Bosanska piramida Sunca

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Locked
Legolas

Post by Legolas »

Ma necemo se zezat. Vjerujem da nam je zajednicki interes da se gore utvrdi sta je. A da li sam ja negdje napisao da vjerujem da je gore piramida?
Ali u tome jeste ključ svega. Fondacija je osnovana da bi se iskopala "piramida", (unaprijed određeno), a ne da bi se istraživalo brdo Visočica, radi svega što će, eventualno, biti pronađeno. Ljudi, tamo nema piramide. Već sam napisao da je moguće da će biti pronađeno svašta zanimljivo (da se ne ponavljam), ali se bojim da to neće biti toliko "spektakularno" za narodne mase, a sa državom koja se na ovaj način "brine" o kulturnom naslijeđu, šta će biti s pronađenim? Pogledajte u kakvom je stanju Radimlja - ispod stećaka se lože logorske vatre i baca smeće. Možda je za srednjovjekovni grad, i šta god bude pronađeno u dubljim slojevima bolje da još malo ostane pod zemljom. Oni sponzori koji su uložili novac, uložili su ga u "piramidu" i mogli bi biti grdno razočarani kad se ispostavi da je to "samo" neolitski kompleks isl.
Sarafcina

Post by Sarafcina »

Legolas wrote:
Ma necemo se zezat. Vjerujem da nam je zajednicki interes da se gore utvrdi sta je. A da li sam ja negdje napisao da vjerujem da je gore piramida?
Ali u tome jeste kljuè svega. Fondacija je osnovana da bi se iskopala "piramida", (unaprijed odreðeno), a ne da bi se istra¾ivalo brdo Visoèica, radi svega ¹to æe, eventualno, biti pronaðeno. Ljudi, tamo nema piramide. Veæ sam napisao da je moguæe da æe biti pronaðeno sva¹ta zanimljivo (da se ne ponavljam), ali se bojim da to neæe biti toliko "spektakularno" za narodne mase, a sa dr¾avom koja se na ovaj naèin "brine" o kulturnom naslijeðu, ¹ta æe biti s pronaðenim? Pogledajte u kakvom je stanju Radimlja - ispod steæaka se lo¾e logorske vatre i baca smeæe. Mo¾da je za srednjovjekovni grad, i ¹ta god bude pronaðeno u dubljim slojevima bolje da jo¹ malo ostane pod zemljom. Oni sponzori koji su ulo¾ili novac, ulo¾ili su ga u "piramidu" i mogli bi biti grdno razoèarani kad se ispostavi da je to "samo" neolitski kompleks isl.
jel dobro shvacam? ti zelis da kazes, da u BiH ne treba da se istrazuje, jer i ono sto je vec nadjeno...nije zbrinuto? :)
sorry, ali u nauci... takav stav se zove "predvidjanje buducnosti" :)
Propast1

Post by Propast1 »

Ludvig, cim li se ti bavis, pa si na takvom intelektualnom nivou da vjerujes da je je neko nekada davno, prije nego sto su ljudi saznali za pismo poceo graditi piramidu?

Mora da si na nekom visokom polozaju u BH?

bruka i sramota
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

terapija wrote: Hej piznajem zabludu, imas pravo da se zezas na moj racun ali nemoj puno :P
btw. jos ne vjerujem da je piramida
Pošteno.
ludvig

Post by ludvig »

Legolas wrote: Fondacija je osnovana da bi se iskopala "piramidl.
Fondacija je vec toliko uradila na promociji svojih istrazivanja, Bosne, Visokog da zasluzuje najiskrenije cestitke. Ocekujemo i zahvalnost Vejzagicke i Imamovica, sto neko drugi radi njihov posao. :-)
Legolas

Post by Legolas »

jel dobro shvacam? ti zelis da kazes, da u BiH ne treba da se istrazuje,
Naravno da treba i država da u to izdvaja pristojnu sumu iz proračuna. Umjesto toga... bah... pisao sam već u kakvom je stanju muzej i kako eksponati trunu, jer nisu toliko "spektakularni" da bi bilo ko od analfabeta iz parlamenta našao za shodno da je to dio kulturnog naslijeđa koji je neophodno zašititi, umjesto što će sebi povećati platu, ili glasati za poskupljenje struje od 30% zbog sopstvenih interesa. O tome je riječ! A istraživati treba, ali ne na način "piramida, piramida... ", ups.. nema piramide... ajd jebaji to tamo na'ki zidovi. Otiđi uostalom u Radimlju pa se uvjeri.
ludvig

Post by ludvig »

Propast1 wrote:Ludvig, cim li se ti bavis, pa si na takvom intelektualnom nivou da vjerujes da je je neko nekada davno, prije nego sto su ljudi saznali za pismo poceo graditi piramidu?
Propast, cime se ti bavis, pa si na takvom intelektualnom nivou da a priori odbacujes sve teze prije nego se zavrse dokazivanja?

Mora da si na nekom visokom polozaju u BH?

bruka i sramota, tvoj nick puno govori o tebi :-)
Legolas

Post by Legolas »

Fondacija je vec toliko uradila na promociji svojih istrazivanja, Bosne, Visokog da zasluzuje najiskrenije cestitke. Ocekujemo i zahvalnost Vejzagicke i Imamovica, sto neko drugi radi njihov posao. :-)
Baš mene briga za Imamovića.

U pogledu, istraživanja, šta će se desiti sa pronađenim? Ko će biti toliko izdašan u lovi kad se otkrije da to nije "piramida", već "nakav zid" ili "zidovi" koji ni jednom od satrapa i njihovih trabanata po firmama neće biti interesantni?
senada

Post by senada »

Vodenjak wrote:Koja snaga, koja energija, koji zanos na ovoj temi..
Kada bi se sve to samo dijelom upotrijebilo u, recimo, pokretu Dosta!, degenima na vlasti bi davno bilo odbrojano...

Ovako su isti ti degeni nasli igracku s kojom narod da zabave da se ipak ne bi ko nasao pred skupstinom i tamo iskopao stvari mnogo bitnije od tamo neke piramide...

Eto, uz svjesni rizik da budem, ono sto jedan rece u Senadovom CD-u, izdajnik naroda i drzave jer ne prihvatam ozbiljno to sa piramidom :shock: :shock: , iskreno vas pozdravljam!
"demokrate90" godinama nas pametni narod akumuliraju cesticama patriotske negativne energije...haso se dosjetio iskopati semira,
kao medij za oslobadjanje negativne energije... pa bolje onda frizirati brdo visocicu a potom ici na otkopavanje piramida i
patriotski se boriti za hasu na hasinom brdovitom putu nego se boriti za sebe, za svoj zivot i za svoja prava... svakako je lijepo vrijeme,
pa nebi bilo lose da svi u duhu patriotizma kolektivno idemo
kopati svoju sudbinu...i patriotizam nas bosanski izgleda konacno iskopa sebi svoje utociste...u piramidalnim vrletima visocice...no svejedno... mi cemo poskupljenjem struje i ostalim udarima po nasim pametnim
bistroumnim glavama... poplocati svaki kamen sudbine i
zemlje "nase"...
Last edited by senada on 20/04/2006 10:31, edited 1 time in total.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

Post by hrasno38 »

Bravo. Evo dobaci ova prica i strane 200 sto samo pokazuje jednu stvar da je ovo najinteresantnija tema da sada na forumu. I oni koji tvrde da jeste i oni koji tvrde da nije su pokazali samo jednu stvar a to je da nas sviju i te kako kopka sta se tamo nalazi. Ali naravno kao i svugdje u ovoj drzavi se pokazalo koliko malo cijenimo ono sto je nase. Nije bitno sta je u pitanju, piramida, srednjevjekovni grad, najobicnije kamenje sa nekim natpisima ili nesto deseto moramo prihvatiti da je to dio nase istorije koji je bio zakopan pod zemljom i niko za njega nije fermao dok se nije pojavio neki Osmanagic. Nije dovoljno samo reci to je vrijedno arheolosko nalaziste, zastiti ti ga i ostaviti ga u tom stanju dok svijeta ne nestane. Mi jednostavno ne znamo dati podrsku sami sebi. Evo upravo u ovih sljedecih par mjeseci a i u proslih o nasoj zemlji se pocelo pricati nekim lijepim rijecima. Prvo Grbavica, pa eto i taj hrabri poduhvat i tvrdnja o piramidi, ja se nadam da ce BiH dobiti sampiona u GY ligi a zasto se nebi pricalo i o Bosni kao osvajacu Evrovizije ma koliko mi mislili da je u pitanju kicasta manifestacija. Zasto ta ista Bosna ne bi sljedece godine ugostila pjesmu Evrovizije? Zasto ta ista Bosna ne bi sljedece godine ugostila i najbolje evropske kosarkaske ekipe? I naravno zasto ta ista Bosna nebi sljedece godine ugostila hiljade turista koji ce doci da vide sta je to otkopano u Visokom? Zasto uvijek vise vjerujemo onima koji pricaju nego onima koji rade? Zasto nam fali te tako potrebne pozitivne energije da bi napravili ovu drzavu mjestom sa kim cemo se ponositi?
Ja bih bio presretan kad bi se pojavilo jos 50 Osmanagica i pocelo da otkopava nasu istoriju i da nam pokaze ko smo mi u stvari i ko su bili oni sto iz zovemo nasim precima. Ja sam siguran 100% da se ispod ove krvave zemlje nalazi i te kako arheolosko blago koje ceka nekog Osmanagica ili nekog drugog da ga otkopa lopatom i da ponovo ugleda svjetlost sunca. Imamovic i ostali nisu nista drugo nego klonovi onih istih koji sjede u foteljama politicara koji samo pricaju i pricaju i sto je najgore konstatno lazu.
Visocica krije nesto veliko i ja licno mislim da mu je preuranjeno davati bilo kakvo ime ali maximalno podrzati tu makar kod mene nema nikakve dileme.
U svakom slucaju ovaj nam je forum otkrio da ovdje zaista ima pametnih ljudi (ne racunam sebe) koji bi i te kako koristili u projektima ovoga tipa i to je jos jedan plus za ovaj forum. Samo budimo strpljivi i korektni sve ostalo ce vrijeme pokazati.
Legolas

Post by Legolas »

Vodenjak wrote:Koja snaga, koja energija, koji zanos na ovoj temi..
Kada bi se sve to samo dijelom upotrijebilo u, recimo, pokretu Dosta!, degenima na vlasti bi davno bilo odbrojano...

Ovako su isti ti degeni nasli igracku s kojom narod da zabave da se ipak ne bi ko nasao pred skupstinom i tamo iskopao stvari mnogo bitnije od tamo neke piramide...

Eto, uz svjesni rizik da budem, ono sto jedan rece u Senadovom CD-u, izdajnik naroda i drzave jer ne prihvatam ozbiljno to sa piramidom :shock: :shock: , iskreno vas pozdravljam!
:thumbup: Bravo Vodenjak. Vidimo se pred skupštinom. :thumbup:
vedderedi

Post by vedderedi »

Nije sto sam je ja pokrenuo, ali cini mi se da je ovo najposjecenija tema u istoriji Sa-X. 8-)
Pospanko

Post by Pospanko »

vedderedi wrote:Nije sto sam je ja pokrenuo, ali cini mi se da je ovo najposjecenija tema u istoriji Sa-X. 8-)
Kakva je tek buducnost ceka
Sarafcina

Post by Sarafcina »

Legolas wrote:
jel dobro shvacam? ti zelis da kazes, da u BiH ne treba da se istrazuje,
Naravno da treba i dr¾ava da u to izdvaja pristojnu sumu iz proraèuna. Umjesto toga... bah... pisao sam veæ u kakvom je stanju muzej i kako eksponati trunu, jer nisu toliko "spektakularni" da bi bilo ko od analfabeta iz parlamenta na¹ao za shodno da je to dio kulturnog naslijeða koji je neophodno za¹ititi, umjesto ¹to æe sebi poveæati platu, ili glasati za poskupljenje struje od 30% zbog sopstvenih interesa. O tome je rijeè! A istra¾ivati treba, ali ne na naèin "piramida, piramida... ", ups.. nema piramide... ajd jebaji to tamo na'ki zidovi. Otiði uostalom u Radimlju pa se uvjeri.

Legolas wrote:Veæ sam napisao da je moguæe da æe biti pronaðeno sva¹ta zanimljivo (da se ne ponavljam), ali se bojim da to neæe biti toliko "spektakularno" za narodne mase, a sa dr¾avom koja se na ovaj naèin "brine" o kulturnom naslijeðu, ¹ta æe biti s pronaðenim? Pogledajte u kakvom je stanju Radimlja - ispod steæaka se lo¾e logorske vatre i baca smeæe. Mo¾da je za srednjovjekovni grad, i ¹ta god bude pronaðeno u dubljim slojevima bolje da jo¹ malo ostane pod zemljom.

ma znam za radimlju, sve mi je jasno, ali daj se ti dogovori sam sa sobom, nece drzava Osmanagicu odredjivati sta da radi...jer on nije drzavni sluzbenik.
Osmanagic radi...to sto radi...znam i da lupa... ali.. fakat je da visocica nije obicno brdo (a naucnici tipa "znanje" su nam upravo to tvrdili...naravno, kada sam ja pitao za dokaze... odgovarali su "ja sam naucnik i ja znam")
Naucnici su ovdje bili...i naizvaljivali gluposti...za sekundicu manje od Osmanagica...ali su zato bili dovoljno bezobrazni
morti

Post by morti »

hrasno38 wrote:Bravo. Evo dobaci ova prica i strane 200 sto samo pokazuje jednu stvar da je ovo najinteresantnija tema da sada na forumu. I oni koji tvrde da jeste i oni koji tvrde da nije su pokazali samo jednu stvar a to je da nas sviju i te kako kopka sta se tamo nalazi. Ali naravno kao i svugdje u ovoj drzavi se pokazalo koliko malo cijenimo ono sto je nase. Nije bitno sta je u pitanju, piramida, srednjevjekovni grad, najobicnije kamenje sa nekim natpisima ili nesto deseto moramo prihvatiti da je to dio nase istorije koji je bio zakopan pod zemljom i niko za njega nije fermao dok se nije pojavio neki Osmanagic. Nije dovoljno samo reci to je vrijedno arheolosko nalaziste, zastiti ti ga i ostaviti ga u tom stanju dok svijeta ne nestane. Mi jednostavno ne znamo dati podrsku sami sebi. Evo upravo u ovih sljedecih par mjeseci a i u proslih o nasoj zemlji se pocelo pricati nekim lijepim rijecima. Prvo Grbavica, pa eto i taj hrabri poduhvat i tvrdnja o piramidi, ja se nadam da ce BiH dobiti sampiona u GY ligi a zasto se nebi pricalo i o Bosni kao osvajacu Evrovizije ma koliko mi mislili da je u pitanju kicasta manifestacija. Zasto ta ista Bosna ne bi sljedece godine ugostila pjesmu Evrovizije? Zasto ta ista Bosna ne bi sljedece godine ugostila i najbolje evropske kosarkaske ekipe? I naravno zasto ta ista Bosna nebi sljedece godine ugostila hiljade turista koji ce doci da vide sta je to otkopano u Visokom? Zasto uvijek vise vjerujemo onima koji pricaju nego onima koji rade? Zasto nam fali te tako potrebne pozitivne energije da bi napravili ovu drzavu mjestom sa kim cemo se ponositi?
Ja bih bio presretan kad bi se pojavilo jos 50 Osmanagica i pocelo da otkopava nasu istoriju i da nam pokaze ko smo mi u stvari i ko su bili oni sto iz zovemo nasim precima. Ja sam siguran 100% da se ispod ove krvave zemlje nalazi i te kako arheolosko blago koje ceka nekog Osmanagica ili nekog drugog da ga otkopa lopatom i da ponovo ugleda svjetlost sunca. Imamovic i ostali nisu nista drugo nego klonovi onih istih koji sjede u foteljama politicara koji samo pricaju i pricaju i sto je najgore konstatno lazu.
Visocica krije nesto veliko i ja licno mislim da mu je preuranjeno davati bilo kakvo ime ali maximalno podrzati tu makar kod mene nema nikakve dileme.
U svakom slucaju ovaj nam je forum otkrio da ovdje zaista ima pametnih ljudi (ne racunam sebe) koji bi i te kako koristili u projektima ovoga tipa i to je jos jedan plus za ovaj forum. Samo budimo strpljivi i korektni sve ostalo ce vrijeme pokazati.

Odlično ga ti sklopi!

Slažem se u potpunoti!

Narod je toliko naviknut na sranja da više ni ne primjeti te male tačkice svjetla u cijeloj toj tami!!!

Ne znam je li u Visokom piramida!
Svi bi voljeli da jeste!
Ali, yebemu, nešto je fakat ispod, pa bilo neko groblje ili ta famozna piramida!!!

De ba malo...
Legolas

Post by Legolas »

ali daj se ti dogovori sam sa sobom, nece drzava Osmanagicu odredjivati sta da radi...jer on nije drzavni sluzbenik.
Govorim generalno o odnosu, tj. neodnosu države prema društvenim naukama i kulturnim institucijama i koliko je i takav odnos u velikoj mjeri zaslužan, što jedan biznismen iz Amerike prekopava brdo tražeći nešto, što ma koliko primamljivo bilo, nije tu. A šta će biti, kad očekivanja ne budu ispunjena i kad iskopavanja otkriju nešto što će u očima arheologa i stručnjaka imati veliku vrijednost, a u očima javnosti željne "velikog spektakla" baš nikakvu, kao i stotine lokaliteta neprocjenjive vrijednosti šitom BiH, izloženih stalnom vandaliziranju, budući da ne donose profit. I, ako primjećuješ, većini ovdašnjih piramidohisterika uopšte nije bitna znanstvena vrijednost "piramide", već im je ona primarno ili način zarade ili "argument" u nacionalističkim, odnosno pseudopatriotskim ispadima.

Bah....
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

Za one koji tvrde da se ispod Visočice ne nalazi piramida jedno pitanje.
Kako biste nazvali popločano brdo ovakvog oblika?
Image
Legolas

Post by Legolas »

seljak_cojek wrote:Za one koji tvrde da se ispod Visočice ne nalazi piramida jedno pitanje.
Image
Još uvijek nema dokaza da je cijelo popločano.
Sarafcina

Post by Sarafcina »

Legolas wrote:
ali daj se ti dogovori sam sa sobom, nece drzava Osmanagicu odredjivati sta da radi...jer on nije drzavni sluzbenik.
Govorim generalno o odnosu, tj. neodnosu dr¾ave prema dru¹tvenim naukama i kulturnim institucijama i koliko je i takav odnos u velikoj mjeri zaslu¾an, ¹to jedan biznismen iz Amerike prekopava brdo tra¾eæi ne¹to, ¹to ma koliko primamljivo bilo, nije tu. A ¹ta æe biti, kad oèekivanja ne budu ispunjena i kad iskopavanja otkriju ne¹to ¹to æe u oèima arheologa i struènjaka imati veliku vrijednost, a u oèima javnosti ¾eljne "velikog spektakla" ba¹ nikakvu, kao i stotine lokaliteta neprocjenjive vrijednosti ¹itom BiH, izlo¾enih stalnom vandaliziranju, buduæi da ne donose profit. I, ako primjeæuje¹, veæini ovda¹njih piramidohisterika uop¹te nije bitna znanstvena vrijednost "piramide", veæ im je ona primarno ili predmet zarade ili "argument" u nacionalistièkim, odnosno pseudopatriotskim ispadima.

Bah....

ee fakat ne kontam sta hoces da kazes. OK, slozicemo se da nam je drzava u nekoj stvari...da se ministri samo zjaebaju... da vlada nebirga za kulturu (iskreno, otkad se ja sjecam...nikada nijedna vlast nije pohvaljena zbog brige o kulturi).
OK, ljudi su ovce... ali ja i dalje ne vidim razloga zbog cega se napada Semir zbog iskopavanja piramide.
Na kraju krajeva, svi imaju svoje motive... vecina naucnika ne istrazuje zbog dobrobiti covjecanstva nego zbog vece plate, vise pozicije, a ponekad i zbog nacionalnih interesa :)... tako da ja ne kontam sta ti pokusavas da kazes.
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

Legolas wrote:
seljak_cojek wrote:Za one koji tvrde da se ispod Visočice ne nalazi piramida jedno pitanje.
Image
Tačno ali pretpostavimo da bude, kako biste ga onda zvali?
shin

Post by shin »

Zar je u ovoj drzavi potrebno izmisliti nesta kao piramida da se ukrade 500000km? Ja koliko znam u ovoj drzavi ne treba ti nikakav plan da opalis 500000. Mozda je Semir sa svojom organizacijom dosao do nekog mastermind plana da sve drzavljane napravi svojim ovcama? Dajte ljudi kakva prevara, nije akcioni film B produkcije pa da je potreba ideja tipa piramida da se okrene koji dinar.
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

seljak_cojek wrote:
Legolas wrote:
Image
Tačno ali pretpostavimo da bude, kako biste ga onda zvali?
:roll: Ako bi ispod bila samo zemlja, a samo po povrsinama bile poslagane kamene ploce, onda bi to bilo poplocano brdo piramidalnog oblika. Nema sumnje da bi to bilo vrijedno djelo ljudskih ruku, koje bi zasluzilo paznju svjetskih strucnjaka, jer tako nesto (tih razmjera) ne postoji nigdje na svijetu. Moglo bi se nazvati i PIRAMIDA (Bosanskog tipa).
senada

Post by senada »

hrasno38 wrote:(...)Visocica krije nesto veliko i ja licno mislim da mu je preuranjeno davati bilo kakvo ime ali maximalno podrzati tu makar kod mene nema nikakve dileme.
...cijim je strpljenjem il' saburom ovozemaljski pakao a ciji raj ili djenet poplocan...?

...prvih godina postratnog perioda sam govorila da smo bili prvo glineni golubovi a poslije, s' vremenom smo postajali rajske ptice...
Last edited by senada on 20/04/2006 12:06, edited 1 time in total.
max_power

Post by max_power »

Ako izgleda kao piramida, onda je piramida. Kakve veze ima sta je u unutrasnjosti? :lol:
Locked