SDP

Leverage

#48926 Re: SDP

Post by Leverage »

drug_profi wrote:Bilo je heibet prilika da SDP pokaze svoje zalaganje za radnike i tzv.srednju klasu koje kod nas nema.
Strajkova, stecaja, problema koliko volis... a mogli su npr. o svom trosku angazovati advokata da pise tuzbe za neuvezan staz, nesiplacene plate, nezakonite otkaze... lupam sad...
Ako nista, mogli su pomoci sindikatima da sroce zahtjeve i prijedloge koji mogu pomoci i njima i firmama... svasta se moglo. Niej SDP bas kokuzna stranka da ne moze imati tim pravnika/ekonomista koji bi se bavili posrnulim privrednim drustvima i radnickim pravima.
I šta nam ovo govori?

Meni govori da je vrijeme za nove ljude koji će to raditi.

A ostalim šta govori ne bih znao.
drug_profi

#48927 Re: SDP

Post by drug_profi »

E neš šale rašćerati Pozlatak... taman su se smjestili ti bi da ih rastjeruješ.
GandalfSivi

#48928 Re: SDP

Post by GandalfSivi »

Leverage wrote:
drug_profi wrote:Bilo je heibet prilika da SDP pokaze svoje zalaganje za radnike i tzv.srednju klasu koje kod nas nema.
Strajkova, stecaja, problema koliko volis... a mogli su npr. o svom trosku angazovati advokata da pise tuzbe za neuvezan staz, nesiplacene plate, nezakonite otkaze... lupam sad...
Ako nista, mogli su pomoci sindikatima da sroce zahtjeve i prijedloge koji mogu pomoci i njima i firmama... svasta se moglo. Niej SDP bas kokuzna stranka da ne moze imati tim pravnika/ekonomista koji bi se bavili posrnulim privrednim drustvima i radnickim pravima.
I šta nam ovo govori?

Meni govori da je vrijeme za nove ljude koji će to raditi.

A ostalim šta govori ne bih znao.
Meni kaze da imaju plan koji se dobrim dijelom bavi i ovom tematikom. Sada je pitanje da li ce naci partnere koji ce ih podrzati u implementaciji istoga...
Leverage

#48929 Re: SDP

Post by Leverage »

GandalfSivi wrote: Meni kaze da imaju plan koji se dobrim dijelom bavi i ovom tematikom. Sada je pitanje da li ce naci partnere koji ce ih podrzati u implementaciji istoga...
Vidi, Plan 10, Statut SDP-a i Program SDP-a su tri vrhunska dokumenta. Ko god je čitao može potvrditi ovo.

Ali birači jednostavno ne vjeruju da su ljudi koji danas predstavljaju SDP kadri da ovo urade. I što je najgore u pravu su.
Leverage

#48930 Re: SDP

Post by Leverage »

drug_profi wrote:E neš šale rašćerati Pozlatak... taman su se smjestili ti bi da ih rastjeruješ.
Mašić se još nije ni namjestio :D
drug_profi

#48931 Re: SDP

Post by drug_profi »

Leverage wrote:
GandalfSivi wrote: Meni kaze da imaju plan koji se dobrim dijelom bavi i ovom tematikom. Sada je pitanje da li ce naci partnere koji ce ih podrzati u implementaciji istoga...
Vidi, Plan 10, Statut SDP-a i Program SDP-a su tri vrhunska dokumenta. Ko god je čitao može potvrditi ovo.

Ali birači jednostavno ne vjeruju da su ljudi koji danas predstavljaju SDP kadri da ovo urade. I što je najgore u pravu su.
Plan je najbolji koji je do sada predstavljen. Nije problem toliko ni volja, koliko nepovjerenje u partnere i skrivene agende.
GandalfSivi

#48932 Re: SDP

Post by GandalfSivi »

Leverage wrote:

Ima nesto kod ljudi kada udju malo ozbiljnije u politiku da zaborave da se nekada stvari mogu i puno jednostavnije raditi. Politikanstvo je smrt vecine stranaka u BiH (sem SDA, kod njih sve prolazi). Pocnu ih pucati nakve paranoje, pocnu se bojati svakog razgovora, svake mogucnosti. Kada bi se kadrovi oslobodili te prizme, bili bi u mogucnosti dosta toga izganjati (nisu oni ni glupi ni nesposobni), naravno zavisno od partnera. Ali sve i jedna osoba koja udje u politiku pocne se baviti glupostima, vidio sam to do sada milion puta, to je nesto nevjerovatno...

Ja znam ljude (nezavisno od stranke), koji snimaju sve razgovore na telefonu. Sjednemo na kafu, ja veze s vezom nemam, oni i to snimaju...
Leverage

#48933 Re: SDP

Post by Leverage »

Što znači da SDP-u trebaju ljudi koji će mijenjati političku paradigmu, kreirati javno mnijenje koje će u potpunosti odbaciti trenutni vid politikantstva kao prihvatljiv vid ponašanja u politici i društvu generalno.

Transparentnost, odgovornost i priznavanje grešaka moraju postati standard u ponašanju predstavnika SDP-a. Foliranje, bježanje od odgovora, infantilni ispadi, relativiziranje grešaka i ostalo što su radili i danas rade nek predstavnici SDP-a u građanima i potencijalnim biračima izaziva gađenje i bijes.
invincible1921

#48934 Re: SDP

Post by invincible1921 »

Chmoljo wrote:nema više plavih mantila, pobogu ljudi... to je bila radnička klasa. mislim ima njih, ali u neznatnom broju i idu u nestanak zahvaljujući razvoju tehnologije.

svijet se promijenio, a socijaldemokratija čeka svoju radničku klasu da širi njene ideje po fabrikama :D
Sve to stoji...ali ne mozes se boriti za vlast i neka prava sa ljudima koji u ocima obicnog gradjana predstavljaju sve ono protiv cega bi se ti isti ljudi trebali boriti...

Necu da sudim o necijim kvalitetima, ali pozivati se i boriti za prava radnika i obespravljenih bez dana radnog staza mimo uhljebljivanja u parlamente i kontrolisanja (pranja para) preko NVOa i ostalih gluposti je u najmanju ruku za svaku mogucu osudu i sprdnju....da ne upotrijebim koji gori izraz. Ko u TLN, "hajmo se svi najest u najskupljem restoranu pa cemo da stupimo u strajk glađu"....Ja iskreno spoj takvih ljudi i ideja koje propagariju smatram licnom uvredom i napadom na inteligenciju.

Kao sto sam napisao na dan izbora...rukovodstvo strnake ili misli da je raja slijepa ili ih je ralno bas briga sta raja misli dok se oni uhljebejuju...ja mislim da je prije ovo drugo.

Nisu svo zlo ljevice masic, cengic i ostlai....ali oni su ti koji predstavljaju stranku. Nije ni Bakir svo zlo u SDA pa uglavnom se njemu psuje i za ono sto jes i za ono sto nije...
Last edited by invincible1921 on 16/10/2018 17:54, edited 2 times in total.
kmirsad

#48935 Re: SDP

Post by kmirsad »

Chmoljo wrote:
kmirsad wrote:
Chmoljo wrote:i ako je Mašić svo zlo ljevice, onda ona vrlo dobro stoji... hebo vas on više :D
:lol: :lol: :lol: Meni je sve bilo jasno kad sam vidio da SDP aktivisti jedne struje u SDP, prelepljuju plakate kasndidata druge struje u SDP-u... :lol:
a čuj mirso, neće ni tih struja biti ako se blok 7 ne izgradi pa ti vidi.
:lol: :lol: :lol:
Bosanski_kralj

#48936 Re: SDP

Post by Bosanski_kralj »

Je li vi stvarno mislite da prosječan bh glasač gleda da li je SDP dovoljno sentimentalan prema radnicima i seljacima?

Glavni razlog zašto SDP ne dobija dovoljan broj glasova je taj jer je našem narodu najvažnije parametar pri glasanju taj da se gleda ko je naš, a ko je njihov. Prateći malo bolje društvene mreže, javnost sveukupno, najviše zamjerki Nikišiću je upućeno zbog izjave o vehabijama i VRS, Denisu se najviše zamjeralo jer je bio na Titinom grobu i jer na jednoj slici uči fatihu, a na drugoj stoji spuštenih ruku.
Leverage

#48937 Re: SDP

Post by Leverage »

I tu se savršeno uklapa priča o promjeni paradigme i kreiranju javnog mnijenja.

SDP nije uspio široj javnosti nametnuti diskurs suprotan od tog. A to je preduslov da bi se dobila šira podrška.
drug_profi

#48938 Re: SDP

Post by drug_profi »

Ne treba SDP da se doapda vehabijama i onima koji ne razumiju da je odavanje pocasti minutom sutnje nekad pravilnije od fatihe. Nije pristojno uciti fatihu na ateistickoj sahrani ili komemoraciji. Isto kao da bi na dzenazi pop svetom vodicom zaljevao mezar naocigled ostalih jer on vjeruje da je samo tako pravilno.
Dakle to niej SDP tijelo niti ce ikad biti. To je politicki neprijatelj.

Drugo SDP se mora kutarisati politikanstva. Kad zajebes, nemoj cekati da te SDA prospe, nego sam priznaj da si zajebo i da si nesto naucio iz tog. Vise ce ljudi cijeniti to nego da se likovi kao Efendić ili Zukić naslađuju sa svojim seljackim forama pred novinarima.
Bosanski_kralj

#48939 Re: SDP

Post by Bosanski_kralj »

Leverage wrote:I tu se savršeno uklapa priča o promjeni paradigme i kreiranju javnog mnijenja.

SDP nije uspio široj javnosti nametnuti diskurs suprotan od tog. A to je preduslov da bi se dobila šira podrška.
Teško da će to ikad se uspjeti desiti. Jednostavno imamo SDA, HDZ, SNSD koje sinhronizirano djeluju po ovom pitanju i zaista im je teško parirati, pogotovo kad se zna da je velika većina medija pod njihovim utjecajem.
Leverage

#48940 Re: SDP

Post by Leverage »

No to ne znači da se ne treba ni pokušati.
Bosanski_kralj

#48941 Re: SDP

Post by Bosanski_kralj »

Leverage wrote:No to ne znači da se ne treba ni pokušati.
Zar SDP nije to u ovoj kampanji pokušao?
Leverage

#48942 Re: SDP

Post by Leverage »

Bosanski_kralj wrote:
Ne znam baš. Na skupovima i u saopštenjima su često pominjani Dodik i Čović. Mislim da to nije način.
drug_profi

#48943 Re: SDP

Post by drug_profi »

Nije svakako. Dodik i Covic mogu samo lajat i vrijedjat Bosnjake, ali da mogu neku bitnu stetu uraditi, ne vjerujem. B clan uvijek ima pravo veta.

A sto se tice paradigme, mislim da je osnova anti SDA price upravo svijest o potrebi promjene paradigme. To je zajednicka mantra, motiv, cilj, kako god. I istina, svi oni manje ili vise, imaju otklon u odnosu na SDA ponasanje.

Blok anti SDa moze jako puno napraviti ako izbjegnu politikanstvo. Medjutim ja se bojim da je SDP tu najneiskreniji.
A glasao sam za njih.
Bosanski_kralj

#48944 Re: SDP

Post by Bosanski_kralj »

Leverage wrote:
Bosanski_kralj wrote:
Ne znam baš. Na skupovima i u saopštenjima su često pominjani Dodik i Čović. Mislim da to nije način.
Ponuđen je plan 10, za koji si i sam tvrdio da je najbolje nešto što je ijedna stranka ponudila.

Šta su drugi ponudili?

Šta su građani izabrali?
Leverage

#48945 Re: SDP

Post by Leverage »

Bosanski_kralj wrote: Ponuđen je plan 10, za koji si i sam tvrdio da je najbolje nešto što je ijedna stranka ponudila.

Šta su drugi ponudili?

Šta su građani izabrali?
Plan 10 je najbolji politički plan koji postoji ne samo u BiH nego i u regionu.

Ali ideje iz Plana 10 nisu došle do običnih građana u mjeri u kojoj su trebale, jednostavno nije promovisan na pravi način iako je postojala dobra namjera.

Ja sam upravo insistirao na promociji ovog plana koliko sam mogao ali ja sam sitan u svemu tome, neki drugi su trebali da pričaju o tome više.

Kad god neko spomene Čovića i Dodika u cilju da dobije jači aplauz meni se okrene žeudac. To jednostavno nije način.
putokaz1

#48946 Re: SDP

Post by putokaz1 »

ma ko kod nas čita programe
bitno je Bošnjacima da izabero Hrvstago predstvavnika ko šiša program
zar je bitan program onom mladiću sto za 30 KM uvede pet osoba kao pomagač
ili onom starcu sto glasa za naše
Banksy

#48947 Re: SDP

Post by Banksy »

Leverage wrote:
Ali ideje iz Plana 10 nisu došle do običnih građana u mjeri u kojoj su trebale, jednostavno nije promovisan na pravi način iako je postojala dobra namjera.
Da.
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#48948 Re: SDP

Post by malakh »

Leverage wrote: Plan 10 je najbolji politički plan koji postoji ne samo u BiH nego i u regionu.

Ja sam upravo insistirao na promociji ovog plana koliko sam mogao ali ja sam sitan u svemu tome, neki drugi su trebali da pričaju o tome više.

Kad god neko spomene Čovića i Dodika u cilju da dobije jači aplauz meni se okrene žeudac. To jednostavno nije način.
plan 10 - spisak želja, ali ima stvari koje su pozitivne i realno izvodljive.

ali ćemo se i ja i ti složiti da je najveća greška sdpa što je irfan čengić došao u debatnu emisiju i toliko izblamirao taj plan 10, toliko nebuloza izrekao, pomiješao i kuntu i pantu, da su ga peđa kojović i dženan đonlagić izdominirali i da je taj isti plan, u najmanju ruku, postao smiješan.

mislim, ovakav sdp je smiješan. ni oni sami nisu sigurni kako su osvojili ovoliko glasova.

sama činjenica da su kolovođe sdpa nermin nikišić, saša magazinović i damir mašić koji su u tridesetima završili fakultete, te irfan čengić koji još uvijek studira, zapravo se vodi da studira, je jasan znak da je sdp daleko od pravog puta i kada takvi ljudi prezentiraju plan 10, on gubi svaku smisao svog postojanja.
MK81

#48949 Re: SDP

Post by MK81 »

malakh wrote:
Leverage wrote: Plan 10 je najbolji politički plan koji postoji ne samo u BiH nego i u regionu.

plan 10 - spisak želja, ali ima stvari koje su pozitivne i realno izvodljive.

ali ćemo se i ja i ti složiti da je najveća greška sdpa što je irfan čengić došao u debatnu emisiju i toliko izblamirao taj plan 10, toliko nebuloza izrekao, pomiješao i kuntu i pantu, da su ga peđa kojović i dženan đonlagić izdominirali i da je taj isti plan, u najmanju ruku, postao smiješan.

mislim, ovakav sdp je smiješan. ni oni sami nisu sigurni kako su osvojili ovoliko glasova.

sama činjenica da su kolovođe sdpa nermin nikišić, saša magazinović i damir mašić koji su u tridesetima završili fakultete, te irfan čengić koji još uvijek studira, zapravo se vodi da studira, je jasan znak da je sdp daleko od pravog puta i kada takvi ljudi prezentiraju plan 10, on gubi svaku smisao svog postojanja.
Uvijek je problem kadrovanje. Ja jos nisam naisao na organizaciju ili preduzeće koje vodi računa o kredibilitetu svojih kadrova. Naši ljudi koji se pitaju vole ulizice, ljude koji im odaju šta se priča po kuloarima... Postupci Irfana su na nivou onog kretena Zahiragića iz SDA što nije prihvatljivo. Jednostavno nema iskustvo nikakvo da bude tu gdje se nalazi. U toj emisiji koju spominješ tačno se vidjelo da on ne vlada materijom, da nije siguran ni u šta i zato je ispao smješan. Dvojac Damir i Magazinović su primjer ljudi koji su isplivali ljubeći egocentriku guzu. Taj Damir nije mogao završiti fakultet ekonomski dok mu je egocentrik vedrio i oblačio gore i onda ode na političke nauke, ostalo je istorija:) niko od tih ljudi u suštini ne živi socijaldemokratsku ideju u sebi, vjerujem da ih većina ne zna ni šta to znači u suštini. Velika većina ih je tu samo radi sebe samih. Ja još nisam vidio agresivan nastup SDP-ca u javnosti u propagiranju socijaldemokratskih stavova. Dok sa druge strane imate takve nastupe nacionalista. Mora postojati žar u zastupanju ideje u koju vjeruješ a to kod njih nema i to se vidi. To svaki istinski socijaldemokrata vidi i ne želi da ih slijedi.
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#48950 Re: SDP

Post by malakh »

MK81 wrote: Uvijek je problem kadrovanje. Ja jos nisam naisao na organizaciju ili preduzeće koje vodi računa o kredibilitetu svojih kadrova. Naši ljudi koji se pitaju vole ulizice, ljude koji im odaju šta se priča po kuloarima... Postupci Irfana su na nivou onog kretena Zahiragića iz SDA što nije prihvatljivo. Jednostavno nema iskustvo nikakvo da bude tu gdje se nalazi. U toj emisiji koju spominješ tačno se vidjelo da on ne vlada materijom, da nije siguran ni u šta i zato je ispao smješan. Dvojac Damir i Magazinović su primjer ljudi koji su isplivali ljubeći egocentriku guzu. Taj Damir nije mogao završiti fakultet ekonomski dok mu je egocentrik vedrio i oblačio gore i onda ode na političke nauke, ostalo je istorija:) niko od tih ljudi u suštini ne živi socijaldemokratsku ideju u sebi, vjerujem da ih većina ne zna ni šta to znači u suštini. Velika većina ih je tu samo radi sebe samih. Ja još nisam vidio agresivan nastup SDP-ca u javnosti u propagiranju socijaldemokratskih stavova. Dok sa druge strane imate takve nastupe nacionalista. Mora postojati žar u zastupanju ideje u koju vjeruješ a to kod njih nema i to se vidi. To svaki istinski socijaldemokrata vidi i ne želi da ih slijedi.
lagumdžija se iza brda valja, a jedini spas za pomenute jeste vlast. pa po svaku cijenu. :wink:
Post Reply