SDP

Post Reply
nosara

#4876 Re: SDP

Post by nosara »

O cemu mi drvimo... :-) A slijedece je povecanje pdv-a iste sekunde kad se formira "drzavna vlast"... Bice veselo...

Bitna pitanja, kao sto je nejasan zavrsetak slucaja "reket", medjutim, ostaju u zraku... 8)
veljaca

#4877 Re: SDP

Post by veljaca »

boki86 wrote:
Profesor iz Ljubljane, koji je btw direktor bolnice, prica kako je problem prekobrojnih "bolesnika" rijesen u njihovoj bolnici. Naime, doktori na terenu su primjetili da iste osobe ucestalo dolaze na preglede bez nekih vecih potreba (glava ga boli, rame uscahlo, i slicne nebuloze). I sad su oni fino uveli-prvi dolazak doktoru besplatan, drugi se placa 40 eura i onda te treci put odere, ali samo u slucaju kada su ovi slucajevi u pitanju. Otkrili su da osobe dolaze zbog dosade, potrebe za druzenjem, nepotrebne paranoje i slicno..
Dobar ti primjer :-)

Ti hoces reci da kod nas idu ljudi u bolnicu da se druze ...... :?

Kod nas ti ni bolesnik na samrti ne moze u bolnicu - ako nema stelu ..... :x
boki86

#4878 Re: SDP

Post by boki86 »

Alfons Kauders wrote:A sta je s privrede, s privatnika? pa vecina ljudi svakako ne prima milju i po... mnogi ni pola od toga... recimo da imas firmu sa 30tak radnika... sef ima par milja, svakako ispumpava lovu, njegova plata nije bitna... ima nekoliko rukovodecih... dakle kvalifikovanih i iskusnih ljudi koji mozda imaju 1500-2000 i nose firmu... i jedno 25 hamala, od maloprodaje, do sekretarica i sl... na kraju dana, sta mislis kome ce vlasnik smanjiti platu da namiri razliku? ovim najkvalifikovanijim i najpotrebinijim, ili nekom vozacu ili sekretarici? ili ko ce prije dobiti otkaz? arhitekta sa 20 godina iskustva i platom od 2 i kusur milje, ili zidar?
Nemoj misliti da se ne nalazimo u istom problemu, i ja sam u privatnom sektoru a nisam preko 1500 KM. Kod nas je sistem takav da imas direktore koji gledaju na radnike kao na podrecena bica i prema njima se tako i ophode.

Da je normalan direktor racunica bi isla otprilike ovako: vas ima 30 u firmi. Neka je topli obrok u prosjeku po 200 KM, a nije, to znaci da je topli mjesecno 6000 KM. Eh sad deset posto na 6000 KM je 600 Km sto ne bi trebalo predstavljati resprektabilan izdatak za firmu koja ima 30-tak zaposlenih, znaci dobro stoji..Direktor bi bio donji za 600KM a imao bi zadovoljne radnike koji bi mu u takvom stanju mozda donijeli vishe posla i tih 600Km bi nadoknadio visestruko..

Ali realnost je kod nas drugacija i treba se protiv toga boriti...kako, to je vec pitanje za druge rasprave
ultima_palabra

#4879 Re: SDP

Post by ultima_palabra »

Alfons Kauders wrote:pa kako ce poceti uredjivati sistem na meni i mojim kolegama, koji nismo dio "sistema", a ne na samom sistemu, tj. budzetskim korisnicima?

treba nama u privredi nabiti jos poreza, a plate u javnom sektoru ni jebeni MMF nije mogao skinuti... e pa necemo tako Dino... i jos sve to upakovati u neku pricu o socijalnoj pravdi... bujrum, ako se o tome radi, neka povecaju porez svima, ali da ujedno dignu i neoporezivi dio kao sto sam i rekao... tako da raja koja zaradi prosjecnu platu ili manje na kraju dana placa manje poreza, a mi koji vise zaradimo cemo placati vise... nikakav problem, jos bi bilo super za ekonomiju... ali jok...

"dajte jos love ako solidno zaradjujete... ako jedva prezivljavate, dajte isto love ko i prije... a mi cemo pare potrositi na javni sektor... u kojem je prosjecna plata upola veca nego u privredi..."

kurca graha jarane :D
To.

@seln, nemoj posmatrati ovo kroz priču o Platformi... evo ja sam pokrenuo ovu priču jer nisam zadovoljan zakonskim rješenjem. A na 100 drugih tema sam podržao Platformu i SDP. Ali jednostavno ne mogu nikome davati bjanko podršku.
boki86

#4880 Re: SDP

Post by boki86 »

veljaca wrote:
boki86 wrote:
Profesor iz Ljubljane, koji je btw direktor bolnice, prica kako je problem prekobrojnih "bolesnika" rijesen u njihovoj bolnici. Naime, doktori na terenu su primjetili da iste osobe ucestalo dolaze na preglede bez nekih vecih potreba (glava ga boli, rame uscahlo, i slicne nebuloze). I sad su oni fino uveli-prvi dolazak doktoru besplatan, drugi se placa 40 eura i onda te treci put odere, ali samo u slucaju kada su ovi slucajevi u pitanju. Otkrili su da osobe dolaze zbog dosade, potrebe za druzenjem, nepotrebne paranoje i slicno..

Ja do sada nisam imao takvih problema..ako imas sta iz licnog iskustva da podijelis ne bi bilo loshe. Kad god sam trebao nesto u bolnici, samo pokazao knjizicu, sve besplatno odradio, preglede, krv, snimanja...

cak mi se i stari operisao prije pola godine, sve proslo u najboljem redu, na vrijeme, nije cekao, eno ga sada kao nov.

Ne kazem da nema tih stvari, ali ako imas licno iskustvo podijeli ga.
veljaca

#4881 Re: SDP

Post by veljaca »

boki86 wrote:
veljaca wrote:
boki86 wrote:

Ja do sada nisam imao takvih problema..ako imas sta iz licnog iskustva da podijelis ne bi bilo loshe. Kad god sam trebao nesto u bolnici, samo pokazao knjizicu, sve besplatno odradio, preglede, krv, snimanja...

cak mi se i stari operisao prije pola godine, sve proslo u najboljem redu, na vrijeme, nije cekao, eno ga sada kao nov.

Ne kazem da nema tih stvari, ali ako imas licno iskustvo podijeli ga.
Sta ti mislis da sam ja balavac i da pisem onako ofrlje .... :?

Pisem ti ovo jer sam licno dozivio .... :x
Alfons Kauders

#4882 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

boki86 wrote:
Alfons Kauders wrote:A sta je s privrede, s privatnika? pa vecina ljudi svakako ne prima milju i po... mnogi ni pola od toga... recimo da imas firmu sa 30tak radnika... sef ima par milja, svakako ispumpava lovu, njegova plata nije bitna... ima nekoliko rukovodecih... dakle kvalifikovanih i iskusnih ljudi koji mozda imaju 1500-2000 i nose firmu... i jedno 25 hamala, od maloprodaje, do sekretarica i sl... na kraju dana, sta mislis kome ce vlasnik smanjiti platu da namiri razliku? ovim najkvalifikovanijim i najpotrebinijim, ili nekom vozacu ili sekretarici? ili ko ce prije dobiti otkaz? arhitekta sa 20 godina iskustva i platom od 2 i kusur milje, ili zidar?
Nemoj misliti da se ne nalazimo u istom problemu, i ja sam u privatnom sektoru a nisam preko 1500 KM. Kod nas je sistem takav da imas direktore koji gledaju na radnike kao na podrecena bica i prema njima se tako i ophode.

Da je normalan direktor racunica bi isla otprilike ovako: vas ima 30 u firmi. Neka je topli obrok u prosjeku po 200 KM, a nije, to znaci da je topli mjesecno 6000 KM. Eh sad deset posto na 6000 KM je 600 Km sto ne bi trebalo predstavljati resprektabilan izdatak za firmu koja ima 30-tak zaposlenih, znaci dobro stoji..Direktor bi bio donji za 600KM a imao bi zadovoljne radnike koji bi mu u takvom stanju mozda donijeli vishe posla i tih 600Km bi nadoknadio visestruko..

Ali realnost je kod nas drugacija i treba se protiv toga boriti...kako, to je vec pitanje za druge rasprave
nema nas 30, to je bio primjer...

znas sta ti ne valja u racunici? sto masa vlasnika nema tih 600 mjesecno... dosta firmi je u govnima do guse, ne znam cime se bavis, ali raspitaj se malo kako ide naplata potrazivanja zadnjih recimo 2 godine... pa vidi koliko je firmi vec moralo sutnuti radnike... ne radi se tu (samo) o pohlepi direktora, vec je cinjenica da su i mnogi od njih u kurcu, pa se koprcaju da sacuvaju firme i zadrze radnike... niko nije idiot da dijeli otkaze ljudima koji dobro rade, ali kada ti prihod padne 20-30 posto u dvije godine, kada ne mozes naplatiti dobar dio potrazivanja, ili ih naplatis s par kvartala zakasnjenja, onda su i vlasnici najebali - ili ce praviti rezove ili ce im firma otici u kurac...

u takvoj situaciji je suludo tjerati firme da placaju dodatne poreze na bilo cije plate... jer, kao sto sam vec rekao, ako dodje do toga da se nekom daje otkaz prvi idu najslabije placeni i najmanje kvalifikovani radnici, koje je najlakse zamijeniti ako krene posao
madner

#4883 Re: SDP

Post by madner »

boki86 wrote:
madner wrote:Cuj neka ovo bude pocetak uredjena sistema :lol:

Isto da se napravio korak ka onome sto si naveo ispred. Nema apsolutno nikakve veze sa istim i nemoj ga prodavati pod tim.
Ovo je otprilike tvoje razmisljanje:

krenulo se sa gradnjom autoputa u duzini od 50 kilometara.

MADNER: ma jebo to, to nije nista, nesposobna vlast, sramota i slicno. A ne uzimas u cinjenicu da prije toga nije izgradjeno ni 30 kilometara za deset godina.

Da podrzimo svaki pozitivan pomak, na hiljadu razlicitih strana, pa bila to i usteda od par hiljada KM za voznju autobusom do Tuzle, bilo bi nam puno bolje. Ovako, mi svaki potez osudimo na propast u samome startu.

Ako ti mislis da su platformasi carobnjaci koji ce sa praznim kasama napraviti cudo za nepunih osam mjeseci, ti si meni idol.

Pozitivnih pomaka ima i treba ih podrzati, negativnih takodjer i treba ih osuditi. Ali brate, bas svaki potez na noz docekati to je vec ludilo
Opet ti o necem trecem. Sada impliciras da je ovo u stvari pozitivan korak :D , ali eto premal.

Haj sad ozbiljno, jesi li svjestan da su ti logicki gledano argumenti potpuno neodrzivi, tanki i DA OPET skaces sa teze na tezu. Dakle ovdje se radi o konkretnoj kritici konkretnog poteza.
Alfons Kauders

#4884 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

prolaz456 wrote:
Ništa novo!! Populistička mjera za održavanje prevelike javne potrošnje
sve receno u sest rijeci... :thumbup:

prosjecni gradjanin ce podrzati odluku jer se oporezuju supci koji zaradjuju preko 2 milje... lova koja zavrsi u budzetu ce se spickati ko previsoke plate i beneficije kao i obicno... a kad "prosjecni gradjanin" dobije nogu zato jer se firmi vise isplati zadrzati te visoko placene supke, onda ce mu biti kriv direktor i firma, a ne vlast...

znaci odlicna sema... za politicare i javni sektor...
quasar

#4885 Re: SDP

Post by quasar »

boki86 wrote:
quasar wrote: Pazi. Ima taksa za puteve iz registracije i svake litre goriva. To se ne trosi gdje treba. Ljudi se zale jer ima razloga. Ako je nedovoljno sredstava povecaj taksu ili putarinu.
Kada si zadnji put uzeo racuna kada natocis gorivo? Svaki put kada neuzmemo fiskalni racun, omogucavamo naftasima da prodaju gorivo na crno, izbjegavaju placanje poreza i slicno...
Svaki put uzmem fiskalni racun jer placam karticom, pa uz slip, dobijem i racun.
Dalje, izjednaci privatnu kliniku sa drzavnom, pa da odem sa knjizicom u Eurofarm ili Sunce ko covjek da me pregledaju i da dobijem nalaze u najbrzem roku, a ne da mjesec ili dva spavam ko na iglama misleci raste li mi nesto sto ne treba dok ja cekam dijagnozu umjesto da se vec lijecim.
Slazem se s tobom da je zdravstvo na niskim nogama. Ali, koliko to ima do nas samih...kod nas se podrazumjeva da doktoru sta tuhnemo nakon operacije, pregleda i slicno. Iako to nije ni trazio, jer ipak je on DOKTOR. Mi smo ih navikli na takvo ponasanje i korupciju i sad se cudimo svojim postupcima.

Ponudi cjenovnik usluga iz KBC privatnom sektoru i ako ga prihvate, napravimo ugovor o placanju troskova iz fonda.
Rasteretis ambulante i bolnice, ljudi dobiju bolju skrb, losi ljekari ostanu bez posla. Bice lijepo okacen cjenovnik usluga. Kao i sad, u privatnoj klinici platis samo racun, kojeg platis i u UKC, a u konacnici te mozda dodje i jeftinije nego "kicenje" ljekara i sestara.
Stare ljude, hipohondre i besposlicare svakako neces maknuti iz ambulanti jer im glupavi sistem nalaze da se svaki mjesec jave doktoru po recept, tako da su guzve neprestane.
Zalim se na vodosnabdijevanje, a placam vodu koja se ispumpava 7 kilometara od mjesta stanovanja i salje se meni po cijeni vecoj nego ruski gas, dok gasa ima cijelu godinu, vode nema po noci.
Za vodu se mozes obratitit SDA i njihovom direktoru Pilavdzicu, jer covjek je zacementiran u fotelju i niko ga ni mrdnuti ne moze, a radnici sa osnovnom skolom imaju po 1200 platu. Ima tema o tome..
Sta je ba sad ovo? Imamo stvari za koje je odgovoran SDP i one za koje nije? Preuzimanjem vlasti i prolaskom godine dana od izbora, a vlast u KS je formirana medju prvim, trebali su odavno da legnu na te vruce tacke. Briga me sta je i ko je u ViK-u. Znam ko je u vladi. Sta treba? Da zovem Chuck Norrisa da rijesi to pitanje, jer nije do vlade?
Moja plata sa 25 godina staza sa svim dodacima ne dobacuje ni do 1400. Bude li mi SDP skinuo marku poreza vise, moze se pozdraviti sa mnom. Jer ne treba zaboraviti ni da tu neto platu opet oporezuju sa PDV-om. Dok god budzetski korisnici imaju platu vecu od prosjeka privrede, ne bi smjeli imati obraza da pominju ikakav novi namet.
A ocigledno obraz je otisao davno.
Ako ti plata sa svim dodacima ne dobacuje ni 1400 KM, ne trebas brinuti zbog novih poreskih stopa, ti si sto se toga tice miran :)
Vidjecemo.
sumirprimus

#4886 Re: SDP

Post by sumirprimus »

Alfons Kauders wrote:
prolaz456 wrote:

prosjecni gradjanin ce podrzati odluku jer se oporezuju supci koji zaradjuju preko 2 milje... lova koja zavrsi u budzetu ce se spickati ko previsoke plate i beneficije kao i obicno... a kad "prosjecni gradjanin" dobije nogu zato jer se firmi vise isplati zadrzati te visoko placene supke, onda ce mu biti kriv direktor i firma, a ne vlast...

jeko ba supak??? :mrgreen:
madner

#4887 Re: SDP

Post by madner »

Pa ima li neko na ovom forumu da ga ovo ne kaci? :D
sumirprimus

#4888 Re: SDP

Post by sumirprimus »

madner wrote:Pa ima li neko na ovom forumu da ga ovo ne kaci? :D
pa niko meni nista nije dao,ja sam to zaradio, i fino se ozeniJo :mrgreen:
Alfons Kauders

#4889 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

sumirprimus wrote:
Alfons Kauders wrote:
prolaz456 wrote:

jeko ba supak??? :mrgreen:
ti, ja, madner, ultima, a i quasaru fali samo stoja... :D znaci da je skoro supak :D a mozemo sad valjati cifre da vidimo ko je najveca supcina... :D
Alfons Kauders

#4890 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

fakat, svi kukaju i pozivaju na nekakve revolucije, :D a ispade da niko nema ispod milje i po... odnosno dvije... :D

i onda se dezurni revolucionari cude kad na demonstracije izadje 16 ljudi... :D
sumirprimus

#4891 Re: SDP

Post by sumirprimus »

Alfons Kauders wrote:
ti, ja, madner, ultima, a i quasaru fali samo stoja... :D znaci da je skoro supak :D a mozemo sad valjati cifre da vidimo ko je najveca supcina... :D
quasar nazorli,da se ućipamo po cvaju da ga poguramo,da se racuna :mrgreen:
sumirprimus

#4892 Re: SDP

Post by sumirprimus »

Alfons Kauders wrote:
fakat, svi kukaju i pozivaju na nekakve revolucije, :D a ispade da niko nema ispod milje i po... odnosno dvije... :D

i onda se dezurni revolucionari cude kad na demonstracije izadje 16 ljudi... :D
kaka ba revolucija,ne diraj :evil:
nikad bolje nije bilo,i jos mogu bacat mrve kroz prozor :lol: :lol: :mrgreen:

znao sam ja ha dodje sdp na vlast,eto mene na zelenoj grani :dance: :mrgreen:
Last edited by sumirprimus on 02/12/2011 13:27, edited 1 time in total.
madner

#4893 Re: SDP

Post by madner »

Ha sada sam se sjetio da sam i ja prijavljen na prosjek. Tako da nisam supak :D
ultima_palabra

#4894 Re: SDP

Post by ultima_palabra »

Stani, jesu li šupci preko milje i po ili preko dvije? :D Po jednom metodu spadam u njih, po drugom ne...
sumirprimus

#4895 Re: SDP

Post by sumirprimus »

madner wrote:Ha sada sam se sjetio da sam i ja prijavljen na prosjek. Tako da nisam supak :D
`naĆi ti nam fakticki sjeces granu na kojoj sjedimo, :mrgreen:
sumirprimus

#4896 Re: SDP

Post by sumirprimus »

ultima_palabra wrote:Stani, jesu li šupci preko milje i po ili preko dvije? :D Po jednom metodu spadam u njih, po drugom ne...
naĆi supcic :lol: :mrgreen:
junior :lol:
madner

#4897 Re: SDP

Post by madner »

ultima_palabra wrote:Stani, jesu li šupci preko milje i po ili preko dvije? :D Po jednom metodu spadam u njih, po drugom ne...
Preko dvije, ovi izmedju su dekadenta burzoazija za koju ima ljeka dok ce ovim kapitalistima presuditi radni narod po kratkom postupku :D
quasar

#4898 Re: SDP

Post by quasar »

sumirprimus wrote:
Alfons Kauders wrote:
E jbg. i onda bih bio samo šupĆiĆ.
Da mi je biti šupČina.
sumirprimus

#4899 Re: SDP

Post by sumirprimus »

quasar wrote:
sumirprimus wrote:
Alfons Kauders wrote:
E jbg. i onda bih bio samo šupĆiĆ.
Da mi je biti šupČina.
ejs i tata bi sine al ne mere od djeda :lol:

(p.s izvinjavam se ako vas je uvrijedila moja sala s godinama/generacijama :) )
madner

#4900 Re: SDP

Post by madner »

sumirprimus wrote:
madner wrote:Ha sada sam se sjetio da sam i ja prijavljen na prosjek. Tako da nisam supak :D
`naĆi ti nam fakticki sjeces granu na kojoj sjedimo, :mrgreen:
Ko ba mi, vi neprijatelji progresivnog proleretijata :D
Post Reply