Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mirsek

#4901 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mirsek »

_BataZiv_0809 wrote:
mousstapha wrote:Moja omiljena recenica: trazim nove izazove
Da mi je samo znati ko vjeruje u to kad cuje :D
Svako ko radi u IT-u.
Sasvim je normalno da radnik ima neki zamisljeni cilj svog razvoja ili omiljenu tehnologiju u kojoj radi.
Ako mu menadzment duze vrijeme ne omogucava razvoj i rad u omiljenoj tehnologiji ili radnik osjeti da stagnira sa projektima onda ce traziti nove izazove i novu firmu pogotovo ako je na pocetku karijere, naravno uz bar malo povecanje plate.
konjislav

#4902 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

Radio Sarajevo wrote:
konjislav wrote: Nigdje ja nisam napisao odmah šef, nego nakon godinu dvije CTO. Valjda ljudi razumiju razliku?
Evo ja se izvinjavam ako sam pogrešno pretpostavio.

Možeš li nam reći čime ćeš se baviti? Naravno, moguće je sve, samo što "Uglavnomja" reče, težak je put do šefa. Ja imam šest ljudi u svom timu, pa mi je nekad to odgovornost koju baš i ne želim, a godinama sam u istoj firmi.

I koliki god da si šef, uvijek ima neko iznad. I CEO u firmi ima upravni i nadzorni odbor kojem odgovara.
Naravno, uvijek ima neko iznad. Što se toga tiče, ja sam već par puta bio vođa tima, čak i od 8 ljudi, tako da mi to nije strano niti strašno, a plus ja to želim da radim.
konjislav

#4903 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

mirsek wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
mousstapha wrote:Moja omiljena recenica: trazim nove izazove
Da mi je samo znati ko vjeruje u to kad cuje :D
Svako ko radi u IT-u.
Sasvim je normalno da radnik ima neki zamisljeni cilj svog razvoja ili omiljenu tehnologiju u kojoj radi.
Ako mu menadzment duze vrijeme ne omogucava razvoj i rad u omiljenoj tehnologiji ili radnik osjeti da stagnira sa projektima onda ce traziti nove izazove i novu firmu pogotovo ako je na pocetku karijere, naravno uz bar malo povecanje plate.
Tačno tako. Ovo je pogotovo tačno u IT-u upravo iz razloga što je tolika potražnja pa ljudi mogu da biraju i da se preseravaju kao što to ne bi mogli u drugim strukama.
Čim ti malo dosadi tražiš drugi projekat i ako ti se ni on ne sviđa, onda drugu firmu. Jako česta pojava u IT-u. Kao što sam već rekao, meni se desilo već par puta.
mirsek

#4904 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mirsek »

konjislav wrote: Tačno tako. Ovo je pogotovo tačno u IT-u upravo iz razloga što je tolika potražnja pa ljudi mogu da biraju i da se preseravaju kao što to ne bi mogli u drugim strukama.
Čim ti malo dosadi tražiš drugi projekat i ako ti se ni on ne sviđa, onda drugu firmu. Jako česta pojava u IT-u. Kao što sam već rekao, meni se desilo već par puta.
I meni je sve to zvucalo nestvarno pogotovo u BIH ali toliko se pusta i tetosi ljudima jer ima puno posla i jednostavno ko god moze samostalno da radi i ima odgvarajucu tehnologiju taj haman moze da bira gdje ce da ide.
Hvale te u firmi, kaze ovaj jedan mladji kolega, hocu da budem opusten ko Konjislav, pogleda kod, kaze mislim da ovo radi i lagano pull request, bez srkleta i nervoze. :lol: :lol:
salik79

#4905 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by salik79 »

Hocu da budem k'o Konjislav Zdrepcevic! Ha ja :mrgreen:
animals

#4906 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by animals »

Jesi naporan vise sa tim IT sektorom.. :-)
jedan od milion trazi takav posao iz Bosne..
i ti se ne prestajes preseravati sa njim vise..
mirsek

#4907 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mirsek »

animals wrote:Jesi naporan vise sa tim IT sektorom.. :-)
jedan od milion trazi takav posao iz Bosne..
i ti se ne prestajes preseravati sa njim vise..
Pa da niveliram ove sto pisu da se samo sa pranjem guzice moze otici vani.
Mea_parvitas

#4908 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Mea_parvitas »

70% mojih kolega, sa kojima sam diplomirao, je zavrsilo vanka. Svi imaju lordovske plate i 1000x veci standard nego ovdje. Masinski inzinjeri. Ko god uvjerava nekoga da ovdje ostane, da je vani tesko, a i sam zivi vani, je teski licemjer.
Seyfo

#4909 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Seyfo »

Ma jest to ali po pricama,ko je u IT sektoru a dobar je,sta ce koji q vani? Ima i ovdje posla i dobro placenog a ne traze papir,u smislu da si se za to bas skolovao. A s ovim valom iseljavanja,taj ce posao biti jos vise placen. Ja na zalost nisam te struke ali da jesam,samo neki extra uslovi bi me otjerali vani,nakon silnih analiza svega,od cijene hljeba,kvadrata stana,litre goriva,dana skijanja, vrtica,...
konjislav

#4910 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

salik79 wrote:Hocu da budem k'o Konjislav Zdrepcevic! Ha ja :mrgreen:
To je san svakog ždrebčića. :D
Concord

#4911 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Concord »

Dosli smo do 200 stranica ove teme i neki jos uvijek nisu shvatili da ljudi ne odlaze samo zbog novca.
salik79

#4912 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by salik79 »

konjislav wrote:
salik79 wrote:Hocu da budem k'o Konjislav Zdrepcevic! Ha ja :mrgreen:
To je san svakog ždrebčića. :D
TakoE! :mrgreen:
mousstapha

#4913 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mousstapha »

Seyfo wrote:Ma jest to ali po pricama,ko je u IT sektoru a dobar je,sta ce koji q vani? Ima i ovdje posla i dobro placenog a ne traze papir,u smislu da si se za to bas skolovao. A s ovim valom iseljavanja,taj ce posao biti jos vise placen. Ja na zalost nisam te struke ali da jesam,samo neki extra uslovi bi me otjerali vani,nakon silnih analiza svega,od cijene hljeba,kvadrata stana,litre goriva,dana skijanja, vrtica,...
A koji ce qrac u Bosni
salik79

#4914 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by salik79 »

Seyfo wrote:Ma jest to ali po pricama,ko je u IT sektoru a dobar je,sta ce koji q vani? Ima i ovdje posla i dobro placenog a ne traze papir,u smislu da si se za to bas skolovao. A s ovim valom iseljavanja,taj ce posao biti jos vise placen. Ja na zalost nisam te struke ali da jesam,samo neki extra uslovi bi me otjerali vani,nakon silnih analiza svega,od cijene hljeba,kvadrata stana,litre goriva,dana skijanja, vrtica,...
Sve bih se slozio osim s ovim za skijanje. Suma sumarum, vani je skijanje jeftinije.

Neki dan se vratio sa skijanja u Austriji, a skijam i ovdje.
salik79

#4915 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by salik79 »

Pardon, i za litru goriva moram se korigovati. Litra goriva u Austriji, izvan autoputa, po ovim mjestima gdje su skijalista, se krece izmedju 1,18 i 1,20 €/l (diesel).
konjislav

#4916 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

salik79 wrote:Pardon, i za litru goriva moram se korigovati. Litra goriva u Austriji, izvan autoputa, po ovim mjestima gdje su skijalista, se krece izmedju 1,18 i 1,20 €/l (diesel).
Jeftinije nego kod nas nominalno, a tek kada uzmeš standarde u obzir, tek onda je jeftinije. Kod nas na bjelašnici ti za opremu i ski lift treba 50 KM po osobi da jedan dan, a gdje je hrana i gorivo?
On uzeo da priča kako mu je jeftino skijanje ovdje. Nemoj Boga ti. Ako ti valja, neka tebe na tvom mjestu.
Ako nekome drugom ne valja, nemoj ga ti odvraćati.
salik79

#4917 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by salik79 »

konjislav wrote:
salik79 wrote:Pardon, i za litru goriva moram se korigovati. Litra goriva u Austriji, izvan autoputa, po ovim mjestima gdje su skijalista, se krece izmedju 1,18 i 1,20 €/l (diesel).
Jeftinije nego kod nas nominalno, a tek kada uzmeš standarde u obzir, tek onda je jeftinije. Kod nas na bjelašnici ti za opremu i ski lift treba 50 KM po osobi da jedan dan, a gdje je hrana i gorivo?
On uzeo da priča kako mu je jeftino skijanje ovdje. Nemoj Boga ti. Ako ti valja, neka tebe na tvom mjestu.
Ako nekome drugom ne valja, nemoj ga ti odvraćati.
Upravo tako :thumbup:
Seyfo

#4918 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Seyfo »

Cim se o skijanju prica,nema zivotnih problema. Nije ovo tema za preseravanje. Vecina koja ide vani ide da bi postali prosjek u Njemackoj i sve sto taj prosjek podrazumijeva. Ja sam skijanje spomenuo samo u kontekstu analiziranja svih cijena. On topic please..
salik79

#4919 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by salik79 »

Seyfo wrote:Cim se o skijanju prica,nema zivotnih problema. Nije ovo tema za preseravanje. Vecina koja ide vani ide da bi postali prosjek u Njemackoj i sve sto taj prosjek podrazumijeva. Ja sam skijanje spomenuo samo u kontekstu analiziranja svih cijena. On topic please..
Pa ti si spomenuo skijanje, pogresno analizirajuci cijene, bas kao i cijene goriva. Ne vidim u cemu je problem?!
Seyfo

#4920 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Seyfo »

Jao s kim ja duvam...
salik79

#4921 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by salik79 »

Cekaj, sta nije tacno u mom navodu? Je li to tesko priznati da si to, onako "ofrlje", ispalio, ne znajuci cinjenicno stanje?
Seyfo

#4922 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Seyfo »

Sve je tacno,igrajte se bez mene, odoh... :run:
bumerangss

#4923 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by bumerangss »

elcaliente wrote:Ja nisam ni od jednog peraca pakasa cuo da se pozalio da je to tezak posao.
Kada pricas sa njima, svi kazu super posao, dobra plata, nocne, vikendi itd. Kazu da nisu nikada zadovoljniji bili u zivotu a ima i vocnih jogurta da se ukrade od pacijenata da se ponese kuci.
Ne ukrade se nego se dobije jer je obicaj kao "ne valja nositi iz bolnice2 kad se pacijent otpušta a pogotovo kad umre. To je jedan prelijep posao makar u bolnici, naravno zavisi od odjela tj težine pacijenta i nisu svi nepokretni, to je vecinom samo u intenzivnoj a na ostalim odjelima je super.
U dnevnoj smjeni ujutru vizita obilazak pacijenata sa doktorima dorucak pa podjela terapije pa priprema za operacionu salu pa posjete rodbine i prijatelja, bude često da se počastimo porciom čevapa, ili nam naruci rodbina pizze... poslije opta malo raditi, nosati nalaze, terapija pa i promjena posteljine a u nocnoj još bolje jer se skoro prespava ako se neposeksaš sa kolegicom sestrom a Boga mi ima i doktorica koje vole da narede da ih tehničar zadovolji jer to muž ne može :D a kako kolegice sestre pricaju da i vecina doktora vole da ga pristave :-D
Ujutru se oko pola 6 umijemo, nabrzaka se popije 3u1 pa se razvaljanimo urediti krevete pred vizitu...

U Domovima zdravlja još bolji gospodski posao jer nema ležecih pacijenata pa nema mjenjanja posteljine i nema tuta ali nema ni nočnih smjena pa nema ni seksa :sad:

U Sarajevu plata med sestre u domu zdravlja je oko 1350 u UKCS oko 1500 u Hitnoj oko 1650 ovisno o dužini staža sto je za BH plate itekako dobro jer inžinjeri, pravnici, ekonomisti toliko ne zaradjuju kod privatnika :D
Rockefeller

#4924 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Rockefeller »

Radim na dermi.

Maze maze al ne pomaze :mrgreen:
bumerangss

#4925 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by bumerangss »

Rockefeller wrote:Radim na dermi.

Maze maze al ne pomaze :mrgreen:
Vama lumbrikanti ne trebaju pored toliko vazelina :D
Post Reply