procvjeta ali cvijet se formira i na onom visine 5-6 cm. A sad su krenule i one puzavice - opkolile mi buraniju, ne vidim više šta je puzavica šta buranija. Fino mi dođe da se Herkulesa uhvatim pa od lista do lista.
da si buraniju kako ja posijala nepravilno u redove umjesto u kuce, sad bi ti tu bila suma pa ne bi vidjela puzavice svakako :P
salu na stranu, igrom slucaja sam sada stalno u basti, nevjerovatnom brzinom razne vrste korova rastu, danas sredim jedan dio, do kraja sedmice dodjem do kraja basta i ponedeljak idem ponovo. plastenik ispade mala maca u odnosu na ovo vani, a kako je vama sa vise zemlje necu ni da mislim
Ratarka

#4903 Re: Bášča

Post by Ratarka »

kerima1

#4904 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Neka meni mojih paprika u vis i u grane,ne odrezala ga ja nista dusa me boli na samu pomisao,jakamoli da rezem. :lol:
safran

#4905 Re: Bášča

Post by safran »

Ratarka wrote:odlican clanak! sad jedno mozda glupo pitanje, ali cu ga ipak postaviti jer nemam nikakvo iskustvo: sad sam sve odrezala, imam stabljike debljine dva prsta sa dosta plodova, ali ako stalno tako sve rezem, gdje ce biljka davati plodove za mjesec dana? kad se odreze vrh, da li se i tada eventualne bocne grane rezu?
i ponovo paprike.... otkinula sam prve cvjetice, iako na linku koji je armin (ili je neko drugi, sorry ako grijem ko je postavio) postavio trebam tri, ali na ostalim su vec plodici (bili su i na ovim ali sam stisla zube). da li se ovo na dvije grane misli da se te dvije smiju dalje granati ili ne? ne kontam sistem sa paprikama, ali bas, bas ne kontam
Sada negdje do kraja augusta samo zaperke skidaj i donje listove - ispod prvih plodova. Vrh režeš tek krajem sezone - nekad krajem augusta ili čak početkom septembra - u suštini tada treba odrezati sve grane na kojima se formiraju cvjetovi kako bi se spriječilo formiranje novih plodova a omogućilo dozrijevanje postojećih.
A paprikama ja samo skidam zaperke kao i paradajzu, pincnem poneki cvijet i to je to. Fine budu.
Ove godine sam samo zaperke skinula jer se cvjetovi tek stidljivo pojavljuju.
Ratarka

#4906 Re: Bášča

Post by Ratarka »

safran wrote:
i ponovo paprike.... otkinula sam prve cvjetice, iako na linku koji je armin (ili je neko drugi, sorry ako grijem ko je postavio) postavio trebam tri, ali na ostalim su vec plodici (bili su i na ovim ali sam stisla zube). da li se ovo na dvije grane misli da se te dvije smiju dalje granati ili ne? ne kontam sistem sa paprikama, ali bas, bas ne kontam
Sada negdje do kraja augusta samo zaperke skidaj i donje listove - ispod prvih plodova. Vrh režeš tek krajem sezone - nekad krajem augusta ili čak početkom septembra - u suštini tada treba odrezati sve grane na kojima se formiraju cvjetovi kako bi se spriječilo formiranje novih plodova a omogućilo dozrijevanje postojećih.
A paprikama ja samo skidam zaperke kao i paradajzu, pincnem poneki cvijet i to je to. Fine budu.
Ove godine sam samo zaperke skinula jer se cvjetovi tek stidljivo pojavljuju.
ma ja ne vidjoh jos nikakve zaperke, sve paprike mi imaju glavnu granu i jos tri-cetiri, pa se onda dalje racvaju.... a cvjetova ima dosta, plodica malih isto. a vani je stanje drugacije, u samo feferoni ludacki rastu, ali njima nista ne skidam, mumin nije pricao o kidanju bilo cega pa ja ne diram. baburama i slonu sam skinula prve pupoljke, ali ja ti draga tu zaperke ne nadjoh!
safran

#4907 Re: Bášča

Post by safran »

Ovo za zaperke se odnosi na paradajz. Kako reče na početku "odličan članak" ja sam mislila da ti pitaš prvo za paradajz a onda za papriku.
Ratarka

#4908 Re: Bášča

Post by Ratarka »

safran wrote:Ovo za zaperke se odnosi na paradajz. Kako reče na početku "odličan članak" ja sam mislila da ti pitaš prvo za paradajz a onda za papriku.
razumjela sam da govoris o paradajzu :) ali jis uvijek mi nije jasno gdje ce da radja ako sve skidam......
kandelabar

#4909 Re: Bášča

Post by kandelabar »

Ja imam u plasteniku nekih 25 struka paprike od toga pola su zelene roge,a pola neke žute..Ove zelene su mi već krenule na 3-4 rodne grane i brze rastu u odnosu na zute,imaju i dosta sitnih listića ne znam jesu li to ko tićevi u paradajza al nisam dosad kidao nista ni cvjetove ni listove po meni ako se ne utvrdi dobro bolje nista ne dirati jer i u literaturi cesto su slikice neke male i dovode do zabune..Imao sam problema malo sa lisnim ušima koristio sam malo žaru al nije pomoglo pa sam odustao negdje sam procitao da moze na ruzama se skinut biljne uši sa 2-3 cigarete u 1l vode koja odstoji 24h kao poprskat al nisam primjenjivao na paprikama..
Mu'min

#4910 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Ratarka wrote:a vani je stanje drugacije, u samo feferoni ludacki rastu, ali njima nista ne skidam, mumin nije pricao o kidanju bilo cega pa ja ne diram. baburama i slonu sam skinula prve pupoljke, ali ja ti draga tu zaperke ne nadjoh!
Veli jedan poznanik koji se bavi uzgojom u plastenik da paprike (pošto gajim vani, na otvorenom) uopće ne diram.

A što se tiče čilija ja ništa ne diram, samo nekad koji list otkinem ako je čudan ili u sredini previše gusto.
safran

#4911 Re: Bášča

Post by safran »

kandelabar wrote:Ja imam u plasteniku nekih 25 struka paprike od toga pola su zelene roge,a pola neke žute..Ove zelene su mi već krenule na 3-4 rodne grane i brze rastu u odnosu na zute,imaju i dosta sitnih listića ne znam jesu li to ko tićevi u paradajza al nisam dosad kidao nista ni cvjetove ni listove po meni ako se ne utvrdi dobro bolje nista ne dirati jer i u literaturi cesto su slikice neke male i dovode do zabune..Imao sam problema malo sa lisnim ušima koristio sam malo žaru al nije pomoglo pa sam odustao negdje sam procitao da moze na ruzama se skinut biljne uši sa 2-3 cigarete u 1l vode koja odstoji 24h kao poprskat al nisam primjenjivao na paprikama..
Ja sam prošle godine pokusno skinula tićeve sa paprika (rastu isto kao kod paradajza) i stvarno je bilo učinka. Nisam skidala terminalni cvijet. Ako ništa stabljika je bila puno prozračnija, jača a urod je bio bolji nego ikad (ali to je povezano i sa prosječnim temperaturama prošle godine). Isto sam uradila ove godine. S obzirom da su tvoje paprike u plasteniku gdje je uvijek povećana vlaga preporučujem ti da te tićeve ukloniš. Ili probaj kao Armin prošle godne - na pola ukloni pa prati razvoj situacije. Svakako stalno pomalo eksperimentišemo.
Biljne uši moraš nečim skinuti - pocuclaće ti biljku. Ne znam kako si primjenjivao žaru ali kad je koristiš kao insekticid ne koristiš fermentiranu već je namočiš puno kraće (6-8 sati). Ja sam prošle godine spasila rotkvice žarom - kompletne grane sam namakala u kanti a onda prskala tako što umočim granu žare i njom prskam direktno po biljci.
Osim duhana (to sam ja pisala) koji jeste učinkovit kerima napisa da je vodom u kojoj je odstajalo nekoliko čehna bijelog luka rastjerala biljne uši sa cvijeća. Ovo zadnje nisam probala.
Jesi li riješio gljivice na paradajzu?
safran

#4912 Re: Bášča

Post by safran »

Ratarka wrote:
safran wrote:Ovo za zaperke se odnosi na paradajz. Kako reče na početku "odličan članak" ja sam mislila da ti pitaš prvo za paradajz a onda za papriku.
razumjela sam da govoris o paradajzu :) ali jis uvijek mi nije jasno gdje ce da radja ako sve skidam......
Sve dok ne diraš terminalni cvijet glavno stablo raste u visinu. Čak i ako ga slučajno otkineš - ne sekiraj se - paradajz je pravi divljak, formiraće u blizini zaperak koji će, ako ga ne otkineš, preuzeti ulogu glavne grane i odeeeeeee
Mu'min

#4913 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Tako sam ja safran presjekao sadnicu paradajza na pola zbog plemenjače i ostalo mali tić na vrhu stabljike.
Za 5 dana tić izrastao za 30-ak cm i već vodi sadnicu.
Paradajz je fakat divlja biljka.
hrastov žižak

#4914 Re: Bášča

Post by hrastov žižak »

i kod mene se nekim čudom desilo da su kod nekoliko "crnih šljiva" nekim čudom nestale glavne grane i ostali samo bočni listovi, a ja fakat to nisam diro :-) reko, hajd, izbiće neki zaperak i nek bude glavne grana.
kandelabar

#4915 Re: Bášča

Post by kandelabar »

Jesi li riješio gljivice na paradajzu?
trazio sam 2 sredstva u apotekama medjutim nisam mogao naci daconil i orvit pa sam tako malo pričo sa ljudima koji drze plastenike(jadikovo :) ) i jedan komsija mi je dao da napršćem zove se switch pa vidjet cu malo mi je ko zelenije sad prema vrhu ili mi se cini..
safran

#4916 Re: Bášča

Post by safran »

Ma da, sad samo možeš pratiti stanje novih listova. Ako je infekcija suzbijena onda mislim da bi bilo dobro inficirane listove odrezati, iznijeti iz plastenika i spaliti.
Ratarka

#4917 Re: Bášča

Post by Ratarka »

danas je muz kod prijatelja u plasteniku vidio paradajz bez ijednog jedinog ploda, krastavice odlicne i paprike sa vec velikim plodovima. e sad ja to povezujem sa propuhom. paradajz voli prozracno koliko sam shvatila, sto bi se slozilo sa mojim obiljem plodova. paprika voli toplo, kod mene joj i nije toliko toplo jer se nalazi na direktnom propuhu, pa ima maaaale plodice. krastavac je kod mene samo na dijelu gdje je sasvim zaklonjen procvjetao i dao par zametaka, a sve sto je na propuhu je na fazi dva lista. sve se isto zalijeva i isto njeguje.
moze li biti a mi je procjena ok i da on ima jednostavno topliji plastenik? ili ja prozracniji? jer ako je to razlog, onda znam gdje sta da sadim sa ovim sto imam iduce sezone!
zijad_e

#4918 Re: Bášča

Post by zijad_e »

Ja sam odrezao sve listove paradajza do prvih plodova ili cvatova, bilo mi je zao ali interesantno da su mi prvi cvatovi odnosno plodovi tek iznad 40 cm. Da sam imao mobitel uslikao bih jedino ako hocete veceras da izbacim slike?
eluna

#4919 Re: Bášča

Post by eluna »

eluna wrote:Inace

BOSANSKI IRIS - BOSANSKA PERUNIKA
Cvate u maju i junu, a spada u ugrozene i ranjive vrste - uspjela sam sa luvade prenijeti 3 komada u lijehu, nikli su ove godine (prenos je bio proslo ljeto ), nisam idka na planinu pa ne znam da li su cvali, ali nadam se da ce dogodine biti ok, jer ih opet na jesen moram prenjeti u svoj stan

Podatke o ovom prekrasnom cvijetu nacu cete na 300 oj strani knjige Biljke planina bosne i Hercegovine

http://www.nparkovi.me/sajt/images/stor ... sanska.jpg

Image
evo ga sa slikom ...... prekrasan cvijet :)
Senći

#4920 Re: Bášča

Post by Senći »

zijad_e wrote:Ja sam odrezao sve listove paradajza do prvih plodova ili cvatova, bilo mi je zao ali interesantno da su mi prvi cvatovi odnosno plodovi tek iznad 40 cm. Da sam imao mobitel uslikao bih jedino ako hocete veceras da izbacim slike?
Nemoj pitat za sliku samo stavi mislim da nikom nije mrsko pogledati sliku.
kandelabar

#4921 Re: Bášča

Post by kandelabar »

safran wrote:Ma da, sad samo možeš pratiti stanje novih listova. Ako je infekcija suzbijena onda mislim da bi bilo dobro inficirane listove odrezati, iznijeti iz plastenika i spaliti.
tako sam i ucinio pretpostavljam sad da ce mi brze uzreti paradajz jer nece imati listova da mu pravi hladovinu al eto vidjet cemo pustit cu ga sad do jedno 6-7 cvatne grane i ako vidim da plodovi se ne budu formirali kako treba onda znaci da je infekcija uzela maha..,a kako se postavljaju slike da bude ovdje na klix,a ne preko nekog linka ?? vidim ima ova opcija IMG
kerima1

#4922 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Ja ne zna sta je ovo mom paradajzu,izrastao metar i nesto,sima debela sve ok,a ploda tu i tamo pokoji. :!: Ima li ko slican problem i sta bi molgo biti uzrok hladnoca ili...

evo nesto korisno: http://www.scribd.com/doc/144371046/otpad
safran

#4923 Re: Bášča

Post by safran »

kerima1 wrote:Ja ne zna sta je ovo mom paradajzu,izrastao metar i nesto,sima debela sve ok,a ploda tu i tamo pokoji. :!: Ima li ko slican problem i sta bi molgo biti uzrok hladnoca ili...

evo nesto korisno: http://www.scribd.com/doc/144371046/otpad
vidiš - ja se manje čudim tvom paradajzu koji nema ploda nego mom koji ima prilično plodova. Naime, prilično su hladne noći pa bi bilo normalno da cvjetovi otpadnu. Čini mi se da sam negdje pročitala da temperatura tokom noći treba biti minimalno 18 C kako bi se plod održao.
safran

#4924 Re: Bášča

Post by safran »

[quote="kandelabar"
tako sam i ucinio pretpostavljam sad da ce mi brze uzreti paradajz jer nece imati listova da mu pravi hladovinu al eto vidjet cemo pustit cu ga sad do jedno 6-7 cvatne grane i ako vidim da plodovi se ne budu formirali kako treba onda znaci da je infekcija uzela maha..,a kako se postavljaju slike da bude ovdje na klix,a ne preko nekog linka ?? vidim ima ova opcija IMG[/quote]
Ja znam samo ovu varijantu preko imageshack - tamo napraviš accnt ubacuješ slike a onda ti on generira linkove za forum.
Infekciju ćeš brzo primijetiti na novim listovima - tj. ako nije suzbijena. Inače, samo nastavi sa uklanjanjem zaperaka i standardnim održavanjem. Nemoj sada da štediš listove kako bi nadoknadio ošišane jer će ti rezultat biti gusta krošnja koja zadržava više vlage što opet pogoduje gljivicama. I zrači plastenik i ja mislim da će to biti OK.
Ratarka

#4925 Re: Bášča

Post by Ratarka »

kerima1 wrote:Ja ne zna sta je ovo mom paradajzu,izrastao metar i nesto,sima debela sve ok,a ploda tu i tamo pokoji. :!: Ima li ko slican problem i sta bi molgo biti uzrok hladnoca ili...
kakva ti je situacija sa insektima? vjetrom? bilo kakvim "izvorom" oprasivanja? onako laicki, jedino to vidim kao potencijalni uzrok... kod mene plastenik nije bas mjerodavan, u njemu ima povelikih plodova i to dosta, kako sam osisala tako su jos i narasli, ali ima i vani i plodova i otpalih cvjetic, tako d mi je stanje vrlo saroliko :)
Post Reply