To ja radim od kad je 7+
Kad je bila 5+ dan, dva izdrzi a sad bgm traje i po 5-7 dana.
Hakize dragi, ne mogu da vjerujem da si toliko neinformisan.
Seawolf wrote: ↑11/01/2025 16:44Hakize dragi, ne mogu da vjerujem da si toliko neinformisan.
Ljudi nisu došli u kuću Alienu.
Alien (vrsta poznatija u naučnim krugovima kao Xenomorph XX121) nema kuću. Vještački je stvoren iz biohemijskog agensa sa oznakom A0-3959X.91–15 i od tada sije strah i smrt po svemiru.
Da nisu hodali po Svemiru zbog love, slijetali na planete na kojima možda ima inteligentnog života, ne bi ga sreli.The commercial space tug Nostromo is returning to Earth with a seven-member crew in "stasis" (suspended animation): captain Dallas, executive officer Kane, warrant officer Ripley, navigator Lambert, science officer Ash, and engineers Parker and Brett. The ship's computer, Mother, detects a transmission from a nearby planet and awakens the crew. Following company policy to investigate transmissions indicating intelligent life, they land on the planet and Dallas, Kane, and Lambert head out to investigate. They discover that the transmission comes from a derelict alien spaceship, where they find the remains of a large alien with a hole in its torso. Later, Mother deciphers part of the transmission, which Ripley determines to be a warning message.
Usput, primijetio si navodnike u kojima je riječ kuća?First introduced to audiences in Ridley Scott's 1979 horror/thriller, Alien, the original, bipedal creature was violently birthed from the chest of Kane (John Hurt) and evolved from an egg to a free-standing, eviscerating monster in just under two hours.
Originally referred to as just an alien, it was in James Cameron's 1986 sequel, Aliens, that the monster was first labeled as a "Xenomorph" by Colonial Marine Lieutenant Gorman (William Hope), while referencing the species from a case file. Going forward, the term became the official reference to the franchise's evolving creature, even though it's never been formally named.
Uhhh to ce tek da dodje na naplatu. Toliko se seljak ismijavao radi cijena, ima jefitnije u biMgu i evo vidi sada. Domace nemas razvijeno, podrzano i prepoznato, tako da imas svaki dan drugu cijenu. Za sve. I neka.
Meggle je domaći proizvod ako se ne varam? Nema svaki dan drugih cijena kod domaćih?Malisa11 wrote: ↑11/01/2025 16:59Uhhh to ce tek da dodje na naplatu. Toliko se seljak ismijavao radi cijena, ima jefitnije u biMgu i evo vidi sada. Domace nemas razvijeno, podrzano i prepoznato, tako da imas svaki dan drugu cijenu. Za sve. I neka.
Radio sam te poslove ali Bogu hvala zadnjih 10 godina samo za porodicu, u kucu da imas. Ostali neka kupuju. Zao mi samo sto nemam vremena i meso da susism![]()
Ne znaju hljeb da potkuhaju a kamo li sta drugoMalisa11 wrote: ↑11/01/2025 16:59Uhhh to ce tek da dodje na naplatu. Toliko se seljak ismijavao radi cijena, ima jefitnije u biMgu i evo vidi sada. Domace nemas razvijeno, podrzano i prepoznato, tako da imas svaki dan drugu cijenu. Za sve. I neka.
Radio sam te poslove ali Bogu hvala zadnjih 10 godina samo za porodicu, u kucu da imas. Ostali neka kupuju. Zao mi samo sto nemam vremena i meso da susism![]()
Domaci prozivodi, konkurencija, rasprostranjenost i podrzavanje. Moze on biti i svemirski kada nemas altenrative i kada si unistio male prozivodjace. Poenta je kako sam i napisao da je i ono malo domace prozivodnje unisteno.
Imaš korpu koja kaže da ti treba za 4 člana porodice 2.000 mjesečno, tebi plata 600, ženi ti 500, domaća malina 3 KM, uvozna 1,5.Malisa11 wrote: ↑11/01/2025 17:04Domaci prozivodi, konkurencija, rasprostranjenost i podrzavanje. Moze on biti i svemirski kada nemas altenrative i kada si unistio male prozivodjace. Poenta je kako sam i napisao da je i ono malo domace prozivodnje unisteno.
Dati cu primjer malina. Majke mi svi ste poceli skakati na malinare, a to je mogla biti takav poketac da bi mala naselja uz rijeku Bosnu postala OAZA. Na kraju se doslo do toga da je prozivodnja unistena, investicije propale a veliki otkupljivaci profitirali. Malog prozivodjaca si u mozak zatro i on vise nista nece pokrenuti.
I ne, zarade nisu bile enormne, recimo kada sve podijelis 1.000KM mjesecno na nivou godine.
U sistemu malina ti mi druze nisi ni bio musterija. Maline su bile izvozni produkt, jer kod nas da hoces odes uberes u priordi, bukvalno. Nije ni postojo otkup za domace trziste, iako smo i besplatno davali da ljudi sebi beru.
Domace uvijek, ALI SAMO AKO JE KVALITETNO. Nikada ali nikada ne treba kupiti domace ako je nekvalitetnije, osim ako cijena nije drasticno razlicita da opravda pristajanje na slabij kvalitet, no to se nikako ne odnosi na hranu.
Svejedno je. Ako neko neće da ti kupi po cijeni po kojoj prodaješ, nećeš prodati.Malisa11 wrote: ↑11/01/2025 17:19U sistemu malina ti mi druze nisi ni bio musterija. Maline su bile izvozni produkt, jer kod nas da hoces odes uberes u priordi, bukvalno. Nije ni postojo otkup za domace trziste, iako smo i besplatno davali da ljudi sebi beru.
Tako da je moj komentar bio podsticanje domace privrede koja je mogla biti konkurentna u izvozu i uvoziti cisti kes. Nije, jer velikima nije odgovaralo. Sada su te sredine na birou, umjesto da donose korist.
Da je bilo vizije i zelje za uspjehom, domaca bi bila isto “1.5KM jer bi subvencija bila od profita iz uvoza i olaksica domace prodaje.
Nista samo ga pitam nesto jer se hvali po drugim forumima da je dvoje vec otpustio i stavio clana porodice na menadzerski ugovor, dok je ovdje kuknjavu raspalio u vezi cijena pavlake i graha, nisam vidio tu kaknjavu kad se kao privatnik Rahman prethodnih godina flexao po ovom istom forumu sa novim arteonima koje je sigurno zaradio varajuci drzavu i placajuci radnike na minimalcugidra wrote: ↑11/01/2025 17:39Poznajem momka privatno, dovlači novac u BiH i makar zarađuje i privređuje pa koliko god i nema koverti u firmi. Tebi da nije NIPa, ne bi se znao hljeba najesti, nehljebu.tramvajtrojka wrote: ↑11/01/2025 16:52Koliko si ljudi otpustio i koliko ih planiras otpustiti i hoces li sebe ostaviti na minimalcu il na menadzerskom ugovoru![]()
Skokni do Manje, možda kod četnika ima šta jeftinije.
EP Cengic Vila je nagurao na oko 2,5 dicelmade_in_sarajevo wrote: ↑11/01/2025 16:42
Laze i za gorivo vala, EP i INA stuo 2.35 dizel, petrol jedino do 2.50km vrti ali petrol jd vazda skuplji.
Dakle sere i to da valja sere lik. Jesu diglu cijene radi plate, ali vala za mnoge stvari danas imas zamjensku varijantu.
Necemo se lagati da je meggle sad od zlata i da se topi u ustima koliko je dobar
Ne vara drzavu. Inostrane dnevnice su oslobođene placanja doprinosa i svega ostalo, firma mu iskljucivo posluje na trzistu EU, dovlači novac u BiH...nema radnika ispod 3 hiljade KM plate u njegovoj firmi na račun.tramvajtrojka wrote: ↑11/01/2025 17:44Nista samo ga pitam nesto jer se hvali po drugim forumima da je dvoje vec otpustio i stavio clana porodice na menadzerski ugovor, dok je ovdje kuknjavu raspalio u vezi cijena pavlake i graha, nisam vidio tu kaknjavu kad se kao privatnik Rahman prethodnih godina flexao po ovom istom forumu sa novim arteonima koje je sigurno zaradio varajuci drzavu i placajuci radnike na minimalcugidra wrote: ↑11/01/2025 17:39Poznajem momka privatno, dovlači novac u BiH i makar zarađuje i privređuje pa koliko god i nema koverti u firmi. Tebi da nije NIPa, ne bi se znao hljeba najesti, nehljebu.tramvajtrojka wrote: ↑11/01/2025 16:52
Koliko si ljudi otpustio i koliko ih planiras otpustiti i hoces li sebe ostaviti na minimalcu il na menadzerskom ugovoru![]()
Skokni do Manje, možda kod četnika ima šta jeftinije.![]()
![]()
![]()
Haris.ba wrote: ↑11/01/2025 15:46U cemu je problem?
To je njemacki problem sto prima koga stigne.
Sto mora da postane i bosanski problem?
Imamo iskustva drugih zemalja, i sada trebamo i mi da isto radimo? Na Zapadu da pocnu skakati sa zgrade trebali bi i mi jer to se radi na Zapadu?
To sto Bosanci iskoristavaju njemacki sistem ne mora da znaci da Nepalci trebaju da rade u Bosni.
Samo neka se da jasan odgovor da li to zeli narod. Ako zeli, sve ok. Da znam kuda se goni i sta ce se desiti.
Ma kakvi, izvoz nije bio problem, kupaca bilo i biti ce, problem su otkupljivaci, hladnjace i sl. Dio ih namjerno drzi u hladnjaci da bi imao ekstra profit, iako odmah moze prodati. Sada smo svi propali i svima super
Ponavljam ti, kupaca za izvoz je bilo i vise nego dovoljno u ovom slucaju. Ne postoji nacin bez potpore drzave odnosno zelje iste da cijena bude ista kao uvozna. Ne postoji ni kad bi unajmljivao africke robove i nista ih ne placao.
Da su bogdom ovi botovi ovoliko zainteresovani u trosenje javnog novca (dopredsjedavajuci opcinskog vijeca ima sluzbeno auto itd.) kao što ih zanima sta ljudi iz realnog sektora rade s parama, gdje bi nam kraj bio.gidra wrote: ↑11/01/2025 17:53Ne vara drzavu. Inostrane dnevnice su oslobođene placanja doprinosa i svega ostalo, firma mu iskljucivo posluje na trzistu EU, dovlači novac u BiH...nema radnika ispod 3 hiljade KM plate u njegovoj firmi na račun.tramvajtrojka wrote: ↑11/01/2025 17:44Nista samo ga pitam nesto jer se hvali po drugim forumima da je dvoje vec otpustio i stavio clana porodice na menadzerski ugovor, dok je ovdje kuknjavu raspalio u vezi cijena pavlake i graha, nisam vidio tu kaknjavu kad se kao privatnik Rahman prethodnih godina flexao po ovom istom forumu sa novim arteonima koje je sigurno zaradio varajuci drzavu i placajuci radnike na minimalcu![]()
![]()
![]()
Arteona je prvi kupio u Sarajevu, prije 7 godina, sad vozi još nešto bolje, ZARADIO i dabogda vozio još bolje.
Nije u politici i nije na grbači države, a država mu kožu oguli, tako da ga razumijem.
Onda se u to ne upušta.Malisa11 wrote: ↑11/01/2025 18:25Ma kakvi, izvoz nije bio problem, kupaca bilo i biti ce, problem su otkupljivaci, hladnjace i sl. Dio ih namjerno drzi u hladnjaci da bi imao ekstra profit, iako odmah moze prodati. Sada smo svi propali i svima super
Ponavljam ti, kupaca za izvoz je bilo i vise nego dovoljno u ovom slucaju. Ne postoji nacin bez potpore drzave odnosno zelje iste da cijena bude ista kao uvozna. Ne postoji ni kad bi unajmljivao africke robove i nista ih ne placao.
Zašto? Ne pokrećeš nuklearnu elektranu da ti treba pomoć države. Digni kredite da preživiš dok ti se posao ne uhoda. Rizikuj. Pa i privatnom imovinom ako treba. Biznis je rizik. Ako ne želiš, ima uvijek neki gazda kod kojeg možeš tražiti posao. Ne mora svako ko želi biti privatnik.
Zato sto ne rauzmijes covjece. Nikada nisi pokrenuo nesto privatno, pretpostavljam budzetlija, zar ne?Hakiz wrote: ↑11/01/2025 18:53Zašto? Ne pokrećeš nuklearnu elektranu da ti treba pomoć države. Digni kredite da preživiš dok ti se posao ne uhoda. Rizikuj. Pa i privatnom imovinom ako treba. Biznis je rizik. Ako ne želiš, ima uvijek neki gazda kod kojeg možeš tražiti posao. Ne mora svako ko želi biti privatnik.