Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
mahalas505

#4876 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mahalas505 »

m a c a n wrote:bugar pogotovo kamiondžije nije sigurno nepismen ko naši neki
zna taj dobro međunarodne rute i prati ih, u ovom slučaju E 73, a i glavne magistralne pravce, u ovom slučaju M-17

onaj ko ne zna šta je M-17 ( ili E 73) i da veže sjevernu granicu sa Dobojem pa Zenicom i sa Sarajevom i dalje do Mostara i do južne granice..... i treba da se zagubi :oops:
Uglavnom po nekim nepisanim standardima pise se oznaka puta i znacajnija mjesta u tom smjeru (kao sto jeste postavljeno na tablama, samo sto ne dostaje malo vise informacije), jednostavno radi ljudske percepcije. I ovo jeste propust ovih su postavljali table, ali dobro je to sto se ovaj propust moze lako rjesiti. Eh da su nam vecina propusta u drzavi ovakve prirode :-) .
Alfons Kauders

#4877 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

e blago se nama kad je ovo najveci problem...

mos mislit... moze neko pogresno skrenuti za vlakovo, preci 50m makadama, pa se onda okrenuti nakon 2-3 minute... kraj svijeta, nema sta :D
m a c a n

#4878 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by m a c a n »

neki wrote:
m a c a n wrote: onaj ko ne zna šta je M-17 i treba da se zagubi :oops:
npr masa turista iz madjarske, slovacke, poljske na koje ovdje neki racunaju kod isplativosti autoputa..ili mislis da i oni moraju znati sta je m17??
budi siguran da znaju, ustvari GARANT znaju za međunarodnu rutu E 73 a koja kreće od Budimpešte !!! i nju prate, a ona se poklapa sa M-17 u BH, odnosno sa A-1 tamo gdje je napravljen i koji će se ponegdje evo odvajat od M-17 a ponegdje sa njim poklapat
Last edited by m a c a n on 02/07/2014 09:13, edited 1 time in total.
bach

#4879 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by bach »

Alfons Kauders wrote:e blago se nama kad je ovo najveci problem...

mos mislit... moze neko pogresno skrenuti za vlakovo, preci 50m makadama, pa se onda okrenuti nakon 2-3 minute... kraj svijeta, nema sta :D

Nije problem je u makadamu i da li ga ima pet ili pedeset metara .

Problem je što se nsšto gradi punih deset godina

Na to nešto se potroši 38 miliona KM

I opet se ne uradi kako treba ...
Last edited by bach on 02/07/2014 09:13, edited 1 time in total.
Labirint

#4880 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Labirint »

bach wrote:

Problemje što se nesšto gradi punih deset godina

Na to nešto se potropši 38 miliona KM

Nije se tu potrosilo "samo" 38 miliona :wink:
m a c a n

#4881 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by m a c a n »

mahalas505 wrote: Uglavnom po nekim nepisanim standardima pise se oznaka puta i znacajnija mjesta u tom smjeru (kao sto jeste postavljeno na tablama, samo sto ne dostaje malo vise informacije), jednostavno radi ljudske percepcije.
da, u principu se to i veže i za imena najvažnijih mjesta, ali u slučaju kad stvara nedoumicu ili zabunu, kao što je ovaj slučaj sa natpisom Sarajevo, onda je bolje staviti samo oznaku magistralnog ili regionalnog pravca
Alfons Kauders

#4882 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

bach wrote:

Problemje što se nesšto gradi punih deset godina

Na to nešto se potropši 38 miliona KM

kao prvo - 10 godina... a od toga manje od dvije godine izgradnje... jeli se gradila 2008? ili 2011? nije - radi opstrukcija, promasaja, eksproprijacije i mase drugih stvari... za to je kriva politika, a ne izvodjaci radova...

i kakvih 38 miliiona? 9km autoceste punog profila za 38m km, sa nekoliko malih mostova, uz opremanje dva nedovrsena tunela, osvjetljenje, signalizaciju... 4m po kilometru... koja pljacka... mislim, inace se kilometar autoputa radi za puuuuno manje, sto ces dokazati i nekim ciframa iz bih, komsiluka ili susjedstva... :D

ne dragi moj, tih 38 miliona je bilo samo za ovo sto je odradjeno u zadnjih godinu i po... a masa stvari je uradjena dosta ranije i ukupni iznos se nekoliko puta veci... osim ako ne vjerujes da je zaista moguce napraviti kilometar autoputa za manje od 4 miliona maraka :-)
mahalas505

#4883 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mahalas505 »

m a c a n wrote:
mahalas505 wrote: Uglavnom po nekim nepisanim standardima pise se oznaka puta i znacajnija mjesta u tom smjeru (kao sto jeste postavljeno na tablama, samo sto ne dostaje malo vise informacije), jednostavno radi ljudske percepcije.
da, u principu se to i veže i za imena najvažnijih mjesta, ali u slučaju kad stvara nedoumicu ili zabunu, kao što je ovaj slučaj sa natpisom Sarajevo, onda je bolje staviti samo oznaku magistralnog ili regionalnog pravca
Ja sam od stava da je bolje da stoje obje informacije(oznaka puta i mjesta), ali takodjer se slazem da bi bila manja konfuzija da stoji samo oznaka puta nego kako sada stoji.
dustaban

#4884 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by dustaban »

Ovaj tvrdoglavi Macan (ja ga ne poznajem odranije, je li on stvarno sporan tip?) se dojebo oznaka umjesto naziva mjesta!

Zamislite tablu na kruznom toku na kojoj stoji 033 - 036 - M17 - A1 !

:lol:
mahalas505

#4885 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mahalas505 »

dustaban wrote:Ovaj tvrdoglavi Macan (ja ga ne poznajem odranije, je li on stvarno sporan tip?) se dojebo oznaka umjesto naziva mjesta!

Ja se slomi objasnjavajuci percepcija ovo ono, dodje covjek i sa jednim banalnim slikovitim primjer to fino objasni :) :thumbup: .
m a c a n

#4886 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by m a c a n »

dustaban wrote:Ovaj tvrdoglavi Macan (ja ga ne poznajem odranije, je li on stvarno sporan tip?) se dojebo oznaka umjesto naziva mjesta!

pusti se gluposti

Image

iste međunarodne oznake evropskih ruta se vide i na slici koju si TI postavio

Image
neki

#4887 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

bach wrote:

Ovo na sta se potrosilo 38 miliona se gradilo 10 mjeseci.
Opet si neinformisan...
bach

#4888 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by bach »

neki wrote:
bach wrote:

Opet si neinformisan...
Pa koliko je koštala, mamu joj njenu nedovršenu ...
dadoka84

#4889 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by dadoka84 »

Pitaj u direkciji za ceste, sct-u i drugim ublehasima.
Alfons Kauders

#4890 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

bach wrote:
neki wrote:
bach wrote:

Opet si neinformisan...
Pa koliko je koštala, mamu joj njenu nedovršenu ...
cek, pa ako si fakat pomislio da se sve ono moze izgraditi za 38 miliona... o cemu mi ba uopste pricamo? :lol:
tec

#4891 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

bach wrote:

Kada neko ide tražiti makadam onda to nije problem graditelja nego kretena koji hoće da dokaže svoju glupost.
Od kada je počela izgradnja zaobilaznice to opet po klasičnom Bosansko kalendaru. Dovoljno je bilo reci da je trebalo biti završeno krajem 2010, da se naglasi o kakvom kašnjenju se radi, ali ne kod nas se mora lupiti da se gradi 10 godina. sct uvedena na gradilište 12/2007. Naravno tragedija je veća jer originalna zaobilaznica u formatu 1+1 je započeta 1990 pa možda to zbunjuje, zašto je obustavljeno nije teško shvatiti. Grozim se na pomisao kako bi to izgledalo da je i dovršeno jer naši geniji bespravno izgradili kuće duž cijele ceste kao sto je i situacijama na svim našim magistralnim putevima.
Urađeno je kako treba samo se nije moglo dovršiti iz poznatih razloga a isti se vide na ovom forumu.
Medijska hajka od otvaranja je još smješnija kada se pogleda da ti isti mediji 3 godine seru da se treba napraviti i privremeni spoj na urađeni dio pa koristeći i lokalne ulice. Sada kad je urađeno opet ne valja jer nisu to uradile povoljne osobe.
Samo se nastavlja isto što je BiH stavilo na zadnje mjesto ali to ne može da iznenadi ikoga koji čita gluposti većine forumaša na ovom forumu.

p.s. Po logici isplativosti pojedinih forumaša ne bi se isplatilo 95% autocesti ili puteva na svijetu. :-) Pa za njih bi sljedeće bilo perfektno:
Image
Alfons Kauders

#4892 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

tec wrote:
bach wrote:

Kada neko ide tražiti makadam onda to nije problem graditelja nego kretena koji hoće da dokaže svoju glupost.
Od kada je počela izgradnja zaobilaznice to opet po klasičnom Bosansko kalendaru. Dovoljno je bilo reci da je trebalo biti završeno krajem 2010, da se naglasi o kakvom kašnjenju se radi, ali ne kod nas se mora lupiti da se gradi 10 godina. sct uvedena na gradilište 12/2007. Naravno tragedija je veća jer originalna zaobilaznica u formatu 1+1 je započeta 1990 pa možda to zbunjuje, zašto je obustavljeno nije teško shvatiti. Grozim se na pomisao kako bi to izgledalo da je i dovršeno jer naši geniji bespravno izgradili kuće duž cijele ceste kao sto je i situacijama na svim našim magistralnim putevima.
Urađeno je kako treba samo se nije moglo dovršiti iz poznatih razloga a isti se vide na ovom forumu.
Medijska hajka od otvaranja je još smješnija kada se pogleda da ti isti mediji 3 godine seru da se treba napraviti i privremeni spoj na urađeni dio pa koristeći i lokalne ulice. Sada kad je urađeno opet ne valja jer nisu to uradile povoljne osobe.
Samo se nastavlja isto što je BiH stavilo na zadnje mjesto ali to ne može da iznenadi ikoga koji čita gluposti većine forumaša na ovom forumu.

p.s. Po logici isplativosti pojedinih forumaša ne bi se isplatilo 95% autocesti ili puteva na svijetu. :-) Pa za njih bi sljedeće bilo perfektno:
Image
koji mediji?

mi nemamo medije, vec partijske biltene koje uredjuje ko stigne i kako stigne... ali ne treba brinuti... kada NVZ dodje na vlast, te "redakcije" ce se preko noci isprazniti a od kvazi-novinara cemo napraviti udarnicke brigade... taman ih ima dovoljno da golim rukama odrade Prenj...

a ko nece da radi... neka ima na umu sljedecu ekonomsku analizu - hrana je skupa, metak je jeftin... :)
karanana

#4893 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by karanana »

m a c a n wrote:

pusti se gluposti

iste međunarodne oznake evropskih ruta se vide i na slici koju si TI postavio

Image
recimo na ovom primjeru, ja kada vozim ne gledam oznaku puta nego ime grada/mjesta gdje me put vodi.
apsolutno mi nista ne znace ni A3 ni A4 ni E70. mozda to hrvati znaju ali ja nemam pojma niti hocu da znam koji je koji.
bach

#4894 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by bach »

Nijemci za pet minuta naprave autoput...

m a c a n

#4895 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by m a c a n »

karanana wrote:
recimo na ovom primjeru, ja kada vozim ne gledam oznaku puta nego ime grada/mjesta gdje me put vodi.
apsolutno mi nista ne znace ni A3 ni A4 ni E70. mozda to hrvati znaju ali ja nemam pojma niti hocu da znam koji je koji.
pa naravno, šta drugo očekivat...stoga sasvim ozbiljan kandidat da završi na makadamu kod Vlakova ili neke druge vukojebine uz glavne pravce
karanana

#4896 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by karanana »

ali hvala bogu pa hrvati i svi ostali u svijetu fino obiljezavaju pravce sa imenima destinacija odnosno gradova na toj putanji. a nase vukojebine koliko toliko znam i znam sta da ocekujem.
Forumerrer

#4897 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Forumerrer »

Cuj ti macana, dovoljna oznaka ceste, ne treba naziv grada. Jarane nisi ti dobre glave nikako.
Sidji s tog kompjutera i reci kolegama u autocestama da stave normalne putokaze.

A ovi sto ismijavaju ljude sto su skrenuli na pogresnu stranu. Niko normalan, nakon IZLASKA iz Sarajeva nece skrenuti na putokazu za Sarajevo ako treba u Mostar. Ovo je veliki propust i tacka, pogotovo nakon visemjesecne price da se ide Sarajevo - VLAKOVO - Tarcin

Ja mislim da je ovo, uz Dodikov autoput, ubjedljivo najskuplje placeni put u Evropi.
m a c a n

#4898 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by m a c a n »

nije tebi dobro u glavi, resetuj ti malo taj kompjuter
plus, čitaj sve postove, ja nigdje nisam rekao da ne ide naziv uz oznaku ceste, naprotiv to je pravilo
ali u ovom konkretnom slučaju zbog takvih nepismenih, bolje je da nisu stavili ni Sarajevo, nego samo M-17

čuj gluposti bila priča Sarajevo -Vlakovo-Tarčin :-) pa Vlakovo je dio Sarajeva tako da ti konstrukcija veze s mozgom nema
valjda Jošanica-Vlakovo-Tarčin
karanana

#4899 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by karanana »

dont fuck with macan
OldMayor

#4900 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by OldMayor »

Pa naravno da je propust, zamisli covjeka ide iz Zenice i planski ide na zaobilaznicu - kojoj samo posrano ime kaze da ZAOBILAZI Sarajevo i onda dodjes na kruzni i hladno okrenes za Sarajevo?! Pa ko ce to uraditi? :roll: I jos lola kaze valjda se zna da si u zapadnom dijelu grada. :lol: Pa jarane otidji ti evo otidji u Beograd jbt, ne moras eto u jos neki veci grad, pa se tek tako orijentisi gdje si sta si i jelde odmah ces skontati sifre puteva, nema to se napamet zna. :roll:

Ponavljam, autoceste su trebale izaci sa informacijom uradili smo toliko i toliko, nismo sve jebiga ne mozemo ni mi odmah sve uradit. Strpite se jos godinu i bice ostatak, sad zasad koristite ovo sto imamo. I od mene bi imali respekt.

Ma ne znam, ovo je vise lakrdija, toliko graditi 15km puta je sramota, meni bi bilo stid pojaviti se pred kamerama i reci evo zavrsili smo. Stavio bi obavijest u medije zavrsili smo evo put, oprostite nam sto se ovoliko cekali i pobjegao bi da me niko ne vidi.

Aliiii nee, poletili ljudi i izvalise da su zavrsili zaobilaznicu. I jos prave manifestacije. :roll: Pa ce sutra otvarati Vlakovo - Tarcin pa opet jos jedna manifestacija. Pa nismo mi ovce tolike da ne vidimo o cemu se radi jbt.
Post Reply