Novogradnja u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dzipalo

#4876 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by dzipalo »

focko wrote:Da li neko moze objasniti ko su ljudi koji kupuju ovolike stanove? Po logici, ne bi se gradilo da se ne prodaje + što se većina proda još u izgradnji?

Ilidža, Stup, Tibra, Otoka, Kromolj, Šip, Vogošća, Skenderija itd ... ogroman broj stanova po realno nenormalnoj cijeni.

Ko to danas ima 150000 da kupi dvosoban stan? Ako i nema, kako je isplativo dići kredita 100000 i vraćat 150000 20 godina?

Svi pričaju o besparici i krizi a neretnine cvjetaju.
Ono s cim sam ja upoznat je da kupuju:
- ljudi koji su vani a imaju dosta love pa kupe stan cisto da im pare ne stoje, taj stan neko izdaje a nekome stoji prazan, jako puno je takvih
- kupuju ljudi iz Sarajeva (vjerovatno i ostatka drzave) koji imaju neku svoju firmu pa dobro zaradjuju, kupe par stanova u svakoj jeftinijoj novogradnji i onda izdaju
- kriminalci koji vjerovatno tako peru pare jer ih ocigledno niko ne pita odakle im kad dodju s lovom da kupe stan (ima ih par u Novoj Otoci)
nepass1

#4877 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by nepass1 »

focko wrote:Da li neko moze objasniti ko su ljudi koji kupuju ovolike stanove? Po logici, ne bi se gradilo da se ne prodaje + što se većina proda još u izgradnji?

Ilidža, Stup, Tibra, Otoka, Kromolj, Šip, Vogošća, Skenderija itd ... ogroman broj stanova po realno nenormalnoj cijeni.

Ko to danas ima 150000 da kupi dvosoban stan? Ako i nema, kako je isplativo dići kredita 100000 i vraćat 150000 20 godina?

Dijaspora i mladi bracni parovi uglavnom, u mojoj zgradi ima dosta penzionera najvjerovatnije da su im djeca iz diaspore pokupovali stanove. Sto me najvise cudi najvise stanova svicarska dijaspora kupila, kao da su se tamo reklamirali stanovi.
Haris.ba

#4878 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

focko wrote:Svi pričaju o besparici i krizi a neretnine cvjetaju.
Svi moji jarani koji imaju love pričaju o besparici i krizi. Nisu glupi da ih sapiru po ustima kako imaju love, te da im se naklade na leđa lopovi i reketaši.

A mogu samo misliti cijena da je Sarajevo grad u kojem je vodosnadbjevanje redovno, javni prevoz uredan, sigurnosna situacija ok, nema administrativi Danteov pakao, obrazovanje nije na niskim granama....
Tuzla111

#4879 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Tuzla111 »

Thorgerson wrote:
Tuzla111 wrote: Ma meni su ovi sto samo vjeruju u te zgrade iz Titinog vremena stvarno smijesni.
Nije tu u pitanju vjera - nego lova. Dizanje cijene svoje nekretnine. Posto je tih zgrada vise nego novih, logicno biti ce rasprostranjena ta prica - Da je zgrada sa konstrukcijom i instalacijama od prije 50 godina bolja od one koja se napravi prosle godine.

Gledam sta rade po AU zgradama u Centru. Pa niko ne vodi racuna o tome. Neka inspekcija, staticari - nista. Kupi stan, rusi unutra sta hoce, pregradjuje, boli ga briga... I svi sute. Sutra kad bude neko sranje, e onda ce se poduzimati mjere.

Postoji nesto sto se zove zamor materijala, pa sve ima rok trajanja. Ovi danas fasadu ne mogu da obnove, prefarbaju, e sad zamisli kakvo je unutra stanje sa instalacijama itd. :skoljka:
Svaka cast, svaka rijec na mjestu i isto mislim kao i ti. Kakva fasada, ljudi ne mogu da se dogovore da uzmu onaj kao amortizer ili kako se vec soze na vrata od lifta da im ne lupaju, oko 20KM. Jos bolja zgrada i u relativno dobrom stanju. Nece niko marku da da u nesto sto je zajednicko, hoce sve da im se djaba uradi, to meni u glavu nikako ne ide. Trebace jos 30 godina da izadje taj komunizam iz ljudi.
Tuzla111

#4880 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Tuzla111 »

abdulazizsarajevo wrote:usput je li se meni cini ili cijene rastu stanova u sarajevu??
Cijene su davno porasle u SA, prije 10+ godina. Zadnjih godina koliko mogu da vidim cijene su u relativno blagom rastu. Ja znam da dobri stanovi idu brzo, a losi stoje godinama.
Tuzla111

#4881 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Tuzla111 »

Ne znam ko prica o besparici? Para nikad vise nije bilo. Mnogo ljudi imaju svoje firme i dosta tih ljudi koji imaju firme imaju i pare. Kupuju sportisti. Ljudi koji su vani 25 godina pa uzimaju sta za penzije. Mladje osobe koje su odrasle u nekim manje urbanim mjestima a zavrsili faks i dobili posao u SA.
Samo da odes u vukojebine oko Sarajeva i vidis gdje ljudi vikendice prave, tek bi se onda zapitao ko ima pare da pravi put i "vikendice" na takvim mjestima. Ja znam da je u sa-toweru recimo Dzeko uzeo stan, uzeo mi jaran koji ima kamione neke, uzelo dosta ministara,parlamentaraca djeci. Mnogo ovih politicara sto su dugo u politici i na nekim vecim pozicijama imaju minimalno 500 hiljada na raznoraznim racunima Zvuci suludo i smijesno, ali je tako.
I da, o kakvoj ti realno nenormalnoj cijeni pricas? Pa novogradnja jedva da je malo skuplja od starih rupa kojima treba komplet renovacija. Sto ne bi ljudi kupili.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#4882 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by _BataZiv_0809 »

Sa jedne strane je besparica, sa druge su Dzeko, vlasnici kamiona i parlamentarci. To bar nije tesko skontati.
Tuzla111

#4883 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Tuzla111 »

_BataZiv_0809 wrote:Sa jedne strane je besparica, sa druge su Dzeko, vlasnici kamiona i parlamentarci. To bar nije tesko skontati.
Nemaju veze kamioni, svi koji imaju svoje biznise imaju pare, od vulkanizera, auto otpada, kafica, Ko god radi bilo sta sa drzavom, tenderi i sl.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#4884 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by _BataZiv_0809 »

Tuzla111 wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Sa jedne strane je besparica, sa druge su Dzeko, vlasnici kamiona i parlamentarci. To bar nije tesko skontati.
Nemaju veze kamioni, svi koji imaju svoje biznise imaju pare, od vulkanizera, auto otpada, kafica, Ko god radi bilo sta sa drzavom, tenderi i sl.
Druze, bice da si ti u takvom okruzenju pa i ne primjecujes da su oni debela manjina u ovom drustvu.
DaffyDuck

#4885 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by DaffyDuck »

Tuzla111 wrote:
U ovom lezi tajna :wink: 90% ostalih grcaju da pokriju drzavu i radnike...
Tuzla111

#4886 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Tuzla111 »

DaffyDuck wrote:
Tuzla111 wrote:
U ovom lezi tajna :wink: 90% ostalih grcaju da pokriju drzavu i radnike...
Ma to ti je tako svugdje u svijetu, nismo mi nista posebni.
DaffyDuck

#4887 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by DaffyDuck »

ALi ti ne stoji tvrdnja da je tako sa svima koji imaju svoje biznise...
Tuzla111

#4888 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Tuzla111 »

DaffyDuck wrote:ALi ti ne stoji tvrdnja da je tako sa svima koji imaju svoje biznise...
pa naravno da nije bukvalno svi al dobar broj.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#4889 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Velkoski »

:lol:

Da, nikad nije bilo više para, ali kod ovih što imaju veze s politikom i budžetom, ostali bogami i nemaju para, osim ako misliš da ovi "s faksovima i miljom plate max" zapravo imaju para?

Jedini fakt je da nikad nije bilo više kredita i života na rate.
Tuzla111

#4890 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Tuzla111 »

Velkoski wrote::lol:

Da, nikad nije bilo više para, ali kod ovih što imaju veze s politikom i budžetom, ostali bogami i nemaju para, osim ako misliš da ovi "s faksovima i miljom plate max" zapravo imaju para?

Jedini fakt je da nikad nije bilo više kredita i života na rate.
zaboravio si ove sto imaju veze sa arapima :D

Ma kakav faks, polako se poprima i kod nas ono sto se desava u Americi unazad vec 10+ godina da ljudi ne vjeruju u poslove od 8-5 vise vec se okrecu nekim privatnim biznisima.
Haris.ba

#4891 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

Samo nek se kupuje.

Samo treba jedan ministar finansija da izmjeni dva clana u pravilniku. I eto provjere odakle ti lova za nekretnine.

Moze jedna prica od baba iz brijacnice? Jedan jaran od jarana od jednog ugostitelja dobio molbu da sklope ugovor o pozajmici 20 hiljada KM. Ko jaran pozajmio ugostiteljom vec likvidnom poslu lovu. I to tako funkcionise godinama.

A odakle lova dosla? Nije bitno. :D
invincible1921

#4892 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by invincible1921 »

Kupuju ljudi na kredit jbg, da se mi ne lazemo sad ne zivi se u sarajevu tolko lose kolko se to reklamira...mislim daleko od idealnog, ali nije bas ni siromastvo. Kad samo pogledas auta po ulicama dovoljno ti je....sad to sto je on sa platom od 650 digo kredit 20 000 da uzme bengu pa kuka to je njegov problem :thumbup:

Novogradnja ima i prednosti i mana u sustini je sve kolko para tolko muzike. Malo se gradi na vrat na nos, ali nista posebno...ukratko kao i svugdje u svijetu. Prije par mjeseci ovdje smo pricali o malti i tibrama kaze neko bolje,,,pa jes brate al za stan na malti od 30 kvadrata mozes u tibri haman duplo veci itd. Evo neko prica o zraku bjelave breka itd. Super buraz izvali 250 300 hiljada i kupi ako imas...eto otkrili toplu vodu ....pa svi bi da mogu. I ja bi volio neki od 200 kvadrata u Importaneu uz naravno cinjenicu da imam para da ga odrzavam. Meni je veci apsurd da neko prodaje stan star 30 i kusur godina po cijeni novog stana. To da je nesto tolko lose je smijesna prica,,,jer sve i jedan stan u recimo tibri nedzarici ili stup koji je prodan ili koji se prodaje, je prodan za makar 10 000 vise od cijene za koju je kupljen.

Dobrih i losih primjera ima svugdje. Moj komsija se stalno nesto zali dok eo ja nekoliko godina nikakvi problema. Cak sam i prezadovoljan, zimi toplo, ljeti nije vruce, odlicna izolacija, odlicno grijanje, sluzba odrzavanja zgrade radi dobro svoj poso...sve 5. Isto tako se moze naci u bilo kojoj zgradi.

Sto se tice konkretnih primjera meni su apsurdne cijene stanova na otoci. Mislim na one prve zgrade sto su se pravile ona sto svjeltuca i ona nakon nje. Da je ne znam ti kakva zgrada ipak je to otoka. Pa kolko bi onda stan u centru 60kvadrata trebao vrijediti? Milion ?
Last edited by invincible1921 on 21/11/2018 01:09, edited 1 time in total.
Haris.ba

#4893 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

Pa ima novogradnji po centru. 3000, 4000, mislim da ide i do 5000 po kvadratu.
invincible1921

#4894 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by invincible1921 »

Haris.ba wrote:Pa ima novogradnji po centru. 3000, 4000, mislim da ide i do 5000 po kvadratu.
Ja ako se ne varam bio je na otoci kvadrat haman 3000 ? U gradu tesko da je vise 3500 osim da je bas nesto top topova....sto je smijesno.

Da jos dodam na post prije ovoga, svakom svoje. Meni je iskreno glavno da nisam mrtav bez auta tj da mi je blizu tramvaj. Nema tog stana i tih para koje bi dao da zivim recimo sip, vogosca itd. Ima bus ok, ali nije to to. Bez uvrede prema stanovnicima tih mjesta nisam nista lose reko nego kao sto navedoh...moja zelja i misljenje.
Tuzla111

#4895 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Tuzla111 »

Meni je malo tesko shvatiti ove sto kupe stan van grada. Opet ti auto treba za sve, opet imas one sve mane stane a nemas prednosti zivota van grada.
Cijena u centru je oko 3 hiljade malo normalnijih stanova starije gradnje. 4 hiljade su nove, Importane je 4 hiljade bio prije godinu.
Opet kazem, ja bi uvijek novogradnju u odnosu na prijeratno. Stanovi po Otoci i CVili se prodaju po 2 hiljade a treba komplet renovacija, za te pare je bila i novogradnja na istim lokacijama uzme li se u obzir da nema potrebe za renovacijama i ne placa se porez.
invincible1921

#4896 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by invincible1921 »

Tuzla111 wrote:Meni je malo tesko shvatiti ove sto kupe stan van grada. Opet ti auto treba za sve, opet imas one sve mane stane a nemas prednosti zivota van grada.
Cijena u centru je oko 3 hiljade malo normalnijih stanova starije gradnje. 4 hiljade su nove, Importane je 4 hiljade bio prije godinu.
Opet kazem, ja bi uvijek novogradnju u odnosu na prijeratno. Stanovi po Otoci i CVili se prodaju po 2 hiljade a treba komplet renovacija, za te pare je bila i novogradnja na istim lokacijama uzme li se u obzir da nema potrebe za renovacijama i ne placa se porez.
Vrijedili isto stan nov na otoci i normalan stan u centru ? vrijedi al u ....da ne kazem gdje.
Tuzla111

#4897 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Tuzla111 »

invincible1921 wrote:
Tuzla111 wrote:Meni je malo tesko shvatiti ove sto kupe stan van grada. Opet ti auto treba za sve, opet imas one sve mane stane a nemas prednosti zivota van grada.
Vrijedili isto stan nov na otoci i normalan stan u centru ? vrijedi al u ....da ne kazem gdje.
Jeftiniji je nov na Otoci nego "normalniji stan u centru. Doduse u centru je veoma malo normalnih stanova. Ili su totalne rupe koje su po 2 hiljade po kvadratu ili su dobri stanovi koji su od po 3.5-4 hiljade.
Ko nije poslom vezan za centar, ne znam koje su mu prednosti imati tu stan iskreno.Al svako ima svoje i ne bi ulazio u detalje.
nepass1

#4898 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by nepass1 »

Ja imam stan u novogradnji i u prijeratnoj gradnji. Starogradnja nema ni jednu jedinu prednost osim lokacije.
Zvucna izolacija kad god komsija pusti vodu ja cujem, termoizolacija stavio ja nove prozore pa je ok ali je bolja u novogradnji, zidovi nista nije u vinklu, stan kupljen sa tri uticnice sve morao razvoditi, odrzavanje haustora nepostojece, parking ako ugrabis ujutro. E jedino sto gledas vjecnicu a u novogradnji podrum pica.
Thorgerson

#4899 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Thorgerson »

dzipalo wrote:

Ono s cim sam ja upoznat je da kupuju:
- ljudi koji su vani a imaju dosta love pa kupe stan cisto da im pare ne stoje, taj stan neko izdaje a nekome stoji prazan, jako puno je takvih
- kupuju ljudi iz Sarajeva (vjerovatno i ostatka drzave) koji imaju neku svoju firmu pa dobro zaradjuju, kupe par stanova u svakoj jeftinijoj novogradnji i onda izdaju
- kriminalci koji vjerovatno tako peru pare jer ih ocigledno niko ne pita odakle im kad dodju s lovom da kupe stan (ima ih par u Novoj Otoci)
Nisi ti upoznat, nego lupas gluposti.

Najveci kupci niti su dijaspora, niti su ljudi koji imaju firme, niti su kriminalci.

Je li ti uopste znas koliko se proda stanova u Sarajevu godisnje?

Postoje osobe koje rade sasvim normalne poslove i imaju love, nisu svi lopovi, a nisu svi ni privatnici. Ja imam dvojicu rodjaka, rade u IT industriji, djecurlija imaju preko 1500 pocetnu platu, sad su mozda i na 2000 nagurali. Nemaju ni 25 godina. Jedan vec kupio stan, drugi isto razmislja, auta solidna vec vozaju itd. Ozeni se, nek i zena radi to je vec 2500-3500 KM zajednicke plate, zasto bi bio problem da uzmu kredit i kupe stan?

Druga stvar, u Sarajevu ima dosta predstavnistava stranih firmi gdje su fine plate, da ne govorim o javnim ustanovama i preduzecima. Naravno, vecina je tu zavala, 150k dugorocni krediti i guli.

Para u Sarajevu ne fali. Necemo se lagati. Druga je stvar sto nas narod voli da kuka...a dokaz tome je i dijaspora koja dodje ovdje i kuka kako im je tesko. Dakle to nam je jednostavno u krvi.
Haris.ba

#4900 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

Lokacija, lokacija, lokacija. To je jedino što prodaje stare stanove.

A ovaj što gleda u "Bulevaru" (kako glup naziv za naselje gdje nema bulevara - jer ggm nije bulevar) bolje da gleda zgrade novije gradnje tipa Benisa, pa možda i Izvora na Stupu. Barem imaju školu blizu. Jest da je katolički centar, ali je škola. Ono barem liči na nekakvo urbano naselje.

I ne znam kako će biti saobraćaj autima riješen. Iz pravca grada skretanje kod Energoinvesta na Ilidži lijevo je počesto puna traka već. Pretpostavljam da će nekada u budućnosti biti napravljena 13 transferzala - ali kada...
Post Reply