Kakvim Srbima? Srbima u Tuzli i Travniku?
Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Moderator: anex
- Haris.ba
- drug_profi
- drug_profi
#4903 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Pa što je to naš interes? Mislim da trošimo naše pare da bi CG i DU bolje zarađivali?Mishelinke wrote: ↑15/05/2023 14:07 Ovim pravcima bi povezali crnogosko primorje, kao i dubrovačku rivijeru sa unutrašnošću zemlje i povećali broj turističkih aranžmana.
Nama trebaju putevi, i slažem se da treba imati pristojnu magistralu za Crnu Goru. Ali previše si nešto naredao tamo, a recimo ni putevi prema Sandžaku nisu ništa bolji. Ni putevi prema Krajini.
- Ozimician
#4904 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Pa za povezivanje Tuzle i Zenice je svakako predvidjen autoput u punom profilu - Tuzla - Zepce- tako da Zenica s Tuzlom ne moze dobiti bolju povezanost.drug_profi wrote: ↑15/05/2023 14:50Bar 3 pravca već imaju, ne vidim poentu trošenja novca. Što kažete možda bi pametnije bilo Zenicu sa Tuzlom bolje povezati. Ili ulagati te pare u bolju cestu prema Bihaću, neki tunel koji bi skratio taj put.
Mislim da se ova vijest totalno pogresno razumjela.
Ovdje se radi bukvalno o izgradnji preostalih potrebnih lokalnih/regionalnih puteva, koji bi napravili veliku vremensku, a jos vecu kilometarsku ustedu. Dakle nikakvi autoputevi, tuneli i slicno. Najobicniji put kakav je sad izmedju Zenice i Viteza preko Vjetrenica i vjerovatno losiji nego sto je sad zavidovici-Banovici.
Dakle asfaltiranje i prosirivanje postojecih makadamskih puteva. Nesto kao izmedju sela Kopice i Kamenica (opcine Maglaj i Teslic) koji je mnogo povezao ta dva kraja. To je finansirano iz Ministarstva za izbjeglice FBIH i skratilo je mnogo putovanje izmedju Teslica i centralne BiH.
-
HelaS
#4905 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
"Rehabilitacija" puteva nije dobro rješenjeMishelinke wrote: ↑15/05/2023 14:07Ne fali ništa, samo rehabilitovati postojeće puteve i riješili smo problem za duži niz godina.
Nulti prioritet bi trebao biti prijekat rehabilitacije magistralnog pravca Sarajevo - Trnovo - Brod na Drini - Šćepan polje (potpuna rekonstrukcija putnog pravca, nova drenaža, novi asfalt, nova signaliacija, rekonstrukcija i modernizacija svih tunela na tom pravcu)
- Od Stupske petlje do mosta u Vojkovićima, treba izgraditi dvije trake
- Od Rajskog Dola, ili probiti tunel ispod Rogoja, ili jeftinijom opcijom izgraditi novi put kroz selo Boljanovići do Dobro polje, i proširiti ostatak puta do Broda na Drini,
- Izgraditi nov put od B/D do Šćepan polja, uz novi granični prelaz BiH/CG.
Ovim putem, sav saobraćaj iz CG i Albanije, pa i iz Grčke prema BiH, HR i dalje, bio bi preusmjeren ovim putem. Tunel može biti komercijaliziran, pa da se nešto još zaradi.
- BarbaDue
#4906 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Tebe ne treba ništa pitati jer si zaboravio na GoraždeDebelinJoe wrote: ↑15/05/2023 13:53 https://www.klix.ba/vijesti/bih/ideja-z ... /230515069
Zanimljivo...
Koji putevi po vama fale...Ja bih spojio direktno TZ i Zenici, zatim Mostar - BIhać preko Livna, spojio bih tunelom Travnik i Zenicu, zatim bih spojio tunelom Travnik i Banja Luku ( lijepa mašta može svašta ali eto...), napravio bih dobru magistralu kroz Podrinje, od Zvornika preko Srebrenice i Žepe do Foče i onda napravio pravac do Stoca.
Još kad bi mene neko nešto pitao, ali eto...
- Ozimician
#4907 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Odlicno rjesenje, mada da se mene pita, ja bih pravio poluprofil autoputa tom dionicom i planirao neku ozbiljniju obilaznicu oko Sarajeva (ukljucujuci istocno Sarajevo), ali to je svakako sci-fi.HelaS wrote: ↑15/05/2023 15:35"Rehabilitacija" puteva nije dobro rješenjeMishelinke wrote: ↑15/05/2023 14:07
Ne fali ništa, samo rehabilitovati postojeće puteve i riješili smo problem za duži niz godina.
Nulti prioritet bi trebao biti prijekat rehabilitacije magistralnog pravca Sarajevo - Trnovo - Brod na Drini - Šćepan polje (potpuna rekonstrukcija putnog pravca, nova drenaža, novi asfalt, nova signaliacija, rekonstrukcija i modernizacija svih tunela na tom pravcu)
Treba im uraditi rekonstrukciju i djelomično novu trasu. Konkretno, na ovoj trasi Sarajevo-Šćepan polje, put treba uraditi u tri faze:
- Od Stupske petlje do mosta u Vojkovićima, treba izgraditi dvije trake
- Od Rajskog Dola, ili probiti tunel ispod Rogoja, ili jeftinijom opcijom izgraditi novi put kroz selo Boljanovići do Dobro polje, i proširiti ostatak puta do Broda na Drini,
- Izgraditi nov put od B/D do Šćepan polja, uz novi granični prelaz BiH/CG.
Ovim putem, sav saobraćaj iz CG i Albanije, pa i iz Grčke prema BiH, HR i dalje, bio bi preusmjeren ovim putem. Tunel može biti komercijaliziran, pa da se nešto još zaradi.
-
mistek
#4908 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Mislim da bi u RS to stavili na otprilike 256. mjesto prioriteta
A da bi trebalo biti visoko, trebalo bi. Čak, kad razmislim, taj put Sarajevo-Foča je jedan od najužasnijih u državi, najsablasnijih u globalu. Apsolutno nikakve ljepote u vožnji, samo čekaš da što prije prođe i ništa drugo. Ali, previše je tu posla za rad. Nije sekunde jednostavno proširiti postojeću cestu uz Bistricu, haman je to sve na novo
Kanjon Željeznice isto.
Recimo da bi ta faza 1 bila zanimljiva da se nekako realizuje, da se omogući ipak malo brži tranzit kroz Istočno Sarajevo
Rogoj bi se mogao riješiti širenjem ceste, 2+1 trake barem, plus neki tunel, slično kao Karaula.
Recimo da bi ta faza 1 bila zanimljiva da se nekako realizuje, da se omogući ipak malo brži tranzit kroz Istočno Sarajevo
Rogoj bi se mogao riješiti širenjem ceste, 2+1 trake barem, plus neki tunel, slično kao Karaula.
-
baglama
#4909 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
-
Dr Arsla
-
sumirprimus
-
zippoo87
#4912 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Evo ovdje mozete vidjeti jedan manji dio ostecena puta ,decko neki uslikao ali ovo je samo na pravcu pored koksare a put je ocajan od Puracica do Sickog a ni ostatak prema Gracanici,Doboju nije nista bolji.
https://m.facebook.com/story.php?story_ ... tid=ZbWKwL
https://m.facebook.com/story.php?story_ ... tid=ZbWKwL
-
naxx99
#4913 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Ako ništa, dozvali su se pameti i počeli su tu akciju "rekonstrukcije" ceste. Odnosno, kao i očekivano, to je krpljenje ceste...
Na Šićkom su počeli radovi, izvaljen je stari asfalt i stavljaju novi. A ovamo u Lukavcu i Gračanici sam na par mjesta vidio kako lopatom krpe rupe...
Na Šićkom su počeli radovi, izvaljen je stari asfalt i stavljaju novi. A ovamo u Lukavcu i Gračanici sam na par mjesta vidio kako lopatom krpe rupe...
- studeni76
#4914 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Ovo na petlji sto rade skroz nezgodno, gužve se stvaraju a tek je subota. Nadam se da su planirali tu sanaciju završiti za ovaj vikend.naxx99 wrote: ↑20/05/2023 15:35 Ako ništa, dozvali su se pameti i počeli su tu akciju "rekonstrukcije" ceste. Odnosno, kao i očekivano, to je krpljenje ceste...
Za ovaj dio prema Doboju se nema sta reci, groblje od ceste
-
costacurta
#4915 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Mamu im nenormalnu,naxx99 wrote: ↑20/05/2023 15:35 Ako ništa, dozvali su se pameti i počeli su tu akciju "rekonstrukcije" ceste. Odnosno, kao i očekivano, to je krpljenje ceste...
Kad ideš iz Lukavca izlijećeš iz trake ko na Planici i onda ulijećeš u "šikanu" prema Gazpromovoj pumpi, sa desne strane nekakav beton a sa lijeve strane u sred križanja frajer rasklapa motore i slaže dijelove i šasije uz samu cestu.
Uvijek sam se pitao šta stranac koji prvi puta dolazi pomisli kad naiđe na sve to?
Jboti sve svoje i turisticki grad i sve u pm
-
zippoo87
#4916 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Hhah prekucer prolazim tu i bas kontam za ovu "sikanu",kako je ebeno...jos znam napamet svaki cm puta i sporo vozim tu i opet je bas cik-cak i opasno.costacurta wrote: ↑20/05/2023 16:37Mamu im nenormalnu,naxx99 wrote: ↑20/05/2023 15:35 Ako ništa, dozvali su se pameti i počeli su tu akciju "rekonstrukcije" ceste. Odnosno, kao i očekivano, to je krpljenje ceste...
Kad ideš iz Lukavca izlijećeš iz trake ko na Planici i onda ulijećeš u "šikanu" prema Gazpromovoj pumpi, sa desne strane nekakav beton a sa lijeve strane u sred križanja frajer rasklapa motore i slaže dijelove i šasije uz samu cestu.
Uvijek sam se pitao šta stranac koji prvi puta dolazi pomisli kad naiđe na sve to?
Jboti sve svoje i turisticki grad i sve u pm
Ja nemam pojma zasto to nikada nije zavrseno a onaj lik sto ima otpad sa lijeve strane je isto budala neka teska...sto ti kazes,dijelovi i polovine automobila stoje tik uz liniju puta.
Isto tako i onaj kruzni tok je li bi za Bukinje tj.prije TE...isto kada ides iz Tz prema Lukavcu,ima onaj ivicnjak strsi sa lijeve strane,nekako dodje u pola trake,sekunda da se nabijes na njega svaki put kada prolazis.
I to tako stoji 10 godina,niko nista ne rjesava.Cirkus teski...ja stvarno ne znam ni koga vise za ve ovo kriviti...kada ovdje haman NIKO ne radi svoj posao i svi su zakazali.
Trebali bi se gradjani ujediniti i izaci na proteste i blokirati ovaj put,dok politika ne nadje rjesenje da se odmah radi komplet nova magistrala,ti kruzni tokovi i sve ostale nepravilnosti.
Pa eno u Beogradu su jucer pola grada blokirali a plus i poljoprivrednici pola Srbije blokirali a mi niko nista.
Ja bi prvi dosao da blokiram magistralu.
-
__Phoenix__
#4917 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Za nadati se da će nova federalna vlada povesti računa o magistralnim putevima ako ostane ova rotacija da hrvat ide na autoceste
-
zippoo87
#4918 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Samo neka pozure...nisu lafeti besplatni__Phoenix__ wrote: ↑20/05/2023 23:09 Za nadati se da će nova federalna vlada povesti računa o magistralnim putevima ako ostane ova rotacija da hrvat ide na autoceste
- Logovan
#4919 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Može barem još 15 godina, džaba pare bacati.
- drug_profi
#4920 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
SDP sada upravlja Cestama FBiH.
Upirati, upirati...
Jebati im mater ako ne bude vidnog pomaka.
Upirati, upirati...
Jebati im mater ako ne bude vidnog pomaka.
-
zippoo87
#4921 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Ima li gdje kakav link,mail ili nesto od SDPa,ministarstva ili sta god,da i mi svi sa TK pisemo mailove i napravimo dodatni pritisak.
Oni vjerovatno i ne znaju za ovaj uzas od puta,jer se malo ko od njih vozi ovamo.
Oni vjerovatno i ne znaju za ovaj uzas od puta,jer se malo ko od njih vozi ovamo.
-
costacurta
#4922 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Svi odgovorni za ova pitanja su pokupovali stanove po Tz, samo petkom i za Bajram idu kućama tako da ih taj dio puta ne dotiče + što se vozaju uglavnom službenim autima.
Iz vukojebine iz koje su doebali i putevima kojim su se vozili ovo je premium. Ne vide goveda ništa problematično samo seru o značaju i potrebi izgradnje i da se prilagodimo uslovima na putu.
Ta će govedo nego da muče i bleji. To što je promijenilo habitat i sišlo u grad ne znači i mentalni sklop da je promijenilo.
-
zippoo87
#4923 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Znqm ja da su nas seljoberi unistili u svakom pogledu i inistavaju jos.
Nego ako neko nadje mailove,fb grupu ili ministarstva odgovorna za ovo,neka okaci ovdje pa da sastavim mail kakav i onda ga svi mozemo poslati na vise adresa...da se nesto pokrene.
Ako se politike pita,nece oni ovo do izbora naredne godine rijesiti
Nego ako neko nadje mailove,fb grupu ili ministarstva odgovorna za ovo,neka okaci ovdje pa da sastavim mail kakav i onda ga svi mozemo poslati na vise adresa...da se nesto pokrene.
Ako se politike pita,nece oni ovo do izbora naredne godine rijesiti
-
Dr Arsla
#4924 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Lično sam vidio prizor "rekonstrukcije" te ceste. Kamiončić putar u desnoj traci, nikakve signalizacije ni vertikalne ni horizontalne da se izvode neki radovi. Tri radnika lopatama iz kamiončića bacaju šljunak u rupe.naxx99 wrote: ↑20/05/2023 15:35 Ako ništa, dozvali su se pameti i počeli su tu akciju "rekonstrukcije" ceste. Odnosno, kao i očekivano, to je krpljenje ceste...
- Leverage
#4925 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Muka mi je više od toga krpljenja.