Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
eluna

#4876 Re: Bášča

Post by eluna »

kerima1 wrote:Nisam znala da Iris ubrajaju u endemske vrste.Kod nas ga narod slabo voli,al on hudnik je opstao po smetljistima gdje se bavao i jos ponekom cvijetnjaku,jer se nije zahtjevna biljka.
ne svaki, a i ovaj nije endem, ali spada u ugroženu vrstu
kerima1

#4877 Re: Bášča

Post by kerima1 »

kandelabar wrote:
Jesi li hodao po gredici gdje su ti paradajzi kad je bilo mokro? Tada se hoce spaliit listovi,kao meni jedne godine dok me nije nasavjetovao brat Mum"min da se dok su mokri ne smiju dodirivati listoviti odjecom mlatiit u hodu.
Možeš li mi objasniti gredica je li to prolaz između dva reda paradajza ono kud se hoda..a ovo drugo jel da se ne prenose te kapljice sa listova jednog paradajza na drugi ??
Da put izmedju redova paradajza jos ako su uski ima da ih izmlatis odjecom i eto ti bolesti.Ne znam ima li kave veze prenos tih kapljica,mislim da nema.
Znam kako se osjecas dok gledas bolesne biljke i meni je prije nekad napadala plemenjaca dok nisam naucla pravila.
A za fungicid trazi zuti prah protiv plemenjace.
eluna

#4878 Re: Bášča

Post by eluna »

Toto wrote:
kOmpir wrote:
43° 9' 18.08" N 17° 46' 55.20" E :D
43° 21' 00.33" N 17° 48' 05.74" E :D
ama gdje si komsija sa sela :D :D
e pa ti mi vidis "vikendicu" iz fakulteta...
namah iza podvoznjaka, 4 sprat ogozgo ..poznat ces seljacki balkon - napravljen staklenik od njega :D
mah ..... lako je vama u hercegovini ....... šta da radim ja pod igmanom sa dva balkona koji doduše imaju po par sati sunca, sli je temperatura uvijek za par stepeni niža nego u sarajevu :(
eluna

#4879 Re: Bášča

Post by eluna »

jedaniks wrote:Vazda problemi sa biljkama :D Po tvom opisu, ovo su definitivno biljne uši. Ima ih mnogo vrsta, s krilima i bez i raznih boja. Opipaj listove i vidi jel ostavljaju ljepljiv trag?
I ja se peglam sa biljnim ušima na paprikama, i sa mušicama i ko zna čega će biti još.
Nema potrebe da ti se bijeli luk toliko turšija, možeš ga isjeckati, ostaviti u vodi neko vrijeme i prskati.
Evo mog recepta:
Ja prvo širokim tvrđim kistom za slikanje :D skinem svo življe sa listova i ispod listova i prskam mješavinom voda+punomasno mlijeko + sitno isjeckani bijeli luk. (10:1=voda:mlijeko)
Od mlijeka se stvori masni film (zato je bitno koristiti punomasno mlijeko, a ne industrijsko) koji odbija životinjice, a luk čini da se biljka malo "uščuje" što isto odbija životinje.
Takođe, možeš i natopiti žaru i sa tom otopinom prskati.
I najvažnije na kraju, treba se kontinuirano prskati, tipa svaki drugi, treći dan, uglavnom se vidi na biljci kad je potrebno novo prskanje.
ne znam da li ste u međuvremenu ustanovili, ali

ove sitne bijele bibuce izlaze iz zemlje, tako je bitno "dezinfikovati zemlju" .....izvrsno sredstvo baš za ove bubice kojim je moja draga kolegica spasila ružu stablašicu na balkonu, pokazalo se PEPEO OD CIGARETA ......samo sakupite pepeo bez čikova i pospete po zemlji, zaljevanjem isti prodre u zemlju i sve za 5

ako ste u međuvremenu riješili problem, neka i ovog savjeta ovdje :-D
eluna

#4880 Re: Bášča

Post by eluna »

ipak neću čitati sve, ako mi šta usfali, ću pitam :)

ne ljutite se, safatala me neka gužva, a za sve sam zakasnila, tako da ove godine idu samo pripreme za proljeće

nego, ima li ovdje teme VERTIKALNO VRTLARSTVO .........ako nema da otvorimo, jer mnogo ljudi bi štošta na svojim balkonima, ali i ne znaju da mogu
Ratarka

#4881 Re: Bášča

Post by Ratarka »

paradajz mi lici na sumu, ipak cu poslusati i odrezati sve, pa ako ga sta napadne boricu se i sa tim, ovako mi se cini da imam brdo lisca, dosta cvijeta i da ce prodova biti pokoji, tu i tamo....
tikvica me odusevila, danas sam ubrala dvije koje su prerasle status tikvice :) nekim cudom persun koji nije htio pocinje da nice, a buranija i paprike su opet u nekom tuznom izdanju.ovo vrijeme ove godine ima totalnu zbrku. lozim vatru i kujem plan kako da pospremim paradajz. pozdrav svima :)
eluna

#4882 Re: Bášča

Post by eluna »

može li se iz košpice trešnje ili višnje proizvesti stablo, i na koji način?
zijad_e

#4883 Re: Bášča

Post by zijad_e »

Jeli neko za sok od malina iz moje baste :)
Image
eluna

#4884 Re: Bášča

Post by eluna »

zijad_e wrote:Jeli neko za sok od malina iz moje baste :)
Image
može može :-D
kerima1

#4885 Re: Bášča

Post by kerima1 »

eluna wrote:može li se iz košpice trešnje ili višnje proizvesti stablo, i na koji način?
Moze,visnju ne moras ni kalemiti,samo posij dosta kospica ne bil koja nikla.
Senći

#4886 Re: Bášča

Post by Senći »

zijad_e wrote:Jeli neko za sok od malina iz moje baste :)
Image
Sok od malina je odličan :thumbup: koja ti je sorta maline liče mi na moje.
Ratarka

#4887 Re: Bášča

Post by Ratarka »

maline svi volimo, a sok od njih mi je nekako najzahvalniji, daj vamo :D
ja sam danas paradjaz nemilosrdno osisala, nadam se da ga necu ovim sokirati, sve do prvih plodova je otfikareno, samo poneki sam ostavila na po dvije grane jer ima vec plodice, pa mi je bilo zao da i to odrezem. one sto sam prije rezala - nista se nije desilo, pa mi je to bila motivacija da i ovo osisam, bilo je bas kao suma pregusto.
kako da odaberem paprikama po dvije grane? otkinula sam one prve cvjetove, ali sada imam na vecini paprika po nekoliko grana, ideu kao na dvije, pa se to racva.... uopste mi nije jasno sta trebam sada da ucinim...
i blitva je blesavo nikla, ima li smisla dosijati?
zijad_e

#4888 Re: Bášča

Post by zijad_e »

Senći wrote:
Ove su prije nekoliko godina same nikle u basti samo sam ih poredao u redove i zategao zicom, ponekad jednom okopam i to je to bez ikakvih hemikalija :)
safran

#4889 Re: Bášča

Post by safran »

Ratarka wrote:paradajz mi lici na sumu, ipak cu poslusati i odrezati sve, pa ako ga sta napadne boricu se i sa tim, ovako mi se cini da imam brdo lisca, dosta cvijeta i da ce prodova biti pokoji, tu i tamo....
tikvica me odusevila, danas sam ubrala dvije koje su prerasle status tikvice :) nekim cudom persun koji nije htio pocinje da nice, a buranija i paprike su opet u nekom tuznom izdanju.ovo vrijeme ove godine ima totalnu zbrku. lozim vatru i kujem plan kako da pospremim paradajz. pozdrav svima :)
Reži, samo reži.
Eh, da se sjetih prošle godine slikati komšijin plastenik sve bi ti jasno bilo. Čovjek je postavio plastenik i zasadio paradajz a da ništa o uzgoju nije znao. Hajd što nije znao ali nikog nije pitao. I tako je on đubrio, okopavao i zaljevao, povezivao ali zaperke nije skidao niti grane prorjeđivao. Svi se zadeverali svojim poslom, u tuđi nisu zavirivali nekad do augusta pa se niko nije našao ni da ga posavjetuje. Uglavnom, u augustu, zelenilo buja kroz otvore plastenika, lišća, grana - svega osim plodova.
Nemoj da ti bude žao grana, ja fiknem suvišnu granu čak i ako na njoj bude zametak. Imaj na umu da će još skoro tri mjeseca ta biljka da raste.
Kako kucovi? Jesu li progledali? Trebali bi pincirati paprike? :-D
safran

#4890 Re: Bášča

Post by safran »

zijad_e wrote:
Senći wrote:
Ove su prije nekoliko godina same nikle u basti samo sam ih poredao u redove i zategao zicom, ponekad jednom okopam i to je to bez ikakvih hemikalija :)
Dobila sam u miraz maline - daj me prisvijetli kako da ih orežem. Imam ovogodišnje izbojke bez plodova i imam ove koji plodonose. Čini mi se da bih ove što plodonose trebala otfikariti a ove bez plodova ostaviti i povezati. Trebam li i njih orezivati?
zijad_e

#4891 Re: Bášča

Post by zijad_e »

safran wrote:
zijad_e wrote:
Senći wrote:
Dobila sam u miraz maline - daj me prisvijetli kako da ih orežem. Imam ovogodišnje izbojke bez plodova i imam ove koji plodonose. Čini mi se da bih ove što plodonose trebala otfikariti a ove bez plodova ostaviti i povezati. Trebam li i njih orezivati?
Ja po pravilu stare tj one na kojima nema lisca rezem i cupam tek proljece kad jednogodisnje pocnu lisce pustati. Kazu da moze i u jesen ali ako ih razredis i jos ih zima dokrajci ne znas sta ce ti ostati. Po mom misljenju cupas i cistis u kasno proljece.
Ratarka

#4892 Re: Bášča

Post by Ratarka »

safran wrote:
Ratarka wrote:paradajz mi lici na sumu, ipak cu poslusati i odrezati sve, pa ako ga sta napadne boricu se i sa tim, ovako mi se cini da imam brdo lisca, dosta cvijeta i da ce prodova biti pokoji, tu i tamo....
Reži, samo reži.
Eh, da se sjetih prošle godine slikati komšijin plastenik sve bi ti jasno bilo. Čovjek je postavio plastenik i zasadio paradajz a da ništa o uzgoju nije znao. Hajd što nije znao ali nikog nije pitao. I tako je on đubrio, okopavao i zaljevao, povezivao ali zaperke nije skidao niti grane prorjeđivao. Svi se zadeverali svojim poslom, u tuđi nisu zavirivali nekad do augusta pa se niko nije našao ni da ga posavjetuje. Uglavnom, u augustu, zelenilo buja kroz otvore plastenika, lišća, grana - svega osim plodova.
Nemoj da ti bude žao grana, ja fiknem suvišnu granu čak i ako na njoj bude zametak. Imaj na umu da će još skoro tri mjeseca ta biljka da raste.
Kako kucovi? Jesu li progledali? Trebali bi pincirati paprike? :-D
sve sam odradila po uputama, sad izgleda kao, hm - vocnjak! posto si rekla da se nece razločlit i osusist prvo sam otfikarila na desetak, oni prezivjese, krenu kisa, ja tamo ko ktica rovim i odlucim u naletu motivacije da odrezem sve. super izgleda, plodovi se odjednom vide, ima ih pristojno! je li bas svaki paradajz vodis na jednu granu? a paprike, hm, pokidala sam prve cvjetove, ostali imaju na sebi ponegdje pldove, a pinciranje ne umijem da me ubijes, dakle dodji i pomozi :)
kucovi su pravi vragovi, jedu, pokusavaju lajati, igraju se, skacu, trce (koliko im prostora dam) preslatki su, hvala na pitanju :)))))
safran

#4893 Re: Bášča

Post by safran »

zijad_e wrote:
safran wrote: Dobila sam u miraz maline - daj me prisvijetli kako da ih orežem. Imam ovogodišnje izbojke bez plodova i imam ove koji plodonose. Čini mi se da bih ove što plodonose trebala otfikariti a ove bez plodova ostaviti i povezati. Trebam li i njih orezivati?
Ja po pravilu stare tj one na kojima nema lisca rezem i cupam tek proljece kad jednogodisnje pocnu lisce pustati. Kazu da moze i u jesen ali ako ih razredis i jos ih zima dokrajci ne znas sta ce ti ostati. Po mom misljenju cupas i cistis u kasno proljece.
OK, znači otprilike kad prođe opasnost od mrazeva?
I da li ovogodišnje kratim?
safran

#4894 Re: Bášča

Post by safran »

Ratarka wrote: sve sam odradila po uputama, sad izgleda kao, hm - vocnjak! posto si rekla da se nece razločlit i osusist prvo sam otfikarila na desetak, oni prezivjese, krenu kisa, ja tamo ko ktica rovim i odlucim u naletu motivacije da odrezem sve. super izgleda, plodovi se odjednom vide, ima ih pristojno! je li bas svaki paradajz vodis na jednu granu? a paprike, hm, pokidala sam prve cvjetove, ostali imaju na sebi ponegdje pldove, a pinciranje ne umijem da me ubijes, dakle dodji i pomozi :)
kucovi su pravi vragovi, jedu, pokusavaju lajati, igraju se, skacu, trce (koliko im prostora dam) preslatki su, hvala na pitanju :)))))
A jok bogami - desi mi se da se poneki paradajz (kako koja sorta) razgrana ponisko pa ostane na dvije grane ali gledam onda da te grane prorijedim, čisto kako bi bilo dovoljno zraka da preduprijedim plamenjaču. Ja paprikama danas pokidala te zaperke ali je kod mene tek počela cvjetati. Prošle godine moj muž ubrao prvu papriku 30.06. - ove godine tek prvi cvjetovi. Hladno je i gotovo.
Ma ja se nudim radi kucova a ne radi paprika :-D
Ratarka

#4895 Re: Bášča

Post by Ratarka »

safran wrote:
Ratarka wrote: sve sam odradila po uputama, sad izgleda kao, hm - vocnjak! posto si rekla da se nece razločlit i osusist prvo sam otfikarila na desetak, oni prezivjese, krenu kisa, ja tamo ko ktica rovim i odlucim u naletu motivacije da odrezem sve. super izgleda, plodovi se odjednom vide, ima ih pristojno! je li bas svaki paradajz vodis na jednu granu? a paprike, hm, pokidala sam prve cvjetove, ostali imaju na sebi ponegdje pldove, a pinciranje ne umijem da me ubijes, dakle dodji i pomozi :)
A jok bogami - desi mi se da se poneki paradajz (kako koja sorta) razgrana ponisko pa ostane na dvije grane ali gledam onda da te grane prorijedim, čisto kako bi bilo dovoljno zraka da preduprijedim plamenjaču. Ja paprikama danas pokidala te zaperke ali je kod mene tek počela cvjetati. Prošle godine moj muž ubrao prvu papriku 30.06. - ove godine tek prvi cvjetovi. Hladno je i gotovo.
Ma ja se nudim radi kucova a ne radi paprika :-D
ma bujrum vala i radi ovog i onog :D
zijad_e

#4896 Re: Bášča

Post by zijad_e »

Evo nesto nadjoh interesantno na internetu. Preporucio bih svima da procitaju:
REZIDBA PARADAJZA ZA DOBIJANJE BILJKE
ODGOVARAJUĆE STRUKTURE I DOBROG ZDRAVSTVENOG STANJA
http://www.poljoberza.net/AutorskiTekst ... tm&autor=7
safran

#4897 Re: Bášča

Post by safran »

Zijade hvala - članak je odličan i sve je objašnjeno na jednostavan način. Skrenula bih pažnju na zadnje šišanje paradajza pred kraj sezone. Prošle godine je sezona bila produžena (moguće je da se to desi i ove) pa je krajem augusta bilo intenzivno cvjetanje i zametanje plodova. Nije lako otfikariti posve zdrave grane bogate cvjetovima i zamecima ali bogami, ako želite da to ploda što već ima na donjim granama dozri za upotrebu moraćete stegnuti srce jednom rukom a makaze drugom.
safran

#4898 Re: Bášča

Post by safran »

Ja jučer oplijevila prokulice, brokulu i raštiku i fino prikupila sve u kantu i na kompostište. Muž frezom prošao kroz paradajz i rasturio štir. Jučer pade ona kiša i zove me on jutros - kaže da mu se štir fino omladio i na oči raste. Samo onaj dio što sam ja počupala rukom stoji kako stoji. Ljudi moji šta je sa ovom godinom, sa korovom se ne može na kraj izaći. Mene više sve živo boli od čupanja štira iz cvekle, iz paradajza, paprika, gledam da ga počupam prije nego procvjeta ali cvijet se formira i na onom visine 5-6 cm. A sad su krenule i one puzavice - opkolile mi buraniju, ne vidim više šta je puzavica šta buranija. Fino mi dođe da se Herkulesa uhvatim pa od lista do lista.
armin_jocker

#4899 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

Ima li neko kakav text ili slike kako pravilno pincirati paprike??? Ostavio sam vecinu paprika na 2 grane, poneku na 3, skinuo prve plodove, prvi na racvanju biljke, i po prvi na granama, sad se biljke fino razvijaju, ali su i bujne, imaju ja mislim previse listova, znam da se pinciraju unutrasnji, ali me strah da ne pinciram pogresne, pa da ne pocnu opadati plodovi i cvjetovi??
Ratarka

#4900 Re: Bášča

Post by Ratarka »

odlican clanak! sad jedno mozda glupo pitanje, ali cu ga ipak postaviti jer nemam nikakvo iskustvo: sad sam sve odrezala, imam stabljike debljine dva prsta sa dosta plodova, ali ako stalno tako sve rezem, gdje ce biljka davati plodove za mjesec dana? kad se odreze vrh, da li se i tada eventualne bocne grane rezu?
i ponovo paprike.... otkinula sam prve cvjetice, iako na linku koji je armin (ili je neko drugi, sorry ako grijem ko je postavio) postavio trebam tri, ali na ostalim su vec plodici (bili su i na ovim ali sam stisla zube). da li se ovo na dvije grane misli da se te dvije smiju dalje granati ili ne? ne kontam sistem sa paprikama, ali bas, bas ne kontam
Post Reply