Kosarkaska reprezentacija BiH

Košarka u BiH, NBA liga, NLB liga, Euroliga,...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
kakavdanakneiskustvu

#4901 Re: Reprezentacija BiH

Post by kakavdanakneiskustvu »

http://www.radiosarajevo.ba/novost/1249 ... dar-veliki

Piše: Emir Imamović za Radiosarajevo.ba

Igrom slučaja, spletom okolnosti i tome slično, prijenos utakmice košarkaških reprezentacija Litvanije i Bosne i Hercegovine, gledao sam na Radio televiziji Srbije. Jedan od komentatora je, negdje krajem treće četvrtine, možda početkom četvrte, nije nimalo važno, rekao: „Aco Petrović vjeruje da je nakon svega zaslužio i malo sreće“. I imao je pravo... Samo što Petrović tu zasluženu sreću nije dobio.

Miroslav Ćiro Blažević, otac svih čudnih teorija, ima običaj reći da ta jebena sreća dođe sama kada se sve drugo – Ćirinim, samo njemu razumljivim jezikom kazano: rekuperacija, galvanizacija, dodavazacija... – složi. Aleksandru Petroviću se ništa nije složilo, svakako ne samo od sebe. Sve što je trebalo, složio je, stvorio, uredio, pripremio on. Sreća, vidjeli smo, nije došla. Zadržalo je na putu, zbog bosanskohercegovačkog pasoša valjda.

Selektor košarkaške reprezentacija BiH, ima pravo biti razočaran. Mi nemamo. Mi smo se kao mirni, pokorni, tihi, apatični građani ugradili svim svojim kapacitetima u nered u kojem je on napravio tim sposoban pobijediti polufinalistu prošlog Evropskog prvenstva, ekipu Makedonije, postjugoslavensku reprezentaciju kojoj su predviđali borbu za medalje u Sloveniji, dakle Crnu Goru i, na kraju, Litvaniju, selekciju države čiji Košarkaški savez vodi niko drugi nego Arvidas Sabonis i u kojoj sva djeca prvo počnu trenirati košarku, pa tek ako nemaju dovoljno dara, idu na fudbal, rukomet, šah, pikado, atletiku ili na posao.

Njegova, a naša
„Ja možda nisam najbolji trener na svijetu, ali srce koje sam dao ovoj ekipi je ogromno“, izjavio je Aco nakon nedovoljne pobjede u posljednjoj utakmici grupne faze Eurobasketa u Sloveniji. Za razliku od ostatka svijeta, od zemalja u kojima su posvećenost, znanje i želja da se nešto napravi, dovoljni za rezultat, u Bosni i Hercegovini je svaki, ali svaki uspjeh u bilo čemu, posljedica iracionalnosti onoga ko ga je ostvario: čudo na kvadrat, kako je to, nekim drugim povodom, rekao Danis Tanović.

Aleksandar Petrović je za našu košarku ono što su za nogomet Baka Slišković, Fuad Muzurović, Ćiro Blažević i Safet Sušić, ali u jednom. Ta njegova, a naša reprezentacija, zbilja jeste reprezentacija Bosne i Hercegovine, sastavljena nakon godina u kojima smo povjerovali da imamo više atomskih fizičara nego punoljetnih muškaraca koji znaju koliko koraka ima dvokorak, tim koji je prvo morao podsjetiti da uopće postoji, u kojeg se vjeruje i koji, vidjeli smo, zna da igra. Onako kako je, dakle, Baka u nacionalnu selekciju doveo sve što u njoj može i treba igrati, bez obzira na famoznu nacionalnu pripadnost; pa onako kako je Muzurović skupio rasutu ekipu, kojoj je Ćiro zatim vratio duh, a Pape je doveo u red; e tako je Aco za dvije godine od rođenih gubitinika napravio tim sposoban da protiv Litvanije dođe do plus petnaest razlike i, zbog kašnjenja sreće, ne ostane na magičnoj liniji od deset koševa viška.

Zapravo, Petrović je sastavio, uigrao, uozbiljio našu najbolju košarkašku reprezentaciju od neovisnosti, a to što nije prošao u drugi krug takmičenja, o njemu i njima, ne govori ništa loše. Ovih dana, samo prije dvadeset godina, košarkaška reperezentacija Bosne i Hercegovine, koju su sa klupe vodili Mirza Delibašić i Ibrahim Krehić, je ušla u četvrtfinale Eurobasketa i na kraju zauzela osmo mjesto u Evropi. Ako ćemo pravo, i nije to bila reprezentacija BiH, već ono što je nama ostalo u raspadu Jugoslavije i njene košarke. Sabahudin Bilalović, Mario Primorac, Samir Avdić, Senad Begović, Gordan Firić, Emir Mutapčić, Emir Halimić, Adis Bećiragić, Ilijas Mašnić i Samir Selesković, nisu samo rođeni u toj, pokojnoj državi, već su njoj formirani i formatirani kao košarkaši. Oni su, je li, izašli iz ozbiljnog sistema u kojem su se basketom bavili Rusmir Halilović, Boša Tanjević, Mirko Novosel, Duda Ivković, Vlado Đurović... Iz sistema zahvaljujući kojem je BiH imala prvog evropskog prvaka u muškoj košarci sa ovih prostora i jedinog ženskog (Jedinstvo Aida), iz kojeg je, recimo, Samir Cviko Avdić stigao do mjesta prvaka svijeta sa juniorskom reprezentacijom, a Mirza Delibašić otišao da prvi dobije nadimak kojeg će kasnije u istom klubu, Real Madridu, preuzeti mlađi od dva Petrovića – Dražen.

Hajmo malo...
Istina, bilo je poslije velikih večeri našeg basketa, no i u njima su to da znamo nešto o košarci pokazivali produkti famozne jugoslavenske škole: Nenad Marković, Gordan Firić, Samir Lerić, Dževad Alihodžić, Damir Mršić... Znalo se, tako, desiti da pobijedimo Hrvatsku ili Litvaniju u kvalifikacijama, odemo na neko prvenstvo i tamo, kao pravi turisti, ostanemo koliko treba za tri poraza u nizu. Bolje i nije moglo biti: igrači su jeli po grilovima, spavali u autobusima, a treneri uzimali time out da im kažu: „Hajmo malo, pička mu materina“.

Aleksandar Petrović nas je podsjetio da, jednostavno, nismo predodređeni da budemo najgori.

Njegov tim je ozbiljno prošao kvalifikacije, na prvenstvu ostvario tri velike pobjede, a on je, i kada razbija reklame i kada ljubi drugog najvećeg Mirzu naše košarke, izgledao, djelovao kao neko ko zna i kome je užasno stalo do onoga što radi.

Nakon Ace, kada god otišao od nas, više ništa neće biti isto. Sa ovim, njegovim timom, se može samo bolje. Osim ako, opet, ne nađemo nekog genija sposobnog da pokvari givikt. I unazadi Teletovića, Đedovića, Wrighta, Kikanovića, Stipanovića, Gordića,Sinanovića, Peršića, Šutala, Bavčića, Mašića i Pašalića – košarkašku reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Tim Aleksandra Petrovića.
dječak sa šibicama

#4902 Re: Reprezentacija BiH

Post by dječak sa šibicama »

kakavdanakneiskustvu wrote:gdje igraju ta braća bender?
Akademija Vujcic/KK Split, ali nece oni tamo jos dugo, velika je potraznja za njima a KK Split ne zna ni hoce li prezivjeti.

Klub je u kurcu, a ima nekoliko fantasticnih talenata (Benderi, Ante Zizic mladji brad poznatijeg Andrije, Toni Katic je vec u Sirokom, Paolo Marinelli u Olimpiji Ljubljana od ovog ljeta, itd) , medjutim kad nema para, slijedi rasprodaja igraca.

Stariji Ivan je uz Hezonju najveci talent Hrvatske u godistu 1995. (Hezonja je najveci talent Evrope ne samo u tom godistu) a nije mala konkurencija jer su i bez njih dvojica (ozljede) ovog ljeta Hrvati uzeli srebro na EP U-18 (uzeli i U-16 zlato prije dvije godine, ali tada sa Hezonjom i Benderom), sa dvojicom igraca u top postavi prvenstva, plej Marinelli i najbolje krilo prvenstva, Domagoj Bosnjak (jos jedan koji je izabrao Hrvatsku, s obzirom da je igrac Sirokog).

Ima i BiH u tom godistu svoje adute, prije svih Nedim Buza, jedan od rijetkih BiH igraca koji je u toj dobi vec NBA prospekt. Decko sa sjajnim sutom sa distance, ali mora popraviti tehniku, i posebno igru u odbrani. To mu je najveca mana, a bez dobre odbrane, nema NBA karijere.
Onda i Sulejmanovic, ali ja ne znam za koga ce on na kraju igrati. Solidan talent.

Dragan Bender je jos veci talent od brata, dvije godine mladji i jedan od najvecih talenata Evrope u godistu 1997. Ja sam ga gledao, i odusevljen sam, momak sa 16 godina visok ko bandera a koordinacija ruku i pokreta ko kod beka. Tip igraca za cest triple double, jer i zabija, i skace, i asistira.
Trenutno su on i Ante Zizic na probi u Maccabiu, po zadnjim vijestima potpisace za izraelskog velikana jer ih Maccabi prati vec vise od godinu dana.

Sto se tice BiH talenata u ovom godistu, prvo bih spomenuo Omeragica koji je godinu stariji, ali nastupa za Spaniju. Ja ne znam sta ce biti kad napuni 18, hoce li nastaviti za njih ili ce za BiH.
U devedeset sedmom godistu najveci BiH talent je Nedim Djedovic, krilo, bek suter po potrebi, veliki potencijal. I naravno Alija Piric.
matematicar_teski

#4903 Re: Reprezentacija BiH

Post by matematicar_teski »

cro ce imati ekipu za vicesampiona svijeta/ olimpijade za 5 god,protiv amerike nemaju sanse
Bender mladji je bolji u svom godistu i od drazena, pa cak i vlade, moguce najbolji igrac balkana svih vremena da bude
It_is_a_Leclerc

#4904 Re: Reprezentacija BiH

Post by It_is_a_Leclerc »

matematicar_teski wrote:cro ce imati ekipu za vicesampiona svijeta/ olimpijade za 5 god,protiv amerike nemaju sanse
Bender mladji je bolji u svom godistu i od drazena, pa cak i vlade, moguce najbolji igrac balkana svih vremena da bude
:lol: :lol:
Comrad

#4905 Re: Reprezentacija BiH

Post by Comrad »

matematicar_teski wrote:cro ce imati ekipu za vicesampiona svijeta/ olimpijade za 5 god,protiv amerike nemaju sanse
Procitaj naslov teme. :roll:
dječak sa šibicama

#4906 Re: Reprezentacija BiH

Za ono prvo moras biti nostrodamus :D nisam bas siguran, ali ce imati odlicnu ekipu sa Saricem, Hezonjom, Mazalinom, bracom Bender i ostalima. Ekipa za vrh Evrope svakako.

Ovo drugo je isto za nostrodamusa :D

imace i BiH odlicnu ekipu, konacno se nesto radi sa tim djecacima, ovi prostori su nepresusan izvor talenata, samo treba tu djecu iskolovati za kosarku. Steta sto nam propada dosta talenata, ne radi se sa njima kako treba, tek je Siroki poceo raditi na pravi nacin, sad i Spars. Jel tamo Rusmir Halilovic? ili jos vodi RIN, cudi me da on ne proizvodi kosarkase, on je u Jugoslaviji bio jedan od najboljih "proizvodjaca", tako je bar bilo nekada.
matematicar_teski

#4907 Re: Reprezentacija BiH

Post by matematicar_teski »

dječak sa šibicama wrote:
Za ono prvo moras biti nostrodamus :D nisam bas siguran, ali ce imati odlicnu ekipu sa Saricem, Hezonjom, Mazalinom, bracom Bender i ostalima. Ekipa za vrh Evrope svakako.

Ovo drugo je isto za nostrodamusa :D

imace i BiH odlicnu ekipu, konacno se nesto radi sa tim djecacima, ovi prostori su nepresusan izvor talenata, samo treba tu djecu iskolovati za kosarku. Steta sto nam propada dosta talenata, ne radi se sa njima kako treba, tek je Siroki poceo raditi na pravi nacin, sad i Spars. Jel tamo Rusmir Halilovic? ili jos vodi RIN, cudi me da on ne proizvodi kosarkase, on je u Jugoslaviji bio jedan od najboljih "proizvodjaca", tako je bar bilo nekada.
pa naravno da cemo i mi imati ekipu da redovno budemo ucesnici SP, mozda jednom i do medalje na EP

gacic(gordic,aleksic), djedovic(buza,hadzic),djedovic(vrabac),sulejmanovic(teletovic?,piric,sehic),Juka(kikan)
El_comadante

#4908 Re: Reprezentacija BiH

Post by El_comadante »

vjerujem da čemo za 2-4 godine imati solidnu ekipu i napravi dobar rezultat na EP i možda se konačno plasirati na SP. imamo dobar kostur ekipe plus ovi mladi koji če stasati i taman da imamo i dobru petorku a i široku klupu... tako da sam ja optimista
hrastov žižak

#4909 Re: Reprezentacija BiH

Post by hrastov žižak »

Češ da ti prodam pravopis za petaka?
kakavdanakneiskustvu

#4910 Re: Reprezentacija BiH

dječak sa šibicama wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:gdje igraju ta braća bender?
Akademija Vujcic/KK Split, ali nece oni tamo jos dugo, velika je potraznja za njima a KK Split ne zna ni hoce li prezivjeti.

Klub je u kurcu, a ima nekoliko fantasticnih talenata (Benderi, Ante Zizic mladji brad poznatijeg Andrije, Toni Katic je vec u Sirokom, Paolo Marinelli u Olimpiji Ljubljana od ovog ljeta, itd) , medjutim kad nema para, slijedi rasprodaja igraca.

Stariji Ivan je uz Hezonju najveci talent Hrvatske u godistu 1995. (Hezonja je najveci talent Evrope ne samo u tom godistu) a nije mala konkurencija jer su i bez njih dvojica (ozljede) ovog ljeta Hrvati uzeli srebro na EP U-18 (uzeli i U-16 zlato prije dvije godine, ali tada sa Hezonjom i Benderom), sa dvojicom igraca u top postavi prvenstva, plej Marinelli i najbolje krilo prvenstva, Domagoj Bosnjak (jos jedan koji je izabrao Hrvatsku, s obzirom da je igrac Sirokog).

Ima i BiH u tom godistu svoje adute, prije svih Nedim Buza, jedan od rijetkih BiH igraca koji je u toj dobi vec NBA prospekt. Decko sa sjajnim sutom sa distance, ali mora popraviti tehniku, i posebno igru u odbrani. To mu je najveca mana, a bez dobre odbrane, nema NBA karijere.
Onda i Sulejmanovic, ali ja ne znam za koga ce on na kraju igrati. Solidan talent.

Dragan Bender je jos veci talent od brata, dvije godine mladji i jedan od najvecih talenata Evrope u godistu 1997. Ja sam ga gledao, i odusevljen sam, momak sa 16 godina visok ko bandera a koordinacija ruku i pokreta ko kod beka. Tip igraca za cest triple double, jer i zabija, i skace, i asistira.
Trenutno su on i Ante Zizic na probi u Maccabiu, po zadnjim vijestima potpisace za izraelskog velikana jer ih Maccabi prati vec vise od godinu dana.

Sto se tice BiH talenata u ovom godistu, prvo bih spomenuo Omeragica koji je godinu stariji, ali nastupa za Spaniju. Ja ne znam sta ce biti kad napuni 18, hoce li nastaviti za njih ili ce za BiH.
U devedeset sedmom godistu najveci BiH talent je Nedim Djedovic, krilo, bek suter po potrebi, veliki potencijal. I naravno Alija Piric.

a benderi su iz bih,mislim znam da ih ima u hercegovini,ali ova braća,naši su?
dječak sa šibicama

#4911 Re: Reprezentacija BiH

Iz Capljine rodom.
kakavdanakneiskustvu

#4912 Re: Reprezentacija BiH

dječak sa šibicama wrote:Iz Capljine rodom.

ma ja,odatle su benderi
Artest

#4913 Re: Reprezentacija BiH

Post by Artest »

Ima ih i u Njemackoj. Npr. Sven i Lars Bender.
It_is_a_Leclerc

#4914 Re: Reprezentacija BiH

Nemanja Mitrović koji je igrao za nas u kvalifikacijama, trenutno igra koledž košarku u Americi... Ne znam kakav je njegov status glede reprezentacije. FIno je znao odigrati. Pogotovo one tri trojke u Tbilisiju.
hrastov žižak

#4915 Re: Reprezentacija BiH

Post by hrastov žižak »

Kakva koledž košarka, prošle godine je završio :-) igra za kavalu valjda.
It_is_a_Leclerc

#4916 Re: Reprezentacija BiH

Nisi, boga mi, upravu.

Evo na Twitteru piše da je trenutno u Torontu i da mu je zanimanje - "igrač koledž košarke".(bukvalni prevod)
neno#4

#4917 Re: Reprezentacija BiH

Post by neno#4 »

Kakve tri trojke u Tbilisiju i Nemanja Mitrovic? Koledz kosarka? Mitrovic nije otpisan iz reprezentacije kao i ostali, ali mora odigrati dobru klupsku sezonu. Prvo mi da rijesimo pitanje selektora, pa onda finansijska, da ova drzava jednom napokon stane iza nas i onda pitanje naturalizovanog.
Tayyip

#4918 Re: Reprezentacija BiH

Post by Tayyip »

Avdić gost kod Senada sinoć (24:12 - 56:30)
http://www.facetv.ba/
It_is_a_Leclerc

#4919 Re: Reprezentacija BiH

neno#4 wrote:Kakve tri trojke u Tbilisiju i Nemanja Mitrovic? Koledz kosarka? Mitrovic nije otpisan iz reprezentacije kao i ostali, ali mora odigrati dobru klupsku sezonu. Prvo mi da rijesimo pitanje selektora, pa onda finansijska, da ova drzava jednom napokon stane iza nas i onda pitanje naturalizovanog.
Pa rješavajte. :)

Ja samo kažem kako se čovjek predstavlja i gdje mu je trenutna lokacija, a vi vidite..
neno#4

#4920 Re: Reprezentacija BiH

Post by neno#4 »

Ali nisi mi odgovorio na pitanje kakve trice Mitrovica u Tbilisiju...
It_is_a_Leclerc

#4921 Re: Reprezentacija BiH

neno#4 wrote:Ali nisi mi odgovorio na pitanje kakve trice Mitrovica u Tbilisiju...
Omaška. Zamijenio sam ga sa Avdibegovićem.
It_is_a_Leclerc

#4922 Re: Reprezentacija BiH

Baš mi je žao što Aco više neće biti selektor. Tim više što za tako male pare ili besplatno ne možemo naći ozbiljnog selektora, a kamoli nekog u njegovom rangu. Stvari će, čini se, opet nizbrdo.
Hedg

#4923 Re: Reprezentacija BiH

Post by Hedg »

Pretpostavljao sam da će na kraju ovo biti. Šteta. Valja nam sad opet trpiti Bajramoviće i slične njemu.
El_comadante

#4924 Re: Reprezentacija BiH

Post by El_comadante »

nisam upratio jeli to i definitivno Aco ostupio? stvarno šteta ako je to tako.
It_is_a_Leclerc

#4925 Re: Reprezentacija BiH

El_comadante wrote:nisam upratio jeli to i definitivno Aco ostupio? stvarno šteta ako je to tako.
Kaže Harun Mahmutović da su šanse da ostane 1 % jer oni ne mogu iznaći ta sredstva koja bi bila makar pristojna. Aco kaže da ne treba puno, već čisto da se pokriju njegovu gubitci koje ima zbog činjenice da je već dvije godine praktički bez većih primanja.

Hadžić ili Bajramović - nova/stara dilema !
Post Reply