SDP
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#48851 Re: SDP
interesantno, koliko vidim SDP bi u Livnu mogao dobiti mandat 
- Leverage
#48852 Re: SDP
Što bi bilo isto kao i prije 4 godine.
Za neke kantone s manjim brojem stanovnika treba sačekati glasove DKP-a i pošte. Generalno TK najveći skok ali slabiji od očekivanja, ZDK i SBK blagi skok, HNK još blaži, KS malo više glasova ali isto mandata, USK pad. Ukupno FBiH skok od 40-ak procenata.
Za neke kantone s manjim brojem stanovnika treba sačekati glasove DKP-a i pošte. Generalno TK najveći skok ali slabiji od očekivanja, ZDK i SBK blagi skok, HNK još blaži, KS malo više glasova ali isto mandata, USK pad. Ukupno FBiH skok od 40-ak procenata.
- Banksy
#48853 Re: SDP
Toliko? Pa šta ti onda nije po volji...?Leverage wrote:Što bi bilo isto kao i prije 4 godine.
-
invincible1921
#48854 Re: SDP
Pa zato sto je u odnosu na 2014 bilo skoro pa nemoguce nemat skok xd i jer je to obican spin rukovodstva...oni su ocekovali nekih 100 posto skokaBanksy wrote:Toliko? Pa šta ti onda nije po volji...?Leverage wrote:Što bi bilo isto kao i prije 4 godine.
- Leverage
#48855 Re: SDP
Zato što je to skok u odnosu na historijski minimum, a vidimo da su rezultati heterogeni, tj. neki kantoni nisu ni približno pratili trend drugih.Banksy wrote:Toliko? Pa šta ti onda nije po volji...?Leverage wrote:Što bi bilo isto kao i prije 4 godine.
SDP ne smije ostvarivati toliko heterogene rezultate, barem ne kada su u pitanju mjesta gdje građani dominantno glasaju za pro bh. politiku. To može stvoriti dojam da SDP nije jedina istinska alternativa SDA-u, a to je katastrofa za SDP.
SDP nema šanse da politički preživi kao još jedna stranka u nizu. Bez jakog SDP-a, sa usitnjenom opozicijom, SDA će vladati vječno. A znamo šta to znači.
S druge strane, da bi se SDP nametnuo kao jedina istinska opozicija SDA-u onda mora da to zaista i bude, da to ljudi prepoznaju. Dakle, mora se mijenjati u tom smjeru.
Eto zašto ja nisam zadovoljan rezultatima.
- Banksy
#48856 Re: SDP
Meni to ne izgleda tako loše. Lagumdžijino djelovanje je bilo toliko destruktivno razarajuće, da se ja čudim i ovakvim rezultatima. Kampanja je bila jako loša, blijeda i neuvjerljiva, o tome smo već pisali, Bećirović je lutao s desnicom, a gubio lijevo, pa je izgledao kao bezidejni parolaški aparatčik, heterogen rezultat jer je i stranka na terenu različito reagirala na odlazak Lag. kadrova koji su na različitim terenima imali različite temelje, a tu su i specifičnosti svakog kantona i dobar ili loš radi vaših pojedinačnih kadrova, dalje, pojava novih stranaka, pokreta i lica koja iz godine u godinu nemilosrdno čopkaju vaše biračko tijelo, i najvažnije, globalna kriza socdem, bez novih paradigmi 21. st. gdje se gube i veći igrači od vas. Potrebna vam je mlada snaga, ali mlada inteligencija, ne ovi što su zasjeli na budžet u 18. god. nove ideje, nove misli, jak marketing, pa da opet postanete stožerna stranka ljevice. Veliko čišćenje, veliki reset je potreban i uvijek dobro došao, ali je još važnije šta novo stiže za njim. Mislim da u ovom trenutku nemate razloga za nezadovoljstvo.Leverage wrote:Zato što je to skok u odnosu na historijski minimum, a vidimo da su rezultati heterogeni, tj. neki kantoni nisu ni približno pratili trend drugih.Banksy wrote:Toliko? Pa šta ti onda nije po volji...?Leverage wrote:Što bi bilo isto kao i prije 4 godine.
SDP ne smije ostvarivati toliko heterogene rezultate, barem ne kada su u pitanju mjesta gdje građani dominantno glasaju za pro bh. politiku. To može stvoriti dojam da SDP nije jedina istinska alternativa SDA-u, a to je katastrofa za SDP.
SDP nema šanse da politički preživi kao još jedna stranka u nizu. Bez jakog SDP-a, sa usitnjenom opozicijom, SDA će vladati vječno. A znamo šta to znači.
S druge strane, da bi se SDP nametnuo kao jedina istinska opozicija SDA-u onda mora da to zaista i bude, da to ljudi prepoznaju. Dakle, mora se mijenjati u tom smjeru.
Eto zašto ja nisam zadovoljan rezultatima.
- Leverage
#48857 Re: SDP
Složio bih se sa najvećim dijelom, jedino se ne slažem sa tim da nemamo razloga za nezadovoljstvo, osim ako ovo nije prvi korak ka ovome o čemu pričamo.Banksy wrote: Meni to ne izgleda tako loše. Lagumdžijino djelovanje je bilo toliko destruktivno razarajuće, da se ja čudim i ovakvim rezultatima. Kampanja je bila jako loša, blijeda i neuvjerljiva, o tome smo već pisali, Bećirović je lutao s desnicom, a gubio lijevo, pa je izgledao kao bezidejni parolaški aparatčik, heterogen rezultat jer je i stranka na terenu različito reagirala na odlazak Lag. kadrova koji su na različitim terenima imali različite temelje, a tu su i specifičnosti svakog kantona i dobar ili loš radi vaših pojedinačnih kadrova, dalje, pojava novih stranaka, pokreta i lica koja iz godine u godinu nemilosrdno čopkaju vaše biračko tijelo, i najvažnije, globalna kriza socdem, bez novih paradigmi 21. st. gdje se gube i veći igrači od vas. Potrebna vam je mlada snaga, ali mlada inteligencija, ne ovi što su zasjeli na budžet u 18. god. nove ideje, nove misli, jak marketing, pa da opet postanete stožerna stranka ljevice. Veliko čišćenje, veliki reset je potreban i uvijek dobro došao, ali je još važnije šta novo stiže za njim. Mislim da u ovom trenutku nemate razloga za nezadovoljstvo.
Ipak, ono čega se najviše plašim jeste činjenica da mnogi neće prepoznati da je ovo njihov maksimum i da je vrijeme da se maknu i puste neke nove ljude da mijenjaju političku paradigmu, to je upravo ono o čemu ja govorim.
Ljudi vape za SDP-om kakav je opisan u uvećanom dijelu posta.
- Banksy
#48858 Re: SDP
Nadajmo se da jeste...Leverage wrote: Složio bih se sa najvećim dijelom, jedino se ne slažem sa tim da nemamo razloga za nezadovoljstvo, osim ako ovo nije prvi korak ka ovome o čemu pričamo.
- drug_profi
#48859 Re: SDP
I ja mislim da SDP moze biti zadovoljan obzirom da su se u svakom kantonu pojavile nove alternative SDA.
Gledajući emisiju kod Fejsa, ucesnici mi djeluju iskreno. Govor tijela ne odaje zadrsku ili rezervu.
Neka koalicija koja bi mijenjala paradigmu moze svima koristiti. Biraci (ne glasaci) vec prepoznaju trikove i sve ce ih biti teze prevariti, a vremena je sve manje. Na rubu smo ponora. Svaki razdor, svako sitnošićarenje, svaki autogol, koji bi za 4 godine vratio SDA u punoj snazi bi bio izdaja i drzave i biraca, pa i naroda kojeg vise ne bi imao ni mogao iko da spasi.
Dapače, koalicija koja bi pokazala drugo lice vlasti, koja bi donijela da svako u 4 godine osjeti boljitak, makar mali, mogla bi biti osnova i za dalju saradnju ili akohoćete i za neki Pokret spasa koji bi temeljito iskorijenio hobotnicu.
Dobre vijesti iz Sarajeva, Zenice, Tuzle pa i Mostara bi politički uzdrmale i Banjaluku i Široki...
Gledajući emisiju kod Fejsa, ucesnici mi djeluju iskreno. Govor tijela ne odaje zadrsku ili rezervu.
Neka koalicija koja bi mijenjala paradigmu moze svima koristiti. Biraci (ne glasaci) vec prepoznaju trikove i sve ce ih biti teze prevariti, a vremena je sve manje. Na rubu smo ponora. Svaki razdor, svako sitnošićarenje, svaki autogol, koji bi za 4 godine vratio SDA u punoj snazi bi bio izdaja i drzave i biraca, pa i naroda kojeg vise ne bi imao ni mogao iko da spasi.
Dapače, koalicija koja bi pokazala drugo lice vlasti, koja bi donijela da svako u 4 godine osjeti boljitak, makar mali, mogla bi biti osnova i za dalju saradnju ili akohoćete i za neki Pokret spasa koji bi temeljito iskorijenio hobotnicu.
Dobre vijesti iz Sarajeva, Zenice, Tuzle pa i Mostara bi politički uzdrmale i Banjaluku i Široki...
- Leverage
#48860 Re: SDP
Moj najveći problem je što su se oni udružili sa PDA.
PDA nažalost nije isto kao NiP, NB, NBL...
PDA nažalost nije isto kao NiP, NB, NBL...
- denis.istok
#48861 Re: SDP
Mozda ih neki zemljotres zdrma jer je trusno područje, fakat mislis da bi se neko počešao na Širokom zbog koalicije Naše Stranke i ovih drugih? Banja Luka se opet trese ali Dodik je tu "stabilizirajući" antiseizmički faktor. Promjene samo gdje su Bošnjaci većina, HDZ se nepremostiv, a evo i SNSD je opet Nr1 u PC-udrug_profi wrote:I ja mislim da SDP moze biti zadovoljan obzirom da su se u svakom kantonu pojavile nove alternative SDA.
- drug_profi
#48862 Re: SDP
Vidim da se nekome mora crtati.denis.istok wrote:Mozda ih neki zemljotres zdrma jer je trusno područje, fakat mislis da bi se neko počešao na Širokom zbog koalicije Naše Stranke i ovih drugih? Banja Luka se opet trese ali Dodik je tu "stabilizirajući" antiseizmički faktor. Promjene samo gdje su Bošnjaci većina, HDZ se nepremostiv, a evo i SNSD je opet Nr1 u PC-udrug_profi wrote:I ja mislim da SDP moze biti zadovoljan obzirom da su se u svakom kantonu pojavile nove alternative SDA.
Pozitivne promjene u smislu promjene paradigme, odmaka od ratne price, promocija boljeg zivota, etike u politici i drustvu, sposobnost prije podobnosti...
Na te promjene sam mislio i takve promjene bi uzdrmale i BL i Široki, jer bi morali svojim glasačima/biračima ponuditi slično.
- denis.istok
#48863 Re: SDP
Vidim da se neko rijetko kreće tim krajevima i slabo priča sa stanovnicima koji žive u BL i ŠB. Inače bi rasprava bila nepotrebna. Oni će radije u Irsku al će HDZ biti uvijek izbor.drug_profi wrote:Vidim da se nekome mora crtati.denis.istok wrote:Mozda ih neki zemljotres zdrma jer je trusno područje, fakat mislis da bi se neko počešao na Širokom zbog koalicije Naše Stranke i ovih drugih? Banja Luka se opet trese ali Dodik je tu "stabilizirajući" antiseizmički faktor. Promjene samo gdje su Bošnjaci većina, HDZ se nepremostiv, a evo i SNSD je opet Nr1 u PC-udrug_profi wrote:I ja mislim da SDP moze biti zadovoljan obzirom da su se u svakom kantonu pojavile nove alternative SDA.
Pozitivne promjene u smislu promjene paradigme, odmaka od ratne price, promocija boljeg zivota, etike u politici i drustvu, sposobnost prije podobnosti...
Na te promjene sam mislio i takve promjene bi uzdrmale i BL i Široki, jer bi morali svojim glasačima/biračima ponuditi slično.
- drug_profi
#48864 Re: SDP
Evo jos cu jednom da nacrtam.
" jer bi svojim glasacima morali ponuditi slicno"
Napustanje ratne retorike i okretanje poboljsanju zivota pojedinca svakako bi uticalo na ono sto se trazi od vlasti. Ako tebi sad izgleda nemoguce ne znaci da u drugim okolnostima ne bi bilo realno.
A "neko" ima poslovne partnere u Grudama i Mostaru. A obidje se i BL par puta godisnje.
Napustanje ratne retorike i okretanje poboljsanju zivota pojedinca svakako bi uticalo na ono sto se trazi od vlasti. Ako tebi sad izgleda nemoguce ne znaci da u drugim okolnostima ne bi bilo realno.
A "neko" ima poslovne partnere u Grudama i Mostaru. A obidje se i BL par puta godisnje.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#48865 Re: SDP
Pa jebote dokle je doslo, da banksy brani sdp od njegovih clanova.

- Banksy
#48866 Re: SDP
Chmoljo wrote:Pa jebote dokle je doslo, da banksy brani sdp od njegovih clanova.
-
invincible1921
#48867 Re: SDP
Nesto slicno je rekao i konakovic i to je odlicno razmisljanje koje ima uporiste u razumu i cinjenicama..drug_profi wrote:Evo jos cu jednom da nacrtam.
ALI...
Mi imamo posla sa svim osim sa razumom i cinjenicama sto se i previse puta pokazalo. Kao prvo sto se tice srba i hrvata koga bi oni uopste izabrali? Pa ljudi ili nemaju opoziciji (hdz) ili postoji opozicjja koja je mozda i ekstremnija od vlasti (sds).
Kao drugo sva politicka uvjerenja srba i hrvata polaze od jedne kljucne cinjenice kao temelja za bilo kakvo politicko djelovanje...a to je da oni sebe ne smatraju djjelom BiH i da im je to nametnuto. Svaka politika njihova mora da se prvo zasniva na borbi za separatizam...neka manje neka vise.
Kao trece iako sam i ja mislio da je ekonomija ono sto sputava avete fasizma i nacionalizma jer je to tako historija pokazala...mislim da smo i tu presrdan. RS i njegovi gradjani bezbroj puta su pokazali da ce radije umrijet od gladi nego li odustat od nekih svojih dugogodisnjih da ne kazem historijskih zelja.
Nazovite me kako hocete ali po meni jedino rijesenje za separatizam hrvata je da se postre zakoni. Prvo o dvojnim drzavljanstvima gdje bi se one kojima se ne svidja bih natjeralo ili da odu ili da ostanu i pristanu se buniti protiv drzave u kojoj zive. Drugi zakon bi trebao da se uvede strozije vladanje ma vecim nivoima kako bo sprijecio provodjenje samovolje i ucjene. Ponavljam nazovite me kako hocete ali sa ovom bagrom sa kojom mi imamo posla sila je jedini nacin. Naravno ne mislim na obespravljivanje nasilje ili silu u bukvalnom smislu...ali mora se lupit sakom od sto i rec ili ce te vako ili necete nikako.
Svim sredstvima provodit vladavinu zakona i braniti integritet, demokratiju i suverenitet.
- drug_profi
#48868 Re: SDP
Sila nikad nije ubila ideju.
Ideja se ubija boljom idejom.
-
invincible1921
#48869 Re: SDP
Sve to stoji al kao sto rekoh mi smo presedan...ja kazem evo za hrvate opcija.drug_profi wrote:Sila nikad nije ubila ideju.
Uvedi mu da moze imat jedno drzavljanstvo ili u slucaju oba moci ce zivjet u bih ali ce ga se smatrat stranim drzavljaninom. Onda automatski nema pogodnosti i mogucnosti da kad mu odgovara je hrvat kad ne odgovara bosanac...vece poreze automatski placa nema zdravstvenog dzabnog i ostalih stvar. Pa ako voli nek izvoli.
Ako se odluci na BIH pasos e onda suti i budi gradjanon BiH. Ako neces bih pasos onda put pod noge..
Mislim da he srbija uradila slicnu stvar.
- madner
#48870 Re: SDP
Mislim da je ideja NSa ubijena silom. Mislim na onu ideju iz 1933.
- GandalfSivi
#48871 Re: SDP
Mene realno vise iznenadjuje da SDP nije aktivniji dole u Drvaru, B. Grahovu i Glamocu...Chmoljo wrote:interesantno, koliko vidim SDP bi u Livnu mogao dobiti mandat
- Leverage
#48872 Re: SDP
Valja radit' za to. Neće samo.GandalfSivi wrote:Mene realno vise iznenadjuje da SDP nije aktivniji dole u Drvaru, B. Grahovu i Glamocu...Chmoljo wrote:interesantno, koliko vidim SDP bi u Livnu mogao dobiti mandat
- drug_profi
#48873 Re: SDP
NSPD?madner wrote:Mislim da je ideja NSa ubijena silom. Mislim na onu ideju iz 1933.
Sila je unistila silu, a ideju je unistila druga ideja.
Doduse neki danas misle da je prethodna bila bolja.
- drug_profi
#48874 Re: SDP
SDP nece vise ni u fabrike, rudnike... prljavo, sta li...GandalfSivi wrote:
Mene realno vise iznenadjuje da SDP nije aktivniji dole u Drvaru, B. Grahovu i Glamocu...
-
nekitamopd
#48875 Re: SDP
Da su pametni ovu koaliciju bi nazvali koalicija nacionalnog jedinstva, ali tesko zbog NS i SDP to ime.
Da se ide na to da je koalicija uzela 60-70% bosnjackih glasova zavisno gdje se gleda je dovoljno da se kaze nacionalno jedinstvo, izbijes odmah SDAu tu kartu iz rukava, nacija vas nije htjela, hoce stranke okupljene oko nacionalnog jedinstva.
Da se ide na to da je koalicija uzela 60-70% bosnjackih glasova zavisno gdje se gleda je dovoljno da se kaze nacionalno jedinstvo, izbijes odmah SDAu tu kartu iz rukava, nacija vas nije htjela, hoce stranke okupljene oko nacionalnog jedinstva.