A je li halal kamata po sistemu islamskog bankarstva? Pardon, naknada za učinjeno, ne kamata.djkurt wrote:Nije ni seks prije braka po novoj fetvi vijeća hodža BiH. Svako sebi štima kako mu je ćejf.Pitar_na_motoru wrote:@djkurt, nije ne-halal novac.
Bitcoin & crypto svijet
Moderator: anex
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#4876 Re: Bitcoins
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#4877 Re: Bitcoins
Kad kaze pohlepa i onda stavi znak = kripto. Bože 
Pametni sada povlače poteze, naivni komentarišu na forumu kao da su svu pamet pokupili, a ustvari žao im što nisu ubrali koji $$, dok nestrpljivi prodaju.
Samo mi nije jedna stvar jasna. BTC raste konstantno 12 mjeseci. Dese se dva mejseca crvenog i onda se priča o krahu, zajebanciji, nekom novcu koji nije halal
. Wtf ljudi?
Pametni sada povlače poteze, naivni komentarišu na forumu kao da su svu pamet pokupili, a ustvari žao im što nisu ubrali koji $$, dok nestrpljivi prodaju.
Samo mi nije jedna stvar jasna. BTC raste konstantno 12 mjeseci. Dese se dva mejseca crvenog i onda se priča o krahu, zajebanciji, nekom novcu koji nije halal
- Dozer
#4878 Re: Bitcoins
Nije meni upuceno, ali moram uskociti. Ne zamjeri.seln wrote: A ti se haman razumijes? U kojoj skoli, na kojem fakultetu se to uci?
Imas li neko cage, kao dokaz da se razumijes u to?
Koliko apologeta Bitcoina na ovoj temi se ZBILJA razumije u to?
Ili se takvima smatraju samo oni koji bez zadrske hvale to sranje?
Razumijem ja taj "optimizam iz zelje", koji mnogi ovdje pokazuju... ali iskustvo mi govori da ce biti jaukanja.
Ako cemo realno, sve je ovo ekonomija. I berze spadaju u to. Nebitno je sta je predmet trgovine jer svaka roba koja se nalazi na berzi, bilo kojoj, ima svoju pocetnu i krajnju cijenu, a ta cijena uvijek zavisi iskljucivo od ponude i potraznje. A crypto valute su danas samo jedna od roba. Na kraju krajeva, i novac je roba, zar ne? Na isti nacin kako je evoluirala nekadasnja robna razmjena u razmjenu za bronzu, srebro i zlato, pa onda zlato za novac (sto vazi i danas), tako ce isto i novac evoluirati u crypto valute. Na kraju cemo imati ono sto danas gledamo u SF filmovima - prisloni mreznjacu ili ruku ili zube na neki uredjaj i tako ce ti se s tvog racuna skinuti neka vrijednost za nesto sto kupujes.
Malverzacija ima, naravno, uvijek je bilo i uvijek ce biti. Oni koji imaju puno hoce jos vise, a posto vec imaju puno, onda im to omogucava i razne manipulacije. Sve se to zna i sve je to poznato odavno, nema tu nista ni novo ni spektakularno. Tako je otkad postojimo.
Medjutim, osnova svega toga je jasna svakom ekonomisti koji je nesto naucio na tom fakultetu, a pogotovo oni(na)ma koji imaju i prakticna iskustva u bransi.
Evo, ja sam npr. i ekonomista i programer, i to vec dvije decenije. Sta mislis, razumijem li se u sve ovo?
Ja sam jos prije 2+ mjeseca govorio da su crypto valute buducnost monetarnih sistema. I sada stojim na tome. Logicno, to se nece desiti preko noci jer postojeci monetarni sistemi se grade decenijama, milijarde ljudi se oslanjaju na njih i zavise od njih, i suludo je ocekivati da se nesto novo u tom sistemu moze uvesti preko noci. Ne moze, i nece.
Medjutim, tehnologije koje stoje iza crypto valuta su ono sto mijenja stvari. Postepeno, korak po korak, ali se mijenjaju. I na kraju ce to postati jedini vazeci sistem koji ce svi koristiti kao sto danas svi koristimo novac i vjerujemo samo u njega.
Last edited by Dozer on 02/02/2018 11:41, edited 6 times in total.
- drndalo
#4879 Re: Bitcoins
Jel' spekulacija naftom halal ?djkurt wrote:Nije ni seks prije braka po novoj fetvi vijeća hodža BiH. Svako sebi štima kako mu je ćejf.Pitar_na_motoru wrote:@djkurt, nije ne-halal novac.
-
almir90
#4880 Re: Bitcoins
Pusti budalu, garant brani i onu budalu što je spavala sa onom djevojčicom. Muhammad Yunus je idejni tvorac i osnivač mikrokreditnih organizacija, čak je za to dobio i Nobelovu nagradu. I to je sve po Islamu i šerijatu garant.drndalo wrote:Jel' spekulacija naftom halal ?djkurt wrote:Nije ni seks prije braka po novoj fetvi vijeća hodža BiH. Svako sebi štima kako mu je ćejf.Pitar_na_motoru wrote:@djkurt, nije ne-halal novac.
Edit:
A i braća svake godine milijarde zarade na vjeri, dok dovoze radnu snagu kao robovi da rade po gradilištima i ostalim poslovima oko svetišta, i to je garant sve halal.
-
zippoo87
#4881 Re: Bitcoins
sta je ovo opet turbulentno u criptosvijetu
sinoc udjo da vidim cijene nakon nekih 15 dana i opalo pravo...danas oko 8000 btc
ova 2018. totalno u opadajucem stanju za criptovalute
izlazi li ko iz ove price ili svi drzite i nadate se boljem ?
sinoc udjo da vidim cijene nakon nekih 15 dana i opalo pravo...danas oko 8000 btc
- seln
#4882 Re: Bitcoins
Bez zadrske cu priznati da se u svakom slucaju razumijes bolje od mene, ako mi samo dozvolis primjedbu da su sve i jednu krizu do sada izazvali eknomisti. Ne zamjeri.Dozer wrote:Nije meni upuceno, ali moram uskociti. Ne zamjeri.seln wrote: A ti se haman razumijes? U kojoj skoli, na kojem fakultetu se to uci?
Razumijem ja taj "optimizam iz zelje", koji mnogi ovdje pokazuju... ali iskustvo mi govori da ce biti jaukanja.
Ako cemo realno, sve je ovo ekonomija. I berze spadaju u to. Nebitno je sta je predmet trgovine jer svaka roba koja se nalazi na berzi, bilo kojoj, ima svoju pocetnu i krajnju cijenu, a ta cijena uvijek zavisi iskljucivo od ponude i potraznje. A crypt ovalute su danas samo jedna od roba. Na kraju krajeva, i novac je roba, zar ne?
Malverzacija ima, naravno, uvijek je bilo i uvijek ce biti. Oni koji imaju puno hoce jos vise, a posto vec imaju puno, onda im to omogucava i razne manipulacije. Sve se to zna i sve je to poznato.
Medjutim, osnova svega toga je jasna svakom ekonomisti koji je nesto naucio na tom fakultetu, a pogotovo onima koji imaju i prakticna iskustva u bransi.
Evo, ja sam npr. i ekonomista i programer, i to vec dvije decenije. Sta mislis, razumijem li se u sve ovo?
Ne dovodim ja u sumnju egzistenciju Bitcoina kao robe... na kraju krajeva, danas se prodaje vise nematerijalnog nego materijalnog. Problematicna je samo prilicno jasna cinjenica da je Bitcoin SPEKULATIVNA roba i kao takav nije pogodan za ulaganje za ljude koji ne mogu tek tako izgubiti 10-20-30 hiljada necega.
Drugo: Ni jedna roba do sada, ma koliko spekulativna bila (ukljucujuci i New economy stocks 2000-e i Real estate stocks 2008-e) nije bila ni priblizno toliko volatilna kao Bitcoin.
Da ne govorimo o tome kako ne postoji nikakakva banka kao emitent, kod koje bi se moglo dokazati vlasnistvo, ako nedaj boze jednu virtuelnu valutu neko nekako posalje u virtuelnu nirvanu.
Ne zamjerite. I slobodno kupujte, znate kako se kaze "buy low, sell high".
- seln
#4883 Re: Bitcoins
Ovo si napisao naknadno, pa cu ti naknadno i odgovoriti.Dozer wrote:
Ja sam jos prije 2+ mjeseca govorio da su crypto valute buducnost monetarnih sistema. I sada stojim na tome. Logicno, to se nece desiti preko noci jer postojeci monetarni sistemi se grade decenijama, milijarde ljudi se oslanjaju na njih i zavise od njih, i suludo je ocekivati da se nesto novo u tom sistemu moze uvesti preko noci. Ne moze, i nece.
Medjutim, tehnologije koje stoje iza crypto valuta su ono sto mijenja stvari. Postepeno, korak po korak, ali se mijenjaju. I na kraju ce to postati jedini vazeci sistem koji ce svi koristiti kao sto danas svi koristimo novac i vjerujemo samo u njega.
To je vec domen naucne fantastike i daleke buducnosti. Posto smo obojica stare prdonje, vjerovatno se sjecas predvidjanja iz sedamdesetih i osamdesetih kako ce izgledati svijet u 2000.
I? Jesmo li stigli na Mars, imamo li bazu na mjesecu, rade li roboti vecinu poslova?
Kao optimist, ipak mislim da ce se sve to desiti, ali sigurno ne bih kupio akcije firme koja zeli graditi stanove na mjesecu, a vjerovatno ne bi ni ti.
Inace, licno mislim da ce covjecanstvo (ako prezivi iducih 50-100 godina) ukinuti robnonovcanu privredu u bilo kom obliku.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#4884 Re: Bitcoins
Pa bar smo mi na ovim prostorima svjedoci da ti banka nije nikakva garancija, koliko godina se ljudi ganjaju sa ljubljanskom oko svojih para.seln wrote: Da ne govorimo o tome kako ne postoji nikakakva banka kao emitent, kod koje bi se moglo dokazati vlasnistvo, ako nedaj boze jednu virtuelnu valutu neko nekako posalje u virtuelnu nirvanu.
A evo i u RS smo imali bankrote i šta se desilo, kaže priznaju se depoziti do 50 k KM, šta preko....pa preko
Meni je gore što ljudi slijepo vjeruju da su u banci sigurni ko međedi, pa sutra kad te opali po ušima, šta bi
-
The 51st State
#4885 Re: Bitcoins
kad vlade pocnu emitovati kriptovalute ili budu neke jasne naznake da ce do toga doci onda treba ulijetati u to, ovako je vise da ces se zajebati nego prosperirati.
- drndalo
#4886 Re: Bitcoins
Ko sto rekoh, nemam dje izlaziti... Inicijalno ulaganje koje sam mentalno mogao halaliti, sam vec vratio nazad na racun, ko da ga nije ni bilo (mozda koji $ gore/dole, zbog kursa), a na racunu mi je ostalo nekih coina, koji su sada u padu vrijednosti, ali to mi je svakako bonus, nesto sto nisam imao prije... Pa nek se kisele,vidjecemo kako/kuda s njima, i posto...zippoo87 wrote:sta je ovo opet turbulentno u criptosvijetu
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#4887 Re: Bitcoins
Tada je vec kasnoThe 51st State wrote:kad vlade pocnu emitovati kriptovalute ili budu neke jasne naznake da ce do toga doci onda treba ulijetati u to, ovako je vise da ces se zajebati nego prosperirati.
- djkurt
#4888 Re: Bitcoins
Da se razumijemo, meni nije i zato se ne bavim špekulativnim poslovima, vama ako jest ja vam ne branim da se tim bavite, tako da ta pitanja postavljajte nekome ko ima namjeru da vam odgovara. Haugh
Vama vaše, meni moje.
Vama vaše, meni moje.
- seln
#4889 Re: Bitcoins
Ama ne misli niko da je banka 100% sigurna, ali postoji razlika u stepenu rizika. Tacno je da mozes poginuti setajuci kao i vozeci rally, ali se valjda slazemo oko toga da je daleeeeko veca mogucnost da izgubis glavu vozeci auto trke.Tomahawk11 wrote:Pa bar smo mi na ovim prostorima svjedoci da ti banka nije nikakva garancija, koliko godina se ljudi ganjaju sa ljubljanskom oko svojih para.seln wrote: Da ne govorimo o tome kako ne postoji nikakakva banka kao emitent, kod koje bi se moglo dokazati vlasnistvo, ako nedaj boze jednu virtuelnu valutu neko nekako posalje u virtuelnu nirvanu.
A evo i u RS smo imali bankrote i šta se desilo, kaže priznaju se depoziti do 50 k KM, šta preko....pa preko
Meni je gore što ljudi slijepo vjeruju da su u banci sigurni ko međedi, pa sutra kad te opali po ušima, šta bi
Osim toga, u uredjenim zemljama drzava garantuje za bankarske uloge do 100.000 eura.
Last edited by seln on 02/02/2018 12:12, edited 1 time in total.
-
The 51st State
#4890 Re: Bitcoins
tacno, hocu reci i ova zajebancija sa kriptovalutama je rezervisana za velike igrace, a ako se neko usput ogrebe svaka cast ali uz grebu bice i guljenja,meni je to sad na nivou kladionica i slicnih statistickih modela, sigurno dobra prica da ulozis neki sitniji novac i "igras" se usput.un1ted wrote:Tada je vec kasnoThe 51st State wrote:kad vlade pocnu emitovati kriptovalute ili budu neke jasne naznake da ce do toga doci onda treba ulijetati u to, ovako je vise da ces se zajebati nego prosperirati.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#4891 Re: Bitcoins
I ako imam milion, bude frka, ja ostajem bez 90% svojih sredstava?seln wrote:
Ama ne misli niko da je banka 100% sigurna, ali postoji razlika u stepenu rizika. Tacno je da mozes poginuti setajuci kao i vozeci rally, ali se valjda slazemo oko toga da je daleeeeko veca mogucnost da izgubis glavu vozeci auto trke.
Osim toga, u uredjenim zemljama drzava garantuje za bankarske uloge do 100.000 eura.
Dakle, privid sigurnosti.
Koliko su ameri dolara bez pokrića naštampali
A gdje god pogledaš - dolar.
Berza, nafta, sve živo dolar. Što li?
- seln
#4892 Re: Bitcoins
Ma cista piramida. Nesto je kostalo par centi, odjednom kosta 20 000...The 51st State wrote:tacno, hocu reci i ova zajebancija sa kriptovalutama je rezervisana za velike igrace, a ako se neko usput ogrebe svaka cast ali uz grebu bice i guljenja,meni je to sad na nivou kladionica i slicnih statistickih modela, sigurno dobra prica da ulozis neki sitniji novac i "igras" se usput.un1ted wrote:Tada je vec kasnoThe 51st State wrote:kad vlade pocnu emitovati kriptovalute ili budu neke jasne naznake da ce do toga doci onda treba ulijetati u to, ovako je vise da ces se zajebati nego prosperirati.
odakle je dosao rast vrijednosti? Iz cijeg novca ce se naplatiti ta zarada od 10 000 000 %?
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#4893 Re: Bitcoins
Eto vidiš da nisi u toku, drži te samo antagonizam prema kriptu i to je to.seln wrote:
Ma cista piramida. Nesto je kostalo par centi, odjednom kosta 20 000...
odakle je dosao rast vrijednosti? Iz cijeg novca ce se naplatiti ta zarada od 10 000 000 %?
- seln
#4894 Re: Bitcoins
Cuj, znam ja vrlo dobro da nema nikakve svrhe vjernicima objasnjavati da je njihova religija zabluda.Tomahawk11 wrote:I ako imam milion, bude frka, ja ostajem bez 90% svojih sredstava?seln wrote:
Ama ne misli niko da je banka 100% sigurna, ali postoji razlika u stepenu rizika. Tacno je da mozes poginuti setajuci kao i vozeci rally, ali se valjda slazemo oko toga da je daleeeeko veca mogucnost da izgubis glavu vozeci auto trke.
Dakle, privid sigurnosti.
Koliko su ameri dolara bez pokrića naštampali![]()
A gdje god pogledaš - dolar.
Berza, nafta, sve živo dolar. Što li?
Utoliko vise, jer te smatram respektabilnim forumasem i ne vodi mi se diskusija koja je pala na nivo semantickih akrobacija.
Kao da nista nisam napisao i puno srece sa Bitcoinom.
-
imperator01
#4895 Re: Bitcoins
Spekulativno je samo jer jos ne postoji nacini kako utvrditi pravu vrijednost crypta.
Isto kao i sa Facebook i Google sto je bilo.
I tad su ekonomiste pljuvale sve sto nije opipljivo, jer nisu znali i mogli procijeniti izracunati vrijednost neceg sto je digitalno i neopipljivo.
Jer to nisu naucili na fakultetu, bilo je to nesto novo, ludo i vecini neshvatljivo.
Svijet jos ne shvata sta je to crypto i kakvu ce revoluciju donijeti.
"Resistance is futile" sto bi Borg reko.
Isto kao i sa Facebook i Google sto je bilo.
I tad su ekonomiste pljuvale sve sto nije opipljivo, jer nisu znali i mogli procijeniti izracunati vrijednost neceg sto je digitalno i neopipljivo.
Jer to nisu naucili na fakultetu, bilo je to nesto novo, ludo i vecini neshvatljivo.
Svijet jos ne shvata sta je to crypto i kakvu ce revoluciju donijeti.
"Resistance is futile" sto bi Borg reko.
- seln
#4896 Re: Bitcoins
Priznajem da nisam, tek sad sam vidio da je od sinoc pao za 10%.Tomahawk11 wrote:Eto vidiš da nisi u toku, drži te samo antagonizam prema kriptu i to je to.seln wrote:
Ma cista piramida. Nesto je kostalo par centi, odjednom kosta 20 000...
Kupuj, dok nije nestalo...
-
The 51st State
#4897 Re: Bitcoins
da, u ovom trenutku sad najvise lici na to, neko reko to je to i idemo kopati.
licno ne vjerujem u bilo kakve neregulisane modele ali da je moguce neku sitnu lovu izvuci dok traje gungula sigurno jeste ali ti i ne racunaju na takve "rudare", inace predvidjam krah svih ovih kriptopokreta, kad se pokretaci namire u realnom novcu onda vjerovatno ulijecu drzave da regulisu sam koncept.
licno ne vjerujem u bilo kakve neregulisane modele ali da je moguce neku sitnu lovu izvuci dok traje gungula sigurno jeste ali ti i ne racunaju na takve "rudare", inace predvidjam krah svih ovih kriptopokreta, kad se pokretaci namire u realnom novcu onda vjerovatno ulijecu drzave da regulisu sam koncept.
Last edited by The 51st State on 02/02/2018 12:22, edited 1 time in total.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#4898 Re: Bitcoins
Vjernicima?seln wrote:
Cuj, znam ja vrlo dobro da nema nikakve svrhe vjernicima objasnjavati da je njihova religija zabluda.
Utoliko vise, jer te smatram respektabilnim forumasem i ne vodi mi se diskusija koja je pala na nivo semantickih akrobacija.
Kao da nista nisam napisao i puno srece sa Bitcoinom.
Ok, poštujem, zaustavljamo se.
Moram samo reći da griješiš s tom pričom o vjeri i ovom.
- 512MB
#4899 Re: Bitcoins
Zainteresiran sam od 2014. investiran od 2016. godine sa nesto oko 7k, iskeshiro dosad malo preko 50k i jos toliko drzim u 14. raznih valuta (nekad manje nekad vise, trenutno dosta manje. U zadnje 4 sedmice sam donji za 40k). Poslovno imam neposredno veze sa blockchain tehnologijom a na fakultetu pokupio osnove ekonomije, plus pohadjo predavanja o kriptovalutama. Klasicni sam hodler i ovo sve mi je hobi. Mogao bih reci da se pomalo razumijem u sve ovo.seln wrote:A ti se haman razumijes? U kojoj skoli, na kojem fakultetu se to uci?512MB wrote:Dobro Seln ako se u nesto ne razumijes red bi bio to ne komentarisat.
Nije ovo prvi put... nije ni drugi, ni treci, vec x-ti. Covjek bi pomislio da ce se ljudi vec opametiti, ali pohlepa uvijek nadjaca razum.
Ovo mi lici na onaj vic sa lovcem i medvjedom, "da ti slomim pusku ili da te naguzim"... kad ga medvjed poslije x-tog puta pita, "dobro, stari, jesi li ti lovac ili peder".
Tebi ne zamjerim sto nemas blage, al barem nemoj upadat ko padobranac sa klasicnom piramida/balon/vruc vjetar pricom. Naculi i nacitali smo se takvih kijamet zadnjih mjeseci. Imali smo jednog koji je trenutno u banovicima, danima palamudio o balonu i na kraju uljetio ko hajvan kupovat
Ako imas nekih pitanja komotno postavi, ima ovdje dosta ljudi koji se razumiju i koji su ti mozda voljni objasnit.
Inace se slazem sa Dozerom i Tomom.
Last edited by 512MB on 02/02/2018 12:25, edited 1 time in total.
-
The 51st State
#4900 Re: Bitcoins
mogu li ti ja postaviti pitanje?
cime se mjeri vrijednost kriptovalute i koji je standard te vrijednosti?
trenutno sam misljenja da je to unaprijedjen koncept dede iz nigerije.
cime se mjeri vrijednost kriptovalute i koji je standard te vrijednosti?
trenutno sam misljenja da je to unaprijedjen koncept dede iz nigerije.