Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić
-
El_comadante
#4901 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić
evo forimaran je i gradski odbro Mostar PzP. kreče se polagano. bio je i kratki tekst na Kliksu mala promocija stranke. idemo dalje.
- MaksprotivMarksa
#4902 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić
Bio je bus iz Sarajeva i Gracanice, fina atmosfera u Mostaru, ne bih o rjesenjima, hercegovci ce znati o cemu govorim, ali pozivam ih sve da se ukljuce i bore za ovaj pokret koji ima mozda i zadnju priliku da ucini nesto u ovoj mocvari.El_comadante wrote:evo forimaran je i gradski odbro Mostar PzP. kreče se polagano. bio je i kratki tekst na Kliksu mala promocija stranke. idemo dalje.
- Roccohljup
#4903 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić
Aferim profa
O ODLASKU U SRBIJU 28
Hadžikadić o Predsjedništvu BiH: Uvijek prate nekoga, nemaju svoju riječ
M. N.
prije 16m
10
Foto: I.Š./Klix.ba
Predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžikadić kazao je kako je BiH često u vazalskom odnosu prema Istoku i Zapadu i da uvijek pratimo nekoga jer nemamo svojih ideja. Istakao je da Evropskoj uniji ovakvi ne trebamo, jer smo nefunkcionalna država koju vode ljudi koji je ne vole.
Komentirajući odlazak članova Predsjedništva BiH u Sremsku Raču na postavljanje kamena temeljca kojim je označen početak radova na autoputu Beograd - Sarajevo, a da pri tome s bh. strane nije urađeno ništa, kazao je kako je ovo odraz vanjske politike koju nemamo.
"Činjenica da tri predsjednika, odnosno člana Predsjedništva, putuju na takve događaje, umjesto jednog, je zabrinjavajuća. Činjenica je i da gdje god odemo, mi pratimo nekoga, jer nemamo svojih ideja i rješenja. Čak su i trasu tog puta definisali drugi i na osnovnu uslova koje su nam drugi postavili. Idemo da razgovaramo s predsjednicima Srbije i Turske, a znamo da Turska već ima mnogo više ekonomskih veza sa Srbijom nego s BiH, a naš je 'vječni prijatelj'. Čini mi se da mi jednostavno nemamo svoju riječ, mi ne djelujemo s pozicije snage i dok to ne bude, neće nas biti dugoročno u smislu puta ka progresu", kazao je Hadžikadić.
Govoreći o putu BiH ka Evropskoj uniji s aspekta nefomiranja vlasti godinu nakon izbora, Hadžikadić je rekao da mi nismo uopće ozbiljan kandidat, jer smo nefunkcionalna država u kojoj nema vladavine prava i u kojoj nacionalne stranke vode svoje interese i preuzele su ingerencije države.
"Mislim da mi ovakvi ne trebamo EU. Tačno je da moramo da počistimo u svojoj kući prije nego se pridružimo drugoj kući. S druge strane, tačno je i da je EU imala priliku da nas gurne malo ka tom procesu, recimo da su mogli usloviti da sve države bivše Jugoslavije moraju ući zajedno ili nikako i na taj način utjecati da pomažemo jedni drugima zbog svojih interesa. Razgovarao sam s ambasadorima i predstavnicima evropskih država koji su kazali da bi to bilo dobro, ali da EU ne može mijenjati pravila da bi se pomoglo nama. Ali nisu uvijek bili koegzistentni, jer kako bi zemlje Istočne Evrope ušle u EU kada nisu bile spremne", rekao je.
Foto: I.Š./Klix.ba
Smatra da je EU odlučila da nam ne pomogne zbog svoje podijeljenosti. Dodao je kako međunarodna zajednica kao takva ne postoji, već da postoje interesi država koje je čine, tako da od njih ne možemo očekivati reakciju.
"Uvjeren sam da mi to moramo uraditi sami. Sami moramo pripremiti državu za EU. To se lako može desiti kada na vlasti budu ljudi koji žele dobro ovoj državi. Trenutno imamo ljude koji ne žele dobro ovoj državi i slijede parcijalne interese, najčešće svoje i u tom smislu nema nikakve nade za BiH da dođe do statusa člana EU sve dok je ne budu vodili ljudi koji joj žele dobro, što sada nije slučaj", istakao je Hadžikadić.
Poručio je da je neformiranje vlasti godinu nakon izbora još jedan od primjera koliko su oni (stranke koje su osvojile glasove, op.a.) nezainteresovani za ovu državu, jer svi koriste političke procese za svoje beneficije, a da se sve tri nacionalne stranke pokušavaju pozicionirati za sljedeće izbore.
"Ja sada zaista ne vidim da će doći do formiranja vlasti. Mehanizam prijevremenih vanrednih izbora može pokrenuti visoki predstavnik koji to može narediti, ali neće to uraditi. Imamo i mehanizam da raspustimo parlamentarnu skupštinu, ali ljudi se boje da se više neće sastaviti ako se raspuste. Oni moraju platiti cijenu neformiranja vlasti, jer su odgovorni građanima i glasačima koji su glasali za njih", zaključio je Hadžikadić.
-
El_comadante
#4904 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić
da necitiram sve, ali na ovo referiše,. dakle dobro je da se malo u medijima počeo pokazivati i dvati intervuje, jednostavno mora.Roccohljup wrote:Aferim profa![]()
O ODLASKU U SRBIJU 28
Hadžikadić , zaključio je Hadžikadić.
- Thorgerson
#4905 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić
Ja stvarno ne želim da ispadam nešto pametan, ali molim nekoga da mi objasni šta je to profa rekao - a što mi koji živimo ovdje sve vrijeme davno nismo vidjeli i ne znamo?
Ja ništa novo, spektakularno još nisam čuo. Ok, možda nekome ovo i jeste spektakularno i nešto novo - meni nije. Pa dragi profesore, ako ste iz Amerike dosli samo da nam kazete ocite stvari, nemojte se uvrijediti, ali zbog toga niste trebali dolaziti.
Dakle, moj savjet ovim iskrama - prestanite da nam govorite da je voda topla. To znamo i znali smo prije vas.
Ljudima trebaju rjesenja. Kada mislite predstaviti KONKRETNE PRIJEDLOGE I RJEŠENJA, STRATEGIJE...
Dakle, od gospodina Hadzikadica koji je profesor i koji se koliko sam shvatio bavi konkretnim stvarim, ocekujem i konkretne ciljeve, strategije. Nadam se da ih imaju i da ih cuvaju da ih neko drugi ne bi uzeo i kopirao. Jer inace, mrka kapa.
Evo konkretno pitanja za Hadzikadica, ako vec o tome prica.
- kako bi on promjenio Ustav? Ima li neki prijedlog. Ako vec govori da nam ne trabju trojica predsjednika, onda očekujem i neki prijedlog.
- treba ući u NATO - da, treba. Ali kako i s kim? Ako nijedna stranka iz RS-a prosrpski orijentisana NIJE ZA TO. Kako? Kako bi on to proveo u djelo.
- imamo nefunkcionalnu drzavu, kaze treba biti podijeljena regionalno, ne vještački nego ekonomski i privredno. OK, ajd kako ćeš sprovesti u djelo ako RS ne da m2 svog entiteta. Kako?
Ja ništa novo, spektakularno još nisam čuo. Ok, možda nekome ovo i jeste spektakularno i nešto novo - meni nije. Pa dragi profesore, ako ste iz Amerike dosli samo da nam kazete ocite stvari, nemojte se uvrijediti, ali zbog toga niste trebali dolaziti.
Dakle, moj savjet ovim iskrama - prestanite da nam govorite da je voda topla. To znamo i znali smo prije vas.
Ljudima trebaju rjesenja. Kada mislite predstaviti KONKRETNE PRIJEDLOGE I RJEŠENJA, STRATEGIJE...
Dakle, od gospodina Hadzikadica koji je profesor i koji se koliko sam shvatio bavi konkretnim stvarim, ocekujem i konkretne ciljeve, strategije. Nadam se da ih imaju i da ih cuvaju da ih neko drugi ne bi uzeo i kopirao. Jer inace, mrka kapa.
- kako bi on promjenio Ustav? Ima li neki prijedlog. Ako vec govori da nam ne trabju trojica predsjednika, onda očekujem i neki prijedlog.
- treba ući u NATO - da, treba. Ali kako i s kim? Ako nijedna stranka iz RS-a prosrpski orijentisana NIJE ZA TO. Kako? Kako bi on to proveo u djelo.
- imamo nefunkcionalnu drzavu, kaze treba biti podijeljena regionalno, ne vještački nego ekonomski i privredno. OK, ajd kako ćeš sprovesti u djelo ako RS ne da m2 svog entiteta. Kako?
- MaksprotivMarksa
#4906 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić
Odlicna pitanja, ja ista pitanja postavljam i u organima stranke, nema odgovora ni ideje, niti jedan programski dokument sa kojim se moze predstaviti ne postoji, ali postoii veliki broj kapacitiranih ljudi da to urade, samo treba malo volje i snage da se otjeraju ublehe.Thorgerson wrote:Ja stvarno ne želim da ispadam nešto pametan, ali molim nekoga da mi objasni šta je to profa rekao - a što mi koji živimo ovdje sve vrijeme davno nismo vidjeli i ne znamo?
-
El_comadante
#4907 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić
dobro bilo je prozivanja za PzP i profesora što nepriča protiv SDA, i da je ovo faktički SDA 2. e sad kad je počela priča e onda gdje je konkretno. bit če samo polagano. bitno je i da se došlo do medija, jedno vrijeme je PzP bio da kažem u medijskoj blokadi. vidjet čemo dalji razvoj događaja.
- MaksprotivMarksa
#4908 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić
Priprema li se Zenica za skupstinu 9. novembra, sta kazu jesu li odlucili da se podrzi kandidatkinja aklamacijom ili cemo glumiti demokratijuEl_comadante wrote:dobro bilo je prozivanja za PzP i profesora što nepriča protiv SDA, i da je ovo faktički SDA 2. e sad kad je počela priča e onda gdje je konkretno. bit če samo polagano. bitno je i da se došlo do medija, jedno vrijeme je PzP bio da kažem u medijskoj blokadi. vidjet čemo dalji razvoj događaja.
- MaksprotivMarksa
#4909 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić
Predlozene promjene statuta su sinoc nacelno usvojene, smanjuje se broj regija, vece ovlasti predsjednika lokalnih organizacija, regionalni odbornici i delegati prikljuceni lokalnim organizacijama bez prava glasa, strategije za nastup na izborima dostavljene, sve u svemu bolje nego ljetos, pocinje da se radi na ozbiljnijim stvarima, portal mladi i it kompanija.
-
El_comadante
#4910 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić
dakle popravlja se stanje i situacija. dobro je za sada,MaksprotivMarksa wrote:Predlozene promjene statuta su sinoc nacelno usvojene, smanjuje se broj regija, vece ovlasti predsjednika lokalnih organizacija, regionalni odbornici i delegati prikljuceni lokalnim organizacijama bez prava glasa, strategije za nastup na izborima dostavljene, sve u svemu bolje nego ljetos, pocinje da se radi na ozbiljnijim stvarima, portal mladi i it kompanija.
- MaksprotivMarksa
#4911 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić
Opcinski odbori kandiduju ljude za RO Bosna, omoguceno je i predsjednicima OO da se kandiduju, ali sa uslovom da moraju pri kandidaturi podnijeti ostavku, Elidi je zatvoreno mjesto predsjednice, djevojka je to i zasluzila, moglo je sve mnogo bolje, ali tako je kako je, pokrece se i neka mini firma, postoje ideje, danas su bili i dogovori neki, nemojte se iznenaditi ako se jednog dana ovoj stranci u slucaju ozbiljnijeg rada prikljuci DM, vidjen je par puta jos od ljeta na sastamcima.
-
neon-x
#4912 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić
https://platformazaprogres.ba/clanak/15 ... banja-luci
Ne znam da je ijedna probosanska stranka svoju generalnu skupstina imala u Banja Luci. Lijepa poruka. Nisam vidio da je iko od medija prenio ovo. Ali zato utusise dnevnom politikom.
Ne znam da je ijedna probosanska stranka svoju generalnu skupstina imala u Banja Luci. Lijepa poruka. Nisam vidio da je iko od medija prenio ovo. Ali zato utusise dnevnom politikom.
-
El_comadante
#4913 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić
bilo je ovako i planirano baš zbog poruke. bilo je isto planirano da bude oko 25.11. a sala je bila slobodna 24.11. neko drugi je zazuzeo salu 25.11. prije Platforme.neon-x wrote:https://platformazaprogres.ba/clanak/15 ... banja-luci
-
putokaz1
#4914 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić
Me se PZP nikako ne svidja ko da vidim da će ukrast glasove od SDP-NS 
-
El_comadante
#4915 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić
počea su prva razočarenje, svadje i istupanja iz stranke.
- Roccohljup
#4916 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić
Cuj to? Ko je napustio?El_comadante wrote:počea su prva razočarenje, svadje i istupanja iz stranke.
- studiorum_tuzlaensis
#4917 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić
pokret je bukvalno na prekretnici ovih dana...
šta će biti, vidjećemo
šta će biti, vidjećemo
- Roccohljup
#4918 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić
Pa.o cemu se radi .... za nas neupucene? 
-
El_comadante
#4919 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić
znaš kako, svako se može učlaniti u stranku bez nekih provjer, i ljudi imaju neke svoje apetite i ambicije. kako nije bilo onako kako su oni očekivali, ondonsno onako kako oni misle da bi trebalo, počelo je sa odstupanjem. sad nebih o imenima jer su sada koliko toliko anonimni široj zajednici.Roccohljup wrote:Cuj to? Ko je napustio?El_comadante wrote:počea su prva razočarenje, svadje i istupanja iz stranke.
-
The 51st State
#4920 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić
jedino pametno sto mogu uraditi je da se prislepaju nip-u.studiorum_tuzlaensis wrote:pokret je bukvalno na prekretnici ovih dana...
šta će biti, vidjećemo
- Roccohljup
#4921 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić
pa dobro to je bilo za očekivati i to se dešava u svakoj stranci....borba ega. Koliko sam čuo, to je i pričao na osnivačkoj skupštini regije Bosna sad u subotu. Borba protiv uhljupa
.
- Roccohljup
#4922 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić
ja bi ih odmah prekrižio.......The 51st State wrote:jedino pametno sto mogu uraditi je da se prislepaju nip-u.studiorum_tuzlaensis wrote:pokret je bukvalno na prekretnici ovih dana...
šta će biti, vidjećemo
-
The 51st State
#4923 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić
velika stvar, treba teziti ukrupnjavanju slicnih politickih projekata, a ne zamarati se personalnim preferencijama.
- Roccohljup
#4924 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić
Po čemu se ba slični?The 51st State wrote:velika stvar, treba teziti ukrupnjavanju slicnih politickih projekata, a ne zamarati se personalnim preferencijama.
-
The 51st State
#4925 Re: Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić
na primjer, zalaganju za meritokratiju, doduse nip prakticno, a ovi deklarativno. za pocetak i vise nego dovoljno.Roccohljup wrote:Po čemu se ba slični?The 51st State wrote:velika stvar, treba teziti ukrupnjavanju slicnih politickih projekata, a ne zamarati se personalnim preferencijama.