Izrael je opet pocinio zlocin!

Locked
Lawrence

#4876 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by Lawrence »

Mizanfil wrote: Opet kažem: KRIVI SU ARAPI za svoj položaj!
To je kao da kazes da su krivi Bosanci sto su nam politicari gramziva nacionalisticka bagra, a komshiluk oce da nas rasparca.

Kako su krivi Arapi kad im je sve i jedna drzava namjerno vjestacki nacrtana da bi se osigurala vjecna tenzija i unutar nje i sa susjedima, kad su im na vlast postavljene izmishljene dinastije cije tajne policije kontrolishu svaki aspekt zivota i smrti?
michio

#4877 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by michio »

Pa da. Nisu htjeli saradjivati sa PLO (sve do skoro) i onda se pitaju otkud islamisti, zasto nas ti ljudi ne vole. Eh...
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#4878 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

Lawrence wrote:
Ima Bosne_Bice Bosne wrote:
Nisu bili mudzahedini. Bilo ih ih iz cijele Evrope i ne samo muslimana. Sa mojim starim je bio jedan Irac, dva Hrvata, i jedan Grk. I tacno, je mnogi se nisu vratili. :(

:bih:
Tacno, nisu bili mudzahedini. U to vrijeme, PLO je bila napredna, ljevicarska koalicija koja je bila protiv desnicara i fashista, i u Libanu i u Palestini. Izrael je bio reakcionarna strana. Tadashnja borba PLO-Izrael je bila veoma ideoloshko hladnoratovsko postavljena, USSR na jednoj strani, US i Izrael na drugoj.
Da li to zelis reci da su samo ljevicari isli?
Moj stari nije cak ni ljevicar bio, a isto mi je pricao i za Hrvate i Irca. Grk jeste bio ljevicar.
Mislim da su ljudi prepoznali nepravdu i zlo, i to je uglavnom bio glavni motiv zasto su ljudi isli tamo.

Edit: odredjen broj ljudi je slan od nekih proizraelskih elementa da spijuniraju. Ma, bilo je svega.
Last edited by Ima Bosne_Bice Bosne on 03/06/2010 12:16, edited 1 time in total.
Pitajte_me

#4879 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by Pitajte_me »

Izrael, mozemo reci, otvoreno terorise Palestince. Zatvara ih izmedju betonskih zidova, otima im malo po malo teritoriju itd. itd. Ali mozda bi ovu situaciju mogli pogledati i sa druge strane.

Kao prvo imamo cinjenicu da je 5 - 6 miliona jevreja ubijeno prije u WW2 zbog toga sto nisu imali svoju drzavu, krov nad glavom. Kada su jevreji posle WW2 poceli naseljavati Palestinu, Britanci; cija je Palestina bila kolonija su ih probali zaustavljati brodovima. Neke brodove su cak i potopili no to nije pomoglo da ih zaustave.

Vrlo brzo je se broj jevreja povecao u Palestini i dolazili su u sukob sa arapima. Kada su jevreji osnovali Izrael odmah im je objavljen rat i napadnuti su od strane Egipta, Saudijske-Arabije, Sirija, Libanona. No taj rat je, tada vec Izrael, dobio za samo 6 dana. I ne samo to! Nego je za kaznu oteo 20% egipta, kolonizirao dio Sirije i Libanona (Gulan visorava). Mislim da svaki normalan covijek mora imati postovanja za tu jevrejsku sposobnost.

Zamislite samo da sada posle ovog zadnjeg rata gdje je stradalo mnogo Bosnjaka; da odjednom pocinju Bosnjaci iz Turske, Evrope, SAD-a, Australije naseljavati BiH. Da pocnu naseljavati RS a da im potom Srbi iz BiH, Srbija, Hrvatska i Italija objave rat a da ih oni sviju potucu i jos zauzmu dijelove Srbije i cijelu RS. To se ipak zove sposobnost pa neka prica ko sta god hoce. Nema tog jevreja koji je na socijali a da zivi u evropi. A rijetko ima evropskog ili americkog jevreja koji nije visoko obrazovan. To je jedan vrijedan narod koji je se jako tesko docepao tog komadica Izraela; zemlje gdje su im preci zivijeli jos prije 3000 godina; prije Islama i krscanstva i oni to cuvaju kao oci u glavi. Tamo svaka zena, koja je vojno sposobna, mora znati pucati iz pistolja. Nema kod njih ljevicara; oni su borbu za Izrael shvatili kao borbu za bioloski opstanak. Nema tamo "to nije nas rat", i "za rat je potrebno dvoje" politike.

Naravno da niti jedan nromalan covijek nemoze da ne osudi ovu politiku Izraela ali moramo shvatiti da oni to sve vide malo drugacije. Ne malo nego puno!
Last edited by Pitajte_me on 03/06/2010 12:18, edited 1 time in total.
Lawrence

#4880 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by Lawrence »

Lawrence wrote:
Nisu bili mudzahedini. Bilo ih ih iz cijele Evrope i ne samo muslimana. Sa mojim starim je bio jedan Irac, dva Hrvata, i jedan Grk. I tacno, je mnogi se nisu vratili. :(

:bih:
Tacno, nisu bili mudzahedini. U to vrijeme, PLO je bila napredna, ljevicarska koalicija koja je bila protiv desnicara i fashista, i u Libanu i u Palestini. Izrael je bio reakcionarna strana. Tadashnja borba PLO-Izrael je bila veoma ideoloshko hladnoratovsko postavljena, USSR na jednoj strani, US i Izrael na drugoj.
Moj stari nije cak ni ljevicar bio, a isto mi je pricao i za Hrvate i Irca. Grk jeste bio ljevicar.
Mislim da su ljudi prepoznali nepravdu i zlo, i to je uglavnom bio glavni motiv zasto su ljudi isli tamo.
Ne kazem samo ljevicari. Kazem napredni, bash kao sto kazes - ljudi koji su se borili protiv nepravde. Religiozna strana nije bila toliko bitna tada, vecinom su bili ujedinjeni Muslimani i Krscani i u Palestini i u Libanu, zajedno protiv fashista koji su bili po profilu Jevrejski fasisti u Palestini, i Katolicko-Maronitski fashisti u Libanu (Falangisti, ljudi koji su bili odgovorni za Sabru i Shatilu)
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#4881 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Pitajte_me wrote:Izrael, mozemo reci, otvoreno terorise Palestince. Zatvara ih izmedju betonskih zidova, otima im malo po malo teritoriju itd. itd. Ali mozda bi ovu situaciju mogli pogledati i sa druge strane.

Kao prvo imamo cinjenicu da je 5 - 6 miliona jevreja ubijeno prije u WW2 zbog toga sto nisu imali svoju drzavu, krov nad glavom. Kada su jevreji posle WW2 poceli naseljavati Palestinu, Britanci; cija je Palestina bila kolonija su ih probali zaustavljati brodovima. Neke brodove su cak i potopili no to nije pomoglo da ih zaustave.

Vrlo brzo je se broj jevreja povecao u Palestini i dolazili su u sukob sa arapima. Kada su jevreji osnovali Izrael odmah im je objavljen rat i napadnuti su od strane Egipta, Saudijske-Arabije, Sirija, Libanona. No taj rat je, tada vec Izrael, dobio za samo 6 dana. I ne samo to! Nego je za kaznu oteo 20% egipta, kolonizirao dio Sirije i Libanona (Gulan visorava). Mislim da svaki normalan covijek mora imati postovanja za tu jevrejsku sposobnost.

Zamislite samo da sada posle ovog zadnjeg rata gdje je stradalo mnogo Bosnjaka; da odjednom pocinju Bosnjaci iz Turske, Evrope, SAD-a, Australije naseljavati BiH. Da pocnu naseljavati RS a da im potom Srbi iz BiH, Srbija, Hrvatska i Italija objave rat a da ih oni sviju potucu i jos zauzmu dijelove Srbije i cijelu RS. To se ipak zove sposobnost pa neka prica ko sta god hoce. Nema tog jevreja koji je na socijali a da zivi u evropi. A rijetko ima evropskog ili americkog jevreja koji nije visoko obrazovan. To je jedan vrijedan narod koji je se jako tesko docepao tog komadica Izraela; zemlje gdje su im preci zivijeli jos prije 3000 godina; prije Islama i krscanstva i oni to cuvaju kao oci u glavi. Tamo svaka zena, koja je vojno sposobna, mora znati pucati iz pistolja. Nema kod njih ljevicara; oni su borbu za Izrael shvatili kao borbu za bioloski opstanak. Nema tamo "to nije nas rat politike".

Naravno da niti jedan nromalan covijek nemoze da ne osudi ovu politiku Izraela ali moramo shvatiti da oni to sve vide malo drugacije. Ne malo nego puno!
De ,bgt, procitaj jos jednom ono boldirano, a onda istoriju u sake... :D

I poredjenje ti nidje vezzzz :run:
Ima Bosne_Bice Bosne

#4882 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Lawrence wrote:
Lawrence wrote:[

Ne kazem samo ljevicari. Kazem napredni, bash kao sto kazes - ljudi koji su se borili protiv nepravde. Religiozna strana nije bila toliko bitna tada, vecinom su bili ujedinjeni Muslimani i Krscani i u Palestini i u Libanu, zajedno protiv fashista koji su bili po profilu Jevrejski fasisti u Palestini, i Katolicko-Maronitski fashisti u Libanu (Falangisti, ljudi koji su bili odgovorni za Sabru i Shatilu)
Da, upravo tako. :)
Pitajte_me

#4883 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by Pitajte_me »

moderator wrote: I sta sad s tim? Zaboravio si dodati da je pred sami pocetak 2.svj.rata jevrejska zajednica u izraelu placala nacistima da zastrasuju i na miran nacin protjeruju Jevreje iz Njemacke kako bi se isti naselili u Izrael i napravili cistu drzavu.
Mozes ti argumente, pogotovo istorijske, nizati u korist obje strane, cinjenica je da je mali Palestinac gladan i ranjen, cinjenica je da je neki Turcin skupio kutiju hrane i lijekova i posao brodom, kad vec kopnom ne moze, da pomogne tom malom Palestincu, i cinjenica je da je izraelska vojska napala taj konvoj. A svijet ili suti ili prica sta je bilo prije Hrista. Niko da zaustavi sve to.
Ja ti mogu otvoreno reci da je u zadnih par godina; nakon onih pokolja, nakon pravljenje ovih zidova u Gazi; misljenje u evropi o Izraelu je se dosta promjenilo. Prosjecan evropljanin danas stoji na strani Palestinca. To se vidi iz raznih opinija i na tv-u. Stvari se mjenjaju ali Izrael je mocna drzava. To je velesila; atomska sila. Evropa je tu bezmocna. SAD i jevrejski lobi u SAD-u su krivi za ovo.

Ovdje u evropi se vec odavno kritikuje "Izraelska kolonizacija". Njemacka je, iz historijskih razloga, malo blaza prema Izraelu ali cak je i Njemacka jako kriticna.
Imamopobjednika

#4884 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by Imamopobjednika »

Lawrence wrote:
Imamopobjednika wrote:
Lawrence wrote:da bi u zadnjih 10tak godina Islamisti (na radost Izraela i njihove propagandne mashine ) uzurpirali legitimni otpor jednog naroda
Opet ti sa svojim jako cudnim definicijama. Dakle "uzurpacija" je po tebi sasvim legitimna pobjeda na jednim od rijetkih demokratskih izbora u arapskom svijetu? Izbacujes proizvoljno zakljucke i nebuloze i onda kada te neko priklijesti uz zid zahtjevajuci odgovor na par pitanja vezano za tvoje tvrdnje - hladno iskuliras.
Postavljam ti jos jedno pitanje: zasto je po tebi "uzurpacija" dolazak na vlast sasvim legalnim, demokratskim putem?

Dalje - vezano za sutrasnje demonstracije. Muslimanske organizacije stoje iza protesta i ne vidim nijednog jedinog razloga zasto bi neko bio protiv bilo kakve vjerske "koreografije" na tim protestima? Kome ne odgovara neka organizuje druge proteste i mirna Bosna. To sada nekome smeta i tekbir. Kome smeta neka ne dolazi i gotovo. Nece forumski dusebriznici odlucivati sta ce se nositi i sta ce se pricati na tim demonstracijama. Ako vam ovakav vid organizacije smeta, dignite straznjice iz udobnih fotelja i organizujte stvari po vasoj volju. Svoje misljenje zasigurno necete nametati organizatorima ovog skupa i onoj apsolutnoj vecini koja ce tu biti. Eto, sada ne valja sto se u Beg. dzamiji organizuje dova za mir. Kakva patetika, kakva licemjernost.
Ne odgovaram na tvoja direktna pitanja jer su malo nebulozna, podcrtana pridjevima (dugutntno, odvratno i sl) za koje mislish da ti pomazu da naglasish neku svoju poentu, a u stvari samo pokazuju nezrelost autora. Ovdje na forumu ipak ima i pametnog svjeta s kojim se moze razgovarati, ne moram se vrijedjat' sa djecom.

Enivej, st je, hoces objasnjenje za "da bi u zadnjih 10tak godina Islamisti (na radost Izraela i njihove propagandne mashine ) uzurpirali legitimni otpor jednog narod".

Odkud ti ideja da ja sa recenicom koja i bukvalno pocinje "u posljednjih 10 godina" govorim o dolasku Hamasa na vlast na proslim izborima? Polupash loncice, neprocitash post ili procitash samo onako kako tebi odgovara, pa se onda vrijedjash.

Svaki obrazovani Palestinac ce ti reci ovo isto sto sam i ja boldirao. U zadnjih 10 godina, sve vishe i vishe, Palestinski narod se radikalno islamizuje, uz vjestu podrsku Izraelskih tajnih sluzbi, koje znaju da ce ih to uzasno unazaditi u ocima svjetske javnosti. Pa imash slike na televiziji urlajucih oznojenih bradonja sa crnim maskama umjesto finih politicara u odjelima. To je kao da su nashi predstavnici u po' rata promjenjeni od Sarajlija koji sviraju rokenrol i prave pozorisne predstave u Vehabije iz Visokog. PR, image, slika u svijetu, o tome govorim.
Opet pises besmislice. Kako islamisti mogu uzurpirati nesto ako vecina Palestinaca stoji iza njih? I ti si sam rekao da se u posljednjih 10 godina (a "ekspertu", ipak se radi o zadnjih 20-tak godina) dobar dio Palestinaca, rekao bih cak i vecina, okrenuo vise vjeri - ili kako ti kazes "islamizirao". Dakle, sustinsko pitanje je to kako moze neko uzurpirati nesto ako vecina naroda stoji iza te opcije? Ti ocito imas problema sa znacenjem rijeci "uzurpacija". Ali problem je jednostavan: u tvojim ocima je napredno sve sto je ljevicarski (kao sto si spomenuo "napredni PLO") a nazadno sve sto ima veze sa Islamom.

Problem je u tome sto ti opravdavas akciju cionistickih specijalaca time sto su na nekim od brodova bili ljudi koji su bili spremni ili umrijeti ili doci do Gaze i sto su ti isti ljudi napisali testament prije ulaska na brod. I ti si to naveo u stilu "vidis da ni njihovo maslo nije za Ramazana". Jeftino, jadno i smijesno. Nisam ja taj koji zeli da neke tvoje stavove okategorise pridjevima za koje ti smatras da su uvredljivi. Jednostavno ne postoji nijedna druga rijec koja moze opisati neke od stvari koje si ti spomenuo.
Sto se tice dzamije, ne mislim da je dova za mir u dzamiji pravo mjesto, jer je ocigledno da pozivate i podsticete ljude samo Islamske vjeroispovjesti da dodju. Kako ce Katolik proucit' u dzamiji za mir, molim te? Znaci, nisu pozvani svi "dobri ljudi", pozvani su samo Muslimani. Ili mozda organizator podrazumjeva da su samo Muslimani dobri ljudi, ostali nisu enivej?
Ne razumijem zasto bi bio problem katoliku, ateisti ili pravoslavcu da udje u dzamiju na dovu za mir? Bio sam na misima i liturgijama i nije mi nista od toga predstavljalo problem. Ali naravno, u ocima islamofoba problem je u rijecima "dova" i "dzamija". Bacite maske vec jednom, ovako se covjek moze samo smijati vasem licemjerstvu.
Last edited by Imamopobjednika on 03/06/2010 12:38, edited 1 time in total.
sistematski pregled

#4885 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by sistematski pregled »

Pitajte_me wrote:Izrael, mozemo reci, otvoreno terorise Palestince. Zatvara ih izmedju betonskih zidova, otima im malo po malo teritoriju itd. itd. Ali mozda bi ovu situaciju mogli pogledati i sa druge strane.

Zamislite samo da sada posle ovog zadnjeg rata gdje je stradalo mnogo Bosnjaka; da odjednom pocinju Bosnjaci iz Turske, Evrope, SAD-a, Australije naseljavati BiH. Da pocnu naseljavati RS a da im potom Srbi iz BiH, Srbija, Hrvatska i Italija objave rat a da ih oni sviju potucu i jos zauzmu dijelove Srbije i cijelu RS. To se ipak zove sposobnost pa neka prica ko sta god hoce. Nema tog jevreja koji je na socijali a da zivi u evropi. A rijetko ima evropskog ili americkog jevreja koji nije visoko obrazovan. To je jedan vrijedan narod koji je se jako tesko docepao tog komadica Izraela; zemlje gdje su im preci zivijeli jos prije 3000 godina; prije Islama i krscanstva i oni to cuvaju kao oci u glavi. Tamo svaka zena, koja je vojno sposobna, mora znati pucati iz pistolja. Nema kod njih ljevicara; oni su borbu za Izrael shvatili kao borbu za bioloski opstanak. Nema tamo "to nije nas rat", i "za rat je potrebno dvoje" politike.

Poređenje niđe veze! Zaboravio si pokolje u Haifi, otimanje zemlje, progon stanovništva itd. Nisu oni naselili Palestinu 1948 kupovinom zemlje nego otimanjem, zločinom, uz obilatu pomoć VB!
amba

#4886 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by amba »

Lawrence wrote:[
Pomoci i hrane ima, rijetko ko je u Gazi danas gladan.

Da se slikovito izrazim: i ptice u zlatnim kavezima nisu gladne, a sada zamisli zivjeti iza zeljeznih fasiastickih barijera, pa makar i ne bio gladan. :x

e bas si smrad lawrence!
Ima Bosne_Bice Bosne

#4887 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Pitajte_me wrote:
moderator wrote: I sta sad s tim? Zaboravio si dodati da je pred sami pocetak 2.svj.rata jevrejska zajednica u izraelu placala nacistima da zastrasuju i na miran nacin protjeruju Jevreje iz Njemacke kako bi se isti naselili u Izrael i napravili cistu drzavu.
Mozes ti argumente, pogotovo istorijske, nizati u korist obje strane, cinjenica je da je mali Palestinac gladan i ranjen, cinjenica je da je neki Turcin skupio kutiju hrane i lijekova i posao brodom, kad vec kopnom ne moze, da pomogne tom malom Palestincu, i cinjenica je da je izraelska vojska napala taj konvoj. A svijet ili suti ili prica sta je bilo prije Hrista. Niko da zaustavi sve to.
Ja ti mogu otvoreno reci da je u zadnih par godina; nakon onih pokolja, nakon pravljenje ovih zidova u Gazi; misljenje u evropi o Izraelu je se dosta promjenilo. Prosjecan evropljanin danas stoji na strani Palestinca. To se vidi iz raznih opinija i na tv-u. Stvari se mjenjaju ali Izrael je mocna drzava. To je velesila; atomska sila. Evropa je tu bezmocna. SAD i jevrejski lobi u SAD-u su krivi za ovo.

Ovdje u evropi se vec odavno kritikuje "Izraelska kolonizacija". Njemacka je, iz historijskih razloga, malo blaza prema Izraelu ali cak je i Njemacka jako kriticna.
Prosjecan evropljanin!? :-)

De mi bgt reci koja to evropska vlada nije priznala Izrael, zemlju koja jos ni jednim legalnim aktom nije utvrdila drzavne granice. Pametnom dosta.
A to sto se cuje poneko mlaka kritika neke vlade samo vise ohrabruje Izrael.
Last edited by Ima Bosne_Bice Bosne on 03/06/2010 12:46, edited 1 time in total.
amba

#4888 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by amba »

sistematski pregled wrote:

Poređenje niđe veze! Zaboravio si pokolje u Haifi, otimanje zemlje, progon stanovništva itd. Nisu oni naselili Palestinu 1948 kupovinom zemlje nego otimanjem, zločinom, uz obilatu pomoć VB!

covjece dzaba ti to pricas, narod ima misljenje kao israel nastao mirnim putem pa ljudi moji ta para-drzava je stara 50-tak godina, niko ne osporava zidovima da zive u palestini, ali drzava israel je problem, drzava koja nema pravo na postojanje jer je zasnovana na genocidu...ako miloradov chetnitet ima pravo da bude drzava onda skidam kapu i kazem da i israel ima pravo da postoji, jer su obe para-drzave zasnovane na genocidu!
Pitajte_me

#4889 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by Pitajte_me »

sistematski pregled wrote: Poređenje niđe veze! Zaboravio si pokolje u Haifi, otimanje zemlje, progon stanovništva itd. Nisu oni naselili Palestinu 1948 kupovinom zemlje nego otimanjem, zločinom, uz obilatu pomoć VB!
Znam ja za sve te pokolje. Previse ih je. Ali nije istina da je Velika Britanije pomogla jevrejima da se tamo nasele. Ona ih je svo vrijeme probala da sprijeci u tome. Raspitaj se malo.

A to da je Izrael nastao otimanjem zavisi iz koje perspektive to gledas. Cinjenica je da je Izrael tu postojao i prije 2000 godina; kraljevina Israel. Onda mozemo reci da je i Bosna nastala otimanjem jel? Jer su je muslimani osvojili? Ili cemo ipak reci da je Bosna tu vec postojala? Sve zavisi od perspektive. Ti to gledas iz ugla nekog muslimana a treba to posmatrati sve mnogo objektivnije.

I nemojmo zaboraviti da su Turska i Izrael do prije 8 godina bili najveci prijatelji i vojni te ekonosmki partneri. Dok je Izrael ubijao palestince i osnivao izbjeglicke kampove Turska je zajedno sa Izraelom uvjezbavala svoju avijaciju na Turskoj teritoriji. Sve je to politika. Prosjecnog Turcina oli ona stvar za Palestinca. Svako gleda samo sebe.
callmethebreeeze

#4890 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by callmethebreeeze »

Mizanfil wrote:
Lawrence wrote:obar je clanak.

A ovo drugo, da se Arapi demokratizuju i dogovore... hahahahaha. To se nikad nece dogoditi. Vrlo uspjesna dugotrajna strategija bivsih kolonizatora podpomognuta, naravno, gramzivoscu vlastodrzaca vecinom postavljenih vjestacki, osigurava da se to nikad ne dogodi.
Da, smisleno govori ova novinarka...

A pitam se samo zašto SAD ne prihvate pobjedu Hamasa kao što su prihvatile pobjedu desničara u Izraelu ali je ovo glupo pitanje! Dupli standardi su u pitanju.
Opet kažem: KRIVI SU ARAPI za svoj položaj!
ljudi, istinska demokratija trenutno ne odgovara ni usa ni arapskim rezimima, iz veoma jednostavnog razloga: na slobodnim izborima bi najvjerovatnije pobjedili islamisiti, i eto ti belaja.
Imamopobjednika

#4891 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Pitajte_me wrote:A to da je Izrael nastao otimanjem zavisi iz koje perspektive to gledas. Cinjenica je da je Izrael tu postojao i prije 2000 godina; kraljevina Israel. Onda mozemo reci da je i Bosna nastala otimanjem jel? Jer su je muslimani osvojili? Ili cemo ipak reci da je Bosna tu vec postojala?
O cemu ti covjece pricas? :shock:
Jesi li ti svjestan da se vracas 2000 godina unazad? Slijedeci tvoju logiku onda svi Slaveni treba da napuste ova podrucja i podrucja Centralne Europe. Bijelci, crnci i Azijate trebaju da napuste Sjevernu Ameriku, itd, itd. Dalje, jesi li ti svjestan da i prije 2000 godina na tom podrucju nisu zivjeli samo Jevreji? Jesi li svjestan da su i oni dosljaci na to podrucje i da su ga zauzeli izvrsivsi ono sto se danas naziva genocidom nad domicilnim stanovnistvom?

Ne mogu da vjerujem da neko moze ovakve nebuloze i gluposti valjati.
callmethebreeeze

#4892 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Pitajte_me wrote:
sistematski pregled wrote: Poređenje niđe veze! Zaboravio si pokolje u Haifi, otimanje zemlje, progon stanovništva itd. Nisu oni naselili Palestinu 1948 kupovinom zemlje nego otimanjem, zločinom, uz obilatu pomoć VB!
Znam ja za sve te pokolje. Previse ih je. Ali nije istina da je Velika Britanije pomogla jevrejima da se tamo nasele. Ona ih je svo vrijeme probala da sprijeci u tome. Raspitaj se malo.

A to da je Izrael nastao otimanjem zavisi iz koje perspektive to gledas. Cinjenica je da je Izrael tu postojao i prije 2000 godina; kraljevina Israel. Onda mozemo reci da je i Bosna nastala otimanjem jel? Jer su je muslimani osvojili? Ili cemo ipak reci da je Bosna tu vec postojala? Sve zavisi od perspektive. Ti to gledas iz ugla nekog muslimana a treba to posmatrati sve mnogo objektivnije.

I nemojmo zaboraviti da su Turska i Izrael do prije 8 godina bili najveci prijatelji i vojni te ekonosmki partneri. Dok je Izrael ubijao palestince i osnivao izbjeglicke kampove Turska je zajedno sa Izraelom uvjezbavala svoju avijaciju na Turskoj teritoriji. Sve je to politika. Prosjecnog Turcina oli ona stvar za Palestinca. Svako gleda samo sebe.

velika britanije je igrala kuravnjsku ulogu i u periodima je podrzavala izraelce, a u periodu arape, medjutim vecinom je bila na strani jevreja, imamo balfurdovu deklaraciju, imamo sykes-picot dogovor i imamo cinjenicu da su jevreji bili puno pametniji od arapa, prihvatali su svaki prijedlog i bili su svjesni vaznosti lobiranja i medija, dok arapi o tome nisu imali veze. zemlju jesu kupovali, i naseljevali su se podmicujuci i otomanske vlasti. u ratu su se borili na strani britanaca i nakon holokausta svijet jednostavno nije mogao reci ne stvaranju jevrejske drzave-.
Ima Bosne_Bice Bosne

#4893 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Pitajte_me wrote:

Promjeni nick...tebe zaista ne treba nista pitati. :D
callmethebreeeze

#4894 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Imamopobjednika wrote:
Pitajte_me wrote:A to da je Izrael nastao otimanjem zavisi iz koje perspektive to gledas. Cinjenica je da je Izrael tu postojao i prije 2000 godina; kraljevina Israel. Onda mozemo reci da je i Bosna nastala otimanjem jel? Jer su je muslimani osvojili? Ili cemo ipak reci da je Bosna tu vec postojala?
Jesi li ti svjestan da se vracas 2000 godina unazad? Slijedeci tvoju logiku onda svi Slaveni treba da napuste ova podrucja i podrucja Centralne Europe. Bijelci, crnci i Azijate trebaju da napuste Sjevernu Ameriku, itd, itd. Dalje, jesi li ti svjestan da i prije 2000 godina na tom podrucju nisu zivjeli samo Jevreji? Jesi li svjestan da su i oni dosljaci na to podrucje i da su ga zauzeli izvrsivsi ono sto se danas naziva genocidom nad domicilnim stanovnistvom?

uvijek je na prostoru danasnjeg izraela postojala odredjena skupina jevreja, cinili su znatan dio stanovnistva u jerusalemu krajem pretproslog vijeka. cionizam treba takodjer posmatrati i u kontextu budjena nacionalnih pokreta sirem evrope. svi su narodi htjeli drzavu, pa i jevreji.
Imamopobjednika

#4895 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

callmethebreeeze wrote:
Imamopobjednika wrote:

uvijek je na prostoru danasnjeg izraela postojala odredjena skupina jevreja, cinili su znatan dio stanovnistva u jerusalemu krajem pretproslog vijeka. cionizam treba takodjer posmatrati i u kontextu budjena nacionalnih pokreta sirem evrope. svi su narodi htjeli drzavu, pa i jevreji.

Naravno, to ne sporim i za sve navedeno se mogu sloziti sa tobom. Ali mislim da nisi skontao na sta je on ciljao a samim time i moju repliku. :wink:
Pitajte_me

#4896 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by Pitajte_me »

Imamopobjednika wrote:

Lupatas burazeru. Pravilo jaceg vrijedio uvijek. Kurdi su naselili istocnu Tursku prije Turaka i jos uvijek su u vecini tamo. Ali nemaju drzavu jer su Turci jaci i tacka. Izrael je jaci od Arapa. Moze Izrael zauzaeti citavu Saudijsku Arabiju za mjesec dana i usput se boriti protiv svih drugi arapa jer su jednostavno jaci.

Ako ja nemam kucu a imam para, pameti i snage da otmem tebi kucu i da te istjeram odatle onda cu ja to i uciniti jer bolje da moje djete ima kucu nad glavom nego tvoje. Takav je ljudski rod. Umjesto da se dogovore pa da svima bude lijepo jel? Ocitno si jos neko dijete koje ne shvata neke stvari. Mozes ti ponavljati kako je Izrael silom ali to ne pije vodu. Svaka drzava je silom ali bukvalno svaka. Pa i Bosna. Kako to da u Bihacu danas zive Bosnjaci a Tvrtko nikada Bihac nije osvojio?A cak Bihac bio nekada glavni grad Hrvatske kraljevine? Eto obican primjer za Bosnu. Silom prilika je Bihac danas u Bosni i tamo zive Bosnjaci-muslimani i tacka.

ugodno forumanje
michio

#4897 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by michio »

Zaboravljaju je se neke stvari. Radi se jednostavno o Evropljanima koji recimo svojom "naprednoscu" naseljavaju teritoriju koja je vec naseljena. Znaci sve je vec to vidjeno samo dok se od kolonijalizma odustalo i greske priznate pojavljuje se neki Izrael. Ako im je svijet nesto duzan Arapi nisu. Zamislite koliki je samo to sok morao biti za Arape. Odjednom sa neba pada nebeski narod :D
Last edited by michio on 03/06/2010 13:07, edited 1 time in total.
Imamopobjednika

#4898 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Pitajte_me wrote:
Imamopobjednika wrote:

Lupatas burazeru. Pravilo jaceg vrijedio uvijek. Kurdi su naselili istocnu Tursku prije Turaka i jos uvijek su u vecini tamo. Ali nemaju drzavu jer su Turci jaci i tacka. Izrael je jaci od Arapa. Moze Izrael zauzaeti citavu Saudijsku Arabiju za mjesec dana i usput se boriti protiv svih drugi arapa jer su jednostavno jaci.

Ako ja nemam kucu a imam para, pameti i snage da otmem tebi kucu i da te istjeram odatle onda cu ja to i uciniti jer bolje da moje djete ima kucu nad glavom nego tvoje. Takav je ljudski rod. Umjesto da se dogovore pa da svima bude lijepo jel? Ocitno si jos neko dijete koje ne shvata neke stvari. Mozes ti ponavljati kako je Izrael silom ali to ne pije vodu. Svaka drzava je silom ali bukvalno svaka. Pa i Bosna. Kako to da u Bihacu danas zive Bosnjaci a Tvrtko nikada Bihac nije osvojio?A cak Bihac bio nekada glavni grad Hrvatske kraljevine? Eto obican primjer za Bosnu. Silom prilika je Bihac danas u Bosni i tamo zive Bosnjaci-muslimani i tacka.

ugodno forumanje
I kakve veze ovaj skup recenica (koje nema ni pocetka, ni kraja, ni neke zajednicke imenice) ima sa onim radi cega sam ti ja replicirao? Ama bas nikakve. Nijedne jedine dodirne tacke. Nevjerovatno.
callmethebreeeze

#4899 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

procitajte ovaj genijalni tekt genijalnog izraelskog pisca, amos oza:

http://www.nytimes.com/2010/06/02/opinion/02oz.html?hp

"Luckily, during Israel’s early years, prime ministers like David Ben-Gurion and Levi Eshkol knew very well that force has its limits and were careful to use it only as a last resort. But ever since the Six-Day War in 1967, Israel has been fixated on military force. To a man with a big hammer, says the proverb, every problem looks like a nail.

Israel’s siege of the Gaza Strip and Monday’s violent interception of civilian vessels carrying humanitarian aid there are the rank products of this mantra that what can’t be done by force can be done with even greater force. This view originates in the mistaken assumption that Hamas’s control of Gaza can be ended by force of arms or, in more general terms, that the Palestinian problem can be crushed instead of solved.

But Hamas is not just a terrorist organization. Hamas is an idea, a desperate and fanatical idea that grew out of the desolation and frustration of many Palestinians. No idea has ever been defeated by force — not by siege, not by bombardment, not by being flattened with tank treads and not by marine commandos. To defeat an idea, you have to offer a better idea, a more attractive and acceptable one. "
callmethebreeeze

#4900 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

michio wrote:Zaboravljaju je se neke stvari. Radi se jednostavno o Evropljanima koji recimo svojom "naprednoscu" naseljavaju teritoriju koja je vec naseljena. Znaci sve je vec to vidjeno samo dok se od kolonijalizma odustalo i greske priznate pojavljuje se neki Izrael. Ako im je svijet nesto duzan Arapi nisu. Zamislite koliki je samo to sok morao biti za Arape. Odjednom sa neba pada nebeski narod :D
kolonijalizacija ih je zaista u crno zavila. francuzi i englezi su tamo sranja napravili, cudo jedno.
Locked