Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Haris.ba

#4901 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Haris.ba »

HelaS wrote: 15/05/2023 14:03

Ma ja ba, đe'š se sa Srbima spajat' :-)

Koju mentalnu težinu na sebi nose SDA-ovci, čudo jedno :(
Kakvim Srbima? Srbima u Tuzli i Travniku?
drug_profi

#4902 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by drug_profi »

Ozimician wrote: 15/05/2023 14:02 Pa zar nisu spojeni vec sa ta 2 grada jako dobro?
Bar 3 pravca već imaju, ne vidim poentu trošenja novca. Što kažete možda bi pametnije bilo Zenicu sa Tuzlom bolje povezati. Ili ulagati te pare u bolju cestu prema Bihaću, neki tunel koji bi skratio taj put.
drug_profi

#4903 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by drug_profi »

Mishelinke wrote: 15/05/2023 14:07 Ovim pravcima bi povezali crnogosko primorje, kao i dubrovačku rivijeru sa unutrašnošću zemlje i povećali broj turističkih aranžmana.
Pa što je to naš interes? Mislim da trošimo naše pare da bi CG i DU bolje zarađivali?
Nama trebaju putevi, i slažem se da treba imati pristojnu magistralu za Crnu Goru. Ali previše si nešto naredao tamo, a recimo ni putevi prema Sandžaku nisu ništa bolji. Ni putevi prema Krajini.
Ozimician

#4904 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Ozimician »

drug_profi wrote: 15/05/2023 14:50
Ozimician wrote: 15/05/2023 14:02 Pa zar nisu spojeni vec sa ta 2 grada jako dobro?
Bar 3 pravca već imaju, ne vidim poentu trošenja novca. Što kažete možda bi pametnije bilo Zenicu sa Tuzlom bolje povezati. Ili ulagati te pare u bolju cestu prema Bihaću, neki tunel koji bi skratio taj put.
Pa za povezivanje Tuzle i Zenice je svakako predvidjen autoput u punom profilu - Tuzla - Zepce- tako da Zenica s Tuzlom ne moze dobiti bolju povezanost.

Mislim da se ova vijest totalno pogresno razumjela.

Ovdje se radi bukvalno o izgradnji preostalih potrebnih lokalnih/regionalnih puteva, koji bi napravili veliku vremensku, a jos vecu kilometarsku ustedu. Dakle nikakvi autoputevi, tuneli i slicno. Najobicniji put kakav je sad izmedju Zenice i Viteza preko Vjetrenica i vjerovatno losiji nego sto je sad zavidovici-Banovici.

Dakle asfaltiranje i prosirivanje postojecih makadamskih puteva. Nesto kao izmedju sela Kopice i Kamenica (opcine Maglaj i Teslic) koji je mnogo povezao ta dva kraja. To je finansirano iz Ministarstva za izbjeglice FBIH i skratilo je mnogo putovanje izmedju Teslica i centralne BiH.
HelaS

#4905 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by HelaS »

Mishelinke wrote: 15/05/2023 14:07
DebelinJoe wrote: 15/05/2023 13:53 Koji putevi po vama fale...
Ne fali ništa, samo rehabilitovati postojeće puteve i riješili smo problem za duži niz godina.

Nulti prioritet bi trebao biti prijekat rehabilitacije magistralnog pravca Sarajevo - Trnovo - Brod na Drini - Šćepan polje (potpuna rekonstrukcija putnog pravca, nova drenaža, novi asfalt, nova signaliacija, rekonstrukcija i modernizacija svih tunela na tom pravcu)
"Rehabilitacija" puteva nije dobro rješenje :D Treba im uraditi rekonstrukciju i djelomično novu trasu. Konkretno, na ovoj trasi Sarajevo-Šćepan polje, put treba uraditi u tri faze:
- Od Stupske petlje do mosta u Vojkovićima, treba izgraditi dvije trake
- Od Rajskog Dola, ili probiti tunel ispod Rogoja, ili jeftinijom opcijom izgraditi novi put kroz selo Boljanovići do Dobro polje, i proširiti ostatak puta do Broda na Drini,
- Izgraditi nov put od B/D do Šćepan polja, uz novi granični prelaz BiH/CG.
Ovim putem, sav saobraćaj iz CG i Albanije, pa i iz Grčke prema BiH, HR i dalje, bio bi preusmjeren ovim putem. Tunel može biti komercijaliziran, pa da se nešto još zaradi.
BarbaDue

#4906 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by BarbaDue »

DebelinJoe wrote: 15/05/2023 13:53 https://www.klix.ba/vijesti/bih/ideja-z ... /230515069

Zanimljivo...

Koji putevi po vama fale...Ja bih spojio direktno TZ i Zenici, zatim Mostar - BIhać preko Livna, spojio bih tunelom Travnik i Zenicu, zatim bih spojio tunelom Travnik i Banja Luku ( lijepa mašta može svašta ali eto...), napravio bih dobru magistralu kroz Podrinje, od Zvornika preko Srebrenice i Žepe do Foče i onda napravio pravac do Stoca.

Još kad bi mene neko nešto pitao, ali eto...
Tebe ne treba ništa pitati jer si zaboravio na Goražde :mrgreen:
Ozimician

#4907 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Ozimician »

HelaS wrote: 15/05/2023 15:35
Mishelinke wrote: 15/05/2023 14:07

Ne fali ništa, samo rehabilitovati postojeće puteve i riješili smo problem za duži niz godina.

Nulti prioritet bi trebao biti prijekat rehabilitacije magistralnog pravca Sarajevo - Trnovo - Brod na Drini - Šćepan polje (potpuna rekonstrukcija putnog pravca, nova drenaža, novi asfalt, nova signaliacija, rekonstrukcija i modernizacija svih tunela na tom pravcu)
"Rehabilitacija" puteva nije dobro rješenje :D Treba im uraditi rekonstrukciju i djelomično novu trasu. Konkretno, na ovoj trasi Sarajevo-Šćepan polje, put treba uraditi u tri faze:
- Od Stupske petlje do mosta u Vojkovićima, treba izgraditi dvije trake
- Od Rajskog Dola, ili probiti tunel ispod Rogoja, ili jeftinijom opcijom izgraditi novi put kroz selo Boljanovići do Dobro polje, i proširiti ostatak puta do Broda na Drini,
- Izgraditi nov put od B/D do Šćepan polja, uz novi granični prelaz BiH/CG.
Ovim putem, sav saobraćaj iz CG i Albanije, pa i iz Grčke prema BiH, HR i dalje, bio bi preusmjeren ovim putem. Tunel može biti komercijaliziran, pa da se nešto još zaradi.
Odlicno rjesenje, mada da se mene pita, ja bih pravio poluprofil autoputa tom dionicom i planirao neku ozbiljniju obilaznicu oko Sarajeva (ukljucujuci istocno Sarajevo), ali to je svakako sci-fi.
mistek

#4908 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by mistek »

Mislim da bi u RS to stavili na otprilike 256. mjesto prioriteta :D A da bi trebalo biti visoko, trebalo bi. Čak, kad razmislim, taj put Sarajevo-Foča je jedan od najužasnijih u državi, najsablasnijih u globalu. Apsolutno nikakve ljepote u vožnji, samo čekaš da što prije prođe i ništa drugo. Ali, previše je tu posla za rad. Nije sekunde jednostavno proširiti postojeću cestu uz Bistricu, haman je to sve na novo :) Kanjon Željeznice isto.

Recimo da bi ta faza 1 bila zanimljiva da se nekako realizuje, da se omogući ipak malo brži tranzit kroz Istočno Sarajevo
Rogoj bi se mogao riješiti širenjem ceste, 2+1 trake barem, plus neki tunel, slično kao Karaula.
baglama

#4909 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by baglama »

costacurta wrote: 14/05/2023 07:37
baglama wrote: 14/05/2023 05:49

E da mi je tvoju glOOOOOOOOOvu pa se naspavat :mrgreen:
Gdje je pogriješio?
:lol:
Dr Arsla

#4910 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Dr Arsla »

Image
Image
Image
Image
Image
M4 Tuzla-Doboj. Udarne rupe saniraju sa šljunkom. Samo da se nayebem najmilijih Fadilu i zelenoj gamadi. Sjeme im se zatrlo dabogda
sumirprimus

#4911 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by sumirprimus »

Dr Arsla wrote: 19/05/2023 18:29 Image
Image
Image
Image
Image
M4 Tuzla-Doboj. Udarne rupe saniraju sa šljunkom. Samo da se nayebem najmilijih Fadilu i zelenoj gamadi. Sjeme im se zatrlo dabogda
Dobro je ovo , jos uvijek nije makadam :mrgreen:
zippoo87

#4912 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by zippoo87 »

Evo ovdje mozete vidjeti jedan manji dio ostecena puta ,decko neki uslikao ali ovo je samo na pravcu pored koksare a put je ocajan od Puracica do Sickog a ni ostatak prema Gracanici,Doboju nije nista bolji.
https://m.facebook.com/story.php?story_ ... tid=ZbWKwL
naxx99

#4913 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by naxx99 »

Ako ništa, dozvali su se pameti i počeli su tu akciju "rekonstrukcije" ceste. Odnosno, kao i očekivano, to je krpljenje ceste...

Na Šićkom su počeli radovi, izvaljen je stari asfalt i stavljaju novi. A ovamo u Lukavcu i Gračanici sam na par mjesta vidio kako lopatom krpe rupe...
studeni76

#4914 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by studeni76 »

naxx99 wrote: 20/05/2023 15:35 Ako ništa, dozvali su se pameti i počeli su tu akciju "rekonstrukcije" ceste. Odnosno, kao i očekivano, to je krpljenje ceste...

Na Šićkom su počeli radovi, izvaljen je stari asfalt i stavljaju novi. A ovamo u Lukavcu i Gračanici sam na par mjesta vidio kako lopatom krpe rupe...
Ovo na petlji sto rade skroz nezgodno, gužve se stvaraju a tek je subota. Nadam se da su planirali tu sanaciju završiti za ovaj vikend.
Za ovaj dio prema Doboju se nema sta reci, groblje od ceste
costacurta

#4915 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by costacurta »

naxx99 wrote: 20/05/2023 15:35 Ako ništa, dozvali su se pameti i počeli su tu akciju "rekonstrukcije" ceste. Odnosno, kao i očekivano, to je krpljenje ceste...

Mamu im nenormalnu,
Kad ideš iz Lukavca izlijećeš iz trake ko na Planici i onda ulijećeš u "šikanu" prema Gazpromovoj pumpi, sa desne strane nekakav beton a sa lijeve strane u sred križanja frajer rasklapa motore i slaže dijelove i šasije uz samu cestu.
Uvijek sam se pitao šta stranac koji prvi puta dolazi pomisli kad naiđe na sve to?

Jboti sve svoje i turisticki grad i sve u pm
zippoo87

#4916 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by zippoo87 »

costacurta wrote: 20/05/2023 16:37

Mamu im nenormalnu,
Kad ideš iz Lukavca izlijećeš iz trake ko na Planici i onda ulijećeš u "šikanu" prema Gazpromovoj pumpi, sa desne strane nekakav beton a sa lijeve strane u sred križanja frajer rasklapa motore i slaže dijelove i šasije uz samu cestu.
Uvijek sam se pitao šta stranac koji prvi puta dolazi pomisli kad naiđe na sve to?

Jboti sve svoje i turisticki grad i sve u pm
Hhah prekucer prolazim tu i bas kontam za ovu "sikanu",kako je ebeno...jos znam napamet svaki cm puta i sporo vozim tu i opet je bas cik-cak i opasno.
Ja nemam pojma zasto to nikada nije zavrseno a onaj lik sto ima otpad sa lijeve strane je isto budala neka teska...sto ti kazes,dijelovi i polovine automobila stoje tik uz liniju puta.

Isto tako i onaj kruzni tok je li bi za Bukinje tj.prije TE...isto kada ides iz Tz prema Lukavcu,ima onaj ivicnjak strsi sa lijeve strane,nekako dodje u pola trake,sekunda da se nabijes na njega svaki put kada prolazis.

I to tako stoji 10 godina,niko nista ne rjesava.Cirkus teski...ja stvarno ne znam ni koga vise za ve ovo kriviti...kada ovdje haman NIKO ne radi svoj posao i svi su zakazali.
Trebali bi se gradjani ujediniti i izaci na proteste i blokirati ovaj put,dok politika ne nadje rjesenje da se odmah radi komplet nova magistrala,ti kruzni tokovi i sve ostale nepravilnosti.

Pa eno u Beogradu su jucer pola grada blokirali a plus i poljoprivrednici pola Srbije blokirali a mi niko nista.
Ja bi prvi dosao da blokiram magistralu.
__Phoenix__

#4917 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by __Phoenix__ »

Za nadati se da će nova federalna vlada povesti računa o magistralnim putevima ako ostane ova rotacija da hrvat ide na autoceste
zippoo87

#4918 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by zippoo87 »

__Phoenix__ wrote: 20/05/2023 23:09 Za nadati se da će nova federalna vlada povesti računa o magistralnim putevima ako ostane ova rotacija da hrvat ide na autoceste
Samo neka pozure...nisu lafeti besplatni :lol:
Logovan

#4919 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Logovan »

sumirprimus wrote: 19/05/2023 18:34 Dobro je ovo , jos uvijek nije makadam :mrgreen:
Može barem još 15 godina, džaba pare bacati.
drug_profi

#4920 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by drug_profi »

SDP sada upravlja Cestama FBiH.
Upirati, upirati...
Jebati im mater ako ne bude vidnog pomaka.
zippoo87

#4921 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by zippoo87 »

Ima li gdje kakav link,mail ili nesto od SDPa,ministarstva ili sta god,da i mi svi sa TK pisemo mailove i napravimo dodatni pritisak.
Oni vjerovatno i ne znaju za ovaj uzas od puta,jer se malo ko od njih vozi ovamo.
costacurta

#4922 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by costacurta »

zippoo87 wrote: 21/05/2023 00:17 Ima li gdje kakav link,mail ili nesto od SDPa,ministarstva ili sta god,da i mi svi sa TK pisemo mailove i napravimo dodatni pritisak.
Oni vjerovatno i ne znaju za ovaj uzas od puta,jer se malo ko od njih vozi ovamo.
Svi odgovorni za ova pitanja su pokupovali stanove po Tz, samo petkom i za Bajram idu kućama tako da ih taj dio puta ne dotiče + što se vozaju uglavnom službenim autima.
Iz vukojebine iz koje su doebali i putevima kojim su se vozili ovo je premium. Ne vide goveda ništa problematično samo seru o značaju i potrebi izgradnje i da se prilagodimo uslovima na putu.
Ta će govedo nego da muče i bleji. To što je promijenilo habitat i sišlo u grad ne znači i mentalni sklop da je promijenilo.
zippoo87

#4923 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by zippoo87 »

Znqm ja da su nas seljoberi unistili u svakom pogledu i inistavaju jos.
Nego ako neko nadje mailove,fb grupu ili ministarstva odgovorna za ovo,neka okaci ovdje pa da sastavim mail kakav i onda ga svi mozemo poslati na vise adresa...da se nesto pokrene.
Ako se politike pita,nece oni ovo do izbora naredne godine rijesiti
Dr Arsla

#4924 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Dr Arsla »

Lično sam vidio prizor "rekonstrukcije" te ceste. Kamiončić putar u desnoj traci, nikakve signalizacije ni vertikalne ni horizontalne da se izvode neki radovi. Tri radnika lopatama iz kamiončića bacaju šljunak u rupe.
Leverage

#4925 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Leverage »

Muka mi je više od toga krpljenja.
Post Reply