Deblokada Sarajeva???

Post Reply
splinter

#4901 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by splinter »

sumirprimus wrote:
Dozer wrote:Helikopter se moze akrhati cime hoces.... od 12,7, preko zolje i RB-a/RPG-a i OSA-e, do Strela i sl.
ovisno o terenu.
po nasim brdsko planinskim gdje moze prici neopazen, strela je bolja...
Ovisi i o vrsti helikoptera. Npr Mi - 8 koji se najčešće korsitio i nema neke pretjerane manevarske sposobnosti, dobar je za natovrait i prebaciti ljude ili mts ali ako ćeš voziti po sigurnom terneu ili po noći. Fakat kad sad skontaš i nije srušeno nešto puno helikoptera, a koje je PVO naoružanje bilo dostupno, kod nas puno manje, kod anam onih puno više.
PM72

#4902 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

VRS je od JNA preuzela helikoptere Mi8 (14 komada) i gazele (27 komada) a MUP RS jedan helikopter Bell a drugog je ukrao pilot MUP-a Jakovljević sa Pala i odvukao ga u Beograd.
Čuo sam da je iznad koridora oboren jedan transportni helikopter Mi8 od strane pripadnika Armije BiH a ostale su obarali većinom pripadnici HV i NATO snaga.Ne znam za slučaj da je oko Bihaća,Goražda,Tuzle,Mostara,Sarajeva oboren ijedan helikopter VRS ali su oni nama srušili jedan Mi8 pri preletu iz Zagreba za Bihać ,kad je stradao i ministar Ljubijankić.
Drugi su nam oborili iznad Žepe kad je stradala posada ,oficiri,MTS a svjedoci kažu da je bilo po šumi razbacanih njemačkih maraka.Treći nam je zarobio HVO u Međugorju (kad su se spustili da kontrolišu ranjenike koje su vozili za Split) i tamo ostao u bazu španskog UN-a do kraja rata.Bitno je naglasiti da nam je jedan kupljeni helikopter ukrala Slovenija i dan danas ga voza slovenačka vojska a 5 kupljenih Mi24 su nam braća turci uzeli i nisu nam ih nikad dali-istruhli u hangarima.
exliberal-ex

#4903 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by exliberal-ex »

PM72 wrote:VRS je od JNA preuzela helikoptere Mi8 (14 komada) i gazele (27 komada) a MUP RS jedan helikopter Bell a drugog je ukrao pilot MUP-a Jakovljević sa Pala i odvukao ga u Beograd.
Čuo sam da je iznad koridora oboren jedan transportni helikopter Mi8 od strane pripadnika Armije BiH a ostale su obarali većinom pripadnici HV i NATO snaga.Ne znam za slučaj da je oko Bihaća,Goražda,Tuzle,Mostara,Sarajeva oboren ijedan helikopter VRS ali su oni nama srušili jedan Mi8 pri preletu iz Zagreba za Bihać ,kad je stradao i ministar Ljubijankić.
Drugi su nam oborili iznad Žepe kad je stradala posada ,oficiri,MTS a svjedoci kažu da je bilo po šumi razbacanih njemačkih maraka.Treći nam je zarobio HVO u Međugorju (kad su se spustili da kontrolišu ranjenike koje su vozili za Split) i tamo ostao u bazu španskog UN-a do kraja rata.Bitno je naglasiti da nam je jedan kupljeni helikopter ukrala Slovenija i dan danas ga voza slovenačka vojska a 5 kupljenih Mi24 su nam braća turci uzeli i nisu nam ih nikad dali-istruhli u hangarima.
Cuo sam za taj slovenacki I navodno je zadrzan jer je bio sverc oruzja (a dotad je sve islo ok :wink: ) ali zasto su turci zadrzali Mi24 ?
Jel to bila donacija ili su helikopteri kupljeni pa prebaceni u tursku da bi se posade tu pripremile…. ili je nesto drugo u pitanju?
Za Ljubljankica se prica da je "sklonjen" jer je smetao nekom ...navodno su helikopteri letjeli dotad bez ikakvih problema al taj put je bila sacekusa.
Podsjeca me na Turajlica I njegovo ubistvo.
PM72

#4904 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

Slovenci su radili isto kao i braća Hrvati,propuštali su oružje tipa uniforme (istočnonjemačke a alfine su uzimali sebi) ,čizme,šljemovi,sitna municija a zadržavali šta im se sviđa ili šta im paše.Ako je u pošiljci kakav stari ukrajinski transportni helikopter Mi8 , puštali su ga ali ako je to kakav noviji tipa Bell - onda im naum padne embargo.
Vrhunac svega je što je taj helikopter bio u BiH u sastavu slovenačkih snaga UN-a...

Turci su trebali biti baza za kupljene ukrajinske MI24 i za obuku pilota ali im je naumpalo da naplate skladištenje a naši otezali (nadali se bratskom halalu :D ) a onda su ti dugovi narasli toliko da se nije isplatilo.Baš kao što je i vlada Tunisa zadržala JAT-ov DC 10 sa namjernom da ga predaju vlastima BiH ali su naši također otezali sa plaćanjem hangara da bi tunižani nakon godinu dana pristali da vrate avion JAT-u.SDA-ovski Alijini debili po ambasadama pokušavali su šibicarenjem i plakanjem da preuzu avion a da sebi ostave pare...sad bi imali vlastiti avion.

Za stradanje ministra Ljubljankića ...kod nas je odmah neka zavjera.Tom rutom su redovno letjeli naši helikopteri i redovno su ih gađali.Taj put su ih spremno sačekali i ja tu ne vidim neke zavjere kao što ne vidim zavjeru oko ubistva Turajlića,Vasić na punktu otvorio vrata transportera UN-a i pucao u nenaoružanog čovjeka - predstavnika BH vlasti.
CPT

#4905 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by CPT »

exliberal-ex wrote:
PM72 wrote:VRS je od JNA preuzela helikoptere Mi8 (14 komada) i gazele (27 komada) a MUP RS jedan helikopter Bell a drugog je ukrao pilot MUP-a Jakovljević sa Pala i odvukao ga u Beograd.
Cuo sam za taj slovenacki I navodno je zadrzan jer je bio sverc oruzja (a dotad je sve islo ok :wink: ) ali zasto su turci zadrzali Mi24 ?
Jel to bila donacija ili su helikopteri kupljeni pa prebaceni u tursku da bi se posade tu pripremile…. ili je nesto drugo u pitanju?
Za Ljubljankica se prica da je "sklonjen" jer je smetao nekom ...navodno su helikopteri letjeli dotad bez ikakvih problema al taj put je bila sacekusa.
Podsjeca me na Turajlica I njegovo ubistvo.
Zadrzan je kao garancija jer Cengic nije imao gotovine. Stvari pod pocetka nisu isle "ok" tako da se trazila alternativa. Rezultat toga je bilo ustavljanje posiljke na aerodromu MB.
CPT

#4906 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by CPT »

PM72 wrote:Vrhunac svega je što je taj helikopter bio u BiH u sastavu slovenačkih snaga UN-a...
Nije, koristeni su helikopteri kupljeni '91.

H2-31 33190 1991 Bell 412SP, initially S5-HAB
H2-32 36042 1991 Bell 412HP, initially S5-HAD
H2-33 36047 1991 Bell 412HP, initially S5-HAE
H2-34 36092 1991 Bell 412EP, initially S5-HKR
H2-35 36093 1991 Bell 412EP, initially S5-HCE
H2-36 36102 1991 Bell 412EP, initially S5-HNM
H2-37 36103 1991 Bell 412EP, initially S5-HMB
H2-38 36104 1991 Bell 412EP, initially S5-HGO

Bosanski je ocigledno zavrsio kod Policije... po registraciji bi to trebao biti S5-HPA (1987). I danas leti...
BISTRIK100

#4907 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by BISTRIK100 »

PM72 wrote:
BISTRIK100 wrote:
PM72 wrote:Ako ćemo realno...
To što ste imali informacije o kretanju njihovih aviona - okači mačku o rep.Prvi korpus nije imao ni radara ni ikakvih mogućnosti o praćenju neprijateljskih aviona sem ako je neko dojavio u generalštab da su recimo Teočak bombardovali sa dva aviona koji su došli iz pravca Srbije.

Što se tiče helikopterskog desanta,jedino gdje su ga obavili je vrh Bjelašnice a na području Sarajeva svako izvođenje helikopterskog desanta bi bio samoubistvo jer se Mi8 (transportni helikopter koji prenosi vojnike) čuo kad poleti preko Hreše a kamoli da pokuša preko Lukavice preletjeti naše linije.
Dobijali smo informacije iz Hrvatske a bio je i SDB.Ti izgleda znas bolje izvini ako ti dosadjujem.
:thumbup:

Reći ću ti nešto iz ličnog iskustva.

Jaran-komšija bio u 101 mtbr i dobio zadatak da bude na osmatračnici - Mojmilo.Nakon para dana zove nas (dosadno mu) i mi odemo na "osmatračnicu". Zadnja polu-srušena kuća u brdu iznad Mlađena ,u podrumu krevet,poljski telefon i ištemana rupa što gleda na Nedžariće.Imao neki stari durbin a od oružja pušku M 48 sa 5 metaka.I njegovo je bilo da "prati" dolazak pojačanja preko Kasindolske u Nedžariće,kretanje tenkova i oklopnih transportera.Daj bože da je ikako provirivao kroz puškarnicu a više sam ja gledao prema Nedžarićima za tih 2 sata (jer me zanimalo) nego on za par mjeseci.Mogao se vidjeti samo tenk ili kamion kad iz kasindolske smota u Nedžariće i to ako nema lišća a ljeti - niđe veze.

E to je bila osmatračnica 101 mtbr. na Mojmilu.

To da ste na osmatračnici imali konekciju sa radarima hrvatske vojske malo mi je nevjerovatno (pogotovo od kraja 1992 - 1994) a SDB je imao prislušne centre kojima su slušali njihove telefonske razgovore i frekvencije policijskih i vojnih motorola a čisto sumnjam da bi četnici na motorolu najavili dolazak 10-tak helikoptera na Žuč ili Mojmilo.

ja ovo govorim rezonski a ti tvrdi da ste bili "spremni"...
Nismo to na osmatracnici imali,nego smo informacije dobijali iz staba na Bjelavama.Tada je uvijek bila pripravnost.Znalo se uvijek kada su avioni poletjeli ili iz Srbije ili iz Banjaluke.Pored"no fly zone"opet su oni letjeli sa helikopterima i nekada su bombardovali avionima.Nasi su kukali na vijestima "Gdje su NATO avioni da nas zastite".Ne moze avion doci do Sarajeva iz Srbije ili Banjaluke za minutu,slale su se informacije u Sarajevo.Ova jedinica je osnovana 93.

Turkish Cobra attack helicopter Shot Down by Man Portable Air Defense System
https://www.youtube.com/watch?v=yDNKFHP4nbE

كتيبة الدفاع الجوي التابعة للمجلس العسكري بحلب تتسقط مروحية بمنغ
https://www.youtube.com/watch?v=x_IhHBT ... dex=7&t=0s

Mi-24 vs MANPAD
https://www.youtube.com/watch?v=fOq-lVR ... dex=6&t=0s
Last edited by BISTRIK100 on 02/10/2019 04:20, edited 2 times in total.
PM72

#4908 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

Paša moj,

Svi smo bili na straži,u pripremi,na osmatračnicama.Čekaš da ti smjena prođe,kunjaš i ponekad baciš oko.I to ako nešto krcne,šušne ili hoda.U noći se "baci oko" a pođahkad i u sred dana.
Zato me ne trebaš ubjeđivati da si se plaho trz'o ako je poletio MIG na Batajnici i da si osluškivao na koju će stranu jer su ti oni na Bjelavama podigli borbenu gotovost.Ti šatro pripremao Strelu za dejstvo ako su ti rekli da ide u pravcu Zvornika? :lol:

Sreća naša što nisu smjeli letjeti radi NATO snaga i radi spremnih ekipa CNN koji su snimali pa to ode u javnost...a što se tiče vaše spremnosti za dejstvo...realno...skontali bi da su avioni bombardovali tek kad bi istresli bombe.E da je to u talasima - to bi bila druga priča.Možda.
sumirprimus

#4909 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by sumirprimus »

pa sad ako je oboren iznad brckog onda pricas o tz korpusu... i to prilican pogodak gledano s vojne strane, komandir brigade, komandir eskadrile zamjenik komandira pilot...
parappa
Grijem se na: struju
Vozim: Lotus Esprit TurboSE

#4910 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by parappa »

Na letu prema Goraždu je oboren taj Mi8. Poginuo dobar jaran od starog i još oficira iz štaba. Let je bio po noći... Niski let valjda da ga radar ne uhvati. Često su heilikopterima dobavljali MTS... Piloti su većinom bili rusi koji su to radili za pare (naravno). Navodno su naši piloti tražili puno više para i zlatni ljiljan za jedan let do GŽ i nazad.

https://www.google.de/url?sa=i&source=w ... 3492685752
PM72

#4911 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

Pilot Armije BiH iz Pazarića (koji je napravio dosta opasnih letova) bio je konstantno pod "dozom" a često je vozio i samog Aliju.Alijina pratnja je par puta ukazivala predsjedniku kako je pilot malo popio ali let je išao dalje.
Jednom ga je Alija pokušao ukoriti radi alkohola ali mi je pilot odgovorio ...
"Moj predsjedniče,da ti znaš čime letiš - i ti bi se napio"...
Dozer

#4912 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

:lol: :lol: :lol:
Dobro mu je i rek'o :thumbup:
Nekako s proljeća

#4913 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Nekako s proljeća »

Goražde je od početka bilo i ostalo u zoni odgovornosti Prvog korpusa A RBiH. Mislim da je bila i jedna uspješna operacija, moguće da se zvala ''Krug''.
doboj71

#4914 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by doboj71 »

PM72 wrote:Pilot Armije BiH iz Pazarića (koji je napravio dosta opasnih letova) bio je konstantno pod "dozom" a često je vozio i samog Aliju.Alijina pratnja je par puta ukazivala predsjedniku kako je pilot malo popio ali let je išao dalje.
Jednom ga je Alija pokušao ukoriti radi alkohola ali mi je pilot odgovorio ...
"Moj predsjedniče,da ti znaš čime letiš - i ti bi se napio"...
:lol:
parappa
Grijem se na: struju
Vozim: Lotus Esprit TurboSE

#4915 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by parappa »

Nekako s proljeća wrote:Goražde je od početka bilo i ostalo u zoni odgovornosti Prvog korpusa A RBiH. Mislim da je bila i jedna uspješna operacija, moguće da se zvala ''Krug''.
Tačno... Na početku je postojala IBOG (istočno bosanska operativna grupa) koja je dolaskom Ferida Buljubašića i ostalih oficira izrasla u 81 Diviziju u sklopu 1 Korpusa.
Operacija "Krug" je izvedena u Septembru 1992 kada je oslobođena čitava teritorija grada Goražda kao i dijelovi susjednih općina. Doduše tada još pod komandom rahmetli Zaima Imamovića.
Kasnije su pokušavali zauzeti Višegrad pa Ustikolinu (par puta) ali neuspješno. Jedan veliki uspijeh su imali u ljeto 95 kada su se sa četama trkali ko će zauzeti napuštene Unproforske položaje. To je između ostalog spasilo grad od sudbine Srebrenice i Žepe.

Mada nije tema ovdje ali ipak interesantno.

Da smo imali mogućnosti izvući određene snage u enklavu i odatle pokušali proboj vjerujem da bi imalo efekta.
Porodice Foht

#4916 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Porodice Foht »

parappa wrote:
Nekako s proljeća wrote:Goražde je od početka bilo i ostalo u zoni odgovornosti Prvog korpusa A RBiH. Mislim da je bila i jedna uspješna operacija, moguće da se zvala ''Krug''.
Tačno... Na početku je postojala IBOG (istočno bosanska operativna grupa) koja je dolaskom Ferida Buljubašića i ostalih oficira izrasla u 81 Diviziju u sklopu 1 Korpusa.
Operacija "Krug" je izvedena u Septembru 1992 kada je oslobođena čitava teritorija grada Goražda kao i dijelovi susjednih općina. Doduše tada još pod komandom rahmetli Zaima Imamovića.
Kasnije su pokušavali zauzeti Višegrad pa Ustikolinu (par puta) ali neuspješno. Jedan veliki uspijeh su imali u ljeto 95 kada su se sa četama trkali ko će zauzeti napuštene Unproforske položaje. To je između ostalog spasilo grad od sudbine Srebrenice i Žepe.

Mada nije tema ovdje ali ipak interesantno.

Da smo imali mogućnosti izvući određene snage u enklavu i odatle pokušali proboj vjerujem da bi imalo efekta.
Ljudi, iako nije tema Deblokada Sarajevo, fino da se spomenulo Gorazde jer sam ljetos temeljito obisao to podrucje pa da nesto pitam ovdje jer vidim ima puno iskusnih veterana i znalaca u ratnu taktiku.
Nemam rijeci da se onaj grad ikakvom logikom mogao odbraniti. A odbranio se. Ono je samo Bozija intervencija bila, mes´cini. Sta je ono? Kako se taj grad odbranio, ima li ikakve vojne logike?
Zna li neko imena tih odvaznih 13 momaka koji nisu htjeli pobjeci, tamo negdje na polozaju kod bolnice, kad se grad prakticno ispraznio a cetnici navalili sa svih strana? Vodic mi rece, oni su rekli, e mi se necemo povuci pa neka nas sve pobiju.
Volio bih znati te junacine?
Nekako s proljeća

#4917 Re: Deblokada Sarajeva???

Naravno da je Goražde , kao dio zone odgovornosti I korpusa sa sjedištem u Sarajevu, sastavni dio ove teme ili zasebne teme o I korpusu. Goražde je grad heroj. Upućeni branioci Sarajeva znaju da je od 10 naših izrađenih granata, bar pola njih imalo upaljač iz goraždanske fabrike ''Pobjeda''. Lično mi je žao što se nismo uspjeli spojiti sa herojima Goražda u oktobru 1995. Blizu smo bili.
PM72

#4918 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

.
Last edited by PM72 on 03/10/2019 19:24, edited 1 time in total.
BISTRIK100

#4919 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by BISTRIK100 »

Turkish Cobra attack helicopter Shot Down by Man Portable Air Defense System
https://www.youtube.com/watch?v=yDNKFHP4nbE

كتيبة الدفاع الجوي التابعة للمجلس العسكري بحلب تتسقط مروحية بمنغ
https://www.youtube.com/watch?v=x_IhHBT ... dex=7&t=0s

Mi-24 vs MANPAD
https://www.youtube.com/watch?v=fOq-lVR ... dex=6&t=0s

EKSPRES DOSIJE – VAZDUHOPLOVNE SNAGE BIVŠIH REPUBLIKA SFRJ: Avijacija Republike Srpske – život, borba i smrt
https://www.ekspres.net/dosije/ekspres- ... rba-i-smrt
Last edited by BISTRIK100 on 09/10/2019 04:01, edited 1 time in total.
tempuser

#4920 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by tempuser »

Dozer wrote: kao i razne minhenske, stutgartske i ine druge ino patriotske bataljone...
Meni je u vrhu organizacije otpora prva milanska brigada!
Dozer

#4921 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

Eh, jarane... Takvih je danas medju "Pokretacima i organizatorima otpora" bar 50%.
O borcima da ne pricamo... Kraj rata, po spiskovima, docekalo nesto vise od 260.000 boraca. Danas ih, na tim istim spiskovima, ima preko 520.000...

Istovremeno, i opet na tim istim spiskovima - nema gomile stvarnih boraca, i danas zivih....
Nekako s proljeća

#4922 Re: Deblokada Sarajeva???

Nema ih vala ni na temi pa im se daje prostor za naprđivanje ravnopravno, valjda zarad prava na mišljenje.
swanfilter

#4923 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by swanfilter »

Vidim da nije spomenuto. Srusen je i jedan avion u Cazinu, 92 ili 93. Pilot iz Srbije. Valjevo ili Zemun, ne sjecam se ...
Seawolf

#4924 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Seawolf »

swanfilter wrote:Vidim da nije spomenuto. Srusen je i jedan avion u Cazinu, 92 ili 93. Pilot iz Srbije. Valjevo ili Zemun, ne sjecam se ...
Formalno, taj "Orao" nije srušen, nego je pao nakon što je u niskom letu zakačio dimnjak tvornice Incel.

19. novembra 1994-e.

Pao je na stambeno naselje, pri čemu je poginulo dijete od 12 godina :(
Nekako s proljeća

#4925 Re: Deblokada Sarajeva???

Kada već pomenu stradalo dijete , znamo li ime prvog stradalog djeteta u gradu Sarajevu , koji je datum i lokacija smrti djeteta.
Post Reply