Izrael je opet pocinio zlocin!

Locked
canvra888

#48751 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by canvra888 »

General War wrote: 21/01/2024 20:00
canvra888 wrote: 21/01/2024 19:57
General War wrote: 21/01/2024 19:23
Nije to spin,spin je njegov odgovor..ja hocu da vidim sta bi on uradio
Da je hamas uletio i pobio vojsku, ja nebi se javljao na ovoj podtemi..ali nije, i to ti znas..necemo sad izigravat nevinasce.
Ja sam samo ispravio tvoj krivi navod da je prije 7.10. stanje u Gazi i općenito s Palestincima bilo 'manje više ok', a jasno je da nije.
Ja koliko znam bilo je primirje jos na snazi...sto je manje vise Ok.
Primirje uz restrikcije kakve su karakteristične samo za tiranine. Počevši sa najosnovnijim, vodom. A da ne spominjemo sve ostale apsolutne restrikcije, od kretanja, pa svega ostalog.

Prvi bi ti pizdio da je Tuzla jedna takva enklava i ne bi ti naumpalo da nazoveš takvo stanje manje više okej. Evo ti malo štiva na engleskom, članak iz 2022. https://www.hrw.org/news/2022/06/14/gaz ... -prison-15

A tek da ne spominjemo kako u toku cijelog tog primirja na Zapadnoj obali bez obzira deportuju iz njihovih domova i ubijaju Palestince.
Benjo34

#48752 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Benjo34 »

Eo kazu da su se iznenadili kako su brzo razbili Cionističke snage

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/hama ... /240121088
Benjo34

#48753 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Benjo34 »

canvra888 wrote: 21/01/2024 20:07

Ja sam samo ispravio tvoj krivi navod da je prije 7.10. stanje u Gazi i općenito s Palestincima bilo 'manje više ok', a jasno je da nije.
Primirje uz restrikcije kakve su karakteristične samo za tiranine. Počevši sa najosnovnijim, vodom. A da ne spominjemo sve ostale apsolutne restrikcije, od kretanja, pa svega ostalog.

Prvi bi ti pizdio da je Tuzla jedna takva enklava i ne bi ti naumpalo da nazoveš takvo stanje manje više okej. Evo ti malo štiva na engleskom, članak iz 2022. https://www.hrw.org/news/2022/06/14/gaz ... -prison-15

A tek da ne spominjemo kako u toku cijelog tog primirja na Zapadnoj obali bez obzira deportuju iz njihovih domova i ubijaju Palestince.
Sad si se zajebo druze, ne mozes aa njim smisleno I sa izvorima, moras se spustit na njegov nivo. Sad ce te isamarat glupostima koje veze nemaju :lol:
HarTar

#48754 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by HarTar »

General War wrote: 21/01/2024 19:58
HarTar wrote: 21/01/2024 19:47
General War wrote: 21/01/2024 19:44
:thumbup:
De ba vidi sa Sultanom, da im drzavu kakvu zaokruzi onda.
Imaju oni svoju državu, Republiki Tursku. Kao što i flamanci i valonci imaju Belgiju :bih:
...pa dobro onda, sta fali Palestincima da udju pod okrilje drzave Izrael? Kad mogu flamanci i valonci, kurdi, sta fali ovima?
Ne fali ništa, ali izraelci su prvi protiv toga. Isto kao što je i Srbija željela Kosovo u svom sastavu, ali da Albanci ne učestvuju u političkom životu Srbije. Tako i izraelci ne bi da dozvole da dijele vlast sa Palestincima, a boje se i njihovog nataliteta još i više.
General War

#48755 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by General War »

...imali smo mi restrikcije vode u Tuzli a sad Sarajevo i bez Izraela :D
,,,i opet, ne znam zasto presucujes to kao da niko ne zna...ako je Izrael nesto srao...sto Egipat zatvori granice, sto nije voda dolazila iz Egipta, struja...?

Stvarno nema razloga banalizirati stanje u gazi, izrael ovo izrael ono...taj zatvor je imao i hotel sa 5 zvjezdica, i more, i hranu..i otvoreno trziste u Izraelu kako za proizvode tako i za radnu snagu...ali...ne moze jare i pare.
Benjo34

#48756 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Benjo34 »

General War wrote: 21/01/2024 20:15

,,,i opet, ne znam zasto presucujes to kao da niko ne zna...ako je Izrael nesto srao...sto Egipat zatvori granice, sto nije voda dolazila iz Egipta, struja...?

Stvarno nema razloga banalizirati stanje u gazi, izrael ovo izrael ono...taj zatvor je imao i hotel sa 5 zvjezdica, i more, i hranu..i otvoreno trziste u Izraelu kako za proizvode tako i za radnu snagu...ali...ne moze jare i pare.
Liče, kalorije su im brojali I upustali hunanitarnu pomoc tako, tebi je to ok?
canvra888

#48757 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by canvra888 »

Neslano.
Pa gdje si ti vidio da ja pravdam Egipat? Ali ne možeš Egipat nikako dovoditi u istu ravan sa Izraelom po ovom pitanju, je li Gaza enklava unutar teritorije Izraela ili Egipta? Jesu li Egipćani ti koji kontrolišu sve oko pomenute enklave ili Izraelci. Jesu li Egipćani ti koji deportuju i ubijaju po Zapadnoj obali? Pokušavaš generalizovati, i to ne prvi put do sada.
Je l' moguće da pišeš ovo, a voda restriktovana bila. Što su im restriktovali vodu? Je li to po tebi humano i uredu? Je l' ti uredu da ti Izraleci (ne Egipćani) ne daju da odeš do Zapadne obale?

Šta misliš da tebi danas neko ne da da odeš do Mostara, tebi je to manje-više okej stanje?
General War

#48758 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by General War »

Benjo34 wrote: 21/01/2024 20:18

Liče, kalorije su im brojali I upustali hunanitarnu pomoc tako, tebi je to ok?
Koliko vidim jedino po tebi im nisu brojali beton, celik, i expoziv u humanitarnoj pomoci...toga su imali na pretek, sta ti mislis sto?
Benjo34

#48759 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Benjo34 »

I da, kao sto su rekli mnogi prije ovdje, Oktobar je posljedica, uzrok je negdje drugo, npr evo iz 2104
According to Israeli human rights organization Gisha, as of July 9, 2014, before Israel’s latest assault on Gaza began:
More than 70% of the population of Gaza received humanitarian aid.
The official unemployment figure as of the first quarter of 2014 was 40.8%, compared to 18.7% in 2000.
From January to June, Israel allowed an average of 17 truckloads of exported goods to leave Gaza each month, less than 2% of what exited monthly before 2007.
Israel prevents access to a “buffer zone” beginning 300 meters (328 yards) from the boundary line between Israel and Gaza, denying Palestinian farmers access large parts of Gaza’s already scarce arable land.
As of July 6, 2014, Israel limited fishing in Gaza’s territorial waters to just three nautical miles off the coast, barring Palestinian fishermen from reaching fertile fishing grounds further out in violation of the terms of the Oslo Accords, which stipulated a fishing limit of 20 nautical miles.
According to a 2012 joint report by Save the Children and UK-based Medical Aid for Palestinians:
10% of children under five experienced stunted growth due to prolonged malnutrition due to the blockade and siege.
58.6% of Gaza’s schoolchildren were anemic, as were more than 68% of children aged nine to 12 months and nearly 37% of pregnant women.
According to UNICEF, more than 90% of the water from Gaza’s only aquifer is unsafe for human consumption due to pollution, while repairs to Gaza’s sewage and water infrastructure cannot be carried out because of Israeli restrictions on the entry of building materials and equipment.
Gaza suffered from severe shortages of electricity due to Israeli restrictions on imports of equipment needed to replace and repair the electrical infrastructure, even before Israel bombed Gaza’s only power plant during its latest assault
ITEMS RESTRICTED OR PROHIBITED AT SOME POINT
Food items such as pasta, flour, yeast, rice, salt, sugar, black pepper, garlic, cinnamon, cooking oil, tea, instant coffee, chick peas, lentils, beans, olives, cookies, canned tuna, and powdered milk,
Sanitary items such as soap, shampoo, toothpaste and toothbrushes, toilet paper, feminine hygiene products, diapers, baby wipes, detergent, and dish-washing liquid.
School supplies such as textbooks, writing paper, notebooks, and pens.
Fuel, seeds, plastic irrigation piping and other agricultural supplies and equipment.
https://imeu.org/article/putting-palest ... de-of-gaza
General War

#48760 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by General War »

canvra888 wrote: 21/01/2024 20:25

Neslano.
Pa gdje si ti vidio da ja pravdam Egipat? Ali ne možeš Egipat nikako dovoditi u istu ravan sa Izraelom po ovom pitanju, je li Gaza enklava unutar teritorije Izraela ili Egipta? Jesu li Egipćani ti koji kontrolišu sve oko pomenute enklave ili Izraelci. Jesu li Egipćani ti koji deportuju i ubijaju po Zapadnoj obali? Pokušavaš generalizovati, i to ne prvi put do sada.
Je l' moguće da pišeš ovo, a voda restriktovana bila. Što su im restriktovali vodu? Je li to po tebi humano i uredu? Je l' ti uredu da ti Izraleci (ne Egipćani) ne daju da odeš do Zapadne obale?

Šta misliš da tebi danas neko ne da da odeš do Mostara, tebi je to manje-više okej stanje?
-A sto nebi dovodio u istu ravan? To ti je isto da ti se meni zalis da nema vode za tebe u merkatoru, a ja ti kazem idi u Bingo...al ti insistiras na Merkatoru
-Gaza nije unutar Izraela, od 2005 niti IDFa niti jevreja nema tamo.
-A sto sad ode na zapadnu obalu? Gdje ko koga deportuje?
-Opet ti s tom vodom...pa evo de ti nemoj platit vodovodu eto nema rata, racun za vodu, pa ce ti zavrnut, sta ces tuzit ih sto nisu humani?
-Kad je bio rat, demonstracije, blokade, nije mi neko dao da odem do Mostara...

De malo razmisli...
General War

#48761 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by General War »

Benjo34 wrote: 21/01/2024 20:32 I da, kao sto su rekli mnogi prije ovdje, Oktobar je posljedica, uzrok je negdje drugo, npr evo iz 2104

...a ovo?

Image
Benjo34

#48762 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Benjo34 »

General War wrote: 21/01/2024 20:56
Benjo34 wrote: 21/01/2024 20:32 I da, kao sto su rekli mnogi prije ovdje, Oktobar je posljedica, uzrok je negdje drugo, npr evo iz 2104

...a ovo?

Image

Odgovor na ovo

On 15 May 2014, two Palestinian teenagers – 17-yearold Nadeem Nawara and 16-year-old Mohammad Mahmoud Odeh Abu Daher – were shot and killed by Israeli forces in the town of Beitunia, after a day of protests marking Nakba Day (the annual commemoration of the forced displacement of Palestinians in 1948). Both deaths were captured on security cameras installed on a nearby shop, as well as by TV film crews. The footage showed the two teenagers were killed while walking unarmed and posing no threat. The Israeli military denied its security personnel were involved – despite CNN footage showing border policemen discharging their weapons in the protestors’ direction – claiming they used only non-lethal rubber coated munitions fired through special attachments to their guns.

Working with the NGO Defense for Children International, Palestine, Forensic Architecture analysed and synchronised multiple media documenting the killings, including CCTV, television news footage, and still photographs, as well as testimonies from individuals present at the scene, and evidence gathered on the aural signatures of gunshots. Through the combination of this evidence, and wider analysis of the use of rubber bullets and live rounds by Israeli forces, Forensic Architecture showed that the killing involved a complex effort to hide its tracks – a border policeman had used his weapon to shoot live ammunition through a rubber bullet extension.

https://www.ica.art/exhibitions/forensi ... -abu-daher
canvra888

#48763 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by canvra888 »

General War wrote: 21/01/2024 20:44
canvra888 wrote: 21/01/2024 20:25
Neslano.

-A sto nebi dovodio u istu ravan? To ti je isto da ti se meni zalis da nema vode za tebe u merkatoru, a ja ti kazem idi u Bingo...al ti insistiras na Merkatoru
Fulana analogija upotpunosti, kruške i jabuke.
Hoćeš da kažeš da Gaza površinski graniči više sa Egiptom, nego sa Izraelom?
Izraelski doseljenici redovno deportuju Palestince iz vlastitih domova... godinama već. https://www.theguardian.com/world/2013/ ... ttlers-icc
-Opet ti s tom vodom...pa evo de ti nemoj platit vodovodu eto nema rata, racun za vodu, pa ce ti zavrnut, sta ces tuzit ih sto nisu humani?
Da si barem malo čitao štivo glede ovoga, ne bi pisao ovakve nebuloze.

https://reliefweb.int/report/occupied-p ... erritories
Israel retains direct control over all water sources in the West Bank and significant indirect control over Gaza´s water resources.

The Israeli authorities extract up to 86% of the potential yield of the water from the Mountain Aquifer, which lies in most part under the West Bank and which is divided into three groundwater basins: the Western Aquifer, the Eastern Aquifer and the North-eastern Aquifer.

In 1967 Israel issued several military orders aimed at controlling the water resources of the West Bank and preventing Palestinian from digging new wells and from building water infrastructures without Israeli permits. These policies have resulted in a de-development of the Palestinian water sector.

Up to 95% of Gaza´s water resources are now unsuitable for human consumption and Palestinians living in the Strip are dependent on desalinated brackish water for drinking. Moreover, Israel retains indirect control over Gaza´s water by preventing the entry of essential materials necessary for construction and rehabilitation of water and sanitation infrastructures and by restricting the amount of fuel and electricity necessary to operate water and waste-water services. Moreover, during Cast Lead Operation many plants and water utilities were destroyed and, as stated in the Goldstone report, “there was a deliberate and systematic policy on the part of the Israeli armed forces to target... water installations.”
Dolazi li išta do mozga?
Pa šta sad rat spominješ, kad pričamo o stanju u primirju. Izraelci ni u periodu primirja ne daju Palestincima iz Gaze da idu do Zapadne obale. Opet miješaš kruške i jabuke.
Charuga
Globalni moderator

#48764 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Charuga »

Bosanski_kralj

#48765 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Bosanski_kralj »

General War wrote: 21/01/2024 16:54
Bosanski_kralj wrote: 21/01/2024 16:46 Po procjenama Amerikanaca, Izrael do sad eliminisao izmedu 20 i 30% pripadnika Hamasa.

Izrael bukvlano ni jedag vojni uspijeh nije postigao u Gazi

:lol: :lol: :-)
Pobroj njihove vojne uspjehe?

Kakva su im ono na početku tri cilja bila?
Uništenje Hamasa, oslobađanje taoca i spriječavanje raktenih napada na Izrael.
Ništa od toga nisu uspjeli
rimano

#48766 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by rimano »

Uspjeli su neke taoce oslobodit, od zivota.
armin071

#48767 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by armin071 »

Charuga wrote: 21/01/2024 21:32
E “moj” zapade…..
General War

#48768 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by General War »

canvra888 wrote: 21/01/2024 21:23
Fulana analogija upotpunosti, kruške i jabuke.
-Ni najmanje
Hoćeš da kažeš da Gaza površinski graniči više sa Egiptom, nego sa Izraelom?
Kakve veze ima, da ima 50 metara dovoljno da protjeras sve sto ti potrebno u oba smjera
Izraelski doseljenici redovno deportuju Palestince iz vlastitih domova... godinama već. https://www.theguardian.com/world/2013/ ... ttlers-icc
Zona C, vojna uprava...
Da si barem malo čitao štivo glede ovoga, ne bi pisao ovakve nebuloze.

https://reliefweb.int/report/occupied-p ... erritories

Dolazi li išta do mozga?
Jel tebi doslo do mozga sto gore napisah da je IDF napustio Gazu? Ako ne mogu kopat, od kud im tuneli tamo? jesi li kad vec guglas pokusao da utipkas malo dalje?
https://www.unicef.org/stories/unicef-s ... ter-crisis
https://www.safbonwater.com/portfolio/d ... aza-strip/
https://www.eib.org/en/publications/bri ... er-to-gaza
Pa šta sad rat spominješ, kad pričamo o stanju u primirju. Izraelci ni u periodu primirja ne daju Palestincima iz Gaze da idu do Zapadne obale. Opet miješaš kruške i jabuke.
A sto ne idu preko Egipta, na Jordan pa u zapadnu obalu ako su izraelci supci?
General War

#48769 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by General War »

Bosanski_kralj wrote: 21/01/2024 21:43
General War wrote: 21/01/2024 16:54
Bosanski_kralj wrote: 21/01/2024 16:46 Po procjenama Amerikanaca, Izrael do sad eliminisao izmedu 20 i 30% pripadnika Hamasa.

Izrael bukvlano ni jedag vojni uspijeh nije postigao u Gazi

:-)
Ne moram, upali televizor
HarTar

#48770 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by HarTar »

💔 :(
Spoiler
Show
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#48771 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by sime_cipol »

anex wrote: 24/12/2023 23:29 @sime_cipol mjesec dana pauze za praznik...
Koji praznik traje mjesec dana? :D
Ali dobro, nema veze, izdrž'o je Mujo :D
Bosanski_kralj

#48772 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Bosanski_kralj »

General War wrote: 21/01/2024 22:24
Bosanski_kralj wrote: 21/01/2024 21:43
General War wrote: 21/01/2024 16:54 [/u]

:-)
Ne moram, upali televizor
Očekivan odgovor od tebe.
alijagoro

#48773 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by alijagoro »

rimano wrote: 21/01/2024 22:15 Uspjeli su neke taoce oslobodit, od zivota.
:D
alijagoro

#48774 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by alijagoro »

HarTar wrote: 21/01/2024 19:26

Love ih dobro.
armin071

#48775 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by armin071 »

Image

„izvor istine”…
Locked