1) Stimulus bi vjerovatno gurao i Bush, ali McCain ne bi.ahuseino wrote:Sve to stoji sto ti nabrajash, ali vidi:jeza u ledja wrote:Sta je CFR? Fudbalski klub iz Cluja?zonbirile wrote:hajde boni,nismo zaboravili ko je šta pisao u onoj izbornoj histeriji,mic po mic,dođe Huso gdje mu je i mjesto.Jedan u nizu bezveznjaka,eksponiranih lutaka CFR,trilaterale i slično.
Obama radi ono za sta se zalagao u kampanji.
1) Progurao je 'stimulus',
2) gura reformu zdravstva,
3) progurao je slanje dodatnih vojnika u Afganistan i povlacenje iz Iraka,
4) progurao je slanje pomirljivih poruka Iranu i islamskom svijetu,
5) usprotivio se uspostavljanju izraelskih nelegalnih 'settlements',
6) gura energy bill (karbonski krediti i to),
7) da ne govorim o nizu ljudi koje je postavio u vladine agencije i 'ministarstva' koja trebaju pretrpiti najvise promjena (izuzev 'ministarstva' odbrane),
ubacio je sudiju Sotomayor.
9) Sta je on to govorio, a da sad ne radi? Evo nek mi ahuseino odgovori posto se on vise razumije.
Svi problemi na koje on nailazi su uglavnom radi interesa lobija koji ne uticu na njega vec na njegove (demokratske) senatore i poslanike.
1) 'Stimulus' bi progurao i Bush - t.j. krenuo je sa Bushem jer je dizajniran da spasi Wall St, NE Main St... Iako je pod false pretense.
2) Gurache i dalje, a vidichemo dokle... i sta che ispast' od svega ovoga. Iz (moje) priche sa nekim lobistima koji se protive, njihov je stav da che prochi vrlo malo... ali otom po tom (primjer: kod mene u MA, vech par godina imamo mandatorno osiguranje pod prijetnjom taxane kazne, tako da na papiru pise da samo 2% nije osigurano u Massachusetts, a to sto je limit da dobijesh state subsidy smijeshan tako da ga siromashni u pravom smislu i dalje ne mogu lako dobiti, ili da su ti jeftini planovi presmijeshni sto se tiche coverage-a ili copay-a - samo te brojke ne pishu na papiru) Mitt Romney (bivshi guverner) je to pokrenuo, mislim vishe kao uvlaka insurance industriji, a D. Patrick zavrshio i predstavlja kao social progress.
3) Irak i Afganistan - sta se promijenilo - i dalje smo tamo, idemo dublje u Afganistan da, sta, pomognemo tamoshnjem stanovnishtvu? Ja mislim da bi i Bush do sada, pod pritiskom kongresa, gledao da se vadi iz srednje-istochnjackih govana. Dosho covjek odradio, instalirao Halliburtone, i do sada bi i on gledao kako da uziva iz daleka. Ovako ima dodatni bonus, ne mora se on zajebavati sa povlachenjem.
4) Pruzanje ruke Islamskom svijetu - super, to mu je poruka tokom kampanje bila... ali sta se odradilo?
5) Mahanje prstom Izraelskim naseobama - super... ali sta se odradilo?
6) Energy bill - super... koliko ja chujem u industriji ima vishe grants-a za alternative energy. Ovdje mislim da i ima nekog uchinka.
7) Postavljanje ljudi - vidjechemo, ne osjetim da se puno uradilo, a specijalno mi se ne svidja originalna Clintonova ekonomska garnitura koja je u stvari i pokrenula sav ovaj de-regulacijski mess. Sache nas oni izvuchi? Ovo nikako nije smjeo.
Sotomayor - super, mozda che biti josh liberala uskoro - samo ovo nije nikakav uchinak.
On radi stho je govorio vishe/manje. Samo ja gledam bottom line, odnosno STA SE PROMJENILO ili STA JE PROMIJENILO TOK ( a da ne bi pod inercijom nastavilo).
Stimulus bi se nastavio ko god da je na vlasti, samo vjerovatno onih 25 b$ republikanci ne bi dali auto industriji (u kontrastu na 700b$ za Wall St.)
GITMO se josh nije zatvorio.
Vojska je josh uvijek na Srednjem Istoku (i ostache josh decenijama).
2) Znam za Massachussetts sistem. Kurcu ne valja. Znam da malo po malo skidaju stavke iz reforme pod uticajem lobista, ali to nije do Obame. S pratkicnog stanovista bolje ista nego ista, zar ne? Vjerovatno ce reforma zdravstva ici u fazama. Dvije trecine Amera to zeli. No opet da ponovim, znas i sam da se reforma krnji zbog 'blue dogs' i slicnih, a ne zbog Obame.
3) Koliko znam Obama se zalagao za povlacenje iz Iraka i slanje pojacanja u Afganistan. Je li se to radi ili ne? Koliko mi je poznato lagano povlacenje iz Iraka je pocelo.
4) A sta treba da se odradi? Pruzena im je ruka u vidu miroljubivih rijeci, neka bolja saradnja ce pricekati.
5) Sto se tice Izraela, ni tokom kampanje ih nije bas kudio. Kad se sastao nedavno sa onom dvojicom bilmeza odande to je bio jedan od uslova koje je postavila SAD, mozes to pronaci u novinskim clancima. Sta to znaci? Mozda nista, ali tako je izjavio.
6)..
7) Postavio je likove poput Stevena Chua, za Sekretara Energetike. Postavio je Jane Lubchenco za direktoricu NOAA.
Ima jos tu sitnica koje svako malo cujemo pa zaboravimo. Nekih vijesti o pravima zena na izbor, pravima homoseksualaca, reformama skolstva....Generalno klima se drasticno promjenila.
Ja ne znam sta si ti ocekivao, al ono stvarno? Nije Obama Kucinich.
Samo ti budi kritican, ali znaj da pravi liberal nikad nece moci postati predsjednik SAD, barem ne u narednih X decenija.
Pravi problem u Americi su lobiji.