Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Za torrent ti ne mogu pomoći a imaš sa microsoftove stranice oficijelni iso windowsa 10 da skineš sebi, prekuo rufusa napraviš butabilan usb stik. Windows se na ssd instalira za 2 minute Onda iz samog sistema formatiraš taj drugi a možeš vala i prilikom instalacije da to odradiš sve.
Što se tiče rešetke/bracketa ni ja je ne koristim a s većinom ssdova ona ne dolazi kao ni sata kabal pa neka te to ne buni, možeš slobodno ostaviti ssd i da visi, nema u njemu pokretnih dijelova kao na hdd tako da i ne moraš da ga šarafaš
Negdje ga sa strane ostavi i ne sekiraj se za njega, osim ako na kućištu nemaš za ssd namijenjeno pa ako je taj slučaj onda tako i zavrni
p.s.
Ja davno nekad kupio win 8.1, upgrade na 10ku odradio i vala rahat sam što se toga tiče tako da preporuka za ovo što kolega kaže!
AhmetShabo wrote:opet mi treba pomoc ili savjet.
Dakle uzeo sam sebi SSD ,pa me sad zanima kako cu instalirati windows 10 na njega
Prvo, moze li mi neko na pp poslati link, odakle da skinem windows 10, mislim na onu narodnu verziju
Drugo, instalacija istog tog w10 na ssd, i formatiranje ovog hdd
trece, nije mi dosla ona resetka uz ssd koja sluzi za pričvršćivanje, pa me zanima moze li se zavrnuti samo onako sa jedne strane bez te resetke? ili je resetka ono MUST HAVE
Cisto informativno po drugi put pisem ovo i za druge koji prate temu, mozes i kasnije a i ne moras , za 5 Eura na Ebay kupi se OEM kljuc za Win 10, pratis instrukcije koje dobijes preko email za instalaciju, moras clean install uraditi, aktiviras, kljuc se veze za MAC broj maticne ploce i tako se registruje na Mikrosoft serveru, mozes sve komponente promjeniti u racunaru osim maticne ploce i da koristis taj Win bez problema, dakle imas legalnu originalnu verziju Win 10 za 10KM.
mozes li mi poslati na PP link sa ebay, na sta tacno mislis?
AhmetShabo wrote:opet mi treba pomoc ili savjet.
Dakle uzeo sam sebi SSD ,pa me sad zanima kako cu instalirati windows 10 na njega
Prvo, moze li mi neko na pp poslati link, odakle da skinem windows 10, mislim na onu narodnu verziju
Drugo, instalacija istog tog w10 na ssd, i formatiranje ovog hdd
trece, nije mi dosla ona resetka uz ssd koja sluzi za pričvršćivanje, pa me zanima moze li se zavrnuti samo onako sa jedne strane bez te resetke? ili je resetka ono MUST HAVE
Cisto informativno po drugi put pisem ovo i za druge koji prate temu, mozes i kasnije a i ne moras , za 5 Eura na Ebay kupi se OEM kljuc za Win 10, pratis instrukcije koje dobijes preko email za instalaciju, moras clean install uraditi, aktiviras, kljuc se veze za MAC broj maticne ploce i tako se registruje na Mikrosoft serveru, mozes sve komponente promjeniti u racunaru osim maticne ploce i da koristis taj Win bez problema, dakle imas legalnu originalnu verziju Win 10 za 10KM.
ma sve je legalno tako da evo ti link ovdje, Mikrosoft zna za to i vec godinama ne pravi probleme oko toga jer oni su svakako vec prodali te kljuceve tj.zaradili na njima: http://www.ebay.com/itm/WINDOWS-10-PRO- ... SwCU1YyUko
PS vode se kao OEM kljucevi ali obicno u pitanju REFURB ili SCRAP PC kljucevi, uglavnom funkcionalni su kao OEM dobijes original registrovan Win 10 na kraju...
ma sve je legalno tako da evo ti link ovdje, Mikrosoft zna za to i vec godinama ne pravi probleme oko toga jer oni su svakako vec prodali te kljuceve tj.zaradili na njima: http://www.ebay.com/itm/WINDOWS-10-PRO- ... SwCU1YyUko
PS vode se kao OEM kljucevi ali obicno u pitanju REFURB ili SCRAP PC kljucevi, uglavnom funkcionalni su kao OEM dobijes original registrovan Win 10 na kraju...
pojednostavljeno to su ti kljucevi sa kompjutera koji su pokvareni, rashodovani, osteceni u transportu itd... a nisu nikada povezani sa tim konkretnim kompjuterom ili vraceni microsoftu...
evo kupio sam jedan, upravo radim ISO file, koju cu kasnje sprziti na dvd.
Ispravite me ako u necemu pogrijesim.
Dakle, prvo namonitiram SSD u centralnu
2. palim racunar, idem u bios i stavim da boota sa cd roma
3. restartujem racunar, ubacujem cd(ovaj gore sto sam napravio ISO) i picim instalaciju windowsa
4. Kad dodjem do dijela gdje zelim da instaliram windows biram SSD ??
5. pri tome mogu onaj hdd formatirati
6. nakon instalacije trazit ce mi da ukucam key, onda ukucam ovaj sto sam dobio na email?
7. finish
AhmetShabo wrote:evo kupio sam jedan, upravo radim ISO file, koju cu kasnje sprziti na dvd.
Dakle, prvo namonitiram SSD u centralnu 2. palim racunar, idem u bios i stavim da boota sa cd roma
3. restartujem racunar, ubacujem cd(ovaj gore sto sam napravio ISO) i picim instalaciju windowsa
6. nakon instalacije trazit ce mi da ukucam key, onda ukucam ovaj sto sam dobio na email?
7. finish
2. ili šibaš F8 odmah nakon paljenja/restarta računara i čekaš da se pojavi boot menu na kojem onda odabereš da želiš boot sa stick-a! Prednost ove metode jeste što kasnije ne moraš opet ulaziti u bios i vraćati default boot na ssd!
AhmetShabo wrote:evo kupio sam jedan, upravo radim ISO file, koju cu kasnje sprziti na dvd.
Dakle, prvo namonitiram SSD u centralnu 2. palim racunar, idem u bios i stavim da boota sa cd roma
7. finish
2. ili šibaš F8 odmah nakon paljenja/restarta računara i čekaš da se pojavi boot menu na kojem onda odabereš da želiš boot sa stick-a! Prednost ove metode jeste što kasnije ne moraš opet ulaziti u bios i vraćati default boot na ssd!
vec sam izabrao da mi napravi ISO file za Cd. Bila je opcija CD ili USB, ja odabrao CD, tako da cu morati sa cd-a valjda
što se SSD-a tiče, ne znam kakvo ti je kućište ali rešetku ne moraš imati već možeš SSD pričvrstiti na dno kućišta u dijelu gdje su inače predviđeni HDD. Vidi da li imaš na dnu kućišta izbušene četiri rupice koje odgovaraju rasponu rupica na SSD-u. Što se windowsa tiče, Sanski ti je dao najbolji mogući odgovor, ali ako već želiš narodnu verziju, onda bilo koji torrent tracker i skini si uz naravno aktivator ako već taj torrent ne sadrži aktivator. KMS aktivator ti treba. Šta si ono još pitao...da instalacija...pa vidi, kad staviš SSD, windows koji si ranije pripremio, ili preko USB-a ili CD, bootaš, a sama instalacija se ne razlikuje od instalacije na klasični HDD, samo što češ odrediti sebi SSD za sistemski disk a postojeći HDD za storage disk.
Sad dolazimo do malware. Pošto imaš SSD, prilikom dizanja sistema formatiraj taj trenutni sistemski disk tako da se ne zezaš sad s AV ili malwarebytes-om. Međutim svakako nakon instalacije windowsa si instaliraj i neki AV, ako češ ići na besplatne, nije ti loš COMODO.
SanskiBiser wrote:Moja preporuka za ovaj monitor, ko ima AMD graficku, uzeo sam ga prije 10ak dana, nisam preko PIKa jer ga nema tamo
cijena 350 KM, slika je odlicna, Freesync je, lako se overklokuje na 72 Hz u FHD rezoluciji i freesync range se moze spustiti sa 48-72 range na 36-72 uz pomoc male aplikacije CRU (cru.exe), 4 ms je odziv, igram zadnjih 10ak dana iskljucivo BF4 multiplayer kad imam vremena i nemam nikakvih zamjerki na monitor, utisci su izvrsni. Presao sam sa Acer monitora sa TN panelom na ovaj IPS/PLS i ne znam da bi se mogao sad vratiti ponovo na TN, razlika je tolika da imam osjecaj kao da sam ponovo progledao na neki nacin.
a gdje si uzeo monitor ako nije tajna
U Banjaluci kod ovih http://www.eastcode.biz/shop/ (na preporuku rodjaka iz BL koji kod njih uzima vec godinama) dobavljac je bio ComTrade nije bilo na lageru u KimTec.
kako vidim za amd rig best buy
edit: gledam na ovom sajtu stoji da nemaju na stanju...
Last edited by aditon on 17/03/2017 15:09, edited 1 time in total.
edit: gledam na ovom sajtu stoji da nemaju na stanju...
da nemaju i ja sam morao naruciti stiglo za 24 sata u poslovnicu u Prijedoru, samo ComTrade ih ima na stanju i moze partnerima dostaviti kod KimTec ih nema na lageru, moze se u bilo kojoj radnji koja radi sa ComTrade naruciti bitno je da se ne plati preko 360 KM jer to je u okviru cijena sa PDV tj. VAT koje ljudi placaju vani za taj monitor. Freesync radi odlicno narocito kad ga jos podesis da ide od 36hz.
azdralovic wrote:
pojednostavljeno to su ti kljucevi sa kompjutera koji su pokvareni, rashodovani, osteceni u transportu itd... a nisu nikada povezani sa tim konkretnim kompjuterom ili vraceni microsoftu...
AhmetShabo wrote:Imam problem, kad kliknem burn, samo mi izbaci cd iz dvd roma...
ako imas usb na njega napravi ,kakav crni DVD , brze je pouzdanije . i kad budes dizao sistem na ssd iskljuci HDD skroz da bi izbjegao potencijalne probleme i komplikacije .Cesto se zna desit da baca bootloadere i setup fajlove tamo gdje on hoce kad je vise diskova prikopcano . ukljuci ga nakon instalacije, formatiraj ga i miran , mozes i prije svejedno , kako ti je lakse.
sto se ssd tice slobodno ga ostavi da visi ako nemas bracket ili ga nemas gdje zavrnut . Tako je i kod mene vec par mjeseci .
Raja, stavio sam SSD u kuciste. spojio ga sa strujom i Sata kablom sa maticnom.
Je li normalno da ga ne pokazuje kad udjem na my computer, tacnije This PC ?
Hmm ne bih rekao da je normalno , trebalo bi ga pokazat svejedno i izbacit da treba format da bi se koristio ili tako nesto . A i mozda mu nije dodjeljeno slovo pa ga ne pokazuje , moze biti sto stvari ??? pokazuje li ga u BIOS-u ,ili u Disk managementu ,jel sistem na drugom disku ili ? daj malo vise informacija
Mislim da trebas ispocetka , napravi USB ili DVD , spoji samo SSD i probaj pa nam reci kakvo je stanje ?
Last edited by typeOnegative on 17/03/2017 19:56, edited 1 time in total.
AhmetShabo wrote:Raja, stavio sam SSD u kuciste. spojio ga sa strujom i Sata kablom sa maticnom.
Naravno, ako je nov
Idi na Start -> Run | ili Win+R | ili Win+x pa R
Ukucaj:
Otvoriće ti se disk management
Tu ćeš prepoznati svoj SSD (vjerovatno mu je grafički prikaz uređaja označen crnom bojom umjesto plave)
Desni klik -> New volume
Ne pravi dvije particije nego jednu jedinu, preko cijele veličine diska
AhmetShabo wrote:Raja, stavio sam SSD u kuciste. spojio ga sa strujom i Sata kablom sa maticnom.
Naravno, ako je nov
Ukucaj:
Tu ćeš prepoznati svoj SSD (vjerovatno mu je grafički prikaz uređaja označen crnom bojom umjesto plave)
Desni klik -> New volume
Uradi quick format i dodijeliće slovo
Imaćeš ga i u My Computer
Uživaj
Jeste nov je, treba li ovo uraditi prije nego na njega instaliram windows 10?
Ili ne moram
Dakle, da li mogu instalirati windows 10 bez da uradim ovo sto si napisao gore u postu?
+1
Nije mi najjasnije sto je kolega radio , izgleda ga je spojio samo radi reda da vidi jel radi ??? Vise nego Ocito je da mu nije dodjelio slovo pa ga zato nema , mada to sve zavisi ,meni ga je npr pokazao ali nije mi dalo ga koristit dok se ne uradi format . Svejedno treba ispocetka sve jer pretpostavljam da ce stavit OS na SSD i nece imati ove probleme jer ce setup sve sam uradit .
ahmet , ako budes radio install windowsa ne moras radit ovo gore jer ce se to sve automatski odradit
Last edited by typeOnegative on 17/03/2017 20:13, edited 2 times in total.
Naravno, ako je nov
Ukucaj:
Desni klik -> New volume
Uradi quick format i dodijeliće slovo
Imaćeš ga i u My Computer
Uživaj
Jeste nov je, treba li ovo uraditi prije nego na njega instaliram windows 10?
Ili ne moram
Dakle, da li mogu instalirati windows 10 bez da uradim ovo sto si napisao gore u postu?
Provjeri u bios-u da li je prepoznat SSD, to je najvažnije!