Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Haris.ba

#4876 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

pepeljara wrote:Sta se ovo prica da ce se podici porez sa 5 na 10% kod kupovine stanova ? :)

veselo....
Gdje će se podići?

Nedavno donešen zakon - ostalo 5%.

To raja brka sa poklonom. Ima porez na poklon.
basicm

#4878 Re: Cijene stanova All about

Post by basicm »

Haris.ba wrote:Pa napiši u kojoj zgradi je tako da raja zna.
Ako ne napise znaci da je pausalna izjava, onako, za raju.
geralt

#4879 Re: Cijene stanova All about

Post by geralt »

Dosadno mii wrote:Sta mislite o ovom stanu?

https://www.olx.ba/artikal/34009294/my- ... ran-52-m2/
Ovako na prvu nije los - stan u sredini, solidno izgleda na slikama. To je trenutno realna cijena za Grbavicu za stan u kojem se moze zivjeti bez velikih dodatnih ulaganja.
arnelau

#4880 Re: Cijene stanova All about

Post by arnelau »

Pozdrav raja, kako je vaše mišljenje o stanovima "NINA stan" u Bojničkoj. Cijena se uklapa u moj budžet ali sam čula da lokacija blizu pruge ne čini ovu lokaciju atraktivnom kao i smrad koji dolazi od stočne pijace u blizini. Svaki savjet je dobrodošao.
Dosadno mii

#4881 Re: Cijene stanova All about

Post by Dosadno mii »

arnelau wrote:Pozdrav raja, kako je vaše mišljenje o stanovima "NINA stan" u Bojničkoj. Cijena se uklapa u moj budžet ali sam čula da lokacija blizu pruge ne čini ovu lokaciju atraktivnom kao i smrad koji dolazi od stočne pijace u blizini. Svaki savjet je dobrodošao.
Imas na akciji stanove na otoci (Miljacka) pa pogledaj da li se uklapa u budzet
Za Nina nemam pojma kakvi su
geralt wrote:
Dosadno mii wrote:Sta mislite o ovom stanu?

https://www.olx.ba/artikal/34009294/my- ... ran-52-m2/
Ovako na prvu nije los - stan u sredini, solidno izgleda na slikama. To je trenutno realna cijena za Grbavicu za stan u kojem se moze zivjeti bez velikih dodatnih ulaganja.
Ipak zahtijeva dosta ulaganja :|
VladaFBiH

#4882 Re: Cijene stanova All about

Post by VladaFBiH »

carpathia wrote:Pa vi volite novogradnju svakako, samo kupujte.
Ponavljam, stan novogradnja 78m2, usli mi, ma malo mi nekako, kad frajer zaracunao svu ulaznu tarasu u stan. Ali je na oglasu napisao stan površine 78m2 a ne stan 63+15 tarase. Ko da bi ga obisao da je tako. Jos laže kako se sva zgrada rasprodala a mi kasnije nademo da se prodaje i potkrovni stan.
I kod starogradnje ima zajebancije. To toliko ljudi precjenjuju ko da suho zlato prodaju, ima jedan stan ima podrum al gazda nema kljuceva nikako nit ih moze naci, kad nadete javite se reko, nide ga; drugi nije stan preveo na sebe a vec ga prodaje; treca prodaje stan HITNO, malo mi sumnjivo bilo, kasnije saznamo da vjerovatno zena ima tala sa zlatarima u zlatarskoj što su ih pohapsili.
Jebeno stan kupiti kako god
Stan ima i prodaje se prema onome što piše u ZK - ako tamo stoji da je 78 onda je 78 a a stoji 65 onda je 65 i to je ono što plaćaš a sve ostalo može biti bonus koji prodavac ne može naplatiti ali mu može pomoći da se ta taj stan odlučiš ako imaju dva slična jer dobijaš "više".
van Basten

#4883 Re: Cijene stanova All about

Post by van Basten »

VladaFBiH wrote:
Haris.ba wrote:
VladaFBiH wrote: Pitanje, koliko sam shvatio kupio si stan u tim zgradama - možeš li mi dati neke detalje (može i PP) i koja lamela je u pitanju? Iako ne gotivim lokaciju vidim da imaju 27m2-30m2 stanova pa mi je to privlačno :) a nije Benis u pitanju :thumbup:
Valjda pričamo o istoj zgradi. Nema još nikakvih lamela. Ima samo jedan objekat (preko puta je Benis koliko se sjećam - a mislim da je preuzeo od nekog projekat, da nije Benis zakopao temelje za tu zgradu). I oko ove postojeće zgrade je planirano da krenu ostali objekti (lamele).

Ono što je zanimljivo je da je grijanje na struju, tzv podno grijanje. Ima bojler na trofaznoj stuji. Termofasada je koliko se sjećam debela 15cm. Ti manji stanovi su mislim ušuškani, imaju samo jedan vanjski zid. Zanimljivo je što nema klasičnih balkona. Sve su koliko vidim lođe (mada mislim da su sada i te lođe poukidali - prebacili u kvadraturu stana - te su sada stanovi bez balkona/lođa. U ovim novim lamelama su valjda planirani balkoni.

TI manji stanovi istočno orjenitirani su meni potamni. Duboke su uvučene u unutrašnjost sobe, a prozori su nekakvi pomali. Trebali su portale tu ugraditi, naročito pošto nema balkona. Ali, jeftinija cigla. :D
mislim na ovo - opisao si zgradu "C" https://imgur.com/a/vvep12g
Može li koji detalj više o ovom kompleksu? ko je investitor, izvođač, kad će se to praviti uopšte? Ako sam dobro skontao tu sad ima samo ona zgrada što je grade pa brat bratu 8 godina i još nije blizu završetka?
btw, kakva je ta Benisova zgrada preko puta? ona vidim da je pri kraju, reklamiraju da je useljiva za 2 -3 mjesecA?
King Theoden

#4884 Re: Cijene stanova All about

Post by King Theoden »

Kako to da su primanja u turskoj veća nego u bosni, a kvadrat stana više nego upola jeftiniji :?
Thorgerson

#4885 Re: Cijene stanova All about

Post by Thorgerson »

Dino34 wrote:Kako to da su primanja u turskoj veća nego u bosni, a kvadrat stana više nego upola jeftiniji :?
Turska ima 82 miliona stanovnika i velika je drzava. I nije tacno da je kvadrat stana upola jeftiniji. Ne znam otkud ti to?
geralt

#4886 Re: Cijene stanova All about

Post by geralt »

Dino34 wrote:Kako to da su primanja u turskoj veća nego u bosni, a kvadrat stana više nego upola jeftiniji :?
Gdje u Turskoj i gdje u Bosni? Kvadrat u Glamocu uopste nije skup :)
King Theoden

#4887 Re: Cijene stanova All about

Post by King Theoden »

Thorgerson wrote: nije tacno da je kvadrat stana upola jeftiniji. Ne znam otkud ti to?
Čekaj, treba da vjerujem tebi a ne svojim očima? :-)
geralt wrote:Gdje u Turskoj i gdje u Bosni?
U sarajevu ili tuzli što se tiče bosne, a u bursi u turskoj.

Helem, da ne razvodnjavam diskusiju, probaću u par rečenica.
Bio u bursi, svidjelo mi se. Kako sam grad, tako i narod, i odlučim da kupim nekretninu. Budući da će to biti moja oaza mira tj mjesto gdje ću tankati energiju/biti nekih dva do tri puta godišnje, odlučim se za stan umjesto kuće.
I onda se iznenadim cijenama.
Pravo jeftino. Izaberem mudanyu tj dio grada uz more.
Dakle, novogradnja, stanovi od 150+ m2 ispod 100k maraka.
Za nevjerne tome:

https://www.sahibinden.com/satilik-daire/bursa-mudanya#/

I pitam se zašto?
Šta to stan u sa ili tz čini tako skup?
Za mene lično prevara iliti otimačina.
Porodice Foht

#4888 Re: Cijene stanova All about

Post by Porodice Foht »

Dino34 wrote:
Thorgerson wrote: nije tacno da je kvadrat stana upola jeftiniji. Ne znam otkud ti to?
Čekaj, treba da vjerujem tebi a ne svojim očima? :-)
geralt wrote:Gdje u Turskoj i gdje u Bosni?
U sarajevu ili tuzli što se tiče bosne, a u bursi u turskoj.

Helem, da ne razvodnjavam diskusiju, probaću u par rečenica.
Bio u bursi, svidjelo mi se. Kako sam grad, tako i narod, i odlučim da kupim nekretninu. Budući da će to biti moja oaza mira tj mjesto gdje ću tankati energiju/biti nekih dva do tri puta godišnje, odlučim se za stan umjesto kuće.
Za nevjerne tome:

https://www.sahibinden.com/satilik-daire/bursa-mudanya#/

I pitam se zašto?
Šta to stan u sa ili tz čini tako skup?
Za mene lično prevara iliti otimačina.
Stvarno tako jeftino u Bursi? :shock:
King Theoden

#4889 Re: Cijene stanova All about

Post by King Theoden »

Porodice Foht wrote:Stvarno tako jeftino u Bursi?
Šta znam, možda ovim kolegi iznad nije jeftino.
Al evo, npr ovaj stan od 135 m2 kupiš za manje od 50k maraka. Stan je nov.
Ako to nije jeftino, onda ne znam šta je.

https://www.sahibinden.com/ilan/emlak-k ... 6651/detay
lissics

#4890 Re: Cijene stanova All about

Post by lissics »

Zato sto im je valuta otisla u helac. Godine mislim 2012 lira je bila tu negdje sa markom, a sad 1KM = 3.33 TL.

Kupi sad stan za 50k, sljedeće godine ga mozes prodati za 25k. Buy high, sell low.
King Theoden

#4891 Re: Cijene stanova All about

Post by King Theoden »

Pa ne znam je li baš tako. Ako malo rešeširaš, naći ćeš da cijene nekretnina bilježe ubjedljivo najslabiji rast.
Čudno :) al samo ako gledamo površno.
TheGodfather001

#4892 Re: Cijene stanova All about

Post by TheGodfather001 »

Jeftini je onima koji kupuju u devizama. U Istanbulu možeš kupiti stan od 200mkv sa garažom, portirom, novogradnja za cca 120.000eur na dobroj lokaciji (Besiktas, Sisley). Turcima je skupo jer su cijene blokirane kao i kurs lire. A nemaju pristup devizama jer je Erdogan-paša povukao skoro 100milijardi EUR-a kako bi izbjegao inflaciju i stabilizovao liru. O druim gradovima ne treba ni pričati,za 30-40000 eur možeš kupiti novogradnju da se usereš od luksuza, ali je ne možeš rentati ako već ne živiš tu. Ogromna je ponuda stanova, a platežna moć trenutno niska.
geralt

#4893 Re: Cijene stanova All about

Post by geralt »

Ne tako davno, lira je bila tu negdje sa markom, sad je 1 marka 3,30 lira. Preko 300% inflacije za manje od 10 godina. Normalno da je nama koji racunamo u markama jeftino.
seoBIH

#4894 Re: Cijene stanova All about

Post by seoBIH »

Pa isto sto je stranicama ili dijaspori jeftini kupiti nekretninu u BiH.
geralt

#4895 Re: Cijene stanova All about

Post by geralt »

Nije bas isto, marka ima konstantan odnos prema euru.

Jos jedno logicno objasnjenje za nisku potraznju za stanovima u Turskoj su stambeni krediti. Banke obicno daju dugorocne kredite u eurima, svicarcima ili nekoj slicnoj stabilnoj valuti. Mislim da bi se malo ko u Turskoj danas usudio zaduziti npr. 100 000 EUR na 25 godina.
Haris.ba

#4896 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

Dino34 wrote:Bio u bursi, svidjelo mi se. Kako sam grad, tako i narod, i odlučim da kupim nekretninu. Budući da će to biti moja oaza mira tj mjesto gdje ću tankati energiju/biti nekih dva do tri puta godišnje, odlučim se za stan umjesto kuće.
Z
Kakvi su troškovi održavanja, porezi? Kako sa jezikom?

Uzeo si u zgradi za strance (sa čuvarom i mjesečnim održavanjem)?
King Theoden

#4897 Re: Cijene stanova All about

Post by King Theoden »

Ne znam ljudi. Nisam upućen u detalje niti znam šta se dešava u ama baš svakoj pori društva.
Moji prijatelji u turskoj su visokoobrazovani mladi ljudi koji zarađuju oko 6000 lira mjesečno.
Npr., jedan zarađuje 6k, hanuma 4k, a troškovi života su između 4 i 5k.
Ako kupuju stan koji košta 250k lira, lako je izračunati koliko će ga otplaćivati.
Haris.ba wrote:Kakvi su troškovi održavanja, porezi? Kako sa jezikom?

Uzeo si u zgradi za strance (sa čuvarom i mjesečnim održavanjem)?
Sve je džaba.
Pojašnjenje: kad u današnjem vaktu dobiješ privilegiju da budeš među insanima, troškovi su nebitni.
Haris.ba

#4898 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

Mene zanimaju troskovi kada nema insana. De napisi. :D
King Theoden

#4899 Re: Cijene stanova All about

Post by King Theoden »

Haris.ba wrote:Mene zanimaju troskovi kada nema insana. De napisi. :D
Stvarno ne znam.
animus

#4900 Re: Cijene stanova All about

Post by animus »

Mogu li drzavljani bih uopce kupovati nekretnine tamo? Koliki je porez? Kakve jos troskove mozes imati? Puno pitanja
Post Reply