Zašto je potrebna religija?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
prenosnik

#4901 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by prenosnik »

m_l wrote:
Ho's ovu bh. varijantu? :mrgreen:

Raditi, zaraditi, raspodjeliti na sebe, ukucane, siromasne(iz raznih razloga), a nesto i ustedjeti...
ali, da bi to mogao, zavisis od sefa, konkurenata, kupaca...doktora ako se razbolis...
prenosnik

#4902 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by prenosnik »

nasa wrote:pa @towelie moze biti vjerodostajan ali bez da ga mi uvodimo u vjeru kao novu vrijednost,ne mozemo nikako sa sigurnoscu znati u kojem kontekstu je izrecen pa je li bas bas upotrebljen taj izraz itd.zasto ne reci da, takve rijeci su prenesene ali mi imamo niz jasnih propisa iz Kur'ana koji taj hadis stavljaju iskljucivo u kontekst u kojem bogatstvo nije grijeh, da bogatstvo moze biti i izvor dobra itd.a ipak ne mozemo Bogu pripisati rijeci koje nije sam objavio u Objavi...eto, sto je zlo ovako promatrati stvari
ih, ti sad ona sekta kur'anije sto djone reshada halifu kao sto ga i chagalj djonase :P
Towelie

#4903 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Towelie »

pa @towelie moze biti vjerodostajan ali bez da ga mi uvodimo u vjeru kao novu vrijednost,ne mozemo nikako sa sigurnoscu znati u kojem kontekstu je izrecen pa je li bas bas upotrebljen taj izraz itd.zasto ne reci da, takve rijeci su prenesene ali mi imamo niz jasnih propisa iz Kur'ana koji taj hadis stavljaju iskljucivo u kontekst u kojem bogatstvo nije grijeh, da bogatstvo moze biti i izvor dobra itd.a ipak ne mozemo Bogu pripisati rijeci koje nije sam objavio u Objavi...eto, sto je zlo ovako promatrati stvari
Nigde ja nisam rekao da je haram biti bogat. Uostalom, ima kur'anski ajet koji nam kaze da uzmemo svoj udeo i u dunjaluku, ali da nam isti ne postane svrha. Onaj drugi hadis kaze da je Allahu drazi bogatas koji udeljuje, a da bi se udeljivalo, mora se imati od cega. S druge strane, pogledaj nasu realnost i sta u vecini slucajeva cini bogatstvo ljudima. Mozemo mi ovde pricati do mile volje, ali vecinu njih cini obesnim i oholim. Uostalom, pogledaj kako se ponasaju najbogatiji ljudi u zemlji.
Jesu li olicenja skromnosti ili bahatosti?
para ili vlast, autoritet po nekom osnovu, hoces reci...mozda se i proculo za taj hadis o seksualnom nagonu od sto konja...i to je vrsta autoriteta :P

osim sto je izjava seksisticka, takodjer blati casne majke vjernika :P
Zaboravio si da spomenes da se ovo odnosi na muskarce u Dzennetu, a ne na dunjaluku. I to zato sto ce muskarci tamo imati osim dunjaluckih zena i hurije, pa ih treba sve zadovoljiti. :D
Prenosi Enes, r.a., da je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem rekao: ”Vjernik ce u Dzennetu imati snagu da spolno opci s toliko i toliko zena.” Enes, r.a., upita:”Allahov Poslanice, moci ce toliko spolno opciti?” Allahov poslanik, s.a.v.s., rece:”Imat ce snagu stotine ljudi.”(Hasen-sahih,Tirmizi)
Bloo
Globalna šefica

#4904 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Bloo »

niko zene ne pita hoce li spolno opciti :roll:
animals

#4905 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by animals »

m_l wrote:
Moras, opcenito, ova pitanja i odgovore malo izbalansirarti. :mrgreen:

Inace, uvijek idete u krajnost, ne vezete stvari. :mrgreen:

Naravno da je Allahu drazi bogat vjernik, ali onaj kome to bogatstvo nece biti svrha postojanja. Siromastvo nije nikakva vrlina. Islam podstice na neovisnost o drugim stvorenjima. Cetvrti stub islama je zekat, a kako da, kao muslimani, ispunimo tu obavezu ako smo siromasni?!
Ja onda sam citavo vrijeme pogresno vjerovao da su mu drazi siromasi :D
a kad tamo i on voli bogatase :D
5 0 5

#4906 Zašto je potrebna religija?

Post by 5 0 5 »

Towelie wrote: Postoji sredina, samo je moras staviti u vremenski kontekst. Pogledaj zivot u hilafetu prvih generacija, pa ces videti ispravnu primenu serijata u praksi.
Šta onda reći i o samom nogu koji je sklepao taj zakonik, ako ga niko za toliko vrijeme nije shvatio, nego čak razumiju da je otkidanje glava, razbijanje lubanja kamenom, sakaćenje, porobljavanje i tlačenje upravo to što je on mislio da je dobro i da će mu goditi kada ljudi rade takve stvari jedni drugima.
A sta reci o Sekspiru zato sto svi ne razumeju njegova dela?
Je li do Sekspira ili do ljudi?
Da li je tom vremenskom periodu koji navodiš, žena mogla obući šta želi? Da li su tada kažnjavali kamenovanjem? Da li se u tom prostoru tada moglo slobodno izreći mišljenje? Da li je ikad vladala žena u tom carstvu? Kakav je to utopistički period bio. Možeš li nam malo približiti taj idealni život u idealnom vremenu? Objasni nam kakav je bio položaj (svih) ljudi tamo i tad.

Studirao sam Šekspira i znam sve što se treba znati. Ako te nešto zanima čitat ćeš to i o tome, pa ćeš znati više. Šekspirova djela nisu zakonik niti skup pravila koja se moraju slijediti. Ako si uzmeš za pravo da nekome odsiječeš glavu po nekom zakonu, onda moraš biti siguran da taj zakon dobro razumiješ. Ne?
animals

#4907 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by animals »

Towelie wrote: Zaboravio si da spomenes da se ovo odnosi na muskarce u Dzennetu, a ne na dunjaluku. I to zato sto ce muskarci tamo imati osim dunjaluckih zena i hurije, pa ih treba sve zadovoljiti. :D
Prenosi Enes, r.a., da je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem rekao: ”Vjernik ce u Dzennetu imati snagu da spolno opci s toliko i toliko zena.” Enes, r.a., upita:”Allahov Poslanice, moci ce toliko spolno opciti?” Allahov poslanik, s.a.v.s., rece:”Imat ce snagu stotine ljudi.”(Hasen-sahih,Tirmizi)
Prvo nam objasni ko ide u dzenet... DUSA ILI TIJELO
prenosnik

#4908 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by prenosnik »

Towelie wrote: Zaboravio si da spomenes da se ovo odnosi na muskarce u Dzennetu, a ne na dunjaluku. I to zato sto ce muskarci tamo imati osim dunjaluckih zena i hurije, pa ih treba sve zadovoljiti. :D
pa se ne raznesi...jos kad vidis ajet "ubijajte i budite ubijeni" :P

beduinska shvatanja dzenneta kao javne kuce...

btw., prica je bila o dunjaluku. nisi odgovorio kako je muhamed izdrzavao 13 zena...(da preskocimo robove)...iz nekih privrednih aktivnosti ili ratnog plijena...

a znas onu ilahiju
"dzennet, dzennet, neko veli
hurije i dvorac bijeli
to daj onom ko to zeli
tebe trebam, samo tebe"
?
belfy

#4909 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by belfy »

Towelie wrote: Eto, sad ispade da se bogatstvo meri brojem zena, a ne novcima. Mozda, ali u nekom paralelnom univerzumu. Zapravo, zene same dodju kad imas para. Makar vecina.
u zadnjih dvije stranice se nakupilo da se moze odgovarati satima. dajte nemojte biti tako komicni. evo uzecu toweliev primjer, posto znam da je covjek koji ce razumjeti gdje je zasr'o. dakle, on ovdje kaze da se bogatstvo ne mjeri zenama, nego novcima, a vec u sljedecoj recenici kaze da ako imas novce, onda ce zene same doci.

jasan je zakljucak da ako imas dovoljno novaca da mozes imati dovoljno zena, shodno tome da sto imas vise zena mozes zakljuciti da si bogatiji i u novcima. dakle, sam sebi u stomak u dvoje recenice.

on je ovdje samo najjednostavniji primjer za objasniti. kad bi se islo redom...ne vrijedi. cak i nasa sada poentira protiv sebe. od kako ona rece da je chagalj baniran svi imaju potrebu da ovu temu odrze zivljom izgleda. bez obzira i ako ce manje ili vise protiv sebe... pih!
Last edited by belfy on 24/10/2014 23:40, edited 1 time in total.
prenosnik

#4910 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by prenosnik »

animals wrote: Prvo nam objasni ko ide u dzenet... DUSA ILI TIJELO
beduinsko tijelo, i ti svasta pitas :D
Towelie

#4911 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Towelie »

Da li je tom vremenskom periodu koji navodiš, žena mogla obući šta želi? Da li su tada kažnjavali kamenovanjem? Da li se u tom prostoru tada moglo slobodno izreći mišljenje? Da li je ikad vladala žena u tom carstvu? Kakav je to utopistički period bio. Možeš li nam malo približiti taj idealni život u idealnom vremenu? Objasni nam kakav je bio položaj (svih) ljudi tamo i tad.
Zena ni danas ne moze obuci sta hoce. Ako odluci da svakodnovno seta gola dobice tuzbu za narusavanje javnog reda i mira u dobrom delu sekularnim zemalja.
Studirao sam Šekspira i znam sve što se treba znati. Ako te nešto zanima čitat ćeš to i o tome, pa ćeš znati više
Isto i sa Kur'anom. Ako te vise zanima, citaces vise o njemu.
Šekspirova djela nisu zakonik niti skup pravila koja se moraju slijediti. Ako si uzmeš za pravo da nekome odsječen glavu po nekom zakonu, onda moraš biti siguran da taj zakon dobro razumiješ. Ne?
Masis moju poentu. Ne govorim o Hamletu kao verskom zakoniku, vec o tome da se autor knjige ne treba omalovaziti ako ga ljudi sa razlicitim obrazovanjem razumeju i tumace razlicito. Ili treba?
Prvo nam objasni ko ide u dzenet... DUSA ILI TIJELO
Oboje. Mada je dusa osnova, telo je samo ljustura.
Towelie

#4912 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Towelie »

belfy wrote:
Towelie wrote: Eto, sad ispade da se bogatstvo meri brojem zena, a ne novcima. Mozda, ali u nekom paralelnom univerzumu. Zapravo, zene same dodju kad imas para. Makar vecina.
u zadnjih dvije stranice se nakupilo da se moze odgovarati satima. dajte nemojte biti tako komicni. evo uzecu toweliev primjer, posto znam da je covjek koji ce razumjeti gdje je zasr'o. dakle, on ovdje kaze da se bogatstvo ne mjeri zenama, nego novcima, a vec u sljedecoj recenici kaze da ako imas novce, onda ce zene same doci.

jasan je zakljucak da ako imas dovoljno novaca da mozes imati dovoljno zena, shodno tome da sto imas vise zena mozes zakljuciti da si bogatiji i u novcima. dakle, sam sebi u stomak u dvoje recenice.

on je ovdje samo najjednostavniji primjer za objasniti. kad bi se islo redom...ne vrijedi. cak i nasa sada poentira protiv sebe. od kako ona rece da je chagalj baniran svi imaju potrebu da ovu temu odrze zivljom izgleda. bez obzira i ako ce manje ili vise protiv sebe... pih!
Nije tacno da mnogo novca garantuje i mnogo zena. U dobrom delu slucajeva da, ali postoje i ljudi koji su prebogati a monogamija im je sasvim ok. Koliko Bil Gejst ima zena?
kerima1

#4913 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by kerima1 »

@ Irac
Mislila sam na muslimane,jer ja sam od njih.
S4mpion

#4914 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by S4mpion »

5 0 5 wrote:
Ovo zadnje ne moraš odgovoriti, jer je meni jasno da su taj zakonik pisali jako primitivni ljudi u primitivnoj sredini (još uvijek) i u malo primitivnije vrijeme (za tu sredinu). A puno za čovječanstvo.
Da bi mogao reći ovo, moraš prestati ljudima suditi na osnovu njihovog izgleda, jer tek to je primitivno.
prenosnik

#4915 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by prenosnik »

Bloo wrote:niko zene ne pita hoce li spolno opciti :roll:
tako je nastala, nakon posla obavljenog nakon nepitanja, ona izreka ".ebo sam te nesto pitat' " :P

a zar nije glupo pitanje? :D
prenosnik

#4916 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by prenosnik »

S4mpion wrote: Da bi mogao reći ovo, moraš prestati ljudima suditi na osnovu njihovog izgleda, jer tek to je primitivno.
eh, ti sa celom u avataru se nas'o da mu pridiku drzis :P
animals

#4917 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by animals »

Towelie wrote: Oboje. Mada je dusa osnova, telo je samo ljustura.
Znaci ljustura se sexa sa mladim djevicama..
S4mpion

#4918 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by S4mpion »

prenosnik wrote:
S4mpion wrote: Da bi mogao reći ovo, moraš prestati ljudima suditi na osnovu njihovog izgleda, jer tek to je primitivno.
eh, ti sa celom u avataru se nas'o da mu pridiku drzis :P
Upravo tako. :D
Towelie

#4919 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Towelie »

animals wrote:
Fizicki da. Dusa je ta koja oseca zadovoljstvo.
animals

#4920 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by animals »

Towelie wrote:
animals wrote:
Fizicki da. Dusa je ta koja oseca zadovoljstvo.
i ti znaci kad umres imaces mlade djevice gore..
a sad ti meni reci, sta su one jadne skrivile pa da moraju se gore svakom dati..
prenosnik

#4921 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by prenosnik »

animals wrote:
a sad ti meni reci, sta su one jadne skrivile pa da moraju se gore svakom dati..
ne svakom, samo dzennetlijama :P pa ne daj sinu ime rajko :D
Towelie

#4922 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Towelie »

Ne da nisu skrivile, nego jedva cekaju da mi dodjemo tamo jer cemo biti Jusufove lepote i potentni, kao sto ti je kolega prenosnik nagovestio. Cak se one naljute kada muskraca iznervira njegova dunjalucka zena/devojka.
animals

#4923 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by animals »

Towelie wrote:
Ne da nisu skrivile, nego jedva cekaju da mi dodjemo tamo jer cemo biti Jusufove lepote i potentni, kao sto ti je kolega prenosnik nagovestio. Cak se one naljute kada muskraca iznervira njegova dunjalucka zena/devojka.
Nadaj se..jedva te ceka samo zemlja crna i crvi..crvi ponajvise..
5 0 5

#4924 Zašto je potrebna religija?

Post by 5 0 5 »

Šampinjone, kakvom izgledu? Ako otac zakopa svoje djete živo, ili ga spali, zar to nije dovoljno primitivno. Kakve veze ima kako izgleda? Hoćeš reći da je srednji istok napredna sredina? Med i mlijeko? Kada si zadnji put gledao vijesti iz svijeta? Pa tamo se nikad nisu prestali ubijati. Od rimskog doba do danas.
prenosnik

#4925 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by prenosnik »

Towelie wrote: Ne da nisu skrivile, nego jedva cekaju da mi dodjemo tamo jer cemo biti Jusufove lepote i potentni, kao sto ti je kolega prenosnik nagovestio. Cak se one naljute kada muskraca iznervira njegova dunjalucka zena/devojka.
ma, ja sam samo govorio da su to beduinska shvatanja tih hadisa :roll:

a bi li ti sad bio ili barem izgledao, kao bred pit, da mozes?
Locked