dzipalo wrote:focko wrote:Da li neko moze objasniti ko su ljudi koji kupuju ovolike stanove? Po logici, ne bi se gradilo da se ne prodaje + što se većina proda još u izgradnji?
Ilidža, Stup, Tibra, Otoka, Kromolj, Šip, Vogošća, Skenderija itd ... ogroman broj stanova po realno nenormalnoj cijeni.
Ko to danas ima 150000 da kupi dvosoban stan? Ako i nema, kako je isplativo dići kredita 100000 i vraćat 150000 20 godina?
Svi pričaju o besparici i krizi a neretnine cvjetaju.
Ono s cim sam ja upoznat je da kupuju:
- ljudi koji su vani a imaju dosta love pa kupe stan cisto da im pare ne stoje, taj stan neko izdaje a nekome stoji prazan, jako puno je takvih
- kupuju ljudi iz Sarajeva (vjerovatno i ostatka drzave) koji imaju neku svoju firmu pa dobro zaradjuju, kupe par stanova u svakoj jeftinijoj novogradnji i onda izdaju
- kriminalci koji vjerovatno tako peru pare jer ih ocigledno niko ne pita odakle im kad dodju s lovom da kupe stan (ima ih par u Novoj Otoci)
Nisi ti upoznat, nego lupas gluposti.
Najveci kupci niti su dijaspora, niti su ljudi koji imaju firme, niti su kriminalci.
Je li ti uopste znas koliko se proda stanova u Sarajevu godisnje?
Postoje osobe koje rade sasvim normalne poslove i imaju love, nisu svi lopovi, a nisu svi ni privatnici. Ja imam dvojicu rodjaka, rade u IT industriji, djecurlija imaju preko 1500 pocetnu platu, sad su mozda i na 2000 nagurali. Nemaju ni 25 godina. Jedan vec kupio stan, drugi isto razmislja, auta solidna vec vozaju itd. Ozeni se, nek i zena radi to je vec 2500-3500 KM zajednicke plate, zasto bi bio problem da uzmu kredit i kupe stan?
Druga stvar, u Sarajevu ima dosta predstavnistava stranih firmi gdje su fine plate, da ne govorim o javnim ustanovama i preduzecima. Naravno, vecina je tu zavala, 150k dugorocni krediti i guli.
Para u Sarajevu ne fali. Necemo se lagati. Druga je stvar sto nas narod voli da kuka...a dokaz tome je i dijaspora koja dodje ovdje i kuka kako im je tesko. Dakle to nam je jednostavno u krvi.