nuruka36 wrote:meni se u posljednje vrijeme vrti po glavi ideja kupovine nekretnine u Turskoj
Da u kratkim crtama napišem zašto sam se odlučio da kupim nekretninu(e) u turskoj.
Helem, budući da sam prvo upoznao njemačke turke kojima sam blago rečeno razočaran(čast izuzecima), logično da sam imao loše mišljenje i o samoj turskoj.
I haj, natjeram se da odem. Kratko rečeno, sve što njemački turci nisu, oni u turskoj jesu.
Idem i dalje i kažem, sve što mi bošnje uključujući i sebe nismo, turci jesu.
Kulturni, čisti, susretljivi, strpljivi, itd.
Bursa je prelijep grad. Čist, zelen. Vjeruj da me bilo sramota baciti opušak, jer bi moj bio prvi na zemlji.
Bursa se masovno izgrađuje. Čak ruše zgrade stare 15-ak godina i grade nove, ultra moderne.
Sav taj stambeni bum prati izgradnja infrastrukture.
Grade se ceste sa tri trake i sl.
Trebam li napominjati da za tih par dana nisam vidio nijednu rupu u asfaltu?!
Bezbroj vidikovaca u podnožju uludaga sa kojih bursu vidiš kao na dlanu.
Isto tako, najpoznatija turska skijališta na samoj planini uludag.
Stari grad je prelijep sa džamijama i turbetima prvih sultana, kao i nezaobilaznim sebiljom kojeg su napravili u čast bratskog sarajeva.
Da dodam da u samom gradu ima veliki broj bošnjaka od kojih neki još uvijek govore naš jezik
Isto tako, odlična povezanost sa istanbulom, kako morskim, tako i cestovnim saobraćajem.
Dakle, iz burse u istanbul stigneš za neki satić vožnje.
Nema policije koja je tu da ugrabi koju marku.
Turci ne fermaju znakove ograničenja brzine nego voze onoliko koliko misle da je ok

Ako je ograničenje 100, voze između 130 i 150. I svi tako
nuruka36 wrote:Postoje li kod nas agencije kod kojih se moze raspitati i eventualno na kraju pazariti, tek toliko da se smanji rizik.
Ne znam. Kao što rekoh, imam prijatelje plus nešto famelije i oni će se pobrinuti za pojedinosti.
Moje je da iskeširam za stan.
Takođe planiram kraj mora, naselje mudanya.
Osim toga, razmišljam i o manjem stanu u kušadasiju koji mi se takođe svidio jer je prelijep a ipak pošteđen masovnog turizma.