haj' u kolo zaigraj

Naravno
155_mm wrote: ↑06/01/2021 18:02 glavna prednost OS BiH nad entitetskim vojskama je untome sto su OS BiH legalne i legitimne na svakom pedlju BiH. nadam se da je jasno zbog cega je to bitno. i to je bio glavni cilj stvaranja OS BiH i on je 100% postignut.
to sto bi se OS BiH raspale na dva djela unslucaju sukoba to ne mjenja nista jer bi jedan taj dio bio legitiman i pod kontrolom drzavnih organa a drugi bi bio separatisticko pobunjenicki.
naravno da bi doslo do "podjele" MTS-a ali prilikom osnivanja OS BiH bilo je doslo do "spajanja" MTS-a ali bez neke vece razmjene oruzja izmedju entiteta tako da to ne bi nista posebno promijenilo u vezi odnosa snaga na terenu.
"bosnjacka" komponenta moze nastaviti da funkcionise bez tog separatickog dijela bez ikakvih problema.
GOLDZEN wrote: ↑06/01/2021 19:44Domaći izdajnici, Yugobalije i Yutel-ovci. Oni koji pljuju državu na svakom koraku, koji i u 2020. a koji će vjerovatno i u 2021. godini mahati zastavama pod kojima je izvršena agresija na RBiH i na kraju oni koji su dok se neprijateljska vojska ukopavala na brdima oko Sarajeva i drugih gradova u BiH pjevali i pričali "samo da rata ne bude" i sl.
To branis ove izdajnike? Nisu ni ti ratni profiteri ništa drugačiji od onih koje sam ja prethodno nabrojao.General War wrote: ↑08/01/2021 00:18GOLDZEN wrote: ↑06/01/2021 19:44Domaći izdajnici, Yugobalije i Yutel-ovci. Oni koji pljuju državu na svakom koraku, koji i u 2020. a koji će vjerovatno i u 2021. godini mahati zastavama pod kojima je izvršena agresija na RBiH i na kraju oni koji su dok se neprijateljska vojska ukopavala na brdima oko Sarajeva i drugih gradova u BiH pjevali i pričali "samo da rata ne bude" i sl.![]()
...dok ce patriote opet prodavati metak 1KM, granata 350KM, AP 1000...uniformu ce poslat opet dajdza iz njemacke.
Ma ja sam to sve prosao zato i znam...ko nebi volio da je OS BiH normalna organizacija...ja sam kritican iz razloga sto nedo bog da nesto bude ovi jadnici su ostavljeni na milost i nemilost. Nemozes se ti kriti iza agresije svasta necega a dozvolio si da onaj koga gledas kao agresora dijeli kasarnu sa tobom...to jedno sa drugim ne ide. Da bi se krenulo na nekim zdravim osnovama, moraju se neke stvari priznati i djelovati u skladu, a ne zmiriti i tapsati sam sebe po ramenu.GOLDZEN wrote: ↑08/01/2021 01:46To branis ove izdajnike? Nisu ni ti ratni profiteri ništa drugačiji od onih koje sam ja prethodno nabrojao.General War wrote: ↑08/01/2021 00:18GOLDZEN wrote: ↑06/01/2021 19:44
Domaći izdajnici, Yugobalije i Yutel-ovci. Oni koji pljuju državu na svakom koraku, koji i u 2020. a koji će vjerovatno i u 2021. godini mahati zastavama pod kojima je izvršena agresija na RBiH i na kraju oni koji su dok se neprijateljska vojska ukopavala na brdima oko Sarajeva i drugih gradova u BiH pjevali i pričali "samo da rata ne bude" i sl.![]()
...dok ce patriote opet prodavati metak 1KM, granata 350KM, AP 1000...uniformu ce poslat opet dajdza iz njemacke.
Cries in Dayton peace agreementGeneral War wrote: ↑08/01/2021 09:23Ma ja sam to sve prosao zato i znam...ko nebi volio da je OS BiH normalna organizacija...ja sam kritican iz razloga sto nedo bog da nesto bude ovi jadnici su ostavljeni na milost i nemilost. Nemozes se ti kriti iza agresije svasta necega a dozvolio si da onaj koga gledas kao agresora dijeli kasarnu sa tobom...to jedno sa drugim ne ide. Da bi se krenulo na nekim zdravim osnovama, moraju se neke stvari priznati i djelovati u skladu, a ne zmiriti i tapsati sam sebe po ramenu.GOLDZEN wrote: ↑08/01/2021 01:46To branis ove izdajnike? Nisu ni ti ratni profiteri ništa drugačiji od onih koje sam ja prethodno nabrojao.General War wrote: ↑08/01/2021 00:18
![]()
Nadam se da smo svi naucili da bez jake vojske nema ni sigurne drzave.
Nema ovo veze sa dejtonom, vec indolencijom, konformizmom...ili po nasem: boli me qu.c sta ce bit, nek plata lijeze.GOLDZEN wrote: ↑08/01/2021 11:36Cries in Dayton peace agreementGeneral War wrote: ↑08/01/2021 09:23Ma ja sam to sve prosao zato i znam...ko nebi volio da je OS BiH normalna organizacija...ja sam kritican iz razloga sto nedo bog da nesto bude ovi jadnici su ostavljeni na milost i nemilost. Nemozes se ti kriti iza agresije svasta necega a dozvolio si da onaj koga gledas kao agresora dijeli kasarnu sa tobom...to jedno sa drugim ne ide. Da bi se krenulo na nekim zdravim osnovama, moraju se neke stvari priznati i djelovati u skladu, a ne zmiriti i tapsati sam sebe po ramenu.
Ma ima malo veze ali helem nejse. Već se polemisalo na ovu temu ovdje na forumu pa ne bi opet.General War wrote: ↑08/01/2021 11:39Nema ovo veze sa dejtonom, vec indolencijom, konformizmom...ili po nasem: boli me qu.c sta ce bit, nek plata lijeze.GOLDZEN wrote: ↑08/01/2021 11:36Cries in Dayton peace agreementGeneral War wrote: ↑08/01/2021 09:23
Ma ja sam to sve prosao zato i znam...ko nebi volio da je OS BiH normalna organizacija...ja sam kritican iz razloga sto nedo bog da nesto bude ovi jadnici su ostavljeni na milost i nemilost. Nemozes se ti kriti iza agresije svasta necega a dozvolio si da onaj koga gledas kao agresora dijeli kasarnu sa tobom...to jedno sa drugim ne ide. Da bi se krenulo na nekim zdravim osnovama, moraju se neke stvari priznati i djelovati u skladu, a ne zmiriti i tapsati sam sebe po ramenu.
Ima nekih zrakoplova na kojima jos stoji zastava tzv. VRS. Od zrakoplovstva se davno odustalo nažalost a danas svi vidimo kako zavrsavaju zemlje koje nemaju kontrolu nad vlastitim nebom.dzumandzic1 wrote: ↑09/01/2021 18:27 U kakvom je stanju zrakoplovstvo u OSBIH?? Ja sam cuo da imaju 16 borbenih aviona (mada su to iz RS-a) ali ne razumijem da li to pripada OSBIH
KUB-ovi dovoljni za ove sto nas ne vole sa istoka. A sta je sa ovim sa zapada?155_mm wrote: ↑09/01/2021 19:02 avijacija je skupa stvar za imati. cak i ova najjeftinija verzija za air policing koje imaju komsije a preskupa za imati avijaciju koja se moze ozbiljnije koristiti u ratu.
nama zreba samo PVO koji se moze nositii sa avionima starim 40tak godina koje nabavljaju ova letacka drustva u regionu.
do sad su KUB-ovi u rajlovcu bili dovoljni. a za ove nove 40godisnjale bi trebalo KUB-ovi ma dodati jos nesto zapadno.
Ko je drzava, Novalic, Tegeltija? Drzava nije obezbijedila klimu za uspjesno poslovanje kojim bi plate bile dostojne covjeka. A da ne pricamo o osnovnim stvarima koje se podrazumjevaju u svakoj drzavi 21. stoljeca, funkcionalan prijevoz, neprekinuta isporuka vode, cist vazduh... U normalnoj drzavi kritika je pozeljna, izmedju ostalog.GOLDZEN wrote: ↑06/01/2021 19:44Domaći izdajnici, Yugobalije i Yutel-ovci. Oni koji pljuju državu na svakom koraku, koji i u 2020. a koji će vjerovatno i u 2021. godini mahati zastavama pod kojima je izvršena agresija na RBiH i na kraju oni koji su dok se neprijateljska vojska ukopavala na brdima oko Sarajeva i drugih gradova u BiH pjevali i pričali "samo da rata ne bude" i sl.
Sve dok se oko ukidanja Arene na telemachu pravi veci problem nego oko stvari koje su nabrojane iznad nece se nista promijeniti. Nama je ovdje super cim nema masovnih protesta.espn wrote: ↑10/01/2021 14:15Ko je drzava, Novalic, Tegeltija? Drzava nije obezbijedila klimu za uspjesno poslovanje kojim bi plate bile dostojne covjeka. A da ne pricamo o osnovnim stvarima koje se podrazumjevaju u svakoj drzavi 21. stoljeca, funkcionalan prijevoz, neprekinuta isporuka vode, cist vazduh... U normalnoj drzavi kritika je pozeljna, izmedju ostalog.GOLDZEN wrote: ↑06/01/2021 19:44Domaći izdajnici, Yugobalije i Yutel-ovci. Oni koji pljuju državu na svakom koraku, koji i u 2020. a koji će vjerovatno i u 2021. godini mahati zastavama pod kojima je izvršena agresija na RBiH i na kraju oni koji su dok se neprijateljska vojska ukopavala na brdima oko Sarajeva i drugih gradova u BiH pjevali i pričali "samo da rata ne bude" i sl.
2019. nije bilo lijekova-tuberkulostatika za lijecenje djevojcice Nadin Smajlovic. Sta ja trebam za drzavu govoriti, novac se uplacuje, a nema ga, sto znaci da je direktno do loseg vodjenja drzave, pa normalno da treba da je pljujem.
https://www.slobodnaevropa.org/a/protes ... 03724.html
Mislim da bi bilo idealno ukomponovati PVO sisteme srednjeg dometa npr. izraelski SPYDER ADS - MR ili norveški NASAMS (btw. mislim da su mađari uzeli NASAMS nedavno) sa sistemima kratkog dometa npr. Jernas...
Ako je neko zainteresovan (jako dobar tekst): https://t.co/5dT4Vhesee?amp=1U.S. Congress should allocate significant funding for training and equipment of the BiH AF, which are chronically underfunded as Bosnia endeavors to turn around its economy. Poorly equipped, the AF preparedness is presently insufficient to keep the military balance as required under the Dayton Peace Agreement.
Zar ne bi trebao PVO biti jeftiniji od aviona? SPYDER ADS - MR ili norveški NASAMS koštaju 50 miliona, a avioni koje imaju srbi 22 miliona dolara. Jedinu prednost PVO sistema vidim u tome što je dugoročno jeftiniji za održavanje/vježbu od aviona. Za uspješnu odbranu, trebali bismo imati i avione.Aequus wrote: ↑13/01/2021 15:40Mislim da bi bilo idealno ukomponovati PVO sisteme srednjeg dometa npr. izraelski SPYDER ADS - MR ili norveški NASAMS (btw. mislim da su mađari uzeli NASAMS nedavno) sa sistemima kratkog dometa npr. Jernas...
to uz dodatak dronova je nama sasvim dovoljno za odbranu, neba po mom mišljenju...
P.S. U BL imaju ja mislim nešto jastreba J-21, čak mislim da ima i jedan orao....