SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4876 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

tito dragi baš ste me zabrinuli meni ne vibrira ništa :| :| :| :|
Tercius

#4877 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Tercius »

Iskreno se nadam da se neko sjetio i da poradi na preciziranju clanova koji se odnose na voznju pod trajanjem zabrane upravljanja i na clanovima koji se odnose na ono sjedne u auto sa 1,50 promila i kaze et ti vozacka moram kuci.I mislim da je novim zakonom trebalo predviditi kaznene bodove za sve oblike prekrsaja,pojas 1 bod crveno 15, a imas 20 u limitu za 24 mjeseca ;)
vješalica

#4878 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vješalica »

umjesto da ukinu politiku 50% plcanjakazne
oni selektivno uvode povecanje za one kategorije koje i najcesce kaznjavaju dok ludzaci rade i dalje stq hoce sa skupik autima i onim glavama ko karpuza
basicm

#4879 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by basicm »

Opet sranje sa djecom na prednjem sjedistu. Imas dijete i bebu, umjesto da stavis sjedalicu naprijed a mama i beba nazad, kod nas ne moze. Zakon sluzi samo da puni budzet kao i sve drugo.

Sent from my iPhone using Tapatalk
holowey

#4880 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by holowey »

basicm wrote:Opet sranje sa djecom na prednjem sjedistu. Imas dijete i bebu, umjesto da stavis sjedalicu naprijed a mama i beba nazad, kod nas ne moze. Zakon sluzi samo da puni budzet kao i sve drugo.

i meni je to cudno jer ima modela sa isofix-om na suvozackom sjedistu...bice garant kao i sa dnevnim svjetlima, za par godina izmjene i dopune zakona...
dabarizmabra

#4881 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dabarizmabra »

Vozilima registrovanim u inostranstvu neće više moći da upravljaju vozači koji imaju stalno boravište u BIH.
[/
b]

Jao glupe odredbe, Tito dragi, čemu ovo služi, šta se štiti, šta se spriječava...Kakav je problem voziti auto na stranim tablicama, kako će se sada dovoziti vozila iz uvoza... kako posuditi auto, kad dodje brat / stric iz dijaspore...

Sve odredbe hajde I kontam čemu služe, ali ovo baš ne razumijem....

Trebalo je i uvesti odredbu "naročito drsko i ugrožavajuće ponašanje u vožnji- oduzimanje vozačke od 1-5 godina, za sva nasilna preticanja u gradu, upadanje u makazice i sl. a policiji dati 10-ak civilnih vozila, da voze od Ilidže do Baščaršije i samo zaustavljaju trkače i prometne zlostavljače :D
dabarizmabra

#4882 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dabarizmabra »

holowey wrote:
basicm wrote:Opet sranje sa djecom na prednjem sjedistu. Imas dijete i bebu, umjesto da stavis sjedalicu naprijed a mama i beba nazad, kod nas ne moze. Zakon sluzi samo da puni budzet kao i sve drugo.

i meni je to cudno jer ima modela sa isofix-om na suvozackom sjedistu...bice garant kao i sa dnevnim svjetlima, za par godina izmjene i dopune zakona...
Mislim da se ovo odnosi samo na vozanje djece bez predvidjenih sjedalica :)

Stara odredba, bila i u bivsoj SFRJ, pa me stari kao klinca, nikada nije htio voziti naprijed....

Tad nije bilo sjedalica, *uraca, palace, pa evo odrastosmo kao zdravi ljudi :)
basicm

#4883 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by basicm »

Ali to ne pise, znam i ja za mladje od 12 da moraju nazad. Ali nije pojasnjeno sa stolicu ili bez

r_faruk

#4884 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by r_faruk »

holowey wrote:

Sta je isofix i sto sjedalica ide naprijed? Nemam djece pa pitam :)
vješalica

#4885 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vješalica »

Dana 31.08.2016.godine u 16,15 sati, na kolovozu ulice Zagrebačka, općina Novo Sarajevo, dogodila se saobraćajna nezgoda. Prema do sada prikupljenim informacijama, došlo do udara i obaranja na kolovoz pješaka mldb. V.A., rođen 1999.godine, nastanjen u Sarajevu, od strane putničkog motornog vozila marke “Mercedes”, reg. oznake M85-A-622, kojim je upravljao NN vozač, koji se nakon nezgode vozilom udaljio u nepoznatom pravcu. U ovoj saobraćajnoj nezgodi teške tjelesne povrede zadobio je pješak mldb. V.A., a ljekarska pomoć mu je ukazana u KCU u Sarajevu, gdje je zadržan na daljem liječenju. Uviđaj su obavili tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu i policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo. Nastavlja se rad na identifikaciji i pronalasku vozača i vozila.
milojicabrzi

#4886 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by milojicabrzi »

r_faruk wrote:Sta je isofix i sto sjedalica ide naprijed? Nemam djece pa pitam
Za djecu koja su manja od 2 godine, pogodno je da se voze u sjedalici "naopako" od smjera vožnje, radi stabilnosti glave i vrata.

U tom slučaju isključi se airbag kod suvozača i komplet sjedalica se veze na prednjem sjedištu obrnuto od smjera vožnje.

Isofix je opcija kod auta, da postoje "šnale", odnosno kopče iza sjedišta, na koja se sjedalica učvršćuje direktno na šasiju vozila, radi dobrog držanja i stabilnosti.
supercali

#4887 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by supercali »

A naprijed ide jer ti je na ruci i bolju imas preglednost na dijete nego da je nazad
Ako zaplace neces se okretati u voznji a ovako pored sebe vidis sta je
O'zone
Globalni moderator

#4888 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by O'zone »

Zakonski propis je da se stane u kraj degenericima od roditelja koji maloljetnu djecu voze na prednjem suvozačkom sjedištu ili još bolj stave ga u krilo da "malo upravlja"

Identičnu kaznu bi spucao i onome ko ima dijete na zadnjem sjedištu a nije vezano nego skaču ili stoje naslonjeni između prednjih sjedišta i da degenerika neko spuca sa leđa dijete bi proletilo kroz šajbu. Znači da on nije kriv za udes a da ne govorimo o tome da on zakuca u nešto ili nekog.

Pa jebem mu mater dijete ti je i svjesno mu ugrožavaš život bez ikakave potrebe....tu bi socijalna služba trebala preventivno oduzimati djecu na jedno 30 dana a roditelje poslati na obaveznu obuku o odgajanju i brizi o djeci.
vješalica

#4889 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vješalica »

O'zone wrote:Zakonski propis je da se stane u kraj degenericima od roditelja koji maloljetnu djecu voze na prednjem suvozačkom sjedištu ili još bolj stave ga u krilo da "malo upravlja"

Identičnu kaznu bi spucao i onome ko ima dijete na zadnjem sjedištu a nije vezano nego skaču ili stoje naslonjeni između prednjih sjedišta i da degenerika neko spuca sa leđa dijete bi proletilo kroz šajbu. Znači da on nije kriv za udes a da ne govorimo o tome da on zakuca u nešto ili nekog.

Pa jebem mu mater dijete ti je i svjesno mu ugrožavaš život bez ikakave potrebe....tu bi socijalna služba trebala preventivno oduzimati djecu na jedno 30 dana a roditelje poslati na obaveznu obuku o odgajanju i brizi o djeci.
Uključujući i nezavezane hamšoše što drže djecu u krilu dok sjede na suvozačevom mjestu po mogućnosti da liže šajbu golfa iz 1982 godine dizlo
O'zone
Globalni moderator

#4890 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by O'zone »

Sad mi govori kolegica da je jutros fasovala prekršajni od petobu za slušalice :mrgreen: Prelazila ulicu na Skenderiji na pješačkom ali sa slušalicama u ušima.
Dr Baltazar

#4891 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Dr Baltazar »

O'zone wrote:Sad mi govori kolegica da je jutros fasovala prekršajni od petobu za slušalice :mrgreen: Prelazila ulicu na Skenderiji na pješačkom ali sa slušalicama u ušima.
Mene neki dan zaustavio mlađi policajac sa kolegom zbog toga što sam prešao ulicu (Skenderija isto :mrgreen: ), a nije na pješačkom. I odmah mu ja dadnem podatke, matični i govori mi onaj stariji "Pa to ti je 40 KM". Rekoh žurim sad, vi samo pošaljite na adresu - kad vam je već ovo prekršaj pored svega što se dešava u gradu. I skontaše oni da je meni fakat svejedno, i kažu nemoj više prelazit ovako :lol:
smijesni_ste

#4892 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by smijesni_ste »

Ne daj Bože da malo zaustavljaju auta koja neće ni da uspore, a kamoli da se zaustave na raskrsnicama, a o vožnji u naseljenim mjestima ili trkačima da ne pričam. :roll:
perfect_guy

#4893 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by perfect_guy »

O'zone wrote:Sad mi govori kolegica da je jutros fasovala prekršajni od petobu za slušalice :mrgreen: Prelazila ulicu na Skenderiji na pješačkom ali sa slušalicama u ušima.
je li to usvojeno ili je još uvijek u onoj priči o prijedlogu?
O'zone
Globalni moderator

#4894 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by O'zone »

perfect_guy wrote:
Koliko znam usvojeno
klaki

#4895 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by klaki »

kako glup zakon, jer kad su slusalice u oba uha ili?

Inace treba se oslanjati na oci najvise kada se prelazi ulica, sluh moze biti varljiv...
Capajebo

#4896 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Capajebo »

Znaci iako prelazis na mjestu koje je predvidjeno za prelazak ulice, i na kojem postoje vizuelna signalizacija, opet popusis kaznu. Sranje na kvadrat od zakona.
vješalica

#4897 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vješalica »

perfect_guy wrote:
to je stara odredba i prije zadnjih izmjena
vješalica

#4898 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vješalica »

smijesni_ste wrote:Ne daj Bože da malo zaustavljaju auta koja neće ni da uspore, a kamoli da se zaustave na raskrsnicama, a o vožnji u naseljenim mjestima ili trkačima da ne pričam. :roll:
kod bosmala im je prece da pisu kazne razularenoj bagri koja nece da stane na pjesackom
tacnotreba povezati senzor i masinku pa ko ne stane nek mu spuca rafal u sajbu
Capajebo

#4899 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Capajebo »

A sva 4 i ostaviti auto na sred ceste je sasvim normalno...
U Hrasnom se redovno desi da od 3 trake ostane samo 1, jer ovi idu u banku/mesaru, a ovi 'vamo u Fabriku dobre hrane :lol:
O'zone
Globalni moderator

#4900 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by O'zone »

Capajebo wrote:Znaci iako prelazis na mjestu koje je predvidjeno za prelazak ulice, i na kojem postoje vizuelna signalizacija, opet popusis kaznu. Sranje na kvadrat od zakona.
Pa zakon kaže da ih ne smiješ koristi dok se krećeš po kolovozu, e jel to pješački ili zaobilaziš parking papka koji ti je zauzeo trotoar ili hodaš cestom jer nema trotoara uopšte nije bitno.
Post Reply