Sirija

Locked
nOrMaLaC

#4901 Re: Sirija

Post by nOrMaLaC »

Ja Sam Odavle wrote:Manje i vece zlo?

Objasni to onim stotinama hiljada pobijenih i obogaljenih, milionima rastjeranih, stanovnicima gradova i naselja koja vise ne postoje, milionima ciji su zivoti unisteni.

Mora biti da ima neki visi cilj zbog kojeg ce se Putinov drveni lutak Ass-sadista boriti za vlast do posljednje kapi krvi, naravno tudje.
Jbg, svaki rat je takav. Ne postoje blaži niti jači ratovi, tako da svaki rat iza sebe ostaje pustoš,jad,čemer,smrt....

U Siriji nisu moguće demokratske promjene kao i nigdje na Bliskom Istoku. Pogledaj šta se zbiva u Turskoj. Tu je na vlast Erdogan i provodi se nekakva demokratija, hajmo reći. Sjećaš li se Gezil parka od proljetos kada su snage reda i mira upale na silu u Istanbulski park i brutalno očistili park od demostranata koje je Erdogan prozvao da su "teroristi". Ti "teroristi" su bili obični ljudi majke,očevi,srudenti,kćeri,sinovi koji su se borili za snažnu i sekularnu Tursku.

U Siriji su se dešavali zločini i na jednoj i na drugoj strani. Od toga ne treba bježati. Ja ne mogu vidjeti da se provode demokratski principi zasnovani na idealima sumnjivih osoba sa cijelog Magreba koje se dolaze boriti za svoje neke ideale a koje javno propagiraju kanibalizam, samoubojstvo, klanje osoba pred kamerama i slično. Da ne spominjem iživljavanje nad običnim civilima koje su protiv takvih djela. Danas u Siriji ne postoji opozicija i toga je i sam Assad svjestan. Bilo bi super sjesti i dogovoriti se sa osobama iz FSA koji su na početku pokrenuli "Sirijsko proljeće". Danas tih osoba nema. Na njihova mjesta su stupili raznorazne grupe iz mnogobrojnih zemalja koje provode svoje neke ideale koje nemaju veze sa Islamom. Sa takvim osobama se ne može pregovarati, a mislim da smo i sami mi svjesni toga htjeli to priznati ili ne. :)
Avetinho

#4902 Re: Sirija

Post by Avetinho »

sarajevoxxxx wrote:
- Idemo u repriznu emisiju po hiljaditi put. Asad avionima, buradima napunjenim eksplozivom, teškom artiljerijom, hemijskim oružjem, ravna sirijske gradove, jer želi da ko i babo mu ostane na vlasti bar minimalno još tri generacije porodice Asad.

- Dakle, radi se o jednom poganom nečovjeku, ljudskom izrodu, smeću i džubretu kakvog nema na planeti zemlji. Koji je spreman sravniti sve sa zemljom samo zbog jednog razloga a to je vlast.

- Malo mu 50 godina, malo mu što mu je otac od Sirije napravio jednu od najgorih rupa na zemljaskoj kugli (koje prolazio kroz Siriju zna o čemu govorim) malo mu 40 000 potamanjenih Sirijaca u Hami, malo mu desetine hiljada Sirijaca koji su tri decenije bježali od diktature porodice Asad, malo mu desetine hiljada zatv orenih Sirijaca, odlučio se na sistemsko razaranje sirijskih sela i gradova.
Ne dopire to do obozavatelja djela i lika Putinovog drvenog lutka.
Challenger__

#4903 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Sa'voxe... :-D Ti si kralj! Mada oko Sirije ne dijelimo ista gledišta, imponuje mi tvoja (makar jednosmjerna) empatija, saosjećanje, iskrena emocija koju unosiš. Kada te čitam, UVIJEK se sjetim rahmetli šejh Butija i njegov vaz o idžtihadu, mudžtehidima i nijjetu... :-D

:thumbup:
basicm

#4904 Re: Sirija

Post by basicm »

jefferson

#4905 Re: Sirija

Post by jefferson »

Challenger__ wrote:
cetmi wrote:...
- ad hominem konstrukcije ne govore ništa o meni, nego samo o tebi. Sve je u tvojoj crnoj minijaturi neistina, osim jednog: "slobodan strijelac" nisam ja, nego šahista na koga aludiraš. Ideš na ignore, gdje ti je mjesto.

"Tema je Sirija a ne forumaši"

jefferson wrote:Mozes izaci iz KGB-a, ali KGB ne mozes istjerati iz budale. Kakvu je gresku u koracima napravio Putin s ovim clankom u NYT, pa to nije normalno. Oni fakat zive u svojoj nekoj dimenziji....
"Ode Bošnjo iz Bosne, ali ne ode Bosna iz Bošnje"

- ovo je reakcija našeg čovjeka na pismo predsjednika Rusije u jednoj krajnje delikatnoj situaciji(čija je namjera da spusti tenzije , otvori dijalog i pokrene mirovne pregovore), a pogledajte komentare Amerikanaca na to isto pismo (ispod teksta):

The New York Times

- treba napraviti samo banalno poređenje percepcije američkih čitalaca sa percepcijom našeg Ramba u tuđini i sve će nam se samo kazati.
Kao sto je jedan vec forumas spomenuo, nije tvoj problem sto si clan neke grupe. Ja uopste u to nevjerujem.
Tvoj problem je sto fakat nemas sta raditi po cijeli dan, sjedis iza kompjutera i mislis da si pokupio svu pamet na svijetu.
Putinov nacin komuniciranja sa ljudima, uopste ne postoji u Rusiji. Naravno, to ne moze proci u SAD, pa mora napisati clanak u kojem negira komplet tradiciju SAD. Kako ocito ne znas citati izmedju redova, a i istorija SAD ti je ocito vrlo slaba strana (izmedju citanja advance.hr, Alex Jones i slicnih gluposti, mogao bi procitati neki akademski uradak o istoriji SAD, bliskog istoka, Rusije, SSSR-a, nesto sto je tkz. univerzitetska stampa).
Na stranu sto Putin ocito priznaje da sa amerikancima mora drugacije razgovarati nego sa svojim stanovnistvom (ocito je clanak namjenjen kao molba americkom stanovnistvu, dok sa svojim stanovnistvom razgovara kao sto coban razgovara sa stadom ovaca), ovim je skroz sad usro motku i izazvao gnjev ne samo u kongresu nego i medju stanovnistvom. Po tvojim pisanjima, istorija pocinje negdje prije 10 godina, medjutim, izmedju SAD i Rusije postoji jedna duga istorija, i ovdje Asad i Sirija sve vise postaju sporedna igra.
Ako ovi razgovori ne uspiju, i ako kongres izglasa upotrebu vojne sile, jedan od razloga zbog kojeg ce Obama dobiti glasove je ovaj clanak.
Cak i naslov clanka govori: Molba! Od covjeka koji ugnjetava opoziciju, hapsi ljude koji misle drugacije itd, itd.
I dobro ti je onaj forumas rekao. Stvarno se zapitas kakvi su sve ljudi medju nama kada se dive diktatorima, poludiktatorima, poluljudozderima, i sve to posmatraju kao Evropsku Ligu prvaka (ovo se odnosi na obe strane ovdje).
Jos samo da kladionicu otvorite ovdje na forumu, i pred Vama je blistava buducnost!
jefferson

#4906 Re: Sirija

Post by jefferson »

cetmi wrote:
"Kada budemo vidjeli da SAD žele stabilnost u regiji i kada prestanu da prijete i isporučuju oružje teroristima, smatrat ćemo da možemo provesti proces do kraja", kazao je Assad.

"Za nekoliko dana, Sirija će poslati poruku UN-u i Organizaciji za zabranu hemijskog oružja u kojoj će biti tehnički dokumenti neophodni za potpisivanje sporazuma", izjavio je on.

"Nakon toga, radnje u vezi s potpisivanjem Konvencije o zabrani hemijskog oružja će moći da počnu", precizirao je.

"Rusija ima primarnu ulogu u ovom procesu, jer mi nemamo povjerenja u Sjedinjene Američke Države i nemamo odnose s njima", naglasio je sirijski predsjednik.
Ne razumijem, zar Sirija ima uopće ovo nelegalno hemijsko oružje.
Imam neki predosjećaj da ova inicijativa Rusije i Sirije ima svrhu da svijetu pokaže da su oni za mir, ali da su ih Ameri bez razloga napali. Jer ovaj plan Rusije, a evo potvrđuje i ovaj zločinac govori da oni žele samo vrijeme.
Zašto demokratska Rusija u bar jednoj od četiri tačke nije navela da će zločinci koji su upotrijebili hemijsko oružje protiv civila biti kažnjeni.
Nalaziš se pred svojim krajem, a još uslove postavljaš.
Ma to ti je kupovina vremena.
Na zalost bio sam dovoljno star pa sam gledao ovaj film vec jednom.
Amerikanci zaprijete udarima, onda dodje ruski ministar vanjskih poslova, ili neki kreten iz Velike Britanije a i Francuske (da ih slucajno ne zaboravim, mogli bi se naljutiti) pa posreduju diplomatskim putem, pa onda Milosevic i karadzic kazu: hajde eto, necemo mi vise, nek dodje UN, pa sigurne zone, pa prebrojavanje artiljerije, pa Rapid Reaction Force. Pa onda svi skontaju da ih ovi vuku za usi cijelo vrijeme, pa onda sigurne zone postanu nesigurne zone, pa onda ovi opet obecaju da eto nece vise itd. I onda na kraju opet ovi napadnu, samo do toda izgine daleko vise ljudi nego sto bi bio slucaj da se odmah reagovalo.
Ovo je nastavak ruskog preseravanja koji su se isto tako preseravali sa nasim patnjama 92-95, samo sto ovdje par forumasa je tada bilo u pelenama ili su bili posmatraci nase patnje.
The 51st State

#4907 Re: Sirija

Post by The 51st State »

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... XTaF90ahU4

frajer hladno sa bajernovim salom...
jefferson

#4908 Re: Sirija

Post by jefferson »

The 51st State wrote:http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... XTaF90ahU4

Obrati paznju na onu Toyotu.
Nikad proizvodjaci auta kao sto su FORD, GM, Land Rover, pa i Puch, nece imati reklamu kao Toyota kada su u pitanju ova off-road vozila.
Jbt, pa svaki sukob na svijetu, tip vozi toyotu, ona do krova u blatu ili pijesku, i na njoj GS-23 sa 4 tone povratnog pritiska :D
Co0l

#4909 Re: Sirija

Post by Co0l »

Challenger__ wrote:
Co0l wrote: E vidis,ja vjerujem da je rezon 'manje i vece zlo' pogresan.Za mene ima samo zlo i tacka.Zlo je i Asad i Al Nusra & co.Pogotovo kad nema jasno odredjenog mjerila sta je manje a sta vece zlo.
A kad bi recimo mjerilo za to bilo ko je vise odgovoran za stradanja Sirijaca vjerovatnije je da bi Asada smatrali vecim zlom nego ekstremiste.A od tog argumenta o percepciji vecine Sirijaca (mada je i to diskutabilno) da li ili ne zele libijski scenario je bitnije ko je najodgovorniji da danas uopste pricamo o tom scenariju.Po mom misljenju to je klan Asad.
- Znači, idemo u repriznu emisiju, po hiljaditi put... Sirijski režim (prije rata) je imao prednosti i mane. Vršili su reforme koje su išle u pravcu eliminacije mana. Kako eliminisati mane? Kroz dijalog. Ko treba da razgovara? Sirijci, kako lojalisti, tako oponenti. Kakva Sirija treba da bude to je stvar Sirijaca, kako lojalista, tako i protivnika. Isto vrijedi i za izbore.

- Međutim, nameće se stalno oružana opcija, a nju gura: Katar, Turska, KSA; Emirati, Izrael, Britanija, Francuska i SAD. Iz moje prespektive, oni su najodgovorniji za reprizni, libijski scenario.
Reforme my ass:)
Sirijci su pokusali da razgovaraju kada su izasli na ulice,rezim je odgovorio mecima.Tako je pocelo.Nabrojane zemlje su se kasnije ukljucile i to puno manje nego sto se prica.
Kraj repriznog javljanja.
Last edited by Co0l on 12/09/2013 19:50, edited 1 time in total.
The 51st State

#4910 Re: Sirija

Post by The 51st State »

jefferson wrote:

Nikad proizvodjaci auta kao sto su FORD, GM, Land Rover, pa i Puch, nece imati reklamu kao Toyota kada su u pitanju ova off-road vozila.
Jbt, pa svaki sukob na svijetu, tip vozi toyotu, ona do krova u blatu ili pijesku, i na njoj GS-23 sa 4 tone povratnog pritiska :D
ma ja, zajebanija od tenka :D , nego je stvarno zacudjujuce da nakon tri godine rata, nijedna od strana u sukobu nije ustrojena vojnicki, svi lice na nekakve milicije...
Co0l

#4911 Re: Sirija

Post by Co0l »

jefferson wrote:

Uh,ako to vidi jedan forumas (kojeg necu da imenujem,prepoznace se sam),za njega ce to bit neoboriv dokaz o umjesanosti Japana u rat u Siriji jer je isto tako rekao za Ameriku kad je na nekom klipu vidio neke americke dzipove :lol:
Kikibombona

#4912 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

cetmi wrote: I Libanon je izvršio najveći napad na sirijskom teritoriju. Ne znam samo kako ćeš tretirati Hezbollah. Ali oni su regularna i najjača vojna formacija u Libanu.
Libanon ima zvanicnu vojsku i ta vojska nije Hezbulah. Borci Hezbulaha u Siriji su ekstremisti koji ne predstavljaju sve stanovnike Libanona.

Znaci, ovaj put si napravio presedan, zajedno sa Izraelom, ti si protiv Asada?
Mozda ovaj put imaju dobre namjere prema Arapima :mrgreen: .
jefferson

#4913 Re: Sirija

Post by jefferson »

The 51st State wrote:
jefferson wrote:

ma ja, zajebanija od tenka :D , nego je stvarno zacudjujuce da nakon tri godine rata, nijedna od strana u sukobu nije ustrojena vojnicki, svi lice na nekakve milicije...
Ma to uopste nije zacudjujuce.
Ne mozes porediti to sa nasim ratom. Kod nas 92 vecina ljudi koja je ratovala je sluzila bivsu JNA, dosta oficira je bilo iz JNA (doduse bilo je i onih sto su zbog podobnosti najednom postali generali). Postojala je ta disciplina i ustrojenost iz bivse vojske.
Sirijska vojska nikad nije bila ustrojena kao bivsa JNA. Oni imaju x tenkova, aviona, ali se vidi po nacinu djelovanja da su daleko iza evropskih vojski.
Stoga, ovi oficiri koji su presli u FSA i sta ja znam, ne mogu ustrojiti vojsku na nacin na koji se to desilo kod nas, a pogotovo u HR (doduse njih su izglancali amerikanci i MPRI).
Onda dodaj ove poludivljake iz raznoraznih drzava i sl, koji nemaju nikakvo obrazovanje, a misle da imaju najveci polni organ, i dobijes sta dobijes.
Jbg, slabo koji je oficir u Siriji procitao Clausewitza ili Waltza ili Van Crevelda i slicno.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#4914 Re: Sirija

Post by japin_mutapi »

Kikibombona wrote: Cinjenice su sljedece:
Izrael je pruzio utociste za nekolicinu povrijedjenih pobunjenika.
Nikakav spin ne moze ublaziti ove argmunete.
ovo crveno je fakat strašna činjenica i neoboriv argument a zapravo je ovo zeleno
Kikibombona

#4915 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

japin_mutapi wrote:
Kikibombona wrote: Cinjenice su sljedece:
Izrael je pruzio utociste za nekolicinu povrijedjenih pobunjenika.
Nikakav spin ne moze ublaziti ove argmunete.
ovo crveno je fakat strašna činjenica i neoboriv argument a zapravo je ovo zeleno
Neda mi se sada traziti tu vijest. Al evo, uzimamo kao pretpostavku da nije tacno...

Dovoljno je pomenuti napad IDFa na Damask i Latakiju da i budali bude jasno na cijoj strani/protiv koga je Izrael.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#4916 Re: Sirija

Post by japin_mutapi »

acopero wrote:
cetmi wrote:
caco_sarajevo wrote:Image

Ova slika sve govori....svaki je komentar suvišan.
Ovu sliku treba citirati na svakoj stranici o Siriji. Da se zna ko na Balkanu podržava brata po zločinu.

Srpski narod je ugorzen u Siriji !!!! To ceo svet mora da zna.
osovina aSSad teheran moskva beograd ... najjači su
sarajevoxxxx

#4917 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

I danas su na Sarakib (Idlib) padala velika burad napunjena TNT-om

Režimsko bombardovanje Sarakiba 12-09.2013.

Dijelovi rakete koja je danas pala na Sarakib:

U selu Zabur (Idlib) bure eksplodiralo u zraku:

Challenger__

#4918 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

- događaj dana na planetarnom nivou je svakako obraćanje predsjednika RF američkom narodu i rukovodstvu posredstvom stranica "The New York Times". Pošto ne znaju svi engleski jezik, ili, nemaju želju da koriste "Google translate", ostavljam kopiju prevoda:
Vladimir Putin obratio se američkoj javnosti putem teksta u NYT-u: "Nitko ne želi da UN zadesi sudbina Lige Naroda"

Image

Vladimir Putin: Molba za oprez iz Rusije

Najnovija događanja oko Sirije potaknula su me da se obratim direktno američkom narodu i njihovom političkom vodstvu. Važno je to učiniti u vrijeme nedostatne komunikacije između naša dva društva.

Naši međusobni odnosi su prošli kroz razne faze. Stajali smo jedni protiv drugih za vrijeme Hladnog rata. No, jednom smo bili i saveznici, i porazili smo Naciste zajedno. Univerzalna međunarodna organizacija - Ujedinjeni Narodi - osnovana je kako bi se spriječilo ponavljanje takvih devastacija.

Utemeljitelji UN-a shvaćali su kako se odluke po pitanju rata i mira trebaju donositi konsenzusom, te je uz američki pristanak veto Vijeća Sigurnosti stalnih članica ukomponiran u UN Povelju. Mudrost ove odluke osigurala je stabilnost međunarodnih odluka desetljećima.

Nitko ne želi da UN zadesi sudbina Lige Naroda, koja se raspala zbog nedostatka potpore. No, to je moguće ako utjecajne zemlje počnu zaobilaziti UN i pokretati vojne akcije bez autorizacije Vijeća Sigurnosti.

Potencijalni napad SAD-a na Siriju, unatoč snažnom otporu od strane mnogih zemalja i političkih i religijskih vođa, uključujući i Papu, rezultirao bi dodatnim nevinim žrtvama i eskalacijom, a sukob bi se potencijalno proširio i izvan sirijskih granica. Napad bi povećao nasilje i pokrenuo novi val terorizma. Napad bi također potkopao multilateralne napore po pitanju rješavanja iranskog nuklearnog problema kao i izraelsko-palestinskog sukoba te bi dodatno destabilizirao Bliski Istok i Sjevernu Afriku. Zbog napada bi cijeli sistem međunarodnog prava mogao izgubiti ravnotežu.

U Siriji se ne odvija borba za demokraciju, nego oružani sukob između vlade i opozicije u multireligijskoj zemlji. Postoji nekoliko zagovornika demokracije u Siriji, no postoji i više nego znatan broj Al-Qaeda boraca i ekstremista iz raznih pozadina koji se bore protiv vlasti. Američki State Department klasificirao je "Al-Nusra Front" i "Islamska Država Irak i Levant", skupine koje se bore na strani opozicije, kao terorističke organizacije. Unutarnji konflikt, kojeg potpaljuje strano oružje koje se dostavlja opoziciji, jedan je od najkrvavijih u svijetu.

Plaćenici iz arapskih zemalja koji se bore ovdje, kao i stotine militanata iz Zapadnih zemalja, pa čak i iz Rusije, duboko nas zabrinjavaju. Zar se ne bi oni mogli vratiti u naše zemlje s iskustvom kojeg će zadobiti u Siriji? Podsjetimo, nakon borbi u Libiji, ekstremisti su krenuli u Mali. Ovo nas sve ugrožava.

Od samog početka, Rusija je zagovarala miran dijalog kako bi Sirijci mogli pronaći kompromis za svoju budućnost. Mi ne štitimo sirijsku vladu, mi štitimo međunarodni zakon. Moramo koristiti UN Vijeće Sigurnosti i vjerujemo kako je čuvanje reda i zakona u današnjem kompleksnom i turbulentnom svijetu jedan od načina kojima ćemo zadržati međunarodne odnose da ne potonu u kaos. Zakon je i dalje zakon i moramo ga se držati, sviđalo se nama to ili ne. Prema aktualnom međunarodnom zakonu, uporaba sile dopuštena je samo u slučaju samoobrane ili odlukom UN Vijeća Sigurnosti. Sve drugo je nedopustivo prema Povelji Ujedinjenih Naroda i tretiralo bi se kao čin agresije.

Nitko ne sumnja u to da je otrovni plin upotrijebljen u Siriji. No, sve upućuje na to da ga nije upotrijebila sirijska vojska, već opozicione snage, kako bi provokacijom doveli do intervencije svojih snažnih stranih zaštitnika, koji bi se u ovom slučaju svrstali na stranu fundamentalista. Nadalje, izvještaji da militanti planiraju još jedan napad - ovog puta protiv Izraela - ne mogu se ignorirati.

Alarmantno je da su vojne intervencije u unutarnje sukobe stranih zemalja postale uobičajena stvar za SAD. Da li je ovo u dugoročnom američkom interesu? Sumnjam. Milijuni diljem svijeta sve manje doživljavaju Ameriku kao model demokracije, već zemlju koja se oslanja na sirovu silu te zemlju koja sastavlja koalicije pod sloganom: "Ili ste s nama, ili ste protiv nas".

No, sila se pokazala neefikasna i besmislena. Nitko ne može reći što će se desiti s Afganistanom nakon što se međunarodne snage povuku. Libija je podijeljena na plemena i klanove. U Iraku građanski rat i dalje traje, imamo desetke mrtvih svakog dana. U SAD-u mnogi su povukli paralelu između Iraka i Sirije te se pitaju zašto njihova vlada sada želi ponoviti grešku.

Bez obzira koliko precizno ciljano bilo sofisticirano oružje, civilne žrtve su neizbježne, uključujući starce i djecu, koje bi napadi navodno trebali zaštititi.

Svijet je reagirao pitanjem: ako ne možemo računati na međunarodni zakon, onda moramo pronaći nove načine kako osigurati svoju sigurnost. Zbog toga sve veći broj zemalja nastoji pribaviti oružje za masovno uništenje. Ovo je logika koja se slijedi: "Ako imate bombu, nitko vas neće napadati". Pričamo o jačanju neproliferacije, dok se ona upravo ruši ovim potezima.

Moramo prestati koristiti jezik sile i vratiti se na put civilizirane diplomacije i političkih rješenja.

Nova prilika sprječavanja vojne akcije pojavila se zadnjih dana. SAD, Rusija i sve članice međunarodne zajednice moraju iskoristiti volju sirijskih vlasti da stave kemijski arsenal pod međunarodnu kontrolu i kasnije ga unište. Sudeći prema izjavama Baracka Obame, SAD vide ovo kao alternativu vojnom napadu.

Pozdravljam predsjednikov interes u nastavljanju dijaloga s Rusijom po pitanju Sirije. Moramo raditi zajedno da bi ova ideja zaživjela, kao što smo se i dogovorili za vrijeme summita G80 u Lough Ernu, Sjevernoj Irskoj, ovog lipnja. Moramo diskusiju vratiti natrag prema pregovorima.

Ako uspijemo izbjeći uporabu sile protiv Sirije, to će poboljšati atmosferu međunarodnih odnosa i ojačati naše međusobno povjerenje. To će biti naš zajednički uspjeh koji će otvoriti vrata prema suradnji i na drugim kritičkim pitanjima.

Moj rad i osobni odnos s Predsjednikom Obamom obilježen je rastućim povjerenjem. Cijenim to. Pomno sam proučio njegovo obraćanje naciji ovog utorka. Ne bih se složio s njegovim izjavama o američkoj izuzetnosti, kada je rekao da je politika SAD-a ono što "Ameriku čini drugačijom, ono što nas čini izuzetnima". Ekstremno je opasno svom narodu govoriti da je izuzetan, bez obzira kakva bila motivacija. Postoje velike zemlje i male zemlje, bogate zemlje i siromašne zemlje, one s dugom demokratskom tradicijom i one koje tek pronalaze put prema demokraciji. Politike ovih zemalja su različite, ali svi smo mi različiti, no kada pitamo Gospodina za blagoslov, ne smijemo zaboraviti kako nas je Bog sve stvorio jednakima.
jefferson

#4919 Re: Sirija

Post by jefferson »

Necu reci da je ispao amater, ali ko god mu je dao ovu ideju, mislim da je ostao bez posla danas.
Avetinho

#4920 Re: Sirija

Post by Avetinho »

Jedino ako mu drveni lutak nije dosadio pa odlucio da ga se otarasi. Mos' mislit kako ce redneci skocit na ideju da im Putin dijeli savjete.

Ass-sade, beri kozu na siljak.
husein_kapetan

#4921 Re: Sirija

Post by husein_kapetan »

jefferson wrote:Necu reci da je ispao amater, ali ko god mu je dao ovu ideju, mislim da je ostao bez posla danas.
<poodavno čitam tvoje postove.. ako bi mogao argumentovati i pojasniti tvoj stav po napisanom.. onako čisto korektnosti radi...
jefferson

#4922 Re: Sirija

Post by jefferson »

Ja Sam Odavle wrote:Jedino ako mu drveni lutak nije dosadio pa odlucio da ga se otarasi. Mos' mislit kako ce redneci skocit na ideju da im Putin dijeli savjete.

Ass-sade, beri kozu na siljak.
Zanimljiv osvrt Putina 1999 godine. Nes to ne procita nigdje medjunarodno pravo, UN, itd, itd.
Ali hej, za neke je ovdje istorija svakako pocela sa sukobom u Siriji.
Da mi je znati imajul ovakvu privilegiju Putinovi protivnici u Rusiji, da npr. njemu djele lekcije preko clanaka u Pravdi i sl?
I dobro mu rece jedna novinarka, na njegovu tvrdnju da smo svi bozija djeca: "zar to nije i opozicija u Rusiji, homoseksualci i sl?"
Why We Must Act
By Vladimir Putin
Published: November 14, 1999
When President Clinton and I met in Oslo earlier this month, we discussed the situation in Chechnya. Accounts of that conversation in the American media, understandably, emphasized the president's warnings about the impact of Russia's military operations. Because we value our relations with the United States and care about Americans' perception of us, I want to explain our actions in clear terms.

To do so, I ask you to put aside for a moment the dramatic news reports from the Caucasus and imagine something more placid: ordinary New Yorkers or Washingtonians, asleep in their homes. Then, in a flash, hundreds perish in explosions at the Watergate, or at an apartment complex on Manhattan's West Side. Thousands are injured, some horribly disfigured. Panic engulfs a neighborhood, then a nation.

Russians do not have to imagine such a calamity. More than 300 of our citizens in Moscow and elsewhere suffered that fate earlier this year when bombs detonated by terrorists demolished five apartment blocks.

Consider another unthinkable scenario. A long simmering dispute between one of your states and your federal government causes political unrest in that state. Armed militias arise, similar to those found in your states of Montana and Idaho. Eventually, they are assisted by foreign adventurers with their own agenda who use that troubled region as a base to launch violent raids against a neighboring state. Lives and property are destroyed -- as a means of expanding the chaos.

Russians do not need to view the latest James Bond movie to see that macabre story unfold. Rather, we saw it in all-too-real life as guerrillas based in Chechnya mounted bloody raids on neighboring Dagestan. They forcibly occupied several communities, terrorizing the inhabitants. The stated goal was to establish an ''Islamic republic,'' an idea thoroughly alien to the vast majority of local citizens.

To Americans, these scenarios must seem rather far-fetched. The notion of armed guerrillas roaming through the countryside, intimidating citizens, is something to be found in bad movies or second-rate novels. Yet in the southern corner of my country, they are as real as the freshly turned cemetery plots that have chronicled the violence over the last several years.

No government can stand idly by when terrorism strikes. It is the solemn duty of all governments to protect their citizens from danger. Americans obviously understand this concept. When two United States embassies in Africa were blown up, American warplanes were soon dispatched to bomb suspected terrorist facilities in Sudan and Afghanistan. Americans also have had first-hand experience with religious fanaticism financed from overseas sources. The World Trade Center bombing in New York City was the sad result of such extremism.

Terrorism today knows no boundaries. Its purveyors collaborate with each other over vast distances. We know that a great deal of the violence emanating from Chechnya is financed from abroad.

The same terrorists who were associated with the bombing of America's embassies have a foothold in the Caucasus. We know that Shamil Basayev, the so-called Chechen warlord, gets assistance on the ground from an itinerant guerrilla leader with a dossier similar to that of Osama bin Laden. And one of your television networks recently reported that -- according to United States intelligence sources -- bin Laden himself is helping to finance the guerrillas.

We also know that most Chechens -- whatever their feelings about Russia -- are neither fanatics nor willing hosts to the extremists who seek to transform Chechnya into a killing field. No rational people desire their territory to become a permanent playground for murderers and kidnappers, even if the perpetrators cloak their cause in religion.

Reluctantly, we have intervened. Our immediate aim is to rid Chechnya of those who threaten the safety of Chechens and Russians. We also seek to restore civil society to the Chechen people, who have been victims of deprivation, living in the grip of armed criminal gangs for years.

American officials tell us that ordinary citizens are suffering, that our military tactics may increase that suffering. The very opposite is true. Our commanders have clear instructions to avoid casualties among the general population. We have nothing to gain by doing otherwise. The Chechen citizens, after all, are our citizens too. Our land and air forces strive to target only opposing armed forces. The whole reason we chose accurately targeted strikes on specifically identified terrorist bases was to avoid direct attacks on Chechen communities.

Exactly the same tactics were deployed during Operation Desert Storm, in the bombing of the former Yugoslavia and in the various Unites States attempts to strike back at the world's most wanted terrorist -- Osama bin Laden. Yet in the midst of war, even the most carefully planned military operations occasionally cause civilian casualties, and we deeply regret that.

Refugees fleeing the violence -- many of whom feared that the terrorists would try to use them as ''human shields'' -- have experienced hardship. However, confusion at border checkpoints that resulted primarily from the inexperience of local officials in dealing with difficulties of this nature has been resolved. People can now move in both directions.

Refugees still in the neighboring republic of Ingushetia are getting shelter, food and medical care. Many are returning home to areas firmly controlled by the Russian government. Our great task now is to rebuild infrastructure and social institutions that were degraded during several years of turmoil. We must reopen schools and hospitals. For years, federal payments intended for workers and pensioners have been diverted illegally. We will make sure that these funds go to the proper recipients. In brief, we are striving to replace strife and chaos with peace and normal life.

The antiterrorist campaign was forced upon us. Sadly, decisive armed intervention was the only way to prevent further casualties both within and far outside the borders of Chechnya, further suffering by so many people enslaved by terrorists. As the United States media frequently point out, we have other pressing challenges that demand our resources.

But when a society's core interests are besieged by violent elements, responsible leaders must respond. That is our purpose in Chechnya, and we are determined to see it through. The understanding of our friends abroad would be helpful.

Vladimir Putin is the prime minister of Russia.
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#4923 Re: Sirija

Post by anthraxQ »

nOrMaLaC wrote:
Jbg, svaki rat je takav. Ne postoje blaži niti jači ratovi, tako da svaki rat iza sebe ostaje pustoš,jad,čemer,smrt....

U Siriji nisu moguće demokratske promjene kao i nigdje na Bliskom Istoku. Pogledaj šta se zbiva u Turskoj. Tu je na vlast Erdogan i provodi se nekakva demokratija, hajmo reći. Sjećaš li se Gezil parka od proljetos kada su snage reda i mira upale na silu u Istanbulski park i brutalno očistili park od demostranata koje je Erdogan prozvao da su "teroristi". Ti "teroristi" su bili obični ljudi majke,očevi,srudenti,kćeri,sinovi koji su se borili za snažnu i sekularnu Tursku.

ne rise molim te....

Narod je glasao sa Erdogana i izabrao ga, i opet ce glasati za njega...

Park je iskoristen u politicke svrhe i sva prica oko parka je izmanipulisana od strane onih koji su protestvovali. Na tv-u ti je predstavljeno kao katastrofalni pprotesti - a u stvarnosti ni 1% populacije ga nije podrzavalo. Samo sto su mediji jedva cekali da iskoriste slabost Turske, a znamo ko i kako ju je ojacao, pa je napumpavao svu tu pricu - ko je bio u Istanbulu tih dana zna da je ovo istina - u 99% grada se protesti nisu ni osjetili...

Tu je najmanje bili majki, oceva i postenih ljudi sa postenim namjerama...
jefferson

#4924 Re: Sirija

Post by jefferson »

husein_kapetan wrote:
jefferson wrote:Necu reci da je ispao amater, ali ko god mu je dao ovu ideju, mislim da je ostao bez posla danas.
<poodavno čitam tvoje postove.. ako bi mogao argumentovati i pojasniti tvoj stav po napisanom.. onako čisto korektnosti radi...
Zato sto je napravio gresku u koracima kada je rekao da amerika nije 'posebna" zemlja. Zadnji paragraf.
Da pojasnim.
"American Exceptionalism" nije ideja koja je stara par godina, nego ideja koja se vodi jos od osnivanja zemlje. Razlog je ne zato sto je amerika jaka, bogata (a tada to definitivno nije bila) nego zato sto je dopustala svakome da se iskrca i naseli se u americi, puritanci, irski katolici koji su proganjani na svaki moguci nacin, kinezi, rusi, ukrajinci, poljaci, jevreji, na kraju bosanci 15 godina ranije.
Znaci ideja nije da znaju amerikanci bolje, nego da mozes doci, naci posao, i nikog nije briga sta si, ko si itd.
To se provlaci kroz americku istoriju vec 236 godina, nije to izmislio ni Bush niti Obama (naravno 1700 ili 1800 je to znacilo da si bjel, ali nije da su ameri ropstvo izmislili).
Amerikanci su osjetljivi na to pitanje, i sad dodje Putin, bivsi KGB oficir, i kaze im, ma niste vi nista bolji. Ja nesto ne vidim da je Putin dao primjer amerikancima kako se to radi? Zatvara sve po rusiji ko god mu predstavlja bilo kakvu prepreku. Zatvara homoseksualce, itd, itd, ali tvrdi da smo svi isti?
Kao sto je forumas "ja Sam Odavle" rekao: on, Rus, nasao americkom rednecku govoriti da je bolji od njega.
U sustini, izazvao je kontraefekat samo takav. Cijela Amerika bruji oko ovog clanka, a bogami nije ono sto je Putin prizeljkivao.
Avetinho

#4925 Re: Sirija

Post by Avetinho »

Challenger__ wrote:Image

WoW! “2 Million Bikers to DC” WoW!

Image

LINK

"ko drugom "proljeće" sprema, jesen mu na vrata dođe..."

I love You, SYRIA...
Nego, Joker, sta bi?

Pade li vlada u Americi?
Locked