IRAN

Post Reply
chuchumbamayumbe

#4876 Re: IRAN

Post by chuchumbamayumbe »

Koba wrote:Dok su Medvjed i Zmaj na strani Irana, Zapad na čelu sa Izraelom i GCC zemljama može samo siktati kao bijesno pseto na lancu!
A šta će to Medvjed i Zmaj da urade? Da zarate sa Izraelom i USA zbog Irana?!
Pa podijeliće interesne sfere prije nego što ja podijelim špil karata.
Iran će ostati Iran, samo će multinacionalni biznisi da podijele jedan veliki kolač, kao i u Iraku.
irvinx1

#4877 Re: IRAN

Post by irvinx1 »

chuchumbamayumbe wrote:
Koba wrote:Dok su Medvjed i Zmaj na strani Irana, Zapad na čelu sa Izraelom i GCC zemljama može samo siktati kao bijesno pseto na lancu!
Iran će ostati Iran, samo će multinacionalni biznisi da podijele jedan veliki kolač, kao i u Iraku.
Tako je. Niko nece unazaditi Iran. Braca Ameri i braca Izraelci ce donijeti malo vise slobode. I uzet cemo im malo nafte...

Smijesna je ova raja sto kao za Ruse i Kineze navija :lol: :lol:
MufljuzMali

#4878 Re: IRAN

Post by MufljuzMali »

Korisničkoime wrote:@kratkispoj
ok reci ti meni, da je u slučaju sve ovo što ti navodiš u svojim postovima, vezano za Musavija i održane zadnje izbore u Iranu, i istina, jel to možda daje pravo anglocionističkim pljačkaškim hordama da oni svrgavaju tamošnji režim !?
da uvode demokratiju po Iranu kako su to činili po Afganistanu, Iraku, LIbiji, kao nekada po Nikaragvi, Vijetnamu, itd itd.
ovo samo pitam, jer imam osjećaj da si pobornik onih koji smatraju eventualni napad USA i Izraela na Iran sasvim opravdanim i čak šta više, potrebnim i nužnim radi dobrobiti cijelog ljudskog roda ...ili možda nisi, nego samo više voliš Musavija a mrziš Ahmedinedžada !?
To najmanje želim ono što Iranu treba jeste postepena evolucija a ne nasilna intervencija ili nova revolucija. Ona pak ne podrazumijeva ukidanje islamske republike kao takve nego veći stepen demokratije. Nisam niti mogu biti siguran 100% da je Mousavi taj koji bi započeo tu promjenu, čak što više prije 2009 godine bi rekao da vjerovatno i nije (s obzirom na njegovu dosadašnju političku karijeru i pozadinu). Poslije 2009 kada je A.N. po meni kao i po milionima Iranaca pokrao izbore počeo sam polako vjerovati da bi možda ipak mogao biti, još više me je uvjerila reakcija režima. Iskreno nisam ovo očekivao tako žestoku reakciju režima, ubijanje demonstranata, hapšenja, hapšenja opozicije među njima ima i bivših ministara Irana, znači zvučna imena. Očito je da se režim boji, čega ako bi Mousavi samo nastavio tamo gdje je A.N. stao, ako ne bi ništa dirao i remetio čemu izborna krađa, čemu onolika sila prema demonstrantima, čemu hapšenja i sve ostalo.
Moje mišljenje je da Iranski narod od 2009 više nije slobodan, nije kako ti reče pod čizmom anglocionista ali očito je pod čizmom svog režima ma kako ga nazvao. To kako iranski narod gura krupnim koracima naprijed i o tome je Mousavi govorio i mislim da se ne bi složio s tobom pogotovo ne nakon 2009 od kada ga režim gura silom unazad.
Po meni slijedi samoizolacija režima, što mu uopšte neće biti teško, mislim da će se namjerno tražiti svaki povod da se zategnu odnosu sa zapadom upravo radi još veće izgradnje prijetnje izvana koja treba da doprinese zbijanju redova i ujedinjenju pod bla, bla znaš već kako ide priča svakog izolovanog režima.
Vidi sve što je Khatami uspio po pitanju slabljenja sankcija i smanjenja izolacije Irana A.N. je uspio da upropasti. Za razliku od tebe koji izgleda misliš da je u Iranu sve super ekstra ja vjerujem da je svakoj državi pa tako i Iranu za privredni i svaki drugi napredak potrebna saradnja sa ostatkom svijeta. U vremenu zbližavanja svjetskih tržišta sve veće razmjene tehnologije i znanja te kooperacije ne možeš ostati po strani i imati prosperitet. Evo imaš i u Iranu primjera toga kao autoindustrija koja je ovdje već navođena, druga privredna grana po snazi u Iranu, nje takve i stotine hiljada radnih mjesta ne bi nikad bilo bez zbližavanja i suradnje sa mrskim zapadnim korporacijama.
To je moje drugo vjerovanje da bi Mousavi bolje od A.N. riješio vanjsko političke probleme Irana jer A.N. u biti rješenje i ne želi njemu odgovaraju problemi po mogućnosti dovoljni za veću izolaciju ali nedovoljni za vojnu intervenciju SAD.
1) konacno neko razuman i "potkovan" na temi :D
2) statisticka analiza izbora, je prvi iole argumentovan posta na evo skoro 200 strana. prve izbore niko ne spori, ali ovi zadnji su bili dijelom farsa.
3) uloga AN je meni licno malo zbunjujuca, jer nikako da provalim da li je lud i ili nevjerovatno hrabar. nisam siguran koliko njegovih "ispada" su smisljeni od strane njega radi povecanja popularnosti u masi a koliko po naredbi iz vijeca. stvar se zakomplikuje kad mu vijece krene skidat ministra. na trenutke kontam kao da hoce da licno napravi puc u drzavi i usprotivi se vijecu, a onda opet...
4) zadnji put sam bio dole oko 2007 i uslijed vrste posla sam imao svakodnevni kontakt sa raznim nivoima vlasti IRI. za razliku od prethodnih godina sam primjetio (subjektivna disciplina!) da su i oni bili svjesni da moraju da promjene sistem ali da ih je uhvatila frka od brzine kojom su se stvari pocele dogadjati i dijelom uzmicati kontroli. to je nekako doslo do povlacenja rucne koja se prvo osjetila na banalnim ali simbolicnim stvarima kao sto je povecanje aktivnosti moralne policije kao i donosenja sve apsurdnijih pravila tipa - samo iranska muzika u liftovima i zabrana klasicne. znam da zvuci trivijalno ali to je bio pocetak kraja reformi. pri cemu shvatanje konecepata reforma treba staviti u iranski kontekst sto je podaleko od nekih sloboda koje mi smatramo da se podrazumijevaju. Ahmo je ne samo na vanjskopolitickoj bini "unistio" rad svoga prethodnika nego je i na domacem terenu zaigro ostro. uzimajuci u obzir demografsku sliku irana i sve vece nezadovoljstvo mladih mislim da je srednjorocno neka vrsta unutrasnje revolucije neminovna.

vec prije napisah na ovoj temi po meni najbolji opis stanja i stava vecine iranaca: "za saha se marama nosila samo u kuci, a poslije revolucije samo na ulici"
MufljuzMali

#4879 Re: IRAN

Post by MufljuzMali »

NIN wrote:
irvinx1 wrote:Procitajte komentar u opisu.

Podrska demokratizaciji i svim slobodama u Iranu
A Amerika je dzenet!

Al', da ne kazem!

Slobode u Americi su takve da ja tamo ne bih isao kad bi mi milio davali godisnje! Licemjerno drustvo do balcaka, a nadam se da znas sta je balcak! :wink:

Mlad si, al' skontas, na svojoj kozi, polako! :wink:
pa sad je prosao zakon da se svaki amerikanac moze uhapsiti i drzat neograniceno bez advokata i ostalih "trica" samo na osnovu sumnje za terorizam. naravno zaboravih da je obama dao casnu pionirsku da njegova administracije nece koristiti to pravo. a sta ce slijedeca....
Koba

#4880 Re: IRAN

Post by Koba »

chuchumbamayumbe wrote:
Iran ti je već interesno područje Kine i Rusije.

Kinezi su toliko milijardi investirali u Iran da neće tek tako skrštenih ruku posmatrati kako im neko to uništava.

Rusi, Putin i Medvjedev su već u nekoliko navrata rekli da neće dozvoliti nikakvo kurčenje u njihovom komšiluku.

Pogledaj samo Siriju, članicu Šangajske Organizacije, i kakav su šamar Žuti i Ruje spucali Zapadu svojim vetom štiteći svoje interesno područje.
Bitte_Halt_ja_ja

#4881 Re: IRAN

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

ja bih vala rado u ameriki bio, juznim dijelovima. Farma, dvocjevka, par tamnoputih afroamerikanaca kao radna snaga i moj glas za republikance, tea party.

fuck yeah!

-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#4882 Re: IRAN

Post by -LIBERO- »

:D

Ovo kao da slusam govor velikog ajatolaha ili Ahmadinejada samog.
Koba

#4883 Re: IRAN

Post by Koba »

-LIBERO- wrote:
:D

Ovo kao da slusam govor velikog ajatolaha ili Ahmadinejada samog.
Hvala na komplimentu.
irvinx1

#4884 Re: IRAN

Post by irvinx1 »

Koba wrote:
chuchumbamayumbe wrote:

Kinezi su toliko milijardi investirali u Iran da neće tek tako skrštenih ruku posmatrati kako im neko to uništava.

Rusi, Putin i Medvjedev su već u nekoliko navrata rekli da neće dozvoliti nikakvo kurčenje u njihovom komšiluku.

Pogledaj samo Siriju, članicu Šangajske Organizacije, i kakav su šamar Žuti i Ruje spucali Zapadu svojim vetom štiteći svoje interesno područje.
Sto dovodi do zakljucka da su svi isti. Interesi su cudo. Samo znas sta? Tvoj interes ne bi trebao da bude jaka Rusija ili Kina, vec jake SAD. ;-)

Neki zaboravili da zive u BiH :lol:
NIN

#4885 Re: IRAN

Post by NIN »

irvinx1 wrote:E moj NINe :D
Pitaj mlade Irance.
Al jebo to. Jedna ozbiljna. Sometimes deep thoughts lead to shallow thinking. :wink:
Pito, itekako! Nego, hau jes nou! :D

Knjigu u sake, jebo li te Tito Josip!
severin

#4886 Re: IRAN

Post by severin »

kolko god da amerika i izrael ima oruzija isto toliko nema ljudi jedino sto mogu je da naprave genocid da bace atomsku na iran i sve da pobiju... cisti dokaz egipat mogu ih drzati na lancu jedno vrijeme kao sto je radio mubarak a sta kad pukne lanac i tako je sa svim zemljama oko izraela a mnogi nisu svjesni pricaju o iranu a egipat jedva ceka da krene na izrael sta ce kad krene libija,egipat,sirija,afganistan pa dragi ljudi sta ce kad se digne pola milijarde ljudi na 10 frontova ratovanja to je itso koda ja odem u neku kafanu i pocnem se kurciti a 100 ljudi u kafani sigurno ih sve ne mogu pobiti... iran je naj manji problem sta kad se digne citav arapski svjet sta tu moze jedan izrael u sredini ...a biti ce tako ako nastave ovako nemoj te misliti da nece...niko nije uspio maltretirati nekoga dovjeka
chuchumbamayumbe

#4887 Re: IRAN

Koba wrote:
chuchumbamayumbe wrote:

Ne mora USA direktno intervenisati u Siriji da bi se režim svrgnuo.
Tu je i Turska, još jedan jeben igrač.
Samo gledaj.
irvinx1

#4888 Re: IRAN

Post by irvinx1 »

NIN wrote:
Knjigu u sake!
Ima raznih knjiga. Npr. "Moja Borba", i tako :D

Ima i jedna knjiga Williama Irwina (gle cuda :D ) o detekciji ironije. Zanimljiva pravo, preporucujem.

I ne diraj mi Tita :oops:
Frooteky

#4889 Re: IRAN

Post by Frooteky »

chuchumbamayumbe wrote:Nadam se da neće biti nikakvog rata.
Samo, pratim vijesti...izgleda roknuće ih Izrael (zna se uz čiju svesrdnu pomoć), neće znati šta ih je snašlo, vratiće ih 100 godina unazad.
Ma i ako ih Izrael napadne, ako imaju kakvog oružja ispaliće ga na Tel Aviv(u kojem i oko kojeg zivi 50% ljudi), a sumnjam da ce se tek tako predat jer Iran je dosta veći i nije mu tako lako nanijet štetu
chuchumbamayumbe

#4890 Re: IRAN

Nema potrebe da se Iran bilo kome predaje. Izrael će ciljati postrojenja namjenjena za proizvodnju nuklearnog oružja, i to će biti to. Uništiće im nuklarni program i to je to.
A ako Iran krene na Izrael, e onda će da bude opći pičvajz.
Koba

#4891 Re: IRAN

Post by Koba »

irvinx1 wrote:
Sto dovodi do zakljucka da su svi isti. Interesi su cudo. Samo znas sta? Tvoj interes ne bi trebao da bude jaka Rusija ili Kina, vec jake SAD. ;-)

Neki zaboravili da zive u BiH :lol:
Naprotiv, nisu svi isti. Ja sam ideološki i duhovno mnogo bliži Istoku nego truhlom Zapadu.

Zapad prezirem, ali mu ne želim nužno uništenje i propast kao što ti to želiš Iranu.

Jer da nema Zapada, ovakvog kakav jeste, ne bi bilo ni Irana, ovakav kakav jeste, nadam se da me razumiješ.

Riječ je o dualizmu, nauka i religija govore o njemu.
Koba

#4892 Re: IRAN

Post by Koba »

chuchumbamayumbe wrote: Ne mora USA direktno intervenisati u Siriji da bi se režim svrgnuo.
Samo gledaj.
Naravno da ne mora.

Već su na sceni instalirane razne NVO,terorističke i opozicijske grupe koje finansira i organizuje Zapad, i one su tu da se bore za njihove interese. Niko ne može garantovati da oni neće pobjediti, iako su im šanse bez strane intervencije male.

Turska je već rekla da neće dopustiti napade na Iran sa svog tla, i u ovom trenutku za Erdogana i kompaniju možemo reći da su više okrenuti ka Rusiji i Kini nego Americi i EU. Tako da ga protivnici Irana i tu puše.
chuchumbamayumbe

#4893 Re: IRAN

Koba wrote:
chuchumbamayumbe wrote: Ne mora USA direktno intervenisati u Siriji da bi se režim svrgnuo.
Samo gledaj.
Naravno da ne mora.

Već su na sceni instalirane razne NVO,terorističke i opozicijske grupe koje finansira i organizuje Zapad, i one su tu da se bore za njihove interese. Niko ne može garantovati da oni neće pobjediti, iako su im šanse bez strane intervencije male.

Turska je već rekla da neće dopustiti napade na Iran sa svog tla, i u ovom trenutku za Erdogana i kompaniju možemo reći da su više okrenuti ka Rusiji i Kini nego Americi i EU. Tako da ga protivnici Irana i tu puše.
Moj post se malo više odnosio na Siriju. Tamo se lome koplja, a zatim ide Iran.
Frooteky

#4894 Re: IRAN

Post by Frooteky »

chuchumbamayumbe wrote:Nema potrebe da se Iran bilo kome predaje. Izrael će ciljati postrojenja namjenjena za proizvodnju nuklearnog oružja, i to će biti to. Uništiće im nuklarni program i to je to.
iran ima duboko pod nekim planinama dosta velik dio svog nuklearnog programa tako da subarem tu sigurni i neće im Izrael tako lako uništiti postrojenja
chuchumbamayumbe

#4895 Re: IRAN

Frooteky wrote:
chuchumbamayumbe wrote:Nema potrebe da se Iran bilo kome predaje. Izrael će ciljati postrojenja namjenjena za proizvodnju nuklearnog oružja, i to će biti to. Uništiće im nuklarni program i to je to.
iran ima duboko pod nekim planinama dosta velik dio svog nuklearnog programa tako da subarem tu sigurni i neće im Izrael tako lako uništiti postrojenja
Dovoljno je zamandaliti ulaze, ostalo će doći samo od sebe. Za bombu koja prodire kroz oko 60 feet-a betona to svakako ne bi trebao biti problem, a pogotovu za nekoliko njih. Kakve planine, kakvi bakrači. Planine mogu jedino donekle da sakriju neželjene poglede, ali ne mogu pobjeći od bombi.

MOP
On 7th April 2011, the USAF ordered eight MOPs plus supporting equipment for $28 million.
On November 14, 2011, Bloomberg reported that the Air Force Global Strike Command started receiving the Massive Ordnance Penetrator and that the deliveries "will meet requirements for the current operational need". The Air Force now has received delivery of 16 MOPs as of November 2011.
In 2012 the Pentagon requested $82 million to develop greater penetration power for the existing weapon.
jeza u ledja

#4896 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

Ja se doslovce divim nekim ljudima na ovoj temi....za neke ljude kojima se ovdje trude odgovoriti su intelektualni giganti. :run:
kratak_spoj

#4897 Re: IRAN

Post by kratak_spoj »

obilježavanje pobjede islamske revolucije u Iranu...

Iran, februar 2012

http://www.youtube.com/watch?v=hlJOu5gj ... re=related

klip pokazuje monolitnost iranskog naroda kad je u pitanju odbrana od eventualne anglocionističke agresije..

obraćanje ajatollaha Ali Hamneija, odličan govor ! :thumbup:

http://www.youtube.com/watch?v=Dm4biBqX ... re=related
jefferson

#4898 Re: IRAN

Post by jefferson »

kratak_spoj wrote:obilježavanje pobjede islamske revolucije u Iranu...

Iran, februar 2012

http://www.youtube.com/watch?v=hlJOu5gj ... re=related

klip pokazuje monolitnost iranskog naroda kad je u pitanju odbrana od eventualne anglocionističke agresije..

obraćanje ajatollaha Ali Hamneija, odličan govor ! :thumbup:

http://www.youtube.com/watch?v=Dm4biBqX ... re=related
:lol: :lol: :lol: :lol: Joj uzasa!
simpozijum delirijum

#4899 Re: IRAN

Post by simpozijum delirijum »

nije im "Srna" sa Pala ili HRT 1993 ravna :roll:
naime ; 'napadnuti su Izraelski diplomati u Nju Delhiju i Gruziji "
i naravno , Iran je optuzen za napad uz Hezbolah , Iranski Ambasador u Indiji je rekao ;" daj ne serite ! ba , cista navlakusa "
osim par ozlijedjenih civila niko nije stradao od strane Izraelaca , jer su "herojski odbili napad" :lol:
ko koga levati ovdje ?
Iranske specijalne jedinice i Hezbolah razvaljuju Izraelske oruzane snage kada im dodju na puskomet
a par petardi za spektakl , u kojem na zalost stradaju ljudi nevini i cak Americki mediji skepticno izvjestavaju o tim napadima danas
Mosad i Sin Bet su se obrukali pravo , niko vise ne guta njihova gofna !
Bitte_Halt_ja_ja

#4900 Re: IRAN

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

simpozijum delirijum wrote: Iranske specijalne jedinice i Hezbolah razvaljuju Izraelske oruzane snage kada im dodju na puskomet

pa ti bas pojma nemas kako su zajebani. cuj hezbolah i iranske specijalne jedinice....svasta
Post Reply