Freelancing....all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
rayman90

#4876 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by rayman90 »

Xardas wrote:Nisam siguran kako je u BiH regulisano to za doprinose, ali u Srbiji postoji propisana minimalna osnovica za placanje doprinosa koja trenutno iznosi oko 195 evra.

Verovatno nesto slicno postoji regulisano i u BiH. Ili su eksplicitno negde propisali minimalnu osnovicu za doprinose, ili su propisali da ne moze biti manja od minimalne plate koju su pak propisali u nekom zakonu. Treba procesljati malo relevantne zakone da bi se tacno naslo gde je regulisano, ali sam prilicno siguran da nisu zaboravili da regulisu to, jer bi onda neke apsurdne situacije bile moguce :)
hm izgleda da je to ovo iz clana 8 zakona o doprinosima :-? tzv. Osnovica za obračun doprinosa poduzetnika :?
mislio sam da je moguce manipulisat radnim vremenom, tipa radis 1 h u tom mjesecu, tako si i prijavljen, na vratima firme ti je radno vrijeme od 8-9h, imas odluke o radnom vremenu takve i platu racunas tako :-D
Hellas

#4877 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Hellas »

Xardas wrote: 5) Fiskalna kasa: uz pretpostavku da ce DOO raditi bar 2 godine kupovina kase kosta 25 maraka na mesecnom nivou (24*25 = 600 km) + 10 km mesecno (za broj ili sta vec) + 10 km mesecno za godisnji servis...kad se sve sabere troskovi kase izadju oko 45 km mesecno. Btw, potpuno mi je nebulozno da firma koja se bavi izvozom usluga u inostranstvo mora da ima fiskalnu kasu :)
Ja kako sam razumio poresku, ako se bavis samo izvozom i sve usluge iz inostranstva, ne treba fiskalna. Medjutim ako ijedna usluga bude domaca u problemu si.
Saka

#4878 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Saka »

Hellas wrote:
Xardas wrote: 5) Fiskalna kasa: uz pretpostavku da ce DOO raditi bar 2 godine kupovina kase kosta 25 maraka na mesecnom nivou (24*25 = 600 km) + 10 km mesecno (za broj ili sta vec) + 10 km mesecno za godisnji servis...kad se sve sabere troskovi kase izadju oko 45 km mesecno. Btw, potpuno mi je nebulozno da firma koja se bavi izvozom usluga u inostranstvo mora da ima fiskalnu kasu :)
Ja kako sam razumio poresku, ako se bavis samo izvozom i sve usluge iz inostranstva, ne treba fiskalna. Medjutim ako ijedna usluga bude domaca u problemu si.
Nisi dobro razumio. Fiskalna kasa mora biti, bez obzira čime se baviš. To što si ti razumio može imati veze s PDV-om, ali fiskalna mora biti i računi se moraju izdavati bez obzira jesi u sistemu PDV-a i gdje je klijent. Morate razumjeti da fiskalna kasa prvenstveno služi za registraciju prometa poreskoj upravi, a ne samo za izdavanje računa.
kazo

#4879 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kazo »

Vjerovatno je ovo najadekvatnija tema da upitam. Koja je najbolja banka za devizni racun? Primao sam uplate prosli mjesec u Raiffaisen banci uzeli su mi 20% od uplate i vidim sada na izvodu da su uzeli 20 KM provizije :D
Pitao sam na na temi Unicredit i oni kazu da uzimaju fiksnih 10 KM i nema nista u procentima i dodatnih naplata.

Kakva su vam iskustva sa ostalim bankama, BBI, Sparkasse, Sberbank...?
victom

#4880 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by victom »

Saka wrote: Nisi dobro razumio. Fiskalna kasa mora biti, bez obzira čime se baviš. To što si ti razumio može imati veze s PDV-om, ali fiskalna mora biti i računi se moraju izdavati bez obzira jesi u sistemu PDV-a i gdje je klijent. Morate razumjeti da fiskalna kasa prvenstveno služi za registraciju prometa poreskoj upravi, a ne samo za izdavanje računa.
jok eto, mi smo mislili da je fiskalna kasa za pravit pomfrit.
Last edited by victom on 01/03/2021 03:09, edited 2 times in total.
SpecialOffer

#4881 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by SpecialOffer »

kazo wrote:Vjerovatno je ovo najadekvatnija tema da upitam. Koja je najbolja banka za devizni racun? Primao sam uplate prosli mjesec u Raiffaisen banci uzeli su mi 20% od uplate i vidim sada na izvodu da su uzeli 20 KM provizije :D
Pitao sam na na temi Unicredit i oni kazu da uzimaju fiksnih 10 KM i nema nista u procentima i dodatnih naplata.

Gdje ce ti uzeti 20% uplate. Nisi ti to nesto dobro vidio.
kazo

#4882 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kazo »

SpecialOffer wrote:
kazo wrote:Vjerovatno je ovo najadekvatnija tema da upitam. Koja je najbolja banka za devizni racun? Primao sam uplate prosli mjesec u Raiffaisen banci uzeli su mi 20% od uplate i vidim sada na izvodu da su uzeli 20 KM provizije :D

Primio uplatu od 150 KM na racun leglo 121,20 KM, kasnije mi se jos par freelancera zalilo da su i njima uzimali. Nakon toga sam sve uplate preusmjerio na PP, nisam dalje testirao.
SpecialOffer

#4883 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by SpecialOffer »

kazo wrote:
SpecialOffer wrote:

Primio uplatu od 150 KM na racun leglo 121,20 KM, kasnije mi se jos par freelancera zalilo da su i njima uzimali. Nakon toga sam sve uplate preusmjerio na PP, nisam dalje testirao.
Pa sa PP opet moran negdje na racun. Opet ti to provjeri sta ti je uzeto i za sta. Nema sanse da ti za transakciju uzmu 20%.
Saka

#4884 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Saka »

victom wrote:
Saka wrote: Nisi dobro razumio. Fiskalna kasa mora biti, bez obzira čime se baviš. To što si ti razumio može imati veze s PDV-om, ali fiskalna mora biti i računi se moraju izdavati bez obzira jesi u sistemu PDV-a i gdje je klijent. Morate razumjeti da fiskalna kasa prvenstveno služi za registraciju prometa poreskoj upravi, a ne samo za izdavanje računa.
A ko tebe šta pitao? :izet:
victom

#4885 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by victom »

Saka wrote:
victom wrote:
A ko tebe šta pitao? :izet:
ovo je forum i svako ima prava glasa, niti trebam tvoje odobrenje da bi sta napisao.
Last edited by victom on 01/03/2021 03:09, edited 2 times in total.
ferratilis

#4886 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by ferratilis »

Ljubomora je opasna stvar. :D

Image
mirsek

#4887 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by mirsek »

ferratilis wrote:Ljubomora je opasna stvar. :D

Image
90% da se radi o dropshipping.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#4888 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Velkoski »

Jao SDA glasila :lol:

Jeste, on je zaradio dok vi sisate budžet, nikad više na vlast ne došli, amen
kakabanja213

#4889 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kakabanja213 »

Dobio sam uplatu za posao odradjen u SAD na americki bankovni racun. Posto sam i americki porezni obveznik morat cu na to platiti poreze tamo. Intersuje me ako ostatak para prebacim na svoj racun ovdje da li ce ovi nasi poreznici traziti porez na to?
Ili je bolja varijanta da cekam dok ne budem ponovo isao pa da tako izvucem pare (koliko je upste dozboljeno kesa unijeti u drzavu?).
Drogo_rooq

#4890 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Drogo_rooq »

Ne mogu raditi duplo oporezivanje. Mozes prebaciti uredno, samo ostavi dokaz od IRS.
10.000€ je limit za neprijavljeni keš. Preko se moze unijeti ali se mora prijaviti.
Bluemore

#4891 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Bluemore »

Drogo_rooq wrote:Ne mogu raditi duplo oporezivanje. Mozes prebaciti uredno, samo ostavi dokaz od IRS.
10.000€ je limit za neprijavljeni keš. Preko se moze unijeti ali se mora prijaviti.
Prijaviti i imati taj dokaz o porujeklu tj potvrdu o podizanju sa banke
zgiba

#4892 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by zgiba »

Drogo_rooq wrote:Ne mogu raditi duplo oporezivanje. Mozes prebaciti uredno, samo ostavi dokaz od IRS.
BiH nema potpisan sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja sa SAD, tako da bi se moglo desiti da to oporezuju i ovdje.
MrShadow

#4893 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by MrShadow »

mirsek wrote: 90% da se radi o dropshipping.
Ne mora znaciti, ispred mene lik u poreznoj bio i svadja se sa tetom, isto nece da plati, a cujem po razgovoru izmedju njih da je u 2017 samo u 2017 zaradio 600.000 Km ,kaze preko Youtube
mirsek

#4894 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by mirsek »

MrShadow wrote:
mirsek wrote: 90% da se radi o dropshipping.
Ne mora znaciti, ispred mene lik u poreznoj bio i svadja se sa tetom, isto nece da plati, a cujem po razgovoru izmedju njih da je u 2017 samo u 2017 zaradio 600.000 Km ,kaze preko Youtube
50.000 KM mjesecno, taj je onda gigant, siva eminencija koja krije identitet ili je samo onako lupio da je youtube.
Mada opet 600.000 KM za godinu dana samo preko yt, cak i u cijelom svijetu rijetki mogu to da ostvare. :roll:
Ja znam lika koji je zaradjivao oko 2000-3000 KM mjesecno na yt ali je imao desetak kanala i polulegalno je radio. Kasnije kad su promijenili pravila i kontrolu svi su mu kanali blokirani. Sad zivi od igrica i black marketa i zaradjuje 1300-2000 KM mjesecno :D
Ali to nije ni blizu ovih 600k godisnje.
Last edited by mirsek on 22/12/2018 16:23, edited 1 time in total.
mirsek

#4895 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by mirsek »

zgiba wrote:
BiH nema potpisan sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja sa SAD, tako da bi se moglo desiti da to oporezuju i ovdje.
U finansijama i racunovodstvu ima princip da se izbjegava dvostruko oporezivanje, da li je potreban medjudrzavni sporazum za primjenu istog to ne znam.
Heller

#4896 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Heller »

Velkoski wrote:Jao SDA glasila :lol:

Ja zaradio oko 2400€ ove godine. Nisam ni marke platio niti ću, zaobišo sam ih totalno, ko im jebe mater :bih: Sljedeće će bit duplo više posla one tam možda i otkaz na poslu dam. Al neću marke poreza nikad platiti. :bih: Radije 90% provizije da keš izvučem.
isx

#4897 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by isx »

Heller wrote:

Ja zaradio oko 2400€ ove godine. Nisam ni marke platio niti ću, zaobišo sam ih totalno, ko im jebe mater :bih: Sljedeće će bit duplo više posla one tam možda i otkaz na poslu dam. Al neću marke poreza nikad platiti. :bih: Radije 90% provizije da keš izvučem.
Jao kako si pametan.
Heller

#4898 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Heller »

isx wrote:
Heller wrote:

Jao kako si pametan.
Naravno da jesam. Ja da plaćam da neka tetka lakira nokte. Ko ih jebe.
dzipalo

#4899 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by dzipalo »

A kad je neki belaj, prvi su kmeeee u policiji, vatrogasnom, hitnoj.
Horcrux

#4900 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Horcrux »

dzipalo wrote:A kad je neki belaj, prvi su kmeeee u policiji, vatrogasnom, hitnoj.
Sva sreca pa su nam te usluge na vrlo visokom nivou.
Post Reply